طاق کسری

طاق کسری بغداد؛ شاهکار معماری ایران باستان

نگاهی به تاریخ ایران در دل عراق

شاید برایتان کمی عجیب به نظر برسد وقتی بگوییم می‌توانید یک بنای دوره ایران باستان را در کشور عراق ببینید؛ اما این واقعیت دارد، کمی دورتر از شهر بغداد، پایتخت عراق، ویرانه‌های یک کاخ باشکوه ایرانی قرار دارد که به نام طاق کسری یا کاخ خسرو و ایوان مدائن شناخته می‌شود.

این بنا در دوره ساسانیان یکی از قدرتمندترین امپراتوری‌های ایران باستان ساخته شده است، این طاق یکی از بزرگ‌ترین و باشکوه‌ترین بناهای خشتی جهان است که شکوه و عظمت ایران باستان را به نمایش می‌گذارد.

همچنین می‌توانید قبل از سفر این مقاله را مجله گردشگری علی‌بابا دنبال کنید تا با تاریخچه، معماری و جاذبه‌های گردشگری نزدیک طاق کسری بیشتر آشنا شوید.

طاق کسری کجاست؟
طاق کسری در شهر تیسفون، پایتخت سابق امپراتوری ساسانی، در کشور عراق امروزی و در ۴۰کیلومتری شهر بغداد قرار دارد.
مهم‌ترین ویژگی طاق کسری چیست؟
مهم‌ترین ویژگی ایوان مدائن، طاق عظیم آن است که یکی از بزرگ‌ترین و باشکوه‌ترین طاق‌های خشتی جهان است، این طاق خشتی بدون استفاده از ابزار خاصی و تنها با ملات و مصلاح ساده ساخته شده است.
مسیر طاق کسری از تهران چگونه است؟
از تهران به دو صورت زمینی و هوایی می‌توان به کاخ کسری سفر کرد، بهترین مسیر زمینی از استان ایلام و مرز مهران است، مسیر هوایی نیز از طریق فرودگاه بین‌المللی مهرآباد تهران به فرودگاه بین‌المللی بغداد است و از آنجا با ماشین باید به‌سمت کاخ خسرو رفت.
فاصله طاق کسری از مرز ایران چقدر است؟
مرز مهران با فاصله حدود ۲۰۰ کیلومتری نزدیک‌ترین مرز زمینی با طاق کسری است.
دیدنی‌های نزدیک طاق کسری کدام است؟
مسجد سلمان فارسی و رود دجله از نزدیک‌ترین مکان‌های دیدنی نزدیک به این منطقه است که گرشگردان بسیاری از آن‌ها بازدید می‌کنند.

طاق کسری کجاست؟

هرچند در روزگاری دور طاق کسری بخشی از ایران باستان بود؛ اما حالا برای دیدن این بنای باشکوه باید به عراق سفر کنید، در حال حاضر این کاخ  در ۴۰کیلومتری جنوب شرقی بغداد در استان دیاله شهر سلمان پاک واقع شده است.

طاق کسری

عکس از: سایت Atlasobscura

طاق کسری روی گوگل‌مپ

اگر در سفرتان به عراق قصد دارید به کاخ تیسفون هم سری بزیند، با کلیک روی لینک زیر می‌توانید آدرس این منطقه را پیدا کنید.

لوکیشن طاق کسری روی گوگل مپ

بهترین زمان بازدید از طاق کسری

کشور عراق آب‌وهوایی گرم و شبیه شهرهای جنوبی ایران دارد، پس اگر عادت به هوای گرم ندارید، پیشنهاد می‌کنیم برنامه سفرتان به عراق را در فصل‌های پاییز یا زمستان بچینید.

طاق کسری

عکس از: سایت Cloudfront

ایوان مدائن در روزهای عادی سال آنچنان شلوغ نیست؛ اما اگر قصد دارید در زمان‌های خاص مانند ماه محرم و صفر به عراق سفر کنید و در این بین سری به این مکان تاریخی هم بزنید به‌دلیل برگزاری مراسم‌های مذهبی و حضور مسافران بسیار باید انتظار ازدحام جمعیت را داشته باشید.

ازآنجاکه این مکان خارج از شهر است، بهتر است سفر خود را جوری برنامه‌ریزی کنید که قبل از غروب آفتاب به محل اقامتتان برگردید و بتوانید به سایر جاهای دیدنی عراق سری بزنید.

مسیر دسترسی به طاق کسری

هرچند امروزه از آن بنای باشکوه چیزی جز یک طاق باقی‌ نماده؛ اما هنوزم هم دیدن آن خالی از لطف نیست، برای رسیدن به کاخ کسری از تهران می‌توانید یکی از دو مسیر زمینی یا هوایی را انتخاب کنید.

طاق کسری

عکس از: سایت Donya-e-eqtesad

مرز مهران در استان ایلام نزدیک‌ترین مسیر زمینی تا کاخ تیسفون است؛ پس اگر قصد دارید از تهران زمینی سفر کنید، پیشنهاد می‌کنیم اول خودتان را به مرز مهران برسانید و از آنجا با کرایه ماشین‌های عبوری خودتان را به این بنای مهم و تاریخی برسانید؛

اما اگر  نمی‌توانید سفر جاده‌ای را تحمل کنید، بهتر است مسیر هوایی را انتخاب کنید، در این روش اول  از فرودگاه بین‌المللی مهرآباد تهران به فرودگاه بین‌المللی بغداد پرواز تقریبا دوساعته را تجربه می‌کنید، بعد از فرودگاه بغداد به‌وسیله تاکسی یا اتوبوس می‌توانید به طاق کسری بروید.

طاق کسری

عکس از: سایت Loc

اینکه کدام روش برای رسیدن و بازدید از این شاهکار معماری بهتر است به خودتان، بودجه، زمان و سبک زندگیتان بستگی دارد.

تاریخچه طاق کسری

طاق کسری یا ایوان مدائن، یکی از مهم‌ترین و باشکوه‌ترین بناهای تاریخی ایران است که در دوره ساسانی ساخته شده است، این بنا در شهر تیسفون، پایتخت ساسانیان، در عراق امروزی قرار دارد.

تاریخ دقیق ساخت طاق کسری مشخص نیست و نظرات و داستان‌های مختلفی پشت این مکان تاریخی وجود دارد. در بعضی از منابع گفته شده ساخت کاخ کسری در دوره اشکانیان شروع شده و توسعه و پیشرفت آن در زمان ساسانیان و پادشاهی انوشیروان بوده است.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

هرچند سه روایت دیگر هم درباره تاریخ ساخت این بنا وجود دارد که هرکدام به یکی از پادشاهان ساسانی نسبت داده می‌شود.

گروهی معتقد هستند این بنا در زمان شاپور اول، پادشاه ساسانی (۲۴۱ تا ۲۲۴ میلادی) ساخته شده است، بعضی دیگر ساخت آن را به زمان خسرو اول، معروف به انوشیروان (۵۳۱ تا ۵۷۹ میلادی) نسبت می‌دهند، روایت سوم نیز این است که طاق کسری در زمان خسرو پرویز، نوه انوشیروان (۵۹۰ تا ۶۲۸ میلادی) ساخته شده است.

در نهایت آنچه در بیشتر داستان‌های تاریخی نقل‌شده،  نشان از ساخت کاخ در زمان خسروپرویز می‌دهد، هرچند خود ساخته‌شدن کاخ داستان دیگری دارد.

طاق کسری

عکس از: سایت Stockfood

بنابر روایت‌های قدیمی خسرو پرویز برای ساخت این کاخ بهترین معماران و هنرمندان را دعوت کرد، یکی از افراد حاضر فردی به نام فرقان است که از معماران برجسته آن زمان بود، فرقان کار خود را با ساخت دیواری به عرض ۱۰ متر شروع کرد.

پس از ساخت دیوار فرقان از خسرو پرویز درخواست کرد تا مدتی کار متوقف شود تا او بتواند میزان نشست دیوار را اندازه‌گیری کند؛

خسرو پرویز با این کار مخالفت و فرقان شبانه فرار کرد. با فرار فرقان کار ساخت کاخ تیسفون نیمه‌کاره رها شد. بعد از مدتی  نزدیک سه سال فرقان به نزد پادشاه برگشت و درخواست اندازه‌گیری دیوار را کرد.

طاق کسری

عکس از: سایت Tmgrup

هرچند خسروپرویز قصد زندانی‌کردن فرقان را داشت؛ ولی با این درخواست او موافقت کرد و نتیجه نشست دومتری دیوار بود. بعد آگاهی از نتیجه، فرقان گفت: «اگر آن روز کار ساخت کاخ را ادامه می‌دادم، حال چیزی از آن باقی‌ نمی‌ماند.»

خسرو پرویز ساسانی که از هوش و ذکاوت فرقان خوشش آمده بود، دستور ادامه ساخت کاخ را داد و حدود ۷ سال کار ساخت آن به پایان رسید.

هرچند با حمله اعراب به ایران و جداشدن بخشی از قلمرو حکومت ایرانیان و تغییر مرزبندی‌ها، این بنای عظیم هم از ایران باستان جدا شد و الان جز طاق کسری چیزی از این بنای باشکوه باقی نمانده است؛ اما می‌توان از روی عکس‌های قدیمی به هنر معماران آن دوره، مهارت مهندسی و شیوه ساخت بنایی با عظمت آن هم با آجر و گچ پی برد.

طاق کسری

عکس از: سایت Tntribune

علت نام‌گذاری طاق کسری

نام اصلی این بنا ایوان مدائن است که به طاق کسری هم شهرت دارد، شاید دلیل این نام‌گذاری برای شماهم جالب باشد. در گذشته اعراب شاهان ساسانی را کسری صدا می‌کردند، کسری همان خسرو در زبان عربی است، به همین دلیل این بنا به کاخ یا همان طاق کسری هم شهرت دارد.

طاق کسری

عکس از: سایت Tripadvisor

معماری طاق کسری

این بنا در ابتدا بخش از یک کاخ بزرگ بود که شامل چندین ایوان و سالن و اتاق بود.

امروز تنها یک طاق با شکافی بزرگ روی آن باقی مانده است. طاق کسری از آجرهای بزرگ و محکمی ساخته شده که به‌صورت هلالی بر روی هم قرار گرفته‌ است. این طاق به‌گونه‌ای طراحی شده که وزن خود را به‌خوبی تحمل می‌کند و در برابر نیروهای واردشده مقاوم است.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

طاق کسری با ۲۵ متر عرض و ۳۷ متر ارتفاع و نمای آجری، یکی از شاهکارهای معماری ساسانی به شمار می‌رود.

در آن زمان ساخت طاق بناها رواج پیدا کرده بود؛ اما به‌دلیل کمبود منابع چوبی، معماران روش جدیدی برای ساخت آن‌ها را پیش گرفتند و حلقه‌های قوس‌دار را جایگزین قالب‌های چوبی کردند که خودش از ویژگی‌های مهم معماری طاق به شمار می‌رود.

طاق کسری

عکس از: سایت Pozatrasa

ساخت طاقی کسری حدود هفت سال طول کشیده است و در سال ۵۷۰ میلادی، ساخت آن به پایان رسید، طاق کسری در طول تاریخ، شاهد بسیاری از وقایع مهم بوده است.

این بنا محل برگزاری بسیاری از جشن‌ها و مراسم‌های مهم بوده است؛ همچنین در زمان حمله اعراب به ایران، طاق کسری به‌عنوان مقر فرماندهی سپاه ساسانی استفاده می‌شد.

شگفتی‌های معماری طاق کسری

آنچه طاق کسری را متمایز کرده و باعث شگفتی معماران و مهدسان امروزی شده، معماری خاص این بناست. طاق کسری بلندترین طاق خشتی دوره باستان به ارتفاع ۳۷ است که بدون هیچ قالب‌بندی و ابزار خاصی و تنها با ملات به‌کاررفته در آن یعنی آجر و گچ ساخته شده ‌است.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

دلیل کج‌بودن دیوار طاق کسری

اگر به عکس‌های این مکان نگاهی بیندازید، احتمالا متوجه کج‌بودن بخشی از دیواره‌های کاخ می‌شوید، همان‌طور که بالاتر گفتیم پشت این بنای تاریخی، داستان‌های مختلفی روایت شده است.

دلیل کج‌بودن دیوار طاق کسری هم یکی دیگر از آن داستان‌های تاریخی در زمان پادشاهی ساسانیان است که نشان از عدل و جوانمردی انوشیروان دارد.

براساس روایات، در زمان ساخت طاق کسری، کارگران مجبور بودند برای ساخت دیوار کاخ بعضی از خانه‌های مردم را تخریب کنند.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

یکی از این خانه‌ها، متعلق به یک پیرزن بود که حاضر به فروش خانه خود حتی با بیشتر از قیمت واقعی آن نشد. وقتی انوشیروان از این ماجرا مطلع شد، دستور داد که دیوار کاخ را در محل خانه پیرزن به‌صورت کج بسازند تا وارد حریم خانه او نشوند و به حق او احترام بگذارند.

به این شکل شد که دیوار کاخ در نقطه ای خاص به‌شکل عجیبی کج‌شده و پس از طی‌کردن مسیری اندک باز در خطی راست به جلو رفته است.

البته این داستان تنها یک روایت است و کج‌بودن دیوار طاق کسری ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

شکاف به وجود آمده در طاق کسری

شکاف به‌وجودآمده در طاق کسری، یکی از ویژگی‌های بارز این کاخ خشتی است، این شکاف، در قسمت بالای طاق قرار دارد و از طول طاق را به دو قسمت تقسیم می‌کند.

هرچند دلیل اصلی این شکاف مشخص نیست؛ اما از رایج‌ترین دلایل آن می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

قرارگرفتن این بنا در کشور عراق و بی‌توجهی و رسیدگی‌نکردن دولت عراق به این بنای تاریخی باعث فرسودگی بافت و ریزش بنا و ایجاد این شکاف روی طاق شده است.

طاق کسری

عکس از: سایت Worldhistory

جنگ‌های پیوسته در عراق هم در تخریب این سازه و محیط اطراف آن نقش داشته است، علاوه‌ بر این‌ موارد، زلزله، باران، سیل و سایر عوامل طبیعی هم نقش بسیاری در  نابودی این اثر باستانی دارد.

متأسفانه در سال ۲۰۲۱ بخش دیگری از کاخ تیسفون ریخت و کم‌کم این بنا به خرابه تبدیل خواهد شد. همه این‌ها نشان از وخامت اوضاع، نابسامانی و رسیدگی‌نکردن عراق در ترمیم و حفظ کاخ کسری است.

هرچند دولت عراق یک بار از کشور چک برای مرمت این بنای تاریخی دعوت کرد؛ اما به‌دلیل استفاده از مصالح نامرغوب، این ترمیم فایده‌ای نداشته و ریزش کاخ ادامه دارد.

همچنین تاکنون درخواستی از سوی دولت عراق برای ثبت این بنای ارزشمند در یونسکو ثبت نشده تا به کمک آن‌ها شاید بتوان از تخریب طاق کسری جلوگیری کرد.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

علاوه‌ بر دلایل بالا می‌توان به این داستانی قدیمی که بین اعراب و ایرانیان رایج است هم اشاره کرد،

براساس این داستان در شب ولادت حضرت محمد(ص)، طاق کسری لرزید و ۱۴ کنگره آن فروریخت و این شکاف از آن زمان روی دیواره‌ی کاخ ایجاد شده‌است.

امکانات رفاهی طاق کسری

ازآنجاکه ایوان مدائن خارج از شهر واقع شده است، امکانات رفاهی محدودی دارد؛ پس قبل از رفتن به این منطقه حتما با خود آب و مقداری خوراکی داشته باشید.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

جاهای دیدنی نزدیک به طاق کسری

بازدید از این منطقه تنها به کاخ تیسفون خلاصه نمی‌شود، شما می‌توانید در نزدیکی طاق کسری، به دو جاذبه گردشگری دیگر که ارزش بازدید دارد هم سری بزنید.

– رود دجله

ایوان مدائن در ساحل شرقی رود دجله واقع شده است، شما می‌توانید پس از گشت‌وگذاری کوتاه در کاخ تیسفون، رود دجله و مناظر اطراف آن هم را هم ببینید. رود دجله از زمان‌های دور نق مهمی در توسعه و پیشرفت این این منقطه داشته و امروز هم جز منابع اصلی آب عراق حساب می‌شود.

رود دجله

عکس از: سایت Iranintl

– آرامگاه سلمان فارسی

آرامگاه سلمان فارسی در فاصله ۲کیلومتری طاق کسری یکی دیگر جاذبه‌های تاریخی مذهبی نزدیک این منطقه است.

سلمان فارسی یکی از یاران پیامبر بود که پس از جنگ خندق به‌عنوان والی مدائن منصوب شد، سلمان فارسی به‌دلیل پاکدامنی و زهد خود، به سلمان پاک معروف است، به همین دلیل پس از فوت او این منطقه به سلمان پاک مشهور شد.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikihaj

امزوه نیز مسجد سلمان فارسی یکی از مساجد تاریخی عراق به شمار می‌رود و پذیرای مسافران و گردشگران بسیاری است.

توصیه‌هایی برای بازدید از طاق کسری

طاق کسری همه‌روزه برای بازدید باز است و نیازی به پرداخت ورودی ندارد؛ اما فراموش نکنید برای کرایه رفت‌وبرگشتتان پول کافی همراه داشته باشید و از تاکسی‌های مطمئن استفاده کنید.

اگر از بغداد به‌سمت این منطقه حرکت می‌کنید، باید این نکته را بدانید که در مدت این سفر کوتاه از چند ایست بازرسی عبور خواهید کرد که باعث طولانی‌ترشدن زمان سفرتان می‌شود؛ پس با این نکته زمان بازدید خود از کاخ تیسفون را تنظیم کنید.

طاق کسری

عکس از: سایت Wikimedia

به‌دلیل فضای آزاد منطقه پیشنهاد می‌کنیم در طول روز  برای جلوگیری از آفتاب‌سوختگی از کلاه و عینک و ضدآفتاب استفاده کنید؛ همچنین به‌دلیل امکانات محدود منطقه اگر قرار است مدت طولانی را در کاخ تیسفون و اطراف آن سپری کنید، آب و خوراکی همراه خود داشته ‌باشید؛ همچنین پناهگاه خاصی در این مکان وجود ندارد؛ پس در روزهای بارانی به این منطقه نیایید.

هرچند لازم به گفتن نیست؛ ولی فراموش نکنید طاق کسری یک میراث ملی دورافتاده است که باید از آن محافظت کرد؛ پس از نوشتن یادگاری و کندکاری روی دیوارهای باقی‌مانده کاخ خودداری کنید،

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

34 دیدگاه

  1. سامان می‌گوید

    ۲ تا دیوار خرابه است دیگه. ارزشی نداره که

    1. یلدا می‌گوید

      برای کسی که تاریخ میفهمه و ملیتش براش مهمه ارزش داره

  2. Farzaneh می‌گوید

    عااالی مرررسی

  3. علی می‌گوید

    معماری بابلی را بنام خود مصادره نکنید

    1. اولمان می‌گوید

      وجود طاق در معماری مردمان لر دارای تاریخی بسیار دور و دراز است و لرها به عنوان تنها بازماندگان تمدن عیلام و اولین شهرنشینان بشری هزاران سال از این گونه معماری بهره می‌بردند. و ساسانیان که از ایل شبانکاره بودند در معماری بسیاری از شهرها را با استفاده از معماران این مناطق بنا نهادند که نمونه بارز آن شهر بلاد شاپور یا دهدشت امروزی است.

  4. ناشناس می‌گوید

    همانگونه که برای نگهداری حرم ائمه اطهار علیهم السلام دولت ایران هزینه میکند و البته به جاست و وظیفه مذهبی ماست ؛ وظیفه ملی که ملت ایران بر عهده دولت نهاده است اینه که برای نگهداری طاق کسری و پارسه و پاسارگاد و…نیز که تمام داشته های باستان ماست تلاش کند .

  5. یلدا می‌گوید

    خدا را چه دیدی یه روز هم میاد که برعکس می شه بجای اینکه کربلا و نجف و مسجد سلمان و و و و… آباد بشه دیوان مدائن آباد بشه

  6. محمدعلی فتحی می‌گوید

    از آن تایخ که ماهیت و اصالت خود را فراموش کردیم وبه ف هنگ نداشته غربت یها چنگ انداخیم باید این ڌلت امروزه را مردم اتتطار می کشیدن دشمنان دیروز و امروز کشندگان و سردا ران نامی ایران زمین همه کس ما شده اند و بیشتر از منابع و ثروت ملت ایران دشمنان خونی این سرزمین بهرمند هستن

  7. ایران می‌گوید

    ایوان مدائن یا طاق کسری بنای بسیار ارزشمند که در دوره حکومت ساسانیان و در زمان خسرو انوشیروان ساخته شده ، ساسانیان هم ایرانیان اصیل پارسی بودند .
    و اونموقع عراقی نبوده و جزو ایران بوده بعد از فتح ایران مرزبندی تغییر پیدا کرده و این منطقه افتاده جزو عراق شده .

  8. مرتضی می‌گوید

    واقعا ایوان مدائن یا طاق کسری بنای بسیار ارزشمند و جذاب است که در دوره ساسانیان ساخته شده ، از این بنا باید بیشتر مراقبت کرد و مسئولین ایران و عراق باید مرمت و بازسازی کنن ، چون هم به ایران مربوط میشه و هم به عراق مربوط میشه البته فکر کنم تو این چند وقت داره مرمت میشه

  9. مصطفی می‌گوید

    این کاخ خسرو پرویز بوده ..ایشون هم عرب بوده و بغداد پایتخت پارسیان .درسته !؟ اینکه عراق مرکز حکومت ساسانی بوده ….

    1. همایون می‌گوید

      ای دل غافل ….ایرانی هیچی از تاریخ خودش نمیدونه🥺

    2. حسین می‌گوید

      شما اگه بیهوده نگی ولله اگه کسی ازشما توقع داشته باشه اخه اینارا از کجاد درمیاری

      1. ایران می‌گوید

        درودبرشما

    3. علی می‌گوید

      خسرو پرویز ایرانی بوده و پایتخت ایران هم تیسفون بوده که در او موقع پایتخت مرزی ایران بوده و اهالی آن هم ایرانیان بودند با اینکه به احتمال زیاد جمع زیادی از رومیان و عربان و آرامیان هم در آن می زیستند

    4. محمد می‌گوید

      حرف زدن که بلد نیستی و متاسفانه حرف نزدن هم بلد نیستی ، وقتی حرفی برای گفتن نداری ، خُب حرف نزن.

  10. هادی می‌گوید

    نزدیکترین نقطه از ایران به بغداد شهر قصرشیرین و مرز خسروی است نه مهران

  11. سعید شیرزادی می‌گوید

    کشور عراق در زمان عمر فتح شد و ربطی به جنگ خندق نداره

  12. ایرانی می‌گوید

    تعصب الکی چرا نمیگویند عراق باستان چیزی بنام عراق ایران و…چیزهای جدیدی هستند طاق کسری در زمان ساسانی بوده وافتخار انهاست وکسی نمیدانه ساسانیان را چه قوم امروزی بایستی نامید تحریف تاریخ افتخار نیست مادر این سرزمین انواع اسم داشتیم بجز ایران مثل غزنوی ،سامانی ،صفوی و….

    1. . می‌گوید

      این نوشته شما نشان می دهد که یا در خصوص تاریخ ایران بی اطلاع هستی یا اینکه درمورد تاریخ ایران مغرصانه نظر می دهی وگرنه اگه کسی کمی تاریخ خوانده باشه می داند که سلسه ساسانیان یکی از سلسله ها و امپراتوری های ایران پبش از حمله اعراب میباشد و عراق هم قسمتی از این امپراتوری بوده این را تمام تاریخ دانان دنیا هم می داند
      دولت عراق هم چون اعتقادی به حفظ تمدن ایران ندارد اهمیتی به مرمت و نگهداری کاخ کسری نمی دهد

      1. رامین می‌گوید

        احسنت

    2. Nila می‌گوید

      اسم سلسله چه ربطی به اسم کشور داره؟
      هر آدمی که یه ذره منابع دوره ساسانی رو نگاه کرده باشه و خط اوستایی و پهلوی بلد باشه میدونه نام کشور ایران در اون دوره ایرانشهر بوده!
      کاش اطلاعاتتون رو افزایش بدید.
      پاینده ایران.

    3. کامران می‌گوید

      روی بسیاری از سکه های ساسانی نام ایران نوشته شده و در کتیبه اردشیر بابکان در نقش رستم نام ایران ثبت شده

      1. ایران می‌گوید

        چرا تاریخ ایران گسترده رابه اعراب ترجیح میدی برادر
        کمی مطالعه کنید بعد قضاوت کنید

    4. حسن می‌گوید

      👏👏👏👏👏👏

    5. جواد می‌گوید

      عالی 👏👏👏

    6. محمد می‌گوید

      در پاسخ با اون فردی که خودش را ایرانی نام گذاشته باید گفت در ایرانی بودن تو باید شک داشت

      1. ایران می‌گوید

        اگر ایران نبود یاهمان قوم ترک لرنبود الان تاریخی وجودنداشت

    7. ایران می‌گوید

      اینهایی که گفتی سلسله های ایران بودن که یکی پس ازدیگری اومدن ایران قدیم نامش ایرانشهربوده ودرطی دوران کشورهای غربی به ایران پرشین گفتن فکرکنم سال ۱۳۱۴بوده که رسما نام ایران رو بین المللی میکنن زمان حمله اعراب امپراطوری ایران بسیارگسترده بوده که کاخ مدائن مرکز پادشاهی ساسانی بوده وباحمله اعراب این کاخ بدست اونهامیفته وسلمان فارسی که دیگه جزواعراب هست والی این منطقه میشه اونقدرکه دنبال بازسازی اماکن زیارتی عراق هستن بدنبال شکوه وتمدن ایران نیستن متاسفانه سران کشورعلاقه ای به بازسازی ندارن وگرنه راحت میتونستن انجامش بدن مثل حرمین ائمه

    8. فاطی می‌گوید

      خسته نباشی… ساسانیان از قوم پارسی بودند و اهل سرزمین پارس و بدلیل مراقبت از مرزهای غربی به تیسفون رفتن و آنجا هم تا قبل حمله اعراب خاک ایران بوده

    9. اولمان می‌گوید

      ساسانیان از ایل شبانکاره و مردمانی بودند که امروز آنها را لر می‌نامند بودند.

    10. اولمان می‌گوید

      عراق باستان چیه؟ عراق به یه منطقه جغرافیایی در گذشته تا به امروز اطلاق می‌شده که شمال اون کردها و شرق تا رود فرات لرها و در جنوب رود فرات مردمانی زندگی می‌کردند که امروز عرب زبان شده اند.

      1. مصطفی می‌گوید

        عجب نژادپرست و قومگرایی هستی
        کاری به بقیه نداشته باش خودت بنده خوبی باش

      2. نادر می‌گوید

        نژادپرستی برای ایرانی ها بده برای اعراب وترکها صوابه