یکی از کشورهایی که هر ساله پذیرای مسلمانان بسیاری از شیعه گرفته تا سنی است، عراق است. خصوصا در روز اربعین که از کشورهای مختلف مثل ایران برای پیادهروی اربعین اقدام کرده و در موعودگاه به زیارت امام حسین (ع) میروند. مکان های زیارتی عراق مثل کربلا و نجف زیادند و برای دیدن آنها باید چند روز وقت بگذارید.
اما حس خوبی که از این جاهای زیارتی عراق میگیرید واقعا به سفر و گرمای عراق میارزد. در این مقاله از مجله گردشگری علی بابا میخواهم شما را با خودم به زیارت مکان های زیارتی کربلا و نجف و کاظمین ببرم. اگر دلتان کمی آرامش میخواهد در این سفر همراه من باشید.
مکان های زیارتی کربلا کدامند؟
مکان های زیارتی نجف کدامند؟
مکان های زیارتی سامرا کدامند؟
مکان های زیارتی کربلا
دو تا از مهمترین مکان های زیارتی کربلا، حرم مطهر امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس (ع) است. این دو حرم چیزی فراتر از یک مکان زیارتی هستند و پیکر مقدس دو تن از عزیزترین امامان را در دل خود جای دادهاند. این حرمها بسیار گسترده بوده و بخشهای مختلفی دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنم.
حرم امام حسین (ع) یکی از مهمتریم مکان های زیارتی کربلا
حرم مطهر امام حسین (ع) که یکی از مکان های زیارتی کربلا است که در ۸۰ کیلومتری نجف و ۱۰۰ کیلومتری بغداد قرار دارد. پیشوای سوم شیعیان در زمان خلافت یزید در سال ۶۱ هجری قمری به مخالفت با این حاکم پرداخت و در بیابان نینوا (کربلای کنونی در کشور عراق) به شهادت رسید.
این امام عزیز پس از چند روز همانجا به خاک سپرده شده و در حال حاضر آرامگاهش به محلی برای زیارت شیعیان تبدیل شده است. حرم مطهر امام حسین (ع) یکی از امکان زیارتی کربلا است که هر ساله در اربعین حسینی جمعیت عظیمی از عاشقان این حضرت به سمت کربلا پیادهروی میکنند.
– گنبد حرم امام حسین (ع)
گنبد و ستونهای اطراف ضریح که حالا در مدفن مطهر امام حسین (ع) قرار دارند در قرن هشتم هجری ایجاد شدهاند. این گنبد و ستونها بیش از ۷۰۰ سال قدمت دارند و در طول تاریخ بارها توسط عاشقان این حضرت بازسازی و تعمیر شدهاند.
گنبد فعلی در واقع دومین گنبد است و اولین گنبد که عموم مردم به آن «قبه حسینی» میگویند زیر آن محفوظ است. گنبد در میان معماری اسلامی مهمترین بخش از مکان های زیارتی کربلا است.
– مرقد امام حسین (ع)
اولین آرامگاه امام حسین (ع) را فردی به نام بنیاسد بنا کرد و مختار ابوعبید ثقفی آن را بسط داد. در آن زمان آرامگاه از مصالحی مانند چوب و آجر ساخته شد و متاسفانه به دست هارون الرشید تخریب شد.
در آن دوران برای نابودی هرگونه علامتی از مرقد مطهر امام حسین (ع)، قبر را شخم زدند و درخت سدره را هم بریدند. در زمان خلافت علی بن موسی، شیعیان آن زمان حرم را بازسازی کردند.
متاسفانه این بنا هم توسط متوکل عباسی ویران شد. مرقد مطهر امام حسین (ع) یکی از اماکن زیارتی کربلا است که دوران سخت و ناجوانمردانهای را پشت سر گذاشته است.
– صحن حرم امام حسین (ع)
صحن حرم امام حسین (ع) دو طبقه و برای تزئین آن از کاشیهای زیبایی استفاده شده است. بخشی از حرم به انبار فرش تبدیل شده تا در مواقع لزوم فرشها را پهن کنند.
رواقهای زیادی در صحن حرم قرار دارند که تا ارتفاع دو متری با سنگ مرمر تزئین شدهاند. در بخشهای مختلف این رواقها کاشیکاریهای قرآنی وجود دارد که بر زیبایی آن اضافه کردهاند.
– ایوانهای حرم مطهر امام حسین (ع)
در حرم مطهر امام حسین (ع)، ۴ ایوان وجود دارد که شامل ایوان جنوبی (ایوان طلا)، ایوان شمالی (صافی الصفا)، ایوان باختری و ایوان خاوری هستند.
ایوان جنوبی از دیگر ایوانها بزرگتر است و طول آن به ۳۶ متر میرسد. این ایوان سراسر حرم را به سمت قبله در آغوش دارد. در این ایوان ۱۲ ستون با ارتفاع متفاوت قرار دارند. ستونهای وسط ۴ متری و ستونهای طرفین هم ۳ متری هستند. در گذشته این ستونها را از چوب جنگلهای هند ساخته بودند.
ایوان غربی که به آن ایوان ناصری هم میگویند، در ضلع غربی حرم قرار دارد. این ایوان توسط ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده و به همین دلیل هم به آن ایوان ناصری میگویند.
ایوان شمالی که به آن ایوان صافی الصفا هم گفته میشود، سمت شمال قرار دارد. این ایوان را شاه صفی ساخته و به همین دلیل هم در گذشته به آن صافی الصفا میگفتند.
این ایوان در گذشتههای دور با نام «ایوان لیلو» هم شناخته میشد. علت آن هم برگزاری تکیه در این ایوان توسط درویشان بود. ایوانها یکی از اصلیترین بخشهای حرم مطهر امام حسین (ع) این مهمترین مکان های زیارتی عراق و کربلاست.
– رواقهای حرم مطهر امام حسین (ع)
در حرم مطهر امام حسین (ع)، ۴ رواق اصلی وجود دارد که شامل رواق جنوبی (حبیب مظاهر)، رواق شمالی (پادشاهان)، رواق باختری (ابراهیم مجاب) و رواق خاوری (فقیهان) است.
رواق ابراهیم مجاب در غرب ضریح قرار گرفته و «عمران بن شاهین» آن را بنا کرده است. تا مدتها این رواق را به نام سازنده میشناختند، اما بعد از مدتی به دلیل دفن یکی از فرزندان امام کاظم (ع) یعنی سید ابراهیم مجاب، نام آن تغییر کرد.
رواق فقیهان دارای طول ۴۵ متر و عرض ۵ متر است و در قسمت شرقی ضریح قرار دارد. این رواق که با سنگهای مرمر در کف و دیوارهها تزئین شده یکی از زیباترین اماکن زیارتی کربلا و مکان های زیارتی عراق است. در این رواق دری به سمت صحن و دری به سمت حرم نصب شده است.
رواق جنوبی که به آن رواق حبیب بن مظاهر هم میگویند به دلیل وجود مرقد یکی از یاران باوفای امام حسین (ع) یعنی حبیب بن مظاهر با این نام شناخته میشود.
چهل چراغی بزرگ از سقف این رواق آویزان است و آن را به یکی از زیباترین مکان های زیارتی کربلا تبدیل کرده است. رواق شمالی را شاه صفی ساخته است و چون در آن پادشاهان قاجار دفن شدهاند، به آن رواق پادشاهان هم گفته میشود. همه این ۴ رواق با ۷ در به صحن باز میشوند.
درهای رواقها عبارتند از باب حبیب بن مظاهر، باب القبله، باب صاحب الزمان، باب علی اکبر، باب الکرامه، باب ابراهیم مجاب و باب راس الحسین.
– موزه امام حسین (ع)
موزه امام حسین (ع) در طبقه دوم بارگاه مطهر این امام عزیز قرار دارد. این موزه آثار تاریخی و اسلامی ارزشمندی در دل خود دارد که شخصیتهای مختلف در طول تاریخ آن را جمعآوری کرده و به آستان مقدس امام حسین (ع) اهدا کردهاند.
موزه امام حسین (ع) در سال ۲۰۰۹ میلادی تاسیس شد و در آن شمشیرها، لوسترها، قالیها، سجادهها، اشیاء قیمتی نقره، درها و دروازهها و ضریح قدیمی حرم حضرت نگهداری میشود.
یکی از مهمترین آثار این موزه، تار مویی است که میگویند منتسب به پیامبر بزرگوار اسلام است. در این موزه کتابها و دستنوشتههای بسیار نادری نگهداری میشود. یکی از این دستنوشتهها قرآن است که به دست حضرت علی (ع) نوشته شده است.
حرم حضرت ابوالفضل (ع)
حرم حضرت ابولفضل (ع) یکی دیگر از مکان های زیارتی عراق و کربلا است که از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و هر سال شیعیان بسیاری برای زیارت این حرم راهی کربلا میشوند. حرم حضرت ابولفضل (ع) در قسمت شمال شرقی حرم مطهر امام حسین (ع) قرار دارد و حد فاصل بین این دو حرم را بینالحرمین میگویند.
این حرم مساحتی حدود ۱۰۹۳ مترمربع دارد و ساختمان اصلی آن شامل ضریح، صحن، گنبد، ایوان و رواق است که با معماری کاملا اسلامی ساخته شدهاند.
این حرم در دوران آلبویه ساخته شده و در دورههای صفویه و قاجاریه توسعه یافته یا بازسازی شده است. جالب است بدانید جدیدترین ضریح این حرم مطهر که یکی از اماکن زیارتی کربلا است در سال ۱۳۹۵ شمسی نصب شده است.
– رواقهای حرم حضرت عباس (ع)
حرم مطهر حضرت عباس (ع) ۴ رواق دارد که از اطراف ضریح آن را احاطه کردهاند. رواق شمالی همان رواقی است که برای ورود به زیرزمین و رسیدن به قبر مطهر آن حضرت از آن استفاده میشود.
البته درب نقرهای آن همیشه بسته است و کسی نمیتواند وارد زیر زمین شود. رواق غربی در سال ۱۳۲۱ شمسی به سمت ضلع شمالغرب گشوده شده است. در رواق شرقی ۵ مقبره وجود دارد و رواق جنوبی هم با ۳ درب به ایوان طلا وصل میشود.
همه این رواقها سنگفرش شدهاند و این کار هم توسط حاج حسین حجار باشی در سال ۱۳۶۷ قمری انجام شده است. سنگهای این رواق در اصل از سنگهای باقیمانده و تراشیدهشده برای قصر گلستان در تهران بود.
– ایوانهای حرم حضرت ابولفضل (ع)
حرم حضرت ابولفضل که یکی از مکان های زیارتی کربلا است، ۴ ایوان دارد. ایوان شرقی، ایوان شمالی، ایوان بالاسر و ایوان جنوبی. در بالای ایوان بالاسر میتوانید کتیبهای را ببینید که روی آن سوره فتح نوشته شده و در ایوان شرقی هم کتیبهای هست که روی آن سوره حمد و قدر نوشته شده است.
در مقابل حرم، ایوانی به مساحت ۳۲۰ متر مربع قرار دارد که برای تزئین آن از نمای آجرهای مسی رنگ و طلاکاری استفاده شده است. در این ایوان چند بیت به ترکی نوشته شده و نشان میدهد که ایوان در عصر پادشاهان عثمانی ساخته شده است.
ایوان بالاسر در سمت غربی صحن قرار دارد و در آن کتیبهای از شعرهای فارسی دیده میشود. درویشها در روزهای محرم در این ایوان به عزاداری میپردازند.
ایوان شرقی که در آن باب العلقمی یا بابالرضا قرار دارد شامل کتیبهای که در تاریخ ۱۳۰۴ قمری روی آن سوره حمد و قدر نوشته شده و میتوانید نام حاج نادر توکلی را هم ببینید. ایوان جنوبی در واقع در ورودی باب القبله است. بالای ایوان ساعت زنگدار بزرگی وجود دارد و کتیبهای هم با تاریخ ۱۳۰۴ قمری اثر محمد حسین یزدی دیده میشود.
– موزه حرم حضرت عباس (ع)
یکی از موزههای مهم و برجسته در کشور عراق، موزهای است که در حرم مطهر حضرت عباس (ع) قرار دارد. در این موزه اشیاء نفیسی نگهداری میشود که شامل شمشیر، زره و سپر است.
نسخههای خطی نادر و نفیس، در و پنجرههای فولادی ضریح قدیمی، سکههای نقره و طلا، خنجرهای جنگی، قفلهای تاریخی، ظروف نقره، تفنگهای باروتی، شمشیر و شمعدان و فرشهای دستباف نفیس از جمله اشیای مهم این موزه هستند.
مکان های زیارتی نجف
مکان های زیارتی نجف هم زیاد هستند و میتوان از میان آنها، حرم مطهر حضرت علی (ع)، مقام حضرت مهدی (عج)، مرقد هود و مرقد صالح را نام برد. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد این اماکن زیارتی نجف ارائه میکنم.
– حرم حضرت علی (ع)
حرم حضرت علی (ع) یکی از مهمترین مکان های زیارتی نجف است. این حضرت در وصیتی محل دفن خود را به فرزندانش سفارش کرده بودند. بر اساس وصیت این حضرت، محل قبر را پنهان نگه داشتند و کسی غیر از امامان و بعضی از شیعیان از آن اطلاعی ندارد.
یکی از دلایل اصلی مخفی نگه داشتن قبر حضرت علی (ع) ترس از نبش قبر توسط خوارج بود. بعد از سقوط بنیامیه و متفرقشدن خوارج، در زمان هارون الرشید، محل قبر علنی شد. در زمان حکومت حجاج ابن یوسف ثقفی، برای پیداکردن آرامگاه حضرت علی (ع) حدود ۳۰۰۰ قبر نبش شدند، اما این افراد موفق به یافتن قبر آن حضرت نشدند.
داستان پیدا کردن آرامگاه حضرت علی (ع) به دوران خلافت هارون الرشید برمیگردد. روزی هارون الرشید برای شکار به زمینهای اطراف کوفه (نجف یا غریین) رفته بود و دید که سگها آهویی را دنبال میکنند، اما وقتی آهو به محل خاصی میرسد، سگها از دنبال کردن آن خودداری میکنند.
طی تحقیقاتی که انجام شد، در نهایت مشخص شد که این منطقه محل دفن حضرت علی (ع) است. اولین بارگاه این حضرت در سال ۱۷۱ قمری ساخته شد.
– مقام حضرت مهدی (عج)
مقام امام زمان (عج) یکی دیگر از اماکن زیارتی نجف است که در نزدیکی حرم امام حسین (ع) قرار دارد. این مکان که در بخش شمالی کربلا و در کنار نهری به نام علقمه واقع شده، به حضرت مهدی (عج) نسبت داده میشود.
اطلاعاتی در مورد تاریخچه این مقام در دسترس نیست. اما میگویند عالمی به این مکان آمده بوده و در حین دعا و مناجات، امام زمان را دیده است. ساختمان این مقام به صورت اتاق گلی و کوچکی بود و بعد از مدتی در سال ۱۳۷۸ قمری فردی به نام حاج حمزه خلیل آن را با آجر بازسازی کرد و گسترش داد.
این بنا در سال ۱۳۹۱ هم برای بار دوم بازسازی شد. بازسازی این بار توسط محسن حمید ملا مهدی وزنی انجام شد. در کتابی با نام «کربلا فی الذاکره» آمده هر صبح جمعه در این مقام مقدس، دعای ندبه میخوانند و زنها هم عصرها به پخش نذری میپردازند.
مساحت فعلی این مقام بهعنوان یکی از مکان های زیارتی نجف، ۱۳۰۰ مترمربع است. بنای این مقام دارای ۳ در ورودی، یک گنبد کاشی و یک محراب تزئین شده است.
– مرقد هود
هود یکی از پیامبرانی بود که برای قوم عاد از اقوام عرب زبان در احقاف فرستاده شده بود. تا مدتها محل دفن حضرت هود و صالح مشخص نبود تا اینکه شخصی به نام سید بحرالعلوم رحمه الله دستور داد تا این مکان را حفر کنند.
در زمان حفر، لوحی در میان زمین دیده شده که روی آن به زبان عربی نوشته بود «این قبر حضرت هود و صالح (ع) است».
بعد از آن بازسازیهای شروع شد و طاق سبزی روی قبر این دو حضرت ساخته شد. روی طاق گنبد سبز رنگ حضرت هود و صالح (ع) نوشته که «این اولین سایبانی است که بر فراز قبرهای مطهر حضرت هود و صالح به دستور سید بحرالعلوم ساخته شده است».
گفته میشود مقام هود و صالح که یکی از اماکن زیارتی نجف است در گذشته در قسمت دیگری از وادی السلام قرار داشت. اما سید بحرالعلوم دستور داد که جای فعلی را برای مرقد بسازند.
– مرقد صالح
خداوند بعد از هلاک شدن قوم عاد، برای هدایت قوم ثمود پیامبر دیگری فرستاد. صالح پیامبری بود که برای هدایت قوم ثمود فرستاده شده بود. این قوم در منطقهای به نام حجر که در میان تبوک و حجاز قرار دارد، زندگی میکردند.
وجود قبر پیامبر صالح و پیامبر هود در قبرستان وادی السلام از اماکن زیارتی عراق نشان میدهد که پیکر این دو پیامبر از راههای بسیار دوری به نجف منتقل شدهاند و بسیاری از مردم پاکی این زمین را دلیل این کار میدانند.
در زمانهای گذشته بسیاری از ساکنان مناطق دوردست هم وصیت میکردند که پس از مرگشان پیکر آنها به این مکان منتقل شود.
مکان های زیارتی کاظمین
کاظمین یکی دیگر از جاهایی است که مکان های زیارتی عراق را در خود جای داده است. اگر قصد سفر زیارتی به عراق را دارید این اماکن متبرکه میتواند بهترین انتخاب برای آرامش روح باشد. در این بخش اطلاعات بیشتری در این مورد ارائه میشود.
– حرم امام موسی کاظم (ع)
حرم امام موسی کاظم (ع) که یکی از جاهای زیارتی عراق است، مساحتی حدود ۲۶ هزار مترمربع دارد. این حرم از بخشهای مختلفی تشکیل شده که از آن جمله میتوانم به ضریح، رواق، گلدسته، صحن، گنبد و روضه اشاره کنم.
در این حرم از هنرهای مختلفی مثل آینهکاری، طلاکاری، خطاطی، کاشیکاری و منبتکاری استفاده شده است. ساخت اولین بنای حرم امام موسی کاظم (ع) به دوران قبل از آلبویه برمیگردد.
بعد از آن حکومتهای آلبویه، سلجوقیان، صفویه و قاجار این حرم را که یکی از مکان های زیارتی عراق است بازسازی و تعمیر کردند. در سفر زیارتی به عراق میتوانید حرم کاظمین را ببنید. این حرم به رود دجله نزدیک است و در دورههای مختلف به دلیل طغیان رود آسیب دیده است.
– حرم امام جواد (ع)
حرم امام جواد (ع) یکی دیگر از مکان های زیارتی عراق است که در کاظمین قرار دارد. امام جواد (ع) در سال ۲۲۰ قمری و به دستور معتصم عباسی و توسط امالفضل (دختر مامون و برادرزاده معتصم) مسموم و شهید شد.
این حضرت کنار قبر جدشان، امام موسی بن جعفر (ع) دفن شدهاند. روی قبر امام موسی کاظم (ع) و امام جواد (ع) بقعه و عمارتی ساخته شده که به آن کاظمین میگویند.
کنار این بقعه متبرکه، مسجدی وجود دارد که به مسجد باب التین یا مسجد کاظمیه شهرت دارد. شیعیان از داخل این مسجد قبر این دو امام را زیارت میکردند و به همین دلیل هم بقعه این دو امام به مشهد باب التین هم معروف شد.
در آن زمان بود که برای مرقد این دو امام عزیز گنبدی و بنایی با چند حجره ساخته شده و برای آن خادمهایی در نظر گرفتند.
مکان های زیارتی سامرا
سامرا نیز یکی دیگر از مکان های زیارتی عراق است که حرم امام هادی (ع) و حرم امام حسن عسگری (ع) در آن قرار دارد. در این بخش میخواهم اطلاعات بیشتری در مورد این دو حرم مطهر که جزو جاهای زیارتی عراق هستند ارائه کنم.
– حرم امام هادی (ع)
علی بن محمد که به امام علی النقی یا امام هادی شهرت دارد دهمین امام شیعیان و فرزند امام جواد (ع) است. امام هادی (ع) در زمان امامت خود (۲۲۰ ق تا ۲۵۴ ق) با بعضی از خلفای عباسی همزمان بود.
این امام عزیز بیشتر سالهای امامت خود را در سامرا و تحت نظر حاکمان عباسی میگذراندند. این امام احادیث زیادی در امور اعتقادی، فقه، تفسیر و اخلاق دارد. زیارت جامعه کبیره و زیارت غدیریه از این امام نقل شده است.
مزار امام هادی (ع) یکی از مکان های زیارتی عراق در سامرا است. این زیارتگاه به دلیل دفن امام هادی و فرزند ایشان، حرم عسکرین نامیده میشود. این حرم در سال ۱۳۸۴ شمسی و ۱۳۸۶ شمسی طی حملات تروریستی تخریب شد، اما ستاد عتبات عالیات ایران در سال ۱۳۸۹ شمسی تا ۱۳۹۴ شمسی آن را بازسازی و مرمت کرد.
– حرم امام حسن عسگری (ع)
حرم امام حسن عسگری که یکی دیگر از مکان های زیارتی عراق است، در شهر سامرا واقع شده است. میتوانید در سفر زیارتی به عراق از حرم این امام و امام هادی (ع) بازدید کنید.
حرم عسکرین محل دفن امام هادی (ع) و امام حسن عسگری (ع) است. این حرم جایی است که امام زمان (عج) متولد شدند. حرم عسکرین در طول تاریخ مورد حملات تروریستی قرار گرفته و دو بار تخریب شده است.
کنار امام حسن عسگری، امام هادی (ع)، نرجس خاتون (مادر امام زمان و همسر امام حسن عسگری) و حکیمه خاتون دختر امام جواد (ع) و عمه امام زمان (ع) مدفون هستند.
ضریح حرم عسگرین مثل ضریح حرم امام حسین (ع)، ۶ گوشه است و ساخت آن در سال ۱۳۸۹ شمسی شروع و در سال ۱۳۹۱ شمسی پایان پیدا یافت. این ضریح در سال ۱۳۹۵ شمسی به سامرا منتقل و در سال ۱۳۹۶ شمسی هم از آن رونمایی شد.
مکان های زیارتی کوفه
کوفه هم مثل دیگر جاهای زیارتی عراق، مرقد افراد سرشناسی را در خود جای داده است که از آن جمله میتوانم به مرقد طفلان مسلم و مرقد مختار ثقفی اشاره کنم. البته نباید مسجد کوفه را از یاد ببریم که یکی از بناهای اصلی در این شهر است.
– مرقد طفلان مسلم
مرقد طفلان مسلم یکی از مکان های زیارتی عراق است که در آن دو طفل مسلم بن عقیل بن ابی طالب (ع) به نامهای ابراهیم و محمد مدفون هستند.
فرزندان مسلم در سال ۶۱ قمری و به دست سپاهیان عمر بن سعد به شهادت رسیدند. مرقد طفلان مسلم از طریق یک راه فرعی به جاده اصلی کربلا به بغداد میرسد و دو گنبد با کاشی فیروزهای دارد.
در اصلی حرم به سمت صحن باز میشود و در مقابل در ورودی آن ایوانی به شکل مستطیل قرار دارد. در دو طرف این ایوان هم میتوانید کفشداری را ببینید.
داخل حرم دو ضریح وجود دارد که ضریح غربی متعلق به محمد بن مسلم و ضریح شرقی متعلق به ابراهیم بن مسلم است. این دو ضریح ۶ متر از یکدیگر فاصله دارند.
– مرقد مختار ثقفی
در جنوبغربی مرقد طفلان مسلم و در مسجد کوفه، مرقد مختار ثققی قرار دارد. این قبر تا مدتها نامشخص بود تا اینکه شخصی به نام عبدالحسین تهرانی شیخ العراقین که از فقیهان قرن سیزدهم قمری بود، برای جستجوی آرامگاه مختار اقدام و آن را بازسازی کرد.
مختار ثقفی یکی از کسانی بود که در سده اول هجری و بعد از واقعه عاشورا قیامی به خونخواهی امام حسین (ع) در کوفه ترتیب داد و در این قیام از قاتلان حادثه کربلا انتقام گرفت.
مزار مختار ثقفی متصل به دیوار مسجد کوفه قرار گرفته است. قبر مختار به مروز زمان از بین رفته و محل دقیق آن مشخص نبود، تا اینکه همانطور که گفتم عبدالحسین تهرانی شیخ العراقین برای پیداکردن و بازسازی آن اقدام کرد.
شیخ دستور داد تا محل مشخص شده را بکنند. در زمین سنگی پیدا شد که روی آن به عربی نوشته بود «اینجا قبر مختار بن ابی عبید ثقفی است». به این ترتیب محل قبر مشخص شد و آرامگاه مختار در آنجا قرار گرفت.
– مسجد کوفه
مسجد کوفه یکی از مکان های زیارتی عراق و یکی از ۴ مسجد مهم مسلمانان است. این مسجد در شهر کوفه عراق ساخته شده و در ۱۲ کیلومتری شمال شهر نجف قرار دارد. مسلمانان معتقد هستند که این مسجد در ابتدا توسط حضرت آدم ساخته شده و بعد از مسجدالحرام قدیمیترین مسجد جهان است.
سعد بن ابی وقاض در دهههای اول هجری قمری برای بازسازی این مسجد اقدام کرد. روایتهای زیادی در مورد فضیلت مسجد کوفه بهعنوان یکی از جاهای زیارتی عراق وجود دارد که از آن جمله میتوانم به این موضوع اشاره کنم که بعد از مسجدالحرام و مسجدالنبی، سومین مسجد مقدس است.
جالب است بدانید که امام محمد باقر (ع) در روایتی گفتهاند که خواندن نماز واجب در این مسجد برابر با یک حج و خواندن یک نماز نافله در آن برابر با یک عمره است. علیابنابیطالب در روایتی گفتهاند مسجد کوفه محل نماز هزار پیامبر و هزار وصی پیامبر بوده است.
مکان های زیارتی عراق و روحی که تازه میشود
در عراق مکان های زیارتی زیادی وجود دارند که از آن جمله میتوانم به مکان های زیارتی کربلا، مکان های زیارتی نجف و کاظمین اشاره کنم. این مکان های زیارتی عراق مدفن امامان عزیزی است که در طول زمانهای مختلف برای راهنمایی مردم رشادتها کردند و شهید شدند.
در این مقاله در مورد حرم مطهر امامهای بزرگ دین اسلام صحبت شد که یکی از آنها امام حسین (ع) است. امیدوارم در اربعین امسال سعادت این را داشته باشید که به زیارت حرم مطهر امام حسین (ع) بروید و با این امام بزرگ تجدید بیعت کنید.
سلام با تشکر از زحمت نویسنده در جمع آوری این مطالب مفی و ارزنده دو تا پیشنهاد دارم
۱- در قسمت ابتدایی مقاله و تیتر جاهای زیارتی یا سرفصل مقاله مکانهای زیارتی کاظمین را هم اضافه کنید
۲- در قسمت معرفی مدفن پیامران لطفا به این صورت درج بفرمائید مرقد حضرت هود ع
مرقد حضرت صالح ع
سلام تور کربلا ونصف دارید؟
بسیار آرامش بخشه اگه به دنبال آرامش هستین حتما کربلا برین
خیلی خوب ممنونم.