یکی از موضوعاتی که در ماههای اخیر به دغدغه بسیاری از مردم جامعهمان تبدیل شده، افزایش قیمت دلار است. اگرچه نوسانات قیمت دلار، طی سالهای اخیر موضوع جدیدی نیست، اما ظرف چند ماه گذشته شاهد تأثیرگذاری بیشتر رشد دلار بر زندگی عامه مردم بودهایم.
در این میان، سفر یکی از اصلیترین زمینههایی است که با افزایش ارزش دلار، تحت تأثیر قرار میگیرد. اینکه این تأثیر به چه میزان است و چه راهحلهایی میتوان برایش پیدا کرد شاید تا حدی بتواند به حل برخی از مسائل این حوزه پاسخ دهد. اما بهتر است در ابتدا کمی به این موضوع بپردازیم که اصلاً چرا دلار گران میشود.
برای جستجو و خرید بلیط هواپیما، اینجا کلیک کنید.
چرا دلار گران میشود؟
اگر بخواهیم از دیدگاه اقتصاد کلان افزایش قیمت دلار و در کل ارز را مورد بررسی قرار دهیم، شاید بتوان دلایل متعدد و متفاوتی را برای آن یافت. اما آنچه ما به دنبال آن هستیم، دریافتی خودمانی و ساده از این موضوع است.
نخست اینکه، از آنجایی که اقتصاد امریکا را میتوان بزرگترین اقتصاد جهان دانست از یک سو، و اینکه این کشور به عنوان ابرقدرت نقش بسیار مهم و پررنگی در رویدادهای جهان دارد از سوی دیگر، باعث میشود که افزایش ارزش دلار به افزایش ارزش سایر ارزها نیز منتهی شود؛ در واقع بالا رفتن ارزش دلار به معنای بالا رفتن ارزش تمام ارزهاست. پس تفاوتی نمیکند که شما برای سفرتان به دلار، یورو، پوند یا… نیاز داشته باشید. در هر صورت باید پول بیشتری برای خرید ارز موردنظرتان بپردازید.
افزایش ارزش دلار از دو جهت منجر به گران شدنش در مقابل سایر ارزها میشود:
زمانی که به دلایل مختلف مثلاً رشد اقتصادی آمریکا (که خود را در فاکتورهایی نظیر کاهش بیکاری، افزایش تولید ناخالص داخلی و… نشان میدهد) افزایش مییابد، شاهد افزایش ارزش پول این کشور هستیم. البته عکس این موضوع نیز صحت دارد و عوامل غیراقتصادی نیز در این موضوع سهیم هستند. مثلاً زمانی که ترامپ به عنوان رئیس جمهور امریکا انتخاب شد، در همان ابتدا به دلیل مواضع جنگطلبانهاش، بازارها دچار شوک کوتاهمدتی شدند و ارزش دلار در زمانی نه چندان طولانی، افت اندکی را تجربه کرد. در کل هر عاملی که نشاندهنده ثبات، قدرت و شرایط بهتر سیاسی، اقتصادی و امنیتی در امریکا باشد، منجر به رشد ارزش دلار خواهد شد.
اما این تنها عامل افزایش ارزش دلار نیست. در واقع گاهی اوقات این پول ماست که در مقابل دلار ارزش خود را از دست میدهد. اگرچه طی سالهای اخیر روند رشد تورم در کشور مهار شده است، اما به دلایلی از جمله کنارهگیری امریکا از برجام و احتمال بازگشت تحریمها برای ایران، ریال بخشی از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. البته دلایل متعدد دیگری نیز وجود دارند که باعث افزایش یا کاهش ارز هر یک از کشورها میشوند؛ دلایلی که به شرایط سیاسی، اقتصادی و امنیتی آنها پیوند خوردهاند.
برای جستجو و خرید بلیط هواپیما کلیک کنید.
نوسانات دلار و هزینه سفرهای داخلی
از زمانی که قیمت دلار روند افزایشی به خود گرفته، قیمت بلیطهای پروازهای داخلی تغییر چندانی نکرده است. در واقع به غیر از افزایش قیمت بلیط که به طور عادی هر سال اعمال میشود، بلیط پروازهای داخلی افزایشی نداشته است.
از سوی دیگر هتلها نیز چون هزینههایشان ربطی به افزایش ارزش دلار ندارد، تغییری در قیمتهایشان به وجود نیاوردهاند. بنابراین هزینه اقامت در سفرهای داخلی افزایش محسوسی را نشان نمیدهد. در نتیجه با خیال راحت میتوانید به سفر داخلی بروید و اوقات خوشایندی را سپری کنید. تنها افزایش قیمتی که ممکن است در سفر داخلی با آن مواجه شوید، قیمت کالاهای خارجی است که در مراکز خرید شهرها و مناطق آزاد فروخته میشوند.
نوسانات دلار و رشد ۵۰ تا ۶۰ درصدی هزینه سفرهای خارجی
برعکس سفر داخلی، هزینه سفرهای خارجی رشد قابل توجهی را نشان میدهد. با توجه به اینکه قیمت بلیط پروازهای خارجی با دلار محاسبه میشود، طبیعتاً قیمت این دست از بلیطها متناسب با رشد قیمت دلار، افزایش مییابد. البته تا زمانی که قیمت بلیط خارجی با ارز ۴۲۰۰ تومان محسوب میشد، تغییری در هزینه سفر خارجی به وجود نیامده بود. مثلاً اگر پیشتر میخواستید با پروازی بدون توقف از تهران به آتن بروید، قیمت بلیط سفر چیزی حدود ۳۰۸ دلار بوده است که با احتساب دلار ۴۲۰۰ تومان، قیمت این بلیط کمتر از ۱ میلیون ۳۰۰ هزار تومان میشد. اما با شرایط فعلی اگر قیمت دلار را ۱۰ هزار تومان در نظر بگیریم، قیمت بلیط به بیش از ۳ میلیون تومان میرسد یعنی رشدی بیش از ۵۰ درصد. اگر بلیط قیمت بازگشت هم در همین حدود باشد اختلاف قیمت رفت و برگشت حدود ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان خواهد شد.
دیگر رکن هزینه سفرهای خارجی، هزینه اقامت است و از آنجایی که هزینه اقامت نیز بر اساس دلار یا سایر ارزهای خارجی تعیین میشود، هزینه اقامت در هتلها و اقامتگاههای خارجی هم افزایش خواهد داشت، حتی اگر آنها قیمتهای خود را ثابت نگه دارند. به عنوان مثال، هر شب اقامت در یک هتل ۴ ستاره در آتن از حدود ۱۰۰ دلار شروع میشود؛ که با دلار ۴۲۰۰ تومان هر شب اقامت در چنین هتلی تقریباً ۴۲۰ هزار تومان هزینه داشت اما امروز با دلار ۱۰ هزار تومان این عدد با رشدی ۵۸ درصدی به ۱ میلیون تومان رسیده است.
ضمن اینکه سایر هزینههای سفرهای خارجی نظیر خورد و خوراک، جابهجایی درون و برون شهری، سوغات و… نیز افزایش خواهد داشت. با این حساب به نظر میرسد اگر بخواهید سفر خارجیتان را مانند قبل انجام دهید، هزینهتان نسبت به سال گذشته تقریباً دو برابر میشود.
بیشتر بخوانید: ۵ راه برای خرید ارزان بلیط هواپیما
اما و اگرهای ارز مسافرتی
اما و اگرهای عرضه ارز مسافرتی
اما شاید امید بسیاری از مسافران خارجی به ارز مسافرتی دولتی باشد تا از این طریق بتوانند تا حدی هزینههای سفرشان را تعدیل کنند. طی روزها و ماههای خارجی گفتگوهای بسیاری در این زمینه در جریان بوده است؛ مخالفان و موافقان تعلق گرفتن ارز دولتی به مسافران خارجی، هر یک با استدلالهای خود در این باره صحبت کردهاند. و بر اساس آخرین خبری که در این زمینه در رسانههای معتبر منتشر شده، قرار است بانکهای عامل (بانکهای ملی، سامان، تجارت، پارسیان و ملت) ارز مسافرتی را به مسافرین واجد شرایط تا سقف ۵۰۰ و ۱۰۰۰ یورو ارائه دهند.
شاید تنها راه چارهای که برای برخی از مسافران برای کاهش هزینههای سفر خارجیشان باقی مانده باشد همین اختلاف قیمت ارز مسافرتی و آزاد است؛ به این ترتیب که مسافران میتوانند پس از آماده شدن تمام مدارک سفر، پیش از عزیمت حواله دریافت ارز را بگیرند و یورویشان را نیز در فرودگاه دریافت کنند. سپس، بعد از بازگشت به سفر ارز را به قیمت آزاد بفروشند و با سودی که از این اختلاف به دست آوردهاند، بخشی از هزینههای سفر را جبران کنند. به حال اگر قصد سفر دارید و میخواهید از ارز مسافرتی استفاده کنید، زودتر اقدام کنید زیرا در شرایط فعلی مدام تصمیمات تغییر میکند و بنابر خبرهایی که هر روز میشنویم هر لحظه ممکن است این امتیاز نیز لغو شود.
با این قیمت ارز سفر برویم یا نه؟
همان طور که اشاره شد، افزایش قیمت دلار بر سفرهای داخلی تأثیری ندارد و شما میتوانید با همان روال گذشته به سفرهایتان ادامه دهید؛ حتی میتوانید سفرهای داخلی را جایگزین برخی از سفرهای تفریحی خارجی کنید.
اما اگر تصمیم گرفتهاید به سفر خارجی بروید، کمبود بودجه و افزایش قیمت دلار نباید مانعتان شود. شما میتوانید با کمی مدیریت، سفرتان را با هزینههایی کمتر به پایان برسانید. به عنوان مثال اگر تا به حال در هتلهای ۵ ستاره اقامت میکردید، با کمی انعطافپذیری، در هتلی ۴ ستاره اقامت کنید؛ در بسیاری از موارد هتلهای ۴ ستاره همطراز هتلهای ۵ ستاره هستند و بخش عمدهای از امکانات هتلهای ۵ ستاره را ارائه میدهند.
بخش دیگری از هزینههای سفرهای خارجی مربوط میشود به حمل و نقل درون و برون شهری؛ که برای این موضوع هم راهکارهای متعددی وجود دارد. مهمترین موضوع این است که پیش از سفر درباره آن کشور و قوانین حاکم بر سیستم حمل و نقلیاش اطلاعاتی کسب کنید. مثلاً در بسیاری از شهرهای خارجی، انواع مختلف بلیط مترو فروخته میشود، بلیطهایی که با خرید تعداد بیشتر میتوانید به نسبت هزینهای کمتر بپردازید ولی جابهجاییهای بیشتری داشته باشید.
در زمینه جابهجاییهای برون شهری هم باز باید به سراغ ریزهکاریها و اطلاعات محلی بروید. به عنوان مثال در بسیاری از کشورهای اروپایی برای خرید بلیط قطار، هواپیما یا اتوبوس هر چه زودتر اقدام کنید، میتوانید بلیط ارزان هواپیما بخرید. گاهی اوقات اختلاف این قیمت به ۲ برابر هم میرسد. مثلاً اگر بلیط قطار بین ۲ شهر ۲ هفته پیش از حرکت ۴۵ یورو باشد، در روز حرکت ممکن است به ۹۰ یورو یا حتی بیشتر هم برسد. بنابراین پیش از سفر تا جایی که میتوانید درباره مقصد اطلاعات به دست بیاورید و با استفاده از آنها برای سفرتان برنامهریزی کنید.
بیشتر بخوانید
استفاده از خدمات رومینگ تلفن همراه در سفرهای خارجی