قونیه ترکیه برای ما یادآور حضرت مولانا، شاعر و عارف نامدار ایرانی است. قونیه خانه ابدی مولانا شده است و آرامگاه او در این قسمت از خاک ترکیه واقع شده است. هرچند که وقتی از سفر به ترکیه صحبت میشود، معمولا ذهن گردشگران به سمت شهرهای بزرگی همچون استانبول، آنکارا، آنتالیا و… میرود، اما باید بدانید که قونیه یک شهر بسیار تماشایی با غنای تاریخی است. ارزندگی این شهر با نام مولانا افزون شده و بسیاری را بهسمت خود میکشاند. علی بابا این بار بار و بندیلش را به سمت قونیه ترکیه بسته است تا سری به جاذبههای این شهر بزند و کمی در مورد پیشینه آنها ماجراجویی کند. تا انتهای این سفر همراه ما باشید.
از قونیه ترکیه چه میدانید؟
قونیه از شهرهای مهم ترکیه است که مرکز استان همنام خودش است. این شهر پیشینه تاریخی غنی دارد و گفته میشود که از هزاره سوم حیات داشته است. سلجوقیان نیز روزگاری در این شهر تاریخی حکومت میکردند.
رزرو تور ترکیه را می توانید از سایت علی بابا انجام دهید.
قونیه با بافتی تقریبا مذهبی، هفتمین شهر پر جمعیت کشور ترکیه محسوب میشود و جاذبههای تاریخی و مذهبی مهمی در آن یافت میشود. بیشتر ما ایرانیها شیفته سفر به استانبول و جذابیتهای شهری آن هستیم و از زیباییهای سایر شهرهای ترکیه غافل شدهایم.
قونیه را باید پایتخت آرامش در خاک ترکیه دانست؛ بهخصوص که اتمسفر این شهر با انرژی حضور مولانا ترکیب شده است. قونیه با فرهنگ شرقی و اسلامی پیوند محکمی خورده است و مردمان آن نسبت به عقاید مذهبی پایبند هستند.
در شمال قونیه، شهر آنکارا با فاصله ۲۶۰ کیلومتر واقع شده و آنتالیا در فاصله ۳۰۰ کیلومتری آن در جهت جنوب غربی جا خوش کرده است. در شمال شرقی قونیه، شهر قیصریه با فاصله ۲۶۰ کیلومتر و در شمال غربی آن اسکیشهر با مسافت ۳۳۰ کیلومتر جا خوش کرده است. مرسین نیز در جنوب شرقی این شهر واقع شده و نزدیک به ۲۶۰ کیلومتر با آن فاصله دارد.
لوکیشن قونیه ترکیه در گوگل مپ
۱. آرامگاه و موزه مولانا
همانطور که گفتیم، قونیه ترکیه خانه ابدی مولانا، شاعر پرآوازه ایرانی شده و در جنوب شرقی این شهر، بنای مقبره او ساخته شده است.
این بنا که امروز وسعت بسیاری پیدا کرده و از مقبره به موزه تبدیل شده، در یکی از تپههای مرتفع شهر بنا شده است و منظرهای تماشایی دارد.
این قسمت از شهر بسیار ارزش تاریخی دارد و باستانشناسان را با نشانههای حیات در هزاران سال پیش روبهرو کرده است. در زمان حیات و همینطور مرگ مولانا، سلجوقیان اداره خاک قونیه را در دست داشتند. در واقع سلجوقیان سهم بهسزایی در ساخت بناهای تاریخی در ترکیه داشتند و نمونه آن آرامگاه با شکوه مولانا است که با سازه گنبد آبی فیروزهای شروع شد و بهتدریج بزرگ و پرعظمت شد.
امروزه مقبره مولانا در واقع موزهای ارزشمند در تاریخ قونیه ترکیه محسوب میشود که برای گردشگران فرصت ماجراجویی در مورد مولانا جلالالدین بلخی، گنجینه ادب و عرفان را بهوجود آورده است. با هم سری به این آرامگاه و موزه تماشایی میزنیم.
ساختار موزه
موزه مولانا با دروازههای متعددی بنا شده و وسعت این بنا را بهخوبی نشان میدهد. دروازه دیویسان که ورودی اصلی بنا است، شما را به سمت حیاط تماشایی و بزرگ این مجموعه دعوت میکند. کف حیاط سنگفرش شده است و اطراف آن اتاقها و غرفههایی را خواهید دید که در هر کدام از آنها مریدان مولانا به فعالیتی مشغول هستند. این حیاط وسیع در روز بزرگداشت مولانا، شاهد مراسمی تماشایی از رقص مخصوص سماع است که مریدان مولانا این رقص و آیین عرفانی را در این روز اجرا میکنند.
در قسمتی از این مجموعه که به مطبخ شناخته میشود، بسیاری رسوم خاص عرفانی و صوفیانه همچون رقص سماع به علاقمندان و مریدان حضرت مولانا آموزش داده میشود و این مکان جایی برای تماشای مراسم سیر و سلوک عاشقان مولانا از نزدیک است.
تمام بنای این جاذبه از تاثیر هنر سلجوقی در دوره خود بر قونیه میگوید و شما را محو زیبایی خود خواهد کرد. بنای مقبره قدیمی مولانا که یادگاری از زمان سلطنت سلجوقیان است را در این حیاط میتوانید ببینید و محو هنر معماری قوم عثمانی با المانهای اسلامی شوید. در واقع ترکیب فرهنگ عثمانی و اعتقادات اسلامی در این بنا به زیبایی دیده میشود. این سازه با گنبد مخروطی و فیروزهایرنگ، نمادی از قونیه ترکیه، شهر بزرگترین عارف تاریخ شده است و جاذبه محبوب و مشترک بین عارفان، ادیبان و علاقمندان به تاریخ معماری است.
موزه مولانا در واقع آرامگاه خانوادگی جلال الدین محمد بلخی محسوب میشود و در این نقطه از قونیه، علاوه بر مولانا، پدر همسر و فرزندان و همچنین چند تن از مریدان او نیز آرمیدهاند و مقبره آنها به زیبایی و احترام آراسته شدهاند.
زیبایی مخروط فیروزهای در شهر
شکوه بنای مقبره با گنبد خاص فیروزهای آن مشخص شده است و معماری خاص این سازه روی چهار ستون پایهگذاری شده است. معمار این گنبد با شکوه، بدرالدین تبریزی است که با المانهای معماری عثمانی و اسلامی بنا شده است.
در محوطه این مجموعه مسجد زیبایی دیده میشود که فضایی برای برگزاری بسیاری از مراسم مذهبی و عرفانی است و تمام آن به زیبایی آراسته شده است. همچنین در این مجموعه و در کنار مسجد، نمایشگاهی از قرآنهای خطی و قدیمی و کتابهای نفیس برپا میشود که برای بازدیدکنندگان بسیار تماشایی است. از جذابیتهای باشکوه و مهیج این نمایشگاه، شانس دیدن نسخه اصل شاهکار مولانا، یعنی مثنوی و معنوی است که در این مجموعه در کنار سایر داراییهای مولانا همچون سجاده وی نگهداری میشود.
نشانی آرامگاه و موزه مولانا:
Aziziye Mah, Mevlana Cd. No:1, 42030 Karatay/Konya, Turkey
- شماره تماس: ۰۰۹۰۳۳۲۳۵۱۱۲۱۵
- ساعت بازدید: ۹صبح تا ۴:۳۰ بعد از ظهر
۲. مسجد شمس تبریزی
یکی دیگر از جاهای دیدنی قونیه ترکیه، مسجد شمس تبریزی است که در میان مردم ترک به شمس مکامه مشهور شده است. مسجد شمس تبریزی یادبودی برای شمس محسوب میشود و بعد از ناپدید شدن او بنا شده است.
به اعتقاد بسیاری شمس تبریزی کشته شده و جسد وی درون چاهی در زیر مسجد انداخته شده است. این مسجد در قرن ۱۳ ساخته شده، اما در طول تاریخ بازسازی شده است.
بعدها امیر اسحاق، حاکم وقت قونیه، دستور بازسازی این مسجد را داده و همچنین در حین مرمت و گسترش، مسجد بعد از گذر دورههای تاریخی مختلف، به شکل امروزی دیده میشود. سنگهای سفید آهکی و سقف مخروطی از ویژگیهای بارز معماری این بنا است.
- نشانی مسجد شمس تبریزی: Şemsitebrizi, Şems Cd., 42030 Karatay/Konya, Turkey
- ساعت بازدید: همه روزه تا غروب آفتاب
۳. تماشای خانه موزه آتاتورک را از دست ندهید
خانه موزه آتاتورک از جاذبههای تاریخی قونیه ترکیه در خیابانی همنام خودش است که گفته میشود در سال ۱۹۱۲ ساخته شده و تا امروز کاربریهای متفاوتی داشته است.
یک دوره این خانه بهعنوان دفتر فرمانداری استفاده شده و در زمانی در اختیار سازمان آموزش و پرورش بوده است. اما مهمترین کاربرد این خانه سنگی، اهدای آن از طرف مردم قونیه به آتاتورک بود. این خانه برای دورهای بهعنوان محل اقامت فرماندهان ارتش کاربرد داشت.
در نهایت این بنای تاریخی که از سنگ مصنوعی و آجر ساخته شده، بعد از مرمت و بازسازی به موزهای تماشایی تبدیل شد. در این موزه میتوانید شاهد اسنادی از استقلال مردمان ترک، بریده روزنامهها عکسها و لباسها و سایر وسایل آتاتورک باشید.
- نشانی موزه آتاتورک: Abdülaziz, Zafer Cad., 42040 Meram/Konya, Turkey
- شماره تماس: ۰۰۹۰۳۳۲۳۵۱۳۲۰۶
- ساعت بازدید: ۸ صبح تا ۵ بعد از ظهر
۴. موزه اتنوگرافی در قونیه
موزه اتنوگرافی قونیه یا همان موزه قومنگاری، در ساختمانی سه طبقه به سبب مطالعه سبک زندگی و فرهنگ مردم برپا شده است. این موزه تماشایی یکی از جاذبههای گردشگری قونیه ترکیه محسوب میشود و از موزههایی است که حسابی سرگرمتان میکند.
برای شناخت تاریخ و فرهنگ مردمان این شهر، توصیه میکنیم که این موزه تاریخی را از دست ندهید. در این موزه میتوانید انواع لباس محلی و سنتی مردم قونیه، انواع سلاحهای تاریخی همچون خنجر و تپانچه، قفل و کلیدهای قدیمی، ظروف خاص، سکههای قیمتی و اکسسوریهایی همچون کمربند، تسبیح و زیورآلات را تماشا کنید. مجموعه خوشرنگولعابی از انواع قالی، قالیچه و گلیم، جذابیت این موزه را کامل کرده است.
- Address: Sahibiata, 42200 Meram/Konya, Turkey
- شماره تماس: ۰۰۹۰۳۳۲۳۵۱۸۹۵۸
- ساعت بازدید: ۹ صبح تا ۴:۳۰ دقیقه بعد از ظهر
۵. موزه باستانشناسی قونیه
موزه باستانشناسی از دیگر جاذبههای گردشگری قونیه ترکیه است که گنجینهای از آثار بهجامانده تاریخ این سرزمین محسوب میشود. موزه باستانشناسی در فاصله یک کیلومتری جنوب تپه و مسجد علاالدین واقع شده است. از دورههای مختلف تاریخی همچون نوسنگی، عصر مفرغ قدیم، عصر مفرغ میانه و عصر آهن در این موزه آثار تماشایی بسیاری وجود دارد.
همچنین از دوران رومی، بیزانس و سلجوقیان نیز در این موزه آثارفراوانی برای ماجراجویی دیده میشود. مجموعه شگفتآور و هنرمندانهای از تابوتهای رومی در این موزه خواهید دید که ظرافت آنها هوش از سرتان خواهد برد.
- نشانی موزه باستانشناسی قونیه: Sahibiata, Sahibiata Cd. No:150 D:A, 42200 Meram/Konya, Turkey
- شماره تماس: ۰۰۹۰۳۳۲۳۵۱۳۲۰۷
- ساعت بازدید: از ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر
۶. مدرسه کاراتای
مدرسه کاراتای یا همان موزه کاشی امروزی در قونیه، از بناهای تاریخی در ترکیه است که در روزگار سلجوقیان جایی برای آموزش علوم دینی بوده است.
این بنا به دستور جلال الدین کاراتای که از مردان بزرگ حکومت سلجوقی بوده، ساخته شده است. نمای بیرونی ساختمان از سنگ مرمر سفید پوشیده شده و داستان قدمت این بنای با ارزش تاریخی را کتیبههای حک شده روی در ورودی آن حکایت میکنند.
دیوارهای داخل این موزه با کاشی تزیین شده است. در واقع این موزه امروزه محلی برای حفظ و نگهداری کاشیهای ارزشمند سلجوقی است که به کمک هنر تماشایی شدهاند.
به این موزه بروید و از تماشای هنر کاشیکاری لذت ببرید. همچنین در این موزه میتوانید آثار دیگری همچون بشقابهای چینی، فانوسها و سایر اکتشافاتی بهدست آمده از حفاریهای مختلف را ببینید و از تاریخ سلجوقی و عثمانی بیشتر بدانید.
- نشانی مدرسه کاراتای: Ferhuniye, 42040 Selçuklu/Konya, Turkey
- شماره تماس: ۰۰۹۰۳۳۲۳۵۳۴۰۲۰
- ساعت بازدید: ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر
۷. مسجد و تپه علاالدین
تپه علاالدین نزدیک به آرامگاه مولانا قرار گرفته است و از ارتفاعات این تپه بهراحتی میتوانید گنبد مخروطی این مقبره را ببینید. کاخ مجللی به دستور علاالدین کیقباد، یازدهمین پادشاه این سلسله روی تپه علاالدین بنا شده که امروزه تنها یک دیوار از آن باقی مانده است.
روی این تپه یکی از مساجد تاریخی حکومت سلجوقی واقع شده و با آن همنام است. مسجد علاالدین هنوز زیبایی خودش را حفظ کرده و سبک معماری اسلامی در این بنای وسیع تاریخی مشهود است. تپه علاالدین و بوستان سرسبز این منطقه، از جاذبههای قونیه ترکیه محسوب میشود و نباید بازدید آن را از دست بدهید.
- نشانی مسجد و تپه علاالدین: Hamidiye Mh., 42040 Selçuklu/Konya, Turkey
- ساعت بازدید: ۲۴ ساعت شبانهروز
منطقه گردشگری کاپادوکیا
کاپادوکیا را باید سرزمین عجایب در خاک ترکیه دانست که در ۲۳۰ کیلومتری شمال شرق شهر قونیه جا خوش کرده است. مجموعهای از صخرههای عجیبوغریب با تراشهای خاص دست طبیعت، این سرزمین کوهستانی را پدید آوردهاند.
خانهها و هتلهای این منطقه نیز ساختاری صخرهای دارند و از معماری خاص و انیمیشنی آنها شگفتزده خواهید شد. کاپادوکیا با بالنهای رنگارنگش در بین گردشگران مشهور شده است و ترکیب این بالنها با معماری خاص صخرههای این منطقه واقعا جذاب و تماشایی است.
روستای گورمه از مشهورترین مناطق کاپادوکیا است که سرزمین بالنها محسوب میشود. دره سرخ کاپادوکیا با صخرههای صورتی و زرد شبیه رویا هستند و تماشای آن برایتان جذاب خواهد بود. در منطقه کاپادوکیا، تعدادی از شهرهای زیرزمینی یافت شدهاند که مشهورترین آنها شهر کایماکلی است.
- نشانی کاپادوکیا: ۵۰۱۸۰ Göreme/Nevşehir Merkez/Nevşehir, Turkey
- ساعت بازدید: ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر
پیش بهسوی قونیه
در سفر بعدیتان به ترکیه، سری به قونیه بزنید تا از نزدیک با این شهر تاریخی که هوای آن با شعرهای عارفانه مولانا عجین شده است، آشنا شوید. پیشنهاد شما برای مقصد سفرهای بعدی علی بابا کدام شهر از ترکیه است؟ برای آشنایی با جاذبههای گردشگری در مقصد مورد علاقه خودتان، سفرهای علی بابا را دنبال کنید.
تو ترکیه شهری به اسم قونیه وجود نداره، شهر مولانا اسمش کونیا هست. اونجوری که نوشتی مردم هم غلط یاد میگیرن. مثل اینه که افغانی ها اسم اصفهان رو بگن مصتفهانیه !! 😂 چقدر چرت میشه…..
سلام فرخ عزیز 🙂
همونطور که تلفظ فارسی کشور Germany، میشه آلمان، برای Konya هم تلفظ قونیه هست. بنابراین حرف شما درباره کونیا تا حدی درسته، اما ما هم اشتباه ننوشتیم.
سپاس