جاهای دیدنی استانبول در هر فصلی و هر ماهی زیبایی و جذابیت خاص خودش را دارد؛ در تابستان یک جور دل میبرد و در زمستان طوری دیگر. حالا اگر سفر شما در ژانویه باشد و شور و حال سال نوی میلادی و تزیینات خیابانها و فروشگاهها و مراکز تفریحی را هم به دیگر جاذبههای گردشگری استانبول اضافه کنیم، امکان ندارد بتوانید این سفر و دیدنیهای حیرتانگیزش را فراموش کنید.
حالوهوای استانبول در ژانویه با دیگر ماههای سال زمین تا آسمان فرق میکند و عروس ترکیه در این ماه پذیرای مسافران بیشتری از سراسر جهان میشود. فستیوالهای سال نو و آبوهوای خاص شهر، نقطه تمایز سفر به استانبول در ژانویه است. شما چه برنامهای برای سفر در ژانویه دارید؟ اگر مسافر شهر قهوه و باقلوا هستید، این مطلب از علیبابا را ازدست ندهید!
راهنمایی کوتاه برای سفر
شهر ساحلی استانبول در ماه ژانویه آبوهوایی بسیار سرد دارد. البته احتمال بارش برف چندان زیاد نیست؛ اما در ساعات اولیه صبح میتوان مه را در بعضی بخشهای شهر بهویژه نزدیک کانال بسفر دید. هرچقدر هم که از هوای سرد لذت ببرید، در برابر سرمای بیرحم استانبول ناچار به تسلیم هستید!
با توجه به سرمای شدید هوا، بهتر است سراغ آن دسته از جاهای دیدنی استانبول بروید که فضایی سرپوشیده دارند. بیشتر تفریحات آبی بهجز قایقسواری، در ژانویه تعطیل هستند. اگر دوست ندارید روزهای آخر سفر را با گلودرد و تبی ۴۰ درجه بگذرانید، بهتر است این توصیه را جدی بگیرید!
– مسجد ایاصوفیه
هر شهری را با نمادی ویژه میشناسند. شهر استانبول نیز با موزه و مسجد ایاصوفیه شهرت دارد. اگر با تراموا به مرکز شهر استانبول بروید، میتوانید گنبد و چهار مناره ایاصوفیه را ببینید.
در اولین نگاه هم متوجه تفاوتهای ساختمان ایاصوفیه با معماری مرسوم مساجد خواهید شد. ایاصوفیه ابتدا کلیسایی بیزانسی بود که آن را به خواست امپراطور کنستانتین ساخته بودند. پس از فتح قسطنطنیه به دست عثمانیها، این عمارت شگفتانگیز تبدیل به مسجد اصلی شهر شد.
بازدید از ایاصوفیه طبق روال همیشه تا ۱۵ ژانویه ۲۰۲۴ رایگان خواهد بود. از این تاریخ به بعد، با دستور دولت ترکیه، گردشگران خارجی باید برای حضور در ایاصوفیه بلیط بخرند.
– کلیسای سنت آنتونی آو پادوا استانبول
بیش از ۱۰۰ سال پیش در خیابان استقلال استانبول، کلیسایی برای کاتولیکهای ایتالیایی ساخته شد. معماری ایتالیایی کلیسای سنت آنتونی آو پادوا آن را از دیگر جاذبههای تاریخی استانبول جدا میکند. بدون تردید شما هم محو تماشای موزاییکها و آجرهای قدیمی قرمز، ستونهای بلند و باشکوه و مجسمههایی از بزرگان مذهب مسیحیت خواهید شد.
کلیسای سنت آنتونی آو پادوا استانبول در شب ۲۴ دسامبر میزبان گروههای بزرگی از مسیحیان و گردشگران است که برای اجرای مراسم عشای ربانی گردهم میآیند. آیین سال نوی میلادی در این کلیسا در روز بعد یعنی ۲۵ دسامبر هم ادامه خواهد داشت. در این مراسم، آیینی مذهبی همراه با جشن و موسیقی اجرا میشود. مسئولان کلیسای سنت آنتونی مراسم سال نو را به چهار زبان مختلف مانند ترکی، ایتالیایی، لهستانی و انگلیسی برگزار میکنند.
– کاخ توپکاپی
پس از فتح تاریخی قسطنطنیه، پادشاهان عثمانی دستور دادند کاخی روی ویرانههای عمارت امپراطوری بیزانس ساخته شود. کاخ توپکاپی از اولین بناهای استانبول است که میتوان امضای عثمانیها را در ساختش دید. اوج شکوه این کاخ در فصل بهار است؛ باغهای اطراف توپکاپی در بهار جان دوبارهای میگیرند. البته تماشای این کاخ در روزهای ژانویه باز هم لطف خودش را دارد.
بسیاری از بخشهای کاخ توپکاپی در گذر زمان جایش را به بافت شهری داده است. اکنون این کاخ با سه حیاط، حرمسرایی با وسعت ۴۰۰ اتاق و ۱۲ عمارت به موزهای تبدیل شده که هرسال بیش از دو میلیون نفر برای بازدیدش به استانبول میآیند. برای بازدید از بخشهای مختلف توپکاپی به بیش از پنج ساعت زمان نیاز دارید.
– بازار ادویه
پس از دریافت مالیاتهای چشمگیر از شهر تجاری مصر، پادشاهان عثمانی بازاری را در این شهر ساختند که اکنون با نام بازار ادویه شناخته میشود. بازار ادویه یکی از جاذبههای گردشگری استانبول است؛ این بازار همیشه برای کارشناسان آشپزی مدیترانهای، گردشگران خارجی و مردم بومی جذاب بوده و خواهد بود.
حتی اگر نمیخواهید ادویه، خشکبار و شیرینجات بخرید، باز هم تماشای دنیای رنگارنگ بازار ادویه را ازدست ندهید. برای خرید سوغاتی از این بازار نباید بیگدار به آب بزنید! برای خرید اقتصادی بهتر است با زبان ترکی استانبولی و لهجهای حرفهای با فروشندگان صحبت کنید.
درغیر این صورت ممکن است اجناس را با قیمتی چندین برابر گرانتر بخرید. یادتان باشد این بازار در چند روز ابتدایی سال نو فعالیتی ندارد. ژانویه زمان برپایی حراجیهای بزرگ و تخفیفهای چشمگیر در همه بازارهای استانبول است. در سفرتان حتما زمانی را هم به بازدید از بازارهای دیگر استانبول اختصاص دهید.
– مسجد آبی
مسجدی با گنبدهای متعدد و آبشاری همراه با شش مناره احتمالا یکی از عجیبترین مساجد در معماری اسلامی باشد. معماران مسجد آبی یا همان مسجد سلطان احمد سبک خاص خود را بیشتر از اصول معماری باور داشتند. ترکیب کاشیهای پر نقشونگار آبی و گنبدهای آبشاری مسجد باعث شده نورهایی در طیف آبی در فضای مشجد منعکس شود. نظیر فضای عرفانی و خاص مسجد سلطان احمد را در هیچیک از مساجد تاریخی استانبول نمیبینید.
شاید از خوششانسی معمار سینان بود که دو لفظ آلتی به معنای شش و آلتین به معنای طلایی بسیار به هم شبیه هستند! معمار سینان که قرار بود منارههایی طلایی برای مسجد طراحی کند، به اشتباه شش مناره برای مسجد آبی ساخت. خوششانسی معمار سینان هنوز راه زیادی تا تمامشدن داشت! در آن روزگار فقط مسجدالحرام با شش مناره ساخته شده بود.
پس از جنجال میان بزرگان، معمار سینان با دستور پادشاه مجبور شد به مکه برود و یک مناره دیگر به مسجد الحرام بیفزاید. با این کار تعداد منارههای مسجدالحرام از هر مسجد دیگری بیشتر میشد و همچنان رکوردش را حفظ میکرد.
– آبانبار باسیلیکا
نام آبانبار باسیلیکا برای مردم بومی استانبول کمی ناآشنا است. اهالی استانبول این جاذبه گردشگری را با نام یره باتان سیسترن میشناسند. باسیلیکا درواقع به معنی محل عبادت است. این سرداب ابتدا زیرزمین کلیسایی مهم و بسیار قدیمی بود؛ متاسفانه اکنون چیزی از این کلیسا باقی نمانده است.
تاریخشناسان ترکیه اهمیت آبانبار باسیلیکا را در قدمتش میدانند. باسیلیکا سیسترن از آثار بهجامانده از امپراطوری روم در ترکیه و متعلق به بیش از ۱۵۰۰ سال پیش است. هریک از ستونهای مرمرین باسیلیکا ۹ متر ارتفاع دارد. ساخت چنین سرداب باشکوهی با ۳۳۶ ستون باعث شهرت جهانی و ساخت چند فیلم مهم در این لوکیشن شده است.
درطول بازدید از سرداب باسیلیکا متوجه دو ستون با طرحی متفاوت خواهید شد. در پایه این دو ستون چهره یکی از خواهران افسانهای گورگون ساخته شده است. موجود افسانهای و شیطانی “مدوسا” قدرت تبدیل انسانها به پیکری سنگی را فقط با یک نگاهانداختن به آنها داشت. مدوسا به دستور امپراطور روم و برای زیبایی و استحکام باسیلیکا سیسترن ساخته شده است. اگر دنبال رازورمزی افسانهای در این تصمیم هستید، متاسفانه باید ناامیدتان کنم!
– برج گالاتا
اگر از طرفداران داستانهای هری پاتر باشید، با اتاق ضروریات آشنایی دارید! اتاق ضروریات بخشی از مدرسه هاگوارتز بود که شکلی ثابت نداشت. این فضا معمولا پنهان و غیرقابل دسترس بود؛ اما با شکلهایی خاص و برای افرادی پدیدار میشد که شدیدا به آن نیاز داشتند. کاخ گالاتا هم برای پادشان عثمانی عملکردی مانند اتاق ضروریات داشت.
این برج ابتدا برای نظارت بر حرکت کشتیها و حفاظت از مرزهای آبی استانبول ساخته شده بود. پادشاهان عثمانی بعدها گالاتا را به زندانی برای نگهداری از دشمنان حکومت تبدیل کردند. چند سال بعد و با وجود آرامش در شهر، گالاتا بار دیگر تغییر شکل داد تا جایی برای دیدبانی باشد.
این برج ۹ طبقه با وجود دو آتشسوزی بزرگ و آسیبهای گوناگون پس از قرن نوزدهم بهخوبی بازسازی شد. گالاتا اکنون موزهای برای نمایش روزگار عثمانیها شده است. در طبقه آخر کاخ گالاتا رستورانی فعالیت دارد که در آن چشماندازی زیبا از استانبول خواهید داشت.
با سفر در تعطیلات سال نو به استانبول باید آماده فضای پرجنبوجوش شهر باشید. در ژانویه گردشگران زیادی از شهرهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی به استانبول سفر میکنند؛ بنابراین جاذبههای گردشگری چندان خلوت نخواهند بود. این شلوغی بههیچوجه آزاردهنده نیست. شما میتوانید سرزندگی را از سفر به استانبول در ژانویه احساس کنید.