تحصیلات عالی در برترین دانشگاهها و موسسات آموزشی خارج از کشور، آرزوی هر محصل بلندپرواز و مشتاقی است. با این حال، بسیاری از نحوه اخذ ویزای دانشجویی و شرایط و الزامات آن اطلاعات کافی ندارند.
ویزای دانشجویی یا تحصیلی، همانطورکه از نام آن نیز پیداست، ویزایی است که برای متقاضیان تحصیل در خارج از کشور صادر میشود. اگرچه دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه یا موسسه آموزشی مربوطه از اهمیت زیادی برخوردار است، ولی اسناد و مدارک حقوقی زیادی وجود دارند که متقاضیان باید برای اخذ ویزای تحصیلی ارائه دهند. هر کشور دارای شرایط و ضوابط خاصی برای مهاجرت است. بنابراین الزامات و مدارک مورد نیاز هر کشور نسبت به کشور دیگر تا حدی تفاوت دارد. با این حال، ویزاهای دانشجویی در تمام کشورها به جز موارد جزئی تا حدی زیادی شبیه به هم هستند. در این مطلب مجله گردشگری علیبابا سعی داریم برخی از شرایط عمومی اخذ ویزای دانشجویی و سوالات شما در این باره را پاسخ دهیم. با ما همراه باشید:
برای ویزای دانشجویی زبان انگلیسی متقاضی باید در چه سطحی باشد؟
از کجا میتوان درخواست ویزای دانشجویی کنم؟
بهترین کشورها برای مهاجرت تحصیلی کدامند؟
آیا متقاضی میتواند خانواده را همراه خود ببرد؟
آیا میتوان با ویزای دانشجویی کار پیدا کرد؟
چرا به ویزای دانشجویی احتیاج دارید؟
ویزای تحصیلی یک سند رسمی است که هنگام اعزام برای تحصیل در خارج از کشور، ضمیمه گذرنامه میشود. ویزای دانشجویی از طرف دولت کشوری که در آن قصد تحصیل دارید، صادر میشود. این ویزا به دانشجویان بینالمللی این امکان را میدهد تا پایان دوران تحصیل خود در کشور مورد نظر اقامت کنند. تحصیل در خارج از کشور همچنین میتواند راهی برای پیدا کردن شغل در خارج از کشور پس از فارغالتحصیلی و در نتیجه به دست آوردن اقامت دائم در آن کشور نیز شود.
هر دانشجویی که برای تحصیل به خارج از کشور میرود، به ویزای دانشجویی احتیاج دارد. این ویزا در واقع، امکان اقامت طولانیمدت (از ۱ تا ۳ سال و حتی بیشتر) متقاضیان در کشور محل تحصیل را فراهم میکند. با این حال، برای شرکت در دورههای آموزشی کوتاهمدت نیازی به ویزای دانشجویی نیست. همچنین در برخی موارد ممکن است که بین کشورها توافقنامههای ویژهای وجود داشته باشد که در آن صورت، دانشجویان بدون نیاز به ویزای تحصیلی و با همان گذرنامه میتوانند به کشور مورد نظر سفر کرده و در آنجا تحصیل کنند.
چه مدارکی برای اخذ ویزای تحصیلی نیاز است؟
اخذ ویزای دانشجویی بسته به ضوابط و قوانین هر کشوری متفاوت است. صدور ویزای تحصیلی نیز برعهده اداره مهاجرت کشور مورد نظر است، بنابراین بسته به قوانین مهاجرتی آن کشور، شرایط اخذ ویزای دانشجویی نیز متفاوت است. با این حال، پروسه کلی اخذ ویزای دانشجویی در کشورهای مختلف تقریبا مشابه هم است. هر کشوری، بسته به قوانین مهاجرت خود، از متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی فهرستی از اسناد و مدارک را درخواست میکند. در حالی که شرایط و ضوابط کشورهای مختلف با هم تفاوت دارد، ولی ملزومات عمومی وجود دارد که در تمامی موارد ویزای دانشجویی از متقاضیان درخواست میشود. در ادامه این موارد را با هم بررسی خواهیم کرد.
گذرنامه
گذرنامه یا همان پاسپورت معتبر اولین مدرک مهمی است که باید تهیه کنید. برخی کشورها متقاضیان را ملزم میکنند گذرنامهای ارائه دهند که اعتبار آن تا پایان دوران تحصیل باشد. در همین حال، برخی کشورها نیز ممکن است گذرنامهای با اعتبار بیش از مدت اقامت تحصیلی را از دانشجویان درخواست کنند. نکته دیگر اینکه گذرنامهای که به اداره مهاجرت کشور مقصد ارائه میدهید، باید حداقل دو برگ خالی برای مهر ویزا داشته باشد. در صورت داشتن گذرنامهی منقضی شده هم باید کپی از آن را ارائه دهید.
پذیرش تحصیلی
برای درخواست ویزای دانشجویی، نیاز به یک گذرنامه معتبر و مدارکی دارید که نشان دهد که در یک دورهی تحصیلی در کشور مقصد ثبتنام کردهاید. این مدرک همان پذیرش تحصیلی از دانشگاه مقصد است که نشان میدهد متقاضی در رشته خاصی ثبتنام کرده و دانشگاه درخواست او را تأیید کرده است. برای بسیاری از کشورها به محض آنکه دانشگاه یا موسسهای، دوره تحصیلی را برای متقاضی ارائه کند، میتوان اقدام به درخواست ویزای دانشجویی کرد. با این حال، تا زمانی که این درخواست مورد پذیرش قرار نگرفته و ثبتنام نیز توسط دانشگاه یا کالج مورد نظر تأیید نشده، ممکن است ویزای دانشجویی صادر نشود. در برخی موارد، دانشگاهها ممکن است پیش از تأیید نهایی از متقاضیان بخواهند مبلغ شهریه را واریز کنند.
گواهی ضمانت و پشتیبانی مالی
برای دریافت ویزای دانشجویی معمولا باید مدارک مختلفی را تهیه کنید. این مدارک باید با توجه به ضوابط و شرایطی که مسئولان اداره مهاجرت کشور مقصد به آن احتیاج دارند، تنظیم شده باشند. نیاز اساسی این است که متقاضی بتواند با ارائه مدارکی که به آن گواهی تمکن مالی گفته میشود، تأیید کند که بودجه لازم برای تأمین مخارج زندگی به مدت یک سال در کشور محل تحصیل را دارد. گواهی تمکن مالی در بانک صادر شده و در آن موجودی حسابهای بانکی و نرخ برابری آن با ارز درخواستی (دلار یا یورو) متقاضی ذکر میشود.
گواهی زبان
یکی دیگر از مدارکی که حتما باید برای اخذ ویزای تحصیلی ارائه دهید، مدرکی است که نشان دهد توانایی برقراری ارتباط به زبان کشور مورد نظر را دارید. از آنجایی که اکثر دانشجویان قصد تحصیل در کشورهای انگلیسیزبان را دارند، بیشتر متقاضیان باید گواهی زبان انگلیسی را ارائه دهند که نشان دهد دارای مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط نوشتاری و شفاهی هستند.
کشورها و دانشگاههای مختلف حداقل نمرات لازم برای آزمونهای زبان انگلیسی مانند تافل، آیلتس و یا پیتیای را مشخص میکنند. در همین حال، اگر متقاضیان تمایل به تحصیل در کشورهای دیگر و به زبانهای دیگر به عنوان مثال آلمانی را دارند، باید گواهینامه آن زبان را مطابق با سیستم ارزشیابی زبان CEFR ارائه دهند.
همچنین به یاد داشته باشید که ممکن است برخی دانشگاهها و موسسات آموزشی تنها گواهینامه آزمونهای خاصی را بپذیرند. به عنوان مثال، دانشگاههای انگلستان آزمون تافل را برای اخذ ویزای دانشجویی به رسمت نمیشناسند. از این رو، قبل از آنکه اقدام به دریافت گواهینامه آزمون خاصی کنید، از به رسمیت شناخته شدن آزمون موردنظر خود توسط اداره مهاجرت کشور مقصد اطمینان حاصل کنید. همچنین کشورهای مختلف حداقل نمره آزمونهای خاصی را برای متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی درخواست میکنند. از این جهت، درخواستهای ویزای دانشجویی تا زمان رسید به این حد نصاب رد میشود.
در حالی که برخی کشورها نیز ممکن است از متقاضیان درخواست گواهی پزشکی نیز کنند. برخی کشورها هم برای اخذ ویزای تحصیلی از دانشجویان و متقاضیان انگیزهنامه (SOP) نیز درخواست میکنند. سایر مدارکی که برای اخذ ویزای دانشجویی به آن احتیاج دارید عبارتند از:
- شناسنامه با ترجمه رسمی و کپی
- فرم درخواست ویزا
- رزومه و سوابق شغلی (در صورت داشتن سابقه کاری)
- دو قطعه عکس رنگی
- زندگینامه
- گواهی ترجمه شده دوران متوسطه
- گواهی ترجمه شده پیش دانشگاهی
- گواهی ترجمه شده پایان دوره کارشناسی
- گواهی ترجمه شده پایان دوره کارشناسی ارشد
هزینه ویزای تحصیلی
هزینه ویزا در کشورهای مختلف متفاوت است، با این حال، این وجه تنها بخش کوچکی از هزینههای تحصیل در خارج از کشور است. برای مثال در سال ۲۰۲۰ هزینه ویزای تحصیلی کشورهای انگلستان و استرالیا حدود ۵۰۰ دلار بوده است. در همین سال هزینه ویزای تحصیلی آمریکا و نیوزیلند هم ۲۰۰ دلار بوده است. کمترین مبلغ ویزای تحصیلی هم در این سال مربوط به کشور کانادا است که کمی از ۱۰۰ ولار بیشتر محاسبه میشود.
مراحل اخذ ویزای دانشجویی
پروسه درخواست ویزای دانشجویی با دریافت پیشنهادنامه از طرف دانشگاه موردنظر شروع میشود. متقاضیان پس از دریافت نامه پذیرش باید از یکی از این دو روش درخواست ویزای تحصیلی کنند.
درخواست ویزای آنلاین: سادهترین روش برای درخواست ویزای دانشجویی به صورت آنلاین است. در این روش متقاضیان با ایجاد یک حسابکاربری در وبسایت رسمی ویزای تحصیلی کشور مربوطه برای ویزای تحصیلی خود اقدام کنند. تمامی فُرمها به صورت آنلاین در دسترس دانشجو قرار میگیرند و لازم است که توسط متقاضی به درستی پر شوند.
درخواست ویزای آفلاین: در این روش متقاضی باید فرم درخواست ویزای تحصیلی را دانلود کند. پس از آنکه فرم مربوطه را پر کرد، آن را به کنسولگری کشور موردنظر ارسال کند.
مرحله بعدی اخذ ویزای دانشجویی پرداخت هزینه ویزای تحصیلی است. هر متقاضی ملزم است که هزینه ویزای دانشجویی کشور مربوطه را پرداخت کند.
تمدید ویزای دانشجویی
ویزای تحصیلی برای بازه زمانی خاصی صادر میشود. در صورتی که اعتبار ویزای دانشجویی پس از اتمام تحصیل دانشجو منقضی شود، لازم است که دانشجو درخواست تمدید ویزای تحصیل دهد. معمولا توصیه میشود حداقل ۳۰ روز مانده به انقضای مجوز تحصیل اقدام به تمدید آن شود. درخواست تمدید ویزای دانشجویی به صورت آنلاین و آفلاین امکانپذیر است.
از کجا شروع کنیم؟
تا زمانی که پذیرش دورهی تحصیلی را به دست نیاوردهاید، نمیتوانید برای ویزای تحصیلی اقدام کنید. بنابراین چنانچه قبلا اقدام نکردهاید، باید برای دوره آموزشی در کشور مقصد اقدام کنید. علاوه بر این باید اطمینان حاصل کنید که دورهی انتخابی شما مشمول شرایط اخذ ویزای دانشجویی آن کشور میشود. پذیرش ویزای دانشجویی به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- تابعیت
- کشور مقصد
- دوره تحصیلی موردنظر
- موسسه آموزشی یا دانشگاه موردنظر
- چگونگی تأمین بودجه تحصیل
کشورهای مختلف دارای سیاستها و قوانین متفاوتی برای صدور ویزا و پروسه پذیرش متفاوتی هستند. به هر حال، معمولا این مراحل تا حدی زیادی شبیه به هم هستند. به عنوان مثال برای تحصیل در انگلستان باید پذیرش تحصیلی یکی از دانشگاهها و موسسات آموزش این کشور را دریافت کرده باشید. همچنین باید دارای گواهینامهای باشید که ثابت کند دارای مهارت خواندن، نوشتن، درک و صحبت به زبان انگلیسی هستید. برای تحصیل در آمریکا هم باید مدارکی را ارائه کنید که نشان دهد در کشور تابعیت خود اقامت دائم دارید. همچنین باید مدارکی را ارائه دهید که نشان دهد دارای تمکن مالی هستید و قصد دارید پس از اتمام تحصیل به کشور خود برگردید. برای کشور استرالیا هم باید دارای گواهی تمکن مالی برای پشتیبانی از هزینههای دوره تحصیلی و همینطور تامین مخارج زندگی در طول اقامت خود باشید. برای تحصیل در کشورهای اروپا هم شرایط اخذ ویزای دانشجویی بر اساس ضوابط و قوانین کشور مقصد متفاوت خواهد بود.
سلام.وقت بخیر .
در مورد احذ ویزای تحصیلی میشه راهنمایی بفرمایید؟
سلام وقت بخیر ممنون از سایت خیلی خوبتون یه سوال داشتم اگه من ویزای دانشجویی مثلا تحصیل تو چین بگیرم از اونجایی که بلیط تهران به چین بشدت گرونه ایا من میتونم برم هند و از هند دوباره بلیط تهیه کنم برم چین یعنی یا باید بلیطم از تهران مستقیما به چین باشه