اولین برخورد با هواپیما

اولین بارتان است که فرودگاه می‌روید؟ همه چیز را از قبل بدانید

نمی‌دانستم که قبل از پرواز، چه کارهایی باید بکنم، اصلا چند ساعت زودتر از پرواز در فرودگاه باشم و مدارک لازم برای پرواز چه چیزهایی هستند. وقتی وارد فرودگاه شدم، استرس دیگری هم وارد ذهنم شد: مدارکم همه تکمیل‌اند؟ نکند چیزی را از قلم انداخته باشم و پروازم را از دست بدم. برای پروازهای داخلی و خارجی دقیقا چکار باید بکنم؟

اگر می‌خواهید با خیالی راحت به فرودگاه بروید و بدانید که وقتی اولین بار در فرودگاهید، چه کارهایی باید انجام بدهید، جای درستی هستید. این مقاله را دقیقا به همین هدف نوشته‌ام.


جستجو و خرید بلیط هواپیما در علی بابا


پرواز داخلی دارید یا خارجی؟

یک سری از کارهایی که باید قبل از پرواز انجام بدهید بین پروازهای داخلی و خارجی مشترک است. یعنی شما بازرسی می‌شوید، بارهایتان را تحویل داده و کارت پرواز می‌گیرید. از این‌جا به بعد، اگر پرواز خارجی دارید، باید چند کار دیگر هم انجام بدهید. همه این کارها را به ترتیب می‌بینیم.

کی راه بیفتیم؟

حتما خودتان هم شنیدید که می‌گویند اگر پرواز داخلی دارید، ۲ ساعت و اگر پرواز خارجی دارید، ۳ ساعت زودتر از پرواز در فرودگاه باشید.

آیا همیشه این همه زمان لازم است؟ نه!

پس چرا زودتر برویم؟ محض احتیاط! فرودگاه همیشه به یک اندازه شلوغ یا خلوت نیست. بعضی وقت‌ها ممکن است که ۳ ساعت زودتر برسید و بعد از انجام کارهایتان، نهایتا یک ربع وقت اضافه داشته باشید. بعضی وقت‌ها هم ممکن است ۲ ساعت زودتر برسید و از آن طرف هم ۱ ساعت وقت اضافه بیارید.

به فرودگاه خوش آمدید!

پس توافق کردیم که محض احتیاط، چند ساعت زودتر از پرواز در فرودگاه باشیم. به فرودگاه که رسیدید، اول باید از گیت بازرسی انتظامی رد شوید.

اولین مواجهه با فرودگاه

در این گیت، همه بارها و کیف‌های خودتان را روی تسمه نقاله می‌گذارید تا بررسی شوند و خودتان هم از گیت رد می‌شوید و یک مامور، بدن شما را بازرسی می‌کند. ورودی خانم‌ها و آقایان هم جداست. در این بازرسیِ بدنی اولیه، خیلی سخت‌گیری نمی‌شود. از گیت که رد شدید، کیف‌ها و بارهایتان را از آن طرف تسمه نقاله بردارید.

وسیله‌ها روی تسمه نقاله

اگر پرواز شما داخلی است، همراه شما هم می‌تواند از گیت عبور کرده و با شما بیاید. همراه منظور کسی است که پرواز ندارد و فقط کنار شما می‌آید. اما در پرواز خارجی، همراه نمی‌تواند بیاید چون مامور بازرسی، به پاسپورت‌تان هم نگاه می‌کند و اگر نداشته باشید، اجازه ورود ندارید. (مرحله اصلی بررسی پاسپورت هنوز جلوتر است)

نکته: اگر داخل چمدان خود لپ تاپ دارید، آن را باید جداگانه از گیت رد کنید.

وارد سالن فرودگاه شدیم. کجا برویم؟

اگر تا اینجا رسیدید، یعنی در گیت بازرسی مشکلی نداشتید. پس بیایید تا صف شلوغ نشده، سریع برویم دنبال کارت پرواز. حالا کارت پرواز را از کجا باید گرفت؟ در سرتاسر سالن فرودگاه، تابلوهایی نصب شده که روی این تابلوها، مقصد، شماره و ساعت پروازها را زده‌اند.

دریافت کارت پرواز

روی این تابلو پرواز خودتان را پیدا کنید. پیدا کردید؟ حالا جلوی پرواز شما زده که کارت پرواز را از کدام کانتر (پیشخوان) باید بگیرید. همه کانترها هم شماره دارند.

در پروازهای داخلی، وقتی نوبتتان رسید، کارت شناسایی (کارت ملی یا شناسنامه) را به مامور بدهید. مامور کانتر اطلاعات شما را وارد سیستم می‌کند و در صورت تطبیق، یک کارت پرواز به شما می‌دهد. بعد از شما می‌خواهد که چمدان‌هایتان را روی تسمه بگذارید تا روی آن‌ها اتیکیت (برچسب) بزند. این برچسب را به این دلیل می‌زنند که وسیله‌هایتان قاطی وسیله‌های دیگران نشود.

راه دیگری هم هست. در پروازهای داخلی اگر بار نداشته باشید (تاکید می‌کنم که اگر باری برای تحویل نداشته باشید)، می‌توانید از دستگاه‌های فرودگاه استفاده کنید و خودتان کارت پروازتان را بگیرید: شماره پرواز و کدملی‌تان را وارد دستگاه بکنید تا کارت بگیرید.

خودتان کارت پرواز را بگیرید

در پروازهای خارجی، به جای کارت شناسایی، از شما پاسپورت می‌خواهند (البته حتما کارت ملی و شناسنامه‌تان هم باید همراهتان باشد). مامور اطلاعات شما را وارد سیستم می‌کند و اگر همه چیز درست باشد، وسیله‌هایتان را تحویل می‌گیرد و کارت پرواز را تحویل می‌دهد.

یادتان باشد که برای پروازهای خارجی، پاسپورت‌تان حتما باید حداقل شش ماه از تاریخش مانده باشد.

پس عوارض خروج از کشور را چه کار کنم؟

بعد از تحویل بار و دریافت کارت پرواز، مسافران به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • دسته اول که عوارض خروج از کشور را قبلا در بانک پرداخت کرده‌اند و فیشِ آماده دارند.
  • دسته دوم که کمی دقیقه-نودی هستند و عوارض را در فرودگاه پرداخت می‌کنند. اگر شما هم در این دسته‌اید، باید به سمت باجه‌های بانکی فرودگاه بروید تا عوارض را پرداخت کنید.

پیشنهاد می‌کنیم که تا جای ممکن، عوارض را قبلا پرداخت کنید چون ممکن است صف فرودگاه کمی طولانی باشد، شما به فرودگاه دیر برسید، پول‌هایتان را گم کنید و هزار دلیل دیگر… . در ضمن اگر پرواز داخلی دارید، دیگر نیازی به پرداخت عوارض ندارید.

عوارض هم حل شد. حالا چی؟

اگر پروازتان داخلی است، تقریبا کارتان تمام است. چون دیگر بارها را تحویل داده‌اید، کارت پرواز گرفته‌اید و فقط یک بازرسی نهایی مانده که به آن هم می‌رسیم. اگر پروازتان خارجی است، به خواندن ادامه بدهید.

عوارضمان را هم با موفقیت دادیم. حالا وقتش رسیده که پاسپورت‌مان را درست و حسابی بررسی کنند. در این قسمت از کار، اتباع خارجی و ایرانی‌ها در صف‌های جداگانه می‌ایستند.

بررسی نهایی پاسپورت

اول از همه، فیشِ پرداخت عوارض خروج از کشور را از شما می‌گیرند. بعد از آن، مامور پاسپورت شما را بررسی می‌کند. یعنی چهره شما را با عکس روی شناسنامه تطبیق می‌دهد، اطلاعات شخصی‌تان را بررسی می‌کند و تاریخ انقضای پاسپورت را هم نگاه می‌کند.

حتما شنیده‌اید و یا شاید در فیلم‌ها دیده‎اید که یک نفر «ممنوع‌الخروج» شده. این وضعیت دقیقا در این مرحله مشخص می‌شود. ماموری که اطلاعات پاسپورت شما را بررسی می‌کند، روی سیستم موارد امنیتی و قانونی را هم نگاه می‌کند تا موردی نداشته باشید. اگر همه این مسائل هم به خوبی پیش بروند، مهر خروج روی پاسپورت شما زده می‌شود.

زمان انتظار رسید…

چون در پروازهای داخلی نیازی به پاسپورت نیست، مسافران بعد از دریافت کارت پرواز مستقیما به گیت بازرسی نهایی می‌روند، اما در پرواز خارجی، قبل از ورود به سالن ترانزیت (سالنی که بعد از آن سوار هواپیما می‌شوید)، وارد یک سالن دیگر می‌شوند تا بدانند که از کدام گیشه باید وارد شوند.

در این سالن هم باز تابلو نصب شده و اگر زمان پرواز رسیده باشد، اعلام می‌شود که به سمت کدام گیشه بروید. اگر نیاز به خرید ارز مسافرتی دارید، باید در این مرحله اقدام کنید. اتاق ارز با تابلو مشخص شده.

آخرین بازرسی

مسافران پرواز داخلی بعد از دریافت کارت پرواز، مستقیما به این بخش می‌آیند و درگیر پاسپورت و ترانزیت و… نمی‌شوند.

حالا مسافرهای خارجی‌مان هم رسیدند. پس برویم که بازرسی بشویم. این بازرسی نسبت به بازرسی‌های قبلی سخت‌گیرانه‌تر است. اول اینکه در جیب‌هایتان هیچ نوع اشیای فلزی (کلید، سکه، گوشی و…) نباید باشد.

در ابتدای گیت، برای مسافران سبد گذاشته‌اند. هر چیزی که در جیب‌هایتان دارید را در این سبد خالی می‌کنید و خودتان وارد گیت می‌شوید تا بازرسی بدنی انجام بشود. اگر آلارم گیت به صدا درآید نگران نباشید چون معمولا چیزهایی مثل کمربند و… باعث این کار می‌شوند.

بررسی نهایی

اگر ماموران بازرسی به چیزی در کیف شما شک کنند، از شما خواهش می‌کنند که کیف‌تان را باز کنید. نیازی به گفتن ندارد که حمل هر نوع اشیای ممنوعه باعث دردسر خواهد شد. در پروازهای خارجی کمی حساسیت بیشتری وجود دارد: مثلا اگر پوتین پایتان باشد، شاید لازم باشد که دربیاورید. یا اگر پالتو و کاپشن ضخیم داشته باشید، باید دربیاورید.

انتظار به سر رسید…

دیگر کاری برای انجام دادن نمانده. اگر تا اینجا رسیدید، تنها کاری که باید بکنید این است ببینید که وقت سوار شدن به هواپیما رسیده یا نه. در اینجا هم برای سوار شدن به بعضی هواپیماها، سوار یک اتوبوس می‌شوید و این اتوبوس به صورت رایگان شما را تا دم در هواپیما می‌برد.

در بعضی پروازها هم، خروجی سالن ترانزیت با یک خرطوم به ورودی هواپیما وصل شده و این مسیر را پیاده طی می‌کنید.

سخت بود یا نه؟

خیلی طبیعی است که قبل از اولین پرواز، استرس داشته باشید و ندانید که مدارک لازم برای پرواز کدام‌اند، چند ساعت قبل از پرواز باید در فرودگاه باشیم، شرایط حمل بار اضافه چیست، یا شرایط حمل حیوان خانگی و… چطور هستند.

هدف ما هم از این مقاله این بود که به شما کمک کنیم تا خیلی نگران نباشید. راستی زمان‌بندی‌تان چقدر دقیق بود؟ چقدر وقت اصافه آوردید؟

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 دیدگاه

  1. آرمین می‌گوید

    درود وقت بخیر . من ۱۷ سالمه میتونم با مدارک والدین بلیط بگیرم؟ و موقع تحویل بلیط مدارم اونارو بدم به کانتر؟ لطفا راهنمایی کنید.

  2. امیرعلی می‌گوید

    با سلام برای پرواز داخلی شناسنامه عکس دار نیاز است
    ۱۷ ساله هست فرد و تنها سفر میکند
    ؟؟؟