کاخ ثابت پاسال، جواهری درخشان در قلب تهران و معروف به «کاخ ورسای ایران» و دنیای شگفتانگیزی از تاریخ و هنر است. این بنای شکوهمند که از جاهای دیدنی تهران محسوب میشود، نه تنها به عنوان یک اثر برجسته از دوران پهلوی شناخته میشود، بلکه نمایانگر تجمل و سلیقه هنرمندانه معماران ایرانی و فرانسوی است.
این کاخ با جزئیات غنی و فضای بینظیرش، فرهنگی از زندگی اشرافی را به تصویر میکشد که هر گوشهاش قصههایی از زمانهای باشکوه را روایت میکند.
اگر به دنبال کشف رمز و رازهای این کاخ منحصربهفرد و جاذبههای نهفتهاش هستید، با ما در این مطلب از مجله گردشگری علی بابا همراه شوید و در ادامه به بررسی ویژگیهای خاص این اثر تاریخی بپردازید.
کاخ ثابت پاسال متعلق به چه کسی است؟
کاخ ثابت پاسال کجاست؟
مهمترین ویژگی کاخ ثابت پاسال چیست؟
امکان بازدید از کاخ ثابت پاسال وجود دارد؟
قیمت حدودی کاخ ثابت پاسال تهران چقدر است؟
مشخصات کاخ ثابت پاسال
کاخ ثابت پاسال در سال ۱۳۴۰ خورشیدی توسط حبیبالله ثابت، سرمایهدار مشهور ایرانی ساخته شده و در منطقه امانیه تهران واقع شده است. این بنا با مساحتی بالغ بر ۱۱۵۴۳ مترمربع و الگوی معماری از قصر پتی تریانو در کاخ ورسای فرانسه، طراحی شده است.
کاخ ثابت پاسال تهران پیش از انقلاب اسلامی، عنوان بزرگترین و گرانترین خانه تهران را دارا بود و با تزیینات لوکس و داخلی منحصربهفرد خود شناخته میشود. ساخت این بنای خاص و دیدنی بیش از ۱۲ سال زمان برده است.
کاخ ثابت پاسال کجاست؟
این کاخ در منطقه امانیه، انتهای شمالی خیابان جردن، تقاطع خیابان طاهری و روانپور واقع شده است.
لوکیشن کاخ ثابت پاسال روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به کاخ ثابت پاسال
اگر قصد بازدید از بیرون این کاخ را دارید، به شما استفاده از ماشین شخصی را پیشنهاد میکنیم؛ اما اگر میخواهید از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنید، بهترین وسیله خط BRT راهآهن – تجریش است.
در ایستگاه خبرنگاران پیاده شده و کوچه روانپور را به سمت کاخ پیادهروی کنید.
امکان بازدید از کاخ ثابت پاسال وجود دارد؟
متاسفانه بازدید از کاخ برای عموم مردم ممنوع است. پس از سال ۱۳۵۷، این بنا مصادره شد و به منظور استفادههای مختلف وارد چرخهای از تغییرات شد.
در حال حاضر، این کاخ به عنوان یک اثر ملی ثبت شده و تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی قرار دارد، اما امکان بازدید از آن با محدودیتهایی مواجه است.
تاریخچه کاخ ثابت پاسال
کاخ ثابت پاسال در سال ۱۳۴۰ ساخته شد و پس از انقلاب کاربریهای متفاوتی پیدا کرد.
در سال ۱۳۹۶ این کاخ به ثبت ملی رسید و برنامههایی برای بازسازی و تبدیل به هتل در سال ۱۳۹۸ مطرح شد، اما همچنان شرایط آن در هالهای از ابهام است.
علت نامگذاری کاخ ثابت پاسال
نام کاخ به حبیبالله ثابت، بنیانگذار آن اشاره دارد. او به عنوان یکی از سرمایهداران معروف آن زمان، بخشی از تاریخ مدرن ایران محسوب میشود و معماری کاخ به شکوه و زندگی لوکس او مربوط میشود.
معماری کاخ ثابت پاسال
کاخ ثابت پاسال، با نمایی خیرهکننده و معماری بسیار خاص، شامل بخشهای مختلفی است. این کاخ دارای بنایی چندطبقه، یک استخر بزرگ و باغی وسیع است. نمای بیرونی آن به سبکی کلاسیک و با جزئیات زیبا طراحی شده است.
بخشهای مختلف کاخ ثابت پاسال
- نمای بیرونی: نمای عمارت به رنگهای روشن با جزئیات کلاسیک است که جلوهای باشکوه به کاخ میدهد.
- باغ و فضای سبز: باغی بزرگ با درختان سرسبز و جویهای آب که فضای آرامشبخشی به کاخ میبخشد.
- استخر و پارکینگ: یک استخر بزرگ با طراحی زیبا که در دل باغ خودنمایی میکند و پارکینگ وسیعی که برای مهمانیها در نظر گرفته شده است.
- چایخانه: فضایی برای استراحت و نوشیدن چای در دل باغ
- ورودی: ورودی بزرگی با درهای چوبی سنگین که به شکوه کاخ افزوده است.
- سالن اصلی: سالنی وسیع و زیبا با تزیینات لوکس
- اتاقها: اتاقهای متعدد با دکوراسیون خاص و لوکس که هر یک داستانهای خود را روایت میکنند.
سخن آخر
کاخ ثابت پاسال یکی از جواهرات معماری تهران است که با تاریخ غنی، معماری زیبا و تزیینات لوکس خود، نمایانگر زندگی اشرافی در گذشته به شمار میرود. این بنا به ثبت ملی رسیده و تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی ایران قرار دارد.
با وجود زیباییهای فراوان، متاسفانه بازدید از این کاخ برای عموم مردم مجاز نیست و به دلیل وضعیت کنونی آن، امکان دسترسی و استفاده از آن به عنوان یک مکان گردشگری وجود ندارد.
متاسفانه اختلاف طبقاتی این روزهای ما و قصرهایی که نو کیسه های تازه به دوران رسیده در گوشه و کنار تهران ساخته اند این بنا را به یک خانه خیلی معمولی شبیه کرده تا کاخ حتی کاخ های سلطنتی هم حرفی برای گفتن ندارند
چرا نمیگین بانک دست گذاشت روش و زمانی میخواست این ملک رو به باباترین پیشنهاد بفروشه؟
عکس ها جز غم چیزی اضافه نکرد. نمای به این با شکوهی با پتانسیل بالای فضای سبز ، استخر زیبا و اتاقهای باشکوه به خرابه ای تبدیل شده است .
حاضرم شرط ببندم بعداز غارت بیشترین وبهترین اموالش الان از داخلش فقط خرابه ای بجا مونده که اونم خیلی طول نمیکشه. هیچکس حتی جرات نمیکنه بهش اشاره ای بکنه بعداز این حدودانیم قرن تازه اشاره ای میشع به یک کاخی منحصر به فرد در تهران با شکوهی مثال زدنی منتهی بعداز اینکه چپاول و ویران شد
واقعا حیف که بازدید نداره من بودم راش مینداختم
ازعکس ها معلومه که داره به ویرانه تبدیل میشه،
در حال حاضر این ملک متعلق به بانک آینده است، خریداری شده و سر این موضوع با میراث فرهنگی اختلاف دارد.
دمت گرم تنها کسی هستی که دیدم واقعیت رو گفته.
دست بانک نیست
بعد از سال ۵۷ آقای ثابت بخاطر حفظ جانش از ایران فرار کرد و این کاخ غارت شد
هر گوشه اش قصه ای از زمانه ای با شکوه را روایت میکند!!! منظورت پهلویه؟ با شکوه بود؟
چقدر داری تجملات و لوکس بودن و تقدیس میکنی!
طفلکم سری بزن بالای شهر تا ببینی اسراف و ریخت و پاش و تجمل واقعی در امروز ها.گفتها داره این در مقابلشان خانه روستایی هم نیست سرت دربیار از زیر برف حتی برای یک ثانیه
سلام به عزیزان هم وطنم
آره این کاخ
این بنای باشکوه
این اثر فاخر فرهنگی
دقیقاً حال و روز ایران عزیزم رو داره
اگه کلا بدون صاحب میموند اینقد این اثر زیبا به فنا نمیرفت
حبیب الله ثابت پاسال تنها حامی محمدرضا پهلوی در فرار سال ۱۳۳۲ بود که دسته چک ۱۰۰ برگی منهتن بانک سفید امضا برایش فرستاد . بعد کودتای ۲۸ مرداد به ایران دعوت شد. رادیوتلویزیون را به ایران آورد، شورلت و بیوک و فیات و فولکس واگن و… را به اتکای اصل ۴ ترومن به ایران آورد و کاخ را هم ساخت . در زمان خود ثروتمندترین فرد جهان بود لیکن بواسطه بهائی بودن هیچ نامی از او در آمارها وجود نداشت . بد نیست در مورد او بیشتر مطالعه کنیم و بعد کامنت بگذاریم
این اثر در حدود ۷۰ سال پیش بنا شده و تعداد اشخاصی با این سرمایه ها کم بود البته به طبع در تمام دنیا سرمایه داران در هر کشوری آزاد هستن از استفاده از سرمایه های خود چه بهتر بعنوان بنا یا آبادانی، ولی امروز که ۴۵ سال از دگرگونی سیاسی کشور میگذرد شاهد ایجاد کاخ های عجیبی هستیم که تعدادشان بسیار زیاد و که متقابلاً تعداد سرمایه داران هم بسیار زیاد شده که البته این هم طبیعی است ،جمعیت ۳ برابر شده که این کوچکترین شروع است،حال آنکه نمی توان نه به آنها نه به اینها ایرادی وارد کرد
هاا کی حرفی درمورد این کاخ زده که شما داری جبهه میگیری واز کاخ حمایت میکنی .مگه حرفی زده شده که چرا صاحبش این کاخ روساخته
توی توضیحات در مورد کاخ نوشته که وسایل لوکس و زیبا داشت ، خب با وسایلش چکار کردند داخل بنا که هیچی نیست تمام درها و پنجره ها و آینه ها شکسته واقعا آدم این عکسها رو میبینه دلش میگیره هیچی ازش نمونده اون استخرش ، ویرانه شده ، خب الان که دست میراث فرهنگیه قراره چه اتفاقی براش بیوفته ،قراره این متراژ به این وسیعی همینجور داغون و خالی بمونه، اگه قرار نیست مرمت بشه و بازسازی تا مردم بتونن ازش دیدن کنند خب توش خونه سازی کنند و بدن به کسایی که واقعا نیازمند هستند با این اجاره های سرسام آور مال خودشون هم که نیست بخدا صاحبش اینجوری بیشتر راضیه تا اینکه اینطوری داغون دست میراث فرهنگی بمونه واقعا حیفه میدونین این متراژ چند نفر رو میتونه خونه دار کنه ؟خانم روایتگری که در مورد این کاخ روایت کرده کاش بیشتر تحقیق کرده بود و میگفت که میراث فرهنگی قراره باهاش چکار کنه؟ واقعا آدم دلش میسوزه عین خونه جنگ زده ها شده. ایکاش اینو نشونمون نمیدادی .
این اثر میراثی برای همه مردم است.
باید ترمیم و مورد استفاده عموم قرار بگیرد
بااین فقر فرهنگی و کمبود مراکز اینچنینی ،ساختن خانه در این مکان یعنی جنایت.
داخل این مکان بیش از ۳۸ کیلو گرم طلا و ۱۳۰۰ قطعه جواهر کار شده بوده
روی دستگیره ی در ها لوستر ها میز ها ولی اوایل انقلاب این خونه به ندامتگاه ترک اعتیاد تبدیل میشه و وسایل و لوازم داخلش هم قبل از اون با تاراج برده میشه
بیشتر آدمای قدیمی تهران اونایی که مال دهه ۲۰ و۳۰ هستندحبیب الله ثابت رو که معروف به ثابت پاسال بود میشناختن و در موردش میدونند ی تهران بوده و ی ثابت پاسال اما بیچاره چقدر پول خرج کرده تا کاخ به این عظمت رو بسازه چقدر طول کشید تا آماده بشه، حالا به چه روزی افتاده. فقط متعجبم مگه وقتی مکانی بعنوان میراث فرهنگی ثبت میشه نباید مرمت بشه و بهش رسیدگی کنند ؟ پس چرا این بنا به این حال و روز افتاده ،چرا اینقدر داغونه عین بناهایی هست که قراره تخریب بشه حتما صاحبش تا حالا فوت کرده اگه زنده بود و این عکسها رو میدید حتما سکته میکرد ومیمرد ، این آقا حتما کس و کار داره بچه و نوه …اونا نمیتونن بیان بگیرن ،تو رو خدا اگه کسی بیشتر در مورد زندگی ثابت پاسال میدونه تعریف کنه فکر کنم برای همه جالب باشه کسی میدونه در مورد زندگی نامه اش کتابی هست یا نه؟
والله من فقط دزدی و ریا و نامردی و ظلمیرو دیدم که به مالکان اصلی این بنا روا شده و واقعا دلم سوخت
حد اقل درو پنجره هاش رو ببندید که خاک و رطوبت بنا رو تخریب نکنه
باسلام واقعا دلم شکست وقتی این اثر به این زیبایی ومهندسی دقیق وویژه رو به این روز وحال دیدم اگر اینچنین اثر در کشورهای اروپایی بود خدامیدونی چقدر ازش مراقیت میکردند.این مکان باید برای مهندسین ما ومردم عزیزمون که حقشونه بتونن ازاین مکانها دیدن کنند اجازه ورود داشتند.واقعاجای تاسفه چون بعدازمدتی به علت رسیدگی نکردن ممکنه ازبین برده.آه وصد آه وافسوس…
چی باید گفت داره فرسوده میشه و هیچ اقدامی صورت نگرفته میراث ملی رها شده فقط بخاطر گج سلیقکی یک عده مرمت وبازسازی بشه چندین برابر خودش در میاره
تا اونجایی که من یادم هست وخندم ثابت پاسال در بچگی شاگرد دوچرخه سازی بوده و پیشرفت میکنه تاجر میشه وسرمایه دار….بعد چه پیش میاد نمی دونم
کاخهای فراوانی در لواسانات تهران ،همچنین درسایر نقاط ایران با پولهای کوخ نشینها ساخته شده که کاخ حبیب اله به گرد خاک آنها نمیرسه .لذا پیشنهاد میشه از این کاخهای تازه به دوران رسیده ها نیز گزارش کامل تهیه شود تا دل مردمان فقیر شاد گردد.
الان مثلاً مارو غرق در خیال کردی 🤔
والا من بیشتر غرق در افسوس شدم 🙏🏻😢😂
منزل ما دقیقا روبروی درب کاخ بود . من خیلی کم سن و سال بودم که انقلاب شکل گرفت .هنوز بعد از ۴۶ سال منزل ما که پدرم ساخته بود هست کوچه جانسپار سابق طاهری فعلی . یادش بخیر چه ها دیدیم و شنیدیم….
بعداز فرار افرادی مثل حبیب اله ثابت بنده به همراه تعدادی از هم محلی ها برای حفاظت از اجناس واشیای کاخ عیدسال ۵۷ را در این کاخ گذراندیم وبدور از خانواده ، در اوایل انقلاب از استخر شیشهای مردم صحبت می کردند واین موضوع بسرعت بر سر زبانها افتاد ولی کسی نمی دانست که این استخر شیشه ای در کجاست ! لازمه یادآوری کنم این کاخ همان جایی بود که یک استخر بزرگ در حیاط کاخ داشت که بصورت پله های که در حیاط وجود داشت از یک مسیر تونلی بیک جدا ره شیشهای بصورت آکواریومی می رسیدکه تمام داخل استخر نمایان می شد، البته جاهای دیگر و عجیبی هم داشت که بهتر است ناگفته بماند، ابتدا این کاخ دست نیروهای مردمی بود که افرادی که با بنده برای حفاظت آمده بودند یا مثل خودم دانش آموز ویا دانشجو بودند وتعداد زیادی از آنها در جبهههای حق علیه باطل در دفاع مقدس بعنوان فرمانده تیپ وفرمانده گردان ویا آموزش فرماندهی شهید ،جانباز واسیر شدندویکنفری هم که جان سالم بدر برد مدتی رئیس دانشکده اقتصاد علامه طباطبایی بود که هم اکنون بازنشسته شده.
خوشبحالت ، حالا ما چکار کنیم 🙏🏻🙄
این ملک دست بنیاد مستضعفانه الان شده دپوی مصالح.و داره به صورت عمده اینگونه نگهداری میکنه تا بعد از فراموشی طرح پاساژ زیر مجموعه خودش و اجرا کنه پارسال اسم این ملک برای تبدیل به پاساژ مطرح شد. اگر امکان داشته باشه این رویه رو برای همه اماکن دارن
به منظور حفاظت از اموال یا صاحب شدن؟؟؟
با سلام
این کاخ اوایل انقلاب مصادره شد و مدتی در اختیار کمیته بود. بعد به وزارت اطلاعات واگذار شد و چندین سال در اختیار این وزارتخانه بود .
بعد وزارتخانه آن را به آقای انصاری فروخت که در نهایت میراث فرهنگی با رایزنی این کاخ را خریداری کرد متاسفانه ساختار داخلی بنا مقداری دستکاری و اتاق بندی شد که امیدوارم قابل ترمیم و بازسازی باشد .
تاسیسات این بنا بسیار دقیق و خاص هست .
سنگ کاریهای بنا واقعا زیبا و هنرمندانه انجام شده همچنین گچ بریها و ابزار تراشیهای بسیار زیبای روی درب ها ودیوارهای داخلی بنا .
سالن آمفی تئاتر بنا در زیر زمین واقع شده است و بسیار حرفه ای طراحی شده که بدون استفاده از بلندگو و اکو صدا به همه افراد حاضر به یک اندازه و بصورت رسا میرسه . استخر بسیار جالب بنا که زیر استخر سالنی ایجاد شده که وقتی در آن قرار میگیری بخاطر بدنه شیشه ایی استخر افرادی که در حال شنا هستن قابل رویت میباشند.
ای کاش بازدید برای عموم آزاد شود .
خوشحالم به هنرمندان سرزمینم با قلم فرسایی زیبایشان سطح آگاهی مردم سرزمینشان را ارتقا می دهند
ولی چراداینقدر داغونه و ازش نگهداری نشده وقتی در تصرف میراث فرهنگی هست شیشه های شکسته و اینه های خورد شده و بنا در حال خرابی است طبق روایت عکس ها…