موزه آبگینه

موزه آبگینه تهران؛ اولین موزه شیشه و سفال ایران

موزه آبگینه تهران یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین موزه‌ها و مکان‌های دیدنی تهران است که باید حداقل یک بار از آن بازدید کنید. این موزه به‌عنوان یکی از ده موزه برتر ایران و اولین موزه شیشه و سفال ایران معرفی شده است که سالانه به‌طور میانگین بیشتر از ۲ میلیون نفر از آن بازدید می‌کنند.

موزه آبگینه و سفالینه، پر از آثار فوق‌العاده شیشه‌ای و سفالیِ تاریخی است. سیلندرهای شیشه‌ای که در معبد چغازنبیل کشف شده‌اند، ظروف اشکانی، ظرف‌های زرین سلجوقی و ظروف لاجوردی و فیروزه‌ای از دوران ایلخانی، گوشه‌ای از آثار بی‌نظیر موزه آبگینه است.

این موزه در عمارت قوام السلطنه خیابان سی تیر تهران قرار دارد و در تاریخ ۷ اردیبهشت ۱۳۷۷، با شماره ثبت ۲۰۱۴، به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. با مجله گردشگری علی بابا همراه باشید تا این موزه را بیشتر بشناسیم.

موزه آبگینه کجاست؟
موزه آبگینه در منطقه ۱۲ تهران، در خیابان سی تیر قرار دارد.
مهم‌ترین ویژگی موزه آبگینه چیست؟
طراحی ویترین‌ها، وجود آثار شیشه‌ای و سفال‌ها، مهم‌ترین ویژگی‌های موزه آبگینه تهران هستند.
راحت‌ترین مسیر برای رسیدن به موزه آبگینه کدام است؟
استفاده از اتوبوس یا مترو، راحت‌ترین راه رسیدن به موزه هستند.
بهترین زمان برای بازدید از موزه آبگینه چه زمانی است؟
زیاد فرقی نمی‌کند؛ اما از لحاظ آب‌وهوایی خوب است اوایل بهار و اوایل پاییز از این موزه بازدید کنید.

موزه آبگینه کجاست؟

موزه آبگینه در منطقه ۱۲ تهران قرار دارد. برای رسیدن به این موزه باید به خیابان سی تیر یا قوام السلطنه بروید، قبل از اینکه به خیابان جمهوری برسید، موزه را در دل یک باغ قاجاری پیدا خواهید کرد.

آدرس: تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر، نرسیده به خیابان جمهوری، پلاک ۵۹

تلفن موزه آبگینه: ۴-۶۶۷۰۸۱۵۳-۰۲۱

موزه آبگینه روی گوگل مپ

موزه آبگینه کجاست؟

عکس از: سایت Tehranpicture

مسیر دسترسی به موزه آبگینه

سریع‌ترین و راحت‌ترین راه برای رسیدن به موزه آبگینه، مترو است. البته با وسایل نقلیه دیگر هم می‌توانید به این مکان دیدنی جذاب در خیابان سی تیر برسید.

نزدیک‌ترین ایستگاه‌های مترو به موزه آبگینه تهران، ایستگاه امام خمینی، ایستگاه سعدی و ایستگاه میدان حسن آباد هستند. از هر یک از این سه ایستگاه، تا موزه آبگینه ۱۵ دقیقه پیاده‌روی دارید.

موزه آبگینه و سفالینه کجاست؟

عکس از: سایت Chtn

یکی دیگر از بهترین و ارزان‌ترین راه‌ها برای رسیدن به موزه آبگینه هم استفاده از اتوبوس است. نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به موزه، فقط در حد چند دقیقه پیاده‌روی با آن فاصله دارد.

برای پیدا کردن موزه آبگینه و سفال تهران، به مشکلی برنخواهید خورد؛ چون این موزه بسیار معروف است و تقریبا همه در محله فردوسی آن را می‌شناسند. تازه اگر روی نقشه‌ای که برایتان آپلود کردیم کلیک کنید، به‌راحتی مسیر را پیدا می‌کنید.

بهترین زمان بازدید از موزه آبگینه تهران

پیشنهاد می‌کنم اگر زمان خاصی را برای بازدید از موزه آبگینه مدنظر ندارید، اوایل بهار یا اوایل پاییز را برای بازدید انتخاب کنید. در این مواقع هوای تهران از همیشه دلنشین‌تر است و می‌توانید از فضای باز مجموعه هم لذت ببرید.

موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Irna

البته موزه اصلی در فضای بسته قرار دارد و از سیستم گرمایشی و سرمایشی خوبی برخوردار است؛ پس لازم نیست نگران باشید.

معماری موزه آبگینه تهران

یادتان هست بالاتر از معماری و آجرکاری خیره‌کننده موزه آبگینه گفتم؟ در این بخش قرار است ریز جزئیات آن را با هم بررسی کنیم. این قسمت جایی است که با دل و جان متوجه زیبایی معماری موزه آبگینه تهران می‌شوید.

موزه آبگینه، در خانه قوام السلطنه واقع شده است؛ قوام السلطنه، سیاست‌مداری ایرانی بود که هم در دوران قاجار و هم در دوران پهلوی چند بار به‌عنوان نخست‌وزیر انتخاب شد.

موزه آبگینه و سفالینه تهران

عکس از: سایت Irna

خانه قوام السلطنه که امروز تبدیل به موزه آبگینه شده، در دوران قاجار ساخته شده است. این عمارت وسط باغی با هفت هزار متر مربع قرار دارد.

معماری عمارت قوام السلطنه، هشت‌ضلعی و ترکیبی از معماری ایرانی و باروک است. برای نمای بیرونی بنا، سبک ایرانی و برای معماری داخلی موزه، سبک غربی را انتخاب کرده‌اند. برای ساخت این ساختمان از گچ، ملات گل و آهنگ و البته آجر استفاده شده است که نقش مهمی در نمای عمارت دارد.

زیربنای خانه ۱۰۴۰ متر مربع است و سه طبقه دارد که شامل زیرزمین یا حوض‌خانه، همکف، طبقه اول و سرسرا است. کمی که جلوتر بروید، در بخش بعدی همه این قسمت‌ها را مو به مو به شما توضیح خواهم داد.

نمای بیرونی موزه آبگینه

عکس از: سایت Tehranpicture

زیبایی‌ها و نشانه‌های معماری قاجاری و پهلوی، در گوشه کنار موزه آبگینه تهران دیده می‌شود، فقط کافی است بادقت به اطرافتان نگاه کنید. وجود ایوان و ستون‎های کناری ورودی، سرسرای موزه، تزیینات مختلف موزه، منبت‌کاری‌ها، آینه بری‌ها، گچ‌بری‌ها و ۵۰ مدل آجرکاری در ساختمان، نکاتی است که امکان ندارد از آن‌ها غافل شوید.

در پله‌ها منبت‌کاری می‌بینید و در نمای ساختمان آجرکاری‌هایی که از معماری سلجوقی الهام گرفته شده است. داخل ساختمان پر از تزیینات مختلف، آینه‌کاری و گچ‌بری است؛ جالب است بدانید بخشی از آینه‌کاری‌ها در طبقه دوم، در سال ۱۳۶۸ اضافه شده‌اند و بیشترشان مفهومی مذهبی و انقلابی دارند.

معماری موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Tehranpicture

یکی از جذابیت‌های موزه آبگینه، پله‌های چوبی و دو طرفه‌ای است که همکف را به طبقه دوم وصل می‌کند؛ این پلکان به شکل دو نعل اسب تو در تو هستند که با الهام از سبک روسی طراحی و ساخته شده است.

بخش‌های مختلف موزه آبگینه تهران

موزه آبگینه تهران ۶ تالار دارد که در هر طبقه ۳ تالار قرار گرفته است.

تالار مینا، تالار بلور و تالار سمعی و بصری در طبقه اول هستند؛ طبقه دوم هم شامل تالار صدف، تالار لاجورد و تالار زرین می‌شود.

موزه آبگینه و سفالینه

عکس از: سایت Irna

بیشتر از دو هزار قطعه سفال و شیشه در موزه آبگینه تهران نگهداری می‌شود؛ پس خیالتان راحت باشد که قرار است کلی آثار مختلف ببینید. این دو هزار قطعه، شامل ۸۹۹ شی آبگینه و شیشه، ۶۸۰ قطعه سفال، ۴۴۲ قطعه بلور و ۲۴۳ قطعه با ارزش و گرانبهاست.

باارزش‌ترین شیشه‌های موزه آبگینه و سفالینه تهران، لوله‌های شیشه‌ای معروف به سیلندر شیشه است. قدمت این سیلندرها به هزاره دوم قبل از میلاد برمی‌گردد و در معبد چغازنبیل خوزستان پیدا شده‌اند.

در ادامه توضیح می‌دهیم در هر بخش موزه چه خواهید دید.

بخش ورودی

در بخش ورودی موزه آبگینه تهران، شما قرار است نمونه ابزار، مواد و رنگ‌هایی که در ساخت شیشه استفاده می‌شوند را ببینید. در کنار این‌ها، نمونه‌هایی از اشیا شیشه‌ای را هم در بخش ورودی خواهید دید.

از همین اول پیشنهاد می‌کنم حسابی حواستان را جمع کنید و بخش‌های مختلف موزه را بادقت ببینید تا هیچ نکته جذابی از زیر دستتان در نرود.

بخش ورودی موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Irna

تالار مینا

همان‌طور که بالاتر هم اشاره کردم، تالار مینا در طبقه اول موزه آبگینه تهران قرار دارد. در این تالار ظروف سفالی، گلدان‌های شیشه‌ای، ویترین‌، وسایل دکوری و شیشه‌های عطر به نمایش گذاشته شده‌اند.

تالار مینا موزه آبگینه و سفالینه

عکس از: سایت Irna

برای دیدن قدیمی‌ترین آثار موزه، باید به تالار مینا بروید. آثار شیشه‌ای تالار مینا قدمت زیادی دارند و بسیار خیره‌کننده هستند. این آثار شیشه‌ای بیشتر متعلق به اوایل هزاره دوم قبل از میلاد هستند.

سیلندرهای شیشه‌ای معروف موزه آبگینه تهران هم در این تالار قرار دارند.

تالار سمعی و بصری

تالار سمعی و بصری که به معنای شنیداری و دیداری است، را در طبقه اول خواهید دید. نکته جالب این تالار این است که برای بازدیدکننده‌ها، ویدئویی از آثار موزه پخش می‌شود.

فکر می‌کنم اولین چیزی که در این تالار توجهتان را جلب کند، گوری است که درون آن یک اسکلت قرار دارد. در تالار سمعی و بصری  قرار است نمایی از یک گور تاریخی ببینید که درون آن اسکلتی از انسان، زیورآلات و وسایل مختلف وجود دارد.

مطمئنم قرار است کلی از وقتتان را در این تالار بگذرانید؛ چون هر جا را که نگاه کنید چیز جدیدی برای تماشا پیدا می‌کنید.

تالار سمعی و بصری موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Irna

تالار زرین‌فام

در تالار زرین فام ظروف مختلفی از جنس طلا و لاجورد دارد که نقش‌ و نگارهای متنوعی روی آن‌ها دیده می‌شود. وجود این ظروف، باعث شد اسم این تالار هم زرین فام باشد.

تالار زرین فام

عکس از: سایت Irna

تالار لاجورد

تالار لاجورد به دو بخش لاجورد یک و لاجورد دو تقسیم شده است. در این تالار می‌توانید از ظرف‌های شیشه‌ای مختلف و ظرف‌های سفالی با نقوش مختلف بازدید کنید. آثار تالار لاجورد شما را به دوره‌های تیموری، ایلخانی، صفوی و قاجار خواهند برد.

علاوه بر این موارد، ویترین‌هایی در تالار لاجورد وجود دارد که برای ساخت آن‌ها از فرم خیمه‌های مغولی و برج‌های مقبره‌ها الهام گرفته شده است.

تالار لاجورد

عکس از: سایت Tehranpicture

تالار بلور

در تالار بلور، جام‌ها و کاسه‌ها و کوزه‌های شیشه‌ای مربوط به دوران هخامنشیان و ساسانیان را پیدا خواهید کرد. در این تالار شما اشیای شیشه‌ای خارق‌العاده‌ای را پیدا خواهید کرد که درون ویترین‌ها به نمایش گذاشته شده‌اند؛ این ویترین‌ها برگرفته از معماری دوره هخامنشیان و نقش رستم در شیراز هستند.

تالار بلور موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Tehranpicture

تالار صدف

آثاری که در این تالار به نمایش گذاشته شده‌اند در دکوراسیون صدفی شکل قرار گرفته‌اند؛ به همین دلیل این تالار، صدف نام دارد.

تالار صدف اشیای سفالی، لیوان‌های شیشه‌ای و بشقاب‌های سرامیکی که مربوط به دوران قبل از میلاد مسیح هستند را به شما نشان می‌دهد. بعضی از این وسایل هم مربوط به دوران اسلامی است.

تالار صدف

عکس از: سایت Tehranpicture

کتابخانه‌

اگر عاشق کتاب و کتابخانه هستید، حتما سری به کتابخانه موزه آبگینه تهران بزنید. این کتابخانه بیشتر از چهار هزار جلد کتاب فارسی و انگلیسی در زمینه‌های مختلف دارد. فضای کتابخانه و حس و حال آرامش‌بخش آن، قرار است همیشه در ذهنتان بماند.

موزه آبگینه و سفالینه های تهران

عکس از: سایت Tehranpicture

حوض‌خانه

در حوض‌خانه قرار است کلی کاشی‌کاری جذاب و خاص ببینید. این کاشی‌کاری‌های موزه آبگینه، مربوط به اواخر دوره قاجار هستند. سقف حوض‌خانه گچ‌بری‌های برجسته‌ای دارد که زیبایی‌اش حواستان را از همه چیز پرت می‌کند.

حوض‌خانه در طبقه زیر همکف عمارت قوام السلطنه قرار دارد و مخصوص گالری موزه است.

ساعات بازدید موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Irna

ساختمان آموزش

ساختمان آموزش، آخرین بخش موزه است که می‌خواهم از آن برایتان حرف بزنیم. این ساختمان در ضلع شمالی حیاط موزه واقع شده است. در طبقه همکف ساختمان آموزش، کلاس‌های آموزشی مختلفی هم برگزار می‌شود که می‌توانید ثبت‌نام کنید. دوره‌های آموزشی در رشته‌های مختلف هنری و متناسب با زمینه کاری موزه برگزار می‌شوند.

آثار باستانی موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Tehranpicture

امکانات رفاهی موزه آبگینه

کتابخانه، گالری‌های موقت، دوره‌های آموزشی و فروشگاه موزه، از امکانات رفاهی موزه آبگینه و سفالینه هستند. اگر در ایام خاص از موزه بازدید کنید احتمالا بیشتر بتوانید گالری‌های موقت را ببینید. این گالری‌ها،‌ آثاری که در انبار موزه نگهداری می‌شود را به نمایش می‌گذارند.

آثار باستانی موزه آبگینه و سفالینه

عکس از: سایت Irna

جاهای دیدنی نزدیک به موزه آبگینه

خوب است وقتی به موزه آبگینه می‌روید، سری هم به بقیه جاهای دیدنی تهران که نزدیک موزه آبگینه و سفالینه هستند، سری بزنید. این‌طوری هم خاطرات بیشتری ساخته‌اید و هم جاهای مختلف تهران را از نزدیک دیده‌اید.

پردیس سینمایی چارسو

پردیس سینمایی چهارسو در تقاطع خیابان حافظ و جمهوری اسلامی، نزدیکی بازار چارسو قرار گرفته است. این پردیس سینمایی در سال ۱۳۹۳ افتتاح شده است و جزئی از یک مجتمع تجاری فرهنگی بزرگ است.

می‌توانید چند ساعتی را صرف فیلم دیدن کنید. چارسو شش سالن سینما، رستوران و پارکینگی با ظرفیت هزار خودرو دارد. سالن‌های پردیس سینمایی چارسو مجهز به آخرین تکنولوژی صوت و تصویر هستند و بهترین تجربه تماشای فیلم را به شما می‌دهند.

عمارت امین السلطان

عمارت امین السلطان یا خانه اتحادیه، تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم است. این عمارت همیشه به‌عنوان یکی از باارزش‌ترین معماری‌های دوره قاجار یاد می‌شود. قبل از انقلاب، نشست‌های سیاسی زیادی در این عمارت برگزار می‌شده و محل رفت‌وآمد مهمانان خارجی بوده است.

پیشنهاد می‌کنم سری به این عمارت بزنید تا هم از دیدن معماری قاجاری لذت ببرید، هم از بزرگی و زیبایی این عمارت دیدن کنید.

عمارت امین السلطان تهران

عکس از: سایت Tabnakjavan

خانه موزه استاد ابوالحسن صبا

خانه موزه استاد ابوالحسن صبا، یکی دیگر از دیدنی‌های جذاب نزدیک موزه آبگینه تهران است. در این موزه می‌توانید با استاد ابوالحسن صبا و سرگذشت و آثار او بیشتر آشنا شوید. در گوشه کنار این موزه می‌توانید وسایل شخصی استاد، نامه‌ها، اشعار، مجموعه‌سازها و ده‌ها موارد دیگر را از نزدیک ببینید.

خانه موزه استاد ابوالحسن صبا

عکس از: سایت Balad

استاد ابوالحسن صبا یکی از استادان معروف و بزرگ صنعت موسیقی در ایران بود. پیشنهاد می‌کنم اگر به موسیقی و سازها، مخصوصا ساز ویولن، علاقه دارید، تحقیق کوتاهی راجع به استاد صبا بکنید و سری به این خانه موزه بزنید.

موزه ملی ایران

همان‌طور که از اسم این موزه معلوم است، در مورد مکان دیدنی بزرگ و شگفت‌انگیزی حرف می‌زنیم.

موزه ملی ایران مجموعه‌ای از گنجینه آثار تاریخی ایران را در معرض نمایش گذاشته است. در این موزه انقدر آثار مختلفی در زمینه باستان‌شناسی خواهید دید که هوش از سرتان می‌پرد.

موزه ملی ایران

عکس از: سایت Wikimedia

آثار دوران پارینه سنگی، آثار دوره پیش از اسلام و بعد از اسلام، هنر دوره‌های مختلف تاریخی، آثار باستان‌شناختی و آثار فرهنگ، تمدن و دستاوردهای فناوری ایرانیان، تنها بخشی از جذابیت‌هایی است که در این موزه پیدا می‌کنید.

موزه ملی ایران مهم‌ترین و بزرگ‌ترین موزه ایران در خصوص نگهداری آثار باستان‌شناختی است.

پارک شهر

احتمالا اسم پارک شهر را زیاد شنیده‎اید. پارک شهر، قدیمی‌ترین پارک تهران است و فاصله چندانی تا موزه آبگینه ندارد. مساحت پارک تقریبا ۲۵ هکتار است و ۸ در ورودی دارد.

جدا از زیبایی‌های طبیعی پارک، می‌توانید سری به مجموعه‌های درون پارک بزنید و حسابی خوش بگذرانید. موزه صلح تهران، آکواریوم پارک شهر تهران، استخر، سایت پرنده‌نگری، کتابخانه و کلی امکانات دیگر در این پارک وجود دارد.

پارک شهر

عکس از: سایت Wikimedia

تاریخچه موزه آبگینه تهران

سال ۱۲۹۱ شمسی بود که احمد قوام، معروف به قوام السلطنه، تصمیم گرفت عمارتی در دل یک باغ قاجاری بسازد. پس دستورش را به معمار این موزه، استاد علی محمد معمارباشی داد، تا آن را بسازد.

عمارت قوام السلطنه ساخته شد و احمد قوام تا سال ۱۳۳۰ شمسی از آن به‌عنوان محل زندگی و دفتر کارش استفاده کرد.

تاریخچه موزه آبگینه تهران

عکس از: سایت Irna

بعد از مرگ قوام السلطنه، پسرش این خانه را به سفارت مصر فروخت و سفارت مصر ۷ سال در این عمارت باشکوه فعالیت کرد. بعدها در زمان رئیس‌جمهور مصر، جمال عبدالناصر، روابط سیاسی ایران و مصر شکرآب شد عمارت به‌عنوان سفارت افغانستان و بانک بازرگانی استفاده شد.

بالاخره در سال ۱۳۵۴، این عمارت به وزارت فرهنگ و هنر سابق سپرده شد تا آن را به موزه سفال و شیشه تبدیل کند.

موزه آبگینه و سفالینه‌های تهران

عکس از: سایت Irna

پروژه تغییر کاربری در سال ۱۳۵۵ شروع شد. طراحی موزه را به مهندسان ایرانی و طراحی داخلی و طراحی ویترین‌ها را به معمار اتریشی مشهوری به اسم هانس هولاین سپردند.

هولاین برای طراحی موزه آبگینه از آثار معروف ایرانی مثل تخت جمشید، کعبه زرتشت، کاخ تچر و قوس‌های صفوی الهام گرفت. البته باید بدانید با وجود این تغییرات، هیچ آسیبی به فضای سنتی و ساختمان وارد نشد.

این روزها موزه آبگینه تهران تحت نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فعالیت می‌کند.

توصیه‌هایی برای بازدید از موزه آبگینه

برای بازدید از موزه آبگینه تهران به هیچ شرایط خاصی نیاز ندارید. می‌توانید خیلی راحت خودتان را به آنجا برسانید و با مبلغ کمی هزینه ورودی را پرداخت کنید و از یک سفر کوتاه به دوران قدیم در موزه، لذت ببرید.

  • موزه آبگینه تمام هفته باز است و می‌توانید هر روزی که خواستید برای بازدید از این موزه بروید. آبگینه در بهار و تابستان از ساعت ۹ تا ۱۹ و در پاییز و زمستان از ساعت ۸ تا ۱۷ مشغول به کار است.
  • موزه آبگینه و سفالینه در تعطیلات رسمی و عزاداری‌ها فعالیتی ندارد.
  • یادتان باشد حتما سری به جاهای دیدنی نزدیک موزه هم بزنید و حسابی از سفرتان و تهران‌گردی لذت ببرید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.