غار بورنیک

غار بورنیک، جان‌پناهی امن در دامنه‌های البرز

غار بورنیک، طولانی‌ترین غار پایتخت

غارها همیشه در داستان‌ها جایگاه ویژه‌ای داشته‌اند. در داستان‌های دوران کودکی‌مان، همیشه موجودات افسانه‌ای یا در اعماق اقیانوس‌ها بودند یا در انتهای غار. قهرمان‌های داستان‌ها نیز برای به‌دست‌آوردن چیزهای باارزشی مثل گنج یا داروی عمر جاویدان، دل را به دریا می‌زدند و به عمق تاریکی غارها می‌رفتند. از همین رو همیشه در ذهن همه ما، غارها مکان‌هایی مملو از جادو و اسرار هستند.

در نظر بگیرید می‌خواهید به سراغ جاهای دیدنی فیروزکوه بروید. دشتی آکنده از گل‌وگیاه و در میان راهی پر از شگفتی را تصور کنید. ناگهان غاری با ورودی بسیار کوچک در دل کوه نظر شما به خود جلب می‌کند. این همان غار بورنیک است که شما را به کاوش و ماجراجویی دعوت می‌کند.

می‌دانید غار بورنیک کجاست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ اصلا برای این ماجراجویی چه چیز‌هایی نیاز داریم؟ بعد از یک غار نوردی عالی، شب کجا استراحت کنیم؟ با مجله گردشگری علی‌بابا همراه باشید تا نقشه بازدید از غار بورنیک و یک راه‌پیمایی عالی را باهم به تصویر بکشیم.

غار بورنیک کجاست؟
غار بورنیک در ۱۰کیلومتری شهر فیروزکوه در استان تهران واقع شده است.
فاصله غار بورنیک از تهران چقدر است؟
غار بورنیک از تهران بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد. شما حدود ۲ تا ۲:۳۰ ساعت تا روستای هرانده راه خواهید داشت و از ابتدای روستا، بسته به سرعت پیاده‌روی گروه‌تان، بعد از ۱:۳۰ دقیقه پیاده‌روی به دامنه کوه می‌رسید. بعد از نیم ساعت بالارفتن از کوه نیز می‌توانید داخل دهانه غار را ببینید.
بهترین زمان رفتن به غار بورنیک چه زمانی است؟
فصل‌های بهار و تابستان بهترین وقت برای سفرکردن به غار بورنیک است؛ اما شما می‌توانید تا آخر مهرماه نیز از زیبایی‌های این غار بهره‌مند شوید.
مهم‌ترین ویژگی غار بورنیک چیست؟
غار بورنیک، یک غار تاریخی و محل اقامت اجداد ما بوده است. قدمت این غار مهم‌ترین ویژگی این مکان است. شما با ورود به دهانه بورنیک، در دل تاریخ قدم خواهید زد.

معرفی غار بورنیک

غار بورنیک، یک اثر طبیعی و دیدنی با قدمتی هزارساله است. برای درک بهتر سابقه تاریخی غار، باید به بقایای ظروف سفالی پیداشده در آن اشاره کنیم. این ظروف نشان‌دهنده وجود تمدن و حضور انسان‌ها در این مکان هستند.

به زبان محلی به جان‌پناه، بورنیک گفته می‌شود. همین مورد، بر کاربری غار در سال‌های دور اشاره می‌کند.

غار بورنیک چهارمین غار طولانی ایران است که در سال ۱۳۸۱ به‌عنوان آثار ملی ایران ثبت شد. مسیر رسیدن به غار نیز مملو از دیدنی‌های چشم‌نواز است. شما باید از میان باغ‌های سیب، دشت سرسبز، نیزار و حاشیه رودخانه عبور کنید تا به دهانه بورنیک برسید. دهانه‌ای ۱۰ در ۱۵متری که در سینه کوه پنهان شده است.

غار بونیک فیروزکوه

عکس از: سایت Google Maps

غار بورنیک فیروزکوه در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. شما باید حدود ۱۰۰ متر از دشت بورنیک ارتفاع بگیرید تا به دهانه غار برسید.

دهانه غار مثلثی‌شکل است و ۶ متر ارتفاع دارد. برای رسیدن به ابتدای غار، بعد از ورود به دهانه، باید ۱۴۸ پله به پایین بروید تا با یکی از اسرارآمیزترین غارهای ایران مواجه شوید. همان‌طور که انتظار می‌رود، نورخورشید به داخل غار نمی‌تابد و غار بورنیک سرد و تاریک است. این سرما و تاریکی با پیشروی در عمق غار بیشتر هم می‌شود.

زمانی که وارد غار می‌شوید، سکونتگاه‌های انسان‌های غارنشین نظر شما جلب خواهد کرد. کمی که سر خود را بالا بگیرید، قندیل‌های سنگی و آهکی (قندیل‌های استالاگمیت) را خواهید دید که طی سالیان از املاح آب به وجود آمده است.

غار بونیک کجاست؟

عکس از: سایت Google Maps

از دیگر مناظر دیدنی غار می‌توان به تخته‌سنگ‌هایی اشاره کرد که لایه‌های خاک رس آن‌ها را پوشانده‌ است. این تخته‌سنگ‌های بزرگ در کف تالارها قرار دارند و نمای ویژه‌ای به طبیعت غار بورنیک داده‌اند. در آخر هم به استالاکتیت‌ها می‌رسید. استوانه‌ها یا مخروط‌های رسوبی که از دل سقف و دیواره‌ها بیرون زده‌، خودنمایی می‌کند.

غار بورنیک کجاست؟

غار بورنیک در استان تهران، شهرستان فیروزکوه و در ۶کیلومتری روستای هرانده واقع شده است.

به شما این مژده را می‌دهیم که برای رسیدن به غار بورنیک، مسیر رؤیایی در انتظار شما خواهد بود. شما با راهپیمایی در میان کوچه‌باغ‌های روستایی قدم در دل طبیعت و تاریخ خواهید گذاشت.

لوکیشن غار بورنیک در گوگل‌مپ

مسیر رفتن به غار بونیک

عکس از: سایت Google Maps

مسیر رفتن به غار بورنیک

برای رسیدن به غار بورنیک از تهران باید به‌سمت فیروزکوه حرکت کنید. در این مسیر، حدود ۱۰ کیلومتر قبل از شهر فیروزکوه، تابلوی روستای هرانده را مشاهده خواهید کرد. به روستا که برسید، راه‌پیمایی شما آغاز می‌شود. از اینجا ۶ کیلو متر به‌سمت جنوب روستا حرکت می‌کنید.

غار بورنیک در یکی از دامنه‌های کمتر شناخته‌شده رشته کوه البرز پنهان شده است. در این مسیر شما در حاشیه رود نمرود پیاده‌روی خواهید کرد.

آدرس غار بونیک

عکس از: سایت Tabnak

فاصله غار بورنیک از تهران

غار بورنیک حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلومتر از تهران فاصله دارد.

فاصله غار بورنیک از فیروزکوه

غار بورنیک در ۱۰ کیلومتری فیروزکوه واقع شده است.

بهترین فصل برای بازدید از غار بورنیک

بهترین فصل برای سفر و بازدید از غار بورنیک، از ابتدای بهار تا انتهای مهرماه است. سرمای فصل پاییز و زمستان شرایط سفر و غارنوردی را برای گردشگران دشوار می‌کند.

توصیه می‌شود که برای بازدید از این مکان زیبا، با افراد حرفه‌ای و تورهای معتبر در ارتباط باشید؛ چراکه این غار در کنار زیبایی‌های چشمگیری که دارد، می‌تواند ماجراجویی خطرناکی هم باشد.

بهترین زمان رفتن به غار بونیک

عکس از: سایت Google Maps

دیدنی‌های غار بورنیک فیروزکوه

موارد بالا تنها جاذبه‌های دیدنی غار نیست و شما درون غار با چهار تالار روبه‌رو خواهید شد.

تالار اول

تالار اول یا تالار بیرونی، محل اصلی سکونت غارنشینان بوده است. این تالار هشت متر ارتفاع دارد و اکتشاف سفال در این تالار به باستان‌شناسان ثابت کرد که این غار زمانی پناهگاه و محل زندگی انسان‌ها بوده است. سمت راست این تالار دیوار سنگ‌چینی وجود دارد که در پشت آن قسمتی برای نگهداری چهارپایان تعبیه شده بود.

غار بونیک تهران

عکس از: سایت Google Maps

تالار دوم

تالار دوم با ۱۰ متر ارتفاع، شیب تندی دارد. این تالار ۳۰*۶۰ متر است و بین ۱۵ تا ۲۰ متر هم ارتفاع دارد. در این تالار می‌توانید استالاگتیت‌های رنگی را ببینید. این تالار با دالانی به طول ۴۰ متر به یک چاه ۵ متری می‌رسد.

تالار سوم

تالار سوم عمیق‌ترین بخش غار است. این تالار از دهانه ۶۰ متر عمق داشته و یک شیب تند و سنگلاخی دارد. پس باید با احتیاط به روی سنگلاخ‌ها قدم بردارید.

غار بونیک فیروزکوه

عکس از: سایت Google Maps

تالار پرتگاه

تالار آخر تالار پرتگاه است. شما بعد از عبور از یک دهلیز ۸ متری از تالار سوم به پرتگاه می‌رسید. این تالار پر از پرتگاه‌های عمیق ۲۰ تا ۶۰ متری است. شواهد نشان می‌دهد که این پرتگاه‌ها برای ساکنان غار حکم مخفیگاه را در زمان خطر داشته است.

تجهیزات ضروری برای بازدید از غار بورنیک

برای رسیدن به غار، باید پیاده‌روی کنید؛ در نتیجه پوشیدن کفش مناسب پیاده‌روی، شلوار و پیراهن مناسب از الزامات اولیه است. به این موارد هم توجه کنید:

  • به‌همراه‌داشتن یک کوله‌پشتی روزانه و سبک برای حمل ملزوماتی چون آب آشامیدنی، خوراکی‌های سبکی مانند میوه خشک یا خرما، داروهای مصرفی و… ضروری است.
  • غارنوردی نیاز به ابزارهای تخصصی‌تری، چون کلاه ایمنی، چراغ‌قوه (نورافکن) نیز دارد. به‌همراه‌نداشتن هر یک از این ابزارها می‌تواند شما را در این مسیر با مشکل مواجه کند.
  • لازم به ذکر است که در اطراف غار بورنیک چیزی جز طبیعت بکر نیست؛ اما کمی کمتر از یک کیلومتر بعد از غار، رستوران محلی وجود دارد که سرویس بهداشتی نسبتا تمیزی دارد.
غار بونیک

عکس از: سایت Google Maps

اقامت در نزدیکی غار بورنیک فیروزکوه

شب‌مانی در نزدیکی غار بورنیک به سبک سفر مدنظر شما بستگی دارد. اگر اهل طبیعت‌گردی و کمپید، می‌توانید شب در نزدیکی رود و غار، زیر آسمان پرستاره سپری کنید. باید دقت کنید که اطراف غار، باغ‌های شخصی وجود دارد. قبل از برپایی کمپ، مطمئن شوید که بدون اجازه وارد ملک شخصی نشده‌اید.

اگر دوست دارید بعد از غارنوردی و ماجراجویی هیجان‌انگیز خود، در جای گرم استراحت کنید، بهتر است به سراغ هتل‌ها و اقامتگاه‌های اطراف که در روستای هرانده و فیروزکوه قرار دارند، بروید.

غار بونیک

عکس از: سایت Google Maps

اقامتگاه‌های بوم‌گردی

  • بوم‌گردی برادران یحیی در فیروزکوه
  • بوم‌گردی حاج محمد در فیروزکوه

هتل‌های نزدیک غار بورنیک

  • مجتمع اقامتگاهی ستاره فیروزکوه
  • مسافرخانه کیومرث در فیروزکوه
  • مجتمع اقامتگاهی نمکی خورشید در دماوند
اقامت در غار بونیک

عکس از: سایت Tabnak

جاهای دیدنی اطراف غار بورنیک

اطراف غار بورنیک بسیار دیدنی و جذاب است. می‌توانید از هرانده تا خمره را راه‌پیمایی کنید تا از مناظر طبیعی، رودخانه‌ها، آبشار، دشت و نیزار و… لذت ببرید. این‌ها مهم‌ترین جاهای دیدنی نزدیک غار بورنیک هستند:

روستای هرانده

روستای هرانده بر روی دامنه کوه تشکیل شده است و طبق آثار به‌جامانده، به قرن پنجم و ششم قمری برمی‌گردد. دو رودخانه نمرود و قزقان چای از این روستا عبور می‌کند. هرانده در تابستان پذیرای ایل‌های الیکایی و اصانلو است و در این فصل می‌توانید شاهد زیست عشایر در این روستا باشید.

روستای هرانده تهران

عکس از: سایت Google Maps

درختان و باغ‌های سیب این روستا بسیار دیدنی است و فضا مملو از عطر این میوه بهشتی است. فاصله غار بورنیک تا روستای هرانده حدود ۶ کیلومتر است.

دشت بورنیک

دشت بورنیک یکی از جاهای دیدنی اطراف غار بروینک فیروکوه است. شما می‌توانید برای شب‌مانی از این دشت بهره ببرید.

دشت بونیک

عکس از: سایت Google Maps

روستای سله بن

روستای سله بن قدمتی حدود ۳ هزار سال دارد. این روستا خاکی حاصلخیز دارد و باغ‌های میوه فراوانی در این روستا قرار دارد.

اگر به روستای سله بن رفتید، به تپه لزور در ۳۰۰ متری شمال شرقی روستا هم سری بزنید. این تپه باستانی در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

روستای سله بن

عکس از: سایت Google Maps

سفالینه‌های رنگی و استخوان‌های خردشده، انسان روی دامنه این تپه نشان از قدمت این مکان دارد. سد نمرو نیز از دیگر مکان‌های دیدنی این روستاست. پوشش گیاهی متنوع اطراف این سد، این محل را برای زندگی گونه‌هایی چون آهو، گراز، قوچ و میش و… کرده است.

تنگه میشینه مرگ

میشینه مرگ نام تنگه زیبا در شهرستان فیروزکوه است. مسیر رسیدن به این تنگه بسیار جذاب و دیدنی است؛ اما به آمادگی بدنی نیاز دارد. فرح‌رود از میان این تنگه می‌گذرد. هوای تمیز، طبیعت بکر از بهترین جذابیت‌های این مکان است.

تنگه میشینه مرگ

عکس از: سایت Google Maps

دشت آزو

دشت آزو یکی از بهترین مکان‌ها برای تماشای دماوند است. سالانه گردشگران و عکاسان زیادی برای ثبت این زیبایی به این دشت سفر می‌کنند.

به‌علاوه روستای نوا دیدنی‌های فراوانی دارد. اگر روز ۲۶ تیر ماه به این منطقه بروید، می‌توانید شاهد برگزاری آیین نورگون باشید. در این مراسم آیینی برای پیروزی فریدون بر ضحاک، مردم به چشن و پایکوبی می‌پردازند. آرامگاه امامزاده یحیی(ع) نیز در این روستا قرار دارد.

دشت آزو

عکس از: سایت Google Maps

توصیه‌های علی‌بابا برای تجربه سفری خاطره‌انگیز به غار بورنیک

تحقیقات انجام‌شده نشان می‌دهد که غار در امتداد یک گسل فعال قرار دارد. این قرارگیری در کنار خلق زیبایی‌های زمین‌شناسی برای غار، خطراتی را برای گردشگران به همراه دارد. ازهمین‌رو بورنیک به‌عنوان یکی از غارهای باستانی پرخطر شناخته می‌شود.

برای سفر به غار بورنیک به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • تنهایی به ماجراجویی نروید؛ ترجیحا با افراد حرفه‌ای و تورهای معتبر به غار بورنیک سفر کنید.
  • ابزارهایی چون کلاه ایمنی و لامپ پیشانی برای غارنوردی ضروری است.
  • بهترین فصل برای بازدید از غار، فصل‌های بهار و تابستان است؛ اما در نظر داشته باشید که داخل غار سرد است؛ درنتیجه لباس گرم همراتان ببرید.
  • در کوله یک‌روزه خود حتما خوراکی‌هایی با قند طبیعی مانند میوه خشک، توت، انجیر یا خرما داشته باشید.
  • اصولا آب درون غار نوشیدنی است؛ اما ریسک نکنید؛ همراه خود آب آشامیدنی بیاورید.
  • از لمس‌کردن قندیل‌ها و سایر سازه‌های طبیعی در غار خودداری کنید. لمس این سازه‌ها، رشد آن‌ها را متوقف می‌کند.
  • از ایجاد صداهای بلند و ناهنجار خودداری کنید. بهتر است از صدای برخوردهای آب لذت ببرید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 دیدگاه

  1. Kabir می‌گوید

    خیلی بد. خیلی بد. خیلی بد.
    واقعا پیشنهاد من اینه که گفتم خیلی بد.
    اما اگر به این غار رفتید. آب به مقدار اضافه. خرما یا کنجد عسلی. برای هر نفر ۵ عدد شکلات . چتر حتما. بیسکویت کرم دار. و آب. آب. آب. شیب و مسیر بسیار بد روی کوه . ‌( از روستا تا پای کوه خوب)
    اما هیچ وقت نرید. نرید نرید