در ادامه ماجراجوییهایمان در مجله گردشگری علی بابا، این بار به شهری میرسیم که کمتر نامی از آن شنیدهایم؛ ایرانشهر. شهرستان ایرانشهر با تاریخ غنی و جاذبههای طبیعی متعدد از جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان است که شما را شگفتزده میکند. میپرسید چرا؟
اول، به دلیل اینکه با وجود آبوهوای خشک و بیابانی، آبشار و رودخانههای متعددی دارد که در تمام فصول سال جاری هستند و طبیعت بسیار زیبایی را در اطراف خود شکل دادهاند. دوم اینکه ایرانشهر مملو از سایتهای باستانی است که هر کدام داستانهای خاصی از این سرزمین را روایت میکنند و گواهی بر وجود تمدن و زندگی پیشرفته بشری در ایرانشهر قدیم هستند.
ایرانشهر کجاست؟
جاهای دیدنی معروف ایرانشهر کجاست؟
در ایرانشهر کجا اقامت کنیم؟
سوغات ایرانشهر چیست؟
بهترین راه دسترسی به ایرانشهر کدام است؟
سوم اینکه مردمی مهماننواز و هنرمند دارد که هنر دست و صنایع دستی آنها، شما را مبهوت میکند. حالا میدانید چرا تصمیم گرفتیم راهنمای سفر به ایرانشهر را بنویسیم و شما را با این شهر حیرتانگیز آشنا کنیم.

عکس از: سایت Google maps
در این مطلب هر چیزی که قبل از سفر به ایرانشهر باید بدانید را بررسی کردیم؛ از راههای سفر و جاهای دیدنی ایرانشهر تا سوغات، فرهنگ و اقامتگاهها. پس برای گشتی کوتاه در ایرانشهر با ما همراه باشید.

عکس از: سایت wikimedia
ایرانشهر کجاست؟
شهرستان ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و شهر ایرانشهر مرکز آن است. ایرانشهر از جنوب به چابهار، از شمال به ایرندگان، از شرق به سراوان و بابلی و از غرب و جنوب غربی به نیکشهر، قصر قند، بم، بمپور و فنوج منتهی میشود.

عکس از: سایت Google maps
ایرانشهر از سه بخش مرکزی، بزمان و دامن تشکیل شده و طبق آخرین سرشماری حدود ۱۹۳ هزار نفر جمعیت دارد.
لوکیشن ایرانشهر روی گوگل مپ
مسیرهای دسترسی به ایرانشهر
شما میتوانید با توجه به بودجه، سلیقه و نیاز خود از طریق قطار، اتوبوس، هواپیما و ماشین شخصی به شهرستان ایرانشهر دسترسی داشته باشید. اگر محدودیت بودجه ندارید و میخواهید در کمترین زمان و راحتی کامل به ایرانشهر سفر کنید، هواپیما گزینه مناسبی است.

عکس از: سایت Google maps
اگر ماشین شخصی و بودجه زیادی برای حملونقل ندارید، اتوبوس و قطار شما را در رسیدن به ایرانشهر کمک میکند.
سفر به ایرانشهر با هواپیما
شهرستان ایرانشهر فرودگاه اختصاصی خود را دارد، اما پیدا کردن بلیط هواپیما به این شهر کار آسانی نیست. اول اینکه شهرهای کمی به مقصد ایرانشهر پرواز دارند، دوم اینکه در همان شهرها هم پروازهای کمی به این مقصد وجود دارد.

عکس از: سایت Irna
سایر فرودگاههای نزدیک به ایرانشهر فرودگاه زاهدان با فاصله ۳۲۷ کیلومتری (حدود ۴ ساعت) و فرودگاه چابهار با فاصله ۲۸۴ کیلومتری (حدود ۳ ساعت) است.
سفر به ایرانشهر با قطار
سفر با قطار یک گزینه اقتصادی است که در عین حال خدمات مناسب و راحتی نسبی دارد. البته که خود شهرستان ایرانشهر ایستگاه قطار ندارد و نزدیکترین ایستگاه به آن، شهر زاهدان است. شما میتوانید از مبدا تهران، کرمان و بم با قطار به زاهدان سفر کنید و باقی مسیر را با اتوبوس بینشهری و یا تاکسی تا ایرانشهر طی کنید.

عکس از: سایت Google maps
سفر به ایرانشهر با اتوبوس
اقتصادیترین گزینه برای دسترسی به دیدنی های ایرانشهر، استفاده از اتوبوس است. مزیت سفر با اتوبوس به ایرانشهر این است که مستقیم به ایرانشهر میرسید، یعنی هر جای ایران که باشید، به مقصد ایرانشهر اتوبوس پیدا میکنید. البته سفر با اتوبوس طولانیتر و با امکانات و خدمات رفاهی کمتری همراه است.

عکس از: سایت Google maps
سفر زمینی به ایرانشهر
برای سفر زمینی به ایرانشهر از هر کجای ایران که هستید باید به سمت جنوب شرقی ایران حرکت کنید. اگر مبدا شما تهران باشد باید از شهرهایی مثل قم، کاشان، یزد، کرمان و در نهایت بم عبور کنید تا به ایرانشهر برسید. همچنین مسیر زمینی زاهدان به ایرانشهر از شهر خاش میگذرد.

عکس از: سایت Wikipedia
- فاصله ایرانشهر تا تهران حدود ۱۵۲۳ کیلومتر (۱۸ ساعت) است.
- فاصله ایرانشهر تا چابهار حدود ۲۸۴ کیلومتر (۳ ساعت) است.
- فاصله ایرانشهر تا خاش حدود ۱۵۰ کیلومتر (۱ ساعت و ۴۵ دقیقه) است.
- فاصله ایرانشهر تا زاهدان حدود ۳۲۷ کیلومتر (۴ ساعت) است.
آبوهوای ایرانشهر
آبوهوای ایرانشهر تحتتاثیر اقلیم منطقه به طور کلی گرم و خشک است و آبوهوای بیابانی و نیمهبیابانی دارد. ایرانشهر در فصل بهار هوای معتدلی دارد و دمای هوا در روز بین ۲۰ تا ۳۰ درجه و در شب تا ۱۵ درجه سانتیگراد متغیر است. تابستانها، در ایرانشهر هوا گرم و خشک است و دمای هوای به بالا ۴۰ درجه سانتیگراد میرسد. این گرما میتواند بسیار طاقتفرسا باشد و امکان فعالیت در برخی از ساعات روز را از شما بگیرد.

عکس از: سایت Google maps
آبوهوای شهرستان ایرانشهر در پاییز مثل بهار معتدل و کمبارش است. البته شبهای آن سردتر است و تا ۱۰ درجه سانتیگراد هم میرسد. زمستانها هم هوا سرد است و ممکن است هوا تا ۲ درجه سانتیگراد سرد شود. یکی دیگر از ویژگیهای آبوهوایی ایرانشهر، بادهای موسمی آن در تابستان و هجوم ماسههای بادی به غرب و جنوب غربی شهر است.
بهترین زمان سفر به ایرانشهر
بهترین زمان سفر به ایرانشهر فصل بهار و پاییز است که هوای شهر در معتدلترین حالت خود قرار دارد. هوا معمولا در این فصول آفتابی است و شهر بارش کمی را تجربه میکند؛ به همین دلیل میتوانید با خیال راحت در جاهای دیدنی ایرانشهر گشت بزنید.

عکس از: سایت Google maps
ایرانشهر در تعطیلات مختلف مثل تعطیلات نوروزی، مسافران زیادی ندارد و قیمت خدمات و اقامتگاهها تحتتاثیر تعطیلات قرار نمیگیرد. بنابراین میتوانید با خیال راحت در تعطیلات به شهرستان ایرانشهر سفر کنید.
حملونقل در ایرانشهر چطور است؟
ایرانشهر سیستم حملونقل پیشرفتهای ندارد و تنها وسیله نقلیه عمومی در این شهر، تاکسی است. البته که خود شهر بسیار کوچک است و با پیادهروی هم میتوانید خودتان را به دیدنی های ایرانشهر برسانید. اما اگر قصد سفر به جاهای دیدنی ایرانشهر در روستاهای اطراف را داشتید، میتوانید از تاکسیهای تلفنی هم کمک بگیرید.

عکس از: سایت Google maps
جاهای دیدنی ایرانشهر
در ادامه راهنمای سفر به ایرانشهر به یکی از مهمترین دغدغهها در سفر یعنی دیدنی های ایرانشهر میرسیم. فرقی ندارد اهل طبیعتگردی هستید یا بازدید از آثار تاریخی، جاهای دیدنی ایرانشهر آنقدر متنوع هستند که با هر سلیقهای میتوانید جاذبههای گردشگری متناسب با سلیقه خود را پیدا کنید.
– قلعه ناصری ایرانشهر
در اولین ایستگاه از سفر به جاهای دیدنی ایرانشهر، در قلعه ناصری ایرانشهر میایستیم. قدمت قلعه ناصری به دوره قاجار بازمیگردد و در سال ۱۳۷۵ شمسی هم به ثبت ملی رسیده است. حسین معمار باشی کرمانی به دستور ناصرالدین شاه قاجار قلعه ناصری را طوری مستحکم ساخت که تا به امروز دیوارهای قلعه پابرجاست.

عکس از: سایت Tishineh
اما ماجرای ساخت قلعه ناصری چه بود؟ طبق متون تاریخی، حاکم کرمان و بلوچستان، ناصرالدوله فرمانفرما به ناصرالدین شاه پیشنهاد داد برای تامین امنیت منطقه، قلعه نظامی ناصری را بسازند. این قلعه بعد از دوران قاجار دست به دست شد تا اینکه رضاخان آن را تصرف کرد و دورهای هم به عنوان مدرسه استفاده شد.

عکس از: سایت Google maps
بعد از انقلاب اسلامی، قلعه ناصری کمکم تبدیل به متروکه شد و بخش زیادی از معماری داخلی آن از بین رفت و تنها سر در آن باقی مانده است. نکته مهم در بازدید از قلعه ناصری ایرانشهر این است که بازدید از داخل قلعه تنها در ایام نوروز امکانپذیر است و در باقی سال میتوانید فقط بیرون قلعه را تماشا کنید.
آدرس: استان سیستان و بلوچستان، ایرانشهر، بلوار امام خمینی
لوکیشن قلعه ناصری ایرانشهر روی گوگل مپ
– بازار روز ایرانشهر
بازارگردی و خرید یکی از تفریحات اصلی در هر مقصد گردشگری است. بازار روز ایرانشهر هم محل مناسبی برای خریدهای شخصی و خرید سوغاتی است. اکثر اجناس این بازار قیمتهای بسیار مناسبی دارند و خیلی نمیتوانید محصول لوکس و گرانی را در آن پیدا کنید. یکی از اصلیترین محصولاتی که میتوانید از بازار روز تهیه کنید، پارچههای باکیفیت با قیمت مناسب است.

عکس از: سایت Google maps
آدرس: استان سیستان و بلوچستان، ایرانشهر، خیابان شهید مالکی
لوکیشن بازار روز ایرانشهر روی گوگل مپ
– آبشار اسفند (آبشار پورا)
شاید برای شما هم عجیب باشد که چطور در منطقهای با آبوهوای خشک و بیابانی، آبشاری پرآب و دائمی مثل آبشار اسفند وجود دارد. آبشار اسفند که به آبشار پورا هم مشهور است، با وجود خشکسالیهای منطقه، در تمام طول سال جریان دارد و به داخل حوضچهای عمیق میریزد.

عکس از: سایت Google maps
آبشار اسفند در روستای اسفند قرار گرفته و تنها آبشار غرب استان سیستان و بلوچستان است. این آبشار در بخشی از مسیر رود اسفند تشکیل شده و منظرهای تماشایی و حیرتانگیز را رقم زده است. آبشار اسفند در تمام فصول سال پرآب است و برخی اوقات عمق آن به ۳ متر هم میرسد.

عکس از: سایت balad
یکی از تفریحات اصلی در این آبشار، ثبت قابهای منحصربهفرد از ترکیب آبشار، حوضچه و آسمان صاف است. اگر اهل عکاسی و ثبت تصاویر خاص هستید، حتما به آبشار اسفند سری بزنید.
آدرس: استان سیستان و بلوچستان، ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان دلگان، روستای اسفند
لوکیشن آبشار اسفند (آبشار پورا) روی گوگل مپ
– رودخانه بمپور
یکی دیگر از دیدنی های ایرانشهر در دسته جاذبههای طبیعی، رودخانه بمپور در شهر بمپور است. رودخانه بمپور با طول ۱۷۵ متری در دشت ایرانشهر جاری است و در نهایت به جازموریان منتهی میشود. شاخههای اصلی رود بمپور، کارواندر، ایرندگان و دامن است.

عکس از: سایت Neshan
به لطف جریان رود بمپور، طبیعت زیبا و متفاوتی در منطقه خلق شده که بسیار دیدنی است. شما میتوانید در کنار رودخانه قدم بزنید و از صدای آب و طبیعت آرامش بگیرید یا همراه با خانواده و دوستان برای پیکنیک و خلق خاطراتی بهیادماندنی به کنار رود بمپور بروید.
آدرس: سیستان و بلوچستان، ۱۲۰ کیلومتری شمال ایرانشهر، روستای بمپور
لوکیشن رودخانه بمپور روی گوگل مپ
– چشمه آبگرم هودیان
به طور کلی چشمههای آبگرم یکی از جاذبههای گردشگری موردعلاقه ما ایرانیان است. چرا که علاوه بر اینکه تفریح میکنیم و ساعاتی خوش را در کنار دوستان و خانواده میگذرانیم، از خواص طبیعی و درمانی چشمه آبگرم هم بهرهمند میشویم. یکی از این چشمههای دوستداشتنی در ایران، چشمه آبگرم هودیان در شهرستان ایرانشهر است.
این چشمه در مسیر جاده بزمان به دلگان قرار گرفته و از شکاف سنگهای آتشفشانی دوره کواترنر خارج میشود. دلیل گرم بودن آب هم، فعالیتهای آتشفشانی در زیر زمین است. چشمه هودیان یکی از منابع اصلی آب برای فعالیتهای کشاورزی و باغداری در منطقه است و علاوه بر اهمیت گردشگری، اهمیت اقتصادی هم دارد.

عکس از: سایت Balad
عبور آب از سنگهای زیر زمین باعث میشود آب، املاح معدنی مختلفی به خود بگیرد که خواص درمانی دارد و دردها را تسکین میدهد. برای مثال، میتوانند به تسکین دردهای عضلانی و مفصلی، بهبود گردش خون و رهایی از استرس کمک کنند. شما هم میتوانید به چشمه آبگرم هودیان سری بزنید و علاوه بر لذت بردن از گرمای آب و طبیعت اطراف آن، روح و جان خود را آرام کنید.
آدرس: سیستان و بلوچستان، ۵۵ کیلومتری شمال شرق دلگان، روستای هودیان
لوکیشن چشمه آبگرم هودیان روی گوگل مپ
– رودخانه دامن
رودخانه دامن از دیگر جاهای دیدنی ایرانشهر است که گردشگران بسیاری به آن سر میزنند. این رودخانه در ۲۵ کیلومتری شمال ایرانشهر در کنار جاده ترانزیتی چابهار به زاهدان قرار گرفته و در تمام فصول سال پرآب است.

عکس از: سایت Visitiran
رودخانه دامن یکی از مهمترین منابع آب برای مردم منطقه است و بیشتر از طریق روشهای سنتی مثل نهر، کاریز، قنات، حفر چاههای دستی و نیمهعمیق در حاشیه رود دامن از آب آن استفاده میکنند. چشمانداز کوههای سربهفلککشیده و بههمپیوسته در کنار درختهای نخل بلند، مناظر چشمنوازی را رقم زده و باعث شده گردشگران زیادی به این منطقه بیایند.

عکس از: سایت balad
شما هم میتوانید برای دوری از همهمه و شلوغی شهر به حاشیه رودخانه دامن پناه ببرید و با برپایی پیکنیک، لحظاتی بهیادماندنی را در طبیعت تجربه کنید.
آدرس: سیستان و بلوچستان، ۲۵ کیلومتری شمال شهر ایرانشهر و کنار جاده ترانزیتی چابهار – زاهدان
لوکیشن رودخانه دامن روی گوگل مپ
– گورستان اسپیدژ
گورستان اسپیدژ از دیدنی های ایرانشهر با قدمتی بسیار زیاد است. گورستان اسپیدژ یکی از مرموزترین سایتهای باستانی ایران است که زمان زیادی از کشف آن نمیگذرد. این گورستان حدود ۲۵ هکتار وسعت دارد و آثاری که از آن کشف شده مربوط به دو دوره تاریخی متفاوت، یعنی دوره اسلامی و دوره پیش از اسلام است.

عکس از: سایت Balad
گورستان اسپیدژ به دلیل اهمیتی که در مطالعه تاریخ این سرزمین دارد، در سال ۱۳۸۱ شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید تا اقدامات ویژهای برای محافظت از بقایای آن انجام بگیرد. قدیمیترین آثاری که از گورستان اسپیدژ پیدا کردهاند، به دوره هزاره سوم قبل از میلاد و عصر برنزی بازمیگردد و گواهی بر وجود تمدن و اجتماع انسان در این منطقه است. انسانهایی که به زندگی پس از مرگ اعتقاد داشتند و مردگان خود را همراه با اسباب و وسایل مختلف دفن میکردند.

عکس از: سایت balad
ساختار قبرهای این گورستان به شکل گور دخمهای یا سردابی است، طوری که جسد را به شکل چمباته درون فضای دخمه میگذاشتند و اشیای مختلف را همراه با آن دفن میکردند و در نهایت ورودی را با سنگ لاشه مهر و موم میکردند.

عکس از: سایت balad
آثار کشفشده از سایت اسپیدژ نشان میدهد که مردم در این منطقه از سطح بالای دانش و مهارت برخوردار بودند و با ذوب فلزات و ساخت ظروف سفالی به خوبی آشنایی داشتند. خلاصه که اگر میخواهید به گذشتههای خیلی دور سفر کنید و از میزان پیشرفت و نوع زندگی اجداد این سرزمین شگفتزده شوید، حتما بازدید از گورستان اسپیدژ را در برنامه خود قرار دهید.
آدرس: سیستان و بلوچستان، شهرستان ایرانشهر، روستای اسپیدژ
لوکیشن گورستان اسپیدژ روی گوگل مپ
– غار ملا سلیمان
غار ملا سلیمان که به هو سلیمان هم معروف است، غاری تاریخی در منطقه لاشار در روستای کوپچ است. این غار تاریخی در لابهلای کوههای گراوانی قرار دارد. داستانی که پشت غار ملا سلیمان قرار دارد، از خود غار هم جذابتر است. سلیمان، فردی آزاده و شجاع و یکی از نزدیکان دادشاه بلوچ بود که بعد از کشته شدن وی، به همراه یاران نزدیک خود به این غار پناه برد.

عکس از: سایت Google maps
نیروهای شاه جدید پناهگاه سلیمان را پیدا میکنند و از او میخواهند که خودش را تسلیم کند، اما سلیمان و دوستانش تا آخرین لحظه سر خم نمیکنند و به مبارزه ادامه میدهند و در نهایت در این جنگ نابرابر شکست میخورند. بعد از این ماجرا، این غار به غار ملا سلیمان معروف شد.
دهانه غار بسیار کوچک است، اما محوطه داخلی وسیعی دارد. کف غار هم یک تخته سنگ بزرگ قرار دارد و بر روی دیوارهای غار، حکاکیهایی مبهم دیده میشود. همچنین به وضوح میتوانید محل اصابت گلوله به دیوارههای غار را ببینید. اگر قصد سفر به غار ملا سلیمان را داشتید، حتما از راهنمایان محلی کمک بگیرید و تجهیزات لازم را همراه داشته باشید.
آدرس: استان سیستان و بلوچستان، منطقه لاشار، ۵ کیلومتری جنوب روستای کوپچ
لوکیشن غار ملا سلیمان روی گوگل مپ
– چشمه آبگرم تشت
چشمه آبگرم تشت یکی دیگر از جاهای دیدنی ایرانشهر است که به دلیل شهرت کم، بکر و دستنخورده باقی مانده است. آبهای چشمه تشت حاوی املاح معدنی مثل کربنات سدیم، سولفات کلسیم و منیزیم است و دمای آن به ۳۳ درجه سانتیگراد میرسد.

عکس از: سایت Balad
برای رسیدن به این چشمه باید از مسیر بزمان به تشت حرکت کنید و از جاده اصلی تا چشمه آبگرم تشت حدود ۲ کیلومتر پیادهروی کنید. محیط و طبیعت اطراف چشمه تشت هم در نوع خود دیدنی است و اکوسیستم متنوعی از گونههای گیاهی به ویژه گیاهان دارویی در حاشیه آن شکل گرفتهاند.

عکس از: سایت balad
از خواص درمانی آبگرم این چشمه هم غافل نشوید و دردهای مفصلی و عضلانی خود را در آن تسکین دهید.
آدرس: سیستان و بلوچستان، جاده بزمان – تشت
لوکیشن حدودی چشمه آبگرم تشت روی گوگل مپ
– چشمه آب معدنی کتوکان
یکی دیگر از چشمههای آبگرم شهرستان ایرانشهر، چشمه آب معدنی کتوکان است که در بین جاهای دیدنی ایرانشهر مهجور باقی مانده است. چشمه آب معدنی کتوکان از دل سنگهای آهکی قرمزرنگ بیرون میآید و املاح بسیاری زیادی دارد. دلیل وجود مقدار زیاد املاح معدنی، جنس زمین اطراف و نوع انحلال ترکیبات داخلی آن است.

عکس از: سایت balad
درجه آب این چشمه تابع شرایط آبوهوایی است و در فصلهای مختلف تغییر میکند؛ اما به طور کلی بسیار داغ است و گاهی تا ۴۰ درجه سانتیگراد هم میرسد. همانطور که گفتیم متاسفانه این چشمه موردتوجه مسئولان منطقه قرار نگرفته و به همین دلیل امکانات رفاهی و خدمات مناسبی در اطراف آن ارائه نمیشود.
آدرس: سیستان و بلوچستان، ایرانشهر، شمال روستای کتوکان
لوکیشن حدودی چشمه آب معدنی کتوکان روی گوگل مپ
سوغات ایرانشهر
راهنمای سفر به ایرانشهر که بدون بررسی سوغاتیهای معروف نمیشود. معروفترین سوغات ایرانشهر، هنر دست مردمان این سرزمین است. پارچههایی که با هنر سوزندوزی و پولکدوزی تزیین شدهاند، محبوبترین سوغاتی این شهر هستند.

عکس از: سایت Mrsoqati
سکهدوزی از دیگر مهارتهای مردم بلوچ است که معمولا برای تزیین رویه رختخواب، تزیین کردن شتر برای مراسم عروسی یا به عنوان آویز روی دیوار از آن استفاده میکنند. در سکهدوزی انواع سکههای رنگی، دکمه، صپف، مهره، قطعات آینه و پولک روی پارچه طبق الگوهای مختلف دوخته میشود.

عکس از: سایت baluchkala
در بین صنایع دستی ایرانشهر برای سوغاتی، از حصیربافی هم نمیشود گذشت. بیشتر زنان ایرانشهری با هنر حصیربافی بزرگ شدهاند و تبحر خاصی در پیچ و خم دادن به الیاف دارند. حصیرها معمولا از الیاف گیاهی ساخته و در قالبهای مختلفی مثل سبد، ظرف و زیرانداز بافته میشود.
فرهنگ مردم ایرانشهر
مذهب مردم ایرانشهر اسلام است و بخش زیادی از آنها سُنّی و تعداد کمی هم شیعه هستند. مردم منطقه اغلب بلوچ و تعداد انگشتشماری فارس هستند. شغل اصلی مردم ایرانشهر کشاورزی، دامداری و در برخی موارد تجارت است. مردم این خطه به زبان بلوچی و فارسی صحبت میکنند و بسته به محل زندگیشان، ممکن است لهجههای متفاوتی داشته باشند.

عکس از: سایت Asriran
یکی دیگر از مشخصههای اصلی فرهنگ برخی از مردم ایرانشهر، زندگی عشایری و فرهنگ قبلیهای است. در واقع بخشی زیادی از روستاییان در شهرستان ایرانشهر به صورت عشیرهای زندگی میکنند و در چادرها و کپرهای ساختهشده از مواد طبیعی مثل شاخ و برگ نخل خرما شبها را صبح میکنند. شغل اصلی این قشر دامداری، بهویژه نگهداری بز و تهیه محصولات ارگانیک است.
غذاهای محلی و سنتی ایرانشهر
غذاهای محلی و سنتی ایرانشهر عموما غذاهای پر ادویه و خوشمزهای هستند که پیشنهاد میکنیم حتما یک بار این غذاهای خوشمزه را تست کنید. پلو بریانی، کراهی، بت ماش، کدو پلو سیستانی، پلو زعفرانی، بت بنکلینک، بَت و هواری جهینگا از معروفترین غذاهای پلویی ایرانشهر هستند.

عکس از: سایت Irna
از خورشهای معروف این شهر هم میتوانیم به خورش دوغ پای، خورش ماهی و خورش گوشت نارشت اشاره کنیم. اگر هم غذاهای نانی را ترجیح میدهید میتوانید آبگوشت بلوچی، خوراک کدو سیستانی، پتروک، آبگوشت کشک، آبگوشت اناری، کشک بامیه و کوکو لپه را امتحان کنید.

عکس از: سایت bashgahfarhangian
مشخصه اصلی بیشتر غذاهای محلی و سنتی ایرانشهر استفاده از گوشت، مرغ و ادویههای فراوان است.
رستورانهای معروف ایرانشهر
رستورانهای ایرانشهر اغلب کیفیت و قیمت مناسبی دارند و خیلی خبری از رستورانهای لوکس و آنچنانی در این شهر نیست. تنوع رستورانها هم مناسب است و از غذای فستفودی تا غذای محلی و ایرانی را میتوانید در ایرانشهر پیدا کنید. برخی از رستورانهای معروف ایرانشهر را برایتان لیست کردهایم.

عکس از: سایت Google maps
- رستوران ولنجک
- رستوران سنتی ناب
- رستوران برادران
- پیتزا پاندورا
- آشپزخانه بهارستان
- رستوران سهون
- پیتزا سیب
- پیتزا شب
- فستفود هیرا
در سفر به ایرانشهر کجا اقامت کنیم؟
بسته به بودجه و سلیقه شما، گزینههای اقامتی مختلفی در ایرانشهر وجود دارد. اگر محدودیت بودجه ندارید و امنیت، راحتی و تمیزی اقامتگاه برایتان اولویت دارد، سراغ هتل ایرانشهر بروید. اگر دوست دارید با بافت سنتی ایرانشهر بیشتر آشنا شوید، اقامتگاههای بومگردی را به شما پیشنهاد میکنیم.

عکس از: سایت Instagram
بهترین هتلهای ایرانشهر
از آنجایی که ایرانشهر، شهر کوچکی است، فقط یک هتل در آن وجود دارد. تنها هتل ایرانشهر، هتل قصر نام دارد که هتلی ۳ ستاره است و با توجه به قیمت مناسبش، خدمات خوبی ارائه میدهد.
اقامتگاههای بومگردی ایرانشهر
اگر از آن دسته افرادی هستید که با دیدن وسایل و دکورهای سنتی ذوق میکنند و شیفته زندگی محلی اقوام مختلف هستند، اقامت در بومگردیهای ایرانشهر میتواند شما را شگفتزده کند. بومگردی به شما فرصت آشنایی با فرهنگ و سنتهای شهر را میدهد و میتوانید از معاشرت با مردم محلی لذت ببرید.

عکس از: سایت Google maps
برخی از بومگردیهای ایرانشهر را میتوانید در لیست زیر ببینید.
- بومگردی خاله زبیده
- بومگردی هانی مونت
تاریخچه ایرانشهر
رونق شهرستان ایرانشهر در گذشته بیشتر بوده و در روزگاری دورتر آوازه بیشتری داشته است. قدیمیترین منابعی که از ایرانشهر نام بردهاند، منابع یونانی و لاتین هستند و آن را به عنوان پورا، پایتخت یکی از شهربانیهای هخامنشیان معرفی کردهاند. همچنین از ایرانشهر با نامهای مثل پره، پهره و معرب هم در کتب تاریخی یاد کردهاند.

عکس از: سایت Destinationiran
آثار باستانی، سایتهای تاریخی و آثار کشفشده از آنها نشان میدهد که ایرانشهر از گذشته محل سکونت انسانها و شکلگیری تمدن بشری بوده است. برای مثال، گفته میشود سایت باستانی بمپور که متعلق به دوره ساسانیان است، مرکز دولت کرمان و بلوچستان بوده و نقش نظامی و استراتژیک مهمی داشته است.

عکس از: سایت Google maps
آثار کشفشده از گورستان و سایت باستانی اسپیدژ نشان میدهد که اجداد ما در روزگارانی بسیار دورتر از تکنولوژیهای امروزی، تا چه حد پیشرفته بودند و با حرفه و مهارتهایی مثل ذوب فلزات و ساخت وسایل با آنها و همچنین ساخت ظروف سفالی و نقاشی روی ظروف آشنا بودند.

عکس از: سایت Wikipedia
نتایج پژوهشها و آثار تاریخی کشفشده از سایتهای باستانی دیگر هم مثل خوراب، صحت تاریخی بودن ایرانشهر را تایید میکنند.
توصیههای علی بابا برای سفر به ایرانشهر
برای داشتن یک سفر بهیادماندنی به ایرانشهر، توصیههای زیر را بخوانید.
- از سفرهای شبانه در جادههای بینشهری ایرانشهر خودداری کنید.
- سفر خود را برای فصول بهار و یا پاییز برنامهریزی کنید.
- با خرید صنایع دستی ایرانشهر، به رونق اقتصادی منطقه کمک کنید.
- برای آشنایی بیشتر با فرهنگ مردم منطقه، حتما غذاهای محلی را تست کنید.
- به سنتهای خاص مردم ایرانشهر احترام بگذارید.