اگر کمی هم اهل شبکههای اجتماعی باشید این روزها اسم درک را شنیدهاید. جایی که همه با آبوتاب در بیابانی که به دریای عمان میرسد و کنار نخلهایی که به غروب تکیه دادهاند، عکس میگیرند و از زدن #برید_به_درک قند تو دلشان آب میشود.
در واقع بیابان درک یکی از زیباییها و جاهای بسیار دیدنی چابهار است که انگار به تازگی همه طبیعتگردها از آن باخبر شدهاند و سمت آن سرازیر میشوند.
البته ما در این مقاله نمیخواهیم فقط از درک بگوییم بلکه میخواهیم از سیر تا پیاز سفر به چابهار صحبت کنیم؛ اینکه چابهار در کدام استان است، چه راههایی برای سفر به چابهار وجود دارد، جاذبههای گردشگری چابهار کجاست، بهترین زمان سفر به چابهار کی است و خلاصه هر سوالی که در سفر به بندر چابهار به ذهن شما میآید را اینجا جواب میدهیم.
فاصله زمینی تهران تا چابهار چقدر است؟
خلوت ترین زمان سفر به چابهار چه موقعی است؟
زمان برگزاری جشنواره مونسون چابهار چه موقعی است؟
از چابهار چه سوغاتیهای میتوان تهیه کرد؟
مردم محلی چابهار به چه زبانی صحبت میکنند؟
معروفترین شیرینی چابهار چیست؟
چابهار کجاست؟
چابهار یکی از مهمترین مناطق آزاد ایران است و از آنجا که نزدیکترین مسیر برای کشورهای آسیای میانه برای دسترسی به آبهای آزاد است، موقعیت استراتژیک ویژهای دارد. این شهر تنها بندر اقیانوسی ایران است و در لنگرگاه آن کشتیهای اقیانوسپیما هم میتوانند پهلو بگیرند.
چابهار در کدام استان است؟
برای سفر به چابهار بهتر است بدانید که شهر بندری چابهار در جنوب غربی استان سیستان و بلوچستان و در ساحل دریای عمان و اقیانوس هند قرار گرفته است.
بخشهای مختلف چابهار
در سفر به چابهار، بد نیست که اول کمی از این شهرستان و بخشهای مختلف آن صحبت کنیم. شهرستان چابهار از سه بخش، پتج دهستان و دو شهر تشکیل شده که میتوانید جزییات هرکدام از آنها را در جدول زیر ببینید:
بخش | نام دهستان | شهر |
مرکزی | کمبل سلیمان | چابهار |
وشنام دری | ||
پلان | پلان | پلان |
پیرسهراب | پیرسهراب | – |
بجاربازار |
موقعیت جغرافیایی چابهار
همانطورکه گفتیم، چابهار موقعیت جغرافیایی ویژهای در ایران دارد. این شهرستان که در جنوب استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته، از شما با شهرستان قصرقند، از جنوب با دریای عمان، از شرق با شهرستان دشتیاری و از غرب با شهرستان کنارک همسایه است.
فاصله شهرهای مهم تا چابهار
یکی از مهمترین چیزهایی که باید قبل از سفر به چابهار بدانید، فاصله محل زندگیتان تا چابهار است. در این قسمت سعی کردیم فاصله چابهار با شهرهای مهم ایران را خلاصه کنیم:
- فاصله تهران تا چابهار: حدود ۱۸۰۰ کیلومتر
- فاصله اصفهان تا چابهار: حدود ۱۵۰۰ کیلومتر
- فاصله زاهدان تا چابهار: حدود ۶۴۰ کیلومتر
- فاصله مشهد تا چابهار: حدود ۱۵۷۰ کیلومتر
- فاصله شیراز تا چابهار: حدود ۱۲۲۵ کیلومتر
- فاصله بندرعباس تا چابهار: حدود ۱۵۸۰ کیلومتر
چابهار روی نقشه
معرفی چابهار
اطلاعات کلی درباره چابهار میتواند راهنمای شما در سفر به چابهار باشد که در این قسمت، خیلی خلاصه به آنها اشاره میکنیم:
مساحت چابهار
شهرستان چابهار، مساحتی حدود ۱۷۱۵۵ کیلومترمربع دارد.
جمعیت شهر چابهار
طبق آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، جمعیت شهرستان چابهار حدود ۲۸۳,۲۰۴ نفر است.
دین، مذهب و زبان مردم چابهار
مردم چابهار، بلوچ هستند و به زبان بلوچی (جدگالی، کنارکی، طیسی، دشتیاری، باهوکلاتی) صحبت می کنند. اکثریت ساکنین این منطقه تسنن و حنفی مذهب هستند.
نقشه چابهار
در این تصویر میتوانید نقشه شهرستان چابهار را با جزییات بیشتری برای سفر به چابهار ببینید:
چطور به چابهار برویم؟
برای سفر به چابهار راههای زیادی دارید، هم میتوانید تور چابهار بخرید، هم میتوانید خودتان با هواپیما، اتوبوس یا خودروی شخصی دل به جادههای این شهر دلنشین بسپارید. در ضمن اگر در مورد مخارج سفر اطلاعات بیشتری میخواهید، مقاله هزینه سفر به چابهار را در مجله علی بابا بخوانید.
تور چابهار
خرید تور چابهار راحتترین گزینه برای سفر به چابهار است. کافی است در گوشیتان یک جستوجویی بکنید یا تلفن را بردارید و به یکی از آژانسها زنگ بزنید و تور چابهار را برای سفر به چابهار بخرید.
در سفر با تور چابهار تنها کاری که باید بکنید پرداخت هزینه است، بقیه کارها را اپراتور تور برای شما انجام میدهد، بلیط پرواز و هتلتان را آماده میکند و برایتان گشت داخل شهر و جاذبههای چابهار را تدارک میبیند.
سفر به چابهار با هواپیما
برای شروع یک سفر هوایی به چابهار اول باید بلیط بخرید. سایت و اپلیکیشن علی بابا با بهترین قیمت بلیط سفر به چابهار را ارائه میکند. کافی است به علی بابا بروید و بهترین و مناسبترین پرواز چابهار را پیدا کنید. . سفر به چابهار با هواپیما حدود یک ساعت و نیم طول میکشد و قیمت بلیط هواپیمای چابهار بسته به کلاس پروازی و نوع ایرلاین متفاوت است.
البته برای خرید بلیط ارزان قیمت هواپیما برای سفر به چابهار میتوانید روی بلیطهای لحظه آخری حساب کنید، به شرطی که برنامه سفرتان انعطافپذیر باشد. برای اقامت هم میتوانید هم سراغ هتل بروید و هم اقامتگاههای بومگردی و محلی که بیشتر حال و هوای چابهار را دارند.
سفر به چابهار با اتوبوس
برای سفر شخصی البته گزینه ارزانتری مثل اتوبوس را هم دارید. فقط ممکن است فاصله تهران تا چابهار که حدود ۱۹ ساعت و نیم است برایتان طولانی باشد، اما قطعا زیباییهای راه و تجربههای سفر ارزش این راه طولانی در سفر به چابهار را هم دارد.
سفر به چابهار با خودروی شخصی
اگر از آدمهایی هستید که از سفر با ماشین شخصی لذت میبرید، سفر نسبتا سختی پیش رویتان است: مسیر تهران-چابهار مثل سفر به شمال یا کاشان نیست و باید خودتان را برای یک رانندگی طولانی حدود ۱۹ ساعته آماده کنید.
در سفر زمینی به چابهار با خودروی شخصی باید وارد بزرگراه خلیج فارس شوید و سپس از قم، کاشان، نایین، یزد، رفسنجان و بم بگذرید و وارد سیستان و بلوچستان شوید و راه چابهار را در پیش بگیرید.
البته علاوه بر زمان و گرما باید به هزینه بنزین هم فکر کنید؛ به خاطر همین است که سفر با اتوبوس در سفرهای مقرون به صرفه بهترین گزینه است.
سفر به چابهار با قطار
برای سفر به چابهار از مبدا تهران قطار مستقیم وجود ندارد. اگر تصمیم دارید با قطار به چابهار سفر کنید بهتر است اول بلیط قطار تهران-بندرعباس را بخرید و بعد از بندرعباس با اتوبوس به چابهار سفر کنید.
البته اگر میخواهید یکسره به چابهار بروید و در بندرعباس معطل نشوید باید از قبل بلیط اتوبوس بندرعباس به چابهار را خریده باشید و خیالتان راحت باشد که ساعتی که میرسید اتوبوس دارند و زیاد معطل نمیشوید.
حمل و نقل عمومی در چابهار
پس از رسیدن به چابهار باید ببینیم که روش های حمل و نقل در چابهار چگونه است؟ در سفر به چابهار و گشتوگذار در این شهر، میتوانید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.
- تاکسی: از بین این گزینهها میتوان گفت که تاکسی انتخاب مقرونبهصرفهای و راحت برای چابهارگردی است. شما میتوانید در هرجایی از چابهار سوار تاکسی شوید.
- اتوبوس درونشهری: اگر طرفدار سفر راحت و بیدردسر هستید، اتوبوس داخلشهری را به شما پیشنهاد نمیکنیم، چراکه ممکن است مدتزمان طولانی منتظر آمدن آن شوید. علاوهبراین، ممکن است مسیرهای رفتوآمد اتوبوس و ایستگاههای تعیینشده، با مقصد شما همخوانی نداشته باشد.
- اجاره کردن خودرو: اگر صرفهجویی در هزینهها برایتان اهمیتی ندارد، بهراحتی میتوانید یک ماشین مدلبالا و لوکس کرایه کنید و با آن در شهر بگردید.
آب و هوای چابهار
آب و هوای چابهار را هم که از روی اسم این شهر(چهاربهار) میتوان حدس زد که چقدر خوب و معتدل است اما همیشه هم زمانی ایدئال برای سفر به چابهار نیست.
چابهار در حاشیه دریای عمان قرار گرفته که به اقیانوس هند هم راه دارد و وزش بادهای موسمی بندر چابهار را در فصل تابستان خنکترین و در فصل زمستان گرمترین بندر جنوب کشور میکند.
متوسط دمای چابهار در زمستان ۱۹ درجه سانتیگراد و در تابستان ۳۱ درجه سانتیگراد است.
بهترین زمان سفر به چابهار
هر چند بهخاطر معتدل و گرمسیری بودن هوای چابهار، در چهار فصل سال هم میشود برای سفر به چابهار برنامهریزی کرد اما آبان تا اوایل اسفند بهترین زمان برای سفر به چابهار و لذت بردن از زیباییهای آن است.
البته اگر دوست داشته باشید میتوانید در تعطیلات نوروز هم به این شهر سفر کنید، اما بهتر است بدانید که این دوره از سال، چابهار حسابی شلوغ است.
سفر به چابهار در بهار
آبوهوای چابهار در فروردین معتدل است و یکی از شهرهای پررفتوآمد برای تعطیلات نوروز محسوب میشود. اگر با سفر در شلوغی مشکل نداشته باشید، فروردین از نظر آبوهوایی فرصت مناسبی برای سفر به چابهار است.
اما ماه اردیبهشت و خرداد رطوبت هوا کمکم زیاد میشود و تا اوایل تابستان سیر صعودی دارد. اگر با هوای شدیدا شرجی مشکلی نداشته باشید، میتوانید این دو ماه را برای سفر انتخاب کنید.
سفر به چابهار در تابستان
وزش بادهای موسمی در فصل تابستان، باعث شده که چابهار هوای معتدلتری در تابستان داشته باشد. علاوهبراین با توجه به کاهش رطوبت هوا، تعداد گردشگرانی که به این منطقه سفر میکنند بیشتر میشود.
جالب است بدانید که از اواخر تیر تا اواسط شهریور ، جشنوارهای به نام جشنواره مونسون در چابهار برگزار میشود که مسافران زیادی برای شرکت در این جشن به چابهار سفر میکنند.
سفر به چابهار در پاییز
فصل پاییز کمی هوا خنک میشود و احتمالا کمی به لباسهای گرم نیاز پیدا میکنید. با توجه به خنک شدن هوا و بازگشایی مدارس، چابهار در پاییز خلوتتر از بقیه فصلهاست. اگر دوست داشته باشید میتوانید سفر به چابهار را به پاییز موکول کنید که هوا غیرشرجی و خنک و شهر خلوت است.
سفر به چابهار در زمستان
در بهمن و اسفند، چابهار در معتدلترین حالت خود قرار دارد و بهترین زمان سفر به چابهار است. هوای زمستان این منطقه بهخاطر نزدیکی آبهای اقیانوسی و دریا، معمولا بین ۱۸ تا ۲۵ درجهسانتیگراد است.
در این برهه زمانی، هتلها و اقامتگاهها ارزانتر از دوران نوروز هستند و جمعیت مسافرین کمتر است.
وجه تسمیه چابهار
نام شهر چابهار در متون مختلف به دو شکل (چابهار) و (چاه بهار) نوشته شده است:
- چابهار: این منطقه بهخاطر قرار گرفتن در نزدیکی مدار راسالسرطان و منطقه استوایی، آبوهوای معتدلی دارد و شش ماهه دوم سال آن خیلی سرد نیست. بنابراین طبیعت چابهار در همه فصول سرسبز است. بهخاطر بهاری بودن هر چهار فصل در این منطقه، این شهر به چهاربهار معروف شده که کمکم به چابهار تغییرنام داده.
- چاهبهار: وجه تسمیه چاهبهار هم به نحوه آبیاری منطقه برمیگردد. آب موردنیاز درختان چابهار و سرسبزی منطقه از آب چاه تامین میشود. بههمیندلیل اسم آن برگرفته از این موضوع باشد.
جاذبههای گردشگری چابهار
اما این همه توضیح دادیم و از راههای سفر به چابهار گفتیم که برسیم به اصل مطلب که چرا اصلا باید به چابهار برویم و چه چیزی این روزها این شهر بندری را زبانزد گردشگران و گل سر سبد پیجهای بلاگرهای سفر اینستاگرام کرده است.
اول پست هم گفتیم که حتی اگر خودتان هم به این شهر بندری همیشه بهاری سفر نکرده باشید اسم خیلی از جاهای دیدنی آن را شنیدهاید.
در مقاله جاذبههای گردشگری چابهار، شگفتتر از سرزمین عجایب سیر تا پیاز دیدنیهای طبیعی و تاریخی چابهار را برایتان گفتهایم؛ با این حال مهمترین جاهای دیدنی چابهار به شرح زیر است:
کوههای مینیاتوری چابهار
کوههای مینیاتوری چابهار، با نام مستعار “کوههای مریخی”، منظرهای شگفتانگیز از فرسایش و زیبایی را به نمایش میگذارند. در فاصله ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری مسیر چابهار به روستای گواتر، این کوههای رسوبی با رنگهای قهوهای، خاکستری و زرد به شکلهای عجیب و غریب و شبیه به سطح مریخ، منظرهای خیالانگیز خلق کردهاند.
فرسایش بادی و آبی، شکلهای خاص و منحصر به فردی به کوهها داده است.
تالاب لیپار
تالاب لیپار، گوهری پنهان در دل چابهار، تصور شما از تالاب را در سفر به چابهار به چالش میکشد. این تالاب نه تنها یکی از چهار تالاب صورتی جهان، بلکه تنها تالاب صورتی ایران است. رنگ صورتی لیپار، حاصل زندگی باکتریها و پلانکتونهای موجود در آب آن است.
زیبایی لیپار محدود به رنگ آن نیست. پرندگان مهاجر مانند فلامینگو، کشیم، چنگر، تیهو و… با پرواز بر فراز تالاب، منظرهای رویایی خلق میکنند.
کوه گلافشان
بزرگترین کوه گلافشان دنیا با ارتفاع ۵۰۰ متر، در چابهار واقع شده است. فوران گل سرد از دل چشمهها، منظرهای شگفتانگیز از مخروطهای گلی شکل گرفته است.
در فواصل مختلف زمانی، گل سرد با صدایی شبیه به ترکیدن حباب از چشمهها خارج میشود.
گلهای سرد این چشمهها خاصیت درمانی دارند و توسط مردم محلی برای حمام گل مورد استفاده قرار میگیرند. برای دیدن اصلیترین گلافشانهای چابهار، به بندر تنگ در کنارک سفر کنید.
موزه گاندوها
موزه گاندوها، با نام اصلی “باهوکلات”، منطقه حفاظت شدهای است که در آن تمساحهای گاندو، تنها تمساحهای آب شیرین ایران، زندگی میکنند. این منطقه با دو رودخانه کاجو و سرباز، زیستگاه این خزندگان نادر است.
اگر به حیات وحش و عکاسی علاقه دارید، این منطقه را از دست ندهید. گاندوها تنها ساکنان این منطقه نیستند. سنجاب بلوچی، شغال، روباه، سیاهگوش، خدنگ و پرندگان مختلفی مانند مرغ سقای پا خاکستری، کاکایی و عقاب شاهی نیز در این منطقه زندگی میکنند.
درخت مکر زن
سفر به چابهار، اسم درخت مکر زن هم به گوشتان میخورد. درخت مکر زن، نامی که محلیها بر انجیر معابد گذاشتهاند، با ریشههای روی زمین و شاخههای تاج مانند، منظرهای منحصر به فرد ایجاد کرده است. هر شاخهای که به زمین میرسد، به ریشه تبدیل میشود.
اعتقاد بر این است که آرزو کردن زیر درخت انجیر معابد، به برآورده شدن آن کمک میکند. به همین دلیل، مردم برای رسیدن به آرزوهایشان، پارچههایی را به شاخهها و ریشههای درخت میبندند.
جنگل حرا
جنگلهای حرا در دل خلیج گواتر، بهشتی برای دوستداران طبیعت است. با سوار شدن به قایقهای محلی، میتوانید سفری هیجان انگیز در دل جنگلها تجربه کنید. خلیج گواتر به دلیل وجود این جنگلها، به منطقه حفاظت شده تبدیل شده است.
اما زیباییهای این بندر به جنگل حرا و پرندگان مهاجر آن محدود نمیشود. مردم خونگرم روستای گواتر، با حصیربافی و ماهیگیری، به مهمان نوازی نیز مشهور هستند.
برای دیدن تمام زیباییهای این منطقه، بهتر است روز به این منطقه سفر کنید و اگر قصد اقامت دارید، بومگردیها تجربه خوبی از زندگی محلی را به شما ارائه خواهند داد.
روستای درک
روستای درک، در شهرستان کنارک، زیباییهای چابهار را به اوج میرساند. کیلومترها راه برای دیدن این شگفتی ارزشش را دارد.
در درک، طبیعت تضاد زیبایی را به نمایش میگذارد: نخلهای سر به فلک کشیده و رملهای بیابان در یک سو، و امواج خروشان دریا در سوی دیگر. شاید تنها در این نقطه، بتوانید غروب دریا و غروب کویر را در کنار هم تماشا کنید.
غارهای بان مسیتی
غارهای بان مسیتی، در روستای تیس، مکانی مرموز و جذاب هستند. یکی از این غارها طبیعی و دو غار دیگر دستکند هستند. غار طبیعی، به شکل نیم دایره، حاوی یک آرامگاه است.
تاریخ این آرامگاه مشخص نیست، اما “بان مسیتی” نامی است که اهالی بر روی این غار گذاشتهاند. “بان” به معنای مرد صالح و خداپرست و “مسیتی” به معنای معبد و پرستشگاه است.
مسجد جامع دزک
مسجد جامع دزک، در شهرستان سراوان، یکی از مهمترین بناهای تاریخی منطقه است که در لیست آثار ملی ایران ثبت شده و در سفر به چابهار میتوانید از آن بازدید کنید. تاریخ این مسجد به دوره صفویه میرسد.
این مسجد با استفاده از خشت و گل ساخته شده و سقف آن با تنه درختان خرما، گز و کنار پوشانده شده است. مسجد دزک شبستان تابستانی و زمستانی دارد و در هر دو، ستونهای مدور دیده میشود.
موزه محلی چابهار
موزه محلی چابهار، در ساختمان فرمانداری قدیم، یادگاری از دوره قاجار، به روی گردشگران باز است. این موزه دو طبقه دارد. در طبقه اول، اشیای تاریخی کشف شده از دورههای مختلف منطقه به نمایش گذاشته شده است.
طبقه دوم نیز به موزه مردم شناسی و اسناد و کتابهای تاریخی اختصاص داده شده است.
ساحل صخرهای چابهار
چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران، به دریای عمان و اقیانوس هند دسترسی مستقیم دارد. این بندر علاوه بر اهمیت اقتصادی، مقصدی جذاب برای گردشگران است.
ساحل صخرهای یا دریا بزرگ، از محبوبترین جاذبههای گردشگری چابهار است. صخرههای بزرگ و برخورد موجهای دریا به آنها، منظرهای خشن و در عین حال جذاب را خلق میکند.
قلعه پرتغالی ها چابهار
قلعه تیس، با قدمتی دو هزار ساله، به نامهای قلعه تیس و قلعه پرتغالیها شناخته میشود. این قلعه با مساحتی ۲۴ متر در ۹۵ متر، از آجر، سنگ و گچ ساخته شده است و یکی از دیدنیهای منطقه در سفر به چابهار است.
اتاقهای متعدد، هشتی بزرگ و ایوانهای منحصر به فرد آن شباهت زیادی به بناهای زمان شاهان صفوی دارد. به احتمال زیاد، این قلعه در دوره شاه سلیمان صفوی ساخته شده است.
قدمگاه خضر نبی
چابهار، علاوه بر جاذبههای طبیعی، مکانهای مذهبی ارزشمندی نیز دارد. قدمگاه خضر نبی، در جنوب غرب چابهار و در محلی به نام سپوزه، یکی از این مکانهای مقدس است که گردشگران در سفر به چابهار از آن بازدید میکنند.
این مکان، بین بلوچها از احترام خاصی برخوردار است. قدمگاه خضر نبی مقبرهای ندارد و اعتقاد بر این است که ایشان زنده هستند و حامی لنجها، کشتیها و ماهیگیران هستند.
مراکز خرید چابهار
احتمالا میدانید که چرا مراکز خرید چابهار اینقدر مهم هستند و اکثر مسافران بدون خرید از این شهر برنمیگردند. بله، به خاطر این است که در این شهر بندری واردات اجناس هزینه گمرک ندارد در نتیجه قیمتها بهویژه قیمت پوشاک در چابهار خیلی پایینتر از شهرهای دیگر است.
چابهار مراکز خرید مدرن و البته بازارهای سنتی دارد که هر روز میزبان گردشگران زیادی هستند. مراکز خرید زیر جزو بهترین مراکز خرید چابهار هستند:
- بازار پردیس
- مجتمع تجاری صدف
- مجتمع تجاری تیس
- بازار فردوس
- مجتمع تجاری صالحیار
- بازار ابریشم
- بازار سنتی یا دکه بازار چابهار
اقتصاد و صنعت چابهار
اقتصاد چابهار تا حد زیادی به سازمان منطقه آزاد صنعتی-تجاری چابهار وابسته است. ظرفیت و قابلیتهای بندر چابهار، آن را به یکی از بنادر تجاری مهم حملونقل کالا و ترانزیت ایران تبدیل کرده است.
منطقه آزاد چابهار دارای دو اسکله مهم شهید کلانتری و شهید بهشتی است که با گنجایشی نزدیک به ۷۰ هزار تن، محل بارگیری و تخلیه کشتیهای اقیانوسپیماست.
صنایع دیگری مثل صنایع پتروشیمی، صید ماهی و کشاورزی نیز نقش مهمی در گردش مالی و اقتصاد مردم این منطقه دارد. این شهر یکی از مهمترین شهرهای پرورش ماهی ایران است که تامینکننده ۶۰درصد از نیاز ماهی تن در کشور است.
علاوهبراین، صنعت گردشگری و فروش صنایع دستی چابهار مثل حصیربافی، سوزندوزی و… نیز راه درآمد دیگری برای مردم این منطقه است.
فرهنگ و آداب و رسوم مردم چابهار
استان سیستان و بلوچستان قدمتی نزدیک به ۵ هزار سال دارد و مردم چابهار از فرهنگ غنی هزاران ساله بهرهمند هستند. بههمیندلیل، یکی از تفریحاتی که میتوانید در سفر به چابهار انتخاب کنید، شرکت در جشنها و مراسمهای آیینی چابهار است که با شکوه زیادی برگزار میشوند.
این منطقه هنوز هم بافت سنتی و فرهنگ بومی خود را حفظ کرده و تماشای این فرهنگ در سفر به چابهار، بسیار جذاب است. در این بخش سعی کردیم تعدادی از مهمترین آدابورسوم این شهر را به شما معرفی کنیم:
مراسم ازدواج
مراسم ازدواج در چابهار، سه شبانهروز طول میکشد و با آیین خاصی برگزار میشود. مردم در این مراسم با موسیقی بلوچی، رقص محلی میکنند. مراسم عروسی هشت بخش دارد که بهترتیب با اسمهای گِندونِن، هِبَرجنی، بربند مال، جُل بندی، حِنا دوزوکی، حِنا راستکی، سرآپی یا سرآب و مشاطه و شب یکجایی شناخته میشوند.
عید نوروز
عید نوروز یکی از اعیاد مهم است که مردم چابهار دستهجمعی آن را جشن میگیرند. در این مراسم، همه لباس نو به تن میکنند و به دیدن هم میروند و در نهایت به کوه خواجه رفته و دستهجمعی به پایکوبی و شادی میپردازند.
عید فطر
در مراسم عید فطر چابهار، مردم این منطقه در محلی بهنام عیدگاه دورهم جمع میشوند و نماز عید فطر میخوانند. مردم چابهار در این روز به دیدار دوستان و اقوام خود میروند و عید را بهیکدیگر تبریک میگویند. علاوهبراین، خانمهای بولچی با شیرینیهای سنتی از دیگران پذیرایی میکنند.
عید قربان
در عید قربان مردم چابهار در محلی بهنام عیدگاه جمع میشوند و قربانی میکنند. گوشت قربانی در نهایت بین مردم نیازمند تقسیم میشود. جالب است بدانید که عید قربان هم مانند مراسم عروسی تا سه روز ادامه دارد و مردم در این دوران به دیدوبازدید هم میروند.
موسیقی بلوچی
موسیقی بلوچی بخش جداییناپذیر فرهنگ بومی چابهار است. در موسیقی بلوچی از سازهای اصیلی مثل تنبورگ، رباب، نی یا نل، بانچو، قیچک، دینبوک، دهل و کوزه استفاده میشود و مردم این منطقه ارزش زیادی برای این موسیقی قائل هستند.
شما میتوانید موسیقی بلوچی را در مراسمها، جشنها و عروسیها بشنوید و از این تجربه جدید حسابی لذت ببرید.
رقص بلوچی
رقص بلوچی انواع مختلفی مثل کوپکو، لنکی، سه چایی، دو چایی و… دارد که پای ثابت همه جشنها و مراسمهای چابهار است. تماشای رقص دلنشین مردم بومی منطقه یکی از دیدنیترین منظرههایی است که در سفرتان تجربه خواهید کرد.
لباس محلی مردم چابهار
لباس زنانه بلوچی یا دوچ، یکی از گرانقیمتترین لباسهای سنتی بهحساب میآید که با دقت و ظرافت خاصی سوزندوزی شده است و در سفر به چابهار میتوانید با این لباسها عکس بگیرید یا بهعنوان سوغاتی آنها را بخرید.
این لباس، یک پیراهن بلند با رنگهای شاد است. اغلب این لباسها با سکهدوزی، تکهدوزی، آیینهدوزی و طرحهای هندسی مختلف تزیین میشوند.
در طرحورنگ این لباس، از طرحهای طبیعت الهام گرفته میشود و تنوع رنگی این پیراهنها، نشاندهنده رنگهای بینظیر موجود در طبیعت چابهار است.
لباس مردان بلوچ شامل یک پیراهن یقهباز، لباده بلند، دستار سفید و کمربندی ضخیم است. علاوهبراین، کفشهای خاصی هم میپوشند که نوک آن به سمت بالا مایل است.
سوغات چابهار
معولا پا به هر شهری که میگذاریم و از زیباییهای آن لذت میبریم سعی میکنیم از هنر مردم آن شهر هم با خودمان یادگاریهایی بیاوریم تا هر لحظه چشممان به آنها میافتد خاطرات و حالوهوای خوب را برایمان زنده کند.
البته همه سوغاتیها هم یادگاریهای هنری و صنایع دستی نیستند، بیشتر اوقات هم شیرینیها و خوردنیهای خاص آن شهر هستند. اما حالا ببینیم معروف ترین سوغاتیهای چابهار چیست. سوغاتی های چابهار را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
صنایع دستی چابهار
یکی از اصلیترین سوغاتیهای چابهار صنایع دستی آن است. مهمترین صنایع دستی بلوچ، سوزن دوزی، سکه دوزی، زری دوزی، معرق صدف، گلیم بافی و حصیر بافی، وسایل زینتی و تراش سنگهای قیمتی است.
سوغاتیهای خوردنی چابهار
علاوه بر آن همه صنایع دستی که دلبری میکنند، از چابهار میتوانید سوغاتیهای خوشمزه برای دوستان و آشنایان ببرید که شیرینی لندو و ماهی مهمترین آنهاست.
غذاهای معروف چابهار
در سفر به شهرهای ساحلی بیشتر حال و هوای خوردن غذاهایی دریایی به آدم دست میدهد. هر چند غذاهای دریایی تنها غذاهای محلی چابهار نیستند اما قطعا محلیها خلاقیت و مهارت بیشتری در پختن آنها دارند. با معروفترین غذاهای بلوچی در سفر به چابهار در ادامه آشنا میشوید.
– قلیه ماهی
قلیه ماهی در رستورانهای تمام شهرهای ایران هم سرو میشود، اما طعم اصلی این غذای فوقالعاده را باید در وطنش بچشید. خورشت قلیه ماهی از ترکیب ماهی، تمبر هندی، سیر و پیاز و سبزیهایی مثل گشنیز و شنبلیله پخته میشود و با برنج سرو میشود.
– کراهی میگو
حالا که تا نزدیکی دریای عمان جایی که میگوهای تر و تازه صید میشود، رفتهاید حتما کراهی میگو یا کرایی میگو را امتحان کنید. برای درست کردن این غذای خوشمزه که بعد از قلیه ماهی معروفترین غذای چابهار است، اول میگو را با پیاز تفت میدهند بعد با گشنیز مخلوط میکنند.
در مرحله بعد ادویه آچار را هم اضافه میکنند و بعد میگذارند خوب دم بکشد. هر چند مراحل پختن کراهی میگو خیلی پیچیده نیست اما این غذای لذیذ نور چشمی مهمانیها و دورهمیهای محلیهاست و اغلب در تمام رستورانهای خوب چابهار سرو میشود.
– تنورچه
اما برای کسانی هم که عاشق کباب هستند محلیهای چابهار کم نگذاشتهاند. در کنار غذاهای دریایی، تنورچه هم در رستورانهای با کیفیت چابهار نوش جان کنید. برای درست کردن این غذا، گوشت گوسفندی را در تنور کباب میکنند و نتیجه میشود کباب لذیذ تنورچه.
– تباهگ
تباهگ برای بلوچستان حکم ماهی شور شمال ایران را دارد و یکی از غذاهای قدیمی بلوچستان است. در گذشته برای نگهداری گوشت قربانی، روی آن پودر نمک میپاشیندند و با توری آن را میپوشاندند و روی طناب اویزان میکردند تا خشک شود.
این کار معمولا ۴ تا ۵ روز طول میکشید. تباهگ یکی از غذاهای اصلی محلیها به ویژه در ماه رمضان است و و با برنج سرو میشود. در اغلب رستورانهای چابهار میتوانید این غذای لذیذ را امتحان کنید.
دیگر خوشمزههای چابهار
مدتی که در چابهار هستید احتمالا اسم این غذاها هم به گوشتان میرسد: تیموش، املتسوزی، تباهگ، بتوماش و تخلان. تیموش آبگوشت محلی چابهار است که با نان مخصوصی به اسم دوتینی آن را میخورند.
املت سوزی یک املت بسیار لذیذ و پرطرفدار است که اسمش را از سبزی سوزی میگیرد. برای درست کردن این املت از سیب زمینی، پیاز، تخم مرغ و سیر و سبزی سوزی استفاده میکنند.
بتوماش هم شبیه دمپختک خودمان است که از برنج و ماش و سبزیهای تازه درست میکنند و آن را با ترشیهای محلی فوقالعاده لذیذ سرو میکنند.
تخلان از گندم و دنبه درست میشود و طعمی شبیه به حلیم دارد. به همین خاطر نمیشود خیلی به عنوان غذا روی آن حساب کرد اما قطعا گزینه خوشمزهای برای صبحانه و عصرانه خواهد بود.
اقامت در چابهار
قبل از سفر به چابهار، باید به فکر محل اقامتتان هم باشید. برای اقامت در چابهار دو گزینه پیشپای شما قرار دارد:
- هتل
- اقامتگاه بومگردی
هتل های چابهار
میتوان گفت که در کل پیدا کردن هتل در چابهار کار سختی نیست؛ هتلهای چابهار به زیبایی و جاهای دیدنی این شهر میآیند و همه باهم یک خاطره سفر خوب میسازند. تقریبا اغلب هتلها امکانات و خدمات با کیفیتی به مهمانانشان ارائه میدهند و مسافران راضی به شهرشان برمیگردند.
بهترین هتل های چابهار
هر چند بر اساس کیفیت هتل به طور کلی میتوان گفت که آیا یک هتل خوب است یا نه اما اینکه مناسبترین هتل برای شما چیست بستگی به بودجه و شرایط سفر شما دارد. لیست زیر جزو معروفترین و بهترین هتل های چابهار هستند که میتوانید برای اقامتتان انتخاب کنید:
- هتل لیپار
- هتل لاله چابهار
- هتل فرودس چابهار
- هتل جهانگردی چابهار
- هتل سپیده چابهار
- هتل شاهان
- هتل ونوس
- هتل آذین
- هتل صدف
اقامتگاه بومگردی در چابهار
اگر دوست دارید در فضایی صمیمی اقامت کنید و چند روزی در کنار مردم دوستداشتنی چابهار زندگی کنید، میتوانید در اقامتگاه بومگردی اقامت کنید. چابهار پر از اقامت های بومگردی هیجانانگیز است که اقامت در آنها هزینه کمتری دارد و تجربه متفاوتی از سفر برایتان میسازد.
بهترین اقامتگاه بومگردی چابهار
از جمله اقامتگاههای بومگردی دیدنی چابهار میتوان به اقامتگاه بومگردی زیر اشاره کرد. شما میتوانید براساس مقصد سفر و سلیقه خود، یکی از این گزینهها را انتخاب کنید.
- اقامتگاه بومگردی رمین
- اقامتگاه بومگردی شجره
- اقامتگاه بومگردی درک
- اقامتگاه بومگردی بلوچ
- اقامتگاه بومگردی آژ
- اقامتگاه بومگردی گدام
رستورانهای چابهار
خوب حالا که کم و بیش با غذاهای محلی بلوچستان و چابهار آشنا شدیم، ببینیم در کدام رستورانها میشود بهترین و باکیفیتترین این غذاها را خورد.
– رستوران بلوچ
نمیشود که تا چابهار رفت و سراغ غذاهای محلی نرفت و اما حالا در جواب اینکه بهترین غذاهای محلی را در کدام رستوران نوش جان کنید، اغلب رستوران بلوچ را توصیه میکنند.
رستوران بلوچ را در وبسایت tripadvisor.com هم بررسی کردیم و بیشتر مردم از غذاهایش تعریف کردند و البته همه هم نظر مثبت ندارند اما روی هم رفته مردم غذاهای این رستوران را پسندیدهاند.
اینجا میتوانید سراغ غذاهای محلی لذیذ مثل قلیه ماهی، کراهی میگو و ماهی و بتوماش را از منوی بالا بلند آن بگیرید.
فقط گردشگران نیستند که برای خوردن غذاهای سنتی و محلی به رستوران بلوچ میروند بلکه خود محلیها هم خیلی این رستوران را قبول دارند و همین خودش نشان میدهد که چقدر کار این رستوران درست است.
– رستوران مکران
این رستوران در واقع یک مجموعه است که هم فست فود و هم غذاهای محلی سرو میکند و علاه بر رستوران و کافیشاپ، قهوهخانه هم دارد.
رستوران مکران علاوه بر غذاهای باکیفیتی که سرو میکند بیشتر به خاطر فضا و حالوهوای آن معروف است که رو به دریاست و مهمانان میتوانند همزمان از غذاهای لذیذ و تماشای دریا به ویژه موقع غروب لذت ببرند.
معروفترین غذای این رستوران ماهی کنجدی است هرچند دیگر غذاهای محلی هم میتوانید اینجا امتحان کنید. استقبال زیاد از این رستوران باعث شده که سرویسدهی کمی تاخیر داشته باشد اما فضای زیبا همراه با موسیقی محلی این انتظار را کمرنگ میکند.
– رستوران براسان
این رستوران در یک پلاژ ساحلی قرار گرفته و معروفترین غذایی هم که دارد کرایی میگو و مرغ است. کسانی هم که غذاهای دریایی دوست ندارند اینجا میتوانند انواع کباب با نان تنوری داغ سفارش بدهند. فضای این رستوران هم که ساحل دریای عمان است، فوقالعاده است و بیشتر گردشگران از فضا و غذا راضی هستند.
– رستوران بام چابهار
همانطور که از اسمش مشخص است، رستوران بام چابهار در بلندی قرار گرفته و موقع غذا خوردن کل شهر زیبای بندری زیر پای شماست. معروفترین غذای بام چابهار خوراک میگو هست و همیشه هم موسیقی زنده به راه است.
یک نکته خوب دیگر در مورد این رستوران این است که در نزدیکی مراکز خرید است و بعد از دور زدن در مراکز خرید، اینجا میتوایند حسابی خستگی به در کنید و یک غذای لذیذ نوش جان کنید.
– رستوران تهرانی
رستوران تهرانی در واقع یک کبابی خیلی معروف در چابهار است، همانطور که شمشیری، البرز و نایب معروفترین کبابیهای تهران هستند. برای کسانی که طرفدار غذاهای دریایی نیستند و همیشه و همه جا به کباب خوردن پایبند هستند این رستوران بهترین گزینه برای کباب خوردن در چابهار است.
– رستوران سنتی خلیج
یکی دیگر از رستورانهای چابهار که بین گردشگران و محلیها خیلی شناخته شده است رستوران سنتی خلیج فارس است که دکور و حال و هوای سنتی دارد. غذاهایش علاوه بر اینکه خوشمزه و باکیفیت هستند، حجم خوبی هم دارند. یعنی سفارش یک پرس برای کسانی که خیلی هم پر اشتها نیستند، میتواند کافی باشد.
بایدها و نبایدهای سفر به چابهار
- هر شهری قوانین نانوشته خاص خودش را دارد، مردم چابهار هم از این قاعده مستثنی نیستند. سعی کنید به قوانین رایج میان مردم محلی احترام بگذارید. از جمله این قوانین میتوان به اهمیت شنوماسه منطقه اشاره کرد. حواستان باشد که هرگز شن و ماسه این منطقه را به عنوان یادگاری یا سوغاتی خارج نکنید.
- توجه داشته باشید که مناطق طبیعی گردشگری چابهار، هیچ مغازه یا فروشگاهی ندارند، بنابراین حتما باید آب و خوراکی همراه داشته باشید.
- رعایت نظافت در طبیعت چابهار، اهمیت زیادی دارد. برای حفظ طبیعت ویژه چابهار، باید همگی باهم تلاش کنیم تا برای همیشه بهعنوان یکی از قطبهای گردشگری کشور شناخته شود. بنابراین از رها کردن زباله و پلاستیک در طبیعت جدا خودداری کنید.
- حتما هنگام ورود به ساحل و جنگلهای چابهار، از راهنمای محلی کمک بگیرید یا از مسیریاب استفاده کنید تا مسیرتان را گم نکنید.
اطلاعات ضروری برای سفر به چابهار
- پیششماره چابهار: ۵۴
- اطلاعات پرواز: ۱۹۹
- سامانه اطلاعرسانی گردشگری کشور: ۰۹۶۶۹
- کنترل ترافیک منطقه آزاد: ۳۵۳۱۲۲۶۹-۰۵۴
- بیمارستان سینا چابهار: ۰۵۴۳۲۲۲۱۹۱۷
- بیمارستان کنارک: ۰۵۴۳۵۳۸۴۶۷۴
- بیمارستان دریایی: ۰۵۴۳۵۳۸۶۱۶۷
توصیههای علی بابا برای تجربه سفری خاطرهانگیز به چابهار
مطلبی که خواندید یک راهنمای کلی بود برای سفر به شهر زیبای چابهار. ما در این مقاله اطلاعات کلی که قبل از سفر هر مسافری لازم است بداند را به شما گفتیم و حالا نوبت شماست که بعد از سفر به این شهر از تجربههای خودتان به ما بگویید.
اگر پیش از این سفر کردهاید و فکر میکنید لازم است نکتهای به این مقاله اضافه شود تا به بهتر سفر کردن بقیه کمک کند برای ما و خوانندهها در قسمت کامنتها از تجربههایتان بنویسید.
وای چه عالیه صدای پا روی ماسه های چابهار ، خیلی دلم میخواد برم و یک سفرنامه از چابهار بنویسم
سلام کاظم عزیز 🙂
چقدر پیامتون انرژی خوبی داره 🙂
حتما سفرنامتون رو بنویسین و توی مسابقه سفرنامهنویسی علیبابا ثبت کنین؛ شاید یکی از برندههامون شما باشین.
https://alibaba.ir/1001safar
از توضیحات بسیار جالب و جذاب شما تشکر میکنم. به ویژه در باب مقایسه مسیرها که به گردشگر کمک میکند با درایت و آگاهی بیشتر مسیر مناسب تر را انتخاب کند.
من قبل از کرونا به چابهار سفر کردم . واقعا شهری زیبا و دیدنیست. مخصوصا کوه های اعجاب انگیز مریخی. پدیده جالب گل افشان. آرامش صخره ها و غروب دل انگیز خورشید در افق اقیانوس. قایق سواری و بازارچه میگو و…. هرچه بگویم کم گفته ام. در واقع قطعه ای از بهشت است که مظلومانه در کنجی خلوت از کشور پهناور ایران کز کرده و برای بسیاری از هموطنان ناشناخته مانده. شاید یک علت مهم محرومیت آن هم همین باشد. متاسفانه مسولان هم هنگام بازدید در هاله ای از مدیران استقبال کننده احاطه میشوند که نتوانند نارسایی ها را ببینند. وگرنه با این استعدادی که این بندر زیبا به ویژه با آب و هوای بسیار عالی که دارد باید یک قطب گردشگری مهم تبدیل شود. دانشگاه ها و مدارس به جای حمله به شمال به هر بهانه راهی این بندر بسیار زیبا شوند. و هریک پیکی برای تبلیغ سفر به چابهار بین دوستان و خانواده باشند.
سلام دوست عزیز 🙂
چقدر زیبا نوشتید. ممنون از اینکه تجربه خوبتون رو از این سفر با ما و مخاطبان مجله علیبابا به اشتراک گذاشتید.