خیابان سی تیر یکی از جالبترین و درعینحال قدیمیترین خیابان های تهران است که آثار تاریخی زیادی را به آغوش کشیده است. مدت زمانی است که خیابان سی تیر با حضور ماشینهای رنگارنگ و بامزه به استریتفود تهران معروف شده و طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است. در واقع میتوان گفت که خیابان سی تیر یکی از مهمترین دیدنیهای تهران محسوب میشود. در ادامه با علی بابا همراه باشید تا با خیابان سی تیر از گذشته تا به امروز آشنا شوید.
خیابان سی تیر و دیدنیهای آن
خیابان سی تیر که در قلب تهران قرار گرفته، از قدیمیترین خیابانهای تهران به شمار میرود. سی تیر در گذشته “قوامالسلطنه” نام داشت و تا قبل از انقلاب به منظور گرامیداشت از احمد قوام، نام آن را قوامالسلطنه گذاشته بودند؛ اما بعد از قیام سی تیر نام این خیابان از قوامالسلطنه به سی تیر تغییر کرد.
وجود ۱۵ موزه در این محله و تقریبا ۶۰درصد از آثار تاریخی تهران که در فهرست میراث باستانی ایران به ثبت رسیده است. باعث شده خیابان تاریخی سی تیر به قطب گردشگری تهران و یکی از مهمترین جاهای دیدنی تهران تبدیل شود.
تمام گردشگرانی که از شهرهای مختلف ایران به تهران سفر میکنند و همچنین گردشگرهای خارجی بازدید از این منطقه را در اولویت برنامه تور تهرانگردی خود قرار میدهند.
موزه ملی ایران که شامل موزه ایران باستان و موزه انقلاب اسلامی است، خانه قوامالسلطنه که موزه آبگیه و سفالینهها را در خود جای داده، آتشکده زرتشتی فیروز بهرام، مدرسه فیروز بهرام، آتشکده آدریان، کلیسای حضرت پطرس و کلیسای حضرت مریم، کنیسه حییم یهودیها و کلیسای انجیلی از دیدنیهای خیابان سی تیر محسوب میشوند.
بهجز غذاهای خیابانی خوشمزه و آثار تاریخی ارزشمند خیابان سی تیر میتوانید از گوشدادن به موسیقی خیابانی، بازدید از غرفههای صنایع دستی یا جشنوارههایی که در مناسبتهای مختلف برگزار میشوند لذت ببرید. دیدنیهای اطراف خیابان سی تیر هم میدان حسنآباد، پارک شهر، موزه عبرت، موزه ارتباطات و سردر باغ ملی است.
پیدایش استریتفود سی تیر
جالب است بدانید که ایدهی پیدایش استریتفود سی تیر از سال ۱۳۹۵ به بعد ایجاد شد. پس از اینکه شهرداری تهران در سال ۱۳۹۵ تصمیم به سنگفرشکردن خیابان و تبدیل آن به پیادهرو گرفت، کمکم این خیابان نوستالژیک سوتوکور تبدیل به استریتفودی شد که دیگر شبها بهویژه آخر هفتهها حتی جای سوزنانداختن هم نداشت.
اما بد نیست بدانید که این ایده منتقدان زیادی هم دارد که یکی از آنها رئیس پژوهشگاه سامان میراث فرهنگی و رئیس ایکوم ایران است. او بر این باور است که وجود گاز برای پختوپز بدون شک امنیت موزهها و بناهای تاریخی را به خطر میاندازد و با یک خطای کوچک ممکن است این آثار ارزشمند از بین برود.
غذاهای خیابان سی تیر
رستورانها و غذاهای خیابان سی تیر از تنوع بسیاری دارد و همان طور که میدانید خیابانهای غذا یا استریتفودها در همهجای دنیا محبوبیت خاصی بین گردشگران دارند. با بازدید از این استریتفود میتوانید انواع غذاهای سنتی، فستفودها و غذاهای بینالمللی را باتوجهبه ذائقه خود نوش جان کنید.
قیمت غذاهای سی تیر گران نیست، ولی در عین حال باکیفیت و بسیار خوشمزه است. رستورانهای خیابان ۳۰ تیر بهصورت دکههای کوچک ثابت و ماشینهای سواری سیار است که بهنحو زیبا و دلنشینی رنگآمیزیشده و داخل آنها تبدیل به آشپزخانه شده است.
برای صرف غذا هم کنار دکهها و ماشینها میز و صندلی چیده شده تا بتوانید بهراحتی غذایتان را نوش جان کنید. اما بهتر است بدانید که در روزهای شلوغ بهراحتی جای خالی برای نشستن گیر نمیآید.
در واقع میتوان گفت خیابان ۳۰ تیر که در گذشته با نام خیابان ادیان نیز شناخته میشد، امروزه به پاتوقی شاد و سرزنده برای جوانان تبدیل شده و محلی جالب برای تفریح و گردشگری است. بهویژه اجرای موسیقی زنده توسط هنرمندان جذابیت این خیابان را دوچندان کرده است.
در کافههای سی تیر هم میتوانید انواع نوشیدنیهای سرد، گرم، سنتی و همچنین کیکها و دسرهای خوشمزه را پیدا کنید. از غذاها و دمنوشهای سنتی گرفته تا نوشیدنیهای مدرن و غذاهای بینالمللی، همهوهمه دستبهدست هم داده است تا باب سلیقهی تمام گردشگران و بازدیدگنندگان باشد.
چگونه به خیابان سی تیر برویم؟
خیابان سی تیر در منطقه ۱۲ تهران قرار دارد و از خیابان امام خمینی در سمت جنوب شروع شده و در تقاطع خیابان جمهوری و میرزا کوچک خان از سمت شمال به پایان میرسد.
برای رفتن به خیابان سی تیر بهتر است که از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید، چون این خیابان در محدوده طرح ترافیک قرار دارد و اگر بخواهید با ماشین شخصی به آنجا بروید باید مجوز طرح ترافیک بخرید یا اینکه باید در ساعات خارج از طرح ترافیک راهی آنجا شوید. به این نکته نیز باید اشاره کنیم که از جای پارک هم خبری نیست.
اگر مترو را برای رسیدن به خیابان ۳۰ تیر ترجیح میدهید، نزدیکترین مترو به خیابان سی تیر ایستگاه حسنآباد یا امام خمینی است که پس از کمی پیاده روی کوتاهی به آنجا میرسید. اما اگر میخواهید با اتوبوس بروید باید سوار اتوبوسهایی شوید که در ایستگاه ۳۰ تیر توقف دارند.
مسیریابی به خیابان سی تیر در گوگل مپ
بهترین زمان برای گشتوگذار در سی تیر
این خیابان محلی فوقالعاده برای گردش شبانه بهویژه در روزهای آخر هفته است و اوج ساعت کاری خیابان سی تیر معمولا شبها از ساعت ۸ به بعد شروع میشود، اما ساعت کاری مشخصی ندارد. در واقع میتوان گفت که ۳۰ تیر اولین خیابانی است که در تهران با این سبک نوآورانه و جالب غذاهای خیابانی خوشمزه میفروشد.
البته به شما پیشنهاد میکنیم اگر قصد بازدید از این خیابان را دارید بهتر است یک روز را به آن اختصاص دهید تا بتوانید در روشنایی روز از بازدید آثار تاریخی فراوانی که در قلب این منطقه قرار دارند بهرهمند شوید و شب نیز از غذاهای لذیذ و فضای سرزنده و شاد آن لذت ببرید.
در انتها لازم به ذکر است که نظارت بهداشتی روی این دکهها زیاد نیست و قبل از سفارش غذا بهتر است که خودتان چرخی در میان این دکهها بزنید و نحوهی آمادهسازی غذا و تمیزی وسایل و اطراف آن را ببینید.
بعد از صرف غذا یا نوشیدنی بهتر است که زبالهها را در سطل زباله بریزید و به پاکیزه نگهداشتن این خیابان تاریخی کمک کنید. اگر تابهحال از خیابان ۳۰ تیر بازدید نکردهاید حتما سری به این منطقهی تاریخی ارزشمند و استریتفود آن بزنید و تجربیات خود را با علی بابا به اشتراک بگذارید.