ovan lake alamut valley

دریاچه اوان قزوین؛ بهشتی بکر اما دست‌یافتنی

گردشی در دریاچه اوان قزوین

دریاچه اُوان در۲۰کیلومتری الموت و ۷۵ کیلومتری شهر تاریخی قزوین جا خوش کرده است. اگر مسافر قزوینید و می‌خواهید از طبیعت این استان نیز دیدن کنید، بی‌شک یکی از بهترین انتخاب‌ها دریاچه اوان است. در این مقاله سعی کرده‌ایم تا به تمام جزییاتی که باید برای سفر به این منطقه بدانید، بپردازیم. با خواندن این مقاله احتمالا بتوانید به درستی برای سفر به دریاچه اوان برنامه‌ریزی کنید و سفری به یاد ماندنی را رقم بزنید!

این دریاچه هم مقصد مناسبی برای طبیعت‌گردان حرفه‌ای و ماجراجویان به شمار می‌رود و هم برای گردش‌های خانوادگی مکانی جذاب است و احتمالا در لیست خاطرات خوش خانواده‌هایی که از این منطقه بازدید کرده‌اند ثبت می‌شود! دریاچه اوان از زیباترین دریاچه‌های ایران به‌شمار می‌رود که در دامنه کوه خشچال در رشته‌کوه باشکوه البرز قرارگرفته است.

این دریاچه توسط چهار روستای اوان، وربن، زواردشت و زرآباد احاطه شده، همچنین به عنوان ۸۹امین میراث طبیعی ایران توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفته است.

دریاچه اوان کجاست؟

دریاچه‌ی اوان، با طبیعتی بکر و چشم‌اندازی بی‌نظیر، یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری استان قزوین است. این دریاچه‌ی زیبا در منطقه‌ی الموت، در دامنه‌ی کوه خشچال و در میان چهار روستای اوان، ورین، زوار دشت و زرآباد، واقع شده است.

موقعیت مکانی آن، حدود ۷۵ کیلومتری شمال شرقی شهر قزوین است و به دلیل زیبایی خیره کننده‌اش، به نگین الموت شهرت دارد. بنابراین فاصله قزوین تا دریاچه اوان حدودا ۷۵ کیلومتر است.

دسترسی به دریاچه اوان

یکی از راه‌هایی که شما را به دریاچه اوان می‌ساند، این است که اول خودتان را به قزوین برسانید. چه با قطار و اتوبوس و هواپیما و چه با ماشین شخصی. تورهای گردشگری مختلفی هم در شهر قزوین در دسترس است که شما را به دریاچه اوان می‌برند که می‌توانند انتخاب شما باشند.

اگر از قزوین با ماشین شخصی تصمیم به سفر به این دریاچه گرفته‌اید پس باید یک راست به ورودی قزوین و میدان غریب‌کش بروید. از اینجا تابلوهای الموت را دنبال کنید تا به رجایی‌دشت و پس از آن به دوراهی الموت-اوان برسید. از این‌جا به بعد فاصله چندانی تا دریاچه ندارید و پس از گذر از روستای زرآباد خود را مقابل دریاچه زیبای اوان خواهید دید. مسیر این جاده پس از دوراهی الموت-اوان، بسیار زیبا اما خطرناک، پرپیچ و خم و بعضا مه‌آلود است.

فاصله قزوین تا دریاچه اوان چندان طولانی نیست و با مراقبت و رانندگی ایمن، می‌توانید از زیبایی بکر و چشم‌نواز این جاده لذت ببرید. مطمئن باشید زیبایی این مسیر شما را شگفت‌زده خواهد کرد و از اینکه سختی مسیر را به جان خریده‌اید، پشیمان نخواهید شد!

منظره کوه و دریاچه اوان

اگر با اتوموبیل شخصی از تهران به این نقطه رهسپار هستید، پس باید در ابتدا خودتان را به اتوبان تهران-قزوین برسانید و بعد از عوارضی قزوین به سمت جاده قزوین-الموت برانید تا به رجایی‌دشت برسید. از این نقطه حدودا ۲۰ کیلومتر با دریاچه فاصله دارید. پس از مدتی به همان دوراهی گفته‌شده می‌رسید که یکی شما را به الموت و دیگری به دریاچه اوان می‌برد.

به طور کلی فاصله قزوین تا دریاچه اوان الموت حدود ۳ ساعت است. می‌توانید طوری برنامه‌ریزی کنید که یک روز از سفر خود به استان قزوین را به دیدن قلعه الموت و دریاچه اوان اختصاص دهید و از زمان خود بهترین بهره را ببرید. صبح زود قزوین را به مقصد الموت ترک کنید و تا پیش از ظهر را در این قلعه سپری کنید. سپس با طی کردن مسافتی کوتاه در حد ۲۰ کیلومتر به دریاچه اوان بروید و از طبیعت بکرش لذت ببرید.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه اوان

دریاچه‌ اوان الموت، با تنوع گیاهی و جانوری خود، جلوه‌ای خاص به منطقه بخشیده است. در حاشیه‌ی دریاچه، درختانی همچون بید، چنار، تبریزی، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو به چشم می‌خورند.

علاوه بر این، گیاهان علفی متنوعی مانند گون، کنگر و شیرین بیان نیز در این منطقه می‌رویند. در داخل دریاچه اوان الموت نیز گیاهانی مانند نی بن در آب، خوشاب و چنگال آبی، زیستگاه مناسبی برای جانوران آبزی فراهم کرده‌اند.

حیات وحش این منطقه نیز از غنای قابل توجهی برخوردار است. اگرچه شکار بی‌رویه و تخریب زیستگاه‌ها، جمعیت گونه‌هایی مانند کل و بز را کاهش داده است، اما هنوز هم می‌توان حیواناتی مانند پلنگ، خرس قهوه‌ای، روباه، شغال، گرگ، گراز، شنگ، سیاهگوش، انواع پرندگان شکاری (عقاب، دال، دلیچه، شاهین، جغد) و پرندگان آوازخوان (کبک، فاخته، دارکوب، سبزقبا، زاغ و انواع گنجشک‌سانان) را در این منطقه مشاهده کرد.

همچنین، قورباغه، لاک‌پشت، خرچنگ و انواع ماهی‌ها از جمله قزل‌آلای رنگین‌کمان، کپور و اردک ماهی، در دریاچه‌ اوان الموت زندگی می‌کنند.

تفریحات دریاچه اوان

به طور کلی می‌توان گفت این دریاچه چهارفصل، در هر زمانی از سال تفریحات متفاوتی را برای مسافرانش تدارک دیده‌ است. عمق این دریاچه در نقاط مختلف متفاوت است و رسوبات و لجن‌های چسبنده در آن رسوب کرده‌اند. سال ۹۲ تیم متخصص غواصی، عمق این دریاچه را ۶.۸ متر تعیین کرده‌اند و میدان دید زیر آب نیز چیزی حدود ۱ متر تخمین زده شده است.

فارغ از اینکه امنیت آب‌تنی و قایق‌سواری برای نابلدان تا چه اندازه تامین شده‌است، این دریاچه معمولا تابستان‌ها مقصد گردشگرانی است که به قصد آب‌تنی، قایق‌سواری و ماهی‌گیری به آن نقطه سفر می‌کنند.

ماهی‌هایی که صید ماهی‌گیران می‌شوند، قزل‌آلا، کپور و اردک‌ماهی است هرچند که صیدماهی و شکار در این منطقه به دلیل حفاظت از زیست‌محیط دریاچه، ممنوع شده است و پیشنهاد می‌کنیم که از این تفریح صرف نظر کنید!


جستجو و خرید تور در علی بابا


پاییز فصل مهاجرات پرندگانی چون قو، غاز و مرغابی است که منظره‌ای جذاب برای طبیعت‌گردان و عکاسان طبیعت خلق می‌کند. برودت هوا در فصل زمستان نیز، موجب یخ‌زدگی سطح دریاچه می‌شود و امکان اسکی روی یخ را برای علاقه‌مندان فراهم می‌کند.

زمستان دریاچه اوان

اگر به اسکی روی یخ علاقه‌مندید پس در این نقطه می‌توانید این ورزش مفرح را تجربه کنید. قرارگیری این دریاچه در دامنه کوهستان، به شما فرصت خوبی برای کوهنوردی در تمام فصول سال نیز می‌دهد! مطمئن باشید که کوهنوردی اطراف دریاچه، خاطره‌ای به یادماندنی از تماشای منظره دریاچه در ارتفاعات کوهپایه خشچال را برایتان خلق می‌کند. تجربه بی‌نظیری است!

بهترین زمان برای سفر به دریاچه اوان

همانطور که گفته شد، در بهار و تابستان هوای معتدل و خنک این دریاچه، عده زیادی از گردشگران را به سوی خود فرا می‌خواند. اگر با شلوغی مشکلی ندارید و صرفا هدفتان استفاده از آب و هوای خنک و تفریحات جذاب این دریاچه است، به شما پیشنهاد می‌کنیم که برای سفر فصل بهار و تابستان را انتخاب کنید.

هرچه به سمت پاییز و زمستان برویم، سرمای هوا بیشتر و از جمعیت گردشگران کاسته می‌شود و به زیبایی‌های دریاچه اوان در زمستان اضافه می‌شود. بنابراین اگر بخواهید عکس‌های تک‌نفره یا خانوادگی در این منظره زیبا داشته باشید احتمالا در فصول شلوغ بهار و تابستان به مشکل بر می‌خورید و احتمالا افرادی که نمی‌شناسید هم در عکس‌های خانوادگی شما حضور خواهند داشت!

امکانات دریاچه

حال با شماست که چه تصمیم بگیرید و هدفتان از سفر به دریاچه اوان چه باشد. سرگرمی و تفریحات مورد علاقه‌تان احتمالا نقش ویژه‌ای در تصمیم‌گیری شما برای انتخاب زمان سفر به این منطقه داشته باشد. بنابراین با یک سبک سنگین ساده، بهترین زمان برای سفر به این دریاچه را خواهید یافت. دریاچه اوان در زمستان و زیبایی‌های طبیعی یا سفر در تابستان و تفریحات آبی؟!؟

امکانات دریاچه اوان

دریاچه اوان چندان دورافتاده نیست و قرارگیری آن در نزدیکی روستای اوان و زرآبادکه محل سکونت مردمان بومی است، امکانات مناسبی برای گردشگران فراهم آورده است. اگر به قایق‌رانی علاقه‌مندید، می‌توانید از قایق‌هایی که در این دریاچه تعبیه شده‌اند استفاده کنید.

امکانات رفاهی دیگر چون سرویس بهداشتی، زمین‌هایی مناسب برپایی چادر و پارکینگ نیز در نزدیکی دریاچه برای گردشگران و بازدیدکنندگان تدارک دیده شده است، بنابراین در این زمینه به مشکل برنخواهید خورد.

به چه چیزهایی برای رفتن به اوان نیاز داریم؟

اینکه برای سفر به دریاچه اوان به چه چیزهایی نیاز دارید تا اندازه‌ای به زمان و هدف سفر شما بستگی دارد. مسطح بودن زمین در اطراف دریاچه امکان برپایی چادر را برای شما فراهم می‌آورد، بنابراین می‌توانید چادر و وسایل پیک‌نیک به همراه داشته باشید.

پوشیدن کفش و لباس مناسب با کوهنوردی را نیز به شما پیشنهاد می‌کنیم چرا که گل و لای اطراف دریاچه و سنگلاخی بودن کوهپایه، بدون لباس و کفش مناسب، قدم زدن و گشت‌زنی در این منطقه را برای شما دشوار می‌کند.

زیبایی دریاچه اوان

برای راحتی بیشتر می‌توانید خوراکی‌های لازم و آب معدنی کافی نیز با خودتان به همراه داشته باشید. اگر قصد دارید شب را در جوار این دریاچه به صبح برسانید، حتما با خودتان کیسه خواب، تجهیزات گرمایشی سازگار با محیط زیست و لباس گرم بردارید.
اگر قصد شما این است که در فصول پاییز و زمستان به دیدن این نقطه بروید، پس زنجیرچرخ را نیز فراموش نکنید چرا که احتمالا بارش برف و باران شما را شوکه خواهد کرد و دستتان را توی حنا خواهد گذاشت!

اقامت در دریاچه اوان

اگر قصد چادر زدن و اقامت در جوار دریاچه را نداشته باشید بهتر آن است که زمان مسافرت جاده‌ای را به جان بخرید و هتل یا اقامتگاهی را در قزوین انتخاب کنید.

نکته بسیار مهم پایانی!

طبیعت‌گردان حرفه‌ای به خوبی می‌دانند که حفظ این میراث طبیعی تا چه اندازه مهم است و تا چه میزان می‌تواند به رشد صنعت گردشگری و اقتصاد بومیان منطقه کمک کند. بنابراین بر همه مسافران و گردشگران واجب است که از چگونگی حفاظت از محیط زیست هر منطقه آگاه باشند.

شکار بی‌رویه، به جا گذاشتن زباله‌ها و پسماندهای تجزیه‌پذیر یا تجزیه‌ناپذیر، افروختن آتش‌های کنترل نشده، شکستن شاخ درختان و از بین بردن پوشش گیاهی از خطراتی است که هر منطقه‌ی بکری را به ویرانه‌ای غیرقابل بازسازی تبدیل می‌کند.

سرمایه‌هایی که امروز میلیون‌ها گردشگر را به خود فرامی‌خوانند، میراثی ارزشمندند که به ما هدیه داده شده و وظیفه‌ی ماست که این میراث را به نسل‌های بعد از خود نیز انتقال دهیم.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.