مجموعه تاریخی و فرهنگی نیاوران با عمارتهای زیبا و چشمگیر، مکانی جذاب و گیرا برای گذراندن یک روز کامل تفریحی و یکی از جذابترین جاهای دیدنی تهران است. عمارتهایی با سبکهای مختلف معماری و بسیار فتوژنیک که هر گردشگری را وادار به عکاسی میکند و گذر زمان برای بازدیدکنندگان خود ناملموس میشود. با علی بابا همراه باشید تا با شناخت کامل به بازدید کاخ نیاوران بروید.
مجموع کاخها و عمارتهایی که در این باغ ساخته شده بالغ بر ۵ ساختمان اصلی و فرعی است که زمان ساخت آنها، دورههای تاریخی مختلف از قاجاریه تا پهلوی دوم را شامل میشود. این مجموعه، بهخاطر فضای طبیعی و عمارات تاریخی منحصربهفردی که دارد، در سال ۱۳۷۷ شمسی در فهرست آثار ملی کشور جای گرفت.
کاخ نیاوران، کاخ صاحبقرانیه، کوشک احمدشاهی، کاخ جهاننما، کتابخانه اختصاصی و موزه خودرو و چند ساختمان دیگر، مجموعه فرهنگی نیاوران را تشکیل میدهد که همهی این بناها در باغی به وسعت ۱۱ هکتار قرارگرفته است و مکان فوقالعادهای برای مروری بر تاریخ و فرهنگ معاصر ایران زمین است. امروز با مجله گردشگری علیبابا همراه باشید تا کاخ نیاوران را مثل کف دستتان بشناسید.
آدرس کاخ نیاوران کجاست؟
مسیرهای دسترسی به کاخ نیاوران با مترو چیست؟
مساحت کاخ نیاوران چقدر است؟
در داخل نیاوران چند کاخ وجود دارد؟
ساعت بازدید از مجموعه نیاوران چگونه است؟
مسیر دسترسی به کاخ نیاوران
برای رسیدن به کاخ نیاوران میتوانید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید:
- مترو: از هر کجای تهران که هستید، سوار مترو شوید و خود را به ایستگاه تجریش برسانید. از میدان تجریش بهراحتی سوار تاکسی یا اتوبوس شوید تا به کاخ نیاوران برسید.
- اتوبوس: اگر قصد دارید از اتوبوس استفاده کنید، باید سوار خطوط بی آر تی راهآهن- تجریش شده و در میدان تجریش پیاده شوید. سپس با استفاده از تاکسی یا اتوبوس خود را به در ورودی کاخ برسانید.
- تاکسی: اکثر پایانههای تاکسیرانی تهران، برای مقصد تجریش، تاکسی اختصاصی دارند. بنابراین میتوانید سوار تاکسیهای تجریش شوید و با استفاده از اتوبوس یا یک تاکسی دیگر به در ورود کاخ نیاوران برسید.
- ماشین شخصی: در صورتیکه قصد دارید با ماشین شخصی از کاخ نیاوران بازدید کنید، کافی است از آدرس زیر و لوکیشن کاخ نیاوران روی گوگل مپ کمک بگیرید.
آدرس کاخ نیاوران تهران: تهران، میدان شهید باهنر (نیاوران)، ضلع شرقی میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران
لوکیشن مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران روی گوگل مپ
چه طور بلیط کاخ نیاوران را بخرم؟
بهطورکلی باید در نظر داشته باشید که برای ورود به مجموعه نیاوران و بازدید از هرکدام از موزهها باید بلیط جداگانه تهیه کنید. تمام اطلاعات بازدید به همراه قیمت بلیط کاخ نیاوران ۱۴۰۲ در سایت رسمی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران بهروز میشود. طبق توضیحات سایت رسمی، هنگام خرید بلیط کاخ نیاوران باید به راهنمای تهیه بلیط کاخ نیاوران توجه کنید:
- توجه داشته باشید که کاخ صاحبقرانیه و حوضخانه در حال حاضر بهمنظور انجام مطالعات آسیبشناسی و عملیات مقاومسازی بنا تعطیل است.
- جهت هماهنگی بازدیدهای گروهی باید با شماره روابط عمومی مجموعه، ۲۲۲۸۲۰۲۰ تماس بگیرید.
- بلیط ورودی مجموعه و هر یک از موزهها را جداگانه از گیشه فروش بلیط یا بهصورت اینترنتی از طریق سایت تفریحاتی و اپلیکیشن تاپ در تلفن همراه تهیه کنید.
- خرید حضوری بلیط، صرفا با کارت بانکی امکانپذیر است و این مجموعه از دریافت وجه نقد معذور است.
- با توجه به فروش الکترونیکی و اینترنتی بلیط در این مجموعه، لطفا در هنگام انتخاب موزه دقت کنید زیرا بلیط فروخته شده، پس گرفته نمیشود.
- لطفا به تعداد نفرات، بلیط تهیه کنید تا هنگام ورود به موزهها با مشکل مواجه نشوید.
- اعتبار بلیطهای خریداریشده، تنها برای یک بار بازدید از موزه است و بلیط پس از کنترل دستی یا الکترونیکی، باطل شده و استفاده مجدد از آنها امکانپذیر نیست.
- بازدیدکنندگان باید بلیطهای خود را در تمام مدت بازدید همراه داشته باشند تا در صورت نیاز و درخواست کارکنان موزه، قابلارائه باشد.
- گردشگرانی که از این مجموعه بلیط تعداد محدودی از موزه ها را تهیه کردهاند، میتوانند از طریق سامانه تفریحاتی به آدرسtafrihati.com بلیط موزههای جدید را اضافه و خریداری کنند. (این امر صرفاً با وارد کردن شماره درجشده بر روی بلیط امکانپذیر بوده، از اینرو امکان خرید بلیط برای تعداد نفرات بیشتر از خرید اولیه برای گردشگران از این روش امکانپذیر نیست.)
- پیشنهاد میکنیم پیش از حضور در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، نسبت به تهیه بلیط اینترنتی از طریق سایت تفریحاتی و اپلیکیشن تاپ اقدام فرمایید.
تخفیف بلیط کاخ نیاوران
بهطورکلی خریدهای گروهی ۱۰ نفر و بیشتر شامل ۱۵% تخفیف میشوند. علاوهبراین، گروههای زیر شامل تخفیف نیمبها بلیط کاخ نیاوران هستند:
- بازدید دانشآموزان و دانشجویان (بهصورت گروهی به همراه معلمان و سرپرستان) با ارائه معرفینامه و تعیین وقت قبلی
- بازنشستگان (به همراه یک نفر از اعضای خانواده)
- افراد تحتپوشش کمیته امداد امام خمینی
- افراد تحتپوشش سازمان بهزیستی کشور
- جانبازان
- خبرنگاران با ارائه کارت خبرنگاری
- بسیجیان با ارائه کارت شناسایی یا معرفینامه از مراجع ذیربط
- خانوادههای شهدا با ارائه کارت شناسایی یا معرفینامه مراجع ذیربط
ساعت کاری کاخ نیاوران
ساعت فعالیت مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران و بخشهای مختلف آن مطابق جدول زیر است:
ساعت کار موزهها در بهار و تابستان | ۹ تا ۱۸ (ساعت کار گیشه فروش بلیط: ۹ تا ۱۶:۳۰) |
ساعت کار موزهها در پاییز و زمستان | ۸ تا ۱۷ (ساعت کار گیشه فروش بلیط: ۸ تا ۱۶) |
ساعت کار بخش اداری مجموعه | ۷:۳۰ تا ۱۵:۳۰ |
روزهای تعطیلی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران
اگر قصد بازدید از مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران را دارید، باید حواستان باشد که این مجموعه در روزهای زیر تعطیل است:
- ۱۴ خرداد: رحلت امام خمینی
- ۲۱ رمضان: شهادت حضرت علی
- ۹ محرم: تاسوعای حسینی
- ۱۰ محرم: عاشورای حسینی
- ۲۸ صفر: رحلت رسول اکرم و شهادت امام حسن مجتبی
- ۲۵ شوال: شهادت امام جعفر صادق
در ادامه میتوانید پلانی از کاخ نیاوران را مشاهده کنید تا جاهای دیدنی و بخشهای مختلف مجموعه را در یک نگاه ببینید:
تاریخچه و پیشینه کاخ نیاوران
اکر نگاهی به تاریخچه کاخ نیاوران بیندازید، خواهید دید که کاخ نیاوران شاهد دو دوره از حکومت پادشاهان ایران بوده. نیاوران، به خاطر هرآنچه طی این سالها از سر گذرانده، به یکی از جاهای دیدنی شاخص در زمینه سیاسی کشور در دو قرن اخیر، تبدیل شده است. شاید اگر کمی بیشتر از پیشینه کاخ نیاوران و زندگی پرفرازونشیب آن صحبت کنم، شما هم بیشتر به این کاخ دیدنی علاقمند شوید.
دوران قاجار: دوران قاجار، دوره آغاز کاخ نیاوران محسوب میشود. فتحعلیشاه، دومین پادشاه سلسله قاجار دستور داد تا در یک منطقه خوشآبوهوا، خارج از تهران، باغی به عنوان ییلاق پادشاهان بسازند که کاخ نیاوران هم یکی از همان باغهاست. این باغ، کنار روستایی به نام (گُرده به) یا (گُرده وی) و به جای یک نیزار در نزدیکی روستا ساخته شد. به همین دلیل هم اسم آن را باغ نیآوران گذاشتند که بعدها به نیاوران معروف شد.
پس از آن، دیگر هر کدام از پادشاهانی که آمدند و رفتند، تغییرات کوچک و بزرگی در این باغ زیبا ایجاد کردند. محمدشاه، سومین پادشاه قاجار، دستور داد یک عمارت کوچک در نیاوران ساخته شود، ناصرالدین شاه، چهارمین شاه قاجار دستور ساخت کاخ صاحبقرانیه را داد و کوشک احمدشاهی هم در دوران پادشاهی احمدشاه، آخرین پادشاه قاجار ساخته شد.
دوران پهلوی: کاخ نیاوران در دوران پهلوی به باد فراموش سپرده شده بود تا اینکه در دوره حکومت محمدرضا پهلوی، تعدادی از بناهای کوچک تخریب شد تا کاخ نیاوران با شکلوشمایل معروف امروزی ساخته شود. ساخت کاخ نیاوران در سال ۱۳۳۷ شمسی آغاز شد و در نهایت پس از حدود ۹ سال، آماده بهرهبرداری شد. کاخ جدید، یک عمارت دو طبقه به همراه یک نیمطبقه بود که با سبک مدرن ساخته شد. ابتدا این بنا به عنوان محلی برای پذیرایی از مهمانان خارجی در نظر گرفته شده بود اما در نهایت محلی برای سکونت شاه و خانوادهاش شد.
پس از انقلاب: پس از انقلاب اسلامی، کاخ نیاوران تسخیر شد و در سال ۱۳۶۰ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپرده شد. پس از گذشت پنج سال، درهای کاخ اختصاصی نیاوران بهعنوان موزه به روی همه گشوده شد. در سالهای آتی، به ترتیب موزه جهاننما (در سال ۱۳۷۶ شمسی)، کاخ صاحبقرانیه (در سال ۱۳۷۷ شمسی)، موزه کوشک احمدشاهی (در سال ۱۳۷۹ شمسی)، موزه کتابخانه اختصاصی (در سال ۱۳۸۳)، باغ کتیبهها (در سال ۱۳۸۷ شمسی) و موزه خودروهای اختصاصی (در سال ۱۳۹۱) افتتاح شدند.
جالب است بدانید که در این مدت، کاخ نیاوران، در سال ۱۳۸۲ با هدف مرمت و بازسازی، به مدت شش سال بسته شد. طی این شش سال، متخصصان مرمت آثار باستانی به مرمت گچبریها، آیینهکاریها، تعویض سیستمهای برق، تعمیر سنگفرش و کف فضاهای مختلف، ایجاد سیستم حفاظت الکترونیک، راهاندازه مجدد سقف متحرک، مرمت مبلمان، پردهها و اشیای کاخ با رعایت استاندارد پرداختند. در نهایت، این بنای دیدنی در سال ۱۳۸۸، مجددا برای عموم بازگشایی شد.
معماری کاخ نیاوران
شاید با قطعیت بتوان گفت که کاخ نیاوران به خاطر معماری ساده و درعینحال مدرنی که دارد، در اولین نگاه شما را جذب میکند. نمای بیرونی کاخ از آجرهایی با نقشونگارهای ظریف نخودیرنگ ساخته شده که ستونهای سفید بلند بنا، شکوه و استقامت آن را بیشتر میکند. ستونها تا بالکن اتاقهای طبقه دوم ادامه دارند و درست زیر سقف به پایان میرسند. هر کدام از اتاقهای طبقه دوم، بالکن اختصاصی خود را دارد که چشماندازشان، منظره باغ زیبای نیاوران است.
طراح کاخ نیاوران، مهندس محسن فروغی، یکی از پیشگامان معماری مدرن در ایران است که تحصیلات خود را در دانشگاههای معتبر فرانسه گذرانده. ساخت این عمارت هم توسط شرکت ماپ و شرکت مهندسان مشاور عبدالعزیز فرمانفرمائیان و همکاران بود که به عنوان مهندس مشاور بر روی کار نظارت داشتند.
بهطورکلی، فضای داخلی کاخ ساده، پیشرفته و درعینحال مدرن است، طوریکه هر شخصی با هر سلیقهای به آن علاقمند میشود. هر کدام از تزئینات دیدنی کاخ به عهده مشهورترین هنرمندان زمانه قرار گرفته بود؛ گچبریها توسط استاد عبدالهی، آیینهکاریها توسط استاد علیاصغر و کاشیکاری نمای خارجی توسط استاد علیاصغر انجام شد که هرکدام در نوع خود بینظیر هستند. کاخ نیاوران، ساختار چهارضلعی دارد که از دو طبقه و یک نیمطبقه تشکیل شده است.
طراحی و دکوراسیون داخلی کاخ نیاوران
طبقه همکف کاخ نیاوران، یک سرسرای بزرگ با اتاقهای مختلفی در اطراف آن است که برای پذیرایی از مهمانان در نظر گرفته شده بود. فضای داخلی طبقه همکف کاخ اصلی از اتاقهای مختلفی تشکیل شده. اتاقهای مثل تالار آیینه، سینمای خصوصی، اتاق غذاخوری، اتاق پذیرایی و…، همه با پنجرههای بزرگ و بلند، روشن و پرنور هستند. دکوراسیون و مبلمان کاخ به عهده یک شرکت فرانسوی است. طراحی فضای داخلی کاخ بر اساس ایدههای مدرن باستانشناسی در ایران شکل گرفته و تزئینات هرکدام، ترکیبی از هنر اصیل ایرانی قبل و بعد از اسلام است.
بین پلههایی که طبقه اول را به طبقه دوم وصل میکند، یک نیمطبقه قرار دارد که به عنوان فضای کار مورد استفاده قرار میگرفت. طبقه دوم کاخ نیاوران، حالت دوبلکس دارد و به طبقه اول بنا مشرف است اما درعینحال، فضای خصوصیتری دارد. دیوارهای این طبقه با انواع آثار هنری گرانبها و هدایای ارزشمند کشورهای دیگر تزئین شده است. بهطورکلی میتوان گفت که تابلوهای ارزشمند هنرمندان در کاخ نیاوران، گنجینه کاملی از هنر ایران و جهان است.
حالا میرسیم که منحصربهفردترین بخش معماری کاخ نیاوران، تا اینجا، ساختار بنا شبیه به باقی کاخهای سلطنتی بود اما چیزی که نیاوران را به تافته جدابافته تبدیل کرده است، ساختار عجیب سقف آن است. سقف طبقه دوم، نوعی شبکهبندی از جنس آلومینیوم متحرک است که در روزهای آفتابی، آسمان را به داخل کاخ راه میداده. مهندس محسن فروغی، متخصص نور طبیعی در معماری بود که با طراحی سقف بازشو کاخ نیاوران، علاوهبر تامین نور طبیعی فضای داخلی، موجب زیباتر شدن بنا و ایجاد یک تهویه طبیعی شده است.
کاخ نیاوران، سکونتگاه اصلی محمدرضا پهلوی و خانوادهاش
ستونهای عظیم ورودی را رد کنید و وارد کاخ شوید. کفپوش گرانیتی سیاهی که زیر پایتان است، اولین چیزی است که توجهتان را به خود جلب میکند. کاخ نیاوران بنایی به مساحت ۹۰۰۰ مترمربع است که از یک ساختمان دو طبقه، یک نیمطبقه و فضای زیرزمین تشکیل شده است. از اینجا به بعد دیگر همهچیز دیدنی خواهد بود، پس حسابی چشم و گوشتان را باز کنید که میخواهیم راهنمای طبقات کاخ نیاوران باشیم:
طبقه همکف کاخ نیاوران
فضای داخلی طبقه همکف کاخ اصلی با یک سرسرای بسیار بزرگ، پذیرای شما خواهد بود. آیینههای کوچک روی دیوار در کنار همدیگر طوری نشستهاند که گویی یک آیینه بزرگ با نقش ابروباد روی دیوارها نصب شده. نورپردازی بینظیر طبقه همکف کاخ نیاوران دستدردست انعکاسشان در آیینههای روی دیوار میدهد و فضا را بزرگتر و باشکوهتر نشان میدهد.
در همه جای طبقه شاهد آثار هنری گرانبهایی خواهید بود که هر کدام در نوع خود شما را متعجب خواهد کرد. موارد زیر، تعدادی از تزئینات و تابلوهای ارزشمند هنرمندان در کاخ نیاوران هستند:
- مجموعه ظروف چینی ساخت کارخانه سور فرانسه که با تصاویر ناپلئون و خاندان سلطنتی تزئین شده
- ستون تزئینی به عنوان نمادی از سقاخانه، اثر پرویز تناولی
- اشیای تزئینی نقرهای با طرحهای برجسته که از طرف کشور رومانی و نیکلای چائوشسکو هدیه شده
- ارگ متعلق به اشرف پهلوی
- نقاشی طبیعت بیجان اثر بهمن محصص
- نقاشی طبیعت بیجان اثر محسن فروغی
- قالیچه با طرحی از داستان شیخ صنعان و دختر ترسا بافت کارگاه کرمان
- گلدانهای برنز و چینی فرانسوی
- مجموعه ظروف بلور ساخت چکسلواکی
- و…
طبقه همکف از بخشهای مختلفی تشکیل شده که در ادامه به معرفی هر کدام از این اتاقها میپردازیم:
اتاق پذیرایی کاخ اصلی
اتاق پذیرایی کاخ اصلی در ضلع جنوبی سرسرای طبقه همکف قرار گرفته که با پنجرههای بزرگ و دکوراسیون رنگ روشن، فضای زنده و زیبایی دارد. در گذشته از این اتاق برای پذیرایی از مهمانان دربار استفاده میشده، به همین دلیل هم دکوراسیون ویژهای دارد و پر از اشیای قیمتی و آثار هنری ارزشمند بوده تا هر مهمانی در دیدن آنها انگشت به دهان بماند. از جمله تزئینات اتاق پذیرایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیکرههای گلی مربوط به دوره پیش از اسلام
- تابلوی سه زن اثر ماری لورنسن
- جنگل اثر مارویک کرلامینگل
- چهره دو زن اثر جی. گلدرن
- تصویر محمدرضا پهلوی اثر وی. اف. دراپر
- پیانو ساخت آلمان که از طرف وزارت امور خارجه آلمان اهدا شده
- فرش بافت کارگاه غفاریان اصفهان
- قالیچه بافت کاشان لچک ترنج با طرح اسلیمی
- مفرغ لرستان مربوط به هزاره اول پیش از میلاد
- فرش بافت کارگاه صدقیانی اهرابی تبریز
اتاق غذاخوری
اتاق غذاخوری کاخ نیاوران هم مثل بقیه فضاهای کاخ، یک فضای معمولی نیست. این اتاق در ضلع جنوبشرقی نیاوران قرار گرفته و با سرویسهای غذاخوری سفارشی معروف دنیا از جمله رزنتال و باواریا کشور آلمان، باراکا در کشور فرانسه و موزر کشور چکسلواکی چیده شده است. یک زمانی همه خاندان پهلوی به همراه مهمانان خود، دورتادور این میز مینشستند و صدای به هم خوردن ظروف و همهمه صحبت در فضا میپیچید.
علاوهبراین فضای غذاخوری با اشیای گرانبهای مختلفی از جمله شمعدانهای ساخت باراکای فرانسه، ظروف نقره کشور انگلیس در قرن نوزدهم، ظروف نقره با روکش طلا ساخت فرانسه، فرش طرح شاهعباس و اسلیمی بافت اصفهان و مبلمان ساخت تزئین شده است.
اتاق نشیمن
اتاق نشیمن در طبقه همکف، نورپرداری متفاوتی دارد و در دکوراسیون آن از رنگهای تیره استفاده شده است. به همین خاطر نسبت به سایر بخشها و اتاقهای کاخ نیاوران، فضای متفاوتتری دارد.
در این سالن اشیای ارزشمندی مثل نقاشی روباه اثر شارل ورلا، فرش بافت بختیاری طرح قاب قابی، مجموعه سفال تمدن آمریکای جنوبی، گلدان ساخت کارخانه ساتسوما ژاپن مربوط به قرن ۱۹ میلادی، ظروف تزئینی هدیه ریچارد نیکسون، رییس جمهور سابق آمریکا است.
سالن سینمای اختصاصی طبقه همکف کاخ اصلی
سینمای اختصاصی کاخ نیاوران در ضلع شرقی کاخ قرار گرفته و مساحت آن حدود ۴۰۰ مترمربع است. این سینما فضایی دلباز با صندلیهای بسیار راحت است که جان میدهد ساعتها روی آنها لم بدهید و فیلم ببینید. سالن سینما از چند بخش سالن اصلی، رختکن، اتاق آپارات و فضایی برای کنترل و تنظیم نور، صدا و پخش فیلم تشکیل شده است.
یکی از تزئینات منحصربهفرد این سالن، لوستر و پرده سینمای آلومینیومی است که توسط هنرمند معروف فرانسوی، چارلز سویگنی طراحی شده. لوستر سالن از ۴۳۵۶ لوله شیشهای دستساز تشکیل شده که قبلا با ۱۲۰ لامپ مهتابی روشن میشده، اما حالا لامپهای آن را به لامپ LED تغییر دادند. علاوهبراین، پرده ریلی سینما نیز از جنس آلومینیوم است که در هنگام باز و بسته شدن و برخورد آلومینیومها به یکدیگر، صدای دلنشین و معجزهمانندی تولید میکند.
در سالن سینمای کاخ نیاوران اشیای ارزشمندی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- دستگاه تنظیم نور
- پارتیشنهای تلفیقی از برنز و آینه
- تابلوهای نقاشی
- آثار هنری مدرن
- مبلمان فرانسوی ساخت شرکت کنول
- دو دستگاه دوربین ۸ میلیمتری فیلیپس و یک دستگاه دوربین ۱۶ ملیمتری هورتسون در فضای اتاق آپارات
- دستگاه تنظیم و میکس صدا
اتاق انتظار مهمان
اتاق انتظار مهمان، فضایی بود که برای انتظار مهمانان اختصاص داده شده بود. این اتاق در جنوبغربی کاخ و کنار راهپله قرار گرفته و اشیای ارزشمندی مثل نقاشی منظره نارنجی اثر ایران درودی، نقاشی منظره بندر آنتور اثر وان ودت، تندیس زنان سابین اثر ژان بولون و نشان مهر اهدایی از طرف دولت پاکستان به دربار پهلوی در این اتاق قرار گرفته است.
نیمطبقه دوم کاخ نیاوران
نیمطبقه کاخ نیاوران در واقع طبقه میانی ساختمان کاخ است که نسبت به سایر طبقات وسعت بیشتری دارد. در این نیمطبقه اتاقهایی مثل اتاق کنفرانس، اتاق خواب لیلا و ندیمه او، دفتر منشی فرح دیبا و اتاق کار وجود دارد اما به خاطر نامناسب بودن مسیر بازدید، معمولا امکان بازدید از این نیمطبقه وجود ندارد.
از جمله آثار هنری و اشیای ارزشمندی که در نیمطبقه دوم کاخ نیاوران دیده میشود، میتوان به پاراوان منبت و مشبککاری کشور پاکستان، نقاشی سه قابی با منظره شمیران اثر ماکرولاکیس، مجسمه سنگی بودا از کشور پاکستان مربوط به قرن سوم میلادی و پاراوان با تصاویری از چین باستان اشاره کرد.
طبقه دوم کاخ نیاوران
طبقه دوم کاخ نیاوران به فضاهای خصوصی و اتاقهای شخصی خانواده پهلوی اختصاص داده شده است. این طبقه را میتوان به چند بخش تقسیم کرد: فضای بیرون اتاقها و راهروها، اتاقهای مربوط به فرزندان پهلوی در ضلع شمالی و اتاقهای خصوصی مربوط به محمدرضا پهلوی و فرح در ضلع جنوبی.
فضای بیرونی اتاقها با آثار ارزشمندی از جمله فرش بافت کارگاه صیرفیان اصفهان، تصویری از فرح پهلوی اثر کریم روحانی، تابلو رودخانه و دره اثر هوشنگ سیحون، تابلو ساحل لاجوردی اثر مارک شاگال و چند تاپستری یا گوبلن بافت فرانسه تزئین شده است.
اتاق علیرضا پهلوی
طراحی اتاق علیرضا پهلوی در کاخ نیاوران با رنگ آبی انجام گرفت و فضای صمیمانهای دارد. کنار اتاق حمام و سرویس بهداشتی اختصاصی او قرار دارد. در این اتاق میتوانید اسباببازیهای والت دیزنی و کتابهای علیرضا پهلوی را ببینید.
اتاق مطالعه علیرضا پهلوی
اتاق مطالعه علیرضا پهلوی، فضایی برای مطالعه او بود که به اتاق خوابش راه داشت. هنوز هم برنامه هفتگی درسی علیرضا روی دیوار دیده میشود و وسایل مختلفی در اتاق وجود دارد:
- قالیچه بافت قم
- نشان یادبود نخستین پرواز مستقل علیرضا پهلوی
- مجموعه پلاکهای ناوگان نیروی دریایی پهلوی دوم
- ماکت ناو دریایی مدل P220 ساخت فرانسه مربوط به سال ۱۹۷۶
- ارگ مخصوص علیرضا
اتاق فرحناز پهلوی
رنگ صورتی، فضای لطیف و دخترانهای در اتاق فرحناز پهلوی ایجاد کرده که در اولین نگاه جذبتان میکند. این اتاق به فضای اتاق مطالعه راه دارد و با فرش بافت تبریز و دو تابلوی هنری اثر رابرت ولکر و عباس کاتوزیان تزئین شده است.
اتاق مطالعه فرحناز پهلوی
فرحناز پهلوی هم مانند علیرضا، یک اتاق مطالعه اختصاصی داشت. دکوراسیون اتاق مطالعه با رنگ و فضای اتاق خواب فرحناز پهلوی هماهنگی دارد. علاوهبراین، فضای کناری اتاق محلی برای نگهداری لباسهای فرحناز بوده که هنوز هم چند تا از لباسها برای بازدید باقی مانده است. از جمله اشیایی که در این اتاق میبینید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مجموعه مجسمههای چینی ساخت لادرو اسپانیا
- قالیچه بافت کاشان طرح گل فرنگی
- تابلوی بدون عنوان اثر جی. نیورت
- مجموعه عروسکهای چوبی و پارچهای ساخت روسیه
- قفس تزئینی با پرندگان تاکسیدرمی
- مجسمههای برنزی اثر پییر جی. میئه
اتاق لباسهای رسمی محمدرضا شاه
در فضای راهپلهای طبقه دوم، فضایی برای نمایش لباسهای رسمی محمدرضا شاه و فرح اختصاص داده شده است. تماشای این لباسها شما را با پوشش خانواده دربار در دوران پهلوی آشنا خواهد کرد.
اتاق و میز آرایش فرح پهلوی
این اتاق برای آرایش فرح پهلوی اختصاص یافته بود. موقعیت این اتاق بهگونهای است که هم به اتاق خواب و هم به ورودی سرسرا دسترسی دارد. شما هنوز هم میتوانید برخی از لوازم شخصی را روی میز آرایش فرح پهلوی ببینید.
اتاق استراحت محمدرضا شاه در کاخ نیاوران
استراحتگاه محمدرضا پهلوی در کاخ نیاوران، یک اتاق در طبقه دوم کاخ نیاوران بود. او معمولا برای استراحت نیمروزی به این اتاق میرفت. اتاق استراحت محمدرضا شاه در کاخ نیاوران با اشیای ارزشمندی تزئین شده که در این بخش، تعدادی از این آثار را معرفی میکنیم:
- میز تحریر نقاشی روی چوب ساخت کشور فرانسه در قرن ۱۸ میلادی
- مبلمان ساخت کشور فرانسه
- تابلوفرش بافت کرمان با تصویر پهلوی اول و همسرش تاجالملوک
- نقاشی چهره دو زن اثر ژان مارکی ناتی یر، هدیه سناتور محسن فروغی به مناسبت جشن تاجگذاری
- تذهیب و خوشنویسی مدح چهره حضرت محمد، هدیه منوچهر صانعی
اتاق نشیمن
اتاق نشیمن طبقه دوم کاخ نیاوران به مهمانهای خصوصی و دورهم نشستن خانواده پهلوی اختصاص داشته است. یکی از معروفترین تابلوهای ارزشمند در کاخ نیاوران در این اتاق قرار دارد. این اثر، تابلوی نقاشی فرح دیبا به همراه فرزندانش، علیرضا و فرحناز است که توسط ویدال کودراس به تصویر کشیده شده است.
اتاق خواب شاه و همسرش
اتاق خواب محمدرضا پهلوی و همسرش فرح با رنگ طلایی و شیری طراحی شده است. این اتاق، فضایی مجلل دارد که با مبلمان و تخت ساخت فرانسه چیدمان شده است. کف اتاق، فرش دستبافت تبریزی با طرح بتهجقه و قالیچه بافت کاشان با طرح درخت و گلدان دیده میشود که حالوهوای اتاق هماهنگ است.
سقف بازشو کاخ نیاوران
همانطور که قبلا گفتم، یکی از جاذبههای معماری کاخ اصلی، سقف بازشویی است که فضای کل کاخ را تحتتاثیر قرار میدهد. زمانیکه در طبقه دوم هستید، بهراحتی میتوانید سقف را ببینید. این سقف متحرک از جنس شیروانی آلومینیومی است که مجهز به تابلوفرمان الکترومکانیکی سه فاز و سیستم کنترل فاز جهتن جلوگیری از دو فاز شدن سیستم موتور گیربکس است.
زمانیکه دکمه باز شدن سقف فشار داده شود، سقف از وسط، روی ریلهای ثابت به طرفین حرکت میکند و امکان متوقف کردن آن در اندازه دلخواه نیز وجود دارد. سقف متحرک کاخ نیاوران پس از تعمیراتی که در سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۸ انجام شد، قابلاستفاده است اما به خاطر جلوگیری از آسیب و استفاده بازدیدکنندگان و علاقمندان، فقط در روزهای خاصی از سال، طبق جدول زمانبندی حفاظتی از نظر نور، شرایط جوی و دما گشوده میشود.
موزهها و بخش های مجموعه نیاوران
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران به کاخ اصلی ختم نمیشود، این باغ تاریخی پر از شگفتیهای مختلف است که ساعتها میتواند سرگرمتان کند. در این بخش، هرکدام از عمارات و موزههای نیاوران را به شما معرفی میکنم:
کوشک احمدشاهی، نگینی در باغ نیآوران
کوشک احمدشاهی یکی از بناهای زیبای مجموعه نیاوران است که بهخاطر معماری متفاوتش شهرت دارد. متاسفانه در رابطه با زمان ساخت این بنا اطلاعاتی وجود ندارد اما احتمال میرود که کوشک متعلق به دوران قاجار باشد. ساختمان کوشک احمدشاهی در دو طبقه ساخته شده و در آن میتوانید محل استراحت و کار رضا پهلوی را مشاهده کنید.
نمای بیرونی کوشک، یک بنای آجری است دورتادور طبقه دوم آن را ایوانهایی با ستونهای سفید ظریف تزئین کرده. سقف شیروانی ساختمان با الهام از معماری نئوکلاسیک اروپایی و هنر ایرانی دوران قاجار ساخته شده است. یکی از نکات جالب در رابطه با کوشک احمدشاهی در کاخ نیاوران این است که آب قنات از آبنمای وسط کوشک عبور میکند و در نهایت به حوض دایرهای بزرگ جلو عمارت میرسد.
طبقه بالای عمارت یک سالن اصلی دارد و دورتادور آن را ایوان سرتاسری تشکیل شده است که از این سالن بهعنوان اتاق موسیقی استفاده میشده. اطراف سالن قفسههای چوبی قرار دارد که ویترین دارند. امکان بازدید از طبقه دوم وجود ندارد اما تمام وسایلی هم که در آن وجود داشته به طبقه همکف منتقل شده که ازجمله آنها میتوان به آلات موسیقی مختلف اشاره کرد.
کوشک احمدشاهی از بخشهای مختلف از جمله اتاق غذاخوری، اتاق آجودان، اتاق خواب رضا پهلوی، اتاق مطالعه رضا پهلوی و فضای نمایشگاهی تشکیل شده است. این عمارت نیز، مانند بقیه کاخهای مجموعه نیاوران پر از اشیا و آثار هنری گرانبها است:
- پیانوی دربار
- گلدانهای چینی ساخت کارخانه چینی قصاعی با طرح محمدرضا پهلوی
- تیر و کمان متعلق به سال ۱۹۷۰ متلق به برند Bear Archer
- کتاب دخترک دریا نوشته هانس کریستین اندرسون با ترجمه و نقاشی فرح دیبا
- بشقاب یادبود جشن شاهنشاهی
- مبلمان طرح کشور فرانسه
- جعبه منبتکاری اهدایی از هندوستان
- و…
کاخ صاحبقرانیه، بدون بازدید!
کاخ صاحبقرانیه نزدیکترین کاخی است که بعد از بازدید موزه جهاننما خواهید دید. این کاخ به دستور ناصرالدینشاه ساخته شده و یادگاری از دوره قاجار محسوب میشود.
اگر تا به امروز فرصت دیدن فضای داخلی صاحبقرانیه را نداشتهاید، احتمالاً تا تاریخ نامعلومی دیگر این شانس را نخواهید داشت! کاخ صاحبقرانیه بهدلیل موقعیت جغرافیایی خود، روی گسل و یک قنات بنا شده که این دو عامل مذکور، سبب بدون بازدیدبودن کاخ از سال ۱۳۹۴ تا مدت زمان نامعلومی شده است و برای کسب اطلاعات و دیدن تصاویر درون کاخ صاحبقرانیه باید از راهنمایان مربوطه کمک بخواهید.
اگر اهل فیلم و سریال باشید، در آثاری همچون: «کمالالملک، دلشدگان، سلطان صاحبقران، شازده احتجاب، میرزا کوچکخان و…» موفق به دیدن نمایی از درون کاخ شدهاید.
این کاخ از اتاقها و سالنهای متفاوتی تشکیل شده که طی گذشت زمان، طبیعتا کاربریهای متفاوتی هم به خود دیده است. یکی از فضاهای این کاخ مربوط به حرمسرای ناصرالدینشاه بوده که محمدرضا شاه کاربری آن را تغییر میدهد و از این محل برای پذیرایی از مهمانان خارجی خود استفاده میکرده است. البته ناگفته نماند که این کاخ در زمان رضا شاه تا حدی رو به فراموشی میرود…
از اتاقهای جالب توجه کاخ صاحبقرانیه میتوان به اتاق دندانپزشکی آن اشاره کرد. محمدرضا پهلوی برای چکاپ و رسیدگی به دندانهای خود تصمیم به ساخت این اتاق در کاخ میگیرد، چراکه در حالت کلی و به نقل از راهنمایان، وضعیت دندانهای وی خیلی سروسامانی نداشته و برای جلوگیری از تردد زیاد در شهر و رعایت اقدامات امنیتی، این اتاق ساخته میشود.
وضعیت ظاهری حمام و شیرآلات آن هم که همگی برنزی است و در فرانسه ساخته شده است، خود گویای بهروزبودن تجهیزات بهکاررفته در ساختمانهای کاخ است. البته از حیث بهروزبودنها میتوان به استفاده از دستگاه ATM در سال ۱۳۵۳ اشاره کرد و همینطور استفاده امیرعباس هویدا از کامپیوتر که از اولین افرادی بود که در دفتر کار خود از کامپیوتر شخصی استفاده میکرد.
در صاحبقرانیه کرسیخانهای وجود دارد که طراحی آن را فرح دیبا برعهده داشته و از این قسمت عمارت برای برگزاری مراسم یلدا استفاده میکردهاند و تناژ رنگی قرمز این قسمت نشان از میوههای قرمز و تزیینات شب یلدا دارد.
کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران، گلچینی از فرهنگ و هنر
کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران در دنجترین محیط ممکن، در جوار محل سکونت خانواده پهلوی ساخته شده است. کتابخانه یک فضا دو طبقه به همراه زیرزمین است که به عنوان کتابخانه اختصاصی فرح پهلوی احداث شد. طراحی و ساخت کتابخانه به عهده مهندس عبدالعزیز فرمانفرماییان، یکی از بنیانگذاران نظام مهندسی جدید ایران و دکوراسیون داخلی، به عهده هنرمند آمریکایی، چالرز سویگنی بود.
دکوراسیون داخلی کتابخانه، تلفیقی از فضا و پلان ایرانی (فرم چهار ایوانی)، انعکاس نور و الهام از صفحات آیینه گون است. فضای داخلی کتابخانه، ترکیبی از شیشه، آیینه و برنز است که حالتی رویایی و آرامبخش به آن بخشیده است. با توجه به اینکه این کتابخانه، فضای اختصاصی فرح بوده، مبلمان، پیانو، لوازم صوتی و تابلوهای نقاشی زیادی در آن وجود دارد که فضا را به موزه شبیه کرده است.
کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران شامل ۲۳۰۰۰ جلد کتاب چاپی با ۱۶۰۰۰ عنوان است که شامل آثار فارسی تالیفات فرهنگی، ادبی، اجتماعی و آثار خارجی مانند دایرهالمعارف، باستانشناسی، منابع تمدن و هنر ملل، دورههای تخصصی هنر و… میشود. علاوهبراین کتابهای اهدایی از سران کشو و نویسندگان نامی مانند والت دیزنی، منوچهر آتشی، علی نقی وزیری، پروین اعتصامی و… نیز در کتابخانه به چشم میخورد. از بخشهای دیگر کتابخانه، میتوان به کلکسیون آثار هنری اشاره کرد که شامل بیشاز ۳۵۰ تابلوی نقاشی از هنرمندان ایرانی و خارجی معروف است.
کتابخانه یک زیرزمین نیز دارد که از آن بهعنوان مخزن استفاده میشود. در فضای خارجی کتابخانه و کنار آن یک راهپله رو به پایین قرار دارد که اگر امکان راهیابی به آن داشتید، میتوانید آشپزخانه قرارگرفته در زیر کاخ اختصاصی نیاوران را مشاهده کنید.
باغ کتیبهها، لمس حضور مادیان، پارتیان و ساسانیان
باغ کتیبهها در کاخ نیاوران، فضایی سرسبز در گوشهای از باغ است که به کتیبههای تاریخی اختصاص داده شده. این فضا در سال ۱۳۸۷ با همکاری پژوهشکده زبانشناسی، کتیبهها و متون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افتتاح شد. باغ کتیبهها، نمایشگاه دائمی میراث مکتوب پیشینیان انسان است که شامل ۴۳ مولاژ از کتیبههای صخرهای دورههای تاریخی مختلف میشود.
هدف از ساخت چنین موزهای، استفاده بهتر دانشجویان و محققان از کتیبهها و خطوط تاریخی است. آثار حاضر در این باغ به دورههای تاریخی مختلفی مثل مادها، پارتی، ساسانی و… میرسد. خط اوراتی، آشوری، آکدی، آرامی، فارسی باستان، عیلامی و شکسته پهلوی، جزو خطوطی هستند که روی کتیبهها مشاهده میشود. جالب است بدانید که قدمت خطوط باغ کتیبهها به ۲۳۰۰ سال پیش از میلاد میرسد.
چند مورد از مهمترین کتیبههای مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران عبارت است از:
- کتیبه شاپور و اردشیر در نقش رستم
- کتیبه شاپور یکم در نقش رجب
- کتیبه کرتیر در نقش رجب
موزه خودروهای اختصاصی
موزهای مانند موزه خودروهای اختصاصی کاخ نیاوران، پلی بین نسل جوان و تاریخ است که فضایی جذاب برای بازدید فراهم کرده است. این ساختمان که در گذشته به عنوان گاراژ خودروها استفاده میشده، در سال ۱۳۹۱ به بهرهبرداری رسید و آثاری مانند خودروهای اختصاصی پهلوی، موتورسیکلتهای فرزندان خاندان پهلوی و ماکتهای خودرو در آن، به نمایش درآمد.
از جمله آثار شاخص موزه خودروهای خاندان پهلوی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رولزرویس فانتوم ۱۹۶۶
- رولزرویس فانتوم ۱۹۷۷
- موتور هوندا ATC90
- موتور هوندا ۵۰
- موتور CHIBI
- Lady Motor
موزه جهان نما، بازتابی از هنر و تاریخ
موزه جهاننما در سال ۱۳۵۵ شمسی، با هدف حفظ و نگهداری آثار اهدایی به خاندان پهلوی، علیالخصوص فرح دیبا تأسیس شد. فرح برای تکمیل کلکسیون آثار هنری، متخصصین خبره را مسئول خرید و جمعآوری آثار هنرمندان بزرگ کرده بود. درهای این موزه پس از انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۷۶ برای بازید عموم گشوده شد.
اسم جهاننما دقیقا همانچیزی است که در موزه با آن مواجه میشوید، یک فضای کوچک که یک جهان را در خود جای داده. نام این موزه برگرفته از تالار آینهکاری کاخ صاحبقرانیه است. ساختمان این موزه شامل یک طبقه همکف با چهار سالن و زیرزمینی با تنها یک سالن اصلی است. آثار قرارگرفته در این موزه را میتوان به دو دسته هنر پیشاز تاریخ و هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان تقسیم کرد.
آثار هنری پیشاز تاریخ شامل ظروف سفالین مناطق باستانی ایران، آثار بهجا مانده از تمدن مصر باستان، سردیس سنگی بودا از سده دوم میلادی و سفالینههای فرهنگ و تمدن منطقه آند است. جالب است بدانید که قدمت برخی از این آثار هنری به ۵۰۰۰ سال قبل برمیگردد.
در میان آثار معاصر، اسامی هنرمندان مشهور و تأثیرگذاری به چشم میخورد که از نمونههای آن میتوان به پابلو پیکاسو، سالوادور دالی، پرویز تناولی، سهراب سپهری، بهمن محصص، گوگن و… اشاره کرد. یکی از بخشهای دیدنی موزه جهاننما، سقف سالن اصلی است که با نقاشی نقوش گل و مرغ شیراز تزئین شده است و دورنمای آن شبیه به فرش دستبافت ارزشمندی است که روی سقف قرار گرفته.
سایر امکانات کاخ نیاوران چیست؟
تا اینجا همه بخش های مجموعه نیاوران را به شما معرفی کردیم اما هنوز هم جاهایی هست که از آنها صحبت نشده. مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران دارای امکانات جانبی مختلفی است که کمک میکنند، خاطره بازدید از کاخ سعدآباد برایتان پررنگتر شود. در این بخش به معرفی سایر امکانات کاخ نیاوران میپردازم:
فروشگاه محصولات فرهنگی
فروشگاه محصولات فرهنگی مجموعه نیاوران، فرصتی برای توجه ویژه به فرهنگ و هنر است. این فروشگاه در چهار بخش صنایع دستی، سنگهای قیمتی و تزئینی، کتابهای نفیس و لوح فشرده موسیقی ایران و جهان و دستبافتههای ایرانی مشغول به فعالیت است.
کافه مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران
بعد از یک گشتوگذار حسابی، وقتش رسیده که خودتان را به یک چای یا قهوه مهمان کنید. مجموعه نیاوران به فکر این موضوع بوده و با اختصاص بخشی از محوطه باغ به کافه، چنین فضایی را فراهم کرده است. کافه مجموعه با بازسازی دو کلبه قدیمی و ایجاد فضای مناسب در کنار حوض موزه کوشک احمدشاهی شکل گرفته و پذیرای همه بازدیدکنندگان است.
سالن کنفرانس و گالری هنر
با توجه به افزایش اهمیت مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران به عنوان یکی از مهمترین مراکز گردشگری تهران، این مجموعه در جهت توسعه همهجانبه، اقدام به ساخت بخشی با عنوان سالن کنفرانس و گالری هنر کرد. در این عملیات، بنای متروکه رختشویخانه، در سال ۱۳۹۴ شمسی، برای این هدف تغییر کاربری داده شد.
سالن کنفرانس مجموعه نیاوران، با استانداردهای جهانی، مجهز به سیستمهای صوتی و تصویری ساخته شد. دکوراسیون داخلی سالن با الهام از عناصر موجود در سایر بناهای مجموعه طراحی و نمای بیرون ساختمان نیز، بر اساس طرح قدیمی بنا بهسازی شده است.
گالری جهاننما
بخشی از ساختمان جنبی موزه جهان نما در دهه هفتاد به گالری تبدیل شد. گالری جهاننما، فرصتی برای نمایش و معرفی آثار هنرمندان معاصر و هنرهای سنتی کشور است.
تالار آبی
تالار آبی در این کاخ بدون بازدید است و فقط زمانی که در آن نمایشگاهی برپا میشود، شما امکان دیدن آن را دارید. این تالار محل پذیرایی از رئیسجمهور اسبق امریکا یعنی جیمی کارتر بوده است؛ در زمان پهلوی، بعد از مدتی دست به تغییر و بازسازیهایی در آن میزنند و رنگ تالار را به آبی بدل میکنند، اما این تغییرات با وقوع انقلاب، ناتمام باقی مانده و تالار به همان شکل خود میماند.
زمین تنیس
زمین تنیس مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران حدود ۲۰ سال است که تاسیس شده. علاقمندان به این ورزش میتوانند در هر کدام از فصلهای سال با حضور مربیان باتجربه ورزش کنند.
راهنمای صوتی کاخ نیاوران
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، یکی از جاذبه های گردشگری تهران است که به سیستم راهنمای صوتی مجهز شده است. اینطوری دیگر با خیال راحت میتوانید از هم بخشهای کاخ نیاوران بازدید کنید و به صدای قصهگوی همراهتان گوش کنید. این راهنما شامل معرفی ۶ موزه مجموعه، باغ تاریخی نیاوران و روایت وقایع تاریخی قاجار تا پهلوی است.
بازدیدکنندگان هنگام ورود به مجموعه یا در طول بازدید میتوانند با استفاده از دستگاه یا نصب اپلیکیشن مربوطه روی گوشی خود، به محتوای صوتی دسترسی پیدا کنند. برای نصب اپلیکیشن کافی است کیو آر کد تابلوهای نصبشده در مسیر را با گوشی خود اسکن کنید.
تنوع گونه های گیاهی و جانوری در باغ ایرانی کاخ نیاوران
با توجه آبوهوای مساعد شمال تهران و خاک حاصلخیز منطقه، باغ کاخ نیاوران دارای پوشش گیاهی و جانوری تنوعی است. درختان چنار کهنسال، حدود ۸۰% از پوشش گیاهی مجوطه کاخ نیاوران را تشکیل میدهند. این درخت، درخت بومی ایران است که با آبوهوای کشور سازگاری دارد. در این باغ درختهای دیگری مثل نارون، بلوط، گردو، توت و شاهتئوت، سپیدار، سرو، ماگنولیا، سیب، سولاق و… نیز دیده میشود. علاوهبراین هنگام قدم زدن در باغ زیبای نیاوران، میتوانید درختچههای مختلف و گلهای تزئینی، مینیاتوری و دائمی رنگارنگی را ببینید که فضا را زیباتر کردهاند.
باغ ایرانی کاخ نیاوران به خاطر درختهای بلند و قدیمی، پذیرای انواع پرندگان است. در این باغ پرندگانی مانند دارکوب، گنجشک خانگی، چرخریسک نیزار، بلبل خرما، دلیجه، قمری، مرغ مینا، سار، طوطی، شاهطوطی، کلاغ ابلق و… زندگی میکنند که صدای دلنوازشان همیشه موسیقی زنده باغ نیاوران است.
توجه داشته باشید که نیاوران با گونههای گیاهی منحصربهفرد و تاریخی، ارزش ویژهای. بنابراین از ورود به فضای سبز و ریختن زباله در این محیط خودداری کنید.
عکاسی در مجموعه کاخ نیاوران
طبیعتا بازدید از جاهای دیدنی تهران، آن هم جایی مثل کاخ نیاوران با آنهمه موزه و کاخ و طبیعت بینظیر، حسابی برای عکاسی وسوسهبرانگیز است اما باید توجه داشته باشید که عکاسی در باغ نیاوران هم قوانین خاص خودش را دارد. طبق راهنمای بازدید مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در سایت این مجموعه، در هنگام عکاسی حتما باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- از توقف طولانی جهت عکاسی خودداری کنید و از کارکنان موزه درخواست عکاسی از خود و همراهانتان را نداشته باشید.
- نور فلاش دوربینهای عکاسی بهدلیل طول موج بالای نوری باعث ایجاد تنش در ساختار آثار تاریخی به ویژه نقاشیها، بافتهها و آثار دارای رنگدانه میشود. بنابراین به هنگام عکاسی، فلاش دوربین را خاموش کنید.
- بردن وسایلی مثل مونوپاد، تکپایه و سهپایه عکاسی، نورپردازی به داخل موزه ها ممنوع است.
- از توقف در مسیر بازدید برای عکسهای یادگاری خودداری کنید تا موجب اذحام جمعیت نشوید.
- هرگونه فیلمبرداری و عکسبرداری حرفهای (با تجهیزات جانبی از قبیل تک پایه و سهپایه عکاسی، نورپردازی و…) در محوطه و داخل موزهها بدون اخذ مجوزهای لازم ممنوع است.
- هرگونه فیلمبرداری و عکسبرداری تبلیغاتی و مدلینگ در محوطه و داخل موزهها ممنوع است.
- عکاسی از تجهیزات ایمنی، فنی، امنیتی و حفاظتی (دوربین های مداربسته و…) در تمامی فضاهای داخلی و محوطه باز مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران به هر نحوی ممنوع است.
- لطفاً در صورت مشاهده هرگونه خسارت و آسیب به بناها و آثار موزه ای توسط بازدیدکنندگان، موارد را سریعاً به دفتر یگان حفاظت این مجموعه به شماره ۲۲۲۸۲۰۶۹-۰۲۱ اطلاع دهید.
آدرس و اطلاعات تماس با مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ نیاوران
آدرس کاخ نیاوران تهران: تهران، خیابان شهید باهنر (نیاوران)، ضلع شرقی میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران
تلفن گویا: ۰۲۱-۲۲۲۸۲۰۱۳-۶
روابط عمومی: ۰۲۱-۲۲۲۸۲۰۲۰ , ۰۲۱-۲۲۲۸۲۰۵۰
جاهای دیدنی اطراف کاخ نیاوران
اگر فرصتی باقی ماند که بخواهید جاهای دیدنی اطراف کاخ نیاوران را هم ببینید، در این قسمت چند مورد از جاهای دیدنی تهران در نزدیکی کاخ نیاوران را به شما معرفی میکنیم:
هیومن پارک
هیومن پارک، بزرگترین پارک موضوعی خاورمیانه است که یکی از جاهای دیدنی تهران برا کودکان و بزرگسالان محسوب میشود.این پارک نوعی شهربازی علمی است که به حوزه آناتومی بدن انسان میپردازد و تمام اعضای بدن را به شکل ماکت و در سایزهای بسیار بزرگ به نمایش گذاشته است. در طول گردش در هیومن پارک، راهنمایان متخصص شما را همراهی میکنند و توضیحات لازم را در اختیارتان میگذارند.
آدرس هیومن پارک: تهران، خیابان دارآباد، خیابان موزه
موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد
موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد تهران، یک موزه جامع از گونههای طبیعی حیات وحش کشور است. در این موزه، بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاهی از طبیعت ایران و ۱۶۵ گونه پرنده به نمایش گذاشته شده است. این موزه از بخشهای مختلفی از جمله سالن آبزیان و خزندگان، سالن آفریقا، سالن مرکز و جنوب ایران، سالن شمال ایران، سالن آسیا، اروپا و آمریکای شمالی، سالن زمینشناسی، بخش حشرات، سالن گیاهشناسی، کارگاه تاکسیدرمی و کتاربخانه تخصصی تشکیل شده که هر کدام، بهصورت تخصصی، به گونههای حیوانی و گیاهی یک منطقه پرداخته است.
آدرس موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد: تهران، میدان نیاوران، خیابان دارآباد، بعد از آجودانیه، خیابان موزه
رصدخانه و موزه شهاب سنگ تهران
رصدخانه و موزه شهابسنگ تهران یکی از جدیدترین جاهای دیدنی تهران است که در تابستان ۱۳۹۹ تاسیس شد. هدف از ساخت چنین موزهای، آشنایی با انواع شگفتیهای دنیای آسمان است. در این موزه میتوانید از کلکسیون شهابسنگهای مختلف دیدن کنید و از تلسکوپهای تخصصی بخش رصدخانه برای تماشای آسمان استفاده کنید.
آدرس رصدخانه و موزه شهابسنگ تهران: تهران، میدان نیاوران، خیابان دارآباد، بعد از آجودانیه، خیابان موزه