به گزارش شاهدان عینی و بعضی خبرگزاریها صبح روز یکشنبه ۱۶ آبان، پدیده تنوره دریایی حین بارندگی در حد فاصل جزیره قشم و جزیره هرمز رخ داده است. صمد حمزهای، عضو هیأت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی و رییس فعلی مرکز اقیانوس شناسی در خلیجفارس در گفتگویی با خبرگزاری ایرنا این خبر را تایید کرد.
شاید در وهله اول از خود بپرسید تنوره دریایی چیست؟
تنوره دریایی یا به زبان سادهتر گردباد دریایی، پدیدهای است که روی سطح دریا و در اثر فعل و انفعالات جوی شکل میگیرد. این پدیده بسیار نادر است و سابقه چندانی در خلیجفارس ندارد. به علت خارقالعاده بودن پدیده از لحاظ بصری، ویدیوهای این واقعه به سرعت در فضای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد. این پدیده بیشتر در مناطق حارهای کره زمین مشاهده میشود و وقوع آن در خلیجفارس احتمالا از دیگر پیامدهای بحران گرمایش جهانی است.
نحوه شکلگیری تنوره دریایی
تنوره دریایی در مقیاسی کوچک شکل میگیرد و با توجه به نقطه شروع آن، میتوان نوع تنوره را تشخیص داد. به طور کلی تنوره دریایی دو نوع دارد: تنوره گردبادی و تنوره غیرگردبادی. تنوره گردبادی همانطور که از اسم آن برمیآید، مثل گردبادهای زمینی حول محور یک میان چرخنده یا Mesocyclone شکل میگیرد.
تنورههای غیر گردبادی در شرایط جوی مساعدتر رخ میدهند. این نوع از تنورهها وفور بیشتر و عمر کوتاهی دارند و به همان سرعت وقوع، از آسیاب میفتند. تنورههای گردبادی به خاطر شرایط خاص مورد نیاز، کمتر اتفاق میفتند و حتی در موارد کمتری مورد رویت قرار میگیرند.
تنوره برفی چیست؟
تنوره برفی پدیدهای به شدت نادر است و وقتی رخ میدهد که یک Mesocyclone زیر بستر طوفان برفی شکل بگیرد. متاسفانه اطلاعات کمی ازین پدیده در دسترس است و تنها ۶ تصویر تایید شده از این واقعه ثبت شده است.
برای ایجاد تنور برفی شرایط ویژهای لازم است. باید حین طوفان برف و سرمای زیر صفر، جریان آب گرمی از زیر مرکز طوفان عبور کند؛ در این شرایط بخاری مه مانند روی سطح آب شکل میگیرد. این پدیده نیز مانند تنوره دریایی عمر چندانی ندارد.