حدود یک ماه از شناسایی اولین مورد ابتلا به اومیکرون یا گونه جهش یافته جدید ویروس کرونا میگذرد. روند واکسیناسیون در آفریقا به کندی پیش میرود. آنها با مشکلاتی برای تامین و پخش واکسن مواجه هستند.
همین مسئله باعث شد تا کنترل اپیدمی از شرایط امن خارج شود و جهش جدیدی با میزان سرایت بالاتر از سویه قبلی (دلتا در هند) پدیدار شود. برای جلوگیری از شیوع همهگیر در سراسر جهان، ممنوعیتهای پروازی و مسافرتی در اکثر کشورها دوباره از سر گرفته شد. این مسئله به دلیل همزمانی با تعطیلات سال نوی میلادی، اهمیت بیشتری پیدا کرد.
در همین خصوص ستاد ملی مقابله با کرونای ایران، ۲۸ آذرماه در جلسهای مشترک با وزیران کشور و دستگاههای به تشریح و تببین مصوباتی در رابطه با محدویتهای سفر پرداختند.
مصوبه مطرح شده در این جلسه به ممنوعیت ورود مسافران و اتباع خارجی از طریق مرزهای زمینی، هوایی و دریایی اشاره کرده بود.
این مصوبه در تاریخ سی آذر به همراه دستورالعمل ستاد ملی کرونا اجرایی شد. در این دستورالعمل، ورود مسافر یا گردشگر از ۱۲ کشور اروپایی و آفریقایی به مدت ۱۵ روز تا تاریخ ۱۴ دی ماه ممنوع اعلام شد.
این کشورها شامل لیست زیر میشدند:
انگلیس | فرانسه | نروژ | دانمارک |
بوتساوانا | نامیبیا | لسوتو | زیمباوه |
آفریقای جنوبی | مالاوی | اسواتینی | موزامبیک |
در ادامه این دستورالعمل از روز شنبه چهارم دی ماه سال ۱۴۰۰، ورود همه اتباع غیرایرانی (به غیر از ۱۲ کشور اعلام شده در بند بالا) از طریق مرزهای هوایی یا زمینی ویا دریایی ممنوع است.
تنها دسته افراد زیر استثنا هستند و امکان ورود به ایران را دارند:
- افرادی که پروانه اقامت معتبر در جمهوری اسلامی ایران را دارند.
- افرادی که ویزای تحصیلی ایران را دارند. ( طلاب مدرسههای علوم دینی و دانشجویان خارجی که در ایران مشغول به تحصیل هستند.)
- افرادی که ویزای کاری با اجازه کار در ایران دارند.
- افرادی که به قصد سرمایهگذاری وارد کشور میشوند و ویزای سرمایهگذاری دارند.
- افرادی که قصد درمان بیماری در ایران و ویزای درمانی دارند.
- بازرگانان و تجاری که اجازه ورود به کشور دارند.
- افرادی که مهر خروج پلیس مهاجرت و گذرنامه ایران را دارند.
همچنین در این دستورالعمل ذکر شده خروج اتباع خارجی که در حال حاضر ساکن ایران هستند، از طریق مرزهای زمینی بدون مانع است.
ورود اتباع ایرانی که الان ساکن کشورهای همسایه هستند، از طریق مرزهای زمینی با رعایت دستورالعملهای بهداشتی (تکمیل دو دوز واکسن و ارائه گزارش منفی آزمایش کرونا) بدون هیچ مانعی امکانپذیر است.
اعتراض به توقف صدور روادید گردشگری و ممنوعیت ورود اتباع خارجی به ایران
ممنوعیت ورود گردشگران خارجی و توقف روند صدور ویزای توریستی در چند روز گذشته با انتقادات فراوانی روبهرو شد.
پور فرج، رییس جامعه تورگردانی ایران در گفتگویی با خبرگزاری ایسنا در خصوص اعمال این محودیتها گفت: «اگر نگرانی اصلی شیوع امیکرون در کشور است، باز بودن مرزهای زمینی به روی کشورهای همسایه چه توجیهی دارد؟ آیا فقط گردشگران و مسافران ناقل اومیکرون هستند و دیگر ترددها باعث پخش این ویروس نخواهد شد؟»
او در ادامه با ممنوعیت ورود طبیعتگرد به ایران هم اشاره کرد و به اهمیت اصلاح این تبصره تاکید کرد.
پورفرج به توقف یک سال و ۸ ماهه صدور ویزای توریستی در ایران اشاره کرد و گفت: با شروع صدور روادید گردشگری از آبان ماه سال جاری، منجر به عقد قراردادهایی با شرکتها و آژانسهای مسافرتی خارج از کشور شد که برای ما تعهداتی را به وجود آورد. مسافرانی از قبل برای تعطیلات کریسمس ویزا و بلیت دریافت کردهاند و با بسته شدن یکباره مرزها متحمل ضرر و بیاعتمادی زیادی خواهیم شد.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی: ممنوعیت ۱۵ روزه شامل مرزهای هوایی نمیشود!
در ادامه پیگیریهای صورت گرفته برای تصحیح و تکمیل این دستوراالعمل، شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی در مصاحبهای با خبرگزاری تسنیم گفت موضوع ممنوعیت ورود اتباع خارجی به ایران از طریق مرزهای هوایی، زمینی و دریایی توسط مهندس ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و صنایع دستی پیگیری شد.
بنابراین ممنوعیت ۱۵ روزه مسافران، طبیعتگردان و گردشگرانی که تبعه کشورهایی غیر از ایران هستند، از دستوراالعمل ابلاغ شده از سوی ستاد ملی کرونا حذف شد.
بر این اساس بند سوم مصوبه ستاد مقابله با کرونا در جلسه پنجم دی ماه این ستاد اصلاح و به دستگاههای مربوطه ابلاغ شد.
با سلام
من سوالی در این خصوص دارم!
در همه سایت ها دو ابلاغیه برای مجاز بودن سفر افراد مقیم کشورهای همسایه و یا ممنوعیت سفر خارجی های مقیم این ۱۵ کشوربه ایران هست ولی من هر چه جستجو کردم پاسخی دریافت نکردم که آیا خارجی هایی(به طور خاص فرانسه منظورم هست) که الان ساکن کشورهای همسایه(ترکیه) هستند و یا در چند ماه اخیر اونجا ساکن بودند می توانند به راحتی درخواست ویزا بدهند و از طریق مرزهای هوایی یا زمینی وارد ایران بشوند؟!