چند ماهی است که موضوع قیمت ارزهای خارجی به یکی از دغدغهها و موضوعات اصلی گفتگوهایمان تبدیل شده است. افزایش قابل توجه و کاهش اندک نرخ دلار و سایر ارزها در روزهای متوالی پدیده جاری چند ماه اخیر در بازارهای کشورمان بوده است. در این میان قیمت ارز مسافرتی و موضوعاتی پیرامون آن بخش عمده تمرکز بسیاری از افراد بوده است؛ خصوصا آن بخشی از جامعه را که به دلایل شخصی یا کاری به سفرهای خارجی متعدد میروند. یکی از تسهیلاتی که سالها در کشورمان به مسافران سفرهای خارجی ارائه میشد، دادن ارز به قیمت دولتی به این افراد بود. اما با افزایش قابل توجه نرخ ارز، موضوع ارز مسافرتی وارد پیچیدگیهای خاصی شد. و هر روز خبرهای متضادی در این رابطه به گوش میرسید.
ارز مسافرتی و مخالفانش
از زمانی که نرخ ارزها افزایش پیدا کرد، بسیاری از افرادی که اهل سفر خارجی بودند، به این موضوع دل خوش داشتند که میتوانند با تهیه ارز مسافرتی، بخشی از هزینههای سفر را با قیمت مناسبتری به سرانجام برسانند. اگرچه این شیوه به ذائقه مسافران سفرهای خارجی خوش میآمد، اما آزردگی عدهای دیگر را با خود به همراه داشت. به طوری که موجب اعتراضات متعدد در شهرهای مختلف کشور شد. از سوی دیگر، این شیوه توزیع ارز با سیاستهای اقتصادی دولت همخوانی نداشت و مسیر حل مشکلات را دشوارتر از قبل میساخت. در یک مدت کوتاه بارها خبرهای ضد و نقیضی پیرامون این موضوع منتشر میشد؛ در حالی که یک منبع خبری اعلام میکرد ارز مسافرتی همچنان توزیع میشود، منبعی دیگر مدعی میشد که توزیع ارز مسافرتی قطع شده است. این روند طی چند روز ادامه داشت تا در نهایت مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفت توزیع ارز مسافرتی به نرخ دولتی پایان یابد. موضوعی که به نحو چشمگیری در سفرهای خارجی، خصوصاً سفرهای خارجی تفریحی تأثیر منفی داشت.
برای جستجو و خرید بلیط هواپیما، اینجا کلیک کنید.
توزیع مجدد ارز مسافرتی
اما این آخرین تصمیمی نبود که درباره ارز مسافرتی گرفته شد. از روز هجدهم شهریور (سال ۱۳۹۷) بار دیگر توزیع ارز مسافرتی در بانکها از سر گرفته شد. البته این بار تنها ۸ شعبه از بانک ملی، کار توزیع ارز مسافرتی را انجام میدهند. میزان ارز مسافرتی که این بار توزیع میشود بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو است و میزان دقیق آن به کشور مقصد بستگی دارد؛ در واقع برای سفر به کشورهای همسایه و کشورهای مشترکالمنافع ۵۰۰ یورو و سایر کشورها ۱۰۰۰ یورو در نظر گرفته شده است.
تفاوتی که این بار در توزیع ارز مسافرتی وجود دارد این است که تفاوت قیمتی چندانی میان ارز مسافرتی دولتی و قیمت ارز در بازار آزاد وجود ندارد. به طوری که در حال حاضر قیمت ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان برای ارز مسافرتی دولتی تعیین شده در حالی که قیمت ارز در بازار آزاد حدود ۱۵ هزار تومان است. به نظر میرسد با این قیمت، هزینه سفر خارجی چندان تغییر نکند اما مسافران حداقل میتوانند ارز مورد نیاز خود را از کانال رسمی دریافت کنند.
بنابر اعلام منابع رسمی، ۸ شعبه بانک ملی که توزیع ارز مسافرتی را مجدداً آغاز کردهاند، عبارتند از: هفتم تیر، اسکان، مرکزی، میردادماد، کاشف، بازار، امام حسین و استاد معین. اما به نظر میرسد سایر شعب نیز به مرور وارد این چرخه شوند.