به گزارش مجله گردشگری علیبابا و به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران «ایسنا»، هر عراقی میتواند تنها با پرداخت ۲۰ دلار، تور مشهد را تهیه کند. این در حالی است که روزانه حدود یک هزار عراقی وارد شهر مقدس مشهد میشوند؛ حتی گفته میشود در آبان ماه امسال، ۳۰ هزار عراقی مسافر شهر مشهد بودند.
مشهد، مقصد زیارتی برای عراقیها
مقصد زیارتی شیعیان، مشهد مقدس، بعد از سفر هیئت بزرگ عراقی و توافقها و قراردادهای امضاشده و همچنین برقراری پروازهای کویت، از این پس روزهای اوج خود را دوباره خواهد دید. بعد از حدود ۱.۵ سال از شیوع کرونا، این شهر باز هم میزبان زائران خارجی است.
مجتبی احمدی، عضو کمیته گردشگری مجمع تشخیص مصلحت نظام و همچنین عضو کمیته فنی اداره کل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی، در گفتوگوی خود با ایسنا بیان کرد: «روزانه بین ۹ تا ۱۱ پرواز از عراق به مشهد انجام میشود. بعد از عراق، پاکستان بیشترین زائر را به مشهد مقدس اعزام میکند. همچنین از این هفته ۶ پرواز مستقیم از کویت به مشهد انجام میشود و حدود یکهزار کویتی به این شهر سفر خواهند کرد.»
احمدی افزود: «هزینه سفر عراقیها ساماندهی خواهد شد. بهعنوان مثال اگر قبلا هر عراقی ۲۰۰ دلار برای سفر به مشهد هزینه میکرد، از این پس میتواند با ۱۰۰ دلار سفر خود را اجرایی کند.»
قیمتهای اقتصادی برای سفر عراقیها به مشهد
تور مشهد با تنوع به زائران عرضه میشود. از اقامت ۳شب در هتل یک ستاره با ۲۰ دلار گرفته تا ۳شب اقامت در هتل ۵ستاره و ۷۵ دلار. سفر زائران عراقی بیمه، ترانسفر فرودگاهی و سه وعده غذایی را هم شامل میشود.
بسیاری از شرکتهای هواپیمایی برای جذب بیشتر مسافران عراقی، روی تورهای خود تا ۳۰درصد تخفیف در نظر گرفتهاند.
پاکستانیها و سفر ارزان به مشهد
احمدی همچنین عنوان کرد: «چون بیشتر شیعیان علاقهمند به امام رضا (ع)، در پاکستان زندگی میکنند و سفر با اتوبوس به سختی انجام میشود، به یکی از شرکتهای هواپیمایی مجوز داده شده تا یک تا دو پرواز در هفته را بین مشهد و لاهور در هفتههای آینده انجام دهد.
چالشهای سفر افغانستانیها
علاوهبراین درباره سفر افغانستانیها به مشهد افزود: «بیش از یک میلیون مهاجر افغانستانی درخواست سفر به مشهد را دارند؛ این در حالی است که برای صدور ویزای آنها همچنان مشکلاتی وجود دارد. مساله سفر افغانستانیها با دیگر مسافران خارجی متفاوت است.
مسافران دیگر حداکثر پس از یک ماه به کشور خود بازمیگردند. اما افغانستانیها با توجه به شرایط سیاسی کشورشان، تمایل به اقامت و مهاجرت به ایران را دارند. سیستم دولتی این مسئولیت را به آژانسهای مسافرتی واگذار کرده که نگرانکننده است.
احمدی که مدت پنج سال مسؤولیت اعزام خارجیهای مقیم در ایران به حج را به عهده داشت، گفت : «بسیاری از افغانستانیها منظم و منضبط هستند و با دعودت آژانسهای برتر افغانستان و طراحی سیستمی برای اعزام زائران، میتوان در این بازار هم فعالیت داشت.
دلالها، نگرانی اصلی گردشگری عراقیها
او درباره نتایج سفر هیئت گردشگری عراق گفت : «بسیاری از زائران عراقی در مکانهای غیرمجاز و بدون تایید و کنترل بهداشت اقامت دارند. همچنین خیلی از آنها گرفتار دلالهایی می شوند که با زبان عربی آشنا هستند. عراقیها علاوه بر سفر زیارتی، برای درمان و انجام جراحیهای زیبایی نیز به ایران سفر میکنند. این دلالها به ازای معرفی هر عراقی ۵۰درصد کمیسیون دریافت میکنند. ما مخالف درآمدزایی نیستیم، اما مساله پشتیبانی و خدماتدهی به مسافر باید بهگونهای باشد که راضی به کشورش بازگردد.»
با وجود از سرگیری سفرهای زیارتی به ایران، اگر سفر زائران عراقی کنترل نشود، تبعاتی در پی خواهد داشت. به همین دلیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با سازمانهای عضو ستاد ملی کرونا، دستورالعملی را تهیه کردند تا مسافران عراقی ساماندهی شده و گرفتار دلالها نشوند.
با تهیه تور مشهد میتوان این مشکلات را به حداقل رساند. به این ترتیب مسافر عراقی میتواند برای هفت شبانهروز تور مشهد را با خدمات کامل و وعدههای غذایی، ۴۵ تا ۵۰ دلار تهیه کند.
فعالیت تشکلهای خصوصی برای گردشگری
احمدی در ادامه گفت : «در مشهد هفت تشکل خصوصی مانند بومگردی و هتلها، آژانسهای مسافرتی و گردشگری سلامت و همچنین ۳۰۰ راهنمای گردشگری وجود دارد. اگر عراقیها فصد سفر به ایران را دارند، بهتر است برای رفاه و کاهش هزینههای خود از این تشکلها استفاده کنند.»
همچنین با آژانسهای عراقی نیز مکاتبه شد و حدود ۶۰ آژانس برای مذاکره و توافق به مشهد سفر کردند. در دو ماه آینده هم میزبان چندین هیئت خارجی خواهیم بود و ۲۲ شرکت گردشگری از عمان دعوت شده است. البته این سفرها و مذاکرات دو جانبه هستند و آژانسهای ایرانی هم برای انجام مذاکرات به عراق سفر خواهند کرد.
در نتیجه این گفتوگوها، تاکنون بیش از ۱۸ قرارداد امضا شده است که یکی از آنها به سفر ۵۰۰ عراقی در هفته از سوی یکی از آژانسها مربوط است.
قیاس بازار عراق و اروپا در گردشگری
احمدی اظهار کرد ما هزینههای بسیاری را برای نمایشگاههای اروپایی در نظر میگیریم و در نهایت به سختی یک گروه پنجنفره به مشهد سفر میکنند. به عبارتی ما وقت زیادی را برای جذب گردشگر از اروپا میگذاریم و مسافر چندانی به خصوص برای شهر مشهد نخواهیم داشت.
هر سال چندهزار یورو برای هر نمایشگاه هزینه شده، درحالی که به راحتی میتوان از کشورهای منطقه گردشگر و زائر جذب کرد. این کشورها فرهنگی نزدیک و دسترسی آسان به ایران دارند. در حالی که ممکن است مسافران اروپایی بیشتر مایل باشند به شهرهای اصفهان و شیراز سفر کنند. اما برای مشهد اینگونه نیست.
در سالهایی که در نمایشگاههای اروپایی حضور داشتیم فقط برای بالا بردن پرچم ایران هزینه کردیم و عایدی چندانی از این نمایشگاهها برای تور مشهد نداشتیم.»
راهکارهای مشکلات سفر عراقیها
همچنین درباره مشکلات سفر عراقیهایی که بدون ساماندهی انجام میشود، گفت: «سرکنسول عراق در مشهد، درباره بعضی از ناامنیها گله دارد. در مقابل به آنها پاسخ داده شد که اگر مسافر با آژانسهای مسافرتی و رزرو تور مشهد، اقدام به سفر کند، آژانس متعهد، پاسخگو و پیگیر مشکلات مسافران عراقی خواهد بود.»
او در ادامه گفت «زمانی که مسافر بدون ساماندهی به مشهد سفر میکند، از محل اقامت او اطلاعی نداریم و نمیدانیم که گرفتار دلال شده یا نه، به همین دلیل کسی نمیتواند پاسخگو باشد. این چنین چهره کشور ما هم تخریب خواهد شد.»
احمدی به این موضوع اشاره کرد که ممکن است گاهی دلالها تستهای غیرواقعی کرونا به مسافران بدهند و یا ویزافروشی کنند. دلالهای غیرمجاز که با زبان عربی آشنا هستند، نیاز مسافران را برآورده میکنند. با افزایش نظارت سازمانهای دولتی میتوان جلوی این ناهنجاریها را گرفت.