ماندگاری بیش از حد ویروس کرونا و طولانی شدن قرنطینههای خانگی در کنار محدودیتهایی که زندگی شهری و بهویژه آپارتماننشینی، برایمان ایجاد کرده قطعا موجب خستگی و کسالت همه شهروندان شده است. علاوهبراین، انتشار اخبار گوناگون پیرامون گسترش و شیوع این بیماری و تعداد قربانیان آن نگرانی و پیرو آن مشکلات روحی و روانی بسیاری را در کودکان و بزرگسالان ایجاد کرده است. بهگونهای که عدهای پناه بردن به طبیعت و طبیعتگردی را بهترین راه فرار از چنین شرایطی میدانند.
اما آنچه در این میان اهمیت دارد، این است که حواسمان باشد پناه بردن به طبیعت با هر نیتی که باشد، شرایط خاص خود را داشته و باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی همراه باشد.
طبیعتگردی با هدف کاهش تاثیرات منفی بر منابع طبیعی
رئیس انجمن علمی طبیعتگردی ایران در رابطه با طبیعتگردی یا اکوتوریسم در دوران شیوع کرونا گفت: وقتی از اکوتوریسم صحبت میکنیم، منظورمان گردش در طبیعت با در نظر گرفتن کاهش تاثیرات منفی بر منابع طبیعی و جامعه محلی است. از سوی دیگر اعضای جامعه محلی هم باید بتوانند بهعنوان میزبانان ضمن خدمترسانی به گردشگران از مزایای این حوزه بهرهمند شوند.
فرید جواهرزاده اظهار کرد: این در حالیست که در شرایط فعلی، حوزه گردشگری و همه شاخههای آن دچار آسیب جدی شده است. به این معنا که از زمان ورود ویروس کرونا در کشور تا کنون هیچ تور گردشگری مجازی در کشور برگزار نشده است.
وی در رابطه با نحوه طبیعتگردی در این دوران گفت: بنابراین، فعالان و شاغلان بخش گردشگری باید خود را برای فعالیت در شرایط کنونی آماده کرده و به بازآموزی لازم برای فعالیت در این دوران بپردازند. همچنین با برنامهریزی مناسب و رعایت پروتکلهای بهداشتی آمادگی میزبانی از گردشگران را داشتهباشند.
در ادامه، جواهرزاده استفاده از ابزارهای نوین مانند شبکههای مجازی، تلویزیون و مطالعه را فرصتی دانست که در این روزها میتواند باعث در خانه ماندن مردم و آشنایی آنها با طبیعت، مناظر و جاذبههای طبیعی داخلی و خارجی باشد.
پروتکلهای بهداشتی برای طبیعت گردی
براساس این گزارش، وزیر میراث فرهنگی،گردشگری و صنایعدستی نیز پیش از این در رابطه با طبیعتگردی و حضور مردم در مراکز تفریحی روباز، گفته بود هیچگونه محدودیتی از نظر این وزارتخانه برای حضور و استفاده مردم از این فضاها با رعایت پروتکلهای بهداشتی وجود ندارد.
حال سوالی که در اینجا پیش میآید این است که رعایت پروتکلهای بهداشتی در طبیعتگردی دقیقا به چه معناست؟ در اینجا قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم.
بنابر اطلاعیههای منتشر شده از سوی وزارتخانه مربوطه و نهادهای فعال در حوزه گردشگری رعایت مواردی در طبیعتگردی لازم و ضروری است که در ادامه میآید:
- ممنوعیت برپایی چادر و کمپهای عمومی به قصد اقامت شبانه در طبیعت و بوستانهای تفریحی
- لزوم استفاده از مراکز اقامتی رسمی دارای مجوز از وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایعدستی در صورت لزوم
- رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در طبیعتگردی
- پرهیز از تردد و اتراق در محیطها و اماکن گردشگری شلوغ
- پرهیز از تعامل و نزدیک شدن به حیوانات و پرندگان طبیعت
- پرهیز از خرید و استفاده از موادغذایی و محصولات دستفروشان
- استفاده از ماسک، دستکش، الکل و ژل ضدعفونیکننده در تمام طول طبیعتگردی