متل قو

راهنمای سفر به متل قو؛ یک شهر ساحلی بی‌نظیر

یک دنیا خاطره در سفر به متل قو

از ابتدا تا انتهای خط ساحلی استان مازندران پر است از شهر، روستا یا مجموعه‌های گردشگری و تفریحی. از بابلسر تا رامسر چندین گزینه قابل انتخاب برای مسافران شمال موجود است. برای آنهایی که وقت کافی دارند، گشتن در هر شهر و منطقه انتخاب جالبی است اما برای کسی که فقط یکی دو روز می‌خواهد در هتلی خوب اقامت داشته باشد و همزمان به ساحل و جنگل برود انتخاب یکجا سخت می‌شود.

معمولا می‌گوییم هرجا شلوغ‌تر است همیشه بهتر است پس ما هم با همین توصیه می‌رویم سراغ متل قو یا سلمان شهر تا ببینیم چه چیزهایی برای مسافرانش دارد.

متل قو نام قدیمی شهر کوچک با نام سلمان شهر است که از توابع شهرستان عباس‌آباد حساب می‌شود.

از عمر این شهر کوچک حدود ۵۰ سال گذشته است و حالا تبدیل به یکی از مقصد‌های اصلی مسافران و مکان مناسبی برای خرید یا ساخت ویلا شده است.

در ادامه می‌خواهیم ببینیم این شهر کوچک چطور ساخته شد و چرا اینقدر شلوغ و پرطرفدار است.

متل قو در کدام استان است؟
استان مازندران، شهر سلمان‌شهر
جاهای دیدنی متل قو کجاست؟
برج‌های قو الماس خاورمیانه، غار دانیال، پلاژ ساحلی متل قو، جنگل تیلاکنار، خیابان دریاگوشه، بازارچه سنتی ترکمن
دیدنی‌های نزدیک به متل قو کدام است؟
روستای اسب چین، دریاچه ولشت، ییلاق مازیچال، نمک‌آبرود

متل قو کجاست؟

متل قو یا همان سلمان شهر فعلی جمعیتی حدود ۱۰ هزار نفر دارد که در روزهای اوج سفر تا ۲۰۰ هزار مهمان دارد. وسعت شهر حدود ۲۰ کیلومتر مربع است.

به دلیل بزرگ شدن شهر، فاصله متل قو تا کلارآباد در شرق و عباس‌آباد در غرب خیلی کمتر شده است. در جنوب آن هم چندین شهرک مسکونی و مجموعه‌های تفریحی و اقامتی ساخته‌اند که بیشترشان در اختیار نهادهای دولتی است.

موقعیت فعلی و آدرس متل قو

با توجه به قرار گرفتن متل قو در مرکز استان مازندران، راه‌های دسترسی به آن مختلف است و بستگی به مبدا حرکت دارد. در کل راه‌های رسیدن به متل قو از تهران جاده‌های چالوس و هراز و از گیلان جاده ساحلی چابکسر به متل قو است.

دسترسی به متل قو

دسترسی به این شهر دیدنی از چندین مسیر مختلف امکان‌پذیر است. شما می‌توانید با استفاده از جاده‌های چالوس، هراز و اتوبان قزوین – رشت به متل قو سفر کنید.

اگر از جاده چالوس به سمت متل قو حرکت کنید، پس از ورود به این جاده زیبا، می‌توانید از طریق جاده ساحلی سیاهکلرود به عباس‌آباد و سپس به سلمان‌شهر برسید.

در صورتی که جاده هراز را انتخاب کنید، ابتدا باید به محمودآباد بروید و سپس به چالوس رفته و از آنجا به متل قو ادامه دهید. سلمان‌شهر در مسیر ارتباطی بین چالوس و تنکابن و رامسر واقع شده است.

متل قو

با استفاده از اتوبان قزوین – رشت، می‌توانید از شهرهای زیبایی مانند رشت، لاهیجان، رامسر و شهسوار عبور کرده و در نهایت به سلمان‌شهر یا متل قو برسید.

  • فاصله نمک آبرود تا متل قو: ۱۰ کیلومتر
  • فاصله بابلسر تا متل قو: ۱۴۱ کیلومتر
  • فاصله متل قو تا رامسر: ۵۸.۵ کیلومتر
  • فاصله چالوس تا متل قو: ۲۴.۸ کیلومتر
  • فاصله ساری تا متل قو: ۱۹۴ کیلومتر
  • فاصله رشت تا متل قو: ۱۸۴ کیلومتر
  • فاصله تهران تا متل قو: ۱۶۵ کیلومتر

وجه تسمیه متل قو

متل قو که همچنین به نام ساقی کلایه یا سلمان‌شهر شناخته می‌شود، به عنوان نخستین شهرک ساحلی در کنار دریای خزر شناخته می‌شود. این شهر توریستی شهرت خود را مدیون مجموعه متل قو است.

نام این متل طبق روایت جوانشیر، به وجود چند قوی زیبا در سواحل دریای خزر برمی‌گردد. به گفته او، در نیمه سال ۱۳۳۸ خورشیدی، هنگامی که در حال قدم زدن در ساحل و فکر کردن به تأسیس متل بود، چند قوی زیبا را مشاهده کرده و تصمیم می‌گیرد نام متل خود را «متل قو» بگذارد.

تاریخچه سلمان شهر از باغ مرکبات تا شهر توریستی

در دهه ۱۳۳۰ شمسی، جایی که الان سلمان شهر است شهری وجود نداشت و فقط خانه‌های روستایی پراکنده بود.

در همان زمان‌ها فردی به نام جمشید جوانشیر به همراه دوستانش به این منطقه سفر می‌کند و با دیدن زمین‌های بایر تصمیم می‌گیرد با ارثی که بعد از فوت پدرش برای او باقی مانده بود اینجا سرمایه‌گذاری کند.

طبق گفته‌ها اول تصمیم می‌گیرد باغ مرکبات بسازد. زمین‌های بزرگ منطقه را می‌خرد و شروع به کاشتن درخت می‌کند اما به دلایل نامشخصی در این کار شکست می‌خورد.

تاریخچه متل قو یا سلمان شهر

بر اساس خاطرات خود جمشید جوانشیر، در نیمه سال ۱۳۳۸ وقتی در ساحل در حال قدم زدن بود به فکر ساخت یک متل می‌افتد و چون چند قو در ساحل دیده بود نام متل قو را برای آن انتخاب می‌کند.

در طول ۶ ماه اولین اتاق‌ها و سالن موسیقی را می‌سازد و درست قبل از عید آن را افتتاح می‌کند. جوانشیر می‌گوید در عید اتاق‌ها پر شد و به مرور زمان مسافران بیشتر و بیشتری به این منطقه آمدند.

ویژگی اصلی متل قو قرار داشتن در ساحل دریا بود. چند هتلی که در شمال وجود داشت هیچ‌کدام به این اندازه نزدیک دریا نبودند. بدون شک خدمات با کیفیت هم تاثیرگذار بود تا موفقیت یک متل کوچک ادامه پیدا کرد.

ساحل متل قو

بیشتر شدن مشتری متل قو باعث شد جوان‌ها و مردم اطراف منطقه از کلارآباد و عباس‌آباد برای کسب درآمد شروع به راه‌انداختن کسب و کارهای خودشان کنند. عده‌ای آمدند و ویلاهای خودشان را ساختند و شهرک‌هایی برای سکونت دائمی ساخته شد.

چون این شهر تنها دلیل ورود مسافران و ایجاد خدمات رفاهی و اقامتی در منطقه بود، همه اینجا را به نام متل قو و بعدها «ساقی کلایه» شناختند.

رشد شهر به سرعت اتفاق افتاد. در سال ۱۳۴۱ شهرداری مشترک کلارآباد و ساقی‌کلایه افتتاح شد و همسر جمشید جوانشیر، خانم فیروزگر اولین شهردار این شهر شد.

به همت شهرداری و سرمایه‌گذاری در این شهر، رشد شهر سرعت گرفت، راه‌ها ساماندهی شدند و چند رستوران راه افتاد. جوانشیر خودش برای زیباسازی شهر هزینه می‌کرد. دروازه فلزی در ورودی شهر و مجسمه‌های بتنی که هنوز هم تعدادی از آنها وجود دارد کار جوانشیر و همسرش است.

تاریخچه متل قو

بعد از انقلاب اسلامی و التهاباتی که ایجاد شد، جمشید جوانشیر از ایران رفت و اموالش را دولت مصادره کرد. وقتی این خبر به گوش جوانشیر رسید به ایران برگشت و سال‌ها درگیر مشکلات رفع مصادره از اموالش شد.

جوانشیر در ایران ماند اما نتوانست سرنوشت مصادره اموالش را تغییر دهد و سرانجام در سال ۱۳۸۷ فوت کرد.

نام شهر هم بعد از انقلاب به سلمان شهر تغییر دادند اما هنوز مردم و کسبه به شهرشان متل قو می‌گویند.

ساحل متل قو

همانطور که در تاریخچه گفته شد، دلیل اصلی جذابیت این شهر فاصله کم تا ساحل دریا است. به راحتی می‌توانید یک ویلا یا پلاژ ساحلی اجاره کنید، از پنجره‌های داخل خانه منظره‌ دریا را تماشا کنید و بعد از شنا یا قدم زدن در ساحل، والیبال بازی کنید.

از دیگر امکانات تفریح ساحلی در متل قو، قایق‌سواری، پاراسل، جت‌اسکی، موتور چهارچرخ، اسب‌سواری، کافی‌شاپ و فروشگاه است.

متل قو

برج قو الماس خاورمیانه

سه برجی که در تمام تصاویر سلمان شهر دیده می‌شود برج‌های قو الماس خاورمیانه هستند. این برج‌ها با سرمایه‌گذای بخش خصوص ساخته شده و دارای واحدهای مسکونی‌، تجاری، شهربازی، رستوران، کافی‌شاپ و پنت هاوس است.

در کل این سه برج دارای ۲۹۲ واحد، پنج واحد پنت هاوس یک هتل و شهربازی است.

برج قو الماس خاورمیانه

بازدید و خرید از واحدهای تجاری برای عموم آزاد است. در این فروشگاه‌ها اقلامی مثل فرش، لباس، لوازم مصرفی، الکترونیکی و دیجیتال، لوازم دکوری و تزئینی عرضه می‌شود.

شهربازی مجموعه مناسب کودکان و نوجوانان تا ۱۵ سال است.

جاهای دیدنی متل قو

از ساحل متل قو که دور شویم می‌رسیم به جنگل و کوهستان. فاصله جنگل تا ساحل ۵ کیلومتر است. در متل قو جاذبه‌های گردشگری پربازدید وجود دارد؛

غار دانیال در جاهای دیدنی متل قو

وارد شدن به غارها ترسناک و بعضی‌ وقت‌ها خطرناک است. در سفر به این شهر می‌توانید وارد غاری شوید که پدیده‌ای جالب و طبیعی در میان جنگل آن را ساخته است. این غار در اثر حرکت آب در زیر زمین کنده شده و رسوبگذاری مدام در آن باعث شکل گرفتن ستون‌های استالاکتیت شده است.

حدود ۱ متر از کف غار پر از آب است که خب برای وارد شدن به آب باید لباس مناسبی بپوشید یا باید دل به دریا بزنید و لباس‌هایتان را کامل خیس کنید. مسیر دسترسی به دهانه غار دانیال آسان است. از خیابان دریا به سمت جنوب و به سمت روستای دانیال بروید. بعد از روستا و گذشتن از پل رودخانه به انتهای جاده می‌رسید که خودروها را همانجا پارک می‌کنند.

غار دانیال

در ادامه، از کنار رودخانه در میان جنگل قدم بزنید تا به دیواره‌ صخره‌ای برسید. دهانه غار کمی بالاتر از دیوار صخره‌ای است. غار دانیال از نوع رودخانه‌ای است و آب همیشه در دالان‌های آن جریان دارد. برای رفتن به قسمت‌های عمیق غار نیاز به چراغ خواهید داشت. در کل رفتن به قسمت‌های عمیق غار نیاز به تجهیزات و لباس مناسب دارد اما هر فرد عادی با یک چراغ دستی و کفش مناسب می‌تواند تا قست‌هایی جلو برود.

سنگ‌های یا همان چکه‌سنگ‌های غار حاصل هزاران سال چکیدن آب حاوی املاح معدنی است. این شکل‌های عجیب و غریب در اثر رسوب‌گذاری و فرسایش دائمی ایجاد شده‌اند پس در گذشتن از کنار آنها توجه داشته باشید که از کنار هنر طبیعت عبور می‌کنید.

تیلا کنار؛ جنگلی در جنوب متل قو

«تیلا کنار» نام جنگل معروف متل قو است. این جنگل در جنوبی‌ترین نقطه روستایی به همین نام قرار دارد. در کل از این جنگل نباید انتظار یک پارک با امکانات تفریحی داشته باشید؛ یک جنگل بکر است با رودخانه، آبشاری صخره‌ای و مسیرهای پیاده‌روی. بعد از یک روز پرهیجان در ساحل و شب زنده‌داری در شهر شلوغ، جنگلی بکر و ساکت که صدای پرنده‌ها در آن پیچیده گزینه مناسبی برای آرامش خواهد بود.

تیلا کنار؛ جنگلی در جنوب متل قو

خیابان دریاگوشه

خیابان دریاگوشه یکی از خیابان‌های اصلی این شهر است که برندهای معروف تجاری زیادی در آن قرار دارند. خیابان‌های فرعی آن نیز شامل ویلاهای معروفی است که برای گردشگران طراحی شده‌اند.

این خیابان بیش از نیم قرن قدمت دارد و به دلیل فعالیت‌های شبانه‌اش، به «خیابان شبانه» نیز شهرت دارد.

خیابان دریاگوشه متل قو

دریاگوشه از زمان‌های گذشته به عنوان منطقه‌ای ویلایی شناخته می‌شده است. اگر از میدان دریاگوشه وارد خیابانی شوید که مجسمه سیمرغ در ابتدای آن قرار دارد و به سمت جنوب بروید، به خیابان دریاگوشه خواهید رسید. انتهای این خیابان به کوه و غار دانیال منتهی می‌شود.

خیابان دریاگوشه ۶۸ کوچه دارد و از جاذبه‌های آن می‌توان به ویلاهای قدیمی با معماری جذاب اشاره کرد. برج‌های بزرگ، رستوران‌های زیبا و مراکز تجاری مدرن نیز از دیگر جذابیت‌های این خیابان هستند.

بازارچه سنتی ترکمن

بازارچه سنتی متل قو یکی از مراکز خرید مهم مازندران است که بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب می‌کند. موقعیت جغرافیایی این بازارچه نزدیک ساحل، باعث محبوبیت آن میان گردشگران شده و بسیاری آن را یکی از بهترین مراکز خرید این شهر معرفی می‌کنند.

در این بازارچه، محصولات محلی ترکمن به فروش می‌رسد. قیمت مناسب انواع پوشاک و کیف و کفش‌های سنتی با رنگ‌های جذاب، موجب تمایل بیشتر گردشگران به خرید از این بازارچه شده است. بخش‌هایی از بازارچه که به صنایع دستی اختصاص دارد، بیشترین توجه بازدیدکنندگان را جلب می‌کند.

متل قو

بهترین زمان سفر به متل قو

در هر زمانی از سال می‌توان به متل قو سفر کرد اما اگر به دنبال بهترین زما هستید، پیشنهاد ما فروردین تا شهریور است. در روزهای عید شهر به اندازه‌ای شلوغ است که جای خلوتی پیدا نمی‌کنید و ترافیک آن آزار دهنده است.

با تمام شدن تابستان اکثر کسب‌وکارهای فعال در ساحل تعطیل می‌کنند و دمای هوا برای گردش در ساحل مناسب نیست.

متل قو

بعد از متل قو کجا برویم؟

متل قو شهر بزرگی نیست و فاصله آن با دیگر شهرهای اطراف از ۳۰ کیلومتر بیشتر نیست. اگر این شهر را برای اقامت در سفرتان انتخاب کرده‌اید، می‌توانید از جاذبه‌های دیدنی و گردشگری اطراف بازدید کنید.

در انتها می‌خواهیم چند مورد از این جاهای دیدنی اطراف را معرفی کنیم.

دریاچه ولشت در جاهای دیدنی متل قو

دریاچه ولشت در شمال جاده مرزن‌آباد به کلاردشت و در کنار روستایی به نام لرگان قرار دارد. شاید این دریاچه از متل قو کمی دور باشد اما با توجه به قرار گرفتن در کنار مسیر مسافران تهرانی و آنهایی که از جاده چالوس سفر می‌کنند، یک محل توقف عالی است.

دریاچه ولشت

دریاچه ولشت یک دریاچه آب شیرین طبیعی است که به رودخانه‌آی راه ندارد. قایق‌های پدالی در کنار یک مرکز خدمات رفاهی همیشه هست و اگر قلاب ماهیگیری دارید حتما با خودتان ببرید که اردک ماهش دریاچه ولشت خوشمزه است.

مازیچال در سفر به متل قو

اگر با خودرو آفرود سفر می‌کنید، ییلاق مازیچال گزینه خوبی برای رانندگی آفرود و صعود به یکی از ییلاق‌های بکر مازندران است. ییلاق مازیچال در شمال کلاردشت و غرب جاده عباس آباد قرار دارد. برای رفتن به این ییلاق باید از روستایی به نام طویدره وارد جاده فرعی شوید.

مازیچال از جاهای دیدنی کلاردشت

دامداران مازیچال فقط سه ماه از سال در آنجا حضور دارند چون بعد از تابستان هوا خیلی سرد و برفی است.

تله‌کابین نمک‌آبرود

فاصله نمک آبرود تا متل قو حدود ۱۰ کیلومتر است. در جنوب شهر نمک‌آبرود می‌توانید سوار تله‌کابین با منظره‌ای چشم‌نواز شوید. منظره‌ای از جنگل و دریا و گاهی وقت‌ها مه‌آلود که به جز مازندران در هیچ‌جای ایران مشابه آن پیدا نمی‌کنید. یک سورتمه هم ساخته شده که هیجان‌انگیز است و کمی دل و جرئت می‌خواهد.

namak abroud

روستای اسب چین

روستای اسب چین یکی از روستاهای باستانی منطقه عباس‌آباد است. نام این روستا به دلیل دیوارهای سنگی رشته کوه البرز انتخاب شده که از فاصله‌ای دور به شکل دیواری سفید دیده می‌شود.

در زبان محلی تبری، «اسبه» به معنای سفید و «چینه» به معنای دیوار است که ترکیب این دو واژه، به «اسبه چینه» و سپس به «اسب چین» تغییر یافته است.

این روستا یک رودخانه دائمی با آبی شیری رنگ دارد که در زبان محلی به آن «گوشیر» می‌گویند. در گذشته، این رودخانه حدود ۱۵۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی روستای اسب چین را آبیاری می‌کرد.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

6 دیدگاه

  1. زهره می‌گوید

    این یعنی چی که هر جای شمال بری ورودی داره واقعا مسخره ست یعنی مردم شمال با پول اون ورودی ها زندگی میکنند تا هر جا پاتو میزاری پول میخان

  2. دست فروش میدون توپخونه می‌گوید

    کثیف ترین ساحل استان مازندران که دیدم همین ساحل متل قو است
    از آشغال هایی که روی سطح ماسه ریخته تا گوشه ی ساحل که محل تخلیه زباله بود، همه و همه به چشم میومد
    من اهل مشهدم و مطمعنم اگر دریا های شمال رو میشد سپرد دست آستان قدس رضوی ، همونطور که خیابون ها و مکان های دیدنی مشهد رو به بهترین نحو ممکن اباد کرد، شمال رو هم طوری میساخت که توریست براش صف بکشه
    هرجای این استان سفر میکنم برای ورودی اش پول میگیرند و ادعا میکنند صرف امور نظافتی میشه اما هیچ نظافتی در کار نیست
    خوشا به شهر خودم که مکان های دیدنیش رایگان و کاملا تمیز هست

    1. شمالی می‌گوید

      دوست عزیز ، شما فکر کردی مشهدو با پول های شما آباد کردن ؟ همین زوار از شهرهای مختلف پول میارن که اونجا آباد شده. در ضمن اگر امام رضا اونجا نبود مشهد خرابه ای بیش نبود

    2. حمید می‌گوید

      خوب تبلیغ مشهد رو میکنی!!!!!!!!!!!!هاهاهاهاها

  3. سام می‌گوید

    همونطور که دوستمون گفتن قبل اینکه آقای عظیم زاده متل قو رو اینجوری آباد کنن خیلی داغونتر از الانش بود،من خودم یه عکسایی از متل قو قبل انقلاب دارم،این کجا و آن کجا

  4. احد می‌گوید

    چرا نمیگید که سلمان شهر و برجهای الماس و هتل را عظیم زاده تاجر تبریزی درست کرده و این مکان را آباد کرده متل قو قبل انقلاب یک خرابه ای بیش نبود و یه متل سه طبقه قدیمی بود که با سرمایه گذاری احد عظیم زاده تاجر فرش حالا به این شکل در اومده و الا امکان نداشت اینطوری محل گردشگری باشه که بتونید با آب و تاب این محل رو تعریف کنید از وضعیت اون یکی شهرهای شمال مشخصه