دریاچه لار

دریاچه لار تهران؛ از قله دماوند تا دشت گل‌های وحشی

تجربه ماجراجویی و آرامش در کنار دریاچه سد لار

دریاچه لار  پناهگاهی امن برای فرار از هیاهوی شهر و پناه بردن به آغوش پر آرامش طبیعت است. آیا می‌دانستید این جاذبه طبیعی بکر تنها در چند قدمی تهران است؟ باورتان می‌شود که چنان بهشتی کمتر از ۲ ساعت از تهران فاصله دارد؟! هرچه از زیبایی دریاچه سد لار برایتان بگویم کم است!

دریاچه سد لار یکی از زیباترین جاهای دیدنی مازندران، مثل نگینی فیروزه‌ای در بین دامنه‌های شمالی قله دماوند می‌درخشد. این دریاچه که به چشم‌انداز خیره‌کننده‌ کوه دماوند و دشت‌های پرگل معروف است، حاصل ساخت سد لار است.

اگر می‌خواهید هوای خوب، زیبایی و آرامش را یک‌جا تجربه کنید بازدید از دریاچه لار را از دست ندهید. در ادامه با مجله گردشگری علی بابا همراه باشید تا همه چیز درباره دریاچه سد لار تهران را برایتان تعریف کنیم.

دریاچه لار کجاست؟
دریاچه لار در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری شمال شرقی تهران و ۱۰۰ کیلومتری جنوب شهر آمل در منطقه لاریجان در استان مازندران قرار دارد.
ماهیگیری در دریاچه سد لار مجاز است؟
برای ماهیگیری باید از محیط‌زیست مجوز دریافت کنید.
بهترین زمان بازدید از دریاچه لار چه موقعی است؟
بهترین زمان بازدید از دریاچه لار اواسط فصل بهار است.
مسیر تهران به سد لار کدام است؟
بهترین مسیر تهران به سد لار از جاده هراز است. اول باید از تهران به سمت رودهن و بعد پلور حرکت کنید. حدود ۵ کیلومتر بعد از پلور، وارد جاده فرعی خاکی به سمت سد لار شوید.
دریاچه لار چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
دریاچه لار امکانات رفاهی ندارد و امکانات تفریحی آن شامل پیاده‌روی در طبیعت، عکاسی، پیک‌نیک و ماهیگیری است.

مشخصات دریاچه لار

دریاچه سد لار  یکی از زیباترین جاهای دیدنی مازندران است که در دامنه‌های شمالی قله دماوند قرار دارد. دشت لار درست در مرز بین تهران و مازندران است. دشت‌های وسیع، تپه‌های سبز و حیات‌وحش از جاذبه‌های طبیعی اطراف دریاچه سد لار دماوند هستند.

دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

این جاذبه طبیعی بکر بهشت طبیعت‌گردها و علاقه‌مندان به عکاسی، ماهیگیری و وقت گذراندن در طبیعت است. منظره قله دماوند به همراه آب‌های زلال فیروزه‌ای رنگ دریاچه و گل‌های رنگی منظره‌ای فوق‌العاده ایجاد کرده است. در اصل هوای مطبوع و آرامشی که بر این منطقه حاکم است، از دلایل اصلی جذابیت این منطقه به‌حساب می‌آید.

دریاچه لار

عکس از: سایت Wikipedia

بد نیست به طور مختصر به تاریخچه ایجاد این دریاچه بپردازیم. دریاچه لار دماوند پشت سد لار شکل گرفته و منبع مهمی برای تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی مناطق اطراف محسوب می‌شود. سال ۱۳۳۰ بود که تصمیم به ساخت سد لار گرفته شد، در سال ۱۳۵۳ عملیات ساخت سد شروع شد و در سال ۱۳۶۱ به بهره‌برداری رسید.

دریاچه لار

عکس از: سایت Balad

دریاچه سد لار تهران از سال ۱۳۶۱ یعنی بعد از ساخت سد لار به وجود آمد و به‌عنوان مرتفع‌ترین دریاچه در ایران شناخته می‌شود.  مساحت این دریاچه در ارتفاع ۲۵۳۱ متری ۲۹ کیلومترمربع است و آب آن از طریق رودخانه‌های قزل دره، سفید آب و دلیچای تامین می‌شود.

دریاچه لار کجاست؟

دریاچه سد لار در استان مازندران، شهرستان آمل، بخش لاریجان واقع شده و از نظر موقعیت مکانی حدوداً ۷۰ کیلومتر با شرق شهر تهران و ۱۰ کیلومتر با شهر آمل فاصله دارد. شهرهای اطراف دریاچه لار عبارتند از شهر تهران، آمل و دماوند.

دریاچه لار

عکس از: سایت Tasnimnews

از نظر مسافت، تهران به این دریاچه نزدیک‌تر است و در حدود ۷۵ کیلومتری جنوب غربی دریاچه قرار دارد. اما شهر آمل حدود ۱۰۰ کیلومتر با دریاچه فاصله دارد و نزدیک‌ترین شهر از سمت شمال و استان مازندران محسوب می‌شود. البته این مسافت به طور تقریبی است و با توجه به اینکه مبدا سفرتان از کجای شهر است، مسافت ممکن است بیشتر با کمتر شود.

دریاچه سد لار

عکس از: سایت Google maps

دریاچه سد لار  از سمت شمال به پارک ملی لار و دشت‌های مرتفع منطقه لار، از سمت جنوب به دامنه‌های قله دماوند، از سمت شرق و جنوب شرق به روستاهای وانا، رینه، گزنگ، آب‌اسک و پلور و از سمت غرب به ارتفاعات دشت لار و دماوند می‌رسد.

آدرس دقیق دریاچه لار: آمل، جاده رینه، جاده سد لار، پارک ملی لار

لوکیشن دریاچه سد لار روی گوگل‌مپ

دریاچه سد لار

عکس از: سایت Google maps

بهترین مسیر دریاچه لار

بهترین مسیر برای رسیدن به دریاچه لار از تهران، جاده هراز است. بعد از اینکه حدود ۵ کیلومتر پلور را رد کردید، وارد جاده فرعی خاکی به سمت دریاچه لار شوید. برای رفتن به دریاچه ابتدا باید از ورودی پاسگاه محیط‌بانی پارک ملی لار عبور کنید؛ چون دریاچه داخل پارک ملی قرار دارد.

دریاچه سد لار

عکس از: سایت Zamingasht

این مسیر حدود ۲ تا ۳ ساعت طول می‌کشد. جاده اصلی آسفالت است؛ اما جاده فرعی خاکی و ناهموار است و باید با احتیاط رانندگی کنید. خودروهای آفرود و شاسی‌بلند بهترین وسیله نقلیه برای بازدید از این دریاچه هستند. اما اگر بارندگی نباشد و جاده خشک باشد با خودروهای معمولی سالم هم می‌توانید بروید.

فاصله تهران تا دریاچه لار

فاصله تهران تا دریاچه سد لار با ماشین شخصی با توجه به اینکه کجای تهران مبدا سفر شما است و میزان ترافیک و شرایط جاده متغیر است. اگر میدان آزادی تهران را مبدا سفر در نظر بگیریم، مسافت تهران تا سد لار حدود ۷۷ کیلومتر است.

دریاچه سد لار تهران

عکس از: سایت Google maps

بدون در نظر گرفتن ترافیک و توقف‌ها در مسیر می‌توان گفت مدت زمان سفر از تهران تا دریاچه لار مازندران تقریبا ۱ ساعت و نیم تا ۲ ساعت طول می‌کشد. اما چون جاده فرعی کمی نامساعد است ممکن است زمان بیشتری در مسیر بمانید.

فاصله آمل تا دریاچه لار

فاصله آمل تا دریاچه لار حدود ۱۲۰ کیلومتر است. مدت زمان سفر هم همانطور که در بالا گفتیم به شرایط جاده،‌ حجم ترافیک، سرعت رانندگی و تعداد توقف‌ها در مسیر بستگی دارد.

دریاچه لار دماوند

عکس از: سایت Tabnak

فاصله ساری تا دریاچه لار

برای سفر از ساری به این دریاچه دو مسیر دارید. فاصله ساری تا دریاچه لار از سمت جاده آمل محمود آباد ۱۹۳ کیلومتر و از سمت جاده لاسم فیروزکوه ۲۳۱ کیلومتر است.

بهترین زمان بازدید از دریاچه لار

بهترین زمان بازدید از دریاچه لار فصول بهار و تابستان است؛ چون در این زمان آب‌وهوا معتدل و دلپذیر است. همچنین، دریاچه پرآب است و طبیعت به اوج زیبایی خود می‌رسد. به ویژه اردیبهشت ماه که گل‌های شقایق و گل‌های وحشی شکوفه می‌زنند، جذابیت‌های طبیعی اطراف دریاچه را چند برابر می‌کنند.

بهترین زمان بازدید از دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

در تعطیلات عید نوروز و تابستان به دلیل اینکه مسافرهای زیادی برای بازدید از جاهای دیدنی مازندران سفر  می‌کنند، هزینه‌ها بیشتر می‌شود و تعداد بالای مسافران و ترافیک سنگین ممکن است برای بعضی افراد آزاردهنده باشد. خلوت‌ترین زمان برای بازدید معمولاً خرداد ماه است. در این ماه هم هوا خوب است و هم قیمت اجاره اقامتگاه در مازندران ارزان‌تر می‌شود.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه لار

پوشش گیاهی دشت لار بیشتر شامل درختان بلوط، پسته وحشی، گیاهان مرتعی و درختچه‌های مختلف است. در بخش‌های کوهستانی‌تر، گونه‌های مقاوم به خشکی مانند زالزالک و گیاهان دارویی مثل مریم‌گلی، آویشن، پیازک، کاسنی، گلپر، بابونه، شیرین‌بیان، بومادران و بارهنگ هم پیدا می‌شود.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه لار

عکس از: سایت Wikipedia

از اواسط فصل بهار این منطقه پر از شقایق‌های زیبا و زنبق‌های وحشی می‌شود که از جاذبه‌های اصلی منطقه محسوب می‌شوند. در کل حدود ۴۰۵ گونه گیاهی متعلق به ۴۸ تیره و ۳۷ تیپ در این منطقه شناسایی شده و تیپ علفزار که شامل گندمیان پایا، بوته زارها و پوشش‌های آلپی است پوشش گیاهی غالب منطقه را تشکیل می‌دهند.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه لار

عکس از: سایت Wikipedia

دریاچه لار زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری و آبزی است. در مجموع ۱۵۹ گونه جانوری از رده‌های زیر در این منطقه زندگی می‌کنند:

  • ۲۸ گونه پستاندار مثل پلنگ، خرس قهوه‌ای، پازن، قوچ و میش، سیاه‌گوش و…
  •  ۱۰۵ گونه پرنده مثل انواع کبک، بلدرچین، کرکس و…
  • ۲۳  خزنده مثل آگاما، گرزه مار، افعی البرزی که بومی منطقه هستند
  • دوزیستان، ماهیان و پرندگان مهاجر

دلیل نام‌گذاری دریاچه لار

وجه تسمیه‌ دریاچه لار به طور دقیق مشخص نیست. بعضی‌ها می‌گویند انتخاب این اسم به خاطر موقعیت مکانی آن است؛ چون دریاچه در دشت لار قرار دارد و  بخشی از دهستان بالا لاریجان محسوب می‌شود.

دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

اما محلی‌ها می‌گویند در زبان مازندرانی واژه «لار» به معنای هوای مطبوع و دلنشین است. همچنین، در بعضی منابع آمده که «لار» به معنی جوی، نهر و محل آب است.

جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار

هر کدام از جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار داستانی از زیبایی طبیعت را روایت می‌کنند. از چشمه‌های زلال، دشت‌های گل‌های وحشی و رودخانه‌های خروشان گرفته تا قله باشکوه دماوند و آبشارهایی که صدای زندگی می‌دهند، بهترین جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار محسوب می‌شوند. در ادامه به معرفی ۳ مورد از بهترین جاذبه‌های این منطقه می‌پردازیم.

دریاچه لار

عکس از: سایت Wikipedia

– دشت لار

یکی از اصلی‌ترین جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار، «دشت لار» است که در اصل همان پارک ملی لار محسوب می‌شود و دریاچه، داخل آن قرار دارد. این دشت در مرز تهران و مازندران و در دامنه قله دماوند واقع است. شمال و شمال شرقی دشت مربوط به بخش لاریجان در شهرستان آمل می‌شود و وسعت آن تقریبا به ۷۵ هزار هکتار می‌رسد. این منطقه در زمان قدیم به خاطر آب‌وهوای مطبوع و طبیعت زیبا محل تفریح پادشاهان بود.

دشت لار

عکس از: سایت Wikipedia

دشت لار به خاطر گونه‌های جانوری و گیاهی مهمی که دارد از سال ۱۳۵۴ به‌عنوان پارک ملی تغییر نام داد. از سال ۱۳۶۱ با مصوبه شورای‌ عالی حفاظت محیط‌زیست، پارک ملی لار تبدیل به یکی از مناطق حفاظت ‌شده‌ محیط‌ زیست ایران شد و شکار و تیراندازی در این منطقه از سال ۱۳۷۰ ممنوع اعلام شد.

دشت لار

عکس از: سایت Google maps

همانطور که گفتم دریاچه سد لار دماوند داخل پارک ملی قرار دارد و برای بازدید از دریاچه ابتدا باید از ورودی پاسگاه محیط‌بانی پارک ملی لار بگذرید.

– سد لار

یکی از نزدیک‌ترین جاهای دیدنی اطراف لار، «سد لار» است که علاوه بر اهمیت اقتصادی و زیست محیطی به‌عنوان جاذبه گردشگری شناخته می‌شود. این سد نقشی حیاتی برای تامین آب آشامیدنی و کشاورزی مردم منطقه دارد و به کنترل سیلاب‌ها کمک می‌کند.

سد لار

عکس از: سایت Google maps

حجم مخزن سد لار ۹۶۰ میلیون متر مکعب است. آب سد از طریق رودخانه‌های قزل دره، سفید آب یا آب سفید، دلیچای، چشمه‌ها و آب شدن برف‌ها و یخچال‌های طبیعی قله دماوند تامین می‌شود.

دریاچه لار همان مخزن آبی است که پشت سد لار تشکیل شده است.

– رود سفید آب

رود سفید آب یکی دیگر از رودخانه‌های زلال دشت لار است که به دریاچه لار می‌ریزد. اسم دیگر رود سفیدآب، رود قو است و دلیل این نام‌گذاری رنگ سفید آن است. بستر رود سفید آب را لایه‌ای از آهک سفید پوشانده و به همین دلیل است که سفید رنگ دیده می‌شود.

رود سفید آب

عکس از: شهرزاد یزدی

رود سفید آب که از جاهای دیدنی مازندران است، با آب‌های زلال و خروشان خود، چشم‌اندازی نفس‌گیر خلق کرده و صدای دل‌نشین زندگی در قلب طبیعت را به یادتان می‌آورد. اطراف رود پر از گیاهان و گل‌های وحشی زیبا است. قدم زدن در کنار رود تصویری رویایی را در ذهنتان ایجاد می‌کند.

رود سفید آب

عکس از: سایت Wikipedia

امکانات تفریحی دریاچه لار

اگر اهل طبیعت‌گردی نیستید و جاهای بکر را دوست ندارید بازدید از این جاذبه مناسب شما نیست! لذت بردن از زیبایی‌های طبیعی در محیطی آرام با هوای پاک و کمپینگ از اصلی‌ترین تفریحات دریاچه لار دماوند است.

امکانات تفریحی دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

دریاچه سد لار تهران یکی از بهترین لوکیشن‌ها برای عکاسی از طبیعت است. اگر به عکاسی علاقه دارید دوربین و گوشی خود را کامل شارژ کنید و پاوربانک و باتری زاپاس را فراموش نکنید؛ چون مناظر طبیعی شگفت‌انگیزی در انتظارتان است! همچنین، در این منطقه فرصت‌های مناسبی برای پیاده‌روی و گشت‌وگذار در دل طبیعت بکر و دست‌نخورده دارید.

دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

خبر خوب برای علاقه‌مندان به ماهیگیری این است که در اینجا می‌توانید ماهیگیری را تجربه کنید. اما برای «ماهیگیری سد لار» نیاز به دریافت مجوز از واحد محیط زیست منطقه دارید. از آنجایی‌که سد لار زیستگاه گونه‌های خاصی از ماهی، از جمله قزل‌آلای خال‌قرمز است، مجوزهای محیط‌زیستی برای حفاظت از این گونه‌ها ضروری است.

دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

فصل مجاز «ماهیگیری سد لار» از اواسط خرداد شروع می‌شود. یکی از تفریحات هیجان‌انگیز این منطقه برگزاری سالانه مسابقه ماهیگیری است.

همچنین بهتر است بدانید که شنا کردن در اینجا ممنوع است.

امکانات رفاهی دریاچه لار

دریاچه لار هیچ امکاناتی ندارد و محیط آن کاملا بکر است. برای اینکه به محیط زیست و گیاهان و جانوران این منطقه آسیب وارد نشود هیچ نوع امکاناتی در این منطقه ایجاد نشده است. به همین دلیل باید از قبل، هر چیزی که لازم دارید تهیه کنید و همراه خود ببرید. فقط فراموش نکنید که هنگام بازدید به طبیعت آسیب نزنید و در دریاچه و دشت‌های اطراف زباله نریزید.

دریاچه لار

عکس از: سایت Faraz

اقامت در دریاچه لار

گزینه‌های اقامتی مختلفی برای اقامت اطراف دریاچه وجود دارد. ویلاها، سوییت‌ها و خانه‌های محلی اجاره‌ای در شهرها و روستاهای اطراف از اقامتگاه‌های مناسب برای اقامت شبانه نزدیک دریاچه لار هستند.

کمپینگ و شب‌مانی حوالی دریاچه لار

شرایط اقامت در دریاچه لار مساعد نیست و هیچ امکاناتی حتی سوپرمارکت و سرویس بهداشتی هم در نزدیکی دریاچه وجود ندارد. همچنین، کمپینگ و شب‌مانی حوالی دریاچه توصیه نمی‌شود؛ چون این منطقه محل زندگی حیوانات و جانوران متعددی است.

کمپینگ و شب‌مانی حوالی دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

کمپینگ در کنار دریاچه باید به صورت نیم‌روز باشد و اگر قصد اقامت شبانه داشته باشید باید از محیط‌بانی مجوز دریافت کنید و در جاهای مجاز و امن چادر بزنید. همچنین، بهتر است بدانید که در فصل بهار تا قبل از ۱۵ خرداد به خاطر زایمان و به دنیا آمدن حیوانات نمی‌توانید با ماشین شخصی داخل بروید و باید مسیر را پیاده طی کنید.

دریاچه لار

عکس از: سایت Google maps

برای رسیدن به دریاچه سد لار مازندران باید حداقل ۲ کیلومتر راه را پیاده بروید و حمل وسایل و تجهیزات مختلف کمپ کارتان را سخت می‌کند. به همین دلیل اگر می‌خواهید کنار دریاچه چادر بزنید باید برای بعد از ۱۵ خرداد برنامه بریزید.

اقامتگاه‌های بومگردی نزدیک به دریاچه لار

اقامتگاه‌های بومگردی زیادی نزدیک به دریاچه لار وجود ندارد و برای اقامت شبانه باید روستاها یا شهرهای نزدیک به دریاچه سد لار را انتخاب کنید. چند مورد از بهترین اقامتگاه های نزدیک به دریاچه لار به ترتیب زیر هستند:

دریاچه لار

عکس از: سایت Wikipedia

  • اقامتگاه بوم‌گردی نهر سنگی پلور  (کلبه چوبی و کپر)
  • کلبه غار سی سن آمل در روستای آب اسک
  • اقامتگاه عشایری دشت لار
  • کمپ کوهنوردان پلور
  • کمپ سد لار
  • هتل میگون

توصیه‌هایی برای سفر به‌یادماندنی در دریاچه لار

  • اقامت شبانه کنار دریاچه توصیه نمی‌شود؛ چون هم خطرناک است و هم محیط‌بانی مجوز نمی‌دهد. برای اقامت شبانه باید در مکان‌های مخصوص کمپینگ با هماهنگی محیط‌بانی چادر بزنید یا به روستاهای اطراف بروید.
  • برای کمپینگ و تجربه ماهیگیری باید از نیمه دوم خرداد به این منطقه سفر کنید و مجوز محیط‌بانی داشته باشید. تا قبل از ۱۵ خرداد به خاطر زاد و ولد جانوران و حیوانات بازدید از این منطقه محدودیت دارد.
  • بهترین زمان بازدید از دریاچه لار اردیبهشت است؛ اما تا قبل از ۱۵ خرداد نمی‌توانید با ماشین وارد منطقه شوید و باید مسیر را پیاده طی کنید.
  • صبح زود بهترین زمان سفر به دریاچه سد لار تهران است؛ بهتر است قبل از تاریک شدن هوا منطقه را ترک کنید.
  • با خودتان چند کیسه زباله ببرید و زباله‌ها را در طبیعت رها نکنید؛ داخل آب دریاچه زباله نریزید.
  • شنا کردن در دریاچه ممنوع است.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.