دریاچه لار پناهگاهی امن برای فرار از هیاهوی شهر و پناه بردن به آغوش پر آرامش طبیعت است. آیا میدانستید این جاذبه طبیعی بکر تنها در چند قدمی تهران است؟ باورتان میشود که چنان بهشتی کمتر از ۲ ساعت از تهران فاصله دارد؟! هرچه از زیبایی دریاچه سد لار برایتان بگویم کم است!
دریاچه سد لار یکی از زیباترین جاهای دیدنی مازندران، مثل نگینی فیروزهای در بین دامنههای شمالی قله دماوند میدرخشد. این دریاچه که به چشمانداز خیرهکننده کوه دماوند و دشتهای پرگل معروف است، حاصل ساخت سد لار است.
اگر میخواهید هوای خوب، زیبایی و آرامش را یکجا تجربه کنید بازدید از دریاچه لار را از دست ندهید. در ادامه با مجله گردشگری علی بابا همراه باشید تا همه چیز درباره دریاچه سد لار مازندران را برایتان تعریف کنیم.
دریاچه لار کجاست؟
ماهیگیری در دریاچه سد لار مجاز است؟
بهترین زمان بازدید از دریاچه لار چه موقعی است؟
مسیر تهران به سد لار کدام است؟
دریاچه لار چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
مشخصات دریاچه لار
دریاچه سد لار یکی از زیباترین جاهای دیدنی مازندران است که در دامنههای شمالی قله دماوند قرار دارد. دشت لار درست در مرز بین تهران و مازندران است. دشتهای وسیع، تپههای سبز و حیاتوحش از جاذبههای طبیعی اطراف دریاچه سد لار دماوند هستند.
این جاذبه طبیعی بکر بهشت طبیعتگردها و علاقهمندان به عکاسی، ماهیگیری و وقت گذراندن در طبیعت است. منظره قله دماوند به همراه آبهای زلال فیروزهای رنگ دریاچه و گلهای رنگی منظرهای فوقالعاده ایجاد کرده است. در اصل هوای مطبوع و آرامشی که بر این منطقه حاکم است، از دلایل اصلی جذابیت این منطقه بهحساب میآید.
بد نیست به طور مختصر به تاریخچه ایجاد این دریاچه بپردازیم. دریاچه لار دماوند پشت سد لار شکل گرفته و منبع مهمی برای تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی مناطق اطراف محسوب میشود. سال ۱۳۳۰ بود که تصمیم به ساخت سد لار گرفته شد، در سال ۱۳۵۳ عملیات ساخت سد شروع شد و در سال ۱۳۶۱ به بهرهبرداری رسید.
دریاچه سد لار تهران از سال ۱۳۶۱ یعنی بعد از ساخت سد لار به وجود آمد و بهعنوان مرتفعترین دریاچه در ایران شناخته میشود. مساحت این دریاچه در ارتفاع ۲۵۳۱ متری ۲۹ کیلومترمربع است و آب آن از طریق رودخانههای قزل دره، سفید آب و دلیچای تامین میشود.
دریاچه لار کجاست؟
دریاچه سد لار در استان مازندران، شهرستان آمل، بخش لاریجان واقع شده و از نظر موقعیت مکانی حدوداً ۷۰ کیلومتر با شرق شهر تهران و ۱۰ کیلومتر با شهر آمل فاصله دارد. شهرهای اطراف دریاچه لار عبارتند از شهر تهران، آمل و دماوند.
از نظر مسافت، تهران به این دریاچه نزدیکتر است و در حدود ۷۵ کیلومتری جنوب غربی دریاچه قرار دارد. اما شهر آمل حدود ۱۰۰ کیلومتر با دریاچه فاصله دارد و نزدیکترین شهر از سمت شمال و استان مازندران محسوب میشود. البته این مسافت به طور تقریبی است و با توجه به اینکه مبدا سفرتان از کجای شهر است، مسافت ممکن است بیشتر با کمتر شود.
دریاچه سد لار از سمت شمال به پارک ملی لار و دشتهای مرتفع منطقه لار، از سمت جنوب به دامنههای قله دماوند، از سمت شرق و جنوب شرق به روستاهای وانا، رینه، گزنگ، آباسک و پلور و از سمت غرب به ارتفاعات دشت لار و دماوند میرسد.
آدرس دقیق دریاچه لار: آمل، جاده رینه، جاده سد لار، پارک ملی لار
لوکیشن دریاچه سد لار روی گوگلمپ
بهترین مسیر دریاچه لار
بهترین مسیر برای رسیدن به دریاچه لار از تهران، جاده هراز است. بعد از اینکه حدود ۵ کیلومتر پلور را رد کردید، وارد جاده فرعی خاکی به سمت دریاچه لار شوید. برای رفتن به دریاچه ابتدا باید از ورودی پاسگاه محیطبانی پارک ملی لار عبور کنید؛ چون دریاچه داخل پارک ملی قرار دارد.
این مسیر حدود ۲ تا ۳ ساعت طول میکشد. جاده اصلی آسفالت است؛ اما جاده فرعی خاکی و ناهموار است و باید با احتیاط رانندگی کنید. خودروهای آفرود و شاسیبلند بهترین وسیله نقلیه برای بازدید از این دریاچه هستند. اما اگر بارندگی نباشد و جاده خشک باشد با خودروهای معمولی سالم هم میتوانید بروید.
فاصله تهران تا دریاچه لار
فاصله تهران تا دریاچه سد لار با ماشین شخصی با توجه به اینکه کجای تهران مبدا سفر شما است و میزان ترافیک و شرایط جاده متغیر است. اگر میدان آزادی تهران را مبدا سفر در نظر بگیریم، مسافت تهران تا سد لار حدود ۷۷ کیلومتر است.
بدون در نظر گرفتن ترافیک و توقفها در مسیر میتوان گفت مدت زمان سفر از تهران تا دریاچه لار مازندران تقریبا ۱ ساعت و نیم تا ۲ ساعت طول میکشد. اما چون جاده فرعی کمی نامساعد است ممکن است زمان بیشتری در مسیر بمانید.
فاصله آمل تا دریاچه لار
فاصله آمل تا دریاچه لار حدود ۱۲۰ کیلومتر است. مدت زمان سفر هم همانطور که در بالا گفتیم به شرایط جاده، حجم ترافیک، سرعت رانندگی و تعداد توقفها در مسیر بستگی دارد.
فاصله ساری تا دریاچه لار
برای سفر از ساری به این دریاچه دو مسیر دارید. فاصله ساری تا دریاچه لار از سمت جاده آمل محمود آباد ۱۹۳ کیلومتر و از سمت جاده لاسم فیروزکوه ۲۳۱ کیلومتر است.
بهترین زمان بازدید از دریاچه لار
بهترین زمان بازدید از دریاچه لار فصول بهار و تابستان است؛ چون در این زمان آبوهوا معتدل و دلپذیر است. همچنین، دریاچه پرآب است و طبیعت به اوج زیبایی خود میرسد. به ویژه اردیبهشت ماه که گلهای شقایق و گلهای وحشی شکوفه میزنند، جذابیتهای طبیعی اطراف دریاچه را چند برابر میکنند.
در تعطیلات عید نوروز و تابستان به دلیل اینکه مسافرهای زیادی برای بازدید از جاهای دیدنی مازندران سفر میکنند، هزینهها بیشتر میشود و تعداد بالای مسافران و ترافیک سنگین ممکن است برای بعضی افراد آزاردهنده باشد. خلوتترین زمان برای بازدید معمولاً خرداد ماه است. در این ماه هم هوا خوب است و هم قیمت اجاره اقامتگاه در مازندران ارزانتر میشود.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه لار
پوشش گیاهی دشت لار بیشتر شامل درختان بلوط، پسته وحشی، گیاهان مرتعی و درختچههای مختلف است. در بخشهای کوهستانیتر، گونههای مقاوم به خشکی مانند زالزالک و گیاهان دارویی مثل مریمگلی، آویشن، پیازک، کاسنی، گلپر، بابونه، شیرینبیان، بومادران و بارهنگ هم پیدا میشود.
از اواسط فصل بهار این منطقه پر از شقایقهای زیبا و زنبقهای وحشی میشود که از جاذبههای اصلی منطقه محسوب میشوند. در کل حدود ۴۰۵ گونه گیاهی متعلق به ۴۸ تیره و ۳۷ تیپ در این منطقه شناسایی شده و تیپ علفزار که شامل گندمیان پایا، بوته زارها و پوششهای آلپی است پوشش گیاهی غالب منطقه را تشکیل میدهند.
دریاچه لار زیستگاه گونههای مختلف جانوری و آبزی است. در مجموع ۱۵۹ گونه جانوری از ردههای زیر در این منطقه زندگی میکنند:
- ۲۸ گونه پستاندار مثل پلنگ، خرس قهوهای، پازن، قوچ و میش، سیاهگوش و…
- ۱۰۵ گونه پرنده مثل انواع کبک، بلدرچین، کرکس و…
- ۲۳ خزنده مثل آگاما، گرزه مار، افعی البرزی که بومی منطقه هستند
- دوزیستان، ماهیان و پرندگان مهاجر
دلیل نامگذاری دریاچه لار
وجه تسمیه دریاچه لار به طور دقیق مشخص نیست. بعضیها میگویند انتخاب این اسم به خاطر موقعیت مکانی آن است؛ چون دریاچه در دشت لار قرار دارد و بخشی از دهستان بالا لاریجان محسوب میشود.
اما محلیها میگویند در زبان مازندرانی واژه «لار» به معنای هوای مطبوع و دلنشین است. همچنین، در بعضی منابع آمده که «لار» به معنی جوی، نهر و محل آب است.
جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار
هر کدام از جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار داستانی از زیبایی طبیعت را روایت میکنند. از چشمههای زلال، دشتهای گلهای وحشی و رودخانههای خروشان گرفته تا قله باشکوه دماوند و آبشارهایی که صدای زندگی میدهند، بهترین جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار محسوب میشوند. در ادامه به معرفی ۳ مورد از بهترین جاذبههای این منطقه میپردازیم.
– دشت لار
یکی از اصلیترین جاهای دیدنی اطراف دریاچه لار، «دشت لار» است که در اصل همان پارک ملی لار محسوب میشود و دریاچه، داخل آن قرار دارد. این دشت در مرز تهران و مازندران و در دامنه قله دماوند واقع است. شمال و شمال شرقی دشت مربوط به بخش لاریجان در شهرستان آمل میشود و وسعت آن تقریبا به ۷۵ هزار هکتار میرسد. این منطقه در زمان قدیم به خاطر آبوهوای مطبوع و طبیعت زیبا محل تفریح پادشاهان بود.
دشت لار به خاطر گونههای جانوری و گیاهی مهمی که دارد از سال ۱۳۵۴ بهعنوان پارک ملی تغییر نام داد. از سال ۱۳۶۱ با مصوبه شورای عالی حفاظت محیطزیست، پارک ملی لار تبدیل به یکی از مناطق حفاظت شده محیط زیست ایران شد و شکار و تیراندازی در این منطقه از سال ۱۳۷۰ ممنوع اعلام شد.
همانطور که گفتم دریاچه سد لار دماوند داخل پارک ملی قرار دارد و برای بازدید از دریاچه ابتدا باید از ورودی پاسگاه محیطبانی پارک ملی لار بگذرید.
– سد لار
یکی از نزدیکترین جاهای دیدنی اطراف لار، «سد لار» است که علاوه بر اهمیت اقتصادی و زیست محیطی بهعنوان جاذبه گردشگری شناخته میشود. این سد نقشی حیاتی برای تامین آب آشامیدنی و کشاورزی مردم منطقه دارد و به کنترل سیلابها کمک میکند.
حجم مخزن سد لار ۹۶۰ میلیون متر مکعب است. آب سد از طریق رودخانههای قزل دره، سفید آب یا آب سفید، دلیچای، چشمهها و آب شدن برفها و یخچالهای طبیعی قله دماوند تامین میشود.
دریاچه لار همان مخزن آبی است که پشت سد لار تشکیل شده است.
– رود سفید آب
رود سفید آب یکی دیگر از رودخانههای زلال دشت لار است که به دریاچه لار میریزد. اسم دیگر رود سفیدآب، رود قو است و دلیل این نامگذاری رنگ سفید آن است. بستر رود سفید آب را لایهای از آهک سفید پوشانده و به همین دلیل است که سفید رنگ دیده میشود.
رود سفید آب که از جاهای دیدنی مازندران است، با آبهای زلال و خروشان خود، چشماندازی نفسگیر خلق کرده و صدای دلنشین زندگی در قلب طبیعت را به یادتان میآورد. اطراف رود پر از گیاهان و گلهای وحشی زیبا است. قدم زدن در کنار رود تصویری رویایی را در ذهنتان ایجاد میکند.
امکانات تفریحی دریاچه لار
اگر اهل طبیعتگردی نیستید و جاهای بکر را دوست ندارید بازدید از این جاذبه مناسب شما نیست! لذت بردن از زیباییهای طبیعی در محیطی آرام با هوای پاک و کمپینگ از اصلیترین تفریحات دریاچه لار دماوند است.
دریاچه سد لار تهران یکی از بهترین لوکیشنها برای عکاسی از طبیعت است. اگر به عکاسی علاقه دارید دوربین و گوشی خود را کامل شارژ کنید و پاوربانک و باتری زاپاس را فراموش نکنید؛ چون مناظر طبیعی شگفتانگیزی در انتظارتان است! همچنین، در این منطقه فرصتهای مناسبی برای پیادهروی و گشتوگذار در دل طبیعت بکر و دستنخورده دارید.
خبر خوب برای علاقهمندان به ماهیگیری این است که در اینجا میتوانید ماهیگیری را تجربه کنید. اما برای «ماهیگیری سد لار» نیاز به دریافت مجوز از واحد محیط زیست منطقه دارید. از آنجاییکه سد لار زیستگاه گونههای خاصی از ماهی، از جمله قزلآلای خالقرمز است، مجوزهای محیطزیستی برای حفاظت از این گونهها ضروری است.
فصل مجاز «ماهیگیری سد لار» از اواسط خرداد شروع میشود. یکی از تفریحات هیجانانگیز این منطقه برگزاری سالانه مسابقه ماهیگیری است.
همچنین بهتر است بدانید که شنا کردن در اینجا ممنوع است.
امکانات رفاهی دریاچه لار
دریاچه لار هیچ امکاناتی ندارد و محیط آن کاملا بکر است. برای اینکه به محیط زیست و گیاهان و جانوران این منطقه آسیب وارد نشود هیچ نوع امکاناتی در این منطقه ایجاد نشده است. به همین دلیل باید از قبل، هر چیزی که لازم دارید تهیه کنید و همراه خود ببرید. فقط فراموش نکنید که هنگام بازدید به طبیعت آسیب نزنید و در دریاچه و دشتهای اطراف زباله نریزید.
اقامت در دریاچه لار
گزینههای اقامتی مختلفی برای اقامت اطراف دریاچه وجود دارد. ویلاها، سوییتها و خانههای محلی اجارهای در شهرها و روستاهای اطراف از اقامتگاههای مناسب برای اقامت شبانه نزدیک دریاچه لار هستند.
کمپینگ و شبمانی حوالی دریاچه لار
شرایط اقامت در دریاچه لار مساعد نیست و هیچ امکاناتی حتی سوپرمارکت و سرویس بهداشتی هم در نزدیکی دریاچه وجود ندارد. همچنین، کمپینگ و شبمانی حوالی دریاچه توصیه نمیشود؛ چون این منطقه محل زندگی حیوانات و جانوران متعددی است.
کمپینگ در کنار دریاچه باید به صورت نیمروز باشد و اگر قصد اقامت شبانه داشته باشید باید از محیطبانی مجوز دریافت کنید و در جاهای مجاز و امن چادر بزنید. همچنین، بهتر است بدانید که در فصل بهار تا قبل از ۱۵ خرداد به خاطر زایمان و به دنیا آمدن حیوانات نمیتوانید با ماشین شخصی داخل بروید و باید مسیر را پیاده طی کنید.
برای رسیدن به دریاچه سد لار مازندران باید حداقل ۲ کیلومتر راه را پیاده بروید و حمل وسایل و تجهیزات مختلف کمپ کارتان را سخت میکند. به همین دلیل اگر میخواهید کنار دریاچه چادر بزنید باید برای بعد از ۱۵ خرداد برنامه بریزید.
اقامتگاههای بومگردی نزدیک به دریاچه لار
اقامتگاههای بومگردی زیادی نزدیک به دریاچه لار وجود ندارد و برای اقامت شبانه باید روستاها یا شهرهای نزدیک به دریاچه سد لار را انتخاب کنید. چند مورد از بهترین اقامتگاه های نزدیک به دریاچه لار به ترتیب زیر هستند:
- اقامتگاه بومگردی نهر سنگی پلور (کلبه چوبی و کپر)
- کلبه غار سی سن آمل در روستای آب اسک
- اقامتگاه عشایری دشت لار
- کمپ کوهنوردان پلور
- کمپ سد لار
- هتل میگون
توصیههایی برای سفر بهیادماندنی در دریاچه لار
- اقامت شبانه کنار دریاچه توصیه نمیشود؛ چون هم خطرناک است و هم محیطبانی مجوز نمیدهد. برای اقامت شبانه باید در مکانهای مخصوص کمپینگ با هماهنگی محیطبانی چادر بزنید یا به روستاهای اطراف بروید.
- برای کمپینگ و تجربه ماهیگیری باید از نیمه دوم خرداد به این منطقه سفر کنید و مجوز محیطبانی داشته باشید. تا قبل از ۱۵ خرداد به خاطر زاد و ولد جانوران و حیوانات بازدید از این منطقه محدودیت دارد.
- بهترین زمان بازدید از دریاچه لار اردیبهشت است؛ اما تا قبل از ۱۵ خرداد نمیتوانید با ماشین وارد منطقه شوید و باید مسیر را پیاده طی کنید.
- صبح زود بهترین زمان سفر به دریاچه سد لار آمل است؛ بهتر است قبل از تاریک شدن هوا منطقه را ترک کنید.
- با خودتان چند کیسه زباله ببرید و زبالهها را در طبیعت رها نکنید؛ داخل آب دریاچه زباله نریزید.
- شنا کردن در دریاچه ممنوع است.
خدا کند اشغال ریزهای طبیعت آنرا به گند نکشیده باشند . ما که همیشه اشغال را در ماشین نگه میداریم و بعضی وقتها در کیسه تو دست تا به سطل اشغال برسیم بخدا اشغال ریختن در طبیعت نه تنها مزموم است بلکه کارمای بد برای ریزنده آن دارد چون تا این اشغال تجزیه نشده هر کی میبیند بی اختیار تو دلش میگه خدا لعنتش کنه .. چه کندی زده ..
با سلام
فک کنم اشتباه دارید میکنید
سد لار برا مازندران امل .
شما هر بار که کلمه سد لار رو تو جملتون اوردین گفتین سد لار تهران
درسته به تهران نزدیکه دلیل نمیشه برا تهران باشه
سلام
وقت بخیر
ممنون از شما. اصلاح شد