آلاشت

آلاشت سوادکوه؛ منطقه‌ای کوهستانی با چشم‌انداز مه و باغ‌های میوه

طبیعت‌گردی در دل آلاشت زیبا

آلاشت یکی از جاهای دیدنی شهرستان سوادکوه در مازندران است. این شهر کوهستانی در ارتفاعات قرار دارد. زمانی که در ارتفاع قرار می‌گیرید، چشم‌‌اندازی از خانه‌هایی با سقف‌های شیروانی چوبی و کوچه‌های باریک سنگ‌فرش‌شده را می‌بینید.

کوه‌های مه‌گرفته و باغ‌هایی پر از میوه، تصویر زیر پای شماست. اگر قصد سفر به سوادکوه را دارید، حتما از منطقه‌ زیبای آلاشت مازندران دیدن کنید. برای آشنایی بیشتر با این طبیعت بکر، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را تا انتها بخوانید.

روستای آلاشت کجاست؟
آلاشت در مرکز شهرستان سوادکوه و ۱۹۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. این شهر ییلاقی در دامنه شمالی فیروزکوه قرار گرفته و به عنوان یک شهر تاریخی شناخته می‌شود.
بهترین زمان بازدید از روستای آلاشت چه موقعی است؟
به دلیل این ‌که روستای آلاشت در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته است و آب‌وهوای خنکی دارد، بهترین زمان سفر به این روستا، تابستان و بهار است. در مرداد ماه می‌توانید از شاه‌توت‌های خوش‌طعم منطقه استفاده کنید.
کدام جاذبه‌های گردشگری به روستای آلاشت نزدیک است؟
روستاهایی مانند سرین، لرزنه، لاکوم، لیند، سنگ رج، سواد رودبار، آبشار گزو، امامزاده برادران گزو، دریاچه و سد لفور از جمله جاذبه‌های گردشگری این روستا هستند.
روستای آلاشت چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
سوپرمارکت، درمانگاه، پمپ بنزین، عکاسی، طبیعت‌گردی، اسب‌سواری، دوچرخه‌سواری و کمپینگ از جمله امکانات تفریحی و رفاهی آلاشت به ‌شمار می‌روند.
در بازدید از روستای آلاشت کجا اقامت کنیم؟
شما می‌توانید از کمپینگ، اقامتگاه‌های بوم‌گردی، کلبه‌های چوبی، خانه‌های روستایی و اجاره‌ ویلا برای اقامت خود استفاده کنید.

مشخصات شهر آلاشت

آلاشت به ‌دلیل فاصله‌ کم با تهران و آب‌و‌هوای بی‌نظیر، به یکی از جاهای دیدنی مازندران تبدیل شده است. این منطقه در ارتفاعات قرار دارد و زمانی که شما در بالای منطقه کوهستانی می‌ایستید، کوه‌های مه‌گرفته، باغ‌های میوه و انبوهی از ابرها را تماشا خواهید کرد.

مشخصات شهر آلاشت

عکس از: سایت Apochi

اگر به ‌دنبال منطقه‌ای خوش‌آب‌وهوا برای دوری از شلوغی‌های شهر و آرامش در دل طبیعت هستید، آلاشت سوادکوه می‌تواند مقصد شما باشد. این منطقه ییلاقی خنک و کوهستانی یکی از مناطق بی‌نظیر برای سفر در فصل تابستان است. آلاشت، روستایی در دل طبیعت با خانه‌هایی خشتی، سقف‌هایی چوبی و کوچه‌هایی سنگ‌فرش‌شده و باریک است.

آلاشت کجاست؟

آلاشت در مرکز شهرستان سوادکوه است که در ارتفاع ۱۹۰۰ متری بالاتر از سطح دریا قرار دارد. فاصله‌ این شهر کوهستانی تا تهران ۲۵۴ کیلومتر (حدود ۴ ساعت) است. این شهر ییلاقی در دامنه شمالی فیروزکوه قرار گرفته و به عنوان یک شهر تاریخی شناخته می‌شود.

آلاشت کجاست؟

عکس از: سایت Google Maps

فاصله‌ شهر آلاشت با ساری حدود ۱۷۰ کیلومتر است که به پل ورسک هم نزدیک است.

لوکیشن آلاشت روی گوگل مپ

بهترین مسیر دسترسی به آلاشت

شما با قطار یا خودروی شخصی می‌توانید به آلاشت سوادکوه سفر کنید. اگر قصد سفر با قطار را دارید، بلیط قطار تهران – ساری را خریداری کنید. پل ورسک در مسیر شما قرار دارد. در ایستگاه پل سفید پیاده شوید و بعد از آن‌جا با تاکسی به سمت آلاشت بروید. سفر با قطار به سمت شمال کشور تجربه‌ای بی‌نظیر و به‌یاد‌ماندنی را برای شما رقم خواهد زد.

بهترین مسیر دسترسی به آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

برای سفر با خودروی شخصی وارد آزادراه تهران – پردیس شوید. مسیر خود را تا فیروزکوه ادامه دهید. بعد از فیروزکوه و منطقه زیرآب، به پل سفید می‌رسید. از پل سفید رد شوید تا به دو راهی آلاشت برسید. در سمت چپ جاده، یک مسیر ۳۷ کیلومتری قرار دارد. وارد جاده‌ فرعی شده و پس از حدود ۴۵ دقیقه به آلاشت خواهید رسید.

وضعیت جاده آلاشت

در فصل زمستان جاده منتهی به آلاشت پوشیده از برف می‌شود و حتی ممکن است جاده بسته شود. اینکه کدام وسیله‌ نقلیه مناسب شماست، کاملا به خودتان بستگی دارد. در نظر داشته باشید که جاهایی از مسیر خاکی است و ممکن است ماشین شخصی شما آسیب ببیند. بهتر است از ماشین‌های آفرودی که شاسی بلندی دارند، استفاده کنید.

فاصله تهران تا آلاشت: ۲۴۵ کیلومتر (حدود ۴ ساعت)
فاصله سوادکوه تا آلاشت: حدود ۴۰ کیلومتر (۵۳ دقیقه)
فاصله کرج تا آلاشت: حدود ۲۸۶ کیلومتر (۳ ساعت و ۵۲ دقیقه)
فاصله آلاشت تا دریا: حدود ۱۲۶ کیلومتر (۱ ساعت و ۳۵ دقیقه)
وضعیت جاده آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

آلاشت یعنی چه؟

آلاشت یک کلمه مازنی و به معنای آشیانه عقاب است. دلیل انتخاب این اسم، کوهستانی بودن منطقه و عقاب‌هایی است که در اینجا آشیانه ساخته‌اند. اگر در کمپینگ‌های آلاشت شرکت کرده باشید، حتما پرواز عقاب‌ها را در آسمان مشاهده کرده‌اید. نام این شهر در گویش برخی از محلی‌ها، Elasht یا Alasht است. وجه تسمیه آن نیز وجود عقاب‌های فراوان در کوه‌های بلند این منطقه است.

آلاشت یعنی چه؟

عکس از: سایت Google Maps

بهترین زمان بازدید از روستای آلاشت

با توجه به اینکه آلاشت در ارتفاعات قرار دارد، آب‌وهوای این منطقه سرد و کوهستانی است. به همین دلیل بهترین زمان بازدید از آلاشت فصل‌های بهار و تابستان است. در فصل زمستان نیز می‌توانید به این منطقه کوهستانی سفر کنید، اما در این فصل جاده پر از برف است و احتمال دارد جاده مسدود شود.

بهترین زمان بازدید از روستای آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

پوشش گیاهی و جانوری روستای آلاشت

پوشش گیاهی این منطقه متراکم و درختانی مانند گیلاس، سیاه ریشه، گردو، فندق، تلکا، زالزالک، ازگیل، ترنج، سف، ممرز، مرس، موزی، صنوبر، سرو، کاج، سیتی، آلوچه، آلو، سیب، گلابی، آلبالو، شاه‌توت، زردآلو، هلو و غیره در این منطقه رشد می‌کنند. گیاهان دارویی نیز مانند بنفشه، گل پامچال، گل گاوزبان، آویشن کوهی و سایر گیاهان خودرو نیز در این منطقه کوهستانی قابل رویش هستند.

پوشش گیاهی و جانوری روستای آلاشت

عکس از: سایت Mehrnews

پرندگانی مثل کبک، قرقاول، کبوتر وحشی، عقاب و کلاغ سیاه و چهارپایانی مثل ببر، پلنگ، گوزن، بز کوهی، خرگوش، گرگ و روباه پوشش جانوری این منطقه را تشکیل می‌دهند.

جاهای دیدنی آلاشت

برای گشت‌وگذار در آلاشت بهتر است اول با جاهای دیدنی این شهر زیبا آشنا شوید.

– موزه مردم‌شناسی آلاشت

آلاشت، محل تولد رضا شاه پهلوی بوده است. یکی از جاهای دیدنی آلاشت، خانه‌ پدری رضا شاه است که به عنوان موزه مردم‌شناسی شناخته می‌شود. معماری این خانه سنتی و خشتی است.

موزه مردم‌شناسی آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

– معبد دختر پاک

معبد دختر پاک، یک زیارتگاه در بالای کوه است. مردم محله بر این باورند که فقط خانم‌ها می‌توانند به این زیارتگاه بروند و اگر مردی به آن‌جا برود، مار او را نیش می‌زند. دو روایت در مورد این معبد وجود دارد. اول این‌که این معبد محل دفن یک بانوی پاکدامن است و دوم اینکه دو خواهر ساسانی که مقام دینی بالایی دارند، در این محل دفن شده‌اند.

معبد دختر پاک

عکس از: سایت Google Maps

– محله قدیمی آلاشت

شما در یکی از بخش‌های روستای آلاشت می‌توانید آثار مربوط به دوران قاجار و پهلوی، مانند بناهای خشتی قجری و خیابان‌های سنگ‌فرش‌شده را تماشا کنید.

آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

– رصدخانه آلاشت

در گذشته یکی از مرتفع‌ترین رصدخانه‌های کشور در آلاشت تاسیس شده است. این منطقه به دور از آلودگی نوری است و نظر تعداد زیادی از علاقه‌مندان به نجوم و ستاره‌شناسی را به سوی خود جلب می‌کند. این رصدخانه ۱۸۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. برای رسیدن به رصدخانه باید از پله‌ها بالا بروید. رصدخانه از یک طرف با پرتگاه و از طرفی دیگر با کوه محاصره شده است.

– مسجد امام حسین (ع)

یکی از مکان‌های زیارتی آلاشت، مسجد امام حسین (ع) است. این زیارتگاه در سال‌های ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۳ شمسی در بالا محله در شمال غربی شهر ساخته شد. این مسجد گلدسته‌هایی زیبا و بلند و طاق‌نماهایی جناغی دارد. گنبد ۱۲ وجهی آن باعث شده تا به عنوان یکی از بهترین مسجدهای شمال ایران شناخته شود.

مسجد امام حسین (ع)

عکس از: سایت Google Maps

جاهای دیدنی و روستاهای اطراف آلاشت

در اطراف آلاشت، روستاهای متعدد و زیبایی وجود دارد. با رفتن‌ به این روستاها می‌توانید از سفر خود بیشتر لذت ببرید. در ادامه با هر کدام از این روستاها آشنا می‌شویم.

– روستای لرزنه

این روستا به دلیل داشتن آب‌وهوای سرد و کوهستانی به یکی از مناطق تفریحی در فصول بهار و تابستان تبدیل شده است. مسیر این روستای مرتفع از جاده جنگلی و پس از گذر از آلاشت و شیرگاه است. این روستا علاوه ‌بر آب‌و‌هوای بی‌نظیرش منطقه‌ای مه‌آلود با کلبه‌های چوبی است که نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌کند. این روستا همچنین دارای یک امامزاده با قدمت ۲۰۰ ساله است.

روستای لرزنه

عکس از: سایت Tasnimnews

– روستای سرین

سرین یک روستای ییلاقی و خنک در ۴ کیلومتری آلاشت است. زیبایی‌های این روستا شما را شگفت‌زده خواهد کرد. در فصل بهار علاوه ‌بر لذت بردن از آب‌وهوای خنک و مه‌گرفته سرین، می‌توانید از گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، پونه، کاسنی، اسپند، گزنه و نعنا و همچنین میوه‌های جنگلی نظیر زالزالک، ازگیل، تمشک، گوجه سبز و گلابی وحشی استفاده کنید.

علاوه بر بافت تاریخی در روستای سرین می‌توانید از زیبایی‌هایی مانند چندین چشمه، تپه سرسبز و جنگل نیز لذت ببرید.

– روستای لاکوم

روستای لاکوم در ۱۰ کیلومتری شهر آلاشت قرار دارد و طبیعتی بی‌نظیر را به شما نشان می‌دهد. همانند دیگر روستاهای موجود در این منطقه به‌ دلیل داشتن آب‌وهوای خنک، گزینه‌ای مناسب برای سفرهای تابستانی است.

روستای لاکوم

عکس از: سایت Tabnak

– روستای لیند

یکی از روستاهای دیدنی که در مسیر آلاشت قرار دارد، روستای لیند است. لیند یک روستای خوش‌آب‌وهوا و ییلاقی است که نظر گردشگران را به خود جلب می‌کند. جنگل‎های هیرکانی یکی از جاذبه‌های دیدنی این روستا است.

روستای لیند

عکس از: سایت Google Maps

– روستای سنگ رج

یکی دیگر از روستاهایی که در ۱۲ کیلومتری شهر آلاشت قرار دارد، روستای سنگ رج است. این روستا، منطقه‌ای مناسب برای ایام گرم سال به‌ شمار می‌رود. اگر به دنبال محلی خنک برای لذت بردن از طبیعت هستید، روستای سنگ رج را انتخاب کنید.

آلاشت

عکس از: سایت Mehrnews

– روستای سواد رودبار

مردم این روستا همچنان مشغول کشاورزی و دامداری هستند و زندگی ساده روستایی دارند. سواد رودبار به عنوان یکی از محل‌های خوش‌آب‌وهوا در مناطق البرز به ‌شمار می‌رود. رودخانه‌ای که از این روستا عبور می‌کند آن را به محله‌ پایین و بالا تقسیم می‌کند. معماری این روستا محلی و فضای آن مه‌آلود است.

– آبشار گزو

این آبشار در دل جنگل لفور قرار دارد. این آبشار در یک منطقه دیدنی و کوهستانی است. شما می‌توانید با پیاده‌روی یا جنگل‌نوردی به این آبشار برسید. اگر به طبیعت‌گردی علاقه دارید، حتما بازدید از این منطقه را از دست ندهید.  آبشار گزو دو آبشار است که ارتفاع آبشار اول ۴۵ متر و آبشار دوم ۴۳ متر است. پایین آبشار هم یک حوضچه برای آبتنی در روزهای گرم تابستانی وجود دارد.

 آبشار گزو

عکس از: سایت Neshanmap

– دریاچه و سد لفور

احتمالا شما هم تعریف‌های زیادی از دریاچه و سد لفور شنیده‌اید. این دریاچه و سد همچنین با نام‌های سد البرز و پاشا کالا نیز شناخته می‌شود. این دریاچه توسط جنگل‌ احاطه شده و گاهی اسب‌های وحشی نیز در اطراف آن مشاهده می‌شود. قایق‌سواری و ماهیگیری از تفریحات این منطقه به شمار می‌رود.

دریاچه و سد لفور

عکس از: سایت Wikimedia

امکانات تفریحی روستای آلاشت

آلاشت از جمله‌ روستاهای زیبا و دیدنی در شمال ایران است که نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌کند.

– کمپینگ

چادر زدن و کمپ‌های شبانه از تفریحات گردشگران این منطقه به ‌شمار می‌رود. شما برای چادر زدن به چادر مسافرتی، کیسه‌خواب، زیرانداز، وسایل موردنیاز برای برپایی آتش و آشپزی نیاز دارید.

آلاشت

عکس از: سایت Mehrnews

– عکاسی

طبیعت و مناظر زیبای این روستا، آلاشت را به محلی مناسب برای علاقه‌مندان به عکاسی تبدیل کرده است. شما با یک دوربین عکاسی یا گوشی هوشمندتان می‌توانید لحظات زیبای سفر و طبیعت را ثبت کنید.

– طبیعت‌گردی

پیاده‌روی، پیک‌نیک، دوچرخه‌سواری و کوه‌نوردی از دیگر تفریحات جذاب و دیدنی طبیعت آلاشت است.

آلاشت

عکس از: سایت Staticflickr

– اسب‌سواری

از تفریحات رویایی آلاشت می‌توان به اسب‌سواری اشاره کرد. دشت‌های روستا بهترین محل برای اسب‌سواری است. هنوز هم بعضی از مردم این روستا با اسب رفت‌وآمد می‌کنند. توجه داشته باشید که اگر در اسب‌سواری مهارت ندارید، سوار اسب نشوید.

آلاشت

عکس از: سایت Wikimedia

امکانات رفاهی روستای آلاشت

اولین مرحله در هر سفر، بررسی امکانات رفاهی و محل اقامت در منطقه موردنظر است. فروشگاه، مجتمع‌های اقامتی، پمپ بنزین و سوپرمارکت از جمله امکانات رفاهی این روستا است. آب معدنی و آب لوله‌کشی این منطقه از چشمه‌ها و چاه‌های اطراف تامین می‌شود.

فرهنگ مردم و سوغاتی روستای آلاشت

معمولا افراد هنگام سفر به جاهای دیدنی به‌ دنبال سوغاتی‌های جذاب و به‌یادماندنی هستند. اگر به آلاشت سفر کردید، می‌توانید سوغاتی‌های متنوعی برای افراد خانواده و دوستان خود تهیه کنید. جوراب و چادر شب از صنایع‌دستی آلاشت هستند که از مغازه‌های کوچک محلی می‌توانید خریداری کنید.

جاجیم یکی از صنایع‌دستی و سوغاتی‌های این روستا به‌ شمار می‌رود. جاجیم‌ها در طرح‌ها و رنگ‌های متنوع هستند و شما با ‌توجه ‌به سلیقه خود، می‌توانید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. میوه، پنیر خیکی، ماست و کره محلی از محصولات خوراکی و سوغاتی این شهر هستند.

سوغات آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

بیشتر مردم این منطقه از راه صنایع‌دستی و دامداری درآمد کسب می‌کنند. برخی از مردم هم در حوزه گردشگری و ارائه خدمات فعالیت می‌کنند. بعضی از مردم منطقه نیز گیاهان دارویی جمع‌آوری می‌کنند و با فروش آن‌ها درآمد کسب می‌کنند.

یک نکته‌ جالب در مورد مردم این روستا این است که اغلب مردم معمولا از نام روستا برای پسوند فامیلی خود استفاده می‌کنند.

سوغات آلاشت

عکس از: سایت Google Maps

غذاهای محلی آلاشت

آلاشت یکی از بهترین مناطق برای دوستداران غذا است. اگر می‌خواهید دلی از عزا در بیاورید، به این طبیعت بکر با غذاهای متنوع و لذیذ سفر کنید.

از جمله‌ غذاهای لذیذ و معروف آلاشت که طعمشان بسیار خوب است، می‌توان به سبزی پلو با گردو، دیس کباب (بره کامل شکم‌پر با آلو و مغز گردو)، ورساق، کنس نون، کئی پلا (کدو حلوایی ریز سرخ شده با شکر به ‌همراه برنج، نیمرو و ماست) و شیش انداز (غذایی شبیه به فسنجان و متشکل از رب ازگیل، دانه انار و تخم‌مرغ) اشاره کرد.

غذاهای آلاشتی

عکس از: سایت Google Maps

اقامت در روستای آلاشت

تا این قسمت از مطلب با روستای دیدنی و بکر آلاشت آشنا شدیم. در این بخش از مقاله به بهترین و مهم‌ترین بخش سفر یعنی اقامتگاه می‌پردازیم. شما برای استراحت و گذراندن شب‌های خود در سفر به یک اقامتگاه نیاز دارید. اقامتگاه‌های بوم‌گردی، کلبه‌های چوبی، خانه‌های روستایی، اجاره‌ی ویلا و کمپینگ از جمله گزینه‌های اقامت در روستای آلاشت هستند.

– اقامتگاه‌های بوم‌گردی روستای آلاشت

در ادامه می‌توانید بهترین اقامتگاه‌های این منطقه را بشناسید.

مجتمع اقامتگاهی قوی سفید

این مجتمع اقامتی دارای سوئیت‌های بزرگ (یک، دو و سه خوابه) با حیاط اختصاصی، نمای عالی و امکانات رفاهی است. هر سوئیت قابلیت پذیرایی از ۴ الی ۱۰ نفر را دارد. رختخواب سنتی، سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی، آشپزخانه و وسایل آشپزی، مبلمان، کمد، وسایل سرمایشی و گرمایشی و حمام از جمله امکانات این مجتمع به ‌شمار می‌رود.

قوی سفید آلاشت

عکس از: سایت Jabama

خانه روستایی شوکا

این خانه‌ روستایی در روستای سرین سوادکوه قرار دارد. دارای دو اتاق‌خواب با ۵ سرویس کف‌خواب است. امکان پذیرایی از ۵ تا ۱۰ نفر را دارد. تراس، سرویس بهداشتی، حمام، آب لوله‌کشی، آلاچیق، باربیکیو و کمد از جمله امکاناتی است که خانه‌ روستایی شوکا ارائه می‌دهد.

خانه روستایی شوکا

عکس از: سایت Jabama

بوم‌گردی باغ صنم

این کلبه بوم‌گردی در محیطی آرام با امکاناتی مانند پنل خورشیدی، بخاری هیزمی، آب چشمه با چشم‌انداز کوهستانی است. اقامتگاه بوم‌گردی صنم دارای یک نشیمن بزرگ، سرویس آشپزخانه و حمام است. در نزدیکی این اقامتگاه، درمانگاه، فروشگاه و عابر بانک وجود دارد. باغ صنم قابلیت پذیرایی از ۴ نفر را دارد و فاصله آن با آلاشت یک کیلومتر است.

بوم‌گردی باغ صنم

عکس از: سایت Jabama

اقامتگاه بوم‌گردی آشیانه عقاب

این مجتمع بوم‌گردی در یک محیط ۸۰۰ مترمربعی در آلاشت قرار دارد. بافت محله کوهستانی و مسیر دسترسی به آن، آسفالت است. سرویس خواب سنتی در این اقامتگاه ارائه می‌شود. تجهیزات و ملزومات آشپزی در یک آشپزخانه مشترک، حیاط، سرویس بهداشتی و حمام از دیگر امکانات رفاهی این اقامتگاه است.

اقامتگاه بوم‌گردی آشیانه عقاب

عکس از: سایت Jabama

– کمپینگ و شب‌مانی در روستای آلاشت

چادر زدن و کمپینگ از جمله تفریحات دلخواه و جذاب گردشگران در هر سفری است. شما هنگام سفر به آلاشت اگر قصد برپایی چادر و گذراندن یک شب رویایی را دارید، باید وسایلی مانند چادر مسافرتی، زیرانداز، کیسه‌خواب، وسایل موردنیاز برای روشن کردن آتش و آشپزی را به همراه داشته باشید.

کمپینگ

عکس از: سایت Google Maps

توصیه‌هایی برای سفر به‌یادماندنی به روستای آلاشت

اگر قصد چادر زدن و کمپینگ در طول سفر را دارید، باید وسایلی مانند چادر مسافرتی، زیرانداز، وسایل روشن کردن آتش و غیره را با خود به همراه داشته باشید. بهتر است داروهای اولیه و موردنیاز را با خود ببرید. هنگام اسب‌سواری و بازدید از مناطق کوهستانی به نکات ایمنی توجه داشته باشید و اگر تجربه کافی ندارید، مراقب باشید. اگر تا به ‌حال سوار اسب نشده‌اید، از اسب‌سواری صرف‌نظر کنید.

برای خرید سوغاتی می‌توانید از صنایع‌ دستی و محصولات محلی استفاده کنید. کفش‌های مناسب برای مناطق کوهستانی بپوشید و لباس مناسب همراه خود ببرید. اگر در فصل بارانی و برفی به این منطقه سفر می‌کنید، توجه داشته باشید که ممکن است جاده مسدود شده باشد.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 دیدگاه

  1. داود می‌گوید

    حیات وحش ایران ببر نداره