مهاباد

جاهای دیدنی مهاباد که کمتر از آن‌ها شنیده‌اید

با دیدنی‌های مهاباد بیشتر آشنا شوید

احتمالا کمی توصیفم تکراری باشد، اما باور کنید، واقعیت جز این نیست: مهاباد، نگین بی‌غل‌وغش آذربایجان غربی است. حالا باید بقیه مطلب را بخوانید و با جاهای دیدنی مهاباد آشنا شوید تا حرفم را باور کنید. این شهر، یکی از شهرهای گردش‌پذیر آذربایجان غربی است.

مهاباد یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های بشر است، به همین خاطر جاهای دیدنی مهاباد خیلی زیادتر از چیزی است که فکرش را بکنید. مهاباد در ابتدا آبادی کوچکی بود، اما در دوران صفوی، بداق سلطان حاکم این شهر شد و شهر را از این رو به آن رو کرد، در گذشته اسم مهاباد، ساوجبلاغ بود اما بعدها نامش را مهاباد گذاشتند.

حالا دیگر این شهر، یکی از مهم ترین جاهای دیدنی آذربایجان غربی است که به‌خاطر جاذبه‌های گردشگری مختلف، از نظر گردشگری اهمیت زیادی دارد. در این مطلب از مجله گردشگری علی‌بابا قرار است شما را با یکی از دیدنی های آذربایجان غربی، یعنی مهاباد آشنا کنم.

مهاباد برای هرکسی یک تداعی خاص دارد، یک نفر آن را به‌خاطر جاذبه های تاریخی مهاباد می‌شناسد، یک نفر به‌خاطر طبیعت، تالاب‌ها و دریاچه‌های مشهورش، دیگری هم اسم بازار بزرگ تاناکورا به گوشش آشناست. مهاباد شهر بسیار ساده‌ای است که طبیعت، هوای خنک و از همه مهم‌تر مردم دوست‌داشتنی‌اش، آن را به نگین آذربایجان تبدیل کرده است.

مهاباد کجاست؟
مهاباد یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان غربی است. این شهر، یکی از شهرهای کردنشین در جنوب آذربایجان غربی است که طبیعت بسیار زیبایی دارد که جاهای دیدنی بسیاری دارد.
بهترین جاهای دیدنی مهاباد کدام‌ است؟
از جمله جاهای دیدنی مهاباد می‌توان به تالاب کانی برازان، مسجد جامع سرخ مهاباد، بازار تاناکورا، غار آبی سهولان، حمام تاریخی میرزا رسول، دریاچه سد مهاباد، پارک ملت مهاباد (باغ میکاییل) و… اشاره کرد.
بهترین زمان برای سفر به مهاباد چه موقعی است؟
با توجه کوهستانی بودن موقعیت جغرافیایی مهاباد، این شهر تابستان‌های خنک و زمستان‌های بسیار سردی دارد. بنابراین بهترین زمان برای سفر به مهاباد، شش ماه اول سال است که طبیعت سرسبز و زیبا است و هوا خنک و دلپذیر است.
بهترین مراکز خرید مهاباد کدام است؟
بازار تاناکورا، بازار اصغری و مجتمع تجاری نگین غرب جزو معروف‌ترین مراکز خرید مهاباد هستند.

روستاهای مهاباد در جاهای دیدنی مهاباد

روستاهای دیدنی مهاباد کم نیستند، اگر بخواهید چند شبی مهمان خانه‌های مردم محلی باشید و زندگی روستایی مردم آذربایجان غربی را از نزدیک ببینید، فرصت‌های زیادی برای تجربه وجود دارد. در اولین بخش این مطلب، یکی از مهم‌ترین روستاهای مهاباد را به شما معرفی می‌کنم که به‌خاطر وجود دومین غار آبی ایران، یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی مهاباد محسوب می‌شود.

مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

– روستای سهولان

روستای سهولان بیشتر به‌خاطر وجود غار آبی سهولان شناخته می‌شود اما باید بگویم که دیدنی‌‌های این روستا فراتر از این غار است. در زبان کردی، «سه‌هولان» به معنای یخ است که به سردسیر بودن این منطقه اشاره دارد. این روستا در ۴۳ کیلومتری جنوب شرقی مهاباد واقع شده و یکی از قدیمی‌ترین روستاهای مهاباد است که قدمتی ۴۰۰ ساله دارد.

روستای سهولان

عکس از: سایت Fardanews

آب‌وهوای مناسب و بارندگی‌های منظم، خاک این منطقه از جاهای دیدنی مهاباد را آماده زراعت کرده است. به همین دلیل هم بسیاری از مردم روستای سهولان به کار کشت و زراعت محصولات کشاورزی مشغول هستند و به تولید انواع صنایع‌دستی می‌پردازند. از جمله جاهای دیدنی سهولان می‌توان به غار آبی سهولان، قلعه اورسیل و مسجد روستا اشاره کرد.

روستای سهولان

عکس از: سایت Namnak

بهترین فصل برای سفر به روستای سهولان، بهار و تابستان است. شما می‌توانید برای اقامت در این روستا از خانه‌های مردم محلی و اقامتگاه‌های بومگردی ناحیه استفاده کنید.

آدرس روستای سهولان

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، جاده مهاباد به بوکان

چشمه و دریاچه و تالاب های مهاباد

پرندگان مهاجر زندگی در تالاب‌های آذربایجان غربی را آن‌قدر دوست دارند که همین شهر مهابادی که صحبتش است، دو تالاب بین‌المللی مهم دارد. طبیعت مهاباد هر سال پذیرای پرندگان مختلف است. زندگی در اطراف دریاچه و تالاب همیشه در جریان است، چه بهتر که ما هم با گشت‌وگذار در اطرافشان، کمی طعم زندگی را بچشیم. در این بخش، چشمه، دریاچه و تالاب‌های مهم مهاباد را به شما معرفی می‌کنم که جزو مهم‌ترین جاهای دیدنی مهاباد است.

سد مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

– دریاچه سد مهاباد

آب‌وهوای خنک و مطبوع اطراف دریاچه از جاهای دیدنی مهاباد در فصل‌های بهار و تابستان دل هر گردشگری را برای پیک‌نیک و کمپ آب می‌کند. دریاچه سد مهاباد، یکی مهم‌ترین سدهای آذربایجان غربی است که در نزدیکی شهر ساخته شده و قدمتی ۵۰ ساله دارد. این سد، تنها سد در محدوده شهری است و ارتفاعی نزدیک به ۴۷.۵ متر دارد.

سد مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

بهترین زمان برای بازدید از دریاچه سد مهاباد، شش ماه اول سال است. تفریحاتی مثل ماهیگیری، کمپینگ و قدم زدن و لذت بردن از آب‌وهوای دل‌انگیز اطراف دریاچه را دست‌کم نگیرید. قلاب ماهیگیری خود را حتما همراه خود ببرید و اگر آنقدر خوش‌شانس نبودید که ماهی بگیرید، می‌توانید در رستوران‌های محلی اطراف سد غذا بخورید.

سد مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس دریاچه سد مهاباد

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، جاده مهاباد- سردشت، دریاچه سد مهاباد

– دریاچه قوپی باباعلی

دریاچه و تالاب قوپی باباعلی یکی از تالاب‌های بین‌المللی مهاباد از جاهای دیدنی مهاباد است که میزبان بسیاری از پرندگان مهاجر است. در این تالاب که در جاده مهاباد به میاندوآب قرار گرفته، حدود ۱۵۰ گونه پرنده مختلف از جمله آنقوت، تنجه، اردک سرحنایی، اردک سرسبز، حواصیل، فلامینگو، غاز وحشی و… دارد.

البته متاسفانه باید بگویم که این دریاچه در خشک‌سالی‌های اخیر کم‌آب و حتی خشک شده است. گرچه تالاب قوپی باباعلی پس از خشک‌سالی‌ها دوباره احیا شده اما لطمه زیادی دیده و همچنان در خطر است.

دریاچه قوپی باباعلی

عکس از: سایت Irna

آدرس دریاچه قوپی باباعلی

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، جاده مهاباد- میاندواب، روستای باباقوپی

– تالاب کانی برازان

اگر به من بگویند آرامش‌بخش‌ترین تصویرهایی که در طبیعت دیده‌ای اسم ببر، تالاب کانی برازان از جاهای دیدنی مهاباد حتما در این لیست قرار می‌گیرد. تالاب کانی برازان که در زبان کردی به معنی چشمه گرازها است، اولین سایت پرنده‌نگری ایران و یک تالاب بین‌المللی است. آب تالاب از رودخانه مهاباد تامین می‌شود و بعد راه خود را به‌سمت دریاچه ارومیه پیدا می‌کند.

تالاب کانی برازان

عکس از: سایت Google Maps

تالاب کانی برازان یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی مهاباد است که تحت نظارت سازمان محیط زیست قرار دارد و برای دسترسی به آن باید در یک مسیر خاکی رانندگی کنید. تالاب بالغ بر ۷۵ گونه پرنده آبزی مختلف مثل اردک مرمری، پلیکان، قو، فلامینگو، غاز، مرغابی، آنقوب و گونه‌های رو به انقراضی مانند اردک سرسفید را در خود جای داده است.

شما می‌توانید از دوربین‌های حرفه‌ای که در سایت پرنده‌نگری هست برای تماشای پرندگان استفاده کنید. اگر مثل من خوش‌شانس باشید و مسئولین سایت هم حضور داشته باشند، حسابی شما را با پرنده‌های تالاب آشنا خواهند کرد.

تالاب کانی برازان

عکس از: سایت Google Maps

اگر قصد بازدید از این تالاب از جاهای دیدنی مهاباد را داشتید، بهتر است چند ساعتی به آن زمان اختصاص دهید تا بتوانید به صدای پرنده‌ها گوش کنید، حرکتشان را روی آب تعقیب کنید و از هوای بی‌نظیر اطراف تالاب لذت ببرید. اینجا نشستن با چند جلسه کلاس مدیتیشن برابری می‌کند.

آدرس تالاب کانی برازان

آدرس: آذربایجان غربی، ۳۰ کیلومتری از شمال شرقی مهاباد

– چشمه آب معدنی گراوان

چشمه کانی گراوان یکی از چشمه‌های آب معدنی آذربایجان غربی است که به‌خاطر سازه آهکی طبیعی کنار چشمه، با بقیه چشمه‌های آب معدنی فرق دارد. اسم این چشمه در زبان کردی به معنی چشمه سنگین است که به آب سنگین و پر از املاح چشمه اشاره دارد. آب چشمه قابل‌شرب نیست اما خواص درمانی زیادی دارد.

آب معدنی گراوان

عکس از: سایت Google Maps

حالا برویم سراغ سازه آهکی؛ این سازه از رسوب املاح چشمه به‌مرور زمان تشکیل شده و در حال حاضر حدود ۲۰ متر ارتفاع دارد و هرسال به ارتفاع آن اضافه می‌شود. تپه رنگارنگ آهکی از جاهای دیدنی مهاباد با رنگ‌هار نارنجی، قرمز و قهوه‌ای درهم‌تنیده، زیبایی خاصی به چشمه بخشیده و جان می‌دهد برای عکس گرفتن. دسترسی به چشمه کانی گراوان نسبتا آسان است ولی باید حواستان باشد که اطراف چشمه هیچ امکاناتی وجود ندارد و باید خوراکی و لوازم سفر را همراه خودتان ببرید.

چشمه آب معدنی گراوان

عکس از: سایت Google Maps

آدرس چشمه آب معدنی گراوان

آدرس: آذربایجان غربی، سردشت، شهر ربط، جاده کانی گراوان

بقعه و مساجد در جاهای دیدنی مهاباد

مساجد و آرامگاه‌های مهاباد، شکل‌وشمایل متفاوتی دارد. اکثر این بناها با آجرهای قرمز‌رنگ ساخته شده‌اند که جلوه متفاوتی از فضاهای معنوی به نمایش گذاشته‌اند. در این بخش چند تا از مساجد دیدنی مهاباد را به شما معرفی می‌کنم که حتما باید به آن‌ها سر بزنید.

مسجد رستم

عکس از: سایت Irna

– مسجد جامع سرخ مهاباد

مسجد جامع سرخ مهاباد با مسجدهای شهرهای دیگر فرق دارد. خیلی از ما انتظار داریم مسجدها تماما پوشیده از کاشی‌کاری باشند و با طرح‌های مختلفی تزیین شده باشند، اما مسجد جامع سرخ، جایی است که فقط با آجرهای قرمز رنگ ساخته شده و هیچ تزیین دیگری ندارد، اما زیبایی آن، چیزی از مسجدهای دیگر کم ندارد.

مسجد جامع مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

مسجد جامع سرخ از جاهای دیدنی مهاباد که در زبان کردی به آن «مزگه‌وتی سوور» گفته می‌شود، یکی از جاذبه های تاریخی مهاباد است که به دوران صفوی تعلق دارد و جزو ارزشمندترین بناهای تاریخی اسلامی در غرب کشور است. مسجد سرخ در گذشته هم به‌عنوان محلی برای عبادت و هم به‌عنوان مکتب‌خانه استفاده می‌شد.

شبستان مسجد ۱۰ ستون سنگی و ۱۸ گنبد آجری نیمکره‌شکل دارد و توان طاق گنبد و شبستان توجه معماران را به خود جلب می‌کند. این مسجد در یکی از شلوغ‌ترین خیابان‌های مهاباد که بافت قدیمی دارد قرار گرفته، به همین خاطر به‌راحتی در دسترس است و می‌توانید از آن دیدن کنید.

مسجد جامع مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

آدرس مسجد جامع

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، خیابان امام شافعی

– مقبره بداق سلطان مهاباد

بداق سلطان یا بداغ سلطان، یکی از حکمرانان منطقه در دوره صفوی بود که محبوبیت زیادی بین مردم داشت. مقبره بداق سلطان مهاباد، از جاهای دیدنی مهاباد آرامگاه این حاکم است که در جنوب مهاباد قرار گرفته و به‌خاطر قدمت و معماری زیبایی که دارد، در فهرست آثار ملی ایران جای گرفته است.

مقبره بداق السلطنه

عکس از: سایت Google Maps

بقعه بداق سلطان یک بنا و گنبد آجری است که با آجرهای قرمزرنگ چهارگوش ساخته شده و ارتفاع گنبد آن به شش متر می‌رسد. مقبره از بخش‌های مختلفی تشکیل شده اما گردشگران امکان بازدید فضای داخلی را ندارند و می‌توانند از نمای بیرونی و فضای اطراف دیدن کنند. آرامگاه در کنار قبرستان قدیمی گنبدان ساخته شده که به‌خاطر مشهور بودن بقعه، به قبرستان بداق سلطان معروف است.

مقبره بداق السلطنه

عکس از: سایت Google Maps

یکی از نکات جالب که می‌توانم درباره این بنا از جاهای دیدنی مهاباد به شما بگویم، حفره‌هایی است که روی دیواره آجری بنا وجود دارد. مردم محلی معتقدند که می‌توانند آرزو کنند و یک سنگ داخل حفره‌ها بگذارند، اگر سنگ داخل حفره بماند، آرزویشان برآورده خواهد شد. پس اگر به این مقبره سر زدید، آرزوهایتان را از قبل آماده کنید.

آدرس مقبره بداق سلطان مهاباد

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، خیابان قبرستان

– حوض‌خانه مسجد رستم بیگ

حوضخانه رستم بیگ در صحن مسجد رستم بیگ مهاباد قرار گرفته است. این مسجد در دوران قاجار به دستور رستم بیگ ساخته شد و حوضخانه در صحن مسجد، برای وضو گرفتن در نظر گرفته شده بود. مسجد رستم بیگ هم مانند دیگر آثار تاریخی مهاباد با آجر قرمز چهارگوش ساخته شده و یکی از دیدنی های مهاباد است که در گذشته به‌عنوان مکتب‌خانه هم کاربرد داشته است.

حوض‌خانه مسجد، از جاهای دیدنی مهاباد یک حوض مستطیل‌شکل است که در وسط فضای مسجد قرار گرفته و اطراف آن با سنگ‌های تراشیده‌شده، محلی برای نشستن و وضو گرفتن ایجاد شده است. بازدید از این دیدنی تاریخی، زمان زیادی از شما نمی‌گیرد اما تجربه قشنگی خواهد بود.

حوضخانه مسجد رستم بیگ

عکس از: سایت Irna

آدرس حوض‌خانه مسجد رستم بیگ

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، خیابان صلاح‌الدین شرقی، کوچه قاضی‌زاده

جاذبه های تاریخی مهاباد

مهاباد پر از جاذبه های تاریخی و متفاوت است که دوست دارم درباره آن‌ها با شما صحبت کنم. موقعیت مهاباد به شکلی بوده که آثار زندگی انسان در دوران قبل از میلاد مسیح هم در آن کشف شده، به همین خاطر اگر به باستان‌شناسی و تاریخ این مرزوبوم علاقمند باشید، جاذبه های تاریخی مهاباد برایتان حسابی سرگرم‌کننده خواهد بود. مهاباد، داستان‌های زیادی از گذشته‌های دور دارد، از حمام‌های قدیمی گرفته تا گوردخمه‌های هزار ساله. پس بهتر است وقت را تلف نکنم و زودتر آن‌ها را به شما معرفی کنم.

– حمام میرزا رسول

می‌توان گفت که حمام تاریخی میرزا رسول از جاهای دیدنی مهاباد به چندین و چند دلیل جزو جاذبه های تاریخی مهاباد محسوب می‌شود: اول اینکه یک حمام تاریخی، مربوط به دوران صفویه است. دوم اینکه معماری و تزیینات داخلی و خارجی خاصی دارد و سوم اینکه حالا تبدیل به یک موزه مردم‌شناسی شده است. این حمام تاریخی در مرکز شهر و در یکی از پررفت‌وآمدترین خیابان‌های مهاباد ساخته شده بود تا در دسترس همگان باشد.

حمام میرزا رسول

عکس از: سایت Google Maps

حمام میرزا رسول مانند همه حمام‌های قدیمی ایران از رختکن، گرمخانه، دالان‌ و گنبد تشکیل شده است. ورودی حمام از داخل بازار قدیمی است و آجرهای سرخ‌رنگ دیواره حمام از بیرون ظاهر قدیمی زیبایی به آن بخشیده است.

نکته جالب درباره معماری این بنا، از جاهای دیدنی مهاباد وجود دو گنبد با اندازه‌های متفاوت است. از در ورودی وارد دالانی می‌شوید که شما را به فضای رختکن یا سربنیه مربع‌شکل هدایت می‌کند. سقف این فضا گنبدی با چند نورگیر است که حمام را در طول روز روشن می‌کند.

حمام میرزا رسول

عکس از: سایت Google Maps

در ادامه مسیر، سربینه با یک دالان دیگر به گرمخانه و خزینه وصل می‌شود. گنبد دوم روی گرمخانه قرار گرفته است و با چند نورگیر روشنایی را به فضای داخل حمام دعوت می‌کند. این حمام در حال حاضر تبدیل به موزه مردم‌شناسی مهاباد شده و گردشگران زیادی برای بازدید از فضای حمام و موزه به این شهر سفر می‌کنند.

آدرس حمام میرزا رسول

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، ضلع شرقی خیابان سید نظام

– گوردخمه فقره قا

اول بهتر است بگویم گوردخمه چیست که بعد این جاذبه تاریخی را به شما معرفی کنم. گوردخمه نوعی آرامگاه سنگی است که در دل کوه برای دفن افراد مهم کنده می‌شد. گوردخمه فقرگاه یا فخرگاه که در زبان کردی به آن فه‌قره‌قا (به معنی فر و شکوه) گفته می‌شود، یکی از جاهای دیدنی مهاباد است که اگر دوران ساخت آن را به شما بگویم، دود از سرتان بلند می‌شود!

گور دخمه فقره قا

عکس از: سایت Tabrizemrooz

دخمه سنگی فقره قا از جاهای دیدنی مهاباد مربوط به دوران مادها است که ساخت آن به فرورتیش، پدر دیاکو، اولین پادشاه ماد نسبت داده شده است. این مقبره، دو طبقه است و چهار ستون سنگی دارد که دو ستون در جلوی دخمه و دو ستون دیگر در داخل قرار گرفته‌اند. نمای گوردخمه، معماری یونانی را در ذهن تداعی می‌کند. در داخل دخمه، سه گور خالی وجود دارد که نظر قطعی درباره افرادی که در آن مدفون شده‌اند وجود ندارد و همه حدس‌وگمان است.

گور دخمه‌ فقره قا

عکس از: سایت Wikimedia

بلندی گوردخمه از دامنه کوه حدود پنج متر است و دسترسی به آن کار آسانی نیست. برای بالا رفتن از کوه و رسیدن به فضای داخلی دخمه باید کفش و لباس مناسب داشته باشید. بازدید از این جاذبه تاریخی رایگان است و متاسفانه به شرایط نگهداری و مرمت آن توجه زیادی نشده است. اما با وجود این، فضای دخمه در دل کوه و گذشته اسرارآمیز آن برای من آنقدر جذاب بود که حاضر شدم از کوه بالا بروم و نگاهی به اطراف بیندازم. به شما هم پیشنهاد می‌کنم سری به اینجا بزنید و از بالا نگاهی به طبیعت زیبای مهاباد هم داشته باشید.

آدرس گوردخمه فقره قا

آدرس: آذربایجان غربی، ۱۵ کیلومتری شمال مهاباد، جنوب روستای اگریقاش

– محوطه باستانی آتشکده سنگی برده کنته

برده کنته از جاهای دیدنی مهاباد یک محوطه باستانی مربوط به حکموت ماناها، در هزاره نخست پیش از میلاد است که در جاده مهاباد- ارومیه قرار گرفته است. این محوطه باستانی از دو تپه شمالی و جنوبی سنگی تشکیل شده و شامل آتشکده سنگی، پله‌های سنگی و دخمه‌های مختلف است که در دل کوه تراشیده شده است.

کنته به معنی سنگ با حفره است و از طرف دیگر در زبان کردی معنی کهن و دیرینه دارد، به همین دلیل می‌توان گفت نام این محوطه ممکن است برگرفته از یکی از این معانی باشد.

آتشکده سنگی برده کنته

عکس از: سایت Google Maps

محوطه باستانی سنگی برده کنته یکی از جاهای دیدنی مهاباد است که در سال ۱۳۶۴ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد اما متاسفانه به‌خاطر عدم‌رسیدگی و بی‌توجهی، آسیب زیادی دیده و چیز زیادی از آن باقی نمانده است. به همین خاطر بهتر است قبل از اینکه این جاذبه تاریخی آسیب بیشتری ببیند، از آن بازدید کنید و خاطرات هزارساله این مکان مقدس باستانی را مرور کنید.

آتشکده سنگی برده کنته

عکس از: سایت Google Maps

آدرس محوطه باستانی آتشکده سنگی برده کنته

آدرس: آذربایجان غربی، ۸ کیلومتری شمال شهرستان مهاباد، مجاور روستای یوسفکند

– دژ قلات شاه در جاهای دیدنی مهاباد

دژ قلات شاه، یک جاذبه تاریخی است که در دل طبیعت مهاباد قرار گرفته است. قلات شاه که به زبان کردی قه‌لاتی‌شای شناخته می‌شود، یک صخره بزرگ است که با کمی تغییر در دوران مادها به یک قلعه تبدیل شده بود. این قلعه طبیعی، بر بلندای کوه قرار گرفته و فقط یک مسیر دسترسی دارد. به همین خاطر در گذشته، محل امنی برای حفاظت از مردم در برابر دشمنان بود. قلات شاه در سال ۱۳۳۵ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.

دژ قلات شاه

عکس از: سایت Irna

دژ قلات شاه در ۱۲۰ کیلومتری جنوب غربی مهاباد و در جاده مهاباد سردشت قرار گرفته و متاسفانه بخش‌های زیادی از قلات از بین رفته است. بازدید از این جاذبه تاریخی کار هرکسی نیست چون دژ در ارتفاع ۸۰ متری قرار دارد و رسیدن به قلات یک کوهنوردی شش ساعته است.

اگر بخت با شما یار باشد و به بالای قلات از جاهای دیدنی مهاباد برسید، می‌توانید از تماشای طبیعت مهاباد و زیبای اطراف لذت ببرید و شاهد فضاهای مسکونی داخلی و آب‌انبارهای مختلف در قلعه باشید که نشانه تمدن و زندگی در دوران گذشته است.

دژ قلات شاه

عکس از: سایت Irna

آدرس دژ قلات شاه

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، مسیر جاده مهاباد- سردشت، کنار روستای داغه

– خانقاه شمس الدین برهانی

شمس‌الدین برهانی یکی از شیخ‌های مشهور در قرن چهاردهم بود که در این منطقه به ترویج معارف، فلسفه و علوم دینی می‌پرداخت. خانقاه شمس‌الدین برهانی یا خانقاه برهان، آرامگاه این عارف بزرگ است که حالا به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی مهاباد شناخته می‌شود. آرامگاه، یک بنای خشتی جمع‌وجور در دل طبیعت است که یک گنبد دیدنی دارد.

خانقاه شمس‌الدین برهانی

عکس از: سایت Wikimedia

فضای داخلی خانقاه، حس‌وحال عارفانه و صمیمی دارد که وقتی وارد آن می‌شود، دلتان می‌خواهد چند ساعتی در سکوت بمانید. علاوه‌براین اطراف خانقاه، از جاهای دیدنی مهاباد آرامگاه شخصیت‌های مهم دیگری از جمله علی بیگ حیدری شاعر و ملاصالح حریق قرار دارد که می‌توانید به آن‌ها هم سر بزنید.

آدرس خانقاه شمس الدین برهانی

آدرس: آذربایجان غربی، بوکان، روستای برهان

– نقوش صخره‌ای خره هنجیران

نقوش صخره‌ای خره هنجیران، نگاره‌هایی است که در نزدیکی دره‌ای به همین نام کشف شده است و الان یکی از جاهای دیدنی مهاباد است. قدمت این سنگ‌نگاره‌ها به هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی‌گردد و شامل تصاویر مختلفی از جمله اسب، بز کوهی، روباه، سوارکاری، شکار، انسان و… است. این نقوش صخره‌ای در فهرست آثار ملی ایران به‌ثبت رسیده‌اند و یکی از جاذبه های تاریخی مهاباد است که علاقمندان به باستان‌شناسی حتما باید به آن سر بزنند.

نقوش صخره‌ای خره هنجیران

عکس از: سایت Donyayemadan

آدرس نقوش صخره‌ای خره هنجیران

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، جاده مهاباد به سردشت، دره خره هنجیران

– حمام لج در جاهای دیدنی مهاباد

حمام لج دومین حمام تاریخی است که در بین جاهای دیدنی مهاباد به شما معرفی می‌کنم. این حمام یکی از آثار ملی کشور است که در روستای لج واقع شده و قدمت آن به دوران حکومت شاه سلیمان صفوی برمی‌گردد. حمام قدیمی لج، معماری خاصی شبیه به مسجد جامع سرخ مهاباد دارد. طاق‌های جناغی، پی‌ریزی با سنگ و نمای آجرهای چهارگوش قرمزرنگ و سنگ‌فرش شدن کف حمام جزو ویژگی‌های معماری این بنای تاریخی است که آن را از بقیه متمایز کرده است.

حمام لج

عکس از: سایت Wikimedia

جالب است بدانید که در گذشته آب حمام از طریق لوله‌های سفالی، از کانالی متصل به رودخانه مهاباد و سوخت کوره‌خانه هم از درختان جنگلی تامین می‌شد. این حمام دو گنبد بزرگ و شش گنبد با اندازه‌های مختلف دارد که از دور به چشم می‌خورند. حمام قدیمی لج، زیبایی خود را مدیون آجرهای چهارگوش سرخ‌رنگ است که به آن حال‌وهوای بی‌نقص فیلم‌های قدیمی را بخشیده است.

آدرس حمام لج

آدرس: آذربایجان غربی، ۲۱ کیلومتری مهاباد، روستای لج

– حوضخانه شاه درویش

حوضخانه شاه درویش، از جاهای دیدنی مهاباد وضوخانه‌ای است که در دوران قاجار، در صحن مسجد شاه درویش ساخته شده است. سبک معماری حوضخانه، بنای گنبدی‌شکل و هفت پله‌ای که آن را از سطح زمین جدا می‌کنند، ترکیبی از معماری صفوی و قاجار است که حتما باید آن را ببینید. جالب است بدانید که آب حوضخانه از چشمه و قنات‌های مهاباد تامین می‌شود.

حوضخانه شاه درویش

عکس از: سایت Irna

آدرس حوضخانه شاه درویش

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، خیابان طالقانی شرقی، کوچه دارایی، داخل صحن مسجد شاه درویش

موزه های مهاباد

خیلی‌ها می‌گویند که بازدید از موزه برایشان کسل‌کننده است، اما من موزه‌های هر شهر را مثل کتابچه‌ای کامل از سرگذشت مردم آن شهر می‌بینم که به من فرصت می‌دهد از چشم آن‌ها به همه‌چیز نگاه کنم. به همین خاطر دو تا از مهم‌ترین موزه‌های مهاباد را به‌عنوان جاهای دیدنی مهاباد به شما معرفی می‌کنم که سفرتان را با چاشنی فرهنگی و هنری شیرین کنید.

مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

– موزه مردم‌شناسی حمام میرزا رسول

حمام تاریخی میرزا رسول از جاهای دیدنی مهاباد در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و پس از بازسازی و مرمت، به یک موزه مردم‌شناسی تبدیل شد. این موزه پر از اشیای تاریخی و فرهنگی مثل انواع سکه، ظروف قدیمی و… است و با به نمایش گذاشتن انواع لباس‌های سنتی هموطنان کردزبان، سیر زندگی مردم بومی منطقه و آداب‌ورسوم آن‌ها را به‌خوبی به گردشگران نشان می‌دهد.

موزه-مردم-شناسی-حمام-میرزا-رسول

عکس از: سایت Google Maps

سالانه گردشگران زیادی از حمام و موزه مردم‌شناسی مهاباد بازدید می‌کنند تا حتی شده برای چند ساعت خودشان را جای مردم دوست‌داشتنی این منطقه بگذارند و زندگی را از نگاه آن‌ها تجربه کنند.

آدرس موزه مردم شناسی حمام میرزا رسول

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، ضلع شرقی خیابان سید نظام

– موزه سرای استاد هیمن یا موزه مفاخر فرهنگی هنری مهاباد

موزه مفاخر فرهنگی هنری مهاباد یا خانه موزه استاد هیمن، جایی است که شما را هنر بی‌حدواندازه هنرمندان کرد آشنا می‌کند. بنای این موزه در گذشته خانه محمد امین شیخ‌الاسلامی با تخلص هیمن، یکی از شعرای معاصر مشهور کردزبان بوده که اشعار او هنوز هم بین مردم محبوبیت زیادی دارد. پس از درگذشت او در سال ۱۳۶۵، خانه رو به نابودی رفت تا اینکه در سال ۱۳۹۱ توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری و پس از مرمت، درهای آن به‌عنوان موزه مفاخر فرهنگی هنری رو به عموم مردم باز شد.

موزه استاد هیمن

عکس از: سایت Google Maps

موزه استاد هیمن از چهار بخش فضای نمایش، مخزن موزه، آرشیو اسناد و تالار نشت‌ها تشکیل شده و هدف از تاسیس آن، جمع‌‌آوری آثار چهره‌های ماندگار مهاباد است. در سرای هیمن، می‌توانید چند ساعتی وارد زندگی شخصی هنرمندان بزرگ شوید و پا جای پای آن‌ها بگذارید.

در این موزه، مجموعه‌ای از دست‌نوشته‌ها، لوازم شخصی، ابزار موسیقی، تابلوهای نقاشی، زندگینامه مفاخر مهاباد، تصاویر و فایل‌های صوتی از شش هنرمند مهابادی است. جالب است بدانید که این موزه، در سال ۱۳۹۶ جزو ۲۰ موزه برتر کشور انتخاب شد.

موزه استاد هیمن

عکس از: سایت Google Maps

آدرس موزه سرای هیمن

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، میدان ملاجامی، خیابان جامی، بلوار شهری کندی

غارها از جاهای دیدنی مهاباد

یکی از بزرگ‌ترین غارهای آبی ایران، در مهاباد است که حتی می‌توان آن را با غار علیصدر مقایسه کرد. اگر تا‌به‌حال مهاباد رفته‌اید و غار سهولان را ندیده‌اید، نصف عمرتان بر فناست. تماشای مجسمه‌های آهکی که طی میلیون‌ها سال در گوشه و کنار غار شکل گرفته‌اند، شنیدن صدای برخورد قطره‌های آب با سطح دریاچه، صدای آرام پارو زدن در آب و ده‌ها حس و تجربه دیگر، چیزهایی است که دل هر گردشگر طبیعت‌دوستی را به لرزه می‌اندازد. در این قسمت غار زیبای سهولان را به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی مهاباد به شما معرفی می‌کنم که در فهرست آثار طبیعی ملی هم جایگاه ویژه‌ای دارد.

غار دربند رشی

عکس از: سایت Google Maps

– غار آبی سهولان (کونه کوتر)

غار آبی سهولان که در زبان کردی سه‌هولان تلفظ می‌شود، یکی از معجزه‌های ۷۰ میلیون ساله طبیعت است که در دل یکی از کوه‌های مهاباد جا گرفته است. بعد از جاده سرسبز بوکان، غار سهولان روبرویتان سبز می‌شود. این غار آبی، یکی از بزرگ‌ترین غارهای آبی ایران است که گردشگران زیادی برای قایق‌سواری آن به مهاباد سفر می‌کنند.

غار آبی سهولان

عکس از: سایت Google Maps

در غار سهولان کبوترهای زیادی زندگی می‌کنند، به همین خاطر در زبان کردی به آن کونه کوتر یا کون مالان هم گفته می‌شود. اگر از فضای بسته نمی‌ترسید، بازدید از این غار برایتان یک سفر اسرارآمیز خواهد بود. برای ورود به غار باید ۱۰۶ تا پله پیچ‌درپیچ به سمت پایین را طی کنید و حدود ۴۰ متر به عمق زمین بروید تا به دریاچه اول برسید. فضای داخلی غار با نورافکن‌های مختلف روشن، اسرارآمیز و زیبا شده، آب دریاچه آنقدر زلال است که بعضی جاها می‌توانید تا عمق چند متری آن را هم ببینید.

غار آبی سهولان

عکس از: سایت Google Maps

غار شامل دو بخش خشک و آبی تشکیل می‌شود که در حال‌حاضر فقط بخشی از آن کشف و برای بازدید عموم بهره‌برداری شده است. فاصله سطح آب تا سقف غار حدود ۵۰ متر است، بنابراین لازم نیست نگران تنگ و تاریک بودن فضای غار باشید. اما خب بهتر است بگویم که عمق آب در بعضی جاها حتی به ۶۰ متر هم می‌رسد.

غار سهولان

عکس از: سایت borna

برای بازدید از غار باید بلیط تهیه کنید و توجه داشته باشید که غار برای کودکان، افراد مسن و افرادی که مشکلات تنفسی دارند مناسب نیست. در محیط اطراف غار امکاناتی مثل سرویس بهداشتی، پارکینگ، رستوران، آلاچیق و سوپرمارکت وجود دارد و برای بازدید از غار هم قایق پارویی، جلیقه نجات و راهنمای حرفه‌ای همراه شما خواهد بود.

آدرس غار آبی سهولان

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، ۳۵ کیلومتری محور بوکان- مهاباد

جنگل و پارک های مهاباد

طبیعت زیبای آذربایجان همیشه یکی از جاذبه های گردشگری این منطقه محسوب می‌شود. در این قسمت یکی از مهم ترین پارک های مهاباد را به شما معرفی می‌کنم که ترکیبی از باغ، طبیعت پردارودرخت و رودخانه است. باغ میکاییل یکی از جاهای دیدنی مهاباد است که در سفر به این شهر باید به آن سر بزنید.

مهاباد

عکس از: سایت Irna

– باغ میکاییل (پارک ملت مهاباد)

پارک ملت مهاباد که به‌خاطر نام صاحب اصلی باغ، به باغ میکاییل معروف است، یکی از باصفاترین پارک‌های مهاباد است. این باغ در شش ماه اول سال، به‌خاطر آب‌وهوای دلپذیرش حسابی مهمان دارد. خیلی‌ از خانواده‌ها اینجا چادر می‌زنند و از طبیعت باغ لذت می‌برند. باغ میکائیل نزدیک به دریاچه سد مهاباد است و رودخانه مهاباد در دل پارک جاری است.

باغ میکائیل

عکس از: سایت Google Maps

برای من نشستن روی نیمکت‌های اطراف رودخانه و تماشای اطراف خیلی آرام‌بخش است، به همین خاطر برای شما هم همین پیشنهاد را دارم. روی رودخانه بزرگ مهاباد، پلی به نام پل سرخ ساخته شده که جایگزین یک پل تاریخی به اسم پردی سوور است که با رنگ سرخش از دور منظره درختان و رودخانه را تکمیل می‌کند.

باغ میکاییل

عکس از: سایت Google Maps

در پارک ملت مهاباد امکانات رفاهی اولیه مثل بوفه، سرویس بهداشتی، محوطه بازی کودکان، پارکینگ، آلاچیق و وسایل ورزشی وجود دارد که کار شما را برای یک پیک‌نیک یا پیاده‌روی چند ساعته آسان کرده است.

آدرس پارک ملت مهاباد

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، جاده مهاباد- پیرانشهر، کنار دریاچه سد مهاباد

مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

مراکز خرید مهاباد

از جاهای دیدنی مهاباد که بگذریم، بالاخره باید به مراکز خرید و بازارهای این شهر برسیم. یکی از مهم‌ترین بازارهای آذربایجان غربی، بازار تاناکورا، در مهاباد است، علاوه‌براین مراکز خرید مختلفی برای خرید و گشت‌وگذار دارد که در این بخش چندتا از آن‌ها را به شما معرفی می‌کنم.

مجتمع تجاری نگین غرب

عکس از: سایت Mashreghnews

 

– بازار تاناکورا مهاباد

احتمالا اسم بازار تاناکورا به گوش‌تان آشنا باشد، بازار تاناکورا مهاباد یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی مهاباد است که برخلاف تصور خیلی‌ها، یک بازار مرتب سرپوشیده با فروشگاه‌ها تمیز است. تاریخچه این بازار به سال ۱۳۶۰ می‌رسد ولی محل آن به علل مختلف چند بار تغییر کرده است. در این بازار انواع لباس، کیف، کفش خارجی دست‌دوم با قیمت پایین به فروش می‌رسد.

بازار تاناکورا مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

تاناکورا مهاباد، اصلی‌ترین مرکز فروش لباس دست‌دوم کشور است که همیشه شلوغ و پررفت‌وآمد است. بعضی‌ها فقط برای تماشا به بازار می‌آیند و بعضی‌ها هم به‌دنبال خرید هستند. جالب است بدانید که برخی از این اجناس نو است و هنوز مارک روی آن‌ها کنده نشده است. بنابراین اگر درست‌وحسابی در بازار بگردید، می‌توانید لباس‌های خارجی با برندهای خوبی برای خرید پیدا کنید.

بازار تاناکورا مهاباد

عکس از: سایت Google Maps

بازار تاناکورا پارکینگ و سرویس بهداشتی دارد و اطراف بازار پر از دکه‌ها و مغازه‌هایی است که چای و خوراکی‌های محلی می‌فروشند. راستش را بخواهید، بازار آنقدر بزرگ است که مطمئنم آخر خسته می‌شوید و از گرسنگی خودتان را به اولین مغازه خوراکی‌فروشی می‌رسانید. پیشنهاد می‌کنم غذاهای محلی مثل ساندویچ شورمزه و یرالما یومورتا (سیب‌زمینی کبابی و تخم‌مرغ) را امتحان کنید.

آدرس بازار تاناکورا مهاباد

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، بلوار شورا، جنب پایانه مسافربری

– بازار اصغری مهاباد

بازارچه اصغری هم یکی از بازارهای قدیمی و معروف مهاباد است که در نزدیکی بازارچه مهاباد قرار دارد. این بازار مرزی، یک مجتمع چهار طبقه است که محل مناسبی برای خرید انواع لوازم خانگی، لوازم برقی، لوازم صوتی و پوشاک زنانه و مردانه با قیمت‌های مناسب است.

بازار اصغری

عکس از: سایت Google Maps

آدرس بازار اصغری مهاباد

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، جاده مهاباد- ارومیه، تقاطع امید ۱

– مجتمع تجاری نگین غرب

مجتمع تجاری- تفریحی نگین غرب در مهاباد، یکی از مراکز خرید معروف این شهر است که به فروش انواع لباس، کیف و کفش، لوازم دکوری و لوازم آرایش و بهداشتی می‌پردازد.

مجتمع تجاری نگین غرب

عکس از: سایت Kurdpress

آدرس مجتمع تجاری نگین غرب

آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، خیابان محمد قاضی

توصیه‌هایی برای تجربه سفر به‌یادماندنی به مهاباد

هر سفری، راه‌وچاه مخصوص به خودش را دارد، اما سفر به مهاباد، یک سفر آسان و بی‌دردسر خواهد بود. لوازم ضروری سفر، بستگی به نوع سفرتان دارد. اگر قرار است در چادر و طبیعت بمانید، لوازم کمپینگ و خوراکی‌های لازم را همراه داشته باشید. اگر از قبل اقامتگاه بومگردی رزرو کرده باشید، همه‌چیز راحت‌تر خواهد بود. با توجه‌به دیدنی های مهاباد در این مطلب، مقصد خود را از قبل مشخص کنید تا از زمان خود به بهترین نحو استفاده کنید و بتوانید از تجربه این سفر، تا آخر عمر به‌عنوان یک خاطره خوب یاد کنید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 دیدگاه

  1. Yalda gilan می‌گوید

    عالی بود خانم ممنون🥰🌹♥️♥️♥️♥️

  2. تهرانی می‌گوید

    پارس کوچولوی ایرانه، آب هوای بی نظیر، جاهای دیدنی زیبا و چشم نواز، مردمی بسیار مهمان نواز و روشنفکر و بازار های عالی

  3. ایلیا می‌گوید

    من برای اولین بار رفتم اونجا از بازار خرید کردم عالی بود مردمشون با لهجه قشنگشون خیلی آدمای دوست داشتنی هستن

  4. سید آوات زهرایی می‌گوید

    بی نظیر و جذاب
    یک پاریس کوچولوی دوست داشتنی
    مردمی مهمان نواز و روشنفکر و غریب نواز
    مجموعه ای از شگفتی های طبیعت در یک محدوده کوچک
    مردمانی فراتر از زمان و مکان فعلی