جاهای دیدنی خرم آباد به معنای واقعی تماشایی و جذاب است؛ طوری که هر کس با هر سلیقه و نظری سفر به این شهر برایش خاطرهانگیز میشود. راستش را بخواهید خود من بعد از خواندن درباره دیدنی های خرم آباد تصمیم گرفتم به این شهر حتما سفر کنم و طبیعت زیبا و تاریخ قدمتدارش را ساعتها به تماشا بنشینم.
البته در این مطلب از مجله علیبابا هم میتوانیم یک سفر مجازی پروپیمان به جاهای دیدنی لرستان داشته باشیم و زیباییهایش را تصویرسازی کنیم.
خرمآباد شهری تاریخی است که در غرب ایران و در میان درههای زاگرس قرار دارد. جاهای دیدنی خرم آباد به خاطر ویژگیهای طبیعی، تاریخی و مذهبیشان حسابی طرفدار دارند. اثار تاریخی دیدنی های خرم آباد نشان میدهد قدمت این شهر به دوران ساسانیان میرسد. جاهای دیدنی لرستان در فصل بهار دیدنیتر هستند و آبوهوایی بارانی دارند.
خرم آباد کجاست؟
مراکز خرید و بازارهای خرم آباد کدام است؟
بهترین جاهای دیدنی خرم آباد کدام است؟
معروفترین پارک و مرکز تفریحی خرم آباد کدام است؟
بهترین جاهای تاریخی و دیدنی خرم آباد کدام است؟
آوازه جاهای دیدنی خرم آباد نه فقط در ایران بلکه در دنیا هم پیچیده چون برای اولین بار در ایران عنوان شهر نمونه گردشگری را از سازمان ملل گرفت. این شهر از قسمت شمال شرق به شهرستان بروجرد، از شرق به الیگودرز و از جنوب به اندیمشک راه دارد.
جاهای دیدنی خرم آباد: طبیعتگردی
لرستان سرزمین آب و آبشار است پس طبیعی است که از آبشارهای این استان بیشتر صحبت کنم. البته در این قسمت علاوه بر آبشار، با جاذبههای طبیعی دیگر هم مثل غار، دریاچه، رودخانه و پارک جنگلی هم آشنا میشوید.
– آبشار افرینه
آبشار افرینه یکی از دیدنی های خرم آباد است که آدرس سرراستش را به راحتی میتوانید در لرستان پیدا کنید. این آبشار در شهرستان پلدختر، نزدیکی روستای افرینه، بخش معمولان قرار گرفته است.
زمانی که جوشوخروش و زیبایی آبشار افرینه از جاهای دیدنی خرم آباد را میبینید، احتمالا برای یک آبتنی حسابی وسوسه شوید اما متاسفانه در همان لحظه وسوسهشدن، باید هیجانتان را کنترل کنید چون شناکردن در این آبشار برعکس دسترسی آسانش، اصلا راحت نیست و حتی خطرناک هم است.
برای رفتن به آبشار افرینه از جاهای دیدنی خرم آباد با وجود پرآببودنش در چهار فصل سال این شانس را دارید که هر فصلی به آن سر بزنید جریان آب در میان حوضچههایش به راه باشد. فقط تنها چیزی که برای رفتن به آبشار افرینه باید در نظر بگیرید این است که در فصل تابستان هوای منطقه اطراف این آبشار خیلی گرم و در زمستان سرمای هوا تا حدی طاقتفرسا میشود.
خلاصه کلام اینکه بهترین زمان برای رفتن به آبشار افرینه روزهای اول بهار و پاییز است. اگر میخواهید پرآبترین حالت آبشار افرینه را ببینید پیشنهاد میکنم بهار به این آبشار بروید چون در این فصل، بیشتر روزهای خرمآباد بارانی است.
آبشار افرینه از جاهای دیدنی خرم آباد کاملا طبیعی و دستنخورده است. این موضوع از این نظر که با طبیعتی بکر سروکار دارید جذاب است اما از این جهت که هیچ امکانات رفاهی ندارد، اقامتی طولانیمدت را برایتان سخت میکند؛ بنابراین باید با خودتان امکاناتی کامل از خوردنی، نوشیدنی و پوشیدنی داشته باشید.
برای اقامت در آبشار افرینه از جاهای دیدنی خرم آباد هم میتوانید به روستا بروید و خانهای اجارهای کنید یا اگر اهل چادرزدن هستید در حوالی آبشار چادری با امکانات و تجهیزات کافی برپا کنید. البته قبل از چادرزدن در اطراف آبشار افرینه وضعیت آبوهوا را چک کنید تا گرفتار باد و باران نشوید.
سرچشمه آبشار افرینه از ۳۸ کیلومتری جنوب خرمآباد شروع میشود و بعد از برخورد با رودهای چمشک و افرینه این آبشار تشکیل میشود. در نهایت آخرین مقصد و سرانجام آبشار فرینه رودخانه کشکان (سرچشمه رودخانه کرخه) است.
آبشار افرینه از جاهای دیدنی خرم آباد درواقع چند آبشار بزرگ و کوچک است که ارتفاع زیادی ندارد و بلندترینش ارتفاع ۲۰ متر را دارد. هر چه این آبشار ارتفاع کم دارد اما در عوض پهنا و عمق زیادی دارد و عمقش به اندازه ۱۴ متر است.
آدرس
لرستان، پلدختر، بزرگراه خرم آباد-اندیمشک، روستای افرینه
لوکیشن آبشار افرینه در گوگلمپ
– آبشار نوژیان از جاهای دیدنی خرم آباد
اگر دلتان میخواهد یکی از بلندترین آبشارهای ایران را در خرمآباد ببینید، آبشار نوژیان با ارتفاع ۹۵ متر همان آبشاری است که دنبالش هستید. برای رفتن به آبشار نوژیان با ماشین باید از خرمآباد به طرف سنگتراشان بروید تا به آبشار برسید.
از سنگتراشان تا آبشار مسیر آسفالتشده را پیش رو دارید و از این نظر راحتید اما باید زمان رانندگی در این مسیر احتیاط کنید چون مسیرش پرپیچوخم است. فاصله آبشار نوژیان از جاهای دیدنی خرم آباد با پمپبنزین حدود ۴۲ کیلومتر است پس هنگام رفتن به این آبشار باک بنزین ماشینتان را پر کنید تا یکوقت اسیر بیبنزینی و مکافاتش نشوید.
آبشار نوژیان از جاهای دیدنی خرم آباد امکانات رفاهی معمولی مثل سرویس بهداشتی را دارد اما فضایی برای اتراقکردن چندان بزرگ نیست. اگر میخواهید ماشینتان را تا نزدیکی آبشار نوژیان پارک کنید، باید ورودی پرداخت کنید. بهترین زمان رفتن به این آبشار از نظر خوشآبوهوایی فصل بهار است.
نزدیک آبشار نوژیان حوضچههای پرورش ماهیهایی مثل قزلآلا را میتوانید ببینید. اگر به چیدن و داشتن گیاهان دارویی علاقهمندید به کوهی به نام تاف که در حوالی آبشار نوژان قرار گرفته، بروید و تا دلتان میخواهد گیاه بچینید.
خب در توصیف آخر میخواهم ماجرای اسم آبشار نوژیان از جاهای دیدنی خرم آباد را بگویم که چرا اصلا به این آبشار، نوژیان میگویند. اسم نوژیان به عوضشدن پهنای آبشار ربط دارد چون عرض این آبشار در فصل پرباران زیاد و در فصلهای کمباران کم میشود؛ این تغییر شکل برای آبشار را یکجور زندهبودن میدانند یعنی ساکن و راکد نیست به همین خاطر به این آبشار نوژیان میگویند که به معنی آبشار زنده است.
سال ۱۳۸۷ بود که سازمان میراث فرهنگی آبشار نوژیان را در فهرست میراث طبیعی ایران به عنوان چهل و ششمین اثر ملی گذاشت تا ارزشمندی این آبشار بهتر درک و حفظ شود.
آدرس
۳۸ کیلومتری کمربندی خرمآباد، بخش پاپی (جنوب شرقی خرمآباد)، بین دو کوه تاف و هشتاد پهلو
لوکیشن آبشار نوژیان در گوگلمپ
– آبشار و جنگل نایانگیز
اگر میخواهید زیباترین ترکیب سبز و آبی طبیعت را در خرمآباد ببینید، یکراست به سمت آبشار و جنگل نایانگیز از جاهای دیدنی خرم آباد بروید. بهترین زمان برای لذتبردن از هوای خوش و طبیعت سبزآبی آبشار و جنگل نایانگیز بهار و درواقع ماه اردیبهشت است. هر زمان که به آبشار و جنگل نایانگیز رفتید حواستان باشد که لباس گرم مناسب و کفش مخصوص پیادهروی همراهتان باشد.
برای رفتن به آبشار و جنگل نایانگیز از جاهای دیدنی خرم آباد از پاسگاهی به اسم کمالوند به سمت جاده سپیددشت بروید. بعد از این جاده باید دو سهراهی را که اسم یکی از آنها آبشار بیشه است رد کنید تا به نزدیکی (شش کیلومتری) روستای نایانگیز برسید.
به حوالی روستای نایانگیز که رسیدید، ماشینتان را پارک کنید و بقیه مسیر تا آبشار و جنگل نایانگیز را پیاده طی کنید. در مسیر پیادهروی حین تماشای طبیعت سبز دوروبرتان، هوای پاک این مسیر را خوب نفس بکشید و گوشتان را برای صدای آرامبخش پرندگان تیز کنید.
میخواهم صحبتم درباره آبشار و جنگل نایانگیز از جاهای دیدنی خرم آباد را با یک موجود دوستداشتنی و جذاب در این منطقه تمام کنم. از آنجایی که جنگل نایانگیز جزئی از جنگلهای بلوط زاگرس است، احتمالا عاشقان بلوط یعنی سنجابها در این جنگل به چشمتان بخورند.
تصور من همیشه درباره سنجابها اینطور بود که فقط بلوط را میخورند تا سیر شوند ولی در واقعیت اینطور نیستند. این موجودات به طور شگفتانگیزی باعث بقای بلوطها میشوند؛ آنها پوست درخت بلوط را میخورند اما میوهاش را زیر خاک مخفی میکنند تا دوباره این میوه سر از خاک دربیاورد و به درختی تنومند تبدیل شود. میبینید موجودات زنده در طبیعت چه همکاری حیرتانگیزی دارند!
آدرس
خرمآباد، بخش پاپی، روستای نای انگیز
– آبشار وارک از جاهای دیدنی خرم آباد
آبشار وارک در خرمآباد یک آبشار دو قلو یا دو طبقه است که اولین آبشار از یک صخره سنگی فرو میریزد، ۱۵ متر را طی میکند و آبشار بعدی را شکل میدهد. آبشار وارک در روستایی همنام خودش و در نزدیکی آبشار نوژیان قرار گرفته است. برای اقامت در نزدیکی آبشار هم امکان چادرزدن هست و هم اینکه میتوانید اقامتگاههای بومگردی نزدیک را اجاره کنید.
فاصله زمانی اردیبهشت تا مهر بهترین وقت برای دیدن آبشار وارک از جاهای دیدنی خرم آباد است چون جاده هموار است و هوا مثل زمستان سرد نیست. زمان رفتن به آبشار وارک با خودتان همه چیز مثل آب آشامیدنی، خوراکی و لباس گرم داشته باشید چون اطراف این آبشار امکانات رفاهی خاصی وجود ندارد.
مسیر دسترسی به آبشار وارک از جاهای دیدنی خرم آباد با ماشین از خرمآباد اینگونه است که باید اول از جاده کمربندی به طرف جنوب حدود ۱۴ کیلومتر را طی کنید تا به یک سهراهی برسید. بعد از سهراهی تابلوهای راهنمای جاده شما را به سمت آبشار وارک هدایت میکنند. به جنگل که رسیدید صدای آب به شما میگوید که دارید به آبشار وارک نزدیک میشوید.
به آبشار وارک از جاهای دیدنی خرم آباد که رفتید پیشنهاد میکنم به عشایر منطقه این آبشار هم سری بزنید و محصولات محلی و خوشمزهشان مثل لبنیات و عسل را هم بخرید. پوشش گیاهی غالب منطقه آبشار وارک، گون است و درختانی مثل بلوط، گلابی و زالزالک هم در این منطقه دیده میشوند.
ویژگی خاص ظاهری آبشار وارک از جاهای دیدنی خرم آباد این است که پهنای زیادی به اندازه ۵۰ متر دارد و در فصلهای پرباران ارتفاعش به ۵۷ متر میرسد. وقتی باران کم باشد عرض و ارتفاع آبشار دیگر اینقدر زیاد نیستند و کم میشوند.
آدرس
غرب گردنه نوژیان، بخش پاپی، روستای وارک، شهرستان خرم آباد
– آبشار بیشه
در نزدیکی روستای سرسبز و خوشآبوهوایی به نام بیشه و ۶۵ کیلومتری خرمآباد آبشار بیشه قرار گرفته است. تپه کلاهکوه و کوه ازگن هر کدام به ترتیب در شرق و شمال آبشار دیده میشوند.
خوبی موقعیت مکانی آبشار بیشه از جاهای دیدنی خرم آباد این است که از تهران علاوه بر ماشین با قطار هم میتوانید به این آبشار برسید. مسیر راهآهن تهران خوزستان با آن مسیر زیبای کوهستانیش که از بین کوههای زاگرس میگذرد، شما را به آبشار بیشه میرساند.
ایستگاه بیشه نام ایستگاهی است که برای رفتن به آبشار بیشه از جاهای دیدنی خرم آباد باید از آن پیاده شوید. مسیر ایستگاه بیشه تا آبشار را حیف است بیتوجه رد کنید چون با درخت و چشمههای مختلف زیبا پر شده است. برای رفتن به آبشار بیشه با ماشین از تهران باید از خرمآباد به سمت دورود بروید و حدود ۳۰ کیلومتر را طی کنید تا به آبشار برسید.
چیزی که شما را برای رفتن به آبشار بیشه از جاهای دیدنی خرم آباد دلگرم میکند امکانات رفاهی این آبشار مثل پارکینگ، سرویس بهداشتی و اقامتگاه است و مثل بقیه آبشارهای لرستان بیامکانات نیست. اقامتگاههای آبشار بیشه به صورت اقامتگاههای بومگردی در روستای بیشه و اقامتگاههای چوبی در نزدیکی ایستگاه راهآهن بیشه وجود دارند.
آدرس
۳۰ کیلومتری جنوب شرقی دورود، دهستان سپیددشت، روستای بیشه
لوکیشن آبشار بیشه روی گوگلمپ
– آبشار گریت از جاهای دیدنی خرم آباد
آبشار گریت یا هفتچشمه از جاهای دیدنی خرم آباد درواقع سه آبشار کوچک و بزرگ است که در فاصله دو کیلومتری از هم قرار گرفتهاند. در حوضچههای آبشار گریت میتوانید تنی به آب بزنید یا روی سکوهایش بنشینید و صحنه زیبای جریان پرجوشوخروش آبشار را تماشا کنید.
هنگام رفتن به آبشار گریت از جاهای دیدنی خرم آباد حتما وسایل و تجهیزات کامل از خوردنی تا پوشیدنی همراهتان باشد چون امکانات رفاهیش خیلی محدود است. در فصل بهار و تابستان آبشار گریت با آبوهوای خنک و گلهای رنگیش در مقایسه با بقیه فصلها جذابتر و دیدنیتر است.
طبیعت آبشار گریت از جاهای دیدنی خرم آباد فقط جزو دیدنی های خرم آباد نیست و دیدن عشایر، کوچ و گلههای دامشان هم برایتان خاطرهساز و دیدنی خواهند بود.
اگر میخواهید در اطراف آبشار گریت از جاهای دیدنی خرم آباد یک اقامت با حالت سنتی و امکانات معمولی داشته باشید، اقامتگاههای بومگردی روستای گریت را انتخاب کنید اما اگر برای اقامتتان چیزی بیشتر از امکانات معمولی میخواهید باید سراغ هتلهای خرمآباد بروید.
آدرس
شمال شرقی خرمآباد، بخش پاپی، ۳۰ کیلومتری ایستگاه راهآهن سپیددشت، نزدیک روستای گریت
لوکیشن آبشار گریت روی گوگلمپ
– پارک جنگلی مخمل کوه
برای دیدن یکی از جاهای دیدنی خرم آباد که به طبیعتی مخملگونه و درختان باعظمت بلوط آراسته شده، به پارک جنگلی مخملکوه بروید. طبیعت مخملی این پارک به خاطر وجود گلسنگهایی است که روی کوهها روییدهاند.
در پارک جنگلی مخملکوه از جاهای دیدنی خرم آباد با امکانات مناسبش با خیال راحت میتوانید چادر بزنید. سرویس بهداشتی، آلاچیق، باربیکیو، پارک کودکان و رستوران از امکانات موجود در این پارک جنگلی هستند. البته علاوه بر چادرزدن اقامتگاههای بومگردی متنوعی هم در اطراف این وجود دارد.
اگر میخواهید در زیباترین حالت مخملی طبیعت، با آبوهوایی خوش در پارک جنگلی مخملکوه از جاهای دیدنی خرم آباد باشید، نیمه اردیبهشت به این پارک سفر کنید. البته اگر دنبال آرامش و خلوتی هستید، دور روزهای آخر هفته را برای رفتن به این پارک جنگلی خط بکشید چون حسابی شلوغ میشود.
برای دسترسی به پارک جنگلی مخملکوه از جاهای دیدنی خرم آباد دو مسیر وجود دارد، یکی از بلوار ولایت است و دیگری از راه بلوار زیباکنار و جاده جانبازان. برای مسیر بلوار ولایت اول باید از جاده خرمآباد به سمت الشتر حرکت کنید و قبل از رسیدن به روستای بهرام جود از دوربرگردان به خروجی جاده قلعهسنگی بروید.
بعد از این مسیر به طرف سمت راست جاده بروید و با راهنمایی تابلوهای جاده خود را به پارک جنگلی مخملکوه برسانید.
آدرس
شمال خرم آباد، کیلومتری ۱۵ جاده خرم آباد به الشتر
لوکیشن مخملکوه روی گوگلمپ
– پارک جنگلی شور آب
یکی از جاذبه های گردشگری خرم آباد، پارک جنگلی شورآب یا شورآب محمودوند است که با امکانات رفاهی مناسب، جاده آسفالته و درختان زیبای بلوطش تجربهای لذتبخش از سفر را برایتان رقم میزند. فصل بهار بهترین زمان برای رفتن به پارک جنگلی شورآب است تا در هوایی خنک و معتدل گشتوگذار کنید.
آدرس
۲۵ کیلومتری جاده خرمآباد به پلدختر
لوکیشن پارک جنگلی شورآب روی گوگلمپ
– غار کنجی از جاهای دیدنی خرم آباد
غار کنجی از قبل از دوران تاریخ ایران باستان بوده و قدمتی به اندازه چندین هزار سال دارد. این قدمت طولانی را چند گور و اسکلت کشفشده ثابت میکنند. برای تماشای غار کنجی فصل بهار بهترین زمان است چون هم آبوهوا خنک است و هم چشمههای اطراف این غار پرآب هستند. در سال ۱۳۸۰ غار کنجی به عنوان یک اثر ملی ارزشمند به ثبت رسید.
آدرس
۴ کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد، نزدیک یک کوه
– غار دوشه
غار دوشه از جاهای دیدنی خرم آباد با ارزش تاریخی و قدمت بیشتر از هشت هزار سال است. غار دوشه واقعا دیدنی است و شاید شبیه هیچکدام از غارهایی که تا به حال دیدهاید نباشد، میدانید چرا؟ الان میگویم. روی این غار شما نقاشیهایی مثل یک آدم سوار بر اسب را میبینید که حدود ۴۵۰۰ سال پیش انسانهای اولیه آنها را کشیدهاند و یک دیوارنگاری جذاب را خلق کردهاند.
آدرس
غرب استان لرستان، شهرستان چگنی، روستای کور شوراب علیا
– غار قمری از جاهای دیدنی خرم آباد
غار قمری از جاهای دیدنی خرم آباد غاری است از جنس صخره و آهک که در سال ۱۳۸۰ به عنوان اثر ملی ایران به ثبت رسید. به غار قمری که بروید انگار به ۵۰۰۰۰ سال قبل سفر کردهاید چون آثار و وسایل کشفشده در این غار چنین قدمت زیادی دارند.
غار قمری از جاهای دیدنی خرم آباد دو سالن دارد که در هر متر مربع سالن اولش ۵۰۰ قطعه استخوان از حیوانات مختلف پیدا شده است. سالن دوم غار قمری صخرهای است و ردپاهایی از زندگی انسانها را در قسمتهای مختلفش دارد.
راهروی غار قمری آنقدر طولانی است که هنوز تا به حال کسی انتهایش را کشف نکرده است. دهانه این غار رو به شرق و محل گرداب سنگی مشرف است.
آدرس
غرب خرمآباد، در مجموعه کوههای مرتفع سفیدکوه
– غار یافته
قدمت غار یافته از جاهای دیدنی خرم آباد به دوران پارینهسنگی (قدیمیترین دوران قبل از تاریخ) برمیگردد. از این غار، زیورآلات ارزشمند و قدمتداری از صدف و دندان پیدا شده که به اندازه ۳۵ هزار سال قدمت دارند.
اولین باری که درباره غار یافته از جاهای دیدنی خرم آباد تحقیق شد سال ۱۹۶۵ بود که یک باستانشناس آمریکایی به نام فراهنک هول، این کار را انجام داد. بعدتر در سال ۱۳۸۴یک هیئت مشترک بین ایران و بلژیک تشکیل شد تا درباره این غار اطلاعات بیشتری به دست آورد.
آدرس
نزدیک شهر کوهدشت خرمآباد
لوکیشن غار یافته در گوگلمپ
– دریاچه کیو
اگر دوست دارید از یکی از جاهای دیدنی خرم آباد که طبیعی و خوشآبوهوا باشد، دیدن کنید به دریاچه کیو بروید. دریاچه کیو از جاذبه های گردشگری خرم آباد و منطقهای امن برای زندگی جانوران آبزی و پرندگان است. آدمبزرگها و بچهها از بودن در دریاچه کیو لذت میبرند چون هم چشماندازهای طبیعی زیبایی دارد و هم اینکه در نزدیکی آن جایی مثل شهربازی دیده میشود.
دریاچه طبیعی کیو از جاهای دیدنی خرم آباد با عمق ۳ تا ۷ متر و بزرگی ۷ هکتار آبی زلال دارد که از چشمههای مخملکوه و گلستان سرچشمه میگیرد. کیو به زبان لری به معنای رنگ آبی است که به رنگ زیبا و زلال آب این دریاچه اشاره دارد.
آدرس
شمال غرب خرمآباد
جاهای دیدنی خرم آباد: جاذبههای تاریخی
جاهای دیدنی خرم آباد محدود به طبیعت سرسبزش نیستند و این شهر جاهای تاریخی درجه یک زیر را هم دارد که برای دیدنش باید زمان بگذارید و عاشق مکانهای تاریخی باشید.
– قلعه فلک الافلاک
ارزش تاریخی این شهر با وجود قلعه فلکالافلاک از جاهای دیدنی خرم آباد با دوازده برجی معنا میشود. قدمت تاریخی این قلعه به زمان ساسانیان میرسد و بیشتر محل حکمرانی پادشاهان مختلف مثل آل حسنویه و بویه بوده است. پادشاهان قاجار به قلعه فلکالافلاک توجه خاصی داشتند و جایی بود که دولتمردان این دوره در آن نشست و برخاست میکردند.
دوره پهلوی قلعه فلکالافلاک از جاهای دیدنی خرم آباد حکم زندان را داشت و در قسمتی از آن مواد منفجره و مین را نگهداری میکردند. قلعه فلکالافلاک حالا تبدیل به موزه مردم و باستانشناسی تبدیل شده است.
بهترین زمان رفتن به قلعه فلکالافلاک روزهای اول هفته فصل بهار است چون هم آبوهوا مطبوع است و هم در خلوتی میتوانید جایجای قلعه را تماشا کنید. در نزدیکی قلعه اقامتگاهها و هتلهای مختلفی هم برای اقامت مسافران وجود دارد.
در این قلعه از جاهای دیدنی خرم آباد قسمتهای مختلف زیر را میبینید:
- نگهبانی
- برجها
- دالان ورودی
- حیاط اول
- چاه اسرارآمیز
- حیاط دوم
- حمام
- آسیابها
از معماری قلعه فلکالافلاک سرسری نگذرید چون زیباترین تزیینات قدیمی ساختهشده از گچ، آهک، آیینه و آجر را از دست میدهید.
آدرس
تپههای شهر خرمآباد، خیابان امامخمینی
لوکیشن قلعه فلک الافلاک روی گوگلمپ
– حمام گپ از جاهای دیدنی خرم آباد
حمام گپ یک حمام قدیمی و اصیل در خرمآباد است که قدمتش به دوران صفوی میرسد. این حمام در زبان لری به معنی بزرگ است و ممکن است در خرمآباد آن را با نام حمام آسیا هم صدا بزنند. حمام گپ دیگر مثل قدیم جنبه خیلی تاریخی ندارد و از چند سال پیش شکلوشمایل مجموعه فرهنگی و پذیرایی را به خودش گرفته و امکانات رفاهی مناسبی را مثل رستوران، قهوهخانه و پارکینگ اختصاصی دارد.
حمام گپ از جاهای دیدنی خرم آباد با پلههایی که سه متر از خیابان پایینتر هستند، به یک خیابان دیگر یعنی از خیابان حافظ به خیابان سربینه خرمآباد راه پیدا میکند. سال ۱۳۷۸ حمام گپ را به عنوان یکی از آثار ملی ایران اعلام کردند تا ارزشش بیشتر حفظ شود.
معماری حمام گپ از جاهای دیدنی خرم آباد اینطور است که قسمت اصلیش را روی چهار ستون سنگی (که چهار طرف آن چهار رختکن است) ساختهاند. در یکی از کنجهای این حمام یعنی بین حمام سرد و گرمش فضایی به چشمتان میخورد که مخصوص کارهای نظافت و برای دلاکها بوده است. در قسمت وسط جامخانهای را میبینید که حمام گپ را از تاریکی درمیآورد و روشنش میکند.
آدرس
خرمآباد، میدان گپ، کنار خیابان حافظ
لوکیشن حمام گپ در گوگلمپ
– باغ گلستان از جاهای دیدنی خرم آباد
رفتن به باغ گلستان برای کسانی جذاب است که دوست دارند تاریخ را در میان درختان بلندقامت و جایی خوشآبوهوا جستوجو کنند. باغ گلستان یادگار زمان قاجار است که پادشاهان زمانی در آن زندگی میکردند.
در دوره پهلوی باغ گلستان از جاهای دیدنی خرم آباد بیشتر کاربرد نظامی پیدا کرد و از حالت محل زندگی خارج شد. باغ گلستان چندین عمارت دارد و رو به قلعه زیبای فلکالافلاک است.
در زمان قدیم باغ گلستان از جاهای دیدنی خرم آباد حمام، مسجد، توپخانه، بیرونی و اندرونی داشت و بعد از مدتی این باغ به مهمانسرای ارتش تبدیل شد. این روزها بعضی از قسمتهای باغ گلستان در حال بازسازی است و امکان بازدید از بعضی از قسمتهایش وجود دارد.
آدرس
خرمآباد، خیابان ساحلی، نرسیده به خیابان امامخمینی
لوکیشن باغ گلستان در گوگلمپ
– سنگ نبشته خرم آباد
اگر نماد و نشانههای تاریخی را دوست دارید، سنگنبشته میتواند برایتان جز جاهای دیدنی خرم آباد باشد. سنگنبشته خرمآباد کتیبهای از زمان سلجوقیان است که روی آن نوشتهای را به زبان کوفی حک کردهاند.
در خرمآباد به زبان محلی به این سنگنبشته از جاهای دیدنی خرم آباد برد نوشته هم میگویند. متن سنگنبشته خرمآباد درباره مسائل اخلاقی و یکسری قانونهای زمان قدیم مثل بخشش مالیات، چراندن دام در چراگاه و منعکردن بعضی از رفتارها و سنتهای ناپسند است.
با اینکه سنگنبشته خرمآباد ارزش تاریخی زیادی دارد اما متاسفانه این روزها به آن توجه خاصی نمیشود و آنطور که لیاقتش است از این بنا مراقبت نمیکنند.
آدرس
قسمت شرقی خرمآباد، خیابان شریعتی
لوکیشن سنگ نبشته در گوگلمپ
– آسیاب گبری
با گذاشتن یک زمان کوتاه میتوانید آسیاب گبری از جاهای دیدنی خرم آباد را تماشا کنید چون فقط امکان بازدید از قسمت بیرونش وجود دارد. مردم دوران ساسانیان و قاجار از آسیاب گبری برای آردکردن گندم و جوشان استفاده میکردند.
آسیاب گبری با اینکه در فهرست آثار ملی ثبت شده اما با نبود تابلوهای راهنما در واقعیت حس میکنید آنطور که باید و شاید به این وسیله و بنای تاریخی قدمتدار توجه و رسیدگی نشده است.
آسیاب گبری به شکل مکعب مستطیل و از سنگهای تیشهخورده، قلوهسنگ و ملاتی سنتی و ضدآب به اسم ساروج ساخته است.
آدرس
قسمت جنوبی خرمآباد، محله قاضیآباد، خیابان خرمآباد
لوکیشن آسیاب گبری روی گوگلمپ
– گرداب سنگی از جاهای دیدنی خرم آباد
خیلی جذاب است این که ببینید یک بنای تاریخی از چند سال پیش باقی مانده و هنوز کاربرد دارد. گرداب سنگی در خرمآباد چنین جایی است. این گرداب که در زبان محلی به آن گرداو بردینه میگویند از آهک و گچ ساخته شده است.
گرداب سنگی از جاهای دیدنی خرم آباد کاربردش این بوده و هست که آب را از چشمه از طریق کانال به نقاط مختلف خرمآباد میفرستد. چشمهای که آب گرداب سنگی را تامین میکند به اندازه ۱۷۰ لیتر در ثانیه آبدهی دارد.
گرداب سنگی از جاهای دیدنی خرم آباد در بافت قدیمی خرمآباد قرار گرفته و در فصل بهار پرآبترین حالت خودش را دارد. این گرداب از سال ۱۳۵۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس
قسمت مرکزی خرمآباد، کنار میدان تختی
لوکیشن گرداب سنگی در گوگلمپ
– مناره آجری
مناره آجری از جاهای دیدنی خرم آباد و یکی از آثار ملی ایران است که در زمان قدیم و دوره آل بویه حکم تابلوی راهنما برای کاروانها را داشته تا مسیر خود را بهتر تشخیص دهند. همچنین این مناره گاهی به مردم کمک میکرده تا از فاصلهای دور دشمن را ببینند و برای دفاع از خودشان زودتر به فکر بیفتند.
مناره آجری از جاهای دیدنی خرم آباد یک بام دارد که بعد از طیکردن ۹۹ پله میتوانید به آن برسید. این مناره روی یک پایه سنگی ساخته شده که ارتفاعش با این پایه به ۳۰ متر میرسد. البته در قدیم ارتفاع مناره بیشتر از اینها بوده اما عوامل طبیعی آن را کوتاه کردهاند. برای واردشدن به مناره خاطرتان باشد که ورودیش در جبهه غربی روی پایه قرار دارد.
آدرس
جنوب خرمآباد، پارک شقایق، محله قاضیآباد
لوکیشن مناره آجری روی گوگلمپ
– پل کشکان از جاهای دیدنی خرم آباد
اگر شما دوستدار بناهای تاریخی هستید حتما دیدن پل کشکان برایتان جذاب و دیدنی است. ساخت پل کشکان، این اثر ملی ایرانی، حدود ۱۰ سال طول کشید و روزگاری ابزاری برای اتصال شهر قدیمی شاپور خواست به غرب لرستان و کرمانشاه بود.
هرچند که در سال ۱۳۹۸ قسمتی از این پل از جاهای دیدنی خرم آباد به دلیل بارانهای شدید آسیب جدی دید اما هنوز رفتن و دیدن این بنا با سنگهای تراشخورده، گچ و آهکش میارزد.
پل باستانی کشکان از جاهای دیدنی خرم آباد در قرن چهارم هجری و زمان آل حسنویه با دوازده طاق ساخته شده که البته در گذر زمان سه طاق این پل از بین رفتند. ارتفاع این پل در بالاترین نقطه خود به ۲۶ متر میرسد و طولی حدود ۱۹۸۴ متر دارد. در کنار پل کشکان، باقیمانده سه پل دیگر را هم ببینید که عملا چیز زیادی از آنها باقی نمانده است.
آدرس
شهرستان چگنی خرمآباد، روی رودخانه کشکان
لوکیشن پل کشکان روی گوگلمپ
– پل صفوی
پل صفوی یا پل آجری از جاهای دیدنی خرم آباد با طولی بیشتر از ۳۵۰ متر، غرب خرمآباد را به شرق این شهر وصل میکند. اهالی خرمآباد به این پل، پل گپ هم میگویند که به معنی پل بزرگ است. پل صفویه به دستور شاه سلطان حسین در دوران صفوی از جنس آجر، آهک و گچ ساخته شده و خیلی شبیه به پل خواجوست.
این پل از جاهای دیدنی خرم آباد حتی مثل پل خواجو قسمت شاهنشین هم داشته که اما الان در اثر سیل اثری ازش نمانده است. سال ۱۳۷۸ پل صفوی را در لیست آثار ملی ایران ثبت کردند.
آدرس
قسمت مرکزی خرمآباد، روی رودخانه خرمرود
لوکیشن پل صفوی روی گوگلمپ
– خانه آخوند ابو
خانه آخوند ابو از جاهای دیدنی خرم آباد به اواسط دوره قاجار تعلق دارد و جایی برای کارکردن و قضاوت یک قاضی معروف شهر به نام میرزا محسن قاضی بوده است. ورودی خانه آخوند ابو یک کوچه باریک است و با طاقی زیبا دیده میشود.
خانه آخوند ابو از جاهای دیدنی خرم آباد دو قسمت شمال و جنوب دارد. قسمت شمالی این خانه دو طبقهای است و دو ورودی دارد که به سمت مهمانخانه و سالنی بزرگ باز میشود.
آدرس
ضلع غربی فلکالافلاک، خیابان دوازده برجی
لوکیشن خانه آخوند ابو روی گوگلمپ
جاهای دیدنی خرم آباد: جاذبههای مذهبی و آرامگاهها
مکانهای مذهبی خرمآباد هم ردپایی از تاریخ دارند و دیدنشان قطعا برایتان یک تجربه جذاب و ارزشمند را خلق میکند.
– مسجد جامع خرم آباد
مسجد جامع از جاهای دیدنی خرم آباد در دوره صفوی ساخته شده پس علاوه بر مذهبیبودنش، ارزش تاریخی هم دارد. به مسجد جامع خرم آباد که رفتید به معماری ایوان و شبستان این مسجد که در قسمت شرقیش قرار گرفته دقت کنید. روی این ایوان و شبستان پوشش طاق و گنبدی را میبینید که روی ۷ ستون چهار ضلعی جاخوش کردهاند.
آدرس
خیابان دوازده برجی به سمت سبزهمیدان، نزدیک قلعه فلکالافلاک
– آرامگاه بابا طاهر خرم آباد
آرامگاه باباطاهر از جاهای دیدنی خرم آباد مقبره یک شاعر ایرانی به نام باباطاهر لرستانی است. ساختمان این مقبره از دوره خوارزمشاهی به جا مانده و یک گنبد و ورودی دارد. دیوارههای این اثر ملی ایران ۸ ضلع دارد و در گذشته روی قبر باباطاهر، یک ضریح چوبی وجود داشته است.
آدرس
ضلع غربی فلکالافلاک
لوکیشن آرامگاه باباطاهر در گوگلمپ
– مقبره شهنشاه
اثر ملی و تاریخی دیگر در خرمآباد، مقبره شهنشاه از جاهای دیدنی خرم آباد، یادگار دوران صفوی است. این آرامگاه را در روستایی نزدیک خرمآباد میتوانید پیدا کنید.
آدرس
۲۰ کیلومتری غرب خرمآباد، روستای شهنشاه
جاهای تفریحی خرم آباد
غیر از جاهای دیدنی خرم آباد خوب است که جاهای تفریحی و پارکهای این شهر را هم بشناسید تا کولهبار سفرتان پاربارتر شود.
– پارک و شهربازی کیو
بهترین جا برای سرگرمی کودکانتان شهربازی کیو از جاهای دیدنی خرم آباد است. این شهربازی در حوالی دریاچه هماسم خودش قرار گرفته و امکانات ایدئالی برای تفریح و ورزش دارد. موقعیت مکانی شهربازی کیو جوری است که با اتوبوس هم به راحتی میتوان به آن دسترسی پیدا کرد.
آدرس
محله کیو خرمآباد، خیابان جامجم
لوکیشن کیو در گوگلمپ
– پارک زیبا کنار
پارک زیباکنار از جاهای دیدنی خرم آباد فضایی امن و بزرگ دارد که با خیال راحت میتوانید در آن دوچرخه و اسکیتسواری و پیادهروی کنید. این پارک در وسط شهر و نزدیک دریاچه کیو قرار گرفته است.
آدرس
بلوار زیباکنار، نزدیک دریاچه کیو
لوکیشن پارک زیباکنار در گوگلمپ
– پارک معلم از جاهای دیدنی خرم آباد
پارک معلم یک پارک خوشآبوهوا و باصفا از جاهای دیدنی خرم آباد با امکاناتی مثل سرویس بهداشتی و زمین بازی کودکان است که در بهداری خرمآباد قرار دارد. بهترین زمان برای دیدن این پارک اواسط فصل بهار است.
آدرس
بهداری، خیابان ساحل غربی
لوکیشن پارک معلم در گوگلمپ
– پارک نسترن
اگر زمانی در محله اسدآبادی از جاهای دیدنی خرم آباد بودید برای استفاده از سالن ورزشی و لذتبردن از فضایی سبز میتوانید به پارک نسترن بروید.
آدرس
محله اسدآبادی، خیابان کوروش، مازیار
لوکیشن پارک نسترن در گوگلمپ
– پارک شریعتی از جاهای دیدنی خرم آباد
در ورودی خرمآباد میتوانید پارک شریعتی را پیدا کنید. دیدن طبیعت و آبشار این پارک در فصل بهار دیدنیتر است و در قسمتی از آن محصولان صنایعدستی خرمآباد به چشم میخورد.
آدرس
ورودی خرمآباد
لوکیشن پارک شریعتی در گوگلمپ
مراکز خرید خرم آباد
مراکز خرید خرم آباد نسبت به مراکز خرید شهرهای بزرگ تنوع زیاد بالایی ندارند، اما با این حال برای مسافران کارراهانداز هستند و امکانات مناسبی دارند. در این قسمت شما را با معروفترین و مهمترین مراکز خرید از جاهای دیدنی خرم آباد آشنا میکنم.
– بازار خرم آباد
اگر طرفدار بازارهای قدیمی و سنتی از جاهای دیدنی خرم آباد هستید، بازار خرم آباد برایتان در لیست جاهای دیدنی لرستان قرار میگیرد. این بازار که مردم خرمآباد آن را به نامهای بازار طلافروشان یا میرزا رضا میشناسند، در دوره قاجار برای استراحت کاروانها ساخته شده است. بازار خرمآباد مساحتی به اندازه ۲۱۳۰ متر دارد و دارای دو ورودی در قسمت شمال و جنوبش است.
آدرس
محله درب لاکان، خیابان امامخمینی، خیابان فردوسی،
– مرکز خرید الماس شهر
یکی از مراکز خرید بزرگ و نسبتا بهروز خرمآباد، الماس شهر از جاهای دیدنی خرم آباد است. از این مرکز خرید میتوانید انواع پوشاک، کیف، کفش و لوازم خانگی و الکترونیکی را با قیمتی مناسب بخرید.
آدرس و زمان فعالیت
بهداری، خیابان امامخمینی، خیابان کاشانی غربی، از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح تا ۶ بعدازظهر
لوکیشن مرکز خرید الماس شهر در گوگلمپ
– مجتمع تجاری بعثت
مجتمع تجاری بعثت از آن مراکز خرید و جاهای دیدنی خرم آباد است که با داشتن اجناس متنوع شما را دست خالی برنمیگرداند. از این مرکز خرید میتوانید انواع پوشاک، طلا و جواهر، موبایل و کامپیوتر و صنایع دستی را برای خود بخرید.
نقطه قوت این مرکز خرید از جاهای دیدنی خرم آباد امکانات زیر است:
- فودکورت
- کافیشاپ
- شهربازی
- پارکینگ
- سرویش بهداشتی
- آسانسور
- پله برقی
آدرس
خیابان انقلاب، خیابان بعثت
– پاساژ کسری
برای رفتن به یک مرکز خرید لوکس مخصوص طلا و جواهرات در خرمآباد باید به پاساژ کسری از جاهای دیدنی خرم آباد بروید. روزها و ساعت کاری این پاساژ از شنبه تا پنجشنبه از ۸:۳۰ صبح تا ۹ شب است.
آدرس
چهارراه بانک خرمآباد، خیابان امامخمینی
لوکیشن پاساژ کسری در گوگلمپ
– مرکز خرید آرش از جاهای دیدنی خرم آباد
اگر در سفر به جاهای دیدنی خرم آباد جایی را لازم داشتید که موبایل و لوازم جانبی تلفن همراه را بفروشد یا موبایل را تعمیر کند، به مرکز خرید آرش بروید. این مرکز خرید درواقع بورس لوازم موبایل است و نسبت به بقیه مراکز خرید خرمآباد تنوع کالای بیشتری دارد.
روزهای کاری مرکز خرید آرش از جاهای دیدنی خرم آباد از شنبه تا پنجشنبه و ساعتهای ۹ صبح تا ۱ ظهر و ۴ عصر تا ۹:۳۰ شب است.
آدرس
خرمآباد، بهداری، خیابان انقلاب، خیابان مطهری، خیابان کاشانی
لوکیشن مرکز خرید آرش در گوگلمپ
توصیههای علی بابا برای تجربه سفری خاطرهانگیز به خرم آباد
- اگر قصد رفتن به آبشارهای خرمآباد را دارید، حتما همراه خود تجهیزات کامل خوردنی و پوشیدنی همراه داشته باشید.
- هنگام بازدید از جاهای دیدنی خرم آباد خوب حواستان را جمع کنید تا کوچکترین آسیبی را به آنها وارد نکنید.
- از خرمآباد برای خود و عزیزانتان سوغاتی مثل گیوه، حصیر، کلوچه سنتی، نان آردی و روغن حیوانی را بخرید.
- بعد از تعطیلات عید بهترین زمان برای دیدن جاهای دیدنی خرم آباد است چون خبری از شلوغی نیست و خنکی هوا دلپذیر است.
- برای رفتوآمد داخل شهر خرمآباد بیدغدغه از تاکسی استفاده کنید چون قیمت بالایی ندارند.
- برای رفتن از تهران تا جاهای دیدنی خرم آباد باید حدود ۶ ساعت در مسیر باشید.
دلم تنگ شد برای زادگاهم
خوشا آن دم که دوباره در خرم آباد سرزمین مردمان بی ادعا باشم قدر همدیگر را بدانید
عالی بود
سلام خدمت نویسنده محترم
بنده خودم از مردمان همان سرزمینم
آدرس تهران به بیشاپور صحیح:
تهران به سمت قم و از آنجا به سمت اراک و شهر بعد بروجرد و بعد شهر درود و آبشار بیشه حالا خرم آباد کجای این آدرسه؟؟؟
آبشار بیشه در بخش پاپی قرار داره که جز خرم آباد هستش