جنگل لفور بخشی از جنگلهای چند میلیون ساله هیرکانی شمال ایران است که برای طبیعتگردها از اولین مقاصد طبیعتگردی است. آبشارهای مختلفی که در دل این جنگل هستند، مثل آبشار گزو، پلنگدره، هفت آبشار، آبشار آهکی اسکلیم و… کنار طبیعت سبز، موسیقی طبیعت و آبوهوای مطبوع آن ترکیب فوقالعادهای برای سفر، کمپینگ و تمدد آرامش و اعصاب به شما میدهند.
علاوهبر همه این جاذبهها شما میتوانید در این جنگل تفریحات مختلفی مثل جنگلنوردی، کمپینگ، عکاسی و… را تجربه کنید. با این همه زیبایی و جذابیت، وقتش رسیده با جنگل لفور مازندران بیشتر آشنا شوید.
جنگل لفور کجاست؟
مسیر جنگل لفور از تهران چطور است؟
آبوهوای جنگل لفور چگونه است؟
بهترین فصل برای سفر به جنگل لفور چه فصلی است؟
چرا جنگل لفور به این اسم شناخته میشود؟
لفور یا لپور به معنای دو لب دو رودخانه است؛ یعنی نقطهای که دو رودخانه بههم میرسند. از آنجایی که در این جنگل شمال ایران رودهای کوچک و بزرگ مختلفی وجود دارد که انشعابات زیادی هم دارند، این جنگل را به نام جنگل لفور میشناسند.
ویژگیهای جنگل لفور را بشناسید
درحالحاضر این جنگل حدود ۸ هکتار مساحت دارد و روستاهای زیادی از جمله امیرکلا، درازکلا، سیدکلا، کالیکلا و.. در محدوده این جنگل قرار دارند.
جنگل لفور حدود ۴۰میلیون سال قدمت دارد و از قدیمیترین بخشهای جنگلهای هیرکانی این منطقه است. این جنگل بخاطر گونههای گیاهی و جانوری مختلف که سالهاست در این منطقه وجود دارند، به زیستگاه این گونهها تبدیل شده است.
به عبارت دیگر بعضی از گونههای گیاهی جنگل لفور سوادکوه بومی ایران و بسیار ارزشمند هستند. خیلی از این گونههای گیاهی جز در این منطقه در هیچ جای دیگر دنیا نمیرویند.
در روستاهای جنگل لفور، آثار تاریخی و قدیمی بسیار زیادی مثل قالبهای سنگی، خمرههای غذایی و… دیده میشوند که زیبایی این جنگل بیشتر به رخ بیننده میکشد و فضایی مرموز و جادویی به این جنگل میدهند.
جنگل لفور از گذشته تاکنون
همانطور که گفتم جنگل لفور بخشی از جنگلهای ۴۰میلیون ساله هیرکانی است. به همین دلیل باید بگویم قدمت این جنگل چندین میلیون سال است. این جنگل سرسبز که ریههای شمال کشور هستند، در طول سالها توانسته بارها خودش را بعد از آتشسوزی یا حمله حشرات مختلف بازسازی کند.
با این حال نمیتوان منکر این واقعیت شد که مساحت کلی جنگل لفور از سالهای گذشته تاکنون کوچکتر شده و به مراقبت و نگهداری همه ما نیاز دارد.
شرایط آبوهوایی جنگل لفور چطور است؟
آبوهوای جنگل لفور به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصش معمولا خنک یا سرد با بارشهای زیاد است. در بهار احتمال بارندگی در این جنگل خیلی زیادتر است. در این فصل معمولا آبشارها جان میگیرند و پر آبتر میشوند. در فصل تابستان که هوا گرم و شرجی میشود، جنگلنوردی کمی سخت است؛ اما در آخر میتوانید به آبشارها برسید و با آب کمی خودتان را خنک کنید.
هرچند پاییزها وزمستانهای جنگل لفور با هزاران رنگ خیلی زیباست و مناظر دیدنی میسازد؛ اما در صورتی که سفرگرد حرفهای نیستید و طبیعت را به خوبی نمیشناسید در این فصلها به جنگل سفر نکنید. چون در زمستان و پاییز احتمال بارش برف و باران وجود دارد و ممکن است مشکلاتی را در جنگلنوردی برای شما به وجود آورد.
زمینهای لغزنده، بارشهای بیموقع و تفاوت چهره جنگل لفور در این فصلها احتمال گمشدن در مسیر و به بیراههرفتن را بیشتر میکند.
پوشش گیاهی و جانوری جنگل لفور چیست؟
بیایید اول سراغ پوشش گیاهی برویم؛ گفتیم که جنگل لفور قسمتی از جنگلهای هیرکانی است. در این جنگل گیاهانی با برگهای پهن دیده میشود که بومی ایران هستند؛ مثل درختان انجیلی. در کل حدود ۸۰ گونه گیاهی در جنگل لفور وجود دارد که بعضی از آنها درختان ممرز، لیکی، راش و انواع درختچههای سیب، پسته وحشی، گلابی، انار و.. هستند.
ممکن است بین این همه درختان میوه، درختانی با میوههای سمی هم پیدا شود. اگر نسبت به گیاهان شناخت کافی ندارید، در سفر به جنگل لفور از خیر خوردن میوههای جنگلی بگذرید.
گونههای جانوری این جنگل هم شغال، گراز، گرگ، خرس قهوهای، روباه و انواع پرندگان هستند؛ حشرات و جانوران کوچک هم دیگر همه جا پیدا میشود. یکی از نگرانیهای جنگلنوردی در فصل سرما حیوانات درنده گرسنه در جنگل هستند.
دریاچه لفور پنهان در دل جنگل سبز هیرکانی
جالب است بدانید دریاچه لفور،دریاچهای است که از نتیجه عمل انسانها به وجود آمده است. در سالهای آخر دوره پهلوی قرار بود سدی مخزنی با هدف تامین آب شرب منطقه روی رودخانه بابلسر ساخته شود. بعد از انقلاب ساخت این سد دو دهه فراموش شد؛ اما برنامه ساخت بینتیجه نماند و سد لفور در سال ۱۳۷۴ در منطقه لفور ساخته شد.
نام سد لفور در ابتدا سد صالحی مازندرانی بود. بعدها به سد البرز و بعد به سد لفور معروف شد؛ اما هنوز هم نام رسمی آن، سد صالحی مازندرانی است. سد لفور از مواد طبیعی و سنگریزه ساخته شده است و همین باعث میشود آلودگی کمتری ایجاد کند.
با ساخت این سد نزدیک نقطه برخورد سه رود کارسنگ، اسکلیم و آذررود، دریاچه لفور در دهستانی به همین نام به وجود آمد. آب روستاهای شهرهای بابل، بابلسر، قائمشهر، جویبار، امیرکلا، خزرشهر و فریدونکنار از این دریاچه تامین میشود.
حجم کل مخزن دریاچه لفور ۱۴۲میلیون مترمکعب و حجم مفید آن ۱۲۲میلیون مترمکعب است.
ماهیهای دریاچه لفور
دریاچه لفور ماهیهای معروف، خوشمزه و رنگارنگی دارد که خیلیها را برای ماهیگیری به این دریاچه میکشاند. ماهی زردپر، سرخ باله و ماهی سفید رودخانهای از معروفترین ماهیهای این دریاچه هستند.
شنا در دریاچه لفور ممکن است؟
بهتر است فکر شنا در دریاچه لفور را از سرتان بیرون کنید؛ چون اگر اتفاقی برای شما بیفتد، هیچ غریق نجاتی نیست که به شما کمک کند. نکته دیگری که شنا در دریاچه لفور را مناسب نمیکند، ماهیهایی ساکن دریاچه هستند؛ چون شاید زندگی آنها هم به خطر بیفتد. اگر مشتاق شنا هستید، میتوانید رودها و آبشارهای نزدیک جنگل لفور را امتحان کنید.
حسوحال تجربه جنگلنوردی در جنگل لفور
اگر دوست دارید پیادهروی در سرزمین عجایب را تجربه کنید، به جنگل لفور مازندران بروید. رنگ بنفش و سبز درختان انجیلی به شما حس حضور در سرزمین عجایب را میدهد. منظره پر از رنگ جنگل لفور، صدای دلنواز پرندگان و رقص آب آبشارها همگی به شما احساس آرامش شگفتانگیزی میدهد که ذهنتان را از درگیریهای روزانه و آلودگیهای شهر خالی میکند.
خاک نرم چند میلیون ساله که با هر قدم زیر پایتان کمی فرو میرود، بوی شرجی هوا و عطر تند گیاهان مختلف که گاهی نفسهای عمیق را سخت میکند، صدای حشرات مختلف که شاید خیلی از آن صداها را تاکنون نشنیده باشید و سبزی و طراوت جنگل که به هر سمت نگاه کنید، پیداست. همهوهمه باعث شده جنگلنوردی در دل جنگل لفور یک تجربه تازه برای هر طبیعتگردی باشد.
تفریحات رایج در جوار جنگل لفور و دریاچه لفور
سفر با تفریح همیشه خاطرهانگیزتر است و تجربه لذتبخشتری برایتان همراه دارد. در جنگل و دریاچه لفور تفریحاتی وجود دارد که تجربه آنها باعث میشود هیچوقت این سفر را فراموش نکنید.
ماهیگیری در دریاچه لفور
اگر به ماهیگیری علاقه دارید و میخواهید صفر تا صد غذای سفر را خودتان تهیه کنید، جای خوبی را برای سفر انتخاب کردهاید. دریاچه لفور و سد سنبل رود، بهترین مکانها برای ماهیگیری است. پشت سد لفور و سد سنبل رود ماهیهای معروف و خوشمزهای وجود دارد.
میتوانید هم تفریح جدیدی را تجربه کنید هم مقدمات شامتان را فراهم کنید؛ فقط فراموش نکنید حتما مواد و تجهیزات پختوپز را با خود بیاورید تا کم و کاستی نداشته باشید.
جنگلنوردی در جنگل لفور
طبیعتگردی و جنگلنوردی تجربهای است که در هیچ شهربازی یا منطقه مدرنی پیدا نمیکنید. هوای پاک، شناخت گیاهان و جانوران بزرگ و کوچک، جاذبههای طبیعی، سکوت و تفکر و حس فوقالعاده طبیعت همگی دلایلی هستند که جنگلگردی را دلانگیز میکند.
پیادهروی و گشتوگذار
پیادهروی از آن دسته تفریحاتی است که هم فال است و هم تماشا. جنگل لفور و زیبایی بیپایانش پیادهروی را برای شما لذتبخش میکند؛ به شرطی که فراموش نکنید با کفش و لباس مناسب و در صورت نیاز با عصای پیادهروی راهی این جنگل بهشتی شوید.
عکاسی در جنگل لفور
عکاسی یکی از تفریحات پرطرفدار است که هم خاطرات را ثبت میکند و هم خلاقیت و زیبایی را نشان میدهد. جنگل لفور سوادکوه یکی از زیباترین انتخابها برای عکاسی است. کلبههای جنگلی، طبیعت هزار رنگ درختان و جانوران، آسمان پیدا از میان شاخههای درهمتنیده درختان، آبشارها و جاذبههای دیدنی اطراف جنگل میتوانند سوژههای فوقالعادهای برای عکاسی باشند.
شکمگردی در رستورانهای لفور
هرچند بعضی گردشگران دوست دارند خودشان در طبیعت آشپزی کنند، اما خیلیها هم هستند که رستورانها را با آن غذاهای محلی پرادویه ترجیح میدهند. رستورانها و غذاخوریهایی هرچند انگشتشمار در نزدیکی جنگل لفور قرار دارند که در میتوانید غذاهای محلی شمالی را در آنجا امتحان کنید.
رستوران ماهی لفور که به سمت جنگل هم چشمانداز دارد، محیط آرام و دلنشینی دارد. شما میتوانید غذاهای محلی شمالی با عطر سیر و سبزیجات وحشی جنگلی را در این رستوران بچشید.. رستوران شاه کلا هم یکی از بهترین غذاخوریها نزدیک جنگل لفور است که انواع غذاهای محلی را در منوی خود دارند.
امکانات رفاهی اطراف جنگل لفور
تا جایی که من متوجه شدم سرویسهای بهداشتی تنها امکان رفاهی هستند که در جنگل پیدا میشوند. کنارههای جنگل لفور میتوانید اتاقکهایی را پیدا کنید که به عنوان سرویس بهداشتی ساخته شده است.
البته در نظر داشته باشید منطقه جنگلی آذررود امکانات مختلفی مانند سرویس بهداشتی و آلاچیق دارد؛ با وجود منظره زیبای این منطقه و این امکانات مکان مناسبی برای چادر زدن و شب ماندن است.
دشواریها خطرات احتمالی در سفر به جنگل لفور
جنگل لفور گونههای جانوری خطرناکی دارد؛ پس بهتر است حین بازدید مراقب خود باشید. خرس، روباه، شغل و گرگ نمونهای از حیوانات وحشی جنگل هستند. برای ماندن در شب و حین طی مسیر حتما حواستان به اطراف باشد.
ممکن است بخاطر یک لحظه حواسپرتی یا نشناختن مسیر در جنگل گم شوید؛ اما نگران نباشید، جیپیاس جنگلی و نشانهگذاری در مسیر راههایی هستند که کمک میکنند راه را گم نکنید. برای احتیاط بیشتر با کسی که مسیر را میشناسد به جنگل لفور بروید.
مسیر دشوار، مشکل دیگر پیش روی شماست؛ مسیر در راه شیبدار و سنگلاخی است که کار شما را کمی سخت میکند. برای گذشتن از رودخانه و آبشارها هم به تجهیزاتی نیاز دارید که شما را سالم از این مناطق عبور دهد.
شرایط اقامت حوالی جنگل لفور چطور است؟
احتمالا شما هم به شبمانی در جنگل لفور فکر کرده باشید؛ این خبر خوش را بدهم که هم امکان کرایه ویلا و اقامتگاه و هم امکان کمپینگ براش شما وجود دارد. در ویلاها و اقامتگاهها امکانات لازم برایتان وجود دارد. اگر خیلی نگران هستید یا احتمال میدهید به هر دلیلی نتوانید در اقامتگاهها بمانید، حتما وسایل لازم و شخصی خود را برای اقامت همراهتان ببرید.
اقامت در اقامتگاههای نزدیک جنگل
تعداد اقامتگاههای بومگردی و ویلاهای اطراف جنگل لفور کم نیست؛ شما میتوانید شب را در محیط روستایی و دلانگیز دهستان لفور بگذرانید. اگر میخواهید حتما در جنگل بمانید گزینه دیگری هم روی میز هست؛ در جنگل لفور کلبههایی جنگلی وجود دارد که با کاهگل و چوب ساخته شده است.
این کلبهها که حالوهوای روستایی خاصی دارند، منظره زیبایی ساختهاند و همچنین صاحبان کلبهها با غذاهای لذیذی از شما پذیرایی خواهند کرد. برای اقامت در این کلبهها باید با صاحبان کلبهها تماس بگیرید و هماهنگ کنید که برای این کار دو راه دارید؛ میتوانید شماره تلفن آنها را از سایتهای اجاره ویلا کمک بگیرید، یا در جاده تابلوهایی میبینید که صاحبان، شماره تلفن خود را آنجا گذاشتهاند.
کمپینگ در جنگل لفور
کمپینگ در خود جنگل لفور مشکلی ندارد؛ جز اینکه باید دنبال جای مناسبی بگردید تا هم خودتان اذیت نشوید هم به طبیعت آسیبی نزنید. دوتا از بهترین جاهایی که میتوانید کمپ بزنید، اطراف سد لفور یا سد البرز و در منطقه جنگلی آذررود است.
اگر اطراف سد لفور کمپ بزنید یکی از بهیادماندنیترین منظرههای سفرتان یعنی طلوع خورشید از پشت سد را خواهید دید. منطقه جنگلی آذررود امکانات رفاهی مختلفی مثل سرویس بهداشتی و آلاچیق هم دارد.
بهترین زمان بازدید از جنگل لفور چه وقت است؟
جنگل لفور در همه فصول دیدنیها و حالوهوای خاص خود را دارد. اما اگر دنبال بهترین آبوهوا برای یک سفر خنک و مطبوع هستید، بهترین زمان سفر به جنگل لفور از اردیبهشت تا اواخر تابستان است.
در این بازه زمانی هم طبیعت تازه شده، هم هوا خنک است و هم جنگل در زیباترین حالت خود قرار میگیرد.
جنگل لفور کجاست؟
جنگل لفور سوادکوه در دهستان لفور، شهرستان سوادکوه استان مازندران قرار گرفته است که از شمال به جنگلهای شیرگاه، از جنوب به رشته کوه البرز و از غرب به بابلکنار میرسد.
آدرس: استان مازندران، سوادکوه شمالی، شیرگاه، روستای لفور
بهترین مسیر دسترسی به جنگل لفور
جنگل لفور سوادکوه فاصله زیادی با تهران ندارد. اگر از تهران به جنگل لفور میروید، از مسیر جاده فیروزکوه بروید. این جادهها با گذر از شهرهای فیروزکوه، پل سفید و شیرگاه، شما را به مقصد میرساند و منظرههای دیدنی زیادی را در طول مسیر به شما هدیه میدهد.
محض احتیاط گوگل مپ را روشن نگه دارید؛ اما باید بگویم تا شیرگاه که رفتید، از آنجا تا سدلفور ۳۰ کیلومتری را هم باید پیش بروید. جادهای که از جنگل عبور میکند، جنگل را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده است. به دلخواه میتوانید از قسمت شرقی، غربی یا هر دوی آن بازدید کنید.
فاصله تهران تا جنگل لفور چقدر است؟
فاصله تهران تا جنگل لفور سوادکوه حدود ۲۳۵ کیلومتر است. از مبدا تهران تا جنگل لفور تقریبا ۳ ساعت زمان نیاز دارید. از جاده فیروزکوه و پل سفید عبور کنید و سمت شیرگاه بروید. بعد از پلسفید کم کم وارد جنگل لفور میشوید.
نکات بازدید از جنگل لفور (سختی های جنگل لفور)
اگر جانوری دیدید که احساس خطر کردید چند نفس عمیق بکشید و آرامش خود را حفظ کنید؛ تا وقتی جانور به شما حمله نکرد اقدامی نکنید و از آن دور بمانید. در صورت روشنکردن آتش حتما قبل از ترک محل مطمئن شوید آتش خاموش شده است؛ در کل با بریدن یا کندن گیاهان به پوشش گیاهی منطقه آسیب نزنید.
حتما گروهی یا با تورهای گردشگری سفر کنید؛ سفر گروهی همیشه امنتر است.
در روزهای بارانی مسیر جنگل لفور لغزنده است، بهتر است از عصاهای مخصوص پیادهروی استفاده کنید تا آسیب نبینید. حین پیادهروی حتما از نقشه استفاده کنید تا گم نشوید.
برای راحتی بیشتر و دوری از آفتاب سوزان تابستان، میتوانید صبح پیادهروی را شروع کنید، ظهر کمی استراحت و بازی کنید و عصر دوباره راه بیفتید.
در مسیر جنگلی باید پیاده بروید و ماشین خودتان را جایی پارک کنید؛ پس به وسایلی که میبرید دقت کنید تا از سنگینی یا حجم زیادشان آنها اذیت نشوید.
اگر در فصلی سفر میکنید که هوا خنک یا سرد است، حتما لباس گرم داشته باشید. وسایل زیر هم از ضروریترین وسایلی است که باید همراهتان داشته باشید.
- کفش مناسب پیادهروی
- کیسه زباله
- آب آشامیدنی
- غذای کافی
- لباس اضافه
- جعبه کمکهای اولیه
- مدارک شناسایی
جاهای دیدنی اطراف جنگل لفور
جنگل لفور، جنگلی پر از ماجراجویی و زیبایی است؛ حالا که زمان میگذارید و برای طبیعتگردی به جاهای دیدنی مازندران میروید، جاذبههای زیر هم در فهرست دیدنیهایتان بگذارید.
آبشار اسکلیم در جنگل لفور
آبشار اسکلیم در جنگل لفور یکی از جاهای دیدنی مازندران است که به عروس آبشارهای سواد کوه معروف شده است. این آبشار آهکی به صورت پلکانی است و دورتادور آن با درختان پوشیده شده است. آبشار اسکلیم جزو زیباترین آبشارهای منطقه است که درختان اطراف و منظرههای زیبایی که به وجود آورده است این را ثابت میکند.
هفت آبشار تیرکن خروشان
هفت آبشار بزرگ و کوچک در بخش غربی جنگل لفور وجود دارد که به هفت آبشار تیرکن مشهور شده است. برای دیدن آبشارها باید تقریبا ۲ ساعت در جنگل پیش بروید. به قسمت آبشارها که برسید حدود ۳ کیلومتر مسیر را باید طی کنید تا تمام آبشارها را ببینید. بلندترین آبشار این مجموعه ۹ متر ارتفاع دارد.
آبشار گزو در دل جنگل لفور
آبشار گزو با حدود ۴۸ متر ارتفاع از بلندترین آبشارهای ایران است که در جنگل لفور قرار دارد. این جاذبه شگفتانگیز تقریبا ۴۰ کیلومتر از شهر زیرآب سوادکوه فاصله دارد و بهترین زمان بازدید از آن، فصل بهار و پاییز است.
در نزدیکی همین آبشار امامزاده گزو واقع شده است؛ در مسیر رسیدن به امامزاده تعدادی حوضچه پرورش ماهی وجود دارد که میتوانید با خرید ماهی از آنها خود را مهمان یک ماهی کبابی لذیذ کنید.
دریاچه شورمست
بین درختان سر به فلک کشیده توسکا دریاچه شورمست جنگل لفور با نمای زیبا و آب زلالی جا خوش کرده که تنها دریاچه طبیعی شهرستان سوادکوه است. دریاچه شورمست، از آبهای زیرزمینی سرچشمه میگیرد؛ اما این روزها این چشمهها هم جانی ندارند و رودی به دریاچه شورمست جاری نمیشود، حتی گاهی سطح آب دریاچه پایین میرود.
سد سنبل رود جنگل لفور
اگر به ماهیگیری علاقه دارید، در جنگل لفور حسابی خوش میگذرانید. یکی دیگر از مکانهای ایدهئال برای ماهیگیری سد سنبل رود در روستای شیرگاه است. در این سد میشود هم ماهیگیری و هم قایق سواری را تجربه کرد.
آبشار ترز جنگل لفور
آبشار ترز در نزدیکی روستای قرآن تالار سوادکوه میتواند مقصد بعدی شما باشد که با تقریبا ۳۰ دقیقه پیادهروی به آبشار میرسید. آبشار ترز یک آبشار آهکی است، ۱۸ متر ارتفاع دارد و در آخر به رودخانه بابلرود میریزد.
لازم نیست زیاد خودتان را درگیر مسیر درست کنید؛ کافی است رودخانه را پیدا کنید، آن را که دنبال کنید به آبشار ترز جنگل لفور میرسید؛ رودخانه را هم با پل چوبی هیجانانگیزش پیدا خواهید کرد.
روستای کامی کلا جنگل لفور
روستای کامی کلا در بهش بندپی بابل است و هرساله گردشگران زیادی به این روستا میروند تا از جاذبههای دیدنی آن را ببینند. دریاچه لاجوردی و طبیعت بکر روستای کامی کلا از دلایلی است که توصیه میکنم بازدید از این روستای جنگل لفور را از دست ندهید.
جنگل لفور بله یا خیر؟
همانطور که گفتم و دیدید گونههای جانوری و گیاهی متنوع و دیدنی، آبوهوای مطلوب، طبیعت ناب و… جنگل لفور سوادکوه را به جایی تبدیل کرده است که با شروع ماجراجویی در جنگل بیشتر مشتاق ادامه راه میشوید. نکته دیگری که جنگل لفور را ارزشمندتر میکند، بازارهای زنان محلی در دل جنگل است؛ زنان محلی لفور محصولاتی مانند آلوچه، دوغ، رب و.. را درست میکنند و در جنگل میفروشند.
دلکندن از این همه زیبایی کار هرکسی نیست. اگر از این طبیعت ناب بازدید کردید، تجربه خودتان را از این سفر با ما هم درمیان بگذارید.
باسلام.هفت آبشار واسه بابلکناره.لطفا قاطیه لفور نکنیدش
درود،لطفا بهمراه معرفی اماکن بکر ویاغیربکر درجای جای ایران توصیه های محیط زیستی را دردستورکارقراردهید،حجم زباله ای که هموطنان در جنگل ودشت وساحل بجای میگذارند وحشتناک وغیرقابل تحمل شده.
من امسال شهریور ماه رفتم و شب در جنگل کمپ زدیم ،عالی بود و کمی سخت چون بارون بارید.
و آبشار گزو هم رفتیم قشنگ بود و کمی مسیر سختی داشت. پیاده، تقریبا رفتو برگشت ۱ ساعت طول کشید.
سوادکوه همیشه زیبا
زیبا بود ❤️❤️❤️
واقعا عالیه😍
دست خوش عالیه
کشور خودمون واقعا زیباس
واقعا عالیه
واقعا عالیه😍😍😍