هرچه غار در ایران شناختهاید، کنار بگذارید. امروز میخواهیم ترسناکترین و اسرارآمیزترین غار ایران را به شما معرفی کنیم.
غار پراو همان غاری است که هرکسی نمیتواند در آن قدم بگذارد. از مسیر پیمایش عمودی آن بگیرید تا دیوارههای تیز، دمای پایین، چاههای مرگآفرین و سوراخهای تنگ این غار، هراس را به جان همه میاندازد.
بیشتر از این منتظرتان نمیگذاریم. در این مطلب از مجله گردشگری علی بابا همراه ما باشید تا شما را با غار پرآو در کرمانشاه آشنا کنیم. غاری که تا مدتها پیش لقب اورست جهان را از آن خود کرده بود.
توصیه میکنیم بعد خواندن این مقاله به هیچوجه هوس رفتن به غار پراو به سرتان نزند. برای بازدید سراغ سایر جاهای دیدنی کرمانشاه بروید.
غار پراو کجاست؟
عمق غار پراو چقدر است؟
دیدنیهای نزدیک به غار پراو کدام هستند؟
معرفی کامل غار پراو
در ارتفاع ۳۰۵۰ متری کوه پراو، غاری با عمق حدودا ۷۵۲ متر و طول ۱۴۵۰ متر قرار دارد؛ جایی که ورود به آن آسان نیست و تنها غارنوردان و کوهنوردان حرفهای، آن هم با تجهیزات کامل میتوانند به آنجا بروند.
درون غار پراو ۲۶ حلقه چاه و صدها چاهک و چالههای خطرناک وجود دارد که عمیقترین آن، حلقه شماره ۱۶ با ارتفاع ۴۲ متر است. در بالای بعضی از چاهها پلاکی وجود دارد که شماره و عمق چاه رویش نوشته شده است.
دیوارههای غار پراو بسیار خشن و تیز است؛ بهطوری که لباس غارنوردان را هنگام پایین رفتن پاره میکند و حتی منجر به آسیب فیزیکی آنها میشود.
در بسیاری از قسمتهای غار پراو، مسیر تنگ، خیس و گِلی است که همین موضوع پیمایش را سخت میکند؛ بهطوری که در بعضی جاها باید به حالت خرچنگرو و سینهخیز وارد شد. ذوب شدن یخچالهای زیرزمینی در غار پرآو باعث شده آب در آنجا جریان داشته باشد. دمای آب در بعضی از قسمتها به صفر درجه میرسد.
موقعیت قرارگیری غار پراو و عدم تابش نور خورشید به داخل آن موجب شده تا دمای هوای درون غار پایین بیاید. این دما بین ۱ تا ۳ درجه متغیر است.
افرادی بودهاند که به این غار وارد شدهاند و متاسفانه جان خود را از دست دادهاند. جسد بعضی از این عزیزان هیچوقت از غار بیرون نیامده است. لازم به ذکر است که نام غار پراو کرمانشاه در فهرست میراث طبیعی ایران جای گرفته است.
غار پراو کجاست؟
غار پراو یکی از جاذبههای طبیعی کرمانشاه است که در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی این شهر قرار گرفته است. این غار در نزدیکی روستای چالابه، در منطقه حفاظتشده پیستون قرار دارد.
غار پراو کرمانشاه یکی از سختترین غارهای جهان است که تاکنون حداقل ۵ نفر را به درون خود بلعیده و جانشان را گرفته است.
لوکیشن غار پراو روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به غار پراو
اگر بخواهید به غار پراو بروید، در ابتدا باید به طرف مرکز شهر حرکت کنید. از آنجا وارد خیابان بهشتی و سپس بلوار کشوری شوید. بعد از چند کیلومتر از خروجی سمت راست به بلوار نماز بپیچید. مسیر را به طرف شمال شرق ادامه دهید تا به کوه پراو برسید.
آنجا انتهای راه نیست؛ چراکه غار پراو در ارتفاعات کوه قرار دارد. برای رسیدن به غار باید وارد مسیر تنگ گنشت به ده مانگ هلات شوید.
به تاکید چندباره به شما میگوییم که به هیچوجه وارد غار نشوید. صعود به این غار بدون مهارت بسیار بالا، تجهیزات کامل به همراه یک گروه حرفهای توصیه نمیشود. حتی بعضی از غارنوردان حرفهای هم برای رفتن به آنجا ریسک نمیکنند.
برای رسیدن به غار پراو از تهران، ابتدا باید وارد شهر کرمانشاه شوید. سه مسیر برای رسیدن به این شهر وجود دارد که نزدیکترین آن حدود ۵۰۱ کیلومتر مسافت دارد و از جاده ساوه عبور میکند. بعد از رسیدن به کرمانشاه بقیه مسیر مثل قبل است.
غار پرآو تا فرودگاه بینالمللی کرمانشاه ۲۰ کیلومتر و تا ایستگاه قطار حدود ۱۶ کیلومتر فاصله دارد.
تاریخچه غار پراو
غار پراو را زمینشناسان انگلیسی حین گشتوگذار و اکتشاف در کوههای زاگرس پیدا کردند. آنها در ابتدا دهانه غار را دیدند و طبق علم و اطلاعاتی که داشتند، حدس زدند که دنیای اسرارآمیزی پشت آن پنهان است. مشاهدات و حدسیاتشان را توی کتاب نوشتند.
اولین غارنوردانی که پا به پراو گذاشتند، ۱۱ غارنورد انگلیسی به سرگروهی جان میلتون بودند. آنها موفق شدند تا چاه شماره ۲۶ پایین بروند و حتی حوضچه گلی ۵۰ متری را ببینند.
سال ۱۳۵۱ دوباره گروهی دیگر از غارنوردان انگلیسی به سرگروهی دیوید جانسون وارد غار پراو شدند. آنها قصد داشتند رکورد گروه قبلی را بشکنند و اسرار بیشتری از غار را کشف کنند. البته موفق نشدند بیشتر از گروه جان میلتون پیش بروند.
حتی لهستانیها هم به غار رفتند، اما فقط توانستند یک متر بیشتر از گروه انگلیسی پیش بروند. روسها هم پا به این غار اسرارآمیز گذاشتهاند.
ایرانیها در سال ۱۳۷۰ به غار رفتند و به حوضچه رسیدند. بعد از آنها گروه دیگری نیز به غار رفتند و دهانههای جدیدی را کشف کردند.
این غار تا مدتها پیش لقب اورست جهان را از آن خود کرده بود، اما بعدها با کشف غارهای دیگر، رتبه پراو به ۲۲۱ تنزل پیدا کرد. ولی همچنان در لیست برترینهای جهان قرار دارد.
وجه تسمیه غار پراو
غار پراو به پَرآیا و پَرو نیز معروف است. پراو از ترکیب «پر» و «آو» تشکیل شده است. آو به زبان کردی یعنی آب و پرآو یعنی پرآب؛ غاری که پر از آب است. حوضچههایی درون غار پراو قرار دارد که هنگام ذوب شدن یخچالهای زیرزمینی از آب پر میشود. به همین دلیل به این غار، پرآو میگویند.
خطرات و سختیهای پیمایش غار پراو
درجه سختی پیمایش غار پرآو D5 است که به بالاترین درجه سختی اشاره دارد. این سختی از بدو ورود به غار وجود دارد. هوای درون غار بسیار سرد است و دیوارههای تیز آن بدن را خراش میدهد و باعث آسیب فیزیکی میشود.
در بخشی از قسمتهای غار آنقدر فضا تنگ است که باید سینهخیز وارد شد. دمای آب در غار پراو یک جاهایی به صفر درجه نیز میرسد. احتمال سقوط در غار پراو به دلیل صخرههای ریزشی، شیبها، سنگهای بیرونزده، پلهها و سنگریزهها بسیار بالا است. ضمن این که نور خورشید به غار نمیتابد و بسیاری از قسمتهای غار کمنور است.
ایجاد سیلاب و آبگرفتگی، گم شدن در پیچوخمهای مسیر، رطوبت زیاد، گازهای مضر و حتی حوادث طبیعی از دیگر عوامل خطرزای غار است. غار پراو بسیار ترسناک و خطرناک است. به سرتان نزند که واردش شوید و با جان خود بازی کنید.
مرگ در غار پراو
ورود به غار پراو حتی برای غارنوردان نیز ریسک بالایی دارد. پنج غارنورد حرفهای ایرانی در مسیر صعود به این غار جان خود را از دست دادند. اجساد بعضی از آنها هیچوقت از غار بیرون نیامد.
سعید امینی، مستندساز، کسی که مستند پلکانی به سوی تاریکی را برای شبکه خراسان ساخت، موقع صعود از چاه سوم جانش را در دل تاریکیهای غار از دست داد.
ویکتوریا کیانیراد و امیر احمدی دو نفر دیگری بودند که غار آنها را درون خود بلعید. ویکتوریا کیانیراد در چاه ۱۸ سقوط کرد و امیر احمدی در کنار همان چاه جانش را از دست داد. جسد این دو نفر در جانپناه شماره ۱۸ داخل حفرهای مدفون است.
خلیل عبدنکویی عکاس و کوهنورد در چاه شماره ۱۱ جانش را از دست داد. پدرام بوچانی، کوهنورد نیز بر اثر پاره شدن طناب سقوط کرد و به کام مرگ کشیده شد.
بهترین زمان بازدید از غار پراو
حتی صفت بهترین هم در کنار زمان بازدید از غار پراو لرزه به اندام آدم میآورد. بهترین زمان بازدید از این غار فصل بهار و تابستان است. بارش در این دو فصل کمتر و آبوهوا مساعدتر است.
جاهای دیدنی نزدیک به غار پراو
بازدید از غار پراو که اصلا توصیه نمیشود. به همین دلیل بیایید جاهای دیدنی نزدیک به غار را بررسی کنیم. جاذبههای تاریخی زیبایی در نزدیکی این غار وجود دارد که داستانهای تاریخی بسیاری پشت آنها نهفته است. در ادامه توضیحی اجمالی درباره این جاهای دیدنی به شما میدهیم. همراه ما باشید.
– شیرین خفته
شیرین خفته یک تابلوی نقاشی است. اثری طبیعی که به دست خداوند به بهترین شکل صورتگری شده است. چشمانداز شیرین خفته به گونهای است که احساس میکنید در حال تماشای زنی هستید که به پشت روی زمین خوابیده است.
این اثر طبیعی درواقع نمای کوه بیستون و صخرههای پشت آن است که از فاصله ۱۰ کیلومتری از این کوه به این صورت قابل مشاهده است.
شیرین خفته ۵۶ کیلومتر از غار پراو فاصله دارد.
آدرس شیرین خفته روی گوگل مپ
– فرهاد تراش
فرهاد تراش یا «فرای تاش» و «فراتاش» اثری تاریخی است که در مجموعه بیستون قرار دارد. فرهاد تراش بزرگترین صخره تراشخورده ایران است که در قسمت غربی نقشبرجسته داریوش اول واقع شده است. اثر قلم حجاران روی این صخره جلوه زیبایی به فرهاد تراش بخشیده است. درمورد این جاذبه تاریخی باورهای متعددی وجود دارد. بعضی آن را محلی میدانند که قرار بوده وصیتنامه داریوش رویش حک شود.
عدهای حکاکیهای روی آن را به واقعه مهم تاریخی ربط میدهند که توسط خسروپرویز اتفاق افتاده است. عدهای هم فرهاد تراش را تنها معدن سنگ و کارگاه حجاری میپندارند.
فاصله فرهاد تراش تا غار پراو ۳۹ کیلومتر است.
آدرس فرهاد تراش روی گوگل مپ
– گوردخمه داوود
گوردخمه داوود آرامگاهی تاریخی است که در دل صخره قرار دارد. این اثر که از زمان هخامنشیان وجود داشته، مکانی است که اسرار زیادی برای کشف دارد؛ بهخصوص برای تاریخ دوستان. البته بعضیها این جاذبه را به زمان مادها نیز نسبت میدهند.
قدمت این بنا به ۲۵۰۰ سال پیش برمیگردد و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. یکی از دیدنیهای برجسته این جاذبه تاریخی، قاب مستطیلشکلی است که در هشت متر پایینتر از آن قرار دارد. روی این قاب تصویر مردی حین دعا حکاکی شده است. میگویند این تصویر نیمرخ نوه ضحاک است که برای آمرزش پدربزرگش دعا میکند.
فاصله گوردخمه داوود تا غار پراو ۱۷۹ کیلومتر است.
آدرس گوردخمه داوود روی گوگلمپ
– کاخ خسرو
کاخ خسرو اقامتگاهی تاریخی است که به دستور خسروپرویز برای معشوقه ارمنیاش شیرین ساخته شده بود. میگویند این کاخ در آن زمان با معماری باشکوه و باغستانهایش مانند قطعهای از بهشت بوده است. امروزه از این بنا جز چند ستون شکسته و دیواره سنگی چیزی باقی نمانده است.
فاصله کاخ خسرو تا غار پراو ۲۱۲ کیلومتر است.
آدرس کاخ خسرو روی گوگل مپ
– تندیس هرکول
هرکول یکی از خدایان یونانی است که بهعنوان مظهری از قدرت و توانایی شناخته میشود. این مجسمه در محوطه بیستون واقع شده و در فهرست ملی و آثار یونسکو به ثبت رسیده است. مجسمه هرکول اثری زیبا است که بسیار هنرمندانه روی سنگهای کوه تراش خورده است. به شکل مردی با موهای مجعد است که روی پهلوی چپ به آرنج خود تکیه داده و پیالهای در دست چپش گرفته است.
این مجسمه ۱.۴۷ متر طول دارد که روی سکویی به طول ۲٫۲۰ متر قرار گرفته و از پشت به کوه متصل شده است.
فاصله مجسمه هرکول تا غار پرآو ۴۲ کیلومتر است.
آدرس نقش برجسته هرکول روی گوگل مپ
اقامت در کرمانشاه برای بازدید از غار پراو
نزدیکترین گزینههای اقامتی به غار پراو در شهر کرمانشاه قرار دارد. شما میتوانید بسته به بودجه مدنظرتان در یکی از هتلهای این شهر اقامت کنید. در ادامه چند هتل در کرمانشاه را به شما معرفی میکنیم:
- هتل پنج ستاره پارسیان (در فاصله ۲۵ کیلومتری از غار پراو)
- هتل چهار ستاره جمشید (در فاصله ۲۵ کیلومتری از غار پراو)
- هتل چهار ستاره آزادگان (در فاصله ۱۶ کیلومتری از غار پراو)
- هتل آپارتمان سه ستاره کوروش (در فاصله ۲۱ کیلومتری از غار پراو)
- بوتیک هتل آریو (در فاصله ۳۱ کیلومتری از غار پراو)
- بوتیک هتل سنتی کرمانشاه (در فاصله ۳۱ کیلومتری از غار پراو)
- مجتمع اقامتی دو ستاره سلامت (در فاصله ۱۸ کیلومتری از غار پراو)
توصیههایی برای بازدید از غار پراو
برای رفتن به غار پراو نیاز به تهیه بلیط نیست، اما این بدان معنا نیست که شما ریسک کنید و پا به این غار بگذارید.
تنها غارنوردان حرفهای و کارکشته با داشتن تجهیزات کامل و همراه بودن با گروهی باتجربه میتوانند وارد غار شوند که البته برای آنها هم خطرات بسیار زیادی وجود دارد.
پیمودن غار پراو با وجود صخرهها و سنگهای سست، پرتگاهها، چاههای عمیق و هوای سرد، نیاز به آمادگی جسمانی و روانی بسیار بالایی دارد. همچنین باید در کنار مهارت غارنوردی، به کوهنوردی نیز کاملا مسلط بود.
لطفا نگویید غار بگویید چاه و ادرس ندهید بچه های مردم را به ته چاه بیندازید بسبار خطر ناک است
دوست خوبم اگر شما مقاله رو خوب خونده باشید، ما از صفر تا صد مطلب اشاره کردیم که رفتن به این غار خطرناکه و کسی نمیتونه واردش بشه، مگر این که خیلی خیلی حرفهای باشه و تیمی قدر در کنارش داشته باشه.
درمورد چاهها هم نوشتیم.
اما اسم پراو، غار هستش نه چاه.
سراسر مقاله پر از تذکر و اخطاره.
سرکار خانم قدیری باسلام
جهت اطلاع،غارپراو توسط گروه کوه نوردی دانشکده علوم کرمانشاهان در چند نوبت تاچاه آخر پیموده شده است
برای بازدید و منبع درآمدی برای شهر کرمانشاه این منبع خدا داده چند هزار ساله نیاز است مسئولان منطقه کمک بیشتری برای سرعت بخشیدن به امور این غار کهن که اول غار اورست بوده وبه غار پرتو تقلیل یافته لازم است با همکاری ایرانیان دلسوز و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری وصنایع دستی جهت احیاء این غر پر هضم و اقدام عاجل به عمل آورده هم از آب فراوان آن برای شرب شهر کرمانشاه وهم راه بازدید را آسان سازی نمائید که برای بازدید عموم قرار گیرد و منبع درآمد از دست رفته چند هزار ساله به ملت ومملکت به خصوص مردم کرمانشاه بر گردد درضمن تنگ کنست در مسیر جاده کرمانشاه به سنندج است وچالابه اصل هم امتدادکوه پرتو در ضلع غربی است وزیر کوه پرتو یک نور یا یک دریاچه عظیم زیر کوهقرار دارد که از پالایش آب کوه تشکیل شده و تمام ده های اطراف کوه به عنوان چشمه و جاه از آن آب آن نشین شده مثل آب معدنی استفاده می کنند منتها در زمانهای کمبارشی آب های سرازیر شده کم می شود ودر نظر گرفتند که یک تونل از سمت دریاچه گاوشان به سمت جنوب کوه پرتو بکشند گویا اقداماتی هم انجام شده اون دریاچه زیر کوه مانع شده وکار نیمه تمام رها شده و دستگاه حفاری را بردند به گفته مهندسان آن تونل دو کوه رنگ به طرف یزد مشغول بکارند این حرف مال سال ۱۳۷۶ است اون تونل هم تمام شد ولی گویا این کار هنوز ناتمام است از مسئولان استان و مردم منطقه اعلام درخواست اجرای کامل ویکی بی رادارم
بنده ۷باراین غاررا پیمایش کردم که توان بسیار بالا نیاز دارد