برای هرکسی که در دنیا، استانبول و جاذبههای گردشگری آن ناشناخته باشد برای ایرانیها بسیار مشهور است. استانبول شهری زیبا و رویایی با تمام عوامل و جاذبههایی است که میتواند توریست را جذب کند. در این شهر از ساحل و دریا گرفته تا بازار، رستوران و موزههای معروف زیادی هست که روزانه بازدیدهای میلیونی ثبت میکند. یکی از جاذبههای گردشگری معروف این شهر موزه باستان شناسی استانبول است. موزهای بزرگ با بخشهای مختلف که هر بخش نُتی از تاریخ جهان را ثبت کرده است. در ادامه این مطلب در مجله گردشگری علیبابا با ما همراه باشید تا سرلیست موزههای جهان را به شما معرفی کنیم.
آدرس موزه باستان شناسی استانبول کجاست؟
ساعات بازدید از موزه باستان شناسی استانبول چطور است؟
قیمت ورودی موزه باستان شناسی استانبول چقدر است؟
تاریخی بهاندازه آثار قرار گرفته در آن
شنیدهاید که میگویند از کوزه همان برون تراود که در اوست؟ واقعیت این مثل را میتوان در موزه باستان شناسی استانبول مشاهده کرد. جایی که آثار تاریخی در ساختمان و عمارتهای تاریخی قرار گرفتهاند و مجموعهای کلاسیک را به منصه ظهور گذاشته است.
این موزه بخشهای مختلفی دارد که بهمرور زمان تکمیل شده و به بهرهبرداری رسیده است؛ بااینحال کل بخشها در محل کاخ توپکاپی قدیمی ساخته شده است. پارک گلهان در جنوب کاخ توپکاپی محلی است که با دستور حمدی عثمان معمار و هنرمند مشهور ترک ساخت ساختمان موزه شروع شد.
پس از ساخت این موزه بهدلیل اینکه دستور مراقبت از اجناس و اشیاء تاریخی و قیمتی بهکل امپراتوری عثمانی داده شده بود، این اشیاء مرتبا از جایجای کشور بهسمت موزه باستان شناسی آمدند و در نتیجه گنجینهای بزرگ را فراهم کردند.
ساخت ساختمان اصلی موزه در سال ۱۸۱۱ آغاز شد و معماری آن را به اکساندر والوری که سابقه ساخت هتل پراپالاس را داشت سپردند. این معمار با الهام از یکی از تابوتهای قدیمی حاضر در موزه مجسمههای بزرگی در سردر موزه ساخت و شمایل نئوکلاسیکی به موزه بخشید.
از آثار مهمی که در این موزه است و بناهایی مثل کاخ کاشی شده که متعلق به سال ۱۴۷۲ است میتوان نتیجه گرفت موزه باستان شناسی استانبول قدمت بسیار زیادی دارد.
موزه باستان شناسی استانبول و تاریخ بخشهای آن
با بازدید از بخشهای مختلف این موزه، تاریخ بهصورت بخشبخش جلوی چشم شما نمایش داده میشود. آثار تاریخی این بخشها از یونانیان تا ایرانیها و از مصر تا چینیها بهصورت جداگانه چیده شده و بازدید از آنها آزاد است.
این موزه متشکل است از سه ساختمان اصلی و چند بخش مختلف که شامل موزه باستان شناسی، شرق باستان و هنر اسلامی میشود. همچنین چند ساختمان و بخش دیگر نیز هست که مجموعه آثار ارزشمند و خاصی را بهصورت جداگانه در آنها به نمایش میگذارد.
بخش باستانشناسی موزه
اصلیترین ساختمان و بنای موزه همین قسمت باستانشناسی است که سال ۱۸۱۱ به دستور حمدی عثمان ساخته شد و در سالهای بعد مخصوصا ۱۹۱۱ مورد بازسازی قرار گرفت. هدف از بازسازیها جز مقاومسازی بنا، گسترش و یکسانسازی ساختمانهای جدید و قدیم نیز بود.
در این قسمت از موزه بیشتر از ۱ میلیون اثر از دوران باستان برای بازدیدگنندگان نمایش داده میشود. آثاری از تمدنهای بینالنهرین، مصر، آناتولی و… که شامل مجسمه، سنگ نوشته، ستون و کتیبههایی به خط میخی میشود.
این ساختمان کنار آثار و اشیای تاریخی بسیار مهمی که دارد با معماری باشکوه و زیبایی هم ساخته شده است. گردشگران و علاقهمندان به معماری که با آثار معمار این ساختمان آشنا هستند نیز جز بازدیدکنندگان موزه هستند. اگر شما هم به این موضوع علاقهمندید بهتر است با دقت بیشتری به مجسمهها و ساختمان موزه نگاه کنید.
بخش شرق باستان موزه
بخش شرق باستان یکی از قسمتهای مهم و وسیع این موزه است. در این بخش ابزار وسایل، لباس، سنگ نوشته و… از تمدنهای نوظهور شرق به نمایش گذاشته میشود که ارزش و قیمتی برای آنها نمیتوان در نظر گرفت.
بازدید و کشف این آثار بسیاری از نظریههای تاریخی را شکل و بسیاری را تغییر داد و به همین دلیل نیز اهمیت زیادی دارد. ساختمان این قسمت از موزه در گذشته متعلق به دانشکده هنرهای زیبا بود که در سال ۱۹۱۷ جای خود را به موزه شرق باستان داد.
بخش هنر اسلامی موزه
این بخش از موزه باستان شناسی استانبول نیز بخش عظیمی از شهرت خود را مرهون عثمان حمدیبی است. او اغلب آثار کشف کرده خودش در لبنان و اطراف آن را به استانبول آورد و باعث شد تا این موزه شهرت بسیار زیادی به دست آورد.
یکی از ویژگیهای بارز اشیا و آثار موجود در این موزه جنبه فرهنگی و هنری آن است. پژوهشهای زیادی با مشاهده و کشف این اشیا مخصوصا کاشیها و نوشتههای مربوط به آن دوران به دست آمده و از این جهت مهم است.
عمارت کاشی، ساختمانی با معماری ایرانی
دو اسم شبیه به هم مربوط به دو مکان متفاوت در این موزه است. اولی عمارت کاشیشده و دیگری موزه کاشی یا عمارت کاشی است. موزه یا عمارت کاشی همان موزه هنر اسلامی و ترکی است که بهدلیل تعداد زیاد کاشیهای قدیمی و کشفشده در آن به عمارت یا موزه کاشی معروف است.
بااینحال عمارت کاشیشده، ساختمانی قدیمی است که ساخت آن سال ۱۴۷۲ به دستور سلطان محمد فاتح انجام شد. در اصل این ساختمان محلی برای استراحت و تماشای بازیها بود که برای شاه در نظر گرفته بودند. فضای سبز و محیط اطراف آن به زیباییهای ساختمان آبی لاجوردی عمارت کاشی شده افزوده است.
پیشنهاد میشود پس از مشاهده موزه باستان یا ساختمان اصلی موزه باستانشناسی انز این بخش بازدید کنید، زیرا فاصله زیادی ندارد.
آن چیزی که در این بنا موجب شگفتی و تعجب همه باستان و تاریخشناسان است سلامت کل این بنا و کاشیهاست. بهطور عجیبی کل نمای کاشی شده این ساختمان سالم مانده و ذرهای خط و خش به آن نیست.
استانبول به روایت آثار
گالری استانبول در طول اعصار یا زمانها بخشی جذاب و رویایی است که بهصورت زمانی و با چیدمانی مناسب هر دوره از استانبول را از زمان تاسیس تا اوج شکوفایی عثمانی و پس از آن، با استفاده از آثار به نمایش میگذارد. شما میتوانید بر اساس خط زمان سرگذشت یکی از زیباترین شهرهای دنیا را در این گالری مشاهده کنید که خالی از لطف نیست.
تابوتهای پادشاهی در موزه باستان شناسی استانبول
تابوت پادشاهان بخش مهم موزه هنرهای اسلامی است. این بخش که بهدلیل کشف و انتقال چندین تابوت توسط عثمان حمدیبی ایجاد شد یکی از پربازدیدترین بخشهای موزه باستان شناسی است. تابوتها محل دفن پادشاهان صیدون است که این مرد باکاوش در گورستانهای صیدون آنها را یافت.
روی همه تابوتها اشکال و مجسمههایی با تبحر و هنر بسیار زیاد ایجاد شده که نشاندهنده داستانهای گوناگون است. یکی داستان جنگ ایران و مقدونی را نشان میدهد و دیگری شکل ۱۸ زن ناراحت.
گردش اطراف موزه
موزه، کاخ و دریا جز برترین زیباییهای اطراف این موزه است. اگر به نقشه استانبول نگاه کنید، متوجه خواهید شد که این موزه در یکی از مهمترین محلههای شهر قرار گرفته است. محله سلطان احمد که منطقه قدیمی در شهر است و مکانهای دیدنی بسیار زیادی مخصوصا در زمینه تاریخ دارد. در این منطقه چند جاذبه گردشگری مهم دیگر هم هست که در ادامه بهطور مختصر توضیح خواهیم داد.
موزه باستان شناسی استانبول در محلی قرار گرفته که اطرافش پر است از موزه و قصرهای قدیمی پارک و… موزه تاریخ علم و فناوری اسلام یکی از این جاذبههاست که ۲۰۰ متر جلوتر از اینجا قرار گرقته است. شما میتوانید پس از بازدید از موزه باستان سری به آن طرف پارک گلهان بزنید و از موزه علوم اسلامی نیز دیدن کنید.
کاخ توپکاپی قصری معروف و زیباست که به دستور سلطان محمد خدابنده ساخته شد. این بنا اول بهعنوان محل اسکان شاهزاده و خانواده آن بوده و بعدا به دستور آتاتورک بهعنوان موزه، بازدید آن برای همه آزاد شد. از ویژگیهای این بنا معماری بینظیر، مشاهده اتاقها و حمامهای ترکی، زیبایی ساختمان و وسعت زیاد است که حدودا نصف روز و وقت شما را میگیرد. کاخ توپکای ۵۰۰ متر با موزه باستان فاصله دارد.
پارک گلهان یا گلخانه که موزه باستان، علوم اسلام، کاخ توپکاپی و بسیاری دیگر از مراکز دیدنی اطراف آن ساخته شدهاند یکی از جاذبههای گردشگری استانبول محسوب میشود. پیشنهاد میکنم به این پارک بروید، در سایه سروهای بلند آن بشینید و با استشمام بوی خوش رز قرمز خستگی را از تن خود دور کنید.
شاید اگر نام استانبول را به زبان بیاورید، اولین جاذبههای گردشگری که ذهنتان خطور کند، مسجد سلطان احمد و ایاصوفیه باشد. این دو بنای قدیمی که مانند دو خورشید در این شهر میدرخشد، همیشه جز پر بازدیدترین جاذبههای گردشگری استانبول بوده و هست. فاصله این دو با موزه باستان به ترتیب ۳۵۰ و ۸۰۰ متر است. پیشنهاد میکنیم بازدید از این دو بنای زیبا را در یک روز جدا از دیگر مکانها انجام دهید.
هرچه از دیدنیهای این محله بگوییم کم است. آبانبار باسیلیکا یکی دیگر از جاذبههای گردشگری و ساختمانهای زیبا و مهم استانبول است که در ضلع جنوبی ایاصوفیه قرار دارد.
هر بازدیدکنندهای میتواند بازتاب چهره خود را کف این ساختمان طولانی ببیند که در آب منعکس میشود. این آبانبار در دوره بیزانس ساخته شده و ازجمله ویژگیهای بارزش میتوان به معماری و ستونهای استوار و بزرگ آن اشاره کرد. فاصله این ساختمان تا موزه ۵۰۰ متر بیشتر نیست.
نحوه دسترسی به موزه باستان شناسی استانبول
همان طور که در بند قبل گفته شد، بخش قدیم استانبول یا محله سلطان احمد محلی است که موزه باستان شناسی در آن قرار گرفته است. هر کشوری شهر معروف و مهمی دارد و هر شهری بخش مهم و قلبی. استانبول برای ترکیه و محله سلطان احمد به دلیل قدمت، شهرت و جاذبههای گردشگری فراوان و مهمی که دارد برای استانبول قلب تپنده است.
در این محله سنتی انواع رستورانها، کافهها و هتلهای مدرن و قدیمی ساخته شده که میتوانید بهراحتی به آنها برسید. ویژگی برتری که این محله دارد، فاصله بسیار کم هر جاذبه گردشگری تا جاذبه بعدی است. لازم به ذکر است که همین قاعده برای غذاخوری و هتلها نیز صدق میکند.
موزه باستان شناسی وسط این محله در قسمت شمالی پارک گلهان قرار گرفته و به نسبت دیگر جاذبههای گردشگری دسترسی بهتری دارد. شماره تلفن این موزه برای ارتباط بیشر ۹۰۲۱۲۵۲۰۷۷۴۱ است.
دسترسی با مترو
ایستگاه سلطان احمد یا احمت، تنها ایستگاه مترو این محل از شهر است که وسط خیابان علمدار قرار گرفته است. درصورتیکه بخواهید از این ایستگاه پیاده به موزه برسید، باید ۱۰ دقیقه پیادهروی کنید، اما میتوانید با استفاده تراموا این زمان را به ۵ دقیقه برسانید. روبهروی ایستگاه مترو خط عبور ترامواست.
این خط بهسمت شمال پارک و ایستگاه گلهان میرود. پس بهتر است قبل از رسیدن به پارک پیاده شوید و بهسمت جنوب پارک بروید که ۳ دقیقه پیادهروی، روی دست شما میگذارد.
ساعات بازدید و قیمت بلیط موزه
بازدید از موزه باستان شناسی استانبول در زمستان از ساعت ۱۰ تا ۱۷ و در تابستان از ساعت ۹ تا ۱۸ انجام میشود. درصورتیکه قصد بازدید از این موزه را دارید بهتر است که یک ساعت مانده به اتمام وقت بازدید، بلیط خود را دریافت کنید تا اجازه ورود داشته باشید. این موزه بلیط ۵۰ لیر دارد.
آدرس موزه باستان شناسی استانبول روی گوگل مپ
حرف آخر
بازدید از موزه باستان شناسی استانبول با اینکه کمی پرهزینه و وقتگیر است، اما حقایق و زیباییهای زیادی را از تاریخ و تمدنهای گذشته به شما نمایش میدهد که در هیچ کجای دیگر نمیتوانید نمونه آن را ببینید. درصورتیکه تجربه یا پیشنهادی برای بازدید بهتر از موزه دارید آن را با دیگر کاربران علی بابا به اشتراک بگذارید تا آنها نیز از تجربههای شما استفاده کنند.