منارجنبان اصفهان

منارجنبان اصفهان، بنایی تاریخی با راز پنهان

منارجنبان؛ افسانه یا واقعیت!

بنای تاریخی منارجنبان، یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که راز لرزش مناره‌های آن سال‌هاست باعث کنجکاوی گردشگران شده‌ است. این مکان همواره انتخاب و مقصد گردشگران بسیاری است تا از راز سربه‌مهر آن سر در بیاورند.

اگر شما هم درباره منارجنبان اصفهان، این بنای عجیب کنجکاوید یا می‌خواهید قبل از سفر اطللاعات بیشتری درباره آن داشته‌ باشید، با این مقاله از مجله گردشگری علی‌بابا همراه باشید.

منارجنبان کجاست؟
منارجنبان در استان اصفهان، شهر اصفهان، خیابان آتشگاه، حدود ۶ کیلومتری جاده اصفهان به نجف آباد واقع شده است.
مهم‌ترین ویژگی منارجنبان چیست؟
مهمترین ویژگی منارجنبان اصفهان، لرزش و تکان خوردن مناره‌های آن است. اگر یکی از مناره‌ها تکان بخورد، دیگری هم به صورت همزمان تکان خواهد خورد. این پدیده شگفت‌انگیز، منارجنبان را به یکی از منحصر به‌فردترین بناهای تاریخی در جهان تبدیل کرده است.
مسیر منارجنبان از تهران چطور است؟
دو مسیر زمینی و هوایی برای رسیدن به منارجنبان از تهران وجود دارد. در مسیر اول می‌توانید با خودروی شخصی یا اتوبوس از تهران به‌سمت منارجنبان اصفهان حرکت کنید که این مسیر تقریبا ۶ ساعت طول می‌کشد. اگر انتخاب شما مسیر هوایی است، باید از فرودگاه شهید بهشتی اصفهان، به‌وسیله حمل‌ونقل عمومی خودتان را به این بنای تاریخی برسانید.
ساعت تکان‌دادن منارجنبان چه زمانی است؟
می‌توانید همه‌روزه به‌جز ایام سوگواری، صبح‌ها ساعت ۱۰:۳۰ و ۱۲ و ۱۳:۳۰ و عصرها ساعت ۱۵ و ۱۶:۳۰ و ۱۸:۳۰ در این محل حضور داشته‌ باشید و لرزش تکان‌خوردن مناره‌ها را ببینید.
دیدنی‌های نزدیک منارجنبان کدام است؟
پس از بازدید از این بنای تاریخی می‌توایند سری به آتشگاه، باغ پرندگان و پارک ناژوان هم بزنید.

معرفی منارجنبان

این بنای آجری مساحتی حدود ۱۴۶ مترمربع دارد که شامل دو مناره، یک بقعه و ایوان می‌شود. این مکان در ابتدا آرامگاه عارفی زاهد بود؛ اما در دوره صفویان، دو مناره به آن اضافه شد. مناره‌ها در فاصله هفت‌ونیم‌متری از سطح بام قرار گرفته‌ است که با تکان یکی، دیگری هم تکان می‌خورد. شاید عجیب به نظر برسد که بنایی سال‌ها بلرزد؛ اما همچنان محکم سرِ جای خود ایستاده باشد. این همان راز منارجنبان اصفهان است.

منارجنبان اصفهان

عکس از: سایت Google Maps

منارجنبان کجاست؟

منارجنبان، بنایی تاریخی با معماری جالب، در استان اصفهان، شهر اصفهان، در کیلومتر ۶ جاده اصفهان- نجف‌آباد و در محله‌‌ای به نام کارلادان واقع شده است. برای بازدید از این بنای شگفت‌انگیز، به بلوار آتشگاه بروید و بعد از پل فلزی، به‌سمت راست بپیچید. سپس وارد خیابان فرعی منارجنبان شوید و این بنای تاریخی را ببینید.

سازه منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

لوکیشن منارجنبان روی گوگل‌مپ

اگر می‌خواهید در سفرتان به اصفهان سری به این جاذبه‌ی گردشگری هم بزنید، می‌توانید با کلیک روی این لینک مسیر رسیدن به منارجنبان اصفهان را پیدا کنید.

منارجنبان در اصفهان

عکس از: سایت Google Maps

مسیر دسترسی به منارجنبان

اگر در اصفهان حضور دارید، می‌توانید با خودروی شخصی یا حمل‌ونقل عمومی مثل تاکسی و اتوبوس به‌راحتی خودتان را به منارجنبان برسانید؛ اما اگر می‌خواهید از مبدا تهران به سوی منارجنبان اصفهان سفر کنید، می‌توانید سفر هوایی یا سفر با خودروی شخصی را انتخاب کنید. این دو شهر در فاصله‌ ۴۴۳ کیلومتری از یکدیگر واقع شده‌ است و انتخاب بهترین مسیر به بودجه و سبک سفرتان بستگی دارد.

منارجنبان اصفهان کجاست؟ مسیر دسترسی به منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

سفر هوایی، سریع‌ترین روش برای رسیدن به اصفهان و بازدید از این بنای شگفت‌انگیز است. اگر قصد دارید این روش را امتحان کنید، باید پرواز تهران به اصفهان را انتخاب کنید تا حدود یک ساعت بعد از فرودگاه شهید بهشتی اصفهان به‌وسیله تاکسی یا اتوبوس خودتان را به مقصد برسانید.

اما اگر انتخاب شما سفر زمینی با خودروی شخصی است، از طریق آزادراه تهران – قم – اصفهان به‌سمت اصفهان بروید. بعد از رسیدن به اصفهان، از طریق بزرگ‌راه شهید آقابابایی به خیابان آتشگاه بروید. این مسیر حدود ۶ ساعت زمان می‌برد که اگر هم‌سفران خوبی داشته‌ باشید، قطعا به شما خوش خواهد گذشت.

معماری منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

هرچند غیر از این دو روش مسیر سومی هم وجود دارد. اگر سفر با قطار برای شما جذاب است، می‌توانید از مبدا تهران به‌سمت اصفهان حرکت کنید و از ایستگاه قطار با اتوبوس به منارجنبان بروید یا از سایر جاهای دیدنی بازدید کنید.

بهترین زمان بازدید از منارجنبان

اصفهان مقصد گردشگران بسیاری در نوروز است و ازدحام جمعیت در این ایام در منارجنبان اصفهان پیش‌بینی می‌شود؛ همچنین اصفهان در تابستان و زمستان هوای خشکی دارد که باعث تشدید گرما یا سرما خواهد شد؛ پس پیشنهاد می‌کنیم برای بازدید از منارجنبان، هنر و شاهکار معماری، نیمه دوم بهار یا اوایل پاییز را انتخاب کنید؛ زیرا که هوا در این ایام خنک و مطلوب است.

رفتن به منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

تاریخچه منارجنبان

منارجنبان بنایی با قدمت ۷۰۰ ساله است که در اواخر دوره ایلخانی (سال ۷۱۶ هجری قمری) و در زمان پادشاهی محمد خدابنده الجایتو ساخته شده است. علت ساخت منارجنبان، ایجاد آرامگاه عارف و زاهد قرن هشتم، «عمو عبدالله کارلادانی» (عمو عبدالله بن محمود صقلابی) بوده است که سنگ قبر وی در داخل بنا قرار دارد.

چرا منارجنبان تکان می‌خورد؟

عکس از: سایت Google Maps

 

منارجنبان به‌صورت یک بقعه و دو مناره بر فراز مزار عمو عبدالله بنا شده است. مزار عمو عبدالله هیچ گونه تزیینات خاصی ندارد و تنها سنگ قبری از جنس مرمر سفید است که نام و تاریخ وفات و آیاتی از قرآن روی آن حک شده‌ است.

این بنا در طول تاریخ خود زلزله‌ها و حوادت متعددی را پشت سر گذاشته است؛ اما به‌دلیل استحکام بنا، آسیب جدی ندیده است؛ البته گفته‌شده منارجنبان اصفهان در طی این سال‌ها مرمت و بازسازی هم شده که اولین آن‌ها در دوره صفوی و به دستور شاه عباس صورت گرفته‌ است.

علت لرزش منارجنبان اصفهان

عکس از: سایت Google Maps

 

این بنای تاریخی به‌عنوان یکی از عجایب معماری ایران، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و به‌دلیل ویژگی منحصربه‌فردش، یعنی لرزش مناره‌ها، از جاذبه‌های گردشگری محبوب اصفهان به شمار می‌رود.

علت نام‌گذاری منارجنبان

احتمالا از روی اسم این بنا باید حدس زده باشید که چرا به آن منارجنبان می‌گویند. با وجود استحکام بنا و مناره‌ها، به دلایل مختلف اگر یکی از مناره‌ها را تکان دهید، مناره دوم هم سرِ جای خود تکان می‌خورد و به‌اصطلاح می‌جند. به همین دلیل این بنا منارجنبان نام گرفت و معروف شد.

منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

معماری منارجنبان

قطعا منارجنبان اصفهان یکی از شاهکارهای معماری ایران است. نمای بیرونی منارجنبان با کاشی‌کاری فیروزه‌ای، نقوش اسلیمی و هندسی تزیین شده ‌است که زیبایی آن را دوچندان کرده و چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. ایوان به سبک مغولی و مناره‌ها به سبک معماری دوره صفویه ساخته شده‌اند.

معماری منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

 

متاسفانه نام معمار منارجنبان در گذر زمان به دست فراموشی سپرده شده است؛ اما ظرافت و دقت در ساخت این بنا، حکایت از مهارت و خلاقیت معمار آن دارد.

اما رازِ شگفتیِ این بنا در مناره‌هایِ آن نهفته است. دو مناره به ارتفاعِ ۷.۵ و عرض ۹ متر در دو طرفِ ایوان قرار دارد که با تکان‌دادنِ یکی، دیگری نیز به لرزه درمی‌آید.

منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

علت لرزش منارجنبان اصفهان

اگر به منارجنبان اصفهان سری بزنید، متوجه می‌شوید که با تکان‌دادن یکی از مناره‌ها، انگار نیرویی جادویی، مناره دیگر را هم به لرزه درمی‌آورد. این لرزش عمودی و افقی، تا چند ثانیه ادامه دارد.

علت لرزش منارجنبان اصفهان

عکس از: سایت Google Maps

 

اگر علت تکان‌خوردن منارجنبان برای شما هم جای سؤال دارد، باید در پاسخ بگوییم راز آن هنوز فاش نشده و دلایل و نظریه‌های بسیاری برای آن وجود دارد؛ اما از محکم‌ترین دلایل این لرزش می‌توان به پدیده فیزیکی تشدید (زئوناس) اشاره کرد.

معماری خاص منارجنبان باعث شده تا فرکانس طبیعی آن‌ها مشابه باشد. براساس این پدیده فیزیکی، با تکان‌دادن یکی از مناره‌ها، نیرویی با فرکانس مناسب به مناره دیگر اعمال می‌شود که این نیرو باعث تشدید نوسانات مناره دیگر و تکان‌خوردن آن می‌شود.

منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

البته برخی از افراد عوامل دیگری چون پایه‌های ضعیف، استفاده از مصالح سبک و نزدیکی مناره‌ها به یکدیگر را در تکان‌خوردن این مناره‌ها بی‌تأثیر نمی‌دانند.

امکانات رفاهی منارجنبان

با خیال راحت به منارجنبان اصفهان بیایید. در طی سال‌های اخیر، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اصفهان امکات رفاهی کاملی چون سرویس بهداشتی، نمازخانه، فروشگاه سوغات و صنایع‌دستی و… را به این مجموعه اضافه کرده‌ است تا یک سفر به‌یادماندنی را برای گردشگران رقم بزند. وجود پارکینگ در نزدیکی این بنا، تردد با خودروی شخصی را هم برای مسافران آسان کرده ‌است.

منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

در داخل محوطه، کافه تریا برای خرید خوراکی‌های کوچک وجود دارد؛ اما می‌توانید با کمی فاصله، کافه و رستوران‌های مختلفی را هم در اطراف ببینید و ناهار یا عصرانه خود را در یکی از آن‌ها میل کنید.

جاهای دیدنی نزدیک به منارجنبان

بازدید از این مکان تاریخی-گردشگری فقط به دیدن بخش‌های داخلی و لرزش مناره‌ها محدود نمی‌شود. در نزدیکی منارجنبان امکانات و مکان‌های تفریحی دیگری هم وجود دارد که سرزدن به آن‌ها خالی از لطف نیست.

– کوه آتشگاه

اگر از دیدن بناهای تاریخی لذت می‌برید کوه آتشگاه می‌تواند مقصد بعدی سفر شما باشد. کوه آتشگاه تقریبا در فاصله ۲ کیلومتری منارجنبان قرار دارد. این کوه که به‌دلیل وجود آتشکده‌ای باستانی در بالای آن، به این نام مشهور شده، یادگاری از دوران ساسانیان و یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی ایران است. علاوه بر آتشکده دژ مهربین، کوه آتشگاه جاذبه‌های دیگری هم دارد. از بالای کوه می‌توانید شاهد منظره‌های طبیعی و چشم‌اندازهای بی‌نظیری باشید و از آن‌ها لذت ببرید.

دیدنی‌های نزدیک منارجنبان: کوه آتشگاه

عکس از: سایت Google Maps

– پارک ناژوان

پارک ناژوان یکی از جاذبه‌های گردشگری اصفهان است که تقریبا در ۱۰ کیلومتری منارجنبان و حاشیه زاینده‌رود واقع شده است و چشم‌انداز بی‌نظیری دارد. این پارک جنگلی یکی از بزرگ‌ترین باغ‌های شهر اصفهان است که به‌دلیل وجود امکانات تفریحی و ورزشی متعدد، به مکانی محبوب میان شهروندان اصفهانی حتی گردشگران تبدیل شده ‌است.

پارک ناژوان

عکس از: سایت Google Maps

 

تقریبا یک روز زمان می‌برد تا بتوانید با خیال راحت از جاهای مختلف باغ ناژوان اصفهان بازدید کنید و از دیدن این‌همه زیبایی در کنار تفریحات مختلف لذت ببرید؛ اما اگر زمان کافی ندارید، سرزدن به تنها چند بخش آن هم خالی از لطف نیست. این مکان برای هر سن و سلیقه‌ای یک امکان تفریحی فراهم کرده است.

دیدنی‌های کنار منارجنبان: پارک ناژوان

عکس از: سایت Google Maps

بخش‌های مختلف این پارک شامل باغ پرندگان، باغ خزندگان، موزه پروانه‌ها، آکواریوم، موزه صدف، تله سیژ، شهربازی و غرفه صنایع‌دستی و… است که هرکدام تجربه متفاوتی را برای شما ایجاد می‌کند؛ همچنین معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگردی اصفهان یعنی پل خواجو و سی‌وسه پل هم در همان نزدیکی واقع شده‌‌اند که تجربه سفر به اصفهان را کامل می‌کنند.

– باغ پرندگان

حتی اگر به اصفهان سفر نکرده‌ باشید، بی شک اسم باغ پرندگان به گوشتان خورده ‌است. این باغ پرندگان بخشی از پارک ناژوان است که بالاتر درباره آن گفتیم.

باغ پرندگان اصفهان

عکس از: سایت Google Maps

در باغ پرندگان اصفهان بیش از ۵۰۰۰ پرنده از ۱۳۰ گونه مختلف وجود دارد. اگر به دنیای پرندگان علاقه‌مندید و از دیدن طوطی‌های رنگارنگ، پرندگان شکاری چون شاهین و جغد، پرندگان زینتی مثل قناری و مرغ عشق و… لذت می‌بردید، حتما سری به این مکان تفریحی بزنید.

ساعت تکان‌دادن منارجنبان

می‌توانید همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۸ به منارجنبان اصفهان بیایید؛ اما مناره‌ها فقط در این ساعت‌ها تکان داده می‌شوند:

  • ۱۰:۳۰
  • ۱۲:۰۰
  • ۱۳:۳۰
  • ۱۵:۰۰
  • ۱۶:۳۰
  • ۱۸:۳۰

پس خودتان را به‌موقع به محوطه منارجنبان برسانید تا دیدن این پدیده را از دست ندهید.

ساعات تکان دادن منارجنبان

عکس از: سایت Google Maps

توصیه‌هایی برای بازدید از منارجنبان

  • منارجنبان در روزهای سوگواری تعطیل است؛ پس سفرتان به اصفهان را طوری برنامه‌ریزی کنید که بتوانید سری به این شاهکار معماری بزنید.
  • اگر می‌خواهید شاهد لرزش مناره‌ها باشید و با خیال راحت عکس یا فیلمی هم از آن بگیرید، بهتر است در نوبت صبح به منارجنبان بیایید؛ البته توجه داشته ‌باشید هنگام لرزش مناره‌ها، زیاد به آن‌ها نزدیک نشوید.
  • هرچند لازم به گفتن نیست؛ اما منارجنبان اصفهان یک میراث ملی است که باید در حفظ آن کوشا باشیم؛ پس  در محوطه بنا زباله نریزید و روی دیواره‌ها و… خط نکشید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 دیدگاه

  1. فرزاد می‌گوید

    دوستان دلیل لرزش این است که پایین مناره ها فاصله با سنگ های دیگر داره و وقتی تکان میدهند فاصله بیشتر میشه