از اصفهان بهسمت اردستان یا بالعکس که حرکت کنید، میانههای راه به شهری میرسید که به شهر نان و برکت معروف است؛ نام این شهر کمشچه و زادگاه من است. اگر دوست دارید با شهری که نانهایش زبانزد عام و خاص است و در گینس نیز ثبت شده است آشنا شوید در ادامه با مجله علی بابا همراه باشید.
جستجو و رزرو بلیط، هتل و تور در علی بابا
کمی بیشتر درباره کمشچه
کمشچه شهر در شمال اصفهان قرار واقع شده و حدود ۷ تا ۸ هزار نفر جمعیت دارد. چرخ زندگی مردم این شهر از نوجوانان گرفته تا بزرگسالان با نانوایی و پخش نان میچرخد. بعد از نانوایی نیز مردم شهر به شغل بستنیفروشی در جایجای ایران مثل اهواز شمال و بنایی مشغولاند. به لطف وجود نانواییها کمشچه جز معدود شهرهای ایران است که جمعیت بیکاران آن صفر است. وجود نانواییها باعث شده تا افراد کوچک و بزرگ از اوقات فراغت خود استفاده کرده و با پرداختن به نانوایی کسب درآمد داشته باشند.
کمشچه از نظر آبوهوا گرم و خشک است. میزان بارش باران در این منطقه بسیار کم است و سهم بیشتر بارشها به بارشهای فصلی در اواخر زمستان و فصل بهار تعلق دارد. تابستانهای کمشچه گرم و خشک و زمستانهای آن نیز نسبتا سرد است. اطراف شهر پر شده از باغات کشاورزی که منبع آب ریززمینی اکثر آنها بر اثر خشکسالی خشک شده است.
علاوهبر مزارع کشاورزی، مناطق کوهستانی زیادی نیز اطراف این شهر وجود دارد؛ بخشهایی از این کوهستانها استفاده تجاری دارد، سایر بخشها نیز مناطق بکر و دستنخورده برای تفریح است و روزهای جمعه به پاتوق مردم کمشچه برای گذران وقت در طبیعت تبدیل میشوند.
کمشچه سه آثار تاریخی شامل مسجد جامع و برج کناری آن و خانه قدیمی آخوندیها دارد. هر سه این بناها بهقوت خود باقی است و موقع سفر به این شهر میتوانید از آنها بازدید کنید. البته خانه قدیمی آخوندیها فعلا حالت شخصی داشته و با هماهنگی افراد این طایفه امکان بازدید از آن وجود دارد.
تلفظ صحیح کمشچه چیست و اصلا کمشچه به چه معناست؟
کُمشِچِه یا به انگلیسی (Komshecheh) تلفظ صحیح کمشچه است. برای کمشچه معانی مختلف ذکر کردهاند، بزرگان شهر نیز هرکدام نظر خاص خود را دارند؛ برای مثال برخی دلیل نام گذاری کمشچه به این نام را منسجم نبودن مردم این شهر در گذشته در انجام کارهایشان میدانند. برخی دیگر کمشچه را قنات کوچک معنی میکنند؛ اما نظری که محققان و اکثریت آن را قبول دارند، شکارگاه و اقامتگاه شاهان است. بنابراین کمشچه در اصل شکارگاه و اقامتگاه شاهان بوده است.
قدمت پخت نان در کمشچه چقدر است و چرا به کمشچه شهر نان و برکت میگویند؟
قدمت پخت نان در شهر کمشچه
به نقل از مادربزرگ ۹۰سالهی شهر کمشچه، پخت نان در کمشچه به زمانهای خیلی دور برمیگردد؛ تا جایی که حتی مادربزرگ ۹۰ساله شهر نیز دقیقا نمیداند از چه سالی مردم این شهر نانوا بودهاند، اما از صحبتهایش آنطور که مشخص است، قدمت نانوایی در این شهر حداقل یک سده است.
دلیل نامگذاری کمشچه به شهر نان و برکت
تا تقریبا ۲ دهه پیش کمشچه صرفا کمشچه بود و تقریبا هیچ کسی آن را به شهر نان و برکت نمیشناخت، اما یک حرکت هوشمندانه و ابداعی توسط مردم همین شهر بود که کمشچه را به شهر نام و برکت تبدیل کرد و آوازه آن را به گوش جهان نیز رساند؛ تاجایی که نانوایان این شهر بزرگترین نان دنیا را پخته و عنوان بزرگترین نان دنیا را از آن خود کردند.
حرکتی که از آن نام بردیم صنعتیسازی نان کمشچه بود، مردم کمشچه در گذشته تقریبا هرکدام یک تنور گلی در خانههای خود داشته و نان لازم برای خانواده خود را میپختند و گاها اضافه نان را میفروختند. همین موضوع باعث شده بود تا مردم این شهر مجبور باشند برای گذران زندگی به اموراتی همچون کشاورزی نیز بپردازند. دلیل این موضوع نیز واضح است چون تنورهای گلی بازدهی کمی دارد و بهنسبت صرف زمان خروجی آنها کم است، تولید انبود عملا امکانپذیر نبود.
وقتی نانواییهای صنعتی پا به عرصه گذاشتند، این مشکل حل شده و کم کم مردم شهر به فکر تولید انبوه نان و ارسال آن به شهرهای اطراف افتادند. این حرکت هم فال بود و هم تماشا، مردم شهر دیگر نیازی به کارهای متفرقه برای تامین نیازهای خود نداشتند، با راهاندازی یک واحد نانوایی صنعتی هم میراث مردم شهر که نان باکیفیت است حفظ میشد و هم زندگی مردم شهر روی غلتک میافتاد.
این روال از دو دهه پیش تاکنون ادامه پیدا کرده و بر تنوع نانواییها نیز اضافه شده است؛ بهطوریکه این روزها تقریبا در هر کوچه و خیابانی بوی نان به مشام میرسد و میتوانید واحدهای نانوایی صنعتی، سنتی و نان خشکه رژیمی را مشاهده کنید.
دلیل محبوبیت نانهای کمشچه در چیست؟
محبوبیت نانهای کمشچه به ماندگاری بالا و طعم آن برمیگردد. تقریبا همه نانهای کمشچه اگر در شرایط دمایی مناسب نگهداری شوند تا مدت زمان نسبتا زیادی طراوت خود را داشته و طعم خود را از دست نمیدهند. برای مثال نان نرم کمشچه چه نان نرم سنتی و چه نان نرم صنعتی چنانچه فریز شود تا نزدیک دو هفته عطر و طعم اولیه خود را داشته و بیات نمیشود.
کمشچه چند نوع نان دارد؟
نانهای کمشچه به سه دسته سنتی و صنعتی و رژیمی تقسیم میشود:
۱. نانهای سنتی کمشچه
نانهای سنتی همان نانهای اصیل کمشچه است که از گذشته تاکنون وجود داشته و دستخوش تغییر نشده است. این نانها از نظر ابعادی فوقالعاده بزرگ است و طول آنها بهحدود یکمتر میرسد. از نظر ارزش غذایی نیز این دست از نانهای کمشچه ارزش غذایی فراوانی دارد؛ بهطوریکه خوردن بخشی از آنها برای سیری کامل کافی است.
نانهای سنتی کمشچه شامل دو نوع نان نرم و خشک میشود و هر دو مدل با آرد سبوسدار پخته میشود. البته ناگفته نماند که نانهای سنتی با آرد صنعتی نیز پخته میشود، اما کیفیت و طعم آنها کمی ضعیفتر از نان سنتی است که با آرد سبوسدار پخته میشود.
۲. نانهای صنعتی کمشچه
نانهای صنعتی تقریبا بیش از دو دهه است که به سبد محصولات شهر کمشچه اضافه شده و خود سه نوع نان را شامل میشود که عبارتنداز: نان صنعتی نرم، نان صنعتی خشک و نان طرح سنگگ. همه این نانها با آرد گندم صنعتی و تزیین گندم، شنبلیله و… پخته میشود و بهلحاظ ارزش غذایی، در جایگاه پایینتری نسبت به نانهای سنتی قرار میگیرند.
۳. نانهای رژیمی کمشچه
این دسته از نانهای کمشچه نسبت به همه نانها بهاستثنا نان طرح سنگک، قدمت کمتری دارد اما فوقالعاده پرطرفدار هستند. مشتریان عمده نان رژیمی کمشچه مردم پایتخت هستند. در ترکیب این نان از سبوس گندم و آرد جو استفاده میشود. همان طور که از نام این نانها مشخص است مصرف رژیمی دارد.
نانهای رژیمی بهصورت خشک پخته میشود و تزیینات مختلف مثل کنجد، شوید و شنبلیله دارد.
چطور نان کمشچه را تهیه کنیم؟
برای تهیه نان کمشچه میتوانید همهروزه بهجز روزهای تعطیل به شهر کمشچه سفر کنید یا بهصورت اینترنتی از فروشگاه یک نانوا که جز فروشگاههای اینترنتی این شهر است خرید کنید. در مراجعه حضوری نکتهای که باید مدنظرتان باشد این است که حتما صبح به کمشچه بروید، چون بعدازظهرها فقط نانوایی کنار جاده اصفهان-اردستان نان می پزند و نمیتوانید سایر نانهای شهر خاصه نان اصیل کمشچه را بخرید.
کمشچه دقیقا کجاست و چطور باید به آنجا رفت؟
برای رسیدن به کمشچه لازم است وارد استان اصفهان شده، بهسمت زینبیه حرکت کنید. سپس از زینبیه بهسمت اردستان اصفهان را ترک کنید. پس از گذر از شهرهای علیآباد و حبیبآباد درست در ۲۵کیلومتری اصفهان به شهر کمشچه میرسید.
اگر یک گشتوگذار کوتاه در کمشچه داشته باشید بهسادگی میتوانید نان دلخواهتان را تهیه کنید. در هر کوچهای از این شهر نانوایی وجود دارد، از مردم شهر نیز سوال کنید، شما را راهنمایی خواهند کرد.
فقط نکتهای که باید یادتان باشد این است که اگر دنبال خرید نان اصیل کمشچه هستید (نانهای سبوسدار یکمتری) باید از یک روز قبل سفارش خود را ثبت کرده و روز بعد برای خرید به شهر سفر کنید.
کمشچه در گوگل مپ
حرف آخر
اگر از شهرهای دور قصد سفر به کمشچه و خرید نان معروف این شهر را دارید، یادتان باشید این شهر مسافرخانه ندارد. بنابراین لازم است که به اصفهان رفته در اقامتگاه های اصفهان اقامت کنید و یک روز صبح برای خرید نان به کمشچه سفر کنید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد، اگر تجربه سفر به شهر نان و برکت یعنی کمشچه را دارید آن را با ما و سایر کاربران مجله علی بابا در میان بگذارید.
میشه یه نانوایی خوب معرفی کنید برای نان خشک و نان نرم سنتی در کمشچه
من جایی رو نمیشناسم.
عالی
با سلام واحترام جناب آقای جعفری
واقعا لذت بردم که به این خوبی شهرتون وکسب وکار بسیار عالی مردم کمشچه رامعرفی کردید
امیدوارم همیشه پر روزی وسلامت باشید
وکار همه ما از شما یاد بگیریم وشهر هامون رو به این زیبایی به هموطنانمان معرفی کنیم .
درود بر شما جناب جعفری.
در معرفی کمشچه، مطالب خوب و تصاویر گویا بود
سلام کمشچه در ابتدای جای اصفهان به اردستان واقع شده و در اطراف آن روستا های زیبای گردشگری همچون مرق و دنبی وجود دارد
سلام ببخشید این شهر واسه زندگی چطوره؟
آریو کیدیدنگ مییی؟؟؟؟
عالی
سلام بزرگوار با خواندن متن عالی شما در مورد نان کمشجه هر سوالی داشتم جواب داده شد از شما سپاسگزارم
سلام خسته نباشی .شهر ما خیلی طرفدار نان خشکه گمشچه هست میتونین راهنمایم کنیین واسه پخش این نان
عالی بود آقای جعفری،ممنون که مارا با این شهر بیشتر آشنا کردین🙏🙏🙏
خوشحالیم که خوشتون اومده 🙂
سپاس فراوان
من هم کمشه ای ام این نون ها کمشه تا اروپا و امریکا رفته اسمش
قلم خیلی خوبی دارید اقای جعفری ، ممنون از مطلب زیباتون
مطالب خیلی خوبی داشتی عالی بود من هرروز به سایت شما سر میزنم که آخرین مطالب سایت شمارو بررسی کنم واقعا عالیه