یکی از جاهای دیدنی آذربایجان غربی، ساختمان شهرداری ارومیه است. این ساختمان در دوره پهلوی اول ساخته شد و از نظر معماری، شباهت زیادی به سبک آلمانی دارد. بهطوری که میتوان گفت با رفتن به نزدیکی این ساختمان احساس میکنید در مقابل یک ساختمان در اروپا قرار گرفتهاید. عمارت شهرداری ارومیه در نزدیکی ساختمان لشکر ۶۴، پارک گوللر باغی ارومیه و ساختمان شهربانی قرار دارد. اگر میخواهید درباره این ساختمان بیشتر بدانید با من و مجله علیبابا همراه شوید.
ساختمان شهرداری ارومیه کجاست؟
مهمترین ویژگی عمارت شهرداری ارومیه چیست؟
قدمت ساختمان شهرداری ارومیه به چه زمانی مربوط میشود؟
برای بازدید از ساختمان شهرداری ارومیه باید ورودی پرداخت کرد؟
بهترین زمان برای بازدید از عمارت شهرداری ارومیه چه زمانی است؟
ساختمان شهرداری ارومیه کجاست؟
ساختمان بلدیه ارومیه در استان آذربایجان غربی، شهر ارومیه و در میدان انقلاب قرار دارد که مردم این شهر به آن میدان ایالت نیز میگویند. به محض اینکه وارد شهر ارومیه میشوید، میتوانید جویای این میدان باشید و از ساختمان شهرداری بازدید کنید.
ساختمان شهرداری ارومیه روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به عمارت شهرداری ارومیه
اگر توریست هستید و میخواهید از ساختمان بلدیه ارومیه دیدن کنید، همانطور که گفتم باید به میدان انقلاب (میدان ایالت) بروید. همچنین تاکسیهای سطح شهر هم شما را به دیدن این ساختمان میبرند.
اما اگر قرار است با خودروی شخصی از تهران به سمت ارومیه بروید، باید خود را به میدان انقلاب برسانید. برای این کار بزرگراه باهنر را پیدا کنید که از جمله مهمترین بزرگراههای این شهر است و پیدا کردن آن کار سختی نیست. سپس از این بزرگراه به سمت خروجیِ خیابان مدرس بروید تا به میدان انقلاب برسید.
برای رفتن به ساختمان شهرداری میتوانید از اتوبوس هم استفاده کنید. یک ایستگاه اتوبوس در خیابان امام قرار دارد که باید آنجا پیاده شوید و سپس با کمی پیادهروی به سمت میدان انقلاب بروید.
تاریخچه ساختمان شهرداری ارومیه
اولین ساختمان شهرداری ارومیه در سال ۱۳۰۷ به دستور رضاشاه ساخته شد. همچنین بناهای اطراف این ساختمان نیز در همین زمین تاسیس شدند که از دیگر جاهای دیدنی ارومیه محسوب میشوند. این ساختمان توسط یک مهندس آلمانی طراحی و توسط محمدحسین معمار که به او ملا اوستا میگفتند، ساخته شد. درست است که او تحصیلات دانشگاهی نداشت، اما بهعنوان فرد موثری در ساخت ساختمان بلدیه ارومیه ایفای نقش کرد.
در سال ۱۳۲۰ در اثر حمله ارتش روسیه به پادگان ارومیه، به این بنا خسارت زیادی وارد شد که البته چند معمار آن را مرمت کردند. این ساختمان شباهت زیادی به یک عقاب با بالهای گشوده دارد. در ساخت آن از اصل تقارن در معماری استفاده شده است و در قسمتهایی از آن میتوان زاویههای ۴۵ درجه را به وضوح دید. برای ساخت این بنا از آجر، چوب و سنگ استفاده شده و سقف آن تیرچوب است.
این ساختمان در سال ۱۳۷۹ جز آثار ملی ایران به ثبت رسید و اکنون نیز یکی از مکانهای تاریخی و دیدنی مهم در ارومیه محسوب میشود.
در زمان پهلوی تمامی اجتماعات بزرگ شهر در سالن این ساختمان برگزار میشد. همچنین به عنوان اولین ساختمان شهرداری، امور مدیریت شهرداری را برعهده داشت. هنوز هم بعد از گذشت چندین دهه، این بنای تاریخی به عنوان محل حضور شهردار و اعضای شورای شهر ارومیه استفاده میشود.
معماری ساختمان بلدیه ارومیه
همانطور که گفتم در ساخت این بنا از چوب، آجر و سنگ استفاده شده است و در برخی از نقاط آن فلز هم دیده میشود. زمانی که این ساختمان بلدیه ارومیه ساخته شد، مصالح فلزی کاربرد زیادی نداشت و به جای آن از چوب استفاده میشد. همین موضوع یکی از جذابیتهای این بنای تاریخی است.
این ساختمان ظاهر ظریف و بسیار زیبایی دارد که از همان خیابان و با فاصله دور هم متوجه آن میشوید. ارتفاع پنجرههای آن از کف، ۸۵ سانتیمتر است که وقتی در اتاق روی صندلی نشسته باشید، به راحتی میتوانید منظره بیرون را مشاهده کنید. برای اینکه نور بیشتری به داخل ساختمان تابیده شود، جرز پنجرهها از داخل به سمت بیرون است. از آنجا که ارومیه جزء مناطق سردسیر است، به این شکل طراحی شده است تا نور آفتاب و گرمای بیشتری وارد ساختمان شود.
این ساختمان دو طبقه یکنواخت نیست و از قسمت ورودی، برجستگیهای عمودی و اریب در دو سمت به چشم میخورد. به طور کلی قسمتهای مختلف ساختمان شهرداری ارومیه را میتوان اینطور توصیف کرد:
دیوارهای بنا
این بنا دو طبقه و شامل یک زیرزمین است که دیوارهای آن از سمت داخل تا عمق ۳۰ سانتیمتر از خشت ساخته شدهاند. سپس تا عمق ۴۰ سانتیمتر برای ساخت دیوارها از سنگ استفاده شده است تا استحکام بنا را بیشتر کند.
آنچه در این ساختمان جالب به نظر میرسد، نزدیک بودن فاصله پنجرهها در دیوارچینی است تا معمار بتواند لغاز کنار پنجرهها را به راحتی درآورد. اگر به کناره پنجرهها در دیوار نگاه کنید، به جای سنگ، تکههای آجر را مشاهده میکنید. در دیوارهای طبقه همکف و زیرزمین هم از سنگ استفاده شده است تا توانایی تحمل وزن طبقه دوم ساختمان را داشته باشد.
عرض دیوارهای ساختمان ۹۰ سانتیمتر و عرض دیوارهای جداکننده داخل ساختمان ۳۰ سانتیمتر است. این ویژگی مانع از عبور و مرور هوای سرد بیرون به داخل ساختمان میشود. همه این دیوارها از آجر است و تیرچوبها و خرپاها نیز وظیفه نگهداری سقف و دیوارها را برعهده دارد.
نمای ساختمان عمارت شهرداری
آنچه شما از این عمارت تاریخی به چشم میبینید، نمای آن است که آجرکاری شده است. البته پیشتر با استفاده از سیمان سفید اندود شده بود که در سال ۱۳۸۷ سازمان میراث فرهنگی آن را مرمت کرده و به شکل امروز درآورده است.
سقف ساختمان
یکی دیگر از قسمتهای جذاب این ساختمان سقف آن است که بیش از هر چیز نشانهای تاریخی بودن آن اشاره دارد. در ساخت سقف از تیرچوب، آجر و تخته (توفال) استفاده شده است. برای اینکه طبقه همکف و زیرزمین توان تحمل وزن ساختمان را داشته باشد، وزن سقف از طریق تیرهای چوبی به سمت دیوارهای کناری و پی منتقل میشود.
بهترین زمان بازدید از ساختمان شهرداری ارومیه
ساختمان شهرداری هماکنون بهعنوان محلی اداری به کار میرود و امکان بازدید از داخل آن مانند سایر جاذبههای شهر وجود ندارد. بسیاری از گردشگران در سفر به ارومیه از این سازه بازدید میکنند؛ بهخصوص که در کنار دو سازه قدیمی دیگر در میدان انقلاب شهر خودنمایی میکند.
نمای بیرونی ساختمان شهرداری در طول شب نورپردازی زیبایی دارد و از همین رو برخی از گردشگران بعد از تاریکی هوا به این بخش از شهر سر میزنند.
مکانهای دیدنی نزدیک به ساختمان شهرداری ارومیه
از این ساختمان تاریخی که بگذریم تعداد دیگری از جاهای دیدنی ارومیه در نزدیکی آن قرار دارد. وقتی به خیابان انقلاب بروید، نه تنها میتوانید از ساختمان بلدیه ارومیه بازدید کنید، بلکه مکانهای دیگر هم وجود دارد که بخواهید با آنها سرگرم شوید. از جمله این جاذبههای گردشگری در نزدیکی عمارت شهرداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پارک گوللر باغی ارومیه
این پارک به عنوان پارک دانشجو یا پارک گلها هم مشهور است و یکی از پارکهای مهم و زیبای شهر ارومیه محسوب میشود. این پارک حدود ۶ هکتار مساحت دارد و از ابتدا تا انتهای بلوار امام علی در این شهر امتداد پیدا میکند.
در زمان بازدید از پارک گوللر باغی میتوانید بیش از ۱۰۰ نوع گل و بیش از ۵۰۰ هزار بوته گل را مشاهده کنید. در فصل بهار در اینجا جشنواره گل برگزار میشود.
ساختمان شهربانی
یکی دیگر از مکانهای دیدنی در شهر ارومیه است که فاصله زیادی با عمارت شهرداری ندارد. این بنا نیز همزمان با ساختمان شهرداری ساخته شده است و یکی از ساختمانهای تاریخی در این شهر به حساب میآید. در آن زمان ساختمان شهربانی استفاده نظامی داشت که در میدان توپخانه ساخته شد.
ستاد لشکر۶۴
از دیگر مکانهایی که زمان بازدید از ساختمان شهرداری باید از آن هم دیدن کنید، «ستاد لشکر ۶۴» است. این ساختمان در محله کاشانی و نزدیک به میدان انقلاب قرار دارد. اینجا یکی از سه مرکز نظامی ارومیه است که به پاساژ نگین، موزه مردم شناسی، مسجد یوردشاهی و بیمارستان خصوصی شفا دسترسی دارد.
مرکز خرید امیرکبیر
اگر اهل خرید کردن هستید، زمان بازدید از عمارت بلدیه ارومیه میتوانید به مجتمع تجاری امیرکبیر بروید. اینجا یکی از بازارهای قدیمی و زیبای شهر است که از سه طبقه تشکیل شده است. در طبقه زیرزمین این بازار یک حوض بزرگ با تعدادی گل و گیاه به چشم میخورد که منظره زیبایی را ایجاد کرده است.
در اینجا فروشگاههای زیادی در زمینه عرضه زیورآلات، طلا، نقره، عطر و ادکلن، کیف و کفش و پوشاک فعالیت دارند. بعد از بازدید مکانهای گردشگری میتوانید به این مرکز خرید بروید.
توصیههایی برای بازدید از ساختمان شهرداری ارومیه
نکته مهمی که برای بازدید از این ساختمان وجود دارد، مشاهده آن از خیابان انقلاب است. در واقع دسترسی و اجازه ورود به ساختمان برای هم وجود ندارد و نمیتوانید داخل عمارت را مشاهده کنید. با این حال نمای بیرونی ساختمان همچنان ابهت و شکوه تاریخی خود را به نمایش میگذارد.
یک نکته مهم زمان بازدید اینست که جای پارک خودرو در نزدیکی میدان انقلاب به سختی پیدا میشود. بهترین روش برای بازدید از این ساختمان، استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی است. میدان انقلاب از ۱۰ صبح تا اذان مغروب شلوغ است. در ساعت ۱۲ تا ۱۵ عصر و در زمان شبها میزان رفتوآمد در خیابان کمتر میشود که میتوانید از ساختمان بازدید کنید.
همچنین در روزهای تعطیل که میدان انقلاب خلوتتر است میتوانید از نزدیک این ساختمان را مشاهده کنید. فراموش نکنید زمان بازدید از ساختمان شهرداری ارومیه دوربین عکاسی خود را همراه داشته باشید.
چرا باید از ساختمان بلدیه ارومیه بازدید کنید؟
این بنای تاریخی دستاورد حکومت پهلوی اول است و سبک معماری، مصالح استفاده شده و توانایی و مهارت ایرانیان ۹۰ سال پیش در صنعت ساخت و ساز را به خوبی نشان میدهد. برای مثال شاید با دیدن یک ساختمان دو طبقه به همراه زیرزمین و سقف تیرچوب دارد، شگفتزده شوید! چطور این بنا تاکنون پابرجا مانده است؟
یکی دیگر از دلایلی که باید از عمارت شهرداری ارومیه دیدن کنید، عکاسی هنرمندانه است. اگر به ارومیه سفر کردهاید و به دنبال لوکیشن عکاسی هستید، این بنا میتواند یک پسزمینه فوقالعاده زیبا برای تصاویر شما باشد. گردشگرانی که به شهر ارومیه سفر میکنند، یکی از برنامههای بازدیدهای خود را به میدان انقلاب و این ساختمان اختصاص میدهند. دلیل آن معماری، طراحی و سبک متفاوت این بنای تاریخی است و اقتدار حکومت ایران در عصر پهلوی اول را نشان میدهد.
ارومیه قلب آذربایجان ❤خاک ابدی و خط قرمز ترک ها ❤یاشاسین اورمیه ❤یاشاسین آذربایجان ❤یاشاسین ایران ❤ارومیه قلب آذربایجان سرزمین باکری ها ❤
ارومیه قلب آذربایجان 💙❤💚خاک ابدی، خط قرمز و قلب تپنده همه ترک ها 💙❤💚
یاشاسین آذربایجان 💙❤💚
یاشاسین اورمیه 💙❤💚
یاشاسین تورک💙❤💚
ارومیه قلب آذربایجان ❤
به دیار آذربایجان ارومیه شهر والیبالی و والیبال نشین خطه آذربایجان دومین شهر ترک نشین ایران بعد از شهر برادر و قارداش تبریز ❤شهر شهیدان باکری ها و امینی ها، شهر کاپیتان تیم ملی والیبال سعید معروف، شهر والیبالی و پایتخت والیبال آذربایجان ، شهر عاشیق های آذربایجان، شهر مهد و فرهنگ و قلب ابدی آذربایجان خوش آمدید ❤
آذربایجان دیارنا گوزل اورمیه شهرینه چوخ خوش گلیبسیز ❤
به دیار آذربایجان شهر زیبایی ارومیه خیلی خوش آمدید ❤
ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها به ترکی ( اورمولوها)خونگرمو مهمان نوازیم ❤
یاشاسین ایران ❤
یاشاسین آذربایجان ❤
یاشاسین اورمیه ❤
URMİA ❤AZERBAYCAN