خانه بومیان کیش

خانه بومیان کیش و سفری کوتاه به اعماق تاریخ جزیره

معرفی کامل بخش‌های مختلف خانه بومیان کیش

خانه بومیان کیش از جاهای دیدنی تاریخی جزیره کیش است که بازدید از آن بدون شک برای گردشگرانی که به تاریخ و فرهنگ علاقه‌مند هستند، مانند ماشین زمان برای سفر به گذشته و اعماق تاریخ مردم بومی کیش عمل می‌کند! این خانه تاریخی که نام دیگر آن خانه مردم‌شناسی بومیان کیش است، در یکی از قدیمی‌ترین محله های کیش به نام سفین قرار دارد. اگر به جاذبه‌های تاریخی، آشنایی بافرهنگ و آداب و رسوم و سبک زندگی مردم محلی کیش علاقه دارید، پیشنهاد می‌دهیم بازدید از این دیدنی تاریخی کیش را از دست ندهید.

خانه بومیان کیش از بخش‌های مختلفی مثل چندول، مصیف، بیت‌العود، بیت‌الافروخ، بخار، الفرشه، مطبخ، سیم، زریبه و… تشکیل شده است. اگر نام این بخش‌های خانه به نظرتان عجیب می‌آید و کنجکاو هستید بدانید چه هستند و چه کاربردی دارند در ادامه مطلب همراه با مجله گردشگری علی بابا باشید تا با کوشه و کنارخانه بومیان کیش و تاریخچه آن آشنا شوید.

همچنین، اگر قصد سفر به جزیره کیش را دارید برای خرید تور کیش، بلیط هواپیما کیش یا رزرو آنلاین هتل های کیش با بهترین قیمت می‌توانید به سایت علی بابا مراجعه کنید.

ورودی خانه بومیان کیش چقدر است؟
در بهار ۱۴۰۰ ورودی خانه بومیان کیش ۲۵ هزار تومان است.
ساعت کاری خانه بومیان کیش چیست؟
ساعت کاری خانه بومیان کیش عصرها از ساعت ۱۶ تا ۲۱ است.
آدرس خانه بومیان کیش کجاست؟
آدرس خانه بومیان کیش در سفین قدیم، ۲۰۰ متری بازار ماهی به سمت کشتی یونانی و مقابل بندرگاه صیادی است.

پیشینه و قدمت خانه بومیان کیش

پیشینه و قدمت خانه بومیان کیش مثل قلعه جنی کیش تقریبا به ۲۰۰ سال پیش بازمی‌گردد. این جاذبه تاریخی در سفین قدیم که ازجمله بافت قدیمی کیش و محله های کیش به‌ شمار می‌رود، قرار دارد. خانه مردم‌شناسی بومیان کیش (Kish Native Anthropology House) نام دیگر این دیدنی تاریخی کیش است که به‌عنوان موزه نیز شناخته می‌شود.

در واقع این خانه تاریخی به یکی از تجار معروف کیش «حاج عبدالله‌بن‌شاهین» تعلق داشت و نسل‌به‌نسل از اجدادش به او رسیده بود. مرحوم حاج عبدالله‌بن‌شاهین از تاجران بومی کیش و صاحب بزرگ‌ترین لنج بادبانی کیش در آن زمان بود.

او در لنج‌سازی مهارت زیادی داشت و حرفه اصلی‌اش نجاری و گلافی برای ساخت لنج به شمار می‌رفت؛ اما هم‌زمان به تجارت مروارید نیز می‌پرداخت. خانه مردم‌شناسی بومیان کیش توسط سازمان گردشگری به یکی از جاذبه های تاریخی کیش تبدیل شد و هدف از این کار نشان دادن سبک زندگی مردم بومی کیش در گذشته و آشنایی گردشگران با فرهنگ و تاریخ بومیان این منطقه است.

خانه بومیان کیش

قسمت‌ها و بخش‌های مختلف خانه مردم‌شناسی بومیان کیش

خانه مردم‌شناسی بومیان از جاذبه های گردشگری کیش از بخش‌های مختلفی تشکیل شده که در ادامه این مطلب از مجله گردشگری علی بابا به معرفی تمام بخش‌های آن می‌پردازیم.

در کل زیربنای خانه بومیان کیش ۱۲۰۰ مترمربع مساحت دارد. این خانه از ۱۵ اتاق، چند انبار، چاه آب، یک حیاط خانوادگی و یک حیاط مجلسی مخصوص مهمانان به‌ویژه مردهای نامحرم تشکیل شده است. سبک معماری این خانه مختص مردم بومی کیش است.

درحقیقت این موزه نمادی بارز از مهمان‌نوازی مردم کیش به‌شمار می‌رود و فرهنگ و آداب رسوم مردم محلی آن دوره را به‌خوبی به تصویر می‌کشد. بعضی از اتاق‌های این خانه، تابستانی و بعضی زمستانی هستند. این خانه آشپزخانه، مکتب‌خانه، انبار خرما و علوفه، آغل، بالکنی وسیع و زیبا، باغچه، یک در ورودی برای افراد خانواده و یک در ورودی برای افراد غریبه دارد.

خانه بومیان کیش

چندول یا انبار خرما را در خانه بومیان جزیره کیش ببینید

چندول یکی از بخش‌های خانه بومیان کیش است که به زبان بومی مردمان کیش به انبار خرما معنا می‌شود. مردم محلی کیش بیش از ۶۰۰ سال است که از چندول برای درست کردن شیره خرما استفاده می‌کنند. شیره‌گیری خرما یکی از حرفه‌هایی است که مختص جزیره کیش است و طی مراحلی طبیعی انجام می‌شود.

از آنجایی‌که شیره خرما یکی از سوغاتی های کیش است، می‌توانید در تور کیش این خوراکی خوشمزه و مفید را بخرید و با خود به خانه ببرید.

مصیف (اتاق تابستانی)؛ استنشاق نسیمی خنک در وسط گرمای تابستان

اتاق تابستانه یا مصیف معمولا در فصل تابستان استفاده می‌شد؛ چون سبک معماری آن به شکلی است که نه‌تنها مانع جذب گرما به داخل اتاق می‌شد، بلکه به‌خاطر بادگیرها و پنجره‌های آن هوا به‌خوبی جریان پیدا می‌کرد و باعث خنکی هرچه بیشتر فضای داخلی آن می‌شد.

مصیف روی یک سکو با ارتفاع ۱.۵ متر ساخته شده و پشت به آفتاب قرار دارد. همچنین اطراف آن بادگیر و پنجره‌هایی برای جهت‌دادن مسیر باد به داخل اتاق در نظر گرفته شده است. البته لازم به ذکر است که در فصل زمستان هم این اتاق بدون استفاده باقی نمی‌ماند و با پوشاندن پنجره‌ها و بادگیرهای اتاق با گل و چوب از ورود هوای سرد به داخل جلوگیری می‌کردند.

معماری زیبا و محلی

همچنین، علاوه‌ بر مصیف یا اتاق تابستانی، خانه بومیان کیش از اتاق زمستانه هم دارد. اتاق زمستانه در حیاط مجلسی قرار دارد و سبک معماری آن به نحوی است که مستقیم در مقابل جهت نور خورشید ساخته شده تا در فصل زمستان گرمای نور خورشید را به خود جذب کند و به داخل اتاق انتقال دهد.

این اتاق بدون پنجره و بادگیر ساخته شده تا مانع از ورود سرما به اتاق شود و همچنین یک حمام هم دارد. در اتاق زمستانه می‌توانید ابزارهای متعلق به ۸۰ سال پیش را که توسط ساکنان خانه استفاده می‌شد، ببینید.

خانه بومیان کیش

مطبخ؛ خاستگاه غذاهای محلی کیش

آشپزخانه که به زبان عربی به معنای مطبخ است، در خانه بومیان کیش در حیاط و به‌صورت دیوار چینی، با دریچه‌هایی برای خارج‌شدن دود تنور آشپزی ساخته شده است. مردم کیش از مطبخ برای پخت نان‌های محلی، انواع غذاهای محلی کیش، و آسیاب‌کردن گندم و جو استفاده می‌کردند.

در مطبخ این خانه می‌توانید وسایل قدیمی پخت‌وپز و مقداری مواد غذایی را که از آن دوره باقی مانده، مشاهده کنید. آشپزخانه‌های کیش در گذشته معمولا بدون در و در گوشه‌ای از حیاط با دیوارهای گاه‌گلی یا برگ‌های بافته شده از درخت خرما و سقف‌هایی از همین جنس ساخته می‌شد.

مطبخ؛ خاستگاه غذاهای محلی کیش

بیت‌العود ویژه‌ترین اتاق خانه بومیان کیش

بیت‌العود در خانه بومیان جزیره کیش اتاق‌خواب صاحب‌خانه بود. جالب است بدانید که وسایل داخل این اتاق مانند گذشته نگهداری شده و در همه از آن بازدید می‌کنند. همچنین این اتاق و دیگر اتاق‌های خانه همگی حمام دارند و همین موضوع نشانگر اهمیت بهداشت و تمیزی در آن دوره برای ساکنان خانه را نشان می‌دهد.

همچنین، یک تخت دونفره با قدمت بیش از ۸۰ سال، یک رادیو و تلویزیون قدیمی با قدمتی حدودا ۴۰ساله و چند ظرف دکوری روی طاقچه بیت‌العود دیده می‌شود. نکته جالب دیگر در تزئینات این اتاق آینه‌های به‌کاررفته روی دیوارهاست.

اتاق های مختلف برای مهمان

بیت‌القهوه؛ میزبان ویژه مهمانان خانم

بیت‌القهوه در واقع مختص به مهمانان خانم خانه بومیان کیش بوده و علت نام‌گذاری آن با این عنوان به‌خاطر وجود محلی مخصوص برای تهیه قهوه و چای برای مهمانان در این اتاق است.

بیت‌الافروخ یا مکتب‌خانه؛ مدرسه روستای سفین

بیت‌الافروخ یا مکتب‌خانه در گذشته و تا ۴۰ سال پیش محلی برای تحصیل علم و آموزش و ختم قرآن بوده و به همین علت در میان مردم بومی کیش این خانه ارزش و اهمیت خاصی دارد. بانوان برای آموزش قرآن و پسران ۶ تا ۹ ساله برای یادگیری اصول اخلاقی و قرآن به بیت‌الافروخ می‌رفتند.

خانه بومیان کیش

الفرشه

الفرشه یا حجله به‌عنوان اتاق مخصوص تازه عروس و داماد کاربری داشته و آداب‌ورسوم ازدواج بومیان جزیره را به نمایش می‌گذارد. در گذشته رسم بوده که تزئینات اتاق الفرشه برای مدت یک ماه دست نخورده باقی بماند.

بخار؛ انبار وسایل صید و مواد غذایی خانه بومیان کیش

بخار در خانه بومیان کیش به عنوان انباری برای نگهداری ابزارهای صید استفاده می‌شود. همان طور که در ابتدای مطلب گفتیم، حاج عبدالله‌بن‌شاهین تاجر مروارید و صاحب بزرگترین لنج بادبانی در جزیره بوده است. این خانه هم مانند شهر زیرزمینی کاریز کیش قدمت و معماری قابل‌توجهی دارد.

به همین دلیل، اتاق بخار را برای نگهداری وسایل مخصوص کار خود اختصاص داده بود. در کل اتاق‌هایی که بخار نام دارند کاربری انبار داشته‌اند. به طور مثال اتاق دیگری با نام بخار در این خانه وجود دارد که به‌عنوان انبار مواد غذایی ساکنان خانه مثل برنج، آرد، گندم یا خمره‌هایی حاوی ماهی شور استفاده می‌شود.

خانه بومیان کیش

بخار الهوش

بخار الهوش یکی دیگر از انبارهای خانه بومیان کیش است که به‌عنوان انبار علوفه گاو و گوسفند استفاده می‌شد. بومیان کیش از دام‌ها برای تهیه انواع لبنیات، تامین گوشت و همچنین برای قربانی‌کردن آن‌ها استفاده می‌کردند.

سیم؛ تخت‌خواب تابستانی خانه بومیان کیش

سیم تخت‌خواب‌های مخصوص تابستانی مردم بومی کیش بوده که در شب‌های تابستان به‌خاطر گرمای هوا، برای خواب از این تخت‌ها استفاده می‌کردند. سیم یا تخت‌خواب تابستانی را از بافتن چوب‌های چندل و دعن درخت نخل درست می‌کردند.

فضای حیاط خانه زیبا و محلی

زریبه یا باغچه‌خانه بومیان کیش

زریبه باغچه‌ای است که در حیاط خانه مردم‌شناسی بومیان کیش دیده می‌شود. ساکنان این خانه در زریبه انواع صیفی‌جات و سبزی‌جات، هندوانه، خربزه، درخت نخل، درخت انجیر و نمونه‌هایی از قبیل را کاشته بودند و برای آبیاری آن از چاهی که در همان نزدیکی است استفاده می‌کردند.

فعالیت‌های فعلی و خدمات ویژه خانه بومیان کیش

فعالیت‌های فعلی و خدمات ویژه این خانه که از جاهای دیدنی کیش محسوب می‌شود، در راستای معرفی فرهنگ و آداب‌ورسوم مردم کیش در گذشته صورت می‌گیرد. در این خانه می‌توانید ابزار و وسایل قدیمی را که مردم بومی کیش استفاده می‌کردند، ببینید و همچنین از نحوه زندگی و کار آن‌ها مطلع شوید.

علاوه‌براین می‌توانید با پوشیدن لباس‌های محلی در هر جایی از خانه عکس بگیرید و با خود به‌عنوان یادگاری از تور کیش به خانه ببرید. در بازدید از خانه مردم‌شناسی بومیان کیش می‌توانید به تماشای فیلم‌های مستند از مراسم عروسی، سبک زندگی، و صید مروارید و ماهی بپردازید تا با آداب‌ورسوم و فرهنگ این منطقه به‌خوبی آشنا شوید.

هنگام بازدید از این آثار تاریخی کیش نیز با خرما، شیرینی محلی، قهوه عربی و خوراکی های محلی کیش از گردشگران پذیرایی می‌شود. همچنین، می‌توانید به‌عنوان سوغات کیش، از غرفه موجود در آنجا انواع صنایع دستی و سوغاتی های کیش را خریداری کنید. یکی از سرگرمی‌های جالب برای گردشگران در خانه بومیان کیش نقش‌های جذاب حنا است که توسط زنان محلی کیش برای گردشگران گذاشته می‌شود.

یکی از تفریح های کیش که هنگام بازدید از خانه بومیان کیش می‌توانید تجربه کنید، پوشیدن لباس محلی و عکس‌گرفتن در این جاذبه تاریخی است. همچنین، می‌توانید طرح‌های زیبای حنا را که توسط زنان محلی جنوب ایران روی دستانتان کشیده می‌شود، امتحان کنید یا اینکه از صنایع دستی و خوراکی های سنتی کیش برای آن‌هایی که دوست دارید به‌عنوان سوغاتی کیش بخرید.

در مجموع جاذبه‌های اینجا به هیجان‌انگیزی شهربازی کیش نیست، اما حس‌وحال خاص خودش را دارد.

فعالیت و خدمات خانه بومیان

آدرس و مسیر دسترسی به خانه بومیان کیش

آدرس خانه بومیان کیش واقع در محله تاریخی سفین قدیم کیش است. همچنین قیمت ورودی خانه مردم‌شناسی بومیان کیش ۲۵ هزار تومان است؛ اما اگر با تور کیش علی بابا سفر می‌کنید، می‌توانید با تور بازدید شهری کیش به صورت رایگان از برخی جاذبه های گردشگری کیش که در برنامه تور گشت شهری هستند دیدن کنید.

برای رفتن به این خانه دیدنی در کیش می‌توانید با تاکسی به محله سفین قدیم بروید. از آنجایی‌که جزیره کیش مساحت زیادی ندارد، دسترسی به جاهای دیدنی کیش راحت است. همچنین، برای حمل‌ونقل در کیش اجاره خودرو نیز رواج زیادی دارد و برخی گردشگران برای تفریح در کیش خودرو اجاره می‌کنند. البته برای مسافران اقتصادی این شیوه سفر مقرون‌به‌صرفه نیست؛ به همین دلیل برای صرفه‌جویی در هزینه‌های سفر بهترین راه خرید تور کیش است.

اگر قصد سفر به جزیره کیش را دارید پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با این مقصد پرطرفدار سفر، پیش از خرید تور کیش در مجله گردشگری علی بابا راهنمای سفر به کیش و مقالات مرتبط به جاهای دیدنی کیش را مطالعه کنید تا با آگاهی بیشتر بتوانید به‌خوبی برنامه سفرتان را بچنید.

همچنین می‌توانید با مطالعه درباره انواع هتل کیش پیش از تهیه بلیط هواپیما کیش، برای اقامت هم گزینه بهتری را انتخاب کنید که هم ازنظر کیفیت و هم ازنظر هزینه با شرایط و ایده‌آل‌های شما هماهنگ باشد.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.