اگر فکر میکنید سفر به شمال ایران تنها به ساحل و طبیعت سرسبزش محدود میشود، کاروانسرای تی تی شما را شگفتزده خواهد کرد. این بنای تاریخی که روزگاری پناهگاه کاروانیانی بوده که از این مسیر عبور میکردند، امروزه به یکی از جذابترین جاهای دیدنی گیلان تبدیل شده است.
اگر سریال «خاتون» را دیده باشید، این مکان برای شما آشناست. کاروانسرای تی تی با معماری بینظیر و چشمانداز بکر، همان لوکیشنی است که بخشی از داستان این سریال در آن فیلمبرداری شده است. با قدم زدن در حیاط این کاروانسرا، گویی در زمان سفر میکنید و میتوانید داستانهای زیادی را از دل سنگهایش بشنوید.
پس تا انتها با این مطلب از مجله گردشگری علی بابا همراه باشید تا با تی تی کاروانسرا و جاهای دیدنی سیاهکل بیشتر آشنا شوید.
کاروانسرای تی تی کجاست؟
قدمت کاروانسرای تی تی به چه زمانی برمیگردد؟
تی تی به زبان گیلکی به چه معناست؟
بهترین زمان برای بازدید از کاروانسرای تی تی چه زمانی است؟
مشخصات کاروانسرای تی تی
کاروانسرای تی تی نمونهای از کاروانسراهای برونشهری است که قدمت آن به دوره صفویه برمیگردد. این کاروانسرا یکی از زیباترین بناهای تاریخی ایران است که در دل طبیعت سرسبز گیلان و در نزدیکی شهر سیاهکل واقع شده است.
علاوه بر پیشینه تاریخی، معماری متفاوت این کاروانسرا نسبت به دیگر کاروانسراها، آن را به یک بنای منحصربهفرد تبدیل کرده است که سالانه گردشگران بسیاری از آن بازدید میکنند.
این بنا در سال ۱۳۵۷، به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. البته باید اشاره کنیم که نام کاروانسرای تی تی در فهرست آثار جهانی یونسکو نیز ثبت شده است.
کاروانسرای تی تی کجاست؟
کاروانسرای تی تی از جاهای دیدنی گیلان است که در شهرستان سیاهکل واقع شده است.
آدرس دقیق این کاروانسرا عبارت است از: استان گیلان، شهرستان سیاهکل، بخش مرکزی، دهستان توتکی، کیلومتر ۱۴ جاده سیاهکل – دیلمان.
لوکیشن کاروانسرای تی تی روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به کاروانسرای تی تی
برای دسترسی به کاروانسرای تی تی باید خودتان را به جاده سیاهکل – دیلمان برسانید. این جاده یکی از زیباترین جادههای شمال کشور است. در این طول این مسیر میتوانید از مناظر طبیعی، جنگلهای سبز و رودخانههای خروشان لذت ببرید.
برای رسیدن به جاده سیاهکل – دیلمان دو مسیر پیش روی شماست. اگر از سمت رشت حرکت میکنید، پس از عبور از آزادراه رشت – قزوین و قبل از پلیس راه رشت، از خروجی جاده فومن – سراوان خارج شوید.
اگر مبدا حرکت شما لاهیجان است، باید خودتان را از طریق خیابانهای انقلاب، سردار جنگل، بلوار دیلمان و بلوار وحدت به جاده لاهیجان – سیاهکل برسانید.
در هر دو حالت، پس از ورود به سیاهکل، خودتان را به میدان دیلمان برسانید و وارد جاده سیاهکل – دیلمان شوید. در ادامه مسیر و با پیمودن تقریبا ۱۴ کیلومتر به روستای بالارود خواهید رسید.
در این روستا یک دوراهی وجود دارد که شما را به کاروانسرای تی تی سیاهکل میرساند. تی تی کاروانسرای سیاهکل بعد از پل آهنی باریکی در نزدیکی مسجد، روی یک تپه مرتفع قرار گرفته است.
از آنجایی که هیچ تابلوی راهنمایی برای رسیدن به کاروانسرای تی تی وجود ندارد، پیشنهاد میکنیم پس از رسیدن به روستای بالارود از اهالی روستا راهنمایی دقیقتری بگیرید.
فاصله کاروانسرای تی تی تا سیاهکل
فاصله کاروانسرای تی تی تا سیاهکل حدود ۱۵.۵ کیلومتر است. پیمودن این مسیر با ماشین تقریبا ۳۰ دقیقه طول میکشد.
فاصله کاروانسرای تی تی تا تهران
فاصله کاروانسرای تی تی در سیاهکل تا تهران حدود ۳۴۰ کیلومتر است. پیمودن این مسیر با ماشین تقریبا ۵ ساعت طول میکشد.
فاصله کاروانسرای تی تی تا رشت
فاصله کاروانسرای تی تی تا رشت حدود ۵۴ کیلومتر است. پیمودن این مسیر با ماشین تقریبا ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه طول میکشد.
بهترین زمان بازدید از کاروانسرای تی تی
بهار، بهترین فصل سفر به شمال و بازدید از کاروانسرای تی تی در سیاهکل است. در این فصل طبیعت بکر گیلان در بهترین حالت خود قرار میگیرد و مناظر سبز اطراف کاروانسرا چشمانداز بینظیری خلق میکنند. همچنین در این فصل آبوهوا خنک و معتدل است و رطوبت هوا آزاردهنده نیست.
این را هم بگوییم، اگر به دنبال فرار از شلوغی هستید، اوایل بهار، زمان مناسبی برای سفر به شمال و بازدید از بناهای تاریخی نیست. در این ایام، به دلیل تعطیلات نوروزی و افزایش تقاضا برای سفر به شمال، ممکن است با ازدحام جمعیت و افزایش قیمتها روبهرو شوید. اردیبهشت و خرداد، زمان مناسبتری برای سفر به این منطقه است.
در تابستان و با گرم شدن هوا، طبیعت گیلان رنگ و بوی دیگری میگیرد. هوای معتدل بهاری جای خود را به هوای گرم و شرجی میدهد. اگرچه بازدید از کاروانسرای تی تی سیاهکل در این فصل هم امکانپذیر است؛ اما رطوبت بالای هوا ممکن است شما را کمی اذیت کند. اگر قصد بازدید از تی تی کاروانسرا را در تابستان دارید، بهتر است ساعات اولیه صبح یا اواخر بعدازظهر را برای بازدید انتخاب کنید.
در پاییز هوا هنوز آنچنان سرد نشده و از رطوبت بالای تابستان هم خبری نیست. طبیعت چهره رنگارنگی به خود میگیرد و برگهای درختان به رنگهای زرد، نارنجی و قرمز در میآیند. این فصل هم برای بازدید از کاروانسرا مناسب است و میتوانید از مناظر پاییزی اطراف آن هم لذت ببرید.
زمستان فصل بارش برف و باران در گیلان است و کاروانسرای تی تی در میان برفها چهرهای بکر و زیبا به خود میگیرد. اگر به دنبال تجربه سفری متفاوت هستید، بازدید از کاروانسرا در فصل زمستان میتواند انتخاب جذابی باشد. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است در این فصل برخی از مسیرهای دسترسی به کاروانسرا مسدود باشد.
تاریخچه کاروانسرای تی تی
کاروانسراها در گذشته نقش بسیار مهمی در تسهیل سفرهای تجاری و زیارتی ایفا میکردند. کاروانسرای تی تی از معدود کاروانسراهای شمال کشور است که به دلیل موقعیت مکانی استراتژیک خود از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
در آن زمان، ایران یکی از قطبهای تولید ابریشم بود و این محصول عمدتا در شمال کشور تولید و به مناطق مرکزی ارسال میشد. کاروانسرای تی تی در مسیر ارتباطی بین لاهیجان و دیلمان واقع شده بود و به عنوان یک ایستگاه مهم در این مسیر تجاری عمل میکرد. کاروانهایی که ابریشم گیلان را به سایر نقاط کشور حمل میکردند، در این کاروانسرا توقف میکردند تا استراحت و تجدید قوا کنند.
علت نامگذاری کاروانسرای تی تی
شاید فکر کنید انتخاب اسم «تی تی» برای این بنای تاریخی کمی عجیب باشد. اما پشت این نام ساده، داستانهایی نهفته است.
یکی از رایجترین داستانها در مورد اسم این کاروانسرا به «تی تی خانم» عمه یکی از شاهان صفوی اشاره دارد. گفته شده به دلیل علاقه این بانو به منطقه سبز و بکر سیاهکل، دستور ساخت کاروانسرایی در آنجا را داده است. از این رو، این بنا به نام ایشان نامگذاری شده است.
دو نکته جالب دیگر هم درباره نام این کاروانسرا وجود دارد. اول اینکه تی تی در زبان گیلکی به معنای شکوفه است. دوم این که مانند انگلیسی، در زبان گیلکی هم جای صفت و موصوف با یکدیگر جابهجا میشود. به همین دلیل این بنای تاریخی به «تی تی کاروانسرا» یا «کاروانسرای شکوفه» هم شهرت دارد.
نقشه و معماری کاروانسرای تی تی
کاروانسرای تی تی با طراحی دو ایوانی و رعایت دقیق اصل تقارن، یکی از بناهای مهم تاریخی از نظر قدمت و معماری است. این بنا از جنس ساروج، ملات، سنگ و آجر ساخته شده و طرح کلی آن به شکل یک مربع است که در مرکز آن حیاطی چهارگوش قرار دارد.
حیاط مرکزی کاروانسرا، قلب تپنده آن محسوب میشود و اتاقها دور آن قرار گرفتهاند. در وسط این حیاط حوضی کوچک قرار گرفته که فضایی آرام و دلنشین را برای استراحت و تجدید قوای کاروانیان فراهم میکرده است.
این کاروانسرا تا سال ۱۴۰۱، دو بار مرمت شده است. این مرمتها با هدف حفظ و احیای این بنای تاریخی و جلوگیری از تخریب آن انجام شده است.
بخشهای مختلف کاروانسرای تی تی
کاروانسرای تی تی سیاهکل، مجموعهای یک طبقه و شامل میانسرا (حیاط مرکزی)، ورودی، ایوان و اتاقها است که بازدید از همه این بخشها رایگان است.
– فضای خارجی
فضای خارجی و نمای بیرونی تی تی کاروانسرا، اولین چیزی است که توجه شما را به خود جلب میکند. پوشش گیاهی سبز و خزهمانند بین دیوارهها، این بنا را به قلعههای تاریخی و مخروبه اروپایی شبیه کرده است.
– ورودی
کاروانسرای تی تی یک ورودی اصلی در ضلع شمالی دارد که با عبور از هشتی به حیاط مرکزی میرسد. هشتی، فضایی بین ورودی و میانسرا است که به عنوان فضایی برای استراحت کوتاهمدت کاروانیان و تعویض اسبها و شترها استفاده میشده است.
- اتاقها
اتاقهای کاروانسرای تی تی سیاهکل مربعیشکل و به مساحت حدود ۱۴ مترمربع هستند که در اطراف حیاط مرکزی قرار دارند. این اتاقها محل استراحت کاروانیان و نگهداری احشام بودهاند.
– ایوانها و حیاط مرکزی
دو ایوان بزرگ در دو طرف هشتی قرار دارند که برای استراحت و تجارت کاروانیان استفاده میشده است. حیاط مرکزی کاروانسرا، مساحتی حدود ۴۰۰ مترمربع دارد و در مرکز آن یک حوض کوچک قرار دارد. این حیاط، قلب تپنده کاروانسرا بوده و کاروانیان در آن به استراحت، گفتگو و انجام امور روزمره خود میپرداختند.
– شاهنشین
در بخش جنوبی کاروانسرا یک شاهنشین وجود دارد. در دو طرف شاهنشین، دو اتاق دیگر که از نظر ساختار و اندازه شباهت زیادی به اتاقهای قسمت شمالی کاروانسرا دارند، به چشم میخورد.
– دیوارها و طاقها
دیوارها و طاقهای کاروانسرا با استفاده از مصالحی همچون قلوه سنگ، آجر، ملات گچ و ساروج ساخته شدهاند. استفاده از قوسهای جناغی، تاقهای کلمبو و گهوارهای در معماری این بنا، زیبایی و استحکام آن را دوچندان کرده است.
امکانات رفاهی کاروانسرای تی تی
تی تی کاروانسرا در دل جنگل واقع شده و امکانات رفاهی خاصی ندارد. اما در نزدیکی این بنای تاریخی، اقامتگاههای بومگردی، رستوران و سایر امکانات رفاهی در دسترس گردشگران است.
جاهای دیدنی نزدیک به کاروانسرای تی تی
در اطراف کاروانسرای تی تی سیاهکل، جاذبههای گردشگری متنوعی وجود دارد که بازدید از هر کدام تجربه متفاوتی را برایتان رقم خواهد زد.
– آبشار لونک
آبشار لونک، یکی از زیباترین آبشارهای شمال ایران است که در دل جنگلهای سرسبز سیاهکل و در فاصله ۱۰ کیلومتری کاروانسرای تی تی قرار دارد.
اگر به دنبال مکانی آرام و دلنشین برای فرار از هیاهوی شهر هستید، این آبشار میتواند مقصد مناسبی برای شما باشد. شنیدن صدای آب، جنگلنوردی و کمپینگ در دل طبیعت بخشی از تجربههای بازدید از این آبشار است.
– پارک جنگلی پاشوران
پارک جنگلی پاشوران یکی از پرطرفدارترین جاذبههای گردشگری سیاهکل، مخصوصا برای سفرهای خانوادگی است. این پارک با داشتن امکانات رفاهی مانند آلاچیق و نیمکت، سرویس بهداشتی، نمازخانه، زمین بازی کودکان، قایقسواری، مسیرهای پیادهروی، بوفه خوراکی و…، مکانی ایدئال برای پیکنیک و گذراندن اوقات فراغت است.
فاصله پارک جنگلی پاشوران تا کاروانسرای تی تی تقریبا ۱۷ کیلومتر است و در ابتدای ورودی شهر سیاهکل واقع شده است.
– قلعه کوتول شاه
اگر سفر در دل تاریخ و بازدید از بناهای تاریخی برایتان جذاب است، قلعه کوتول شاه میتواند مقصد بعدی شما باشد. قدمت این قلعه تاریخی به دوره تیموریان برمیگردد و به دستور کوتول شاه برای حفاظت از منطقه ساخته شده است.
هر چند این قلعه تخریب شده، اما هنوز هم آثار باقیمانده از آن حس شکوه و مرموز بودن را منتقل میکنند. شاید بتوانید با قدم زدن در میان دیوارهای قلعه، خود را در آن زمان تصور کنید. این قلعه در روستای موشا و در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری کاروانسرای تی تی در سیاهکل واقع شده است.
– حمام تاریخی دیلمان
حمام تاریخی دیلمان یا حمام میر بلوک یکی از جاهای دیدنی دیلمان است که در فاصله ۳۰ کیلومتری کاروانسرای تی تی در سیاهکل واقع شده است. معماری زیبا، حوض هشتضلعی و طاقهای گنبدی از ویژگیهای این حمام تاریخی هستند. اگر از این حمام بازدید کردید، حتما روایت جالب پیدا شدن آن را بعد از سالها مدفون ماندن زیر خاک را بپرسید.
اقامت نزدیک کارونسرای تی تی
اگر دغدغه اقامت در نزدیکی کاروانسرای تی تی سیاهکل را دارید، نگران نباشید. گزینههای اقامتی متنوعی پیش روی شماست که با توجه به سلیقه، زمان سفر، بودجه و… میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
کمپینگ و شبمانی حوالی کاروانسرای تی تی
یکی از جذابترین تجربههای اقامتی در اطراف کاروانسرای تی تی، کمپینگ در طبیعت سبز این منطقه است. حوالی آبشار لونک، یکی از زیباترین مناطق برای برپایی چادر و لذت بردن از طبیعت بکر است. با این حال، کمپینگ در طبیعت نیازمند آمادگی قبلی و تجهیزات مناسب است.
اگر قصد شبمانی در این منطقه را دارید، وسایل موردنیاز شامل، چادر، کیسه خواب، زیرانداز، چراغ قوه، آب و مواد غذایی، کیت کمکهای اولیه، لباس اضافی، پاور بانک و… را به همراه داشته باشید.
اقامتگاههای بومگردی نزدیک کاروانسرای تی تی
اگر به دنبال اقامتی راحتتر با امکانات بیشتر هستید و میخواهید زندگی روستایی را نیز تجربه کنید، اقامتگاههای بومگردی اطراف کاروانسرای تی تی گزینههای مناسبی برای شما هستند.
اقامتگاه بومگردی تی تی بوم در فاصله ۳۰ متری از تی تی کاروانسرا، اولین و نزدیکترین گزینه برای اقامت است. این اقامتگاه یک خانه قدیمی روستایی است که با داشتن ۲ اتاق، ظرفیت پذیرش ۱۰ مهمان را دارد. این اقامتگاه امکانات رفاهی مناسب، پارکینگ، سرو غذای محلی، راهنمای تور و… تجربه دلنشینی را برایتان فراهم میکند.
اقامتگاه بومگردی بنفشه هم یکی دیگر از گزینههای اقامتی است که در روستای توتکی و فاصله ۴.۵ کیلومتری از کاروانسرای تی تی واقع شده است. امکانات رفاهی کافی و نمای رو به جنگل از ویژگیهای این اقامتگاه است.
در ادامه اسم چند اقامتگاه دیگر را هم برایتان لیست کردهایم:
- مجموعه اقامتگاه بهرام خوشرو
- مجتمع اقامتی و تفریحی سَل تی تی
- اقامتگاه بومگردی گیلدا
توصیههایی برای بازدید از کاروانسرای تی تی
- بهترین زمان بازدید از کاروانسرای تی تی در سیاهکل، فصول بهار و پاییز است.
- بازدید از کاروانسرای تی تی سیاهکل رایگان است و همه روزه در هر ساعتی میتوانید از آن بازدید کنید. البته پیشنهاد میکنیم قبل از غروب خودتان را آنجا برسانید.
- استفاده از ضدآفتاب، کلاه و عینک آفتابی را فراموش نکنید.
- اگر قصد شبمانی در اطراف کاروانسرا را دارید، وسایل کمپینگ شامل چادر، کیسه خواب، زیرانداز، آب آشامیدنی و خوراکی، چراغ قوه و… را همراه داشته باشید.
- برای ثبت لحظات خوش سفر، دوربین عکاسی یا گوشی همراه خود را فراموش نکنید. معماری بینظیر تی تی کاروانسرا و طبیعت زیبای اطراف آن، سوژههای بینظیری برای عکاسی هستند.
ای کاش با کمی هزینه تبدیل به هتل و مجموعه بومگردیش می کردن مانند کاروانسرای بیستون کرمانشاه، که این کار علاوه بر حفظ بهتر اثر موجب روند گردشگری بیشتر و بهتر در اون منطقه می شه و کسب و کار مردم هم رونق بیشتری پیدا می کنه
فیلم گیلدخت هم اینجابازی کردن