جاهای دیدنی تالش

جاهای دیدنی تالش؛ جایی میان جنگل و دریا

تالش کجاست؟ جایی میان جنگل و دریا بیشتر به رویا یا تصویری در یک عکس شباهت دارد. اما باید بگوییم که تالش، تجسمی از این تصویر است. در سفر به شمال زیبا، در غرب گیلان به تالش می‌رسید. شهری که بعد از رشت، پرجمعیت‌ترین شهر گیلانی‌هاست. هر چه که از یک سفر به قلب طبیعت بخواهید در تالش پیدا می‌کنید. طبیعت‌گردی در کوه‌ها را می‌خواهید؟ به دنبال قدم زدن و شنا در دریای خزر هستید؟ از عشاق سینه‌چاک جنگل به شمار می‌روید؟  تالش مقصد رویایی جنگل، دریا و کوه‌های زیباست. در ادامه از جاهای دیدنی تالش و کارهایی خواهیم گفت که در سفر به این نقطه زیبای شمال می‌توان انجام داد.

 

تالش کجاست؟

تالش کجاست

تالش، همسایه آستاراست. یعنی از شمال تالش می‌توانید راهی آستارا شوید. از طرف شرق آن هم به دریای خزر می‌رسید. در غرب آن، اردبیل قرار دارد و در جنوب آن هم شهرستان رضوانشهر واقع است. تالش، مقصد درجه یکی برای کسانی است که نتوانسته‌اند در انتخاب میان سرزمین‌های مرتفع و کوهستانی و جلگه‌های پست و دریا به یک جواب قانع‌کننده برای قلبشان برسند.

کوه‌های مرتفع، دریای خزر، آبشارها و دشت‌های تالشی جان می‌دهد برای گشت و گذار و لذت بردن از طبیعت. مرکز تالش، هشتپر است و باید بگوییم که تالشی‌ها از قدیمی‌ترین ساکنان سواحل خزر در شمال ایران هستند. تاریخ می‌گوید که پیش از آریایی‌ها هم مردمان تالش، ساکن این منطقه از ایران بوده‌اند. ایران‌شناسان هم به ردپایی از حضور دائمی جنگاوران دلیر تالشی در سپاه کوروش کبیر در جنگ‌های مختلف رسیده‌اند.

جالب است که در تالش، تنوع زبانی دیده می‌شود. همسایگی این شهر با آستارا و اردبیل باعث شده تا علاوه بر زبان تالشی که زبان مردم این شهر بوده و هست و بی‌شباهت به زبان پهلوی یعنی زبان ایرانیان قدیم نیست، زبان‌های ترکی آذربایجانی هم در آن رایج باشد.

جاهای دیدنی تالش زیبا

اگر قبل از سفر به هر شهری از دیدنی‌هایش باخبر باشید، قطعا سفرتان پربارتر می‌شود و نقاط دیدنی‌تری را با برنامه‌ریزی بهتری می‌بینید. پس تالش‌گردی و جاهای دیدنی تالش را بشناسید. اگر قصد سفر داشته باشید، برنامه‌ریزی‌ بهتری خواهید داشت و اگر فعلا قصد سفر ندارید با شناخت دیدنی‌های تالش حتما دلتان می‌خواهد برای سفر به آن زمانی را کنار بگذارید. طبیعت تالش بی‌نظیر یا دست‌کم کم‌نظیر است. اگر بخواهیم آن را به چند دسته تقسیم کنیم باید بگوییم که تالش است و:

  • دریا و جنگلش؛
  • کوه‌هایش؛
  • دریاچه و رودخانه‌هایش؛
  • مناطق ییلاقی‌اش؛
  • پارک جنگلی‌اش.

دریا و جنگل‌ در جاهای دیدنی تالش

دریا و جنگل از جاهای دیدنی تالش

نگویید نام جنگل گیسوم را نشنیده‌اید که باورمان نمی‌شود. اگر نام گیسوم به گوشتان نخورده است یا هنوز از آن دیدن نکرده‌اید باید بدانید که گیسوم، شبیه رویاست. با عبور از جاده جنگلی، در دو سمت جاده، درختانی سبز و بلند را خواهید دید که در آسمان از سمت چپ و راست جاده به هم می‌رسند و شاخه‌های‌شان دالانی سبز از برگ را به وجود می‌آورد. گیسوم به دریا نزدیک است. این جنگل، ۸۰ کیلومتر مساحت دارد و با وجود آلاچیق، پارکینگ و رستوران‌هایی که در حوالی آن ساخته‌اند به یک پارک جنگلی تبدیل شده است.

روستایی به همین نام هم در نزدیکی گیسوم وجود دارد. البته نام این جنگل از روی همان روستا برداشته شده است. در فصل‌هایی مانند تابستان و بهار نباید انتظار داشته باشید که با جنگلی خلوت رو به رو شوید. گردشگران زیادی در فصل‌های خوب سال به جاده جنگلی گیسوم می‌زنند و برای دیدن جنگل و دریا راهی این منطقه می‌شوند.  گفته می‌شود که حدود ۷۶ گونه گیاهی مختلف در گیسوم وجود دارد.

با این اوصاف، عجیب نیست که در این جنگل انواع درختان زردآلو، ازگیل، انار، انجیر و… را ببینید. با عبور از تونل سبز درختان در جاده جنگلی به دریا می‌رسید. ساحل خزر در پشت جنگل‌ها انتظارتان را می‌کشد.  در ساحل دریا مثل نقاط دیگر شمال، بازی‌ها و سرگرمی‌هایی چون  سوار شدن بر موتورهای چهارچرخ، قایق‌سواری، پاراگلایدر و… وجود دارد.  اسب‌سواری در جنگل با اسب‌های کرایه‌ای و قدم زدن با پای برهنه روی سواحل شنی گیسوم هم لذت خاصی دارد که اگر اهلش هستید حتما آن را تجربه کنید.

راهِ رفتن به گیسوم و ساحل در جاهای دیدنی تالش

گیسوم از جاهای دیدنی تالش

ساکن کدام شهر هستید؟ اجازه بدهید که راه رفتن به گیسوم را از چند مسیر کلی بررسی کنیم. اگر از پایتخت، راهی گیسوم می‌شوید باید بدانید که فاصله آن با تهران، حدود پنج ساعت و نیم است. یعنی تقریبا ۴۰۰ کیلومتر را باید پشت سر بگذارید. فاصله رشت تا گیسوم هم حدود ۹۰ کیلومتر است. اگر بخواهیم از جاده خلخال-اسالم، نشانی بدهیم هم باید بگوییم که گیسوم در ۳۰ کیلومتری این جاده قرار دارد.

فصل‌ بهار، شهریور در تابستان و اوایل پاییز، بهترین زمان‌ها برای دیدن گیسوم است اما تصور درختان برفی جنگل هم دل را می‌لرزاند. پس اگر اهل سفرهای متفاوت هستید با رعایت نکات ایمنی برای سفر در زمستان، برای دیدن جنگل در برف هم می‌توانید برنامه‌ریزی کنید. بعضی از افراد دوست ندارند که جنگل‌ها را در روز و روزگار بی‌برگی ببینند. خب، این چندان عجیب نیست. اما اگر رانندگی در جاده زیر شاخه‌های درهم‌رفته و برفی گیسوم را دوست دارید، باز هم با صحنه‌هایی رویایی و زیبا رو به رو خواهید شد.

کوه‌های تالش

کوه های تالش از دیدنی های تالش

کوه‌های تالش، مرتفع هستند. چند قله در آن، ارتفاعی در حدود سه هزار متر دارند. این کوه‌ها، بخش شمال غربی رشته‌کوه البرز هستند. کوه‌های تالش درسمتی که به دریای خزر منتهی می‌شوند، شیب تندی دارند اما شیب دامنه‌های غربی آن ملایم است. اگر فکر می‌کنید که پوشش درختی روی دامنه‌های تالش، زیاد است باید بدانید که این‌طور نیست. در واقع، چهره کوه‌ها در دامنه‌های تالش، عریان است و درختان کمی در آنجا دیده می‌شود. آب تعدادی از رودخانه‌های مهم شمال در گیلان هم از کوه‌های تالش سرچشمه می‌گیرد.

دریاچه و رودخانه‌های تالش

تالش زیبا، رودخانه‌های فراوانی هم دارد. کرگانرود از پرآب‌ترین رودخانه‌های غرب گیلان است که کوه‌های تالشی، سرچشمه آن هستند. کرگانرود در روستای قروق قرار گرفته و به دریای خزر می‌ریزد. رودخانه‌های مختلف دیگری هم در تالش وجود دارند. مثل:

  • دیناچال؛
  • آستاراچای؛
  • کورا؛
  • شفارود؛
  • و… .

دریاچه و رودخانه از دیدنی های تالش

کرگانرود از وسط شهر تالش می‌گذرد. این یعنی در سفر به تالش، امکان دیدن رودخانه‌ای پرآب و جذاب را هم دارید. رودخانه، جنگل و دریا برای دیدن یک شهر کافی نیست؟ هنوز در سفر به تالش شک دارید؟ ما که این‌طور فکر نمی‌کنیم. جاهای دیدنی تالش بسیار زیاد است. اگر قصد سفر به آنجا را دارید باید حداقل پنج روز را برای گشت و گذار حسابی کنار بگذارید.

علاوه بر رودخانه‌های مختلف تالش، دریاچه‌های زیبایی هم در آن وجود دارد. مثلا دریاچه سراگاه در نزدیکی روستایی به همین نام در تالش هم نقطه‌ای دیدنی است. دریاچه سراگاه در دل درختان جنگلی تالش قرار گرفته و در کنار شالیزارهای برنج و مزارع کیوی جای خوش کرده است. نگارنده این مقاله با خود فکر می‌کند که قطعا در سفر بعدی‌اش به تالش با یک چادر مسافرتی به قصد ماندن در کنار این دریاچه زیبا، برنامه‌ریزی‌هایی داشته باشد. نظر شما چیست؟ چنین برنامه‌ای برای خودتان در نظر دارید؟

برنامه گردش در ییلاق تالش

ییلاق از جاهای دیدنی تالش

دیگر با اطلاعاتی که خواندید، حتما می‌دانید که تالش کجاست و با چه مقصدی در سفر رو به رو خواهید شد. حالا بهتر است به یک برنامه  پیشنهادی گردش در تالش هم دقت کنید. این پیشنهادات از جذاب‌ترین نقاط این شهر پرده برمی‌دارند. نقاطی که گردشگران ایرانی و خارجی از آنها تعریف و تمجید کرده‌اند و دیدن‌شان قطعا خالی از لطف نیست.

ییلاق سوباتان و آبشار ورزان در جاهای دیدنی تالش

ییلاق سوباتان و آبشار ورزان از مکان های دیدنی تالش

سوباتان، منطقه‌ای ییلاقی در نزدیکی تالش است. در شمال سوباتان، رودخانه لیسار را می‌بینید و از طرف غرب هم به دریاچه نئور می‌رسد. شرق این ناحیه ییلاقی هم به جنگل‌های تالش منتهی می‌شود. آب و هوای سوباتان جان می‌دهد برای ییلاق در تابستان‌ها. سوباتان در ارتفاع ۱۹۰۰ متری دریاست و به همین خاطر، همیشه آب و هوایی خنک و مطبوع دارد.

البته ناگفته نماند که همین موضوع باعث می‌شود تا زمستان‌ها، سرمای استخوان‌سوزی در سوباتان به راه بیفتد و تقریبا خالی از سکونت شود. سوباتان، ییلاقی است؛ ییلاقی که در آن دشتی وسیع و سبز، آبشاری به نام ورزان و پارک جنگلی آلاچیق وجود دارد. حالا که از آبشار ورزان نام بردیم، اجازه دهید بگوییم که ارتفاع آن به ۱۰۰ متر می‌رسد. این آبشار در کنار دشتی از گل‌های همیشه عاشق (منظورمان همان گل شقایق است دیگر!) از دیدنی‌ترین نقاط گردشگری است.

در شرق روستا هم غاری قرار دارد که مردم روستا معتقدند، طلسم شده است. اگر خرافاتی باشید احتمالا دور دیدن این غار را خط می‌کشید اما در صورتی‌که یک طبیعت‌گرد واقعی باشید که برای خرافات بی‌پایه و اساس ارزشی قائل نیست حتما به آن هم سری خواهید زد. غذاهای سوباتان هم با حضور گوشت به عنوان نقش اول ماجرا، بسیار خوشمزه هستند.

مثلا «سوجا دیله» از غذاهای محلی است که از گوشت گوسفند و ماست محلی درست می‌شود. لبنیات محلی و لباس‌های پشمی سوباتان هم گزینه‌های مناسبی برای خرید سوغاتی یا یادگاری برای خودتان از این منطقه هستند. البته برای رسیدن به ییلاق سوباتان باید رانندگی‌تان خوب باشد و اوضاع ماشین‌تان حسابی ردیف و مناسب. پس به نکات ایمنی قبل از حرکت به سوی سوباتان دقت داشته باشید.

پارک جنگلی سیاه‌داران

پارک جنگلی سیاه‌داران از جاهای دیدنی تالش

پارک جنگلی سیاه‌داران یا به قول تالشی‌ها «سیاداران» از نقاط معروف گردشگری تالش است. درختان جنگلی انبوه این منطقه مانند درختان بلوط، از دور، نمایی سیاه به وجود می‌آورند و به همین خاطر است که قدیمی‌های این منطقه به آن سیاداران می‌گویند. در سیاداران، امکانات تفریحی مانند رستوران، آلاچیق و سورتمه ریلی، شما را دعوت به یک گردش کامل می‌کند.

سورتمه ریلی این پارک از جنگل عبور می‌کند و امتحان کردنش جذاب است. در جنگل‌های پارک سیاه‌داران، آهوها هم حضور دارند. سفرتان با حضور آهوهایی که از کنار حصارها به سمت‌تان می‌آیند و از دستتان غذا می‌گیرند، جالب‌تر هم می‌شود. پارک جنگلی سیاه‌داران، بام تالش است و از آن می‌توان منظره شهر را زیر نظر گرفت.

در آخر

لازم نیست با دیدن تصاویر سبز و کوه‌های زیبای کشورهای سوئیس و فرانسه غبطه بخورید. این بار که در شبکه‌های مجازی با یکی از این تصاویر رو به رو شدید، قطعا لبخندی کنایه‌آمیز در گوشه لبتان جای خواهد گرفت و با خودتان می‌گویید، تالش چیزی از آنها کم ندارد. پیشنهاد سفر به تالش را به بی‌میل‌ترین افراد به سفر هم که بدهید، «نه» نمی‌گویند. پس برنامه‌ریزی کنید که تالش برای بهار و تابستان (شاید هم اوایل پاییز) یا هر وقت دیگری که صلاح می‌دانید در انتظار شماست. جنگلی منتهی به دریا، دریاچه و رودخانه‌ها، کوه‌ها و سوغاتی‌ها شما را صدا می‌زنند. جاهای دیدنی تالش را به خاطر بسپارید و برای سفرتان برنامه‌ریزی کنید دوستان!

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

14 دیدگاه

  1. عزیز تولش اودمه هونی می‌گوید

    با درود بر شما بانوی گرامی نیلوفر شهدوست و سپاس از مهر پاینده تان بابت نگاه زیبایتان به تالش و نگارش حقیقت هایی قوم بزرگ تالش ساکن در سرمین دریای کاسپی یا کسپین … باید به شما بگم تالش قومی بسیار کهن که ججغرافیایی بسیار پهناوری را داشته که از روسیه تا بادکوبه یا باکو و ترَ کا که شده ترکیه میشود بدان معنی کرد ترکیده یا خانه ترک خورده و تاوریژ و اردا ول یا اردا بیل یا اردبیل و همه دون یا همدان که لازمه نشست های تخصصی و علمی بابت پرداختن به نام واژه های نام گذاری شده بر این سرزمین بوده و هست و متاسفانه تالش بر دلایل مشخص در حمله مغولاها و حکومت نالایق شاه صفوی و ترکان عثمانی و قاجار این سرزمین تجزیه شده در دو قرار داد گلستان و ترکمان چای و خیلی از دلایل هلی دیگه یی در کلام نیک از شما سپاس که به این قوم پرداختین و نمیدونم اهل و ساکن کجا هستین و ایبنکه ما در تالش دریای کاسپی یا کاسپین داریم که نام واژه واقعی این دریاست

  2. محمد فراهانی می‌گوید

    عزیز جان
    سوییس فقط جنگل و کوه نیست
    ترکیبی از یک سیستم و فرهنگ در کنار طبیعت بکر هست که واقعا بی مثاله

  3. احمدرضا می‌گوید

    در مورد جنگل گیسوم متاسفانه کرم ابریشم باف به اون منطقه حمله کرده و اگه زیر درختان حرکت کنی از سر کله ادم بالا میرن و کابوسی برای خانم ها شده.

    1. عزیز تولش اودمه هونی می‌گوید

      با درود متاسفانه بابت عدم رعایت درست در حل مسایل بهداشتی و ریختن زباله ها توسط خود مسافرها و نبود امکانات بهداشتی در شهر تالش که کمپوست نیاز مبرم این منطقه فوق زیبای طبیعت میباشد و بی خیالی مسولان شهر ما شاهد چنین کرم ها یا فضای زشت هستیم وگرنه هیچ جای سرزمین عزیز ما همانند شمال زیبا نیست این یک حقیقت است با سپاس

  4. م.فصیحی می‌گوید

    سلام دوستان عزیز اگر به منطقه زیبای تالش امدید حتما ابشار ویسادار و اق اولر و ابشار زمرد در روستای حویق و جاده اسالم خلخال رو ببینید در ضمن بهترین زمان برای دیدن تالش اردیبهشت ماه ست!

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      سلام به شما دوست عزیز
      سال نوتون مبارک باشه. خیلی ممنون که به عنوان یه محلی از اون منطقه، این جاها رو به همه معرفی کردین. اتفاقا ما یه مطلب جداگونه در مورد جاده اسالم به خلخال داریم؛ اگه دوست داشتین در مورد اونم نظرتون رو بهمون بگین:
      https://www.alibaba.ir/mag/asalem-to-khalkhal/

    2. عزیز تولش اودمه هونی می‌گوید

      با درود باید به شما و همه طبیعت گران عزیز بگم تالش یک زبان باستانی و ایرانی هست که متاسفانه با توجه به زمان الان بیشتر زبانها در ایران تعریف شده هستند یا از دیگر زبان و لهجه ها وام گرفتند و یا دیگر زبان و لهجه به زبان تالش ما ورود کردند که یکی از این لهجه ها متاسفانه ترکی هست باید توجه داشت انتخاب همه زبانها در هر منطقه و لازمن در زبات تالش در زمان باستان با توجه به منطقه و باورها و خود چگونگی جغرافیایی بوده باید دقت کرد چرا این نوع نام واژه ها برای مناطق انتخاب شده و چه معانیی دارند؟ و ایا کسانی که این نام واژه ها را انتخاب کردند بومی های منطقه بودند یا نه ؟ یا ان زبان و لهجه جزوئ زبان محاوره بومی منطقه بوده یا نه ؟ ویسادار را میشه به زبان تالش گفت که میشه ویسه دور یا ویسه دوو که ویسه بمعنای کشیدن روی زمین بوده باید تحقیق کرد ایا تالشن ساکن در ان منطقه همین معنا را داشتند یا اینکه چه بوده که این ویسا دار در کل یک معنای تالشی دارد .. نکته قابل اهمیت این است اق اولر ایا تاریخ باستانی دارد ؟ که بزرگان نویسنده تاریخ و اساتید زبان شناس قطعن بر این حرف هم فکر هستند نه چنین نبوده چون ما در مورد سرزمینی حرف میزنیم که ان مکان تالش بوده و خاک تالش بوده و قوم تالش بوده پس نمیتواند با لهجه غیر تالش نام گذاری شده باشد ؟؟!!!!! نام واژه باستنای این سرزمین نوئ دی بمعنای ده تازه و سپاس در سپر زمان به ایسپیه کا بوده به معانی خانه های سفید چون قوم تالشان باستان و حتی خود بنده شاهد این هستم تا ۴۰ سال قبل ما تمامی اطراف خانه خود را با اهک توسط یک جارو رنگ امیزی میکردیم که قوم تالشان هم همین طور و وقتی در بلندی یا یک پستی کم قرار میگرفتی یک سرزمین بزرگ را فقز فقز سفید میدیذی و بدین صورت نام گذاری شده به ایسپیه کا و وقتی حمله ترکان به این مناطق و تعقیر زبانی در منطقه تالش و این سرزمین کوهستانی نامش شد اق به معنی سفید و اولر به معنای خانه ها که کاملا مشخص هست از قوم تالش سرقت ادبی شده هست با سپاس

  5. علی می‌گوید

    سلام دوست عزیز
    تالش جایی داره بنام ساحل قرق که کنار دریا و کلبه ها و سوییت های زیادی برای اجاره داره با تمامی امکانات رفاهی و منظره رویایی جنگل در کنار دریا

  6. محمدرضا شهریاری می‌گوید

    با تشکر از تهیه کننده و توصیف زیباییهای تالش،، هموطنان شمالی، علی الخصوص گیلانیهای مهربان جزو بهترین و مهمان داران خوب کشورمان هستند، انشاءالله قسمت بشه ما مشهدی ها هم لذت تنفس هوای لطیف تالش را بچشیم،،،، شهریاری از مشهد

  7. حسن می‌گوید

    سلام تالش واقعا شهر سرسبز و زیبایی هست ولی متاسفانه هتل زیاد نیست ما دوسال پیش آمدیم جایی برای ماندن پیدا نکردیم دوسه تا هتل داره که یکی تعطیل بود واون یکی جا نبود و ویلای شخصی هم کم هست وجوابگوی مهمان نیست مخصوصا عید مجبور شدیم برگردیم لاهیجان بنظر من مخصوصا عید رفتن به تالش اشتباه هست چون اصلا جای مناسب برای ماندن پیدا نمیشه

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      ممنون که این اطلاعات مهم رو با همه به اشتراک گذاشتین 🙂

    2. علی می‌گوید

      سلام دوست عزیز
      تالش جایی داره بنام ساحل قرق که کنار دریا و کلبه ها و سوییت های زیادی برای اجاره داره با تمامی امکانات رفاهی و منظره رویایی جنگل در کنار دریا

    3. مهدی درخشان می‌گوید

      با عرض سلام خدمت دوست گرامی
      اتفاقا تو این دو سال انقدر ویلا برای اجاره اضافه شده که برابری میکنه با ویلاهای مدرن شهرهای مازندران. کافیه تو سایت علی بابا و جاباما و جاجیکا اسم تالش رو سرچ کنین.

    4. عزیز تولش اودمه هونی می‌گوید

      با درود بر شما کاملا حق با شماست ما سرمایه گذار در تالش کم داریم و خود تالشان سرمایه دار علاقه یی به هتل ندارند