یکی از جاهای دیدنی گیلان که به دلیل مسیر پُر از پیچوخمش شهرت دارد، گردنه حیران است. این گردنه در شهر آستارا قرار دارد و هر سال گردشگران بسیاری برای بازدید از آن از سراسر ایران راهی سفر میشوند. اگر میخواهید بدانید گردنه حیران چند کیلومتر است باید بگوییم که این گردنه طولی حدود ۳۵ کیلومتر دارد و در میانه راه آستارا به اردبیل واقع شده است. حالا که میدانید گردنه حیران کجاست و چند کیلومتر است با من راهی سفر به منطقهای در میان جنگل و دره شوید.
در این مقاله از مجله گردشگری علی بابا سفری چند روزه داریم به یک گردنه حیرانکننده که آستارا آن را پرورش داده است. در این مسیر سوار بر تله کابین گردنه حیران میشویم و در روستایی نزدیک گردنه اقامت میکنیم.
گردنه حیران کجاست؟
گردنه حیران در زمستان چگونه است؟
مسیر گردنه حیران از تهران چطور است؟
بهترین فصل برای سفر به گردنه حیران چه فصلی است؟
نگاهی به شرایط کلی منطقه
گردنه حیران مسیری حیرانکننده و تماشایی دارد. این مسیر ۳۵ کیلومتری که در میانه راه جاده آستارا به اردبیل قرار گرفته یکی از جاهای دیدنی آستار است. این گردنه بهعنوان زیباترین مسیرهای ایران شناخته میشود. گردنه حیران در منطقهای ییلاقی قرار گرفته و آبوهوایی کوهستانی دارد.
گردنه به دلیل وجود جنگلی انبوه، درهای عمیق با رودخانهای مرزی و مسیر پُر از پیچوخم شهرت دارد. در یک طرف این گردنه میتوانید جنگلهایی را ببینید که در خاک کشور آذربایجان قرار دارند. اگر نقشههای هوایی را ببینید تازه متوجه تفاوت پوشش گیاهی در این مرز خواهید شد. گردنه حیران یکی از مناطق حفاظتشده استان گیلان است که در نزدیکی اردبیل قرار گرفته و فاصله کمی با آن دارد.
جاهای دیدنی گردنه حیران و جاهای دیدنی اردبیل زیاد است. از جمله این جاهای دیدنی میتوان به روستاهای مختلف اشاره کرد. این روستاها در نزدیکی گردنه قرار دارند و طبیعت بینظیر و آبوهوای عالی باعث شده تا بهترین انتخاب برای اقامتی چند روزه و به دور از گرمای هوا و آلودگی صوتی باشند.
اگر دوست دارید صبحها با صدای پرندهای که به شیشه میزند از خواب بیدار شوید، یکی از خانههای روستایی اطراف گردنه حیران را انتخاب کنید. پنجره را که باز کنید پرنده شاید برود اما نسیم خنک و مه غلیظی صورتتان را نوازش خواهد کرد. این فرصت را از دست ندهید و از چند روز تعطیلات خود نهایت لذت را ببرید.
گردنه حیران کجاست؟
گردنه حیران یکی از جاهای دیدنی آستارا، در مسیر بین آستارا و اردبیل قرار گرفته و در تقسیمات جغرافیایی جزو استان سرسبز گیلان است. این گردنه به سه روستای حیران علیا، حیران وسطی و حیران سفلی تقسیم میشود.
این گردنه در مسیر میان جاده ارتباطی آستارا و اردبیل قرار گرفته، از یک طرف به جنگل و از طرف دیگر هم به درهای نسبتا عمیق میرسد. با این شرایط، گردنه حیران که یکی از جاهای دیدنی آستارا است، دارای موقعیت جغرافیایی خاصی است. از دره کنار این گردنه، رود آستاراچای عبور میکند که یک جورهایی مرز بین ایران و آذربایجان است.
سه روستای ونهبین، حاجی امیر پایین و حاجی امیر بالا از جمله جاهای دیدنی گردنه حیران هستند که در اطراف آن قرار گرفتهاند. این سه روستا دارای اهمیت جغرافیایی و سیاسی زیادی هستند.
آدرس گردنه حیران
جاده اصلی اردبیل به سمت آستارا، ابتدای تونل اردبیل و ۵ کیلومتری شهر آستارا
گردنه حیران روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به گردنه حیران
وقتی وارد گردنه حیران میشوید با تونلهایی از ابر و مه روبرو خواهید شد. این ابر و مه فقط به خاطر رطوبت دریای خزر بوجود آمده و همین موضوع هم باعث جذابیت گردنه حیران شده است. مسیر دسترسی به گردنه حیران یکی از جذابترین مسیرهاست.
مسیری پُر از پیچوخم که از بین جنگلهای هیرکانی میگذرد. مسیری که پُر از سرسبزی و طراوت است و روحتان را تازه میکند. در طول این مسیر میتوانید محلیها را ببینید که مشغول فروش محصولات دستساز و محصولات کشاورزی خود هستند. یکی از اصلیترین این محصولات عسل است.
یکی از بهترین و سادهترین راهها برای دسترسی به گردنه حیران، استفاده از هواپیما است. بهترین مقصد میتواند استان اردبیل باشد چون فاصله کمی تا گردنه دارد. به فرودگاه اردبیل که رسیدید بقیه مسیر را باید رانندگی کنید. از اردبیل تا گردنه حیران حدود ۵۰ دقیقه در راه خواهید بود و باید از شهر نمین عبور کنید.
البته میتوانید این مسیر را رانندگی کنید که اگر بخواهید از تهران بروید حدود ۸ ساعت در راه خواهید بود. یکی دیگر از راهها، رفتن به فرودگاه سردار جنگل رشت با هواپیما است. بعد از اینکه هواپیما به زمین نشست میتوانید با ماشین از بندر انزلی و تالش گذشته و به سمت آستارا و گردنه حیران بروید.
از رشت تا آستارا حدود ۱۸۵ کیلومتر است و حدود ۳ ساعت و نیم در راه خواهید بود. به آستارا که رسیدید کمی استراحت کنید و اگر دوست داشتید در بازار بزرگ آن کمی خرید کنید. بعد از استراحت و خرید حدود ۴۰ دقیقه در راه خواهید بود تا به گردنه حیران برسید. مسیر آستارا تا گردنه حیران فقط ۳۰ کیلومتر است.
فاصله ماسال تا گردنه حیران
یکی از جاذبههای مهم گردشگری و جاهای دیدنی گردنه حیران، مسیر ماسال تا گردنه حیران است. در ماسال میتوانید به ییلاق زیبای «اولسبلنگاه» بروید. ماسال یکی از جاهای دیدنی استان گیلان است که هر ساله از گردشگران زیادی پذیرایی میکند. فاصله ماسال تا گردنه حیران حدود ۱۷۶ کیلومتر است و برای عبور از این مسیر حدود ۲ ساعت و ۳۵ دقیقه در راه خواهید بود.
فاصله اردبیل تا گردنه حیران
یکی از متداولترین مسیرهایی که میتوانید برای رفتن به گردنه حیران انتخاب کنید، مسیر اردبیل است. شهر اردبیل در نزدیکی آستارا قرار دارد و مسافت زیادی از هم ندارند. اگر از جاذبههای گردشگری شهر اردبیل بازدید کردید و میخواستید به یک مکان آرمیده در مه و ابر سفر کنید، گردنه حیران بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.
از اردبیل تا گردنه حیران فقط ۳۶ کیلومتر است و برای طی کردن این مسیر ۲۲ دقیقه در راه خواهید بود. پس فرصت را از دست ندهید و از این مسیر رویایی و زیبا به سمت گردنه بروید.
فاصله تهران تا گردنه حیران
شاید بتوان گفت که بیشترین گردشگری که به گردنه حیران میرود، مسیر تهران را پیشرو خواهد داشت. چه خود تهرانیها و کرجیها و همینطور استانهای میانی کشور باید برای رسیدن به گردنه حیران از تهران عبور کنند. فاصله تهران تا گردنه حیران ۶۳۳ کیلومتر است و برای رسیدن به این مکان زیبا حدود ۷ ساعت و ۳۴ دقیقه در راه خواهید بود. مسیر طولانی است اما آنقدر زیبا هست که اصلا گذر زمان را احساس نخواهید کرد.
معنی گردنه حیران چیست؟
کلمه «حیران» در لغت به معنای «منطقهای احاطه شده با مه و ابر» است. ریشه این کلمه تالشی است و مردم محلی میگویند چون این منطقه بیشتر فصلهای سال، پوشیده در مه و ابر است، نام آن را گردنه حیران گذاشتهاند.
«حیران» در اصل عربی شده کلمه تالشی «هیران» است. «هیر» و «هر» در زبان تالشی به معنای «ابر و مه» و «ان» هم پسوندی برای مکان است. پس هیران میشود «مکانی از ابر و مه».
جالب است که علت وجود مه و ابر در گردنه حیران، مرتفع بودن آن یا ارتفاع آن از سطح دریا نیست. چون این منطقه فقط ۱۵۰۰ متر از سطح دریا فاصله دارد و این میزان فاصله از سطح دریا نمیتواند دلیلی برای وجود این حجم از ابر و مه باشد.
کارشناسان میگویند در واقع علت اصلی این همه مه و ابر در این منطقه، رطوبت دریای خزر است. رطوبت دریای خزر عامل اصلی وجود این میزان از مه و ابر در تمام طول سال است. خزر نعمات خود را به همه استانها و شهرهای اطراف میفرستد که یکی از آنها آبوهوایی مرطوب و مهآلود در شهر آستارا است.
آبوهوای گردنه حیران
آبوهوای گردنه حیران تفاوت آنچنانی با بقیه جاهای استان گیلان ندارد. اینجا حدود ۱۵۰۰ متر از سطح دریا فاصله داشته و دمای هوا ۷ و ۸ درجهای پایینتر است. مه همیشه و در هر فصلی دورتادور گردنه حیران را در بر گرفته و مانند کمربندی سفید و طبیعی این گردنه را سخت در آغوش گرفته است. میزان رطوبت به دلیل وجود جنگل و رود آستاراچای بالاست و میزان بارش هم که بستگی به فصل سال دارد. این گردنه در فصل پاییز و زمستان بیشترین میزان بارش را خواهد داشت.
فصل بهار از اردیبهشت تا پایان تابستان شاید بهترین زمان برای بازدید از گردنه حیران و جاهای دیدنی اردبیل و آستارا باشد. در این فصل هوا خوب و خنک است و میتوانید لحظات خوشی را در میان مه و ابر بگذرانید. در فصل پاییز، درختان جنگل نزدیک گردنه حیران به رنگهای مختلف درآمده و بازی به شدت رنگارنگی را شروع میکنند.
هوا در پاییز سرد است و باید حتما با خودتان لباس گرم ببرید. اما زمستان شاید سردترین زمان باشد. همهجا را برف پوشانده طوری که انگار گردنه حیران زیر لحافی به رنگ سفید به خواب فرو رفته است. من که دلم نمیآید گردنه را از این خواب زمستانی بیدار کنم.
وقتی به گردنه حیران میروید از جادههای مختلف عبور میکنید یا از جاده گردنه حیران تا اردبیل میروید، حواستان به بخشی از مسیر باشد. بخشی از مسیر در فصل پاییز و زمستان به دلیل بارشهای پراکنده باران و برف، لغزنده میشود. پس بهتر است ماشین آفرود داشته باشید.
پوشش گیاهی و زیست بوم جانوری گردنه حیران
پوشش گیاهی گردنه حیران بیشتر شامل درختهای راش، توسکا، افرا، ممرز، بلوط و گردو و فندق است. در این منطقه و وقتی سوار بر تله کابین گردنه حیران میشوید میتوانید جنگل فندقلو را ببینید. این جنگل پوشیده از درختان فندق است.
تفریحاتی که میتوانید در گردنه حیران تجربه کنید
گردنه حیران یکی از جاهای دیدنی آستارا و از جمله مراکز گردشگری استان گیلان است. به همین دلیل هم تفریحات و امکانات زیادی برای این منطقه در نظر گرفته شده که میتوانید از آنها لذت ببرید.
– سورتمه حیران
سورتمه گردنه حیران یکی از تفریحاتی است که میتوانید در این منطقه تجربه کنید. این سورتمه از میان ارتفاعات جنگل نزدیک به گردنه میگذرد و بنابراین از میان طبیعتی زیبا و دوستداشتنی عبور خواهید کرد. سورتمه حیران ۱۵۰۰ متر طول داشته و بهعنوان طولانیترین سورتمه شمال کشور شناخته میشود.
سورتمهسواری در این گردنه تنها یکی از تفریحاتی است که هیجان زیادی داشته و میتواند آدرنالین خون شما را به حداکثر میزان ممکن برساند. من که میگویم حتما آن را تجربه کنید چون با توجه به هیجان و لذتی که دارد لحظههای خوشی را خواهید داشت.
– زیپلاین هیجانانگیز
اگر عاشق هیجان هستید، زیپ لاین گردنه حیران را باید تجربه کنید. در این تفریح جذاب، از یک کابل آویزان شده و با سرعتی باورنکردنی از روی جنگل زیبای این منطقه عبور خواهید کرد. اگر ارتفاع و هیجان پریدن برای شما جذاب است، حتما زیپلاین را امتحان کنید.
– پیست کارتینگ گردنه حیران
پیست کارتینگ یکی دیگر از تفریحاتی است که در گردنه حیران میتوانید تجربه کنید. مسیر کارتینگ این گردنه پیچوخمهای زیادی دارد و همین پیچوخمها هیجان رانندگی در بین منظرهای سرسبز و زیبا را چند برابر میکند. وقتی از پیچوخمهای تند و شیبدار عبور میکنید و نسیم خوش گردنه به صورتتان میخورد تازه متوجه جذابیت رانندگی با سرعت در میان طبیعت خواهید شد.
– ترامپولین
ترامپولین یکی از تفریحات جذابی است که بیشتر بچهها و نوجوانان آن را تجربه میکنند. اما خب من پیشنهاد میکنم در هر سنی که هستید این تفریح را امتحان کنید. هیجان پریدن روی یک تشک بادی، باعث میشود انرژی شما تخلیه شود و شادی در تمام وجودتان بدود.
پیست اسکی روی چمن جنگل فندقلو
در جنگل فندقلو یک پیست اسکی روی چمن راهاندازی شده که میتواند تفریحی جذاب و هیجانانگیز برای کسانی باشد که ورزش اسکی را دوست دارند. در این پیست میتوانید تجهیزات لازم را دریافت کرده و اسکی روی چمن انجام دهید. هیجان این ورزش دست کمی از کارتینگ و رانندگی با سرعت ندارد. پس پیشنهاد میکنم در هر سنی که هستید حتما این ورزش را امتحان کنید.
اینکه بتوانید از بین درختان زیبای جنگل فندقلو عبور کنید و بوی خوش درختان مستتان کند، تجربهای است که هر جایی دستیافتنی نیست. هیجان، نسیم خنک و بوی خوش درختان جنگل ترکیبی است که شاید فقط در جنگل فندقلو قابل تجربه باشد. جنگل فندقلو در گرمترین روزهای فصل تابستان هم خنک و پُر از مه است، همین موضوع جذابیت اینجا را بیشتر کرده و لذت اسکی روی چمن را چند برابر میکند.
تله کابین گردنه حیران
گردنه حیران خیلی زیباست و این زیبایی تا محیط اطراف آن هم ادامه دارد. موقعیت جغرافیایی و ناحیه کوهستانی این گردنه باعث شده تا طبیعتی بکر و دوستداشتنی داشته باشد. تله کابین گردنه حیران در سال ۱۳۹۰ راهاندازی شد.
جالب است که همه کابینها و تجهیزات لازم برای راهاندازی آن از کشور اتریش خریداری شده و به همین دلیل هم کاملا ایمن هستند. وقتی سوار بر یکی از این کابینها میشوید میتوانید تمام گردنه را زیر پاهای خود ببینید. از میان مه و ابر عبور کنید و خنکی مه را روی پوستتان احساس کنید.
تله کابین گردنه که باعث میشود جاهای دیدنی گردنه حیران را زیر پاهای خود داشته باشید، یک مسیر ۱۵۰۰ متری است. این تله کابین حدود ۱۷۲۰ متر از سطح دریا فاصله دارد و در امتداد آن محیطی کوهستانی با منظرهای باورنکردنی انتظار شما را میکشد. یکی از جاهایی که از داخل تله کابین میتوانید ببینید، قلعه گور بابک است که به آن قلعه شیندان میگویند. این قلعه متعلق به دوره ساسانی است و در خاک آذربایجان قرار دارد.
امکانات رفاهی گردنه حیران
با توجه به اهمیت گردنه حیران بهعنوان یکی از جاهای دیدنی آستارا و استان گیلان، امکانات رفاهی کاملی در این منطقه وجود دارد. از جمله این امکانات رفاهی میتوانم به سرویس بهداشتی، نمازخانه، اقامتگاه، آلاچیق، محلی برای کمپ زدن و هتل برای اقامت اشاره کنم.
گشتی در جاهای دیدنی مسیر گردنه
در نزدیکی گردنه حیران جاهای دیدنی زیادی وجود دارد که شامل جنگل و روستاهای کوچک و بزرگ هستند. هر کدام از این مکانها یکی از جاهای دیدنی گردنه حیران و آستارا هستند که باید آنها را ببینید.
جنگل فندقلو
نرسیده به تونل گردنه حیران یک مسیر فرعی هست که به جنگل فندقلو میرسد. از اسمش پیداست، در این مسیر که قرار بگیرید به جنگلی میرسید که از درخت فندق پوشیده شده. فندقلو به گردنه حیران نزدیک است و بهعنوان یکی از جاهای دیدنی گردنه حیران شناخته میشود.
وقتی به گردنه رفتید و همه تفریحات را انجام دادید، نوبت آن است که یک نیم روزی را صرف گشتن در جنگل فندقلو کنید. این جنگل به دلیل وجود درختان، همیشه خنک و مهآلود است حتی در روزهای گرم و شرجی تابستان. یکی از تفریحاتی که در این جنگل میتوانید تجربه کنید، اسکی روی چمن است. از میان درختها عبور کرده و بوی خوش درختان فندق را با تمام جان استشمام کنید.
دشت بابونه
یکی از زیباترین اتفاقاتی که در فصل بهار و تابستان در گردنه حیران شانس دیدن آن را دارید، دشت بابونه است. وقتی از گردنه حیران به سمت جنگل فندقلو میروید باید کمی مسیر را ادامه دهید تا به یک دشت پُر از بابونه برسید.
برای رسیدن به این دشت باید کمی پیادهروی کنید پس صبور باشید تا فرشی از بابونههای زیبا را ببینید که دشتی بزرگ را پُر کردهاند. در این دشت هر طرف که سرتان را برگردانید گلهای بابونه را میبینید که خودشان را به دست باد سپردهاند و رقصکنان برای خودشان زندگی میکنند. اگر خواستید از میان دشت عبور کنید و عکسی بگیرید حواستان باشد گلها را لگد نکنید، بگذارید آنها همانقدر زیبا باقی بمانند.
روستای حیران
روستای حیران از جمله جاهای دیدنی آستارا و گردنه حیران است که طبیعتی بکر و دستنخورده دارد. بیشتر گردشگران هدفشان رسیدن به گردنه است و از جاهای دیدنی اطراف گردنه که خود یک پا جاذبه گردشگری است، اطلاعی ندارند.
روستای حیران یکی از روستاهای نزدیک به گردنه حیران است که از یک طرف به آستارا و از طرف دیگر به اردبیل میرسد. این روستا به ۳ بخش حیران علیا، حیران وسطی و حیران سفلی تقسیم میشود. در این روستا ویلاهای زیادی ساخته شده که میتوانید در بعضی از آنها اقامت داشته باشید.
روستای کشفی
کشفی یکی از روستاها و جاهای دیدنی گردنه حیران است که در فاصله ۲۲ کیلومتری از این گردنه قرار گرفته و طبیعتی واقعا زیبا دارد. این روستا یکی از بهترین انتخابهای شما برای طبیعتگردی و استراحت چند روزه خواهد بود. روستای کشفی آبوهوای معتدل و خنکی دارد. حتی در فصل تابستان هم باید با خودتان لباس گرم ببرید، شاید باران بزند و هوا منقلب شود.
دهکده گردشگری حیران
دهکده گردشگری حیران که در گردنه کوه قرار گرفته دارای امکانات تفریحی فوقالعادهای است که یکی از آنها تلهکابین حیران است. در این دهکده امکانات کاملی شامل رستوران، کلاه فرنگی، حمام، سرویس بهداشتی، امکانات رفاهی و تفریحی زیادی وجود دارد.
مسافران و گردشگران میتوانند در این دهکده توریستی اقامت داشته باشند. در این منطقه هتل، اردوگاه گردشگری و خانههایی برای اجاره وجود دارد که میتواند بهترین محل برای اقامت شما باشد. اگر اهل کمپینگ هستید یکی از بهترین انتخابهای شما میتواند دهکده گردشگری حیران باشد.
پارک ملی هیرکان
پارک ملی هیرکان یکی دیگر از جاهای دیدنی گردنه حیران است. یکی از مهمترین ویژگیهای گردنه حیران قرارگیری آن در نقطه مرزی است. در یک طرف جاده میتوانید جنگلی انبوه را ببینید که در واقع پارک ملی هیرکان بوده و در کشور آذربایجان قرار دارد.
این پارک ملی وسعتی حدود ۴۰۳۵۸ هکتار داشته و در سال ۲۰۰۴ توسط ریاست جمهوری آذربایجان افتتاح شده است. این پارک ملی منبعی بزرگ از پوشش گیاهی و جانوری متعدد است. به دلیل وجود ویژگیهای خاص، پیشنهاد شد که این پارک ملی به ثبت جهانی برسد و در نهایت نیز در سال ۲۰۱۹ میلادی پارک ملی هیرکان در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
قلعه شیندان (گور بابک)
شیندان یک قلعه تاریخی و مرتفع در مرز ایران و جمهوری آذربایجان است که بر بلندای کوه شیندان قرار دارد. این قلعه از جمله مهمترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی گردنه حیران است. سابقه قلعه گور بابک به دوره ساسانی و قبل از اسلام برمیگردد.
این قلعه در ارتفاع ۱۸۵۰ متری بر فراز کوه شیندان در جاده آستارا به اردبیل ساخته شده است. شیندان به معنای «محل نور» است و در آنجا آتشکدهای قرار داشته. از جمله اتفاقات مهم قلعه شیندان میتوانم به قیام حمزه خان تالشی (حاکم آستارا) اشاره کنم. این قیام در زمان شاه عباس صفوی اتفاق افتاده و حاکم اردبیل به مدت ۹ ماه قلعه را محاصره کرده بود. در آخر هم حمزه خان تالشی با کشتی به شیروان متواری شد.
روستای مشند گردنه حیران
یکی دیگر از روستاهایی که در نزدیکی گردنه قرار گرفته و از جاهای دیدنی گردنه حیران است، روستای مشند در فاصله ۱۵ کیلومتری است. اینجا محیطی بکر و جنگلی دارد و هر طرف که سرتان را برگردانید سرسبزی و طبیعتی زیبا را خواهید دید. در روستای مشند میتوانید چند روزی را دور از هیاهوی شهر و در آرامش بگذرانید.
شرایط جاده گردنه حیران
جاده گردنه حیران در ۶ ماهه اول سال شرایط خوبی دارد و میتوانید با ماشینهای معمولی هم این مسیر را طی کنید. اما خب در ۶ ماهه دوم سال بهتر است از خودروهای آفرود یا شاسیبلند استفاده کنید. با توجه به اهمیت این منطقه برای گردشگری استان گیلان و شهر آستارا، اقدامات زیادی برای بهبود شرایط جاده انجام شده که اکثر آنها در همین چند سال قبل بودهاند.
تجربه رانندگی در گردنه حیران چطور است؟
یکی از جذابیتهای گردنه حیران، رانندگی در مسیر جاده است. همانطور که اشاره کردم این جاده همیشه ابری و مهآلود است و به همین دلیل هم ممکن است دید خوبی نداشته باشید. همین موضوع عامل اصلی خیلی از تصادفاتی است که در این گردنه رخ میدهد.
بیشتر تصادفها به خاطر لغزندگی جاده و وجود پیچهای خطرناک است. اگر پیچوخم زیاد جاده، لغزنده بودن آن و مه را در نظر بگیریم، در واقع میتوان گفت که مسیر گردنه حیران یکی از مسیرهای خطرناک برای رانندگی است.
مسیر جاده حیران از میان جنگلهای هیرکانی میگذرد و میتوانید در هر فصلی از سال زیباییهای این منطقه را به چشم ببینید. مناظر سرسبز، پیچهای تند و سرعت همه آن چیزی است که از یک جاده میخواهم. گردنه حیران برای من منطقهای حیرانکننده است که همه زیباییهای دوستداشتنی من را در خود جای داده است.
دمای هوا در این گردنه در روزهای سرد سال به حدود ۱۱ درجه سانتیگراد میرسد و روزهایی هست که یخبندان و کاهش شدید دما را خواهید دید. پس بهتر است حتی اگر از ماشین پیاده نمیشوید، با خودتان لباس گرم ببرید. در کنار جاده محلیهایی هستند که عسل جنگلی و عسل کوهستان میفروشند. عطر و طعم این عسل را باید خودتان امتحان کنید تا باورتان شود چه فرقی با عسلهای کارخانهای دارد.
بهترین زمان بازدید از گردنه حیران
دمای هوا در زمستان گردنه حیران به کمتر از ۱۱ درجه سانتیگراد میرسد و بنابراین شاید سفر برای بعضی از گردشگران سخت باشد. سرمای هوا طاقتفرساست و مانند یک نیزه تیز به جانتان فرو میرود. پس باید با خودتان به اندازه کافی لباس گرم ببرید. فصل بهار و تابستان اما بهترین فصل برای بازدید از گردنه حیران است.
شرایط آبوهوایی فوقالعاده است و همهجا را گلهای وحشی و درختان تنومند سرسبز پُر کردهاند. دشت بابونه بهترین و زیباترین جایی است که میتوانید در فصل بهار و تابستان به دیدن آن بروید. البته این دو فصل کمی شلوغ هستند چون اکثر گردشگران در تابستان و بهار به حیران میروند. من که پیشنهاد میکنم فصل پاییز را برای سفر انتخاب کنید، درختان جنگل نزدیک به گردنه در پاییز فستیوالی از رنگها را اجرا میکنند.
اقامت در گردنه حیران
در دهکده تفریحی گردنه حیران امکانات رفاهی خیلی خوبی وجود دارد. یکی از این امکانات، خانهها، اقامتگاهها و هتلهایی است که برای گردشگران ساخته شدهاند. اگر به دنبال لذت هر چه بیشتر هستید، پیشنهاد میکنم به جای اجاره هتل و خانه، در دامنه چادر بزنید.
صبح که از خواب بیدار شوید و زیپ چادر را باز کنید با صحنهای عجیب و جذاب مواجه خواهید شد. مه و ابر دورتادور شما را گرفته و وارد چادر میشود. این همان چیزی است که من از سفر به جایی مثل گردنه حیران میخواهم.
نکات بازدید از گردنه حیران (سختی های گردنه حیران)
گردنه حیران هوای مطبوع و خنکی حتی در تابستان دارد و ممکن است گهگداری باران بزند. پس شاید بهتر باشد با خودتان یک شال داشته باشید. فصل پاییز و زمستان اینجا خیلی سرد میشود و دمای هوا به زیر ۱۱ درجه سانتیگراد میرسد. برای همین هم خیلی از گردشگران این فصل را برای سفر انتخاب نمیکنند. اما حیران زیباییهایی در پاییز و زمستان دارد که شما را شگفتزده و حیران خواهد کرد.
جاده آسفالته است و نیازی نیست نگران گیر کردن در میان گِلولای باشید. اما خب در هر صورت باید احتیاط کنید چون مسیر گردنه یکی از مسیرهای پُر پیچوخم است که پیچهای تندی دارد و به خاطر مه هم که مسیر خوب دیده نمیشود. بارش باران جاده را لغزنده میکند و وجود شیب آن را خطرناک خواهد کرد.
ممکن است کنترل خودرو را از دست بدهید. وجود مه باعث میشود تا فاصله خیلی کمی را تسلط داشته باشید که همین موضوع رانندگی در گردنه حیران را خطرناکتر هم خواهد کرد. خلاصه که سعی کنید با سرعت پایین و با احتیاط رانندگی کنید تا از زیباییهای این منطقه لذت ببرید.
چرا باید به گردنه حیران سفر کنید؟
یکی از جذابیتهای منحصربهفرد گردنه حیران که آن را خاص کرده، وجود مه و ابر است. در بیشتر سال مه این منطقه را فرا گرفته و تا بیخ دماغتان میآید. حتی میتوانید ذرات نم و شبنم را که روی صورتتان مینشیند حس کنید.
یک طرف جنگل، یک طرف درهای که مهمترین رود مرزی ایران از آن میگذرد، این منطقه را به جایی رویایی تبدیل کرده است. هوا اینجا همیشه خنک و مطبوع است و میتوانید تابستان خوشی را در آن بگذرانید. تپههای سرسبز، گلهای وحشی، دریایی از ابر و مه و دشتی از گلهای بابونه و جنگلی از درختان فندق فقط بخش کوچکی از زیباییهای اطراف این گردنه هستند. تا با چشمان خودتان نبینید باورتان نمیشود که اینها واقعی هستند.
سلام.از اردبیل بخواهیم بریم آستارا، کدوم مسیر از نظر جاذبههای طبیعی بیشتری داره؟گردنه حیران یا جاده خلخال اسالم؟ با تشکر
گردنه حیرانم آرزوست
حیران در ترکی به معنی کسی است که هاج و واج مونده است. به دلیل زیبایی زیادی که این گردنه داشت، ملت از دیدنش مبهوت می موندن.
حیران یک اسم عربی شده از هیران است . هیر در زبان تالشی به معنی ابر و مه و ان به معنای مکان است .
اسم تالشیه
زنده باد تالش بزرگ استان گیلان
حیران ازربایجاندی صد ور در صد ترک تا خود تا تالش و انزلی از اولم جزو استان اردبیل بوده بعدا جدا شده
استارا یا اردبیل همه ملک ایران است متاصفانه دوستان بی خودی مرز بندی میکنند اگر جوانی در هرجا ی ایران بی کار باشد این مشکل تمام ایران است خدا کنه کار باشه حال کجایی هستی مهم نیست ضمنا خواهش میکنم در بهار سر به استان کردستان بزنید باور کنید ابشارها
و چشمه ها درختان و سرسبزی این استان کمتر از شمال نیست
یاشاسین آستارا
حیران متعلق به آستارا و آستارا متعلق به گیلان هست و خواهد بود اگر اردبیل پیشرفت داشت این همه جوونا بیکار اردبیلی در اقصی نقاط کشور پراکنده نبودن. ما خواهان الحاق شهرستان خلخال به گیلان عزیزمان نیز هستیم
درسته . اگه اردبیل خیلی جای خوبی برای پیشرفت بود ، تموم افراد اردبیلی تو رشت و جاهای مختلف استان گیلان کار نمیکردن. ما خواستار الحاق خلخال به استان گیلان هستیم . خلخال برای استان گیلانه
درود به شرفت
اگر آستارا به استان اردبیل (طبق تقسیمات کشوری قبل از سال ۱۳۳۹) الحاق بشود چند برابر الان پیشرفت میکند و چون تنها بندر اردبیل میشود، حتماً به منطقه آزاد تبدیل تبدیل خواهد شد… به امید پیشرفت آستارا
ما حیرانی ها از قوم بزرگ تالش هستیم و خودمان را متعلق به گیلان و ایران میدونیم ، خدا نکنه که جزوی از اردبیل باشیم ، پیشرفت تون رو هم دیدیم والا از دست کارگرانی که از اردبیل میان اینجا دنبال کار میگردن آسایش برامون نمونده بعد حرف از پیشرفت میزنید ، شما کاری به ما نداشته باشید بهتره ،
آستارا از اونجایی پیشرفت کرد که بازارچه آستارا باز شد و کل بازار رو اردبیلی ها خریدن و هم فروشنده ها اردبیلی ها شدن و هم خریدارا که یک زمانی آستارا در اردبیل مطرح شد بخاطر بازارش بود و بین افراد آگاه تر هم مطرح بود که جنس از خودِ اردبیل و تولیدی ها اردبیل به بازار آستارا ( توسط فروشنده های اردبیلی) وارد میشه و دوباره به اردبیلی ها فروخته میشه و این حجم مسافرا که همیشه هم جمعه به آستارا عازم میشن باعث شد سایر کسبه های آستارا هم رشد کنن و خیابان کشی بشه و صرافی و پاساژ و صاحل درست و حسابی داشته باشه و پیشرفت کنه ، الان هم که آستارا مطرح شده به خاطر اردبیل بوده نه گیلان ، گیلان همان مردم شهرستان های خودشو بتونه از بودجه های ناچیز راضی کنه کافیه و نمیخواد برای آستارا تصمیم بگیره . از طرفی خلخال هم هیچ سودی برای اردبیل نداشته و بهتره جزو گیلان باشه . به امید پیشرفت کشور
درود به شرفت با وجود