لایپ زیگ یکی از آن شهرهای آلمان است که گردشگران در وهله اول به آن فکر نمیکنند. آنها اکثرا در سفر به آلمان تمایل دارند به برلین، مونیخ یا هامبورگ بروند. به همین دلیل لایپ زیگ الماسی پنهان در آلمان است. البته به کار بردن کلمه پنهان این روزها برای لایپ زیگ چندان درست نیست ولی میتوانیم همچنان لایپ زیگ را گوهری در کشور آلمان بنامیم. به دلایل مختلفی لایپ زیگ یکی از شهرهای مهمی در آلمان شده است که بسیاری از مردم جهان آن را ستایش میکنند. ولی حتی این ستایشگران شهر لایپ زیگ هم علت اصلی مهم شدن آن را نمیدانند.
یکی از دلایلی که سبب مهم شدن لایپ زیگ شده، دیوار برلین و کمونیسم است. کمی عجیب است، مگر نه؟ شاید نتوانید تصوری از تاثیرگذاری این شهر بر سراسر اروپا داشته باشید. در سال ۱۹۸۹، لایپ زیگ نقش بسیار مهمی در سقوط کمونیسم در اروپای مرکزی و شرقی، فروپاشی دیوار برلین و اتحاد آلمان داشته است.
لایپ زیگ از لحاظ تاریخی یکی از ثروتمندترین شهرهای آلمان و قطب هنری و فرهنگی در آلمان بود. اما پس از جنگ جهانی دوم و جدایی متعاقب آن و تفکیک آلمان به آلمان شرقی و غربی، به سرعت از ثروت و اهمیت این شهر کاسته شد.
لایپ زیگ پس از جنگ جهانی دوم
پس از جنگ جهانی دوم، بسیاری از شهرهای آلمان ساختمانهای تاریخی قدیمی که بیشتر آنها در جنگ ویران شده بودند را تخریب کردند و ساختمانهای جدید با ظاهری زیبا جایگزین آنها شدند. از نظر اقتصادی این کار کاملا معقول بود. ساختن ساختمان جدید با استفاده از مصالح جدید بسیار ارزانتر از بازسازی آن معماریهای قدیمی بود. ساختمانهایی که جدید ساخته شدند بسیار زیبا و بر اساس معماری مدرن بودند. اما قدمت و هنر معماری بناهای قدیمی را نداشتند.
در این جریان ساخت و سازها لایپ زیگ عقب ماند؛ میزان ثروت لایپ زیگ در حدی نبود که هزینه ساخت بناهای جدید را بپردازد. به همین دلیل بناهای ویران شده قدیمی در این شهر همان گونه باقی ماند. پس از سقوط دیواربرلین و کمونیسم در آلمان شرقی، این شهر ثروتمندتر شد. لایپ زیگ اشتباه سایر شهرهای آلمان را تکرار نکرد و به جای تخریب بناها، آنها را بازسازی کرد. به همین دلیل اکنون لایپ زیگ یکی از زیباترین شهرهای آلمان است.
لایپ زیگ شهری زیبا در آلمان، یکی از پرطرفدارترین کشورها برای گردشگران در اروپا، است. اما به نظر میرسد که هنوز خوب شناخته نشده است.
بخشی از تاریخچه لایپ زیگ
هنگامی که کشور آلمان به دو بخش آلمان شرق و غرب تقسیم شد، شرق توسط نیروهای اتحاد جماهیر شوروی اشغال و اداره میشد و جمهوری دموکراتیک آلمان نام گرفت در حالیکه غرب توسط نیروهای متفقین (ایالات متحده، انگلیس و فرانسه) اشغال و جمهوری فدرال آلمان نامیده شد.
حکومت در شرق، کمونیستی و مخالف سرمایهداری بود و سیستم اقتصادی سختگیرانهای داشت. ولی از سوی دیگر غرب توسط نیروهای متفقین شکوفا شد. در واقع آلمان به دو بخش کاملا متفاوت نه فقط از نظر حکومت و رهبری حتی از نظر انسانی، تقسیم شد. نماد این جدایی دیوار برلین بود. به طوریکه افرادی که سعی داشتند از شرق به غرب فرار کنند توسط مین یا نگهبانان کشته میشدند. خانوادههایی که در دو بخش آلمان زندگی میکردنند با یک دیوار از هم جدا شدند و بعضی از آنها هرگز تا پس از تخریب دیوار برلین و یکی شدن آلمان شرقی و غربی، نتوانستند همدیگر را ببینند.
لایپ زیگ یکی از دلایل مهم و اصلی در سقوط دیوار برلین بود. این اتفاق ناشی از سرسختی، روحیه همکاری و اشتیاق به عدالت اجتماعی است که امروز هم در میان مردم این شهر میبینید.
چگونه لایپ زیگ به اتحاد آلمان کمک کرد؟
سال ۲۰۱۹ سی امین سالگرد سقوط دیوار برلین است که لایپ زیگ نقش اساسی را در آن بازی کرد و در نهایت نماد اتحاد آلمان تبدیل شد. نقش لایپ زیگ آن چنان حیاتی بود که به آن لقب «شهر قهرمان» را دادند.
قبل از سال ۱۹۸۹ (پس از جنگ جهانی دوم)، آلمان به گونهای به دو بخش تفکیک شده بود که افرادی در شرق زندگی میکردند و آنهایی که در غرب ساکن بودند، زندگی کاملا متفاوت و جداگانهای داشتند.
در آلمان غربی ثروت، آزادی به حالت کاملا پایداری وجود داشت ولی در آلمان شرقی تصویر کاملا متفاوت بود. در لایپ زیگ آثار جنگ همه جا دیده میشد و از آزادی و دموکراسی هیچ اثری نبود. و این دلیل شد تا زنگ عدالت اجتماعی لایپ زیگ به صدا درآید. در سپتامبر ۱۹۸۹، هر دوشنبه اجتماعاتی در کلیسای سنت نیکلاس برگزار میشد، و با گذشت هفتهها، تمام شهر در این اعتراض مسالمتآمیز درگیر شدند تا خواستار آزادی و حقوق برای همه مردم آلمان شرقی شوند.
ظاهرا این اجتماعات به حدی گسترده بودند که دیگر نمیشد از آنها چشمپوشی کرد، بهویژه که مردم لایپ زیگ از آزادیهایی که آلمان غربی از آن برخوردار بودند آگاهی داشتند. در واقع «قدرت دانش» در لایپ زیگ نقشآفرینی کرد.
طی چند هفته، تعداد معترضین افزایش یافت و در نهم اکتبر ۱۹۸۹، تظاهراتهایی که با تنها صدها نفر آغاز شد، به تظاهرات هزاران نفری تبدیل شد. بهطوریکه حدود ۷۰ هزار نفر در آگوستوسپلاتز (در مرکز لایپ زیگ) جمع شده و خواستار آزادی شدند. این تعداد در طول دو هفته بعد به ۳۲۰ هزار نفر رسید. جنبش آزادیخواهی بعد از تاریخ ۹ اکتبر ۱۹۸۹ قدرت گرفت و آنقد چشمگیر بود که حتی توجه جهانیان را به خود جلب کرد. این گستره اعتراضات رهبران و نیروهای امنیتی را غافلگیر کرد و مراحل سقوط جمهوری دموکراتیک آلمان آغاز شد. و دقیقاً یک ماه بعد در نهم نوامبر ۱۹۸۹ دیوار برلین سقوط کرد.
قدرت و اراده لایپ زیگ الهام بخش اعتراضات دیگر و بیداری عمومی در اروپا و سقوط دیوار برلین، در نهایت منجر به تضعیف و فروپاشی نهایی کمونیسم در مرکز و شرق اروپا شد.
لایپ زیگ جواهر ناآشنای آلمان
همانطور که دیدید، لایپ زیگ تنها یک شهر زیبا نیست. آنقدر تاریخ و رشادت در این شهر وجود دارد که بازدید از آن را مهمتر و جالبتر میکند. بدون تردید لایپ زیگ یک جواهر گرانبها و ارزشمند است.
لایپ زیگ با بیش از ۱۵۶۰۰ اثر تاریخی، پایتخت آثار تاریخی آلمان است. باخ، گریگ، کافکا، لایب نیتس، نیچه، واگنر و زتکین از شخصیتهای مهمی هستند که در لایپ زیگ زندگی یا کار میکردند. امروزه هنوز لایپ زیگ مهمترین شهر موسیقی آلمان و شاید اروپا به حساب میآید. علاوه بر آن، بهعنوان یک شهر نمایشگاه تجاری، شهر فرهنگ و کلانشهر صنعتی هم شناخته میشود.
لایپ زیگ یک شهر زیبا و پر جنبوجوش و مکانی عالی برای گردشگری با ساختمانهای تاریخی و گالریهای بسیار جذاب است، به علاوه ارزانتر از سایر نقاط مانند مونیخ یا هامبورگ است. اگر دوست دارید از تاریخ و گذشته این شهر قبل از اتحاد آلمان اطلاعات داشته باشید، در بازدید از لایپ زیگ به انجمن تاریخ معاصر یا موزه Stasi Bunker سر بزنید.
من درباره جنگ ناپلئون با روسیه و پروس در لایپزیگ به دنبال اطلاعات بودم که وارد این سایت شدم اما خوشبختانه به اطلاعات بسیار گرانبهایی دست یافتم و خیلی از این مطالب خوشم آمد.
متشکرم