اگر جاده فیروزکوه را برای سفر به مازندران انتخاب کرده باشید، حتما با گردنه گردوک و جذابیتهای آن آشناید. مه غلیظ زمستانی و هوای خنک تابستانی، آش دوغ لذیذ، جاده پرپیچوخم و خطوط ریل راهآهن از کدوگ یک روستای دیدنی ساخته است. با ما در علیبابا همراه باشید تا با گردنه گدوک بیشتر آشنا شویم.
گدوک کجاست؟
گدوک روستایی در استان فیروزکوه است که درست در مرز مازندران و تهران واقع شده است. این روستا بهلحاظ طبیعی و فرهنگی قرابت و نزدیکی زیادی با استان مازندران دارد ولی علیرغم همه شباهتهای فرهنگی و طبیعی از توابع استان تهران محسوب میشود.
گدوک ۲۲۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و همین ارتفاع باعث شده است که این روستا در تابستان هم آبوهوای خنک و دلچسب داشته باشد.
یکی از ویژگیهایی که روستای گدوک را معروف کرده است، گردنه و تونل گدوک است. گردنه گدوک که از معروفترین قسمتهای جاده فیروزکوه است، یکی از نقاط پرطرفدار مسافران مسیر تهران-مازندران است.
مه مهمان همیشگی این گردنه است و اگر شانس داشته باشید در تابستان هم نم و خنکی هوا را در این گردنه تجربه خواهید کرد.
معمولا مسافران این مسیر برای لذتبردن از طبیعت زیبای منطقه دقایقی را در این گردنه توقف میکنند و در دل ارتفاعات البرز مرکزی خستگی در میکنند.
دومین ویژگی مهم و معروف روستای گدوک این است که در مجاورت خطوط راهآهن سراسری قرار دارد. اطراف این روستا پر از پلها و تونلهایی است که برای رفتوآمد واگنهای مسافربری و باربری ساخته شده است. این پلها و تونلها جلوه خاصی و زیبایی به روستا بخشیده است. علیالخصوص تونل معروف گدوک به پل ورسک ختم میشود.
چه موقعی برای سفر به گدوک بهتر است؟
ازآنجاییکه هوای گدوک در زمستان بسیار سرد و همهجا پوشیده از برف و یخ است، بهترین زمان برای سفر به این منطقه اواسط بهار و تابستان است.
آدرس گدوک در گوگل مپ
چطور به گدوک برسیم؟
برای رسیدن به گدوک باید حدودا ۲ساعت و ربع از تهران بهسمت مازندران برانید. از اتوبان شهید زینالدین وارد آزادراه پردیس شوید و از خروجی فیروزکوه خارج شوید تا وارد این جاده شوید. بعد از طی ۱۶۶ کیلومتر به گدوک خواهید رسید.
جاذبه های گدوک و اطراف آن
پل ورسک
جذابترین دیدنی اطراف گدوک پل ورسک است. نمیشود از این منطقه گذر کنید و پل ورسک را نبینید. پل ورسک، یکی از پلهای معروف جهان و از مهمترین جاذبههای تاریخی شمال ایران است.
ارزش تاریخی پل ورسک بهخاطر نقش پراهمیت آن در پیروزی ارتش متفقین بر قوای آلمانی در جنگ دوم جهانی است. به همین دلیل این پل به پل پیروزی معروف شده است.
پل ورسک حدودا ۷۴ سال پیش و توسط مهندسان دانمارکی احداث شده است تا دو کوه منطقه را بهم متصل کند. دهنه پل ورسک ۶۶ متر است و هنوز هم استفاده میشود. پل ورسک در کتاب گینس، در رده پلهای با بیش از ۶۱متر به ثبت رسیده است.
اگر مسافر قطارهای مسافربری تهران گرگان یا ساری مشهد باشید، این شانس را خواهید داشت که از روی این پل جذاب رد شوید و منظره بینظیر زیرپایتان را هنگام عبور قطار از روی پل تماشا کنید.
قبل از رسیدن به پل ورسک باید از تونل معروف گدوک رد شوید که طولانیترین تونل منطقه است. نکته جالب درباره تونل گدوک مهندسی آن است. در مسیر این تونل هیچگونه انحنا نخواهید دید. بهنحویکه اگر ابتدای تونل بایستید میتوانید بهسادگی انتهای آن را ببینید.
کاروانسرای گدوک
یکی از آثار تاریخی جذاب گدوک، کاروانسرای گدوک است. این کاروانسرا بیش از ۳۹۷ سال عمر دارد و تاریخ ساخت آن به دوره صفویه میرسد. این کاروانسرا به دستور شاه عباس و درست در منطقهای که نادر شاه افشار ترور شد، بنا شد.
اما صبر کنید! این کارونسرا یک حادثه تاریخی جالب دیگر را هم به خودش دیده است. درست زمانی که پهلوی اول تنها چهل روز داشت، مادرش مجبور به مهاجرت به تهران شد. در سرمای هوای گدوک، نوزاد چهل روزه از شدت سرما و بیماری یخ میزند و مادرش فکر میکند که او مرده است و او را در این کارونسرا که البته در آن زمان اصطبل شده بود، دفن میکند.
گرمای فضولات حیوانات کارونسرا باعث میشود جان نوزاد نجات پیدا کند و آینده سیاسی ایران تغییر کند.
البته بخش بزرگی از کارونسرا اکنون تخریب شده است و چیز زیادی از این کارونسرا باقی نمانده است. کارونسرای گدوک در ردیف آثار ثبت ملی ایران است.
روستای دوگل
روستای دوگل، از توابع شهرستان سوادکوه استان مازندارن است. این روستا بین دو روستای شوراب و گدوک قرار دارد و یکی از محورهای مهم مواصلاتی راهآهن ایران است.
گدوک و روستاهای اطراف آن، ازجمله دوگل نقاطی است که پوشش جنگلی و طبیعت سرسبز مازندران از آنجا شروع میشود. از طرفی، فاصله چندانی با تهران ندارد و میتوانید تنها با دو ساعت رانندگی به آن برسید و نفسی تازه کنید.
دوگل علاوه بر پوشش طبیعی، یک جاذبه مهم هم دارد. سه خط طلا، بخشی از شبکه راهآهن سراسری است که از دوگل میگذرد. اما جاذبه این بخش از شبکه ریلی چیست؟
شکل خاص و کمنظیر راهآهن دوگل که سه دور محور کوه دور میزند و سه پل بر سر راه این خطوط ریلی به موازات یکدیگر احداث شده است، باعث شهرت سه خط طلا شده است. اگر سوار قطارید بههیچوجه تماشای منظره محدوده ایستگاههای گدوک، دوگل، زیرآب و شیرگاه را از دست ندهید. در واقع از بعد از ایستگاه فیروزکوه باید منتظر تماشاییترین مناظر سر راه مسیر قطار در ایران باشید.
بخش شوراب
یکی دیگر از دیدنیهای اطراف گدوک، روستای زیبای شوراب است. این روستا بهخاطر طبیعت زیبا، مه غلیظ و همیشگی و قرارگیری در مسیر محور راهآهن ایران معروف شده است.
اگر به دیدن روستای شوراب رفتید، حتما به تماشای چشمه آبشور و آبشار شوراب بروید. آبشار شوراب یکی از منحصربهفردترین آبشارهای منطقه است که بهخاطر بستر گوگردی آن، به رنگ قرمز در آمده است. این آبشار درست پایین دست رودخانه و در کنار ریل آهن واقع شده است.
خوراکیهایی که منتظر ماست
معروفترین غذای منطقه گدوک لبنیات محلی است. لبنیات محلی فیروزکوه، مخصوصا دوغ آن شهرت و طرفدار زیادی میان مسافران و رهگذران همیشگی جاده فیروزکوه دارد. با گذر از جاده فیروزکوه میتوانید فروشندگان محلی را ببینید که محصولات خانگی لبنی خودشان را به مسافران میفروشند.
علاوه بر محصولات لبنی، اگر گذرتان به جاده فیروزکوه افتاد، آش دوغ گدوک را از دست ندهید. اکثر رستورانهای جاده فیروزکوه مخصوصا در فصل زمستان آش دوغ میفروشند. فکرش را بکنید. ترکیب هوای خنک و مه دلپذیر جاده با آش دوغ بینظیر گدوک که طعمش حتما حالتان را جا میآورد.
نام گدوک و منطقه سوادکوه و فیروزکوه با راهآهن و تاریخ حملنقل ریلی گره خورده است. این منطقه زیبا و کوهستانی علیرغم جاذبههای طبیعی، شاهد حوادث تاریخی بسیار مهمی بوده و بارها باعث تغییرات بزرگی در ایران و جهان شده است. این بار که از فیروزکوه و سوادکوه میگذرید، بهسادگی از این منطقه رد نشوید.
سلام بسیار عالی
خدا قسمت کنه همیشه بیام
البته من اهل شیراز هستم و دوست دارم شما هم به شیراز سفر کنید