کلیسای نوتردام

کلیسای نوتردام پاریس؛ لمس تاریخ فرانسه

اگر می‌خواهید با جاهای دیدنی پاریس آشنا شوید، باید بدانید یکی از اولین جاذبه‌های مهم این شهر کلیسای نوتردام فرانسه است. در این مقاله کلیسایی را به شما معرفی می‌کنیم که سالانه بازدیدکننده بیشتری نسبت به برج ایفل دارد.

شاید فکر کنید برج ایفل بیشتر از تمام جاهای دیدنی پاریس بازدید کننده دارد؛ اما نه! سالانه بیشتر از ۱۳ میلیون نفر از کلیسای جامع نوتردام (Cathédrale Notre Dame de Paris) بازدید می‌کنند.

هر جای این کلیسا را که نگاه کنید جذابیت تاریخی، معماری پیچیده و خیره‌کننده‌ای می‌بینید. شکل صلیبی کلیسا، تزیینات و جزییات فوق‌العاده آن، معماری جالب‌توجه سازه و تاریخچه پر فرازونشیب آن، تنها بخشی از جذابیت‌های کلیسای نوتردام است.

با بازدید از این جاذبه، هم سازه‌ای بی‌نظیر را می‌بینید و هم از زیبایی‌های نزدیک کلیسا لذت می‌برید. حتی اگر فعلا قصد فرود در فرودگاه پاریس و سفر به پاریس را ندارید، با نگاه به عکس‌ها و خواندن مقاله می‌توانید خودتان را در حال قدم‌زدن در کلیسا تصور کنید. با ما همراه باشید تا در ادامه این مطلب از مجله گردشگری علی‌بابا کلیسای جامع نوتردام را کامل به شما معرفی کنیم.

کلیسای نوتردام در کدام استان است؟
کلیسای نوتردام در پاریس، جزیره سیته، خیابان ژان پل دوم قرار دارد.
ساعت کاری کلیسای نوتردام چه زمانی است؟
این کلیسا از ساعت ۷:۴۵ دقیقه صبح کارش را شروع کرده و تا ۱۸:۴۵ دقیقه در حال ارائه خدمات است.
نوتردام به چه معناست؟
نوتردام به معنای «بانوی ما» است که به حضرت مریم اشاره دارد. کلیسای نوتردام چقدر قدمت دارد؟ قدمت کلیسای نوتردام به قرن دوازدهم میلادی بر می‌گردد.
هزینه بازدید از کلیسای نوتردام چقدر است؟
بازدید از کلیسای نوتردام کاملا رایگان است.

معرفی کلیسای نوتردام

کلیسای جامع نوتردام بی‌شک یکی از شاهکارهای معماری در فرانسه است؛ سازه کلیسا جزو بهترین نمونه‌های سبک معماری گوتیک به حساب می‌آید. این کلیسای تاریخی، اصلی‌ترین نماد کشور فرانسه است.

کلیسای نوتردام پاریس، هم از لحاظ گردشگری و هم از لحاظ تاریخی و ملی اهمیت زیادی برای فرانسه دارد. این جاذبه علاوه‌بر جذابیت‌های خاص خودش و اهمیت تاریخی و معماری، محل نگهداری تعداد زیادی گنجینه ارزشمند مذهبی فرانسه هم است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Nationalgeographic

گنجینه بزرگی در این کلیسا نگه‌داری می‌شود، از جمله تاج مقدس عیسی مسیح و تکه‌ای از صلیب مقدس که قدمت زیادی دارند. این گنجینه‌ها معمولا در اولین جمعه هر ماه، هنگام اجرای یک مراسم مذهبی به نمایش عموم در می‌آیند.

ساختمان کلیسا یکی از بزرگ‌ترین سازه‌های مذهبی جهان به شمار می‌رود. بلندترین قسمت این سازه که یک مناره است، تقریبا ۹۰ متر ارتفاع دارد. ساخت این کلیسا از سال ۱۱۶۳ شروع شد و تا سال ۱۳۴۵ ادامه داشت؛ از سال ۱۳۴۵ تا حالا هم بارها بازسازی و مرمت شده است.

شاید برایتان جالب باشد بدانید نقطه صفر پاریس در کلیسای نوتردام قرار دارد؛ شاید بپرسید این به چه معناست یا کاربرد آن چیست؟ کاربرد نقطه صفر پاریس این است که فاصله‌ها از پاریس با توجه به این نقطه اندازه‌گیری می‌شوند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Wikimedia

روی زمین مقابل کلیسا یک صفحه کوچک قرار گرفته که تصویر یک قطب‌نما را روی آن حک کرده‌اند. این صفحه و قطب‌نمای روی آن، به‌عنوان نقطه صفر پاریس شناخته می‌شود.

کلیسای نوتردام کجاست؟

برای این‌که راحت کلیسای نوتردام را پیدا کنید، لازم است چند قدم ساده بردارید. اول، این تیتر و تیترهای بعدی را با دقت بخوانید. بعد به گوگل مپ سری بزنید و در نهایت وسیله نقلیه مورد نظرتان را انتخاب کنید.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Minutemediacdn

کلیسای نوتردام دقیقا در جزیره سیته، خیابان ژان پل دوم، کنار رود سن قرار گرفته است.

لوکیشن کلیسای نوتردام روی گوگل‌مپ

مسیر دسترسی به کلیسای نوتردام

برای رسیدن به کلیسا، می‎توانید از تاکسی، خودروی شخصی، مترو یا قطارهای تندرو استفاده کنید. با قطار تندرو یا PER باید از خطوط آبی یا زرد استفاده کنید و در ایستگاه سنت‌مایکل پیاده شوید.

اگر می‌خواهید از مترو استفاده کنید، با توجه به شماره خط مترویی که سوار شدید، در یکی از ایستگاه‌های زیر از قطار پیاده شوید.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Hotels

  • اگر در خطوط یک یا یازده هستید، در ایستگاه Hotel de Ville پیاده شوید.
  • با سفر در خط چهار، باید از ایستگاه‌ Cite یا ایستگاه St Michel پیاده شوید.
  • در خط ۱۰، در ایستگاه Cluny La Sorbonne از مترو خارج شوید.
  • هنگام سفر در خطوط هفت، یازده و چهارده، می‌توانید به ایستگاه‌ Chatelet هم بروید.

بهترین زمان بازدید از کلیسای نوتردام

بازدید از خود کلیسا در تمام طول سال ممکن است و هیچ مشکلی برای بازدید ندارد. اگر می‌خواهید با توجه به آب‌وهوای پاریس، به دیدن جاذبه‌های دیدنی این شهر و کلیسای نوتردام بروید، بهار و پاییز زمان‌های مناسبی هستند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Dioceseparis

بهترین زمان برای بازدید از پاریس از اواخر اسفند تا اوایل خرداد و اواسط شهریور تا اواسط آبان است. به قول بعضی گردشگران، در این ماه‌ها شما بخشی از تمام زیبایی‌های پاریس را یک‌جا خواهید داشت.

ساعت کاری کلیسای نوتردام

کلیسای نوتردام پاریس همه روزه از ساعت ۷:۴۵ صبح تا ساعت ۱۸:۴۵ دقیقه دایر است. برای تجربه بهتر هنگام بازدید از این کلیسا، بعضی گردشگران پیشنهاد می‌کنند صبح به این کلیسا بروید؛ حس‌وحالی که در این جاذبه تجربه می‌کنید، در ساعات صبح می‌تواند خیلی متفاوت باشد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Medium

هزینه بازدید از کلیسای نوتردام

خبر خوب این است که لازم نیست برای بازدید از کلیسای جامع نوتردام هزینه‌ای پرداخت کنید. بازدید عمومی این کلیسا برای همه رایگان است و هیچ هزینه‌ای ندارد.

اگر بخواهید از بعضی قسمت‌های خاص کلیسای  نوتردام بازدید کنید، شاید مجبور باشید کمی هزینه کنید؛ اما مطمئن باشید کاملا ارزشش را دارد.

نوتردام به چه معناست

شاید کنجکاو باشید بدانید نوتردام به چه معناست و به چه دلیل این اسم را روی کلیسا گذاشته‌اند. نوتردام، در زبان فرانسوی به معنای «بانوی ما» است. منظور از بانوی ما، مریم مقدس، مادر حضرت مسیح است. در فرانسه کلیساهای زیادی به این اسم وجود دارد؛ اما کلیسای نوتردامی که ما راجع به آن حرف می‌زنیم، کلیسای جامع نوتردام پاریس است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Pariszigzag

با توجه به مدارک تاریخی، کلیسای نوتردام به حضرت مریم پیشکش شده است؛ به همین دلیل نام آن را نوتردام یا بانوی ما گذاشتند. همچنین در این کلیسا مجسمه‌ها و جزییات زیادی مربوط به حضرت مریم، مادر او و حضرت مسیح خواهید دید. این جزییات مهر تاییدی روی مدارک و اسناد موجود است.

تاریخچه کلیسای نوتردام

کلیسای نوتردام تاریخچه‌ای طولانی و پر فرازونشیب دارد؛ در مورد تاریخ کلیسای جامع اسناد و مدارک زیادی کشف شده است. اگر اخبار فرانسه را دنبال کرده باشید، احتمالا می‌دانید این کلیسا در سال ۲۰۱۹ دچار آتش‌سوزی عظیمی شد. این آتش‌سوزی خسارات زیادی به بار آورد. در این بخش جزییات مهم تاریخ کلیسای نوتردام را به شما توضیح می‌دهیم.

قبل از این‌که حتی کلیسای نوتردام ساخته شود، محل فعلی کلیسا متعلق به یک معبد یا تالار مذهبی معمولی بود؛ اما این معبد متعلق به مسیحیان نبود. اول این معبد در دست کاهنان بود، بعد به‌عنوان یک معبد رومی برای پرستش خدای ژوپیتر شناخته شد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Indiatimes

در قرن چهارم میلادی که دین مسیحیت تازه در اروپا جا افتاده بود، این معبد را خراب کردند و جای آن کلیسای نوتردام را ساختند. البته فکر نکنید داستان به همین‌جا ختم می‌شود؛ جلوتر خواهید دید که این سازه دوباره تخریب شد.

دوران انقلاب کبیر فرانسه، اواخر قرن هشتم میلادی، کلیسا مورد حمله یاغیان قرار گرفت. در طی این حمله بیشتر نقاشی‌های ارزشمندی که داخل کلیسا نگهداری می‌شدند، از بین رفتند.

در قرن ۱۲ جمعیت بیشتر شد و کلیسا برای جمعیت شهر کوچک بود؛ پس شورای شهر پاریس، با دستور پادشاه وقت فرانسه، لویی هفتم، آن را تخریب کرد. کلیسا دوباره تخریب شد و کلیسایی بزرگ‌تر و زیباتر ساخته شد. همین بناست که حالا در شهر پاریس جا خوش کرده است. اگر بخواهیم دقیق بگوییم، ساخت کلیسا در سال ۱۱۶۳ شروع شد و تقریبا دو قرن بعد، در سال ۱۳۴۵، ساختن آن به پایان رسید.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Connaissancedesarts

کلیسای نوتردام اوایل قرن ۱۹ میلادی، اصلا شرایط خوبی نداشت. در جریان انقلاب فرانسه، مردم انقلابی ۲۸ تندیس موجود در کلیسا را سر بریدند. آن زمان مردم شدیدا از سلطنت متنفر بودند و هر نشانی از سلطنت، خون آنان را به جوش می‌آورد.

این تندیس‌ها به شکل پادشاهان طراحی و ساخته شده بودند. مردم انقلابی در آن زمان فکر می‌کردند این مجسمه‌ها، تندیس پادشاهان وقت فرانسه هستند؛ به همین دلیل سر آن‌ها را جدا کردند. در حالی که این تندیس‎ها، پادشاهان یهودا بودند و مردم دیر متوجه موضوع شدند.

۲۱ تندیس از این مجسمه‌های بی سر، در حال حاضر در کلیسای کلونی نگهداری می‌شوند.

آسیب‌ها به اینجا ختم نشد و بعد از انقلاب فرانسه، باز هم ادامه داشت. زنگ‌های کلیسا توسط دولت جدید برده شدند تا برای ساخت توپ جنگی از فلز آن‌ها استفاده کنند.

خوشبختانه در اواسط قرن نوزدهم دوباره برای کلیسای نوتردام زنگ ساخته و جایگزین شد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Archaeology

سال ۱۸۴۵ میلادی بود که با نظارت معماری فرانسوی به نام اوژن ویوله لو دوک، با همکاری معمار ژان باتیست لاسو، بازسازی کلیسا شروع شد؛ این پروسه تا ۲۵ سال طول کشید.

اتفاقات زیادی وجود دارد که باعث شد کلیسا معروف شود.

سال ۱۸۰۴ میلادی، سالی بود که امپراطور معروف فرانسه، ناپلئون بناپارت، در کلیسای نوتردام تاج‌گذاری کرد و باعث شهرت چند برابر کلیسا شد. در سال ۱۹۷۰ هم ژنرالی فرانسوی به نام دوگل، در همین کلیسای جامع تشییع شد.

یکی دیگر از اتفاقات مهمی که باعث شهرت بیشتر کلیسای نوتردام شد، انتشار رمان گوژپشت نوتردام در سال ۱۸۳۱ بود. این رمان به دست شاعر و نویسنده معروف، ویکتور هوگو نوشته شده است؛ در مورد این رمان و ارتباط آن به کلیسای جامع نوتردام، جلوتر کامل توضیح داده‌ایم.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Hotels

غمگین‌ترین اتفاقی که برای این کلیسای معروف افتاد، آتش‌سوزی عظیم آن بود. ۲۶ فروردین سال ۱۳۹۸، معادل با ۱۵ آوریل ۲۰۱۹ میلادی، آتشی بزرگ و مخرب کلیسا را احاطه کرد؛ در طی این آتش‌سوزی مناره ۹۰ متری کلیسا هم سوخت.

متاسفانه علت این آتش‌سوزی هنوز هم مشخص نشده است؛ اما به دلیل همین آتش‌سوزی، کلیسای نوتردام خیلی آسیب دید و تا مدت‌ها تعطیل بود تا دوباره بازسازی شود.

یکی از اتفاقاتی که حین آتش‌سوزی افتاد و خیلی به آتش‌نشانان کمک کرد، وجود رباتی به نام کولوسوس بود. این ربات آتش‌نشان به ۴۰۰ آتش‌نشان دیگر کمک کرد تا از گنجینه‌ها و آثار کلیسا در مقابل سوختن محافظت کنند.

بعد از آتش‌سوزی، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، کلیسای نوتردام را قلب پاریس نامید.

داستان کلیسای نوتردام چیست؟

در این بخش راجع به داستان مهمی حرف می‌زنیم که باعث شهرت کلیسای نوتردام شده است. اگر می‌خواهید داستان خود کلیسای نوتردام پاریس را کامل بدانید، تیتر قبلی را بخوانید.

گوژپشت نتردام

تعدادی از مردم قبول دارند که رمان گوژپشت نوتردام، یکی از مهم‌ترین دلایل شهرت کلیساست. حالا شاید بپرسید چرا و این داستان اصلا چه ربطی به کلیسا دارد؟ در چند پاراگراف کوتاه، داستان را برایتان خلاصه می‌کنیم.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Britannica

ویکتور هوگو، نویسنده و شاعر مشهور فرانسوی در سال ۱۸۳۱ کتاب گوژپشت نوتردام را منتشر کرد. اتفاقات کتاب در قرن ۱۵ میلادی رقم می‌خورد و اشاره به یک واقعه اجتماعی در فرانسه دارد. گوژپشت نوتردام روایتی است که حول محور کلیسای نوتردام اتفاق می‌افتد.

گوژپشت که شخصیت اصلی این کتاب است، مامور کشتن یک دختر کولی می‌شود؛ اما بعد از این کار منصرف شده و او را نجات می‌دهد. در این کتاب می‌توانید توصیفات جالبی از کلیسای نوتردام پیدا کنید.

بعد از انتشار این کتاب، کلیسا هم معروف‌تر شد و مردم تصمیم گرفتند برای بازسازی و مرمت کلیسا کاری کنند.

نگاهی به معماری کلیسای نوتردام

همان‌طور که گفتم، کلیسای نوتردام با سبک معماری گوتیک ساخته شده است؛ این سبک معماری در قرون وسطی در اروپا شکل گرفت. سبک گوتیک به داشتن طرح‌های هندسی پیچیده، طاق‌ها یا قوس‌های نوک تیز، سقف‌های بلند و پنجره‌های بزرگ و خاصش معروف است؛ کلیسای جامع نوتردام یکی از معروف‌ترین سازه‌های این سبک به شمار می‌رود.

این کلیسای بی‌نظیر به شکل یک صلیب طراحی شده است که بخش‌های مختلفی دارد؛ بخش‌های این کلیسا را با جزییات کامل در بخش بعدی برایتان توضیح خواهیم داد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Friendsofnotredamedeparis

ساختمان کلیسا از سنگ آهک ساخته شده‌ است. وجود پنجره‌های بزرگ باعث می‌شود نور طبیعی خورشید به داخل کلیسا بتابد و فضای داخلی را زیباتر از همیشه کند. در ساختمان اصلی کلیسا، قوس‌ها و ستون‌های بلندی وجود دارد که به سازه‌های استوانه‌ای کلیسا متصل هستند.

کلیسای نوتردام پاریس تزیینات زیاد و پر جزییاتی دارد. متن‌ها و کلمات حک شده، تندیس‌ها و شیشه‌های نقش‌دار، بخشی از این تزیینات و جزییات هستند که به راحتی می‌توانید آن‌ها را در تصاویر این کلیسا ببینید. این تزیینات علاوه‌بر اهمیت مذهبی، شکوه و جذابیت خاصی به کلیسا بخشیده‎اند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Archaeology

این کلیسا تقریبا ۱۲۸ متر طول و ۴۸ متر عرض دارد. در ضلع غربی ساختمان کلیسا هم دو برج به ارتفاع حدودا ۶۹ متر وجود دارند. جالب است بدانید سقف کلیسا روی ۷۵ ستون بنا شده است و ساختمان ۱۱۳ پنجره دارد.

بخش‌های مختلف کلیسای نوتردام

کلیسای نوتردام بخش‌های مختلفی دارد که همه آن‌ها را اینجا کامل به شما توضیح می‌دهیم.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Wikimedia

کلیسای جامع نوتردام سه دروازه، یک صحن اصلی، یک راهروی جانبی، نمازخانه‌های کوچک یا شاپل، ساختمانی برای نگهداری گنجینه‌ها، تعدادی زنگ و ناقوس، تعدادی مجسمه و تندیس، شهری زیر ساختمان، پنجره‌های بلند و ارغنون دارد.

نمازخانه‌های کوچک یا شاپل‌ها کاربردهای متفاوتی دارند؛ از آن‌ها به‌عنوان عبادتگاه شخصی، مقبره بزرگان، اتاقک‌های اعتراف یا قسمت پاسخ به سوالات شرعی، استفاده می‌شود.

– برج‌های کلیسای نوتردام

از برج‌های کلیسای نوتردام شروع می‌کنیم که آخرین قطعات ساخته شده در ساختمان کلیسا بودند. برج‌های دوقلوی نوتردام، بلندترین نقطه کلیسا هستند و به‌عنوان نماد شهر پاریس شناخته می‌شوند. این برج‌ها هر دو ۶۹ متر هستند و ارتفاع یکسانی دارند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Cnn

می‌توانید این برج‌ها را هم از بیرون کلیسا و هم از داخل ببینید. برای رسیدن به بالای برج‌های نوتردام هم پله سنگی وجود دارد و هم آسانسور؛ البته پله‌ها تقریبا ۳۸۰ عدد هستند و ممکن است بازدید را برایتان سخت کنند.

این برج‌ها شکل مشابهی دارند و درست کنار هم قرار گرفته‌اند؛ وقتی به نمای غربی کلیسا نگاه کنید، این دو برج را به صورت متقارن کنار هم می‌بینید.

اگر در شب از کلیسا بازدید می‌کنید، حتما از نمای غربی کلیسای جامع نوتردام بازدید کنید؛ برج‌ها در شب با نورپردازی خاص خودشان، حس‌وحال متفاوتی به شما می‌دهند.

– ناقوس‌های کلیسای نوتردام

۱۰ ناقوس در کلیسا وجود دارد که هر کدام نام خاص خودشان را دارند؛ ماری، اتین، امانوئل، گابریل، دنی، بنوا ژوزف، آن ژنویو، مارسل، موریس و ژان مری، ناقوس‎های کلیسا هستند.

بزرگ‌ترین ناقوس، مانوئل است که به تنهایی ۱۳ تن وزن دارد. این ناقوس توسط فردی به اسم امانوئل لادوویس ساخته شده است؛ از سال ۱۶۸۱ میلادی، این ناقوس روی برج سمت راست کلیسا در ضلع غربی، نصب شده و پابرجا باقی مانده است. شاید برایتان جالب باشد بدانید ناقوس مانوئل بزرگ‌ترین ناقوس ساخته شده در جهان است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Dioceseparis

مانوئل در موارد خاص و فقط چند بار در سال به صدا در می‌آید. برای مثال هر سال ۱۱ نوامبر این زنگ نواخته می‌شود؛ ۱۱ نوامبر سال‌روز پایان جنگ جهانی اول است.

باقی ناقوس‌ها میانگین بین ۷ تا ۷۸۲ کیلوگرم وزن دارند و بعضی از آن‌ها روزی چندبار به صدا در می‌آیند؛ شاید شما هم هنگام بازدید از کلیسای نوتردام صدای زنگ آن‌ها را شنیدید.

– مجسمه‌های کلیسای نوتردام

مجسمه‌ها و تندیس‌های کلیسای نوتردام نقش خاصی دارند. علاوه بر این‌که مجسمه‌ها نقش مذهبی، تاریخی و معماری دارند، باعث شهرت بیشتر کلیسا هم شده‌اند.

مجسمه‌ها عموما از سنگ و چوب درست شده‌اند و با حکاکی، نقاشی و طلاکاری تزیین شده‌اند. برای ساخت بیشتر مجسمه‌ها، از داستان‌های کتاب مقدس الهام گرفته شده است.

مجسمه مریم مقدس، حضرت مسیح، سنت مارکل، میکائیل، حضرت آدم، حوا، شبانان، پادشاهان یهود، توما (یکی از حواریون مسیحی)، قدیسین، فرشته‌ها، زنان، پیامبران و بزرگان دینی، شهدا و مجسمه‌هایی از صحنه‌های روز رستاخیز، در کلیسا دیده می‌شوند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Britannica

بالای در اصلی، در ارتفاع ۲۰ متری، ۲۸ مجسمه سنگی نصب شده‌اند که هر کدام تقریبا ۳.۵ متر ارتفاع دارند؛ این مجسمه‌ها نماد پادشاهانی است که قبل از ظهور حضرت عیسی مسیح، بر اسرائیل حکم‌رانی می‌کردند.

علاوه بر مجسمه‌هایی که نام بردیم، در نمای ظاهری هم از مجسمه‌های مختلف استفاده شده است. تعدادی مجسمه افسانه‌ای به شکل شیاطین، موجودات خیالی و حیوانات مختلف برای نمای ظاهری ساخته‌ شده است.

قرار دادن این مجسمه‌ها در نمای ظاهری، یکی از نمادهای سبک گوتیک است که معنای خاص خودش را دارد. به عقیده مردم، ساخت این مدل مجسمه‌ها در نمای ظاهری کلیسا دو نتیجه دارد. اول اینکه بعضی از این مجسمه‌ها باعث می‌شوند شیاطین نتوانند به کلیسا نفوذ کنند، بعد هم بعضی دیگر از مجسمه‌ها مردم را به خوبی و عبادت در کلیسا دعوت می‌کنند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Usatoday

البته این مجسمه‌ها کاربرد دیگری هم دارند. مجسمه‌ها در نمای ظاهری هم سایه‌بان هستند و هم ناودان که باعث می‌شوند دیواره ساختمان کلیسا با آب برخورد نکند و دیرتر پوسیده شود.

در مجموع، کلیسای نوتردام ۵۰ مجسمه در فضای داخلی و ۱۰۰ مجسمه در نمای بیرون خود دارد.

– ارغنون کلیسای نوتردام

ارغنون نوتردام، در قرن سیزدهم میلادی به کلیسا اضافه شده است. این ارغنون با ۸ هزار لوله، ۱۹۰ گره و پنج صفحه کلید، بزرگ‌ترین ارغنونی است که در کشور فرانسه قرار دارد؛ همچنین این ارغنون به‌عنوان یکی از معروف‌ترین ارغنون‌های جهان شناخته می‌شود.

ارغنون نوتردام چندین بار بازسازی و تعمیر شده و خوشبختانه تا حالا سالم مانده است. مراسم‌های خاصی، یکشنبه‌ها در کلیسای نوتردام برگزار می‌شوند؛ گاهی در این مراسمات ارغنون نواز‌های معروف و ماهر، ارغنون‌نوازی می‌کنند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Visitluxembourg

ارغنون‌نوازی بین مردمی که به کلیسا می‌روند بسیار معروف است. نشستن در فضای منحصر‌به‌فرد کلیسا، دیدن این همه جذابیت یک‌جا و گوش کردن به صدای دلنواز ارغنون‌ها، می‌تواند تجربه جدیدی باشد. پیشنهاد می‌کنم حتما حین سفرتان به پاریس، سری به کلیسای نوتردام بزنید و یک بار هم که شده صدای ارغنون نوتردام را بشنوید؛ این خاطره قرار نیست به این سادگی از ذهنتان پاک شود.

اگر از قبل ارغنون و نوازندگان معروف این ساز را می‌شناسید که خوش به حالتان شده است. سفر به پاریس و بازدید از کلیسای جامع نوتردام فرصتی طلایی است که صدای ارغنون نوتردام را بشنوید؛ در این بازدید شاید بتوانید نوازندگان معروف و بین‌المللی ارغنون را هم از نزدیک ببینید.

– پنجره‌های کلیسای نوتردام

پنجره‌ها در کلیسای نوتردام بسیار مهم هستند. همان‌طور که اشاره کردیم، وجود پنجره‌ها در سبک معماری گوتیک هم مهم است. برای کلیسای جامع هم تعداد زیادی پنجره ساخته شده است که هر کدام تزیینات خاص خود را دارند.

در مجموع کلیسا ۱۱۳ پنجره دارد. بسیاری از این پنجره‌ها، از شیشه‌های نقش‌دار ساخته شده‌اند. شیشه‌های نقش‌دار هم زیبایی خیره‌کننده‌ای دارند و هم نور خورشید را زیباتر درون کلیسا پخش می‌کنند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Virgule

پیشنهاد می‌کنیم یک بار این پنجره‌ها را از درون کلیسا ببینید و یک بار هم از بیرون به آن‌ها دقت کنید. انعکاس و بازتاب نور در این پنجره‌ها فوق‌العاده هستند. همچنین معماری جذاب کلیسا و تزیینات به کار رفته، باعث شده تا این پنجره‌ها بیشتر به چشم بیایند.

پنجره‌های نوتردام یکی از خاص‌ترین اجزای ساختمان کلیسا هستند. اگر سری به کلیسا زدید، حتما از این پنجره‌ها عکس بگیرید؛ این‌طوری هم خاطراتتان از بازدید کلیسا در ذهنتان پررنگ می‌ماند، هم همیشه می‌توانید زیبایی‌های پنجره‌ها را ببینید.

– شهر واگان زیر کلیسای نوتردام

شاید باورتان نشود؛ اما زیر کلیسای نوتردام گنجینه دیگری پنهان شده است که به محوطه باستان‌شناسی سردابه پاریس معروف است. با کشف این شهر کوچک، دانشمندان توانستند بخش بزرگی از تاریخ را بررسی کنند. در حفاری‌های باستان‌شناسی بین سال‌های ۱۹۶۵ تا ۱۹۷۲، این شهر پیدا شده است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Unesco

از دهه ۱۹۷۰ میلادی این بخش برای عموم آشکار شده و اطلاعات زیادی درمورد تاریخ و باستان‌شناسی کشف شده است. بقایای مربوط به تاریخ، از دوران باستان تا قرون وسطی، در این محوطه قرار دارند؛ با وجود این شهر باستانی می‌توانید ببینید چگونه پاریس به شهر باشکوه امروزی تبدیل شده است.

در این محوطه اسرارآمیز می‌توانید در زمان سفر کنید، به عقب برگردید و خودتان را وسط قلب تاریخ پیدا کنید. با دیدن این منطقه برای یک لحظه به معنای واقعی احساس می‌کنید در قرون وسطی زندگی می‌کنید.

– دروازه‌های کلیسای نوتردام

کلیسای نوتردام سه دروازه دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا با هر سه این دروازه‌ها آشنا شوید.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Usatoday

– درگاه قضاوت نهایی

درگاه قضاوت نهایی، دروازه اصلی کلیسای نوتردام است. این در که دقیقا وسط نما قرار دارد، فقط در ایام خاص یا مراسم‌های مهم کلیسا باز می‌شود. جزییات این دروازه و اجزای مربوط به آن، بسیار جذاب و جالب‌توجه هستند.

اطراف دروازه قضاوت نهایی، مجسمه‌ها و نمادهای مذهبی زیادی می‌بینید؛ در بهشت و جهنم، صحنه‌هایی از داستان قضاوت نهایی حضرت مسیح در روز قیامت، مردگان، فرشتگان و اتفاقات روز قیامت، جزییاتی است که اطراف این دروازه به چشم می‌خورد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Batiweb

در حاشیه سمت راست و چپ درگاه، مجسمه‌های ایستاده ۱۲ حواری حضرت مسیح قرار دارد. در قسمت هلالی شکل بالای دروازه، داستان قضاوت نهایی و اتفاقات روز قیامت به چشم می‌خورد.

در این بخش سه ردیف مجسمه و حکاکی و نقش‌های برجسته خواهید دید.

ردیف پایینی، مردگانی را نشان می‌دهد که با نواختن شیپور فرشته‌ها از گور بلند می‌شوند. در ردیف دوم فرشته میکائیل را می‌بینید که در حال سنجش روح‌ها یا مردگان برخاسته از قبر است. میکائیل بهشتیان را به سمت در سنگی سمت چپ می‌فرستد، از سوی دیگر نگهبان جهنم، جهنمیان را به زنجیر می‌کشد و به سمت در سنگی سمت راست می‌کشد.

قسمت بالای ستون‌های جانبی در، دو در سنگی کوچک ساخته شده که نماد بهشت و جهنم است؛ درب سنگی سمت راست که بسته است، نماد جهنم و درب سمت چپ که همیشه باز است، به‌عنوان در بهشت شناخته می‌شود.

در واقع این حکاکی‌ها عاقبت انسان در روز قیامت را نشان می‌دهند.

در نهایت در ردیف بالایی، حضرت عیسی را می‌بینید که بر تخت قضاوت تکیه کرده و دست‌های خود را بالا گرفته است. نکته جالب این حکاکی، جزییات فوق‌العاده آن است؛ روی دست و پای حضرت مسیح زخم‌هایی حکاکی کرده‌اند که بر اثر به‌صلیب‌کشیده‌شدن به وجود آمده‌اند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Minutemediacdn

کنار حضرت عیسی دو فرشته ایستاده‌اند که یکی صلیب و دیگری نیزه‌ای در دست‌های خود نگه داشته‌اند. دو طرف این دو فرشته هم حضرت مریم و حضرت یحیی قرار گرفته‌اند. حضرت مریم سمت چپ زانو زده است و حضرت یحیی سمت راست؛ هر دو برای مردگانی که پایین‌تر از قبر بلند می‌شوند، دعا می‌کنند.

در حاشیه قسمت هلالی شکل هم می‌توانید شش ردیف از فرشته‌ها، بزرگان دینی و زنان پاکدامن و پیامبران را ببینید که همگی از شاهدان دادگاه الهی هستند.

اگر هم به قسمت مرکزی، روی ستون اصلی که بین دو قسمت دروازه قرار گرفته است، توجه کنید، مجسمه حضرت عیسی را خواهید دید. حضرت مسیح در حالت ایستاده، به‌عنوان یک معلم، یک کتاب در دست دارد و با دست دیگرش در حال موعظه است.

– دروازه مریم مقدس

یکی از دو دروازه کناری، دروازه مریم مقدس یا مریم باکره است. بعد بازدید از کلیسای نوتردام، از این درگاه خارج می‌شوید.

اول از قسمت هلالی‌شکل دروازه شروع می‌کنیم. اگر به این قسمت هلالی مانند بالای در دقت کنید، سه ردیف نقش برجسته و مجسمه خواهید دید.

ردیف بالا، صحنه تاج‌گذاری حضرت مریم را می‌بینید. در این صحنه حضرت مریم روی تختی کنار حضرت عیسی نشسته است؛ در عین حال فرشته‌ای کنار آن‌ها قرار گرفته که مراسم تاج‌گذاری را انجام می‌دهد. در حاشیه این قسمت هم فرشته‌ها و بزرگانی حضور دارند که در بهشت، شاهد تاج‌گذاری حضرت مریم هستند.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Britannica

ردیف وسط، پیکر حضرت مریم توسط دو فرشته، به بهشت برده می‌شود. کنارشان حضرت عیسی و ۱۲ حواری ایشان ایستاده‌اند و به پیکر بی‌جان حضرت مریم نگاه می‌کنند.

در ردیف پایینی هم شش نفر قرار دارند؛ سه پیامبر سمت چپ و سه پادشاه سمت راست. همه این شش نفر کتیبه‌هایی در دست دارند و تولد عیسی مسیح را بشارت می‌دهند.

در قسمت  مرکزی، اگر به ستونی که بین دو قسمت دروازه قرار دارد دقت کنید، مجسمه‌ها و جزییات دیگری هم می‌بینید. مجسمه ایستاده حضرت مریم و حضرت عیسی روی ستون قرار گرفته است؛ در این صحنه حضرت عیسی به عنوان کودک در آغوش مادرش، یعنی حضرت مریم، است. زیر پای حضرت مریم هم نقش‌هایی مربوط به گناه آدم و حوا وجود دارد.

کلیسای نوتردام پاریس

در حاشیه‌های دروازه هم مجسمه‌ها و تندیس‌هایی به چشم می‌خورد. در حاشیه سمت راست دروازه، چهار مجسمه ایستاده دیده می‌شود. این‌ها مجسمه حضرت یحیی، دو مجسمه از قدیسین و پاپ سن سیلوستر هستند. در حاشیه سمت چپ هم چهار مجسمه قرار دارد؛ مجسمه امپراطور کنستانتین، دو فرشته و سن دُنی در این بخش هستند.

سن دُنی یکی از اولین مبلغان مسیحیت در پاریس بود. سن دنی را حین تبلیغ مسیحیت دستگیر و سرش را از تنش جدا می‌کنند. در روایت‌ها آمده که سن دنی با سر بریده در دست، در پاریس راه رفت و به تبلیغ مسیحیت ادامه داد. اعمال و سرنوشت سن دنی باعث شد مردم پاریس بیشتر به مسیحیت رو بیاورند.

– دروازه حنّه قدیس

سومین دروازه که در ضلع غربی دارد، درگاه حنه قدیس نام دارد. اگر کنجکاو هستید حنّه قدیس کیست، باید بگوییم حنه قدیس نام مادر مریم مقدس است.

قسمت هلالی این در هم مثل بقیه دروازه‌ها، جزییات و مجسمه‌های متفاوتی دارد که در سه ردیف قرار گرفته‌اند. ردیف پایین نقش‌هایی برجسته از ازدواج حضرت مریم و یوسف نجار و ازدواج حنّه قدیس و حضرت عمران وجود دارد. ردیف میانی هم پر از حکاکی‌هایی از زندگی حضرت عیسی است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Notredame

ردیف بالا، حضرت مریم را در مرکز می‌بینید. کنار حضرت مریم، عیسی مسیح کتاب قانون را در دست دارد و روی پای مادرش نشسته است.

در دو طرف، دو فرشته قرار دارند و کنار فرشته‌ها، مجسمه اسقف اعظم پاریس و شاه فرانسه جا گرفته‌ است.

ستونی که در قسمت مرکزی، بین دو در قرار دارد هم جزییات زیادی در خود پنهان کرده است. در این قسمت می‌توانید مجسمه ایستاده اسقف اعظم پاریس در قرن پنجم، سنت مارسل را ببینید که عصایش را در سر یک اژدها فرو برده است.

در قسمت راست، چهار مجسمه ایستاده از سنت پائول، حضرت داوود و یک پادشاه وجود دارد. سمت چپ در قرینه این مجسمه‌ها هم تندیس‌هایی از یک پادشاه، یک ملکه، حضرت سلیمان و سنت پیتر دیده می‌شود.

جنگل روی سقف کلیسای نوتردام

شاید بگویید جنگلی روی سقف کلیسای نوتردام دیده نمی‌شود؛ پس جنگل کجاست؟ جنگل نوتردام در واقع مربوط به داربست چوبی سقف کلیسا می‌شود. یکی از قدیمی‌ترین داربست‌های چوبی در پاریس است. برای ساخت این داربست حدود ۲۱۰ هزار مترمربع درخت قطع شده است. در قرن ۱۲ بود که این درخت‌ها قطع شدند تا در ساخت کلیسا استفاده شوند.

این داربست‌ تاریخی به جنگل کلیسای جامع نوتردام مشهور شده است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Ecoledesponts

جاهای دیدنی نزدیک کلیسای نوتردام

هر وقت به پاریس رفتید و خواستید از کلیسای نوتردام بازدید کنید، حتما سری هم به جاهای دیدنی نزدیک کلیسای جامع نوتردام بزنید. در این بخش جاهای دیدنی نزدیک به این جاذبه را به شما معرفی خواهیم کرد.

اگر می‌خواهید با جاذبه‌های بیشتری در پاریس آشنا شوید، مقاله‌های مجله گردشگری علی بابا در مورد جاهای دیدنی پاریس است را بخوانید.

– موزه لوور

احتمالا موزه لوور را می‌شناسید. لوور بزرگ‌ترین و معروف‌ترین موزه جهان است که در پاریس قرار دارد. با بازدید از کلیسای نوتردام، می‌توانید هم موزه لوور را به راحتی پیدا کنید و از آن بازدید کنید، هم رود سن را ببینید که کنار این دو جاذبه قرار گرفته است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Cloudinary

آثار هنری و تاریخی ارزشمند از دوره‌های مختلف تاریخی همه کنار جمع شده‌ و در موزه لوور به نمایش در آمده است. موزه لوور، در گذشته کاخ سلطنتی شاه فیلیپ آگوست، در قرن ۱۲ میلادی بود.

موزه لوور تقریبا ۱.۷ کیلومتر از کلیسا فاصله دارد. این موزه در پاریس، میدان کنکورد، خیابان ریوولی قرار گرفته است. خیابان ریوولی هم خودش یکی از دیدنی‌های پاریس محسوب می‌شود. راه رفتن در این خیابان باعث می‌شود تمام دغدغه‌هایتان برای دقیقه‌هایی از ذهنتان پاک شود.

– شانزه لیزه

خیابان شانزه لیزه هم یکی از نزدیک‌ترین جاهای دیدنی پاریس به کلیسای نوتردام است. همچنین این خیابان از معروف‌ترین و برترین جاذبه های گردشگری پاریس محسوب می‌شود.

بناهای باشکوه و دیدنی‌های جذابی که در خیابان وجود دارد و هر جزییاتی که در خیابان و میان مردم می‌بینید، بعید است به این زودی‌ها از ذهنتان پاک شود. بناهای به‌یاد ماندنی، فروشگاه‌های مختلف خیابان شانزه لیزه و نمای این خیابان در شب جزییاتی است که شما را به وجد می‌آورد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Onlocationexp

شانزه لیزه، میدان کنکورد را به میدان شارل دوگل وصل می‌کند و به رود سن و موزه لوور بسیار نزدیک است. همچنین طاق پیروزی که کمی جلوتر از آن صحبت خواهیم کرد، در نزدیکی خیابان شانزه لیزه قرار دارد. اگر بخواهید از کلیسای نوتردام به خیابان شانزه لیزه بروید، فقط ۴.۲ کیلومتر راه در پیش خواهید داشت.

– برج ایفل

برج ایفل، بی‌شک معروف‌ترین جاذبه دیدنی پاریس است. امکان ندارد شما به پاریس بروید و از برج ایفل بازدید نکنید؛ ندیدن این جاذبه، مانند این می‌ماند که انگار از نصف جاهای دیدنی پاریس بازدید نکرده‌اید.

برج ایفل یکی از مهم‎ترین سازه‌های فلزی دنیا و به نوعی نماد کشور فرانسه است. ایفل در فهرست میراث جهانی یونسکو هم به ثبت رسیده و بین مردم و گردشگران، شهرتی مثال‌زدنی دارد.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Travelandleisure

با بازدید از برج ایفل هم از این سازه فلزی بی‌نظیر بازدید خواهید کرد، هم می‌توانید در رستوران‌ها و سکوهای اطراف وقت بگذرانید و لذت ببرید. اگر روی این سکوها بایستید، منظره‌ای بی‌نظیر و فراموش‌نشدنی از پاریس خواهید دید. برج ایفل فقط ۴.۹ کیلومتر با کلیسای نوتردام فاصله دارد.

– پانتئون

پانتئون در محله لاتن قرار گرفته و فقط ۱.۹ کیلومتر از کلیسای نوتردام فاصله دارد. در سال ۱۷۵۸ میلادی بود که لویی پانزدهم، پادشاه وقت فرانسه، دستور ساخت پانتئون را صادر کرد؛ ساخت این سازه تا سال ۱۷۸۹ میلادی طول کشید. پانتئون توسط معمار معروف فرانسوی، ژان رومن سولوفو ساخته شده است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Agoda

این بنا در حال حاضر به عنوان مقبره ۷۲ تن از مشاهیر فرانسوی استفاده می‌شود؛ بعضی از این مشاهیر ویکتور هوگو، ماری کوری، آندره مالرو، امیل زولا و پیر کوری هستند. جالب است بدانید اسم این سازه از مقبره‌های یونانی الهام گرفته شده که به خدایان اختصاص داشتند.

– طاق پیروزی

طاق پیروزی، آخرین جاذبه‌ دیدنی پاریس است که در این بخش به آن اشاره می‌کنیم. این طاق، به ارتش پیروز فرانسوی انقلاب و امپراطور اول اهدا شده است. دستور ساخت طاق پیروزی، توسط ناپلئون بناپارت در سال ۱۸۰۶ صادر شد. این سازه خیلی بزرگ‌تر از اندازه نگاره‌ آن ساخته شده و نماد عزیمت، پیروزی و بازگشت شکوهمندانه ارتش فرانسه است.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Britannica

در قسمت داخلی این طاق اسم بیشتر از ۶۶۰ ژنرال و ۱۰۰ جنگ دیده می‌شود. در مجموع جزییات این بنا بسیار چشم‌نواز و جالب‌توجه است. یکی از جزییات جذاب این طاق، مربوط به سربازانی است که آماده عزیمت هستند و توسط روح بال‌دار آزادی هدایت می‌شوند.

برای رسیدن به طاق پیروزی، لازم است به ۵.۳ کیلومتری کلیسای نوتردام بروید. بازدید این پنج جاذبه کنار کلیسای نوتردام، می‌تواند روزتان را بسازد؛ پس حتما سری به آن‌ها بزنید و این لذت را از خودتان دریغ نکنید.

شرایط اقامت در نزدیکی کلیسای نوتردام

هتل‌های زیادی نزدیک کلیسای نوتردام وجود دارد. وقتی به پاریس می‌روید و می‌خواهید نزدیک کلیسا بمانید، اصلا لازم نیست نگران باشید.

فقط حتما قبل از سفرتان مطمئن شوید هتلتان را رزرو کرده‌اید. برای این‌کار یک راه بسیار راحت و سریع وجود دارد؛ سری به سایت علی بابا بزنید و هتل و بلیط هواپیمای خود را رزرو کنید. در این صورت دیگر لازم نیست نگران محل اقامت و سفر خود به فرانسه باشید.

کلیسای نوتردام پاریس

عکس از: سایت Sortiraparis

علی بابا گزینه‌های زیادی برای اقامت جلوی پای شما می‌گذارد. با سنجیدن شرایط و علایق خود، می‌توانید هر هتلی را که خواستید، به راحتی رزرو کنید تا خیالتان از بابت اقامت راحت شود.

نام هتل‌های نزدیک این کلیسا و فاصله آن از کلیسای جامع نوتردام را برایتان فهرست کرده‌ایم.

  • هتل سنت مایکل نوتردام، ۱ کیلومتر
  • هتل ملیا پاریس نوتردام، ۱.۶ کیلومتر
  • هتل هالیدی این، ۱.۴ کیلومتر
  • هتل دوعو، ۱.۵ کیلومتر
  • هتل سنت لوئیس ان ایزله، ۱.۶ کیلومتر

توصیه‌هایی برای بازدید از کلیسای نوتردام

برای سفر به پاریس و فرانسه، لازم نیست نگران چیزی باشید. اگر نگران اقامت، تور یا بلیط هواپیما هستید، کافی است سری به سایت علی بابا بزنید تا تمام نگرانی‌هایتان از بین برود. علی بابا تورهای متنوع، بلیط‌های هواپیمایی متعدد و گزینه‌های مختلفی برای اقامت جلوی پای شما خواهد گذاشت.

یادتان باشد حتما وسایل لازم را برای سفر همراهتان داشته باشید؛ از جمله داروهای لازم، پاسپورت و مدارک شناسایی.

در سفرتان حسابی خوش بگذرانید، از جاهای دیدنی مختلف پاریس بازدید کنید. در آخر اگر دوست داشتید، تجربه سفرتان را با ما هم به اشتراک بگذارید؛ این مقاله همیشه در مجله علی بابا باقی می‌ماند تا شما نظرات و تجربه‌هایتان را زیر آن بنویسید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.