حتما تابهحال عکسهای خیرهکننده از طبیعت روستای فیلبند را دیدهاید که فردی بالای کوه ایستاده و ابرها روبهرویش، درست زیر پایش قرار دارند! و با خودتان فکر کردهاید مگر میشود واقعی باشد؟ این طبیعت، نهتنها واقعی است بلکه همینجا در ایران خودمان و در استان مازندران قرار گرفته؛ گردشپذیرترین نقطه کشور. صبر کنید، قبل از هر برنامهریزی برای رفتن به روستای فیلبند مازندران و بستن باروبندیل سفر خود باید ببینید که دقیقا فیلبند کجاست.
به شما پیشنهاد میکنیم که تا آخر این مقاله و آشنایی با جاهای دیدنی فیل بند مازندران در مجله گردشگری علیبابا با ما باشید تا بدانید کی و چطور سفر رویایی خودتان به منطقه فیلبند، شهر جک و لوبیای سحرآمیز را آغاز کنید!
فیلبند کجاست؟
چطور به فیلبند برویم؟
بهترین زمان سفر به فیلبند چه وقت است؟
جاهای دیدنی فیلبند کجاست؟
فیلبند دریا دارد؟
فاصله تهران تا فیلبند چند ساعت است؟
فاصله تهران تا فیلبند چند کیلومتر است؟
روستای فیلبند کجاست؟
در قدم اول با هم ببینیم که فیلبند مازندران کجاست؟ شاید هم اصلا نمیدانید فیلبند در کدام شهر است. روستای فیلبند و جنگل ابر معروف آن در ۲۴۰ کیلومتری شهر تهران، به سمت شهر آمل در استان مازندران و جاده هراز قرار دارد. درواقع این طبیعت جذاب و بکر شمال ایران از توابع دهستان خوشرود در شهرستان بابل است، به همینخاطر خیلیها آن را با نامهایی مثل فیلبند آمل، فیلبند بابل و یا فیلبند شمال میشناسند.
برای رسیدن به فیل بند باید از تهران راهی جاده هراز شوید، نرسیده به جنوب آمل جادهای فرعی را به سمت شرق بپیچید که تابلویی سبزرنگ روی آن نوشته است فیلبند، و به سمت آنجا برانید. این روستا، آخرین روستای جنگل چلاو است که هرساله با پدیده اقیانوس ابرش، گردشگران زیادی را به دیدن این منطقه دعوت میکند.
آدرس فیلبند مازندران
استان مازندران، کیلومتر ۲۵ جاده هراز از آمل به پلور، فرعی روستای فیل بند
لوکیشن روستای فیلبند روی گوگل مپ
سفر به فیلبند با ماشین شخصی
برای سفر به فیلبند با ماشین شخصی، باید از طریق بزرگراه تهران-پردیس از شهر رودهن خودتان را به خروجی جاده هراز برسانید. سپس به سمت جنگلهای الیمستان و روستای پرن بروید و وارد مسیر فرعی جاده فیل بند شوید. بعد از گذشتن از روستاهای پاشاکلا و سنگچال بالاخره به روستای فیلبند میرسید.
فاصله تهران تا فیلبند بهطورکلی ۱۷۰ کیلومتر است اما بهدلیل جاده پرپیچوخمی که دارد رسیدن به آنجا تقریبا ۵ ساعت زمان میبرد.
اما اگر میخواهید از سمت شمال شرقی ایران و یا مشهد به فیل بند مازندران سفر کنید میتوانید ابتدا بهترتیب به شهرهای ساری، بابل، آمل بروید و در نهایت به این منطقه برسید؛ اگر هم از سمت شمال غرب ایران میخواهید سفرتان را آغاز کنید باید بهترتیب از شهرهای رشت، آمل خودتان را به فیلبند شمال برسانید.
تور فیلبند علی بابا
یکی از راههای دیگر سفر به فیل بند این است که گروهی و همراه با تورهای گردشگری به آنجا بروید، بستگی به استراحت بین جادهای یا سبک گردشگری توری که با آن همسفر شدهاید ممکن است بیشتر از ۵ ساعت هم درراه باشید. علی بابا میتواند با ارائه تورهای گردشگری و طبیعتگردی متنوع به ارتفاعات فیلبند، تجربه شیرینی از سفر را در اختیارتان قرار میدهد.
گزینه پرچالش پیادهروی و طبیعتگردی هم برای رفتن به فیل بند وجود دارد. شما میتوانید از روستاهای اطراف، با کمک یک راهنمای محلی و تجهیزات کافی به سمت این منطقه حرکت کنید اما باید حواستان باشد که این کار حسابی زمانبر خواهد بود.
و نکته خیلی مهم این است که به یاد داشته باشید چه با خودروی شخصی سفر میکنید یا تورهای گردشگری، حتما آبوهوا را از قبل بررسی کنید. حتما باید بهترین زمان سفر به فیلبند را در نظر بگیرید، در روزهای آفتابی سفر خود را آغاز کنید و درکل دور ۶ ماه آخر سال را برای سفر به فیل بند خط بکشید!
مسیر فرعی فیلبند، جادهای کوهستانی و پر پیچوخم است و تردد در این مسیر، در فصلهای پاییز و زمستان با بارندگی برف و باران، بسیار خطرناک است.
فاصله شهرهای مهم با روستای فیلبند مازندران
در این قسمت میتوانید فاصله فیلبند تا شهرهای اطراف را ببینید:
- فاصله تهران تا فیلبند: حدود ۱۷۰ کیلومتر
- فاصله آمل تا فیلبند: حدود ۵۷ کیلومتر
- فاصله ساری تا فیلبند: حدود ۲۶ کیلومتر
- فاصله نور تا فیلبند: حدود ۱۰۴ کیلومتر
- فاصله شیرگاه تا فیلبند: حدود ۱۲۴ کیلومتر
- فاصله بابلسر تا فیلبند: حدود ۹۵ کیلومتر
- فاصله چمستان تا فیلبند: حدود ۷۵ کیلومتر
- فاصله نمک آبرود تا فیلبند: حدود ۱۷۷ کیلومتر
فاصله فیلبند تا دریا
نزدیکترین ساحل به منطقه فیلبند، ساحل محمودآباد است که حدودا ۸۰ کیلومتر فاصله دارد.
آب و هوای فیلبند چگونه است؟
فیل بند روستایی است که در ارتفاعات قرار گرفته، دلیل این همه مه و دریای ابر هم اطراف این روستا به همین خاطر است که هم رطوبت هوا بالاست و هم نسبتا سرد و خنک است و به شکل ابر درآمدهاند. اما در چهار فصل سال آبوهوا چه فرقی دارد؟
آب و هوای فیلبند در بهار و پاییز متنوع، بارانی و خنک و همچنین بسیار برای سفر مطبوع است. اما جالب است بدانید در نیمه تابستان، شبهای این منطقه آنقدر سرد میشود که باید کنار بخاری یا زیر چند لایه پتو شب را به صبح برسانید.
از اوایل پاییز، آبوهوای روستای فیلبند بیشتر سرد و بارانی میشود. حتی در فصلهای سرد سال معمولا محلیها هم باروبندیل زندگی خود را جمع میکنند و به قشلاق کوچ میکنند.
هواشناسی فیلبند قبل از سفر
یکی از مهمترین مسائل که باید قبل از سفر به فیل بند مدنظر داشته باشید آبوهوای منطقه است. ویژگی اساسی روستای فیل بند و هوایش اینست که اصلا قابل پیشبینی نیست. علاوهبر غیرقابل پیشبینی بودن هوا، گاهیاوقات سرما حتی در تابستان هم بیشاز حد تصور است. با اینحال اگر مسئله حرکت در روزهای آفتابی تابستان را مد نظر داشته باشید و هواشناسی فیلبند را از قبل چک کنید، احتمالا مشکلی برایتان به وجود نمیآید.
بهترین زمان سفر به فیلبند مازندران
ممکن است تا اینجا برایتان سوال شده باشد حالا بهترین فصل سفر به فیلبند و بازدید از جاهای دیدنی فیلبند چه زمانی است؟ من به شما میگویم فیلبند در تابستان، در بهترین حالت خودش است، چرایش را در تیترهای بعد توضیح میدهم.
درست است که در شش ماه دوم سال عملا روستای فیل بند خالی از سکنه میشود اما در شش ماه اول سال این منطقه یکی از مناطق توریستی و گردشگری پرطرفدار است که بهنوعی مخصوصا روزهای آخر هفته و در تعطیلات غلغله میشود. پس اگر دنبال سفری آرام و بیدردسر هستید با هزینه کمتر هستید، حتما وسط هفته را برای سفر انتخاب کنید که هم راحتتر جای اقامت پیدا کنید و هم ارزانتر باشد.
سفر به فیلبند در بهار
حتما تا اینجا با آبوهوای سرد فیل بند آشنا شدهاید، اما نگران نباشید! از اواسط فصل بهار تا ابتدای فصل پاییز، روستای ییلاقی فیلبند، آبوهوای مطلوبی دارد. البته یادتان باشد که فیل بند روستای چهارفصل است و ممکن است یکدفعه هوا سرد و غیرقابلپیشبینی شود.
روستای فیلبند در تابستان
فیلبند در تابستان نسبت به جاهای دیگر در شهرهای شمالی ایران که عموما مرطوب و شدیدا گرم هستند، خنکتر و سردتر است. پس با اطمینان میتوان گفت که بهترین فصل سفر به فیلبند، تابستان است. البته باید در نظر داشته باشید که در این فصل، گردشگران زیادی به این منطقه سفر میکنند و ممکن است شلوغ باشد.
رفتن به فیلبند در پاییز
در فصول سرد سال یعنی از اواسط پاییز آنقدر آبوهوا در فیل بند سرد میشود که حتی خود روستاییها نیز همه چیزشان را جمع میکنند و از آنجا میروند. پس حتی اگر در این زمان بخواهید به این منطقه سفر کنید شاید کمتر کسی را در فیل بند که راهنمایتان باشد ببینید!
سفر به فیلبند در زمستان
با توضیحاتی که از پاییز این منطقه دادیم، دیگر بهراحتی میتوان زمستانش سردش را تصور کرد: سرمای استخوانسوز. در این برهه از سال، معمولا کسی در روستا اقامت نمیکند. اگر بخواهیم رک و پوستکنده با شما صحبت کنیم باید بگوییم که لطفا بیخیال زمستان فیلبند مازندران شوید.
اقامت در فیلبند مازندران
حالا که گفتیم فیلبند کجاست و چگونه باید به این منطقه برسیم، وقتش رسیده به این سوال جواب بدهیم: در سفر به فیلبند کجا اقامت کنیم؟ برای اقامت در فیل بند، هتل یا اقامتگاه مخصوصی وجود ندارد و شما میتوانید برای اقامت خانههای محلی را اجاره کنید.
اما حواستان باشد که در مواقعی از سال که گردشگر در آنجا زیاد است ممکن است خیلی سختتر بتوانید جایی برای ماندن پیدا کنید، مگر آنکه اهل کمپ کردن و ماندن در طبیعت باشید. یادتان باشد که حتما لباس گرم داشته باشید چرا که حتی شبهای تابستانی فیل بند نیز سرد و خنک است.
علاوهبر تمامی این گزینهها، یعنی اجاره کردن خانههای محلی و بومگردی و کمپینگ در طبیعت، یک تکیه معروف در فیل بند وجود دارد به نام «تکیه غرب» که میتوانید از متصدی آن یک اتاق اجاره کنید و شب را آنجا سپری کنید. امکانات اتاقهای این تکیه معمولا محدود است و مانند خانههای قدیمی روستا با یک چراغ علاءالدین و گردسوز فضا را گرم میکند. سرویس بهداشتی نیز مشترک است و در حیاط قرار دارد.
البته در سفر به روستای فیلبند و اسکان در خانههای محلی یا اقامت در تکیه غرب، بهتر است به محدودیت امکانات در فیل بند توجه داشته باشید. یادتان باشد حتما در مصرف آب و برق صرفهجویی کنید و بهقدر نیاز مصرف کنید چون به دلیل زیرساختهای ضعیف این منطقه، کمی مصرف بیشتر ممکن است باعث قطعی آب یا برق شود.
اجاره ویلا در فیلبند
همانطور که گفته شد فیل بند شهری میان ابرهاست. ارتفاع، کوه، درخت، ابر، سرسبزی و در یک کلام اینجا طبیعت حرف اول را میزند. یکی از ویژگیهای فیلبند مازندران اینست که این شهر پر از خانههای بومگردیست. اگر تجربه بومگردی داشته باشید خواهید دانست که اجاره یک اتاق یا خانه از بومیها خصوصا خانهای که به رسم مردم ساخته شده و فضای طبیعت روستا را حفظ کرده چه حسوحال خوبی دارد.
اجاره کلبه چوبی در فیلبند مازندران هم یکی از گزینههای پرطرفدار بین گردشگران است. در این منطقه، گزینههای زیادی برای اجاره وجود دارد که پیشنهاد میکنم حتما قبل از سفر آنها را رزرو کنید، زیرا ممکن است ظرفیت خانههای روستا پر شده باشد.
چادر زدن در فیلبند
یکی از بهترین نقاط استان مازندران که باب کمپهای شبانه و طبیعتگردی است روستای فیل بند است. کلا این روستا را ساختهاند برای اینکه در جنگل یا طبیعت بکرش شب تا صبح در چادر باشی و با تجربه لذت بخش زندگی طبیعی آنهم در ارتفاعات هم آشنا شوید. پیشنهاد میکنم برای کمپ در فیلبند دو مسئله را رعایت کنید اول اینکه زمانتان را طوری تنظیم کنید که صبح یا ظهر به محل استراحت برسید و تا نور هست با محیط کمپ خود آشنا شوید. مورد دوم هم تجهیزات کمپ خصوصا لباس گرم است.
لازم است به این موضوع هم اشاره کنم که درصورت کمپ در فیلبند مراقب محیط طبیعی اطرافتان هم باشید. در روشن کردن آتش یا خاموش کردن آن، خصوصا شب مراقب باشید تا آتش به طبیعت این محیط بکر سرایت نکند.
امکانات فیلبند
روستای فیلبند در استان مازندران امکانات رفاهی کلیدی از جمله آب لولهکشی، رستوران و سوپرمارکت دارد. در ضمن شما میتوانید برای استفاده از سرویس بهداشتی، اجاره اتاق و… به مسافرخانهها یا تکیه موجود در روستا سر بزنید. یکی از محدودیتهای اصلی در امکانات روستای فیل بند، کمبود آب در دوران شلوغی و فصل تابستان است. بنابراین باید حواستان باشد که ممکن است چند ساعت در شبانهروز آب قطع باشد.
برای شکمگردی و تجربه خوشمزهای از سفر به فیل بند نیز به شما پیشنهاد میکنم حتما از ترشیجات و لبنیات و محصولات خانگی اهالی روستا خرید کنید و میل کنید. این طعمهای لذیذ از آن دسته طعمهایی است که حتی در جاهای دیگر در شمال کشور تجربهاش نخواهید کرد.
برای سفر به فیلبند چه وسایلی با خودمان ببریم؟
وسایل موردنیاز برای سفر به جنگل ابر فیلبند به این موضوع بستگی دارد که قصدتان کمپینگ در فیلبند باشد یا اقامت در خانههای محلی فیل بند. اما بهطورکلی میتوانید تجهیزات زیر را برای سفرتان در نظر بگیرید:
- لباس گرم: میدانیم که فیل بند شبهای سردی دارد، فرقی هم ندارد در کدام فصل از سال باشیم. آبوهوای آن نیز غیرقابل پیشبینی است پس حتی اگر سفر به فیلبند در تابستان را انتخاب میکنید، حتما لباس بارانی و یک دست لباس گرم همراه داشته باشید.
- کفش مناسب پیادهروی: مسیر فیلبند و کوچهپسکوچههای روستاییاش علاوهبر آن همه زیبایی، شیبدار و کوهستانی است، پس حتما به کفشی مناسب نیاز دارید که مراقب پاهایتان باشد.
- تجهیزات طبیعتگردی و کمپ: وسایل و تجهیزات ضروری دیگر برای یک سفر با تم طبیعتگردی میتواند پاوربانک، کرم ضد آفتاب، چراغ قهوه بههمراه باطری اضافی، کلاه و عینک مناسب، آب و خوراکی کافی، تجهیزات کوهنوردی و حتی کیسهخواب و چادر شب و اجاق مسافرتی برای کمپینگ باشد.
- نقشه آفلاین: نقشه آفلاین یا جی پی اس برای مواقع ضروری همراه داشته باشید زیرا ممکن است اینترنت قطع شود یا راهنمای محلی همراهتان نباشد.
جاهای دیدنی فیلبند کجاهاست؟
ممکن است با همه این توصیفهایی که تا اینجا بیان کردیم فکر کنید همه جاهای دیدنی فیلبند همین طبیعت بکر و زیبای جنگلیاش است اما واقعیت این است که اگر عکس جاهای دیدنی فیلبند را ببینید متوجه خواهید شد که این منطقه چند جای جذاب، خوراکِ گردشگری هم دارد که قصد داریم به شما معرفیشان کنیم:
قله اندوار از جاهای دیدنی فیلبند
اندوار روستایی در منطقه فیلبند است که در همان ارتفاعات بلند قرار گرفته و آبوهوایش در تابستان، گرم و مرطوب و در زمستان، معتدل و مرطوب است. باید حواستان باشد که این قسمت از ارتفاعات فیلبند جادهای خطرناک دارد اما طبیعت آن بسیار زیبا و دیدنی است.
از دو راه جنگل و کوهستان میتوان به قله اندوار رسید اما درکل اندوار چه مناطقی را دربرگرفته که ممکن است حتی اسمشان به گوشتان خورده باشد؟ مناطقی مانند سیاه بیشه، زرشک او، یخار کوه، لث، دره لوی آقا، دز گردنه، لاکوه (لارکوه)، بزرگ کلاه، جنگی دره، هزار خال، ناردشت، بزرودشت و غیره جزو منطقه اندوار استان مازندران محسوب میشوند.
جنگل چلاو، طبیعت فیلبند شمال زیر ذرهبین
جنگل چلاو یکی از جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی فیلبند است که همچنین یکی از رویاییترین جنگلهای شمال ایران محسوب میشود. جنگل چلاو در محدوده جنگلهای هیرکانی قرار دارد و این یعنی جزو باستانیترین جنگل های دنیا روی زمین بهشمار میرود.
پوشش گیاهی جنگل چلاو عمدتا از درختان سرخدار، بلوط، راش، ممرز و انجیلو است و نکته خیلی خیلی جذاب این است که اگر اواخر شهریورماه به این منطقه سفر کنید و به جنگل چلاو بروید میتوانید از زیباترین رویداد طبیعی دنیا یعنی گاوبانگی لذت ببرید.
گاوبانگی چیست و چطور آن را ببینید؟
گاوبانگی یا آنطور که مازنیها به آن «گوگوره» میگویند، فصل جفتگیری مارال ها (گوزن قرمز شمالی) و غرش مارالهای نر برای جلب توجه مادهها است. البته برای دیدن چنین رویداد طبیعیای لازم است یک محیطبان یا راهنمای محلی همراهتان باشد.
اگر گذرتان به اقامتگاه عمو پیرطاهر در منطقه چلاو افتاد میتوانید همراه با عمو پیرطاهر که راهنمای محلی است، در اواخر شهریورماه به تماشای گاوبانگی بنشینید و یکی از خاصترین لحظهها را در طبیعت قله فیلبند تماشا کنید.
چشمه لار در روستای فیل بند
چشمههای زیادی در روستای فیل بند مازندران وجود دارند که جزو جاهای دیدنی فیل بند نیز به حساب میآیند اما چشمه لار از آن دسته چشمههایی است که ارزش یکبار دیدن را دارد.
آب جاری در چشمه لار، معدنی است و خاصیت درمانی دارد؛ مثلا برای دردهای کلیوی خیلی مفید است. از مواد معدنی موجود داخل آب این چشمه که استخوانهای بدن را تقویت میکند، فلوئور است. تصور کنید محلیها و مردم روستا وقتی از آب این چشمه سالهای سال نوشیدهاند چقدر سلامت و قوی هستند!
روستای سنگچال
روستای سنگچال یکی دیگر از جاهای دیدنی فیل بند است که سراسر با کلبههای چوبی پوشیده شده. این کلبهها روی زمین سبز سنگچال ساخته شدهاند و دامها اطراف این کلبهها مشغول چرا هستند که همین منظرهای بسیار تماشایی از روستای سنگچال برای ما میسازد.
حتی مردم روستای سنگچال نیز آدابورسوم خاص خود را دارند و در جشنهای بومی خود، لباسهای محلی و رنگارنگ خود را میپوشند و مراسم خود را برگزار میکنند. شغل اکثر اهالی روستا دامپروری است و با فروش محصولات دامی و لبنیات زندگی خود را میگذرانند. عموما زنان روستا به درست کردن صنایع دستی مشغولند و بخشی از درآمد این روستاییان نیز از فروش این صنایع دستی در جشنوارههای مخصوصی است که اواخر مردادماه در این منطقه برگزار میشود.
امامزاده یحیی و امامزاده قاسم در فیل بند مازندران
روستای سنگچال مانند بسیاری از روستاهای شمال کشور، امامزادهای دارد که به آن امامزاده یحیی میگویند و مسیر دسترسی بسیار سختی هم دارد. بهطوریکه اگر میخواهید به این روستا بروید حتما باید حواستان باشد که گم نشوید یا با یکی از اهالی روستا بهعنوان راهنما بروید.
کوههای جنوبی فیل بند که به شهر بابل میرسند، میزبان امامزاده معروف دیگری هستند که از جاهای دیدنی فیل بند و مناطق زیارتی آن محسوب میشود. برای رسیدن به امامزاده قاسم باید از مسیری طولانی و پرفراز و نشیب عبور کرد و همین باعث میشود باز شما به یک راهنمای محلی برای رفتن به آنجا نیاز داشته باشید.
حتی در کنار امامزاده قاسم اقامتگاهی تاسیس کردهاند که گردشگران زیادی نیز برای اقامت، زیارت و طبیعتگردی آنجا را انتخاب میکنند.
فیل بند و روستای ابری
امکان ندارد در ایران زندگی کنید و تابهحال به طبیعت سبز و زیبای مازندران پا نگذاشته باشید و سفر نکرده باشید! یکی از جاذبههای بکر و زیبای طبیعت مازندران که در قسمت شرقی این استان قرار دارد و به همین خاطر به تهران هم خیلی نزدیکتر است، روستای فیل بند و ارتفاعات جذاب آنجاست.
سفر به این روستای زیبا در مازندران، مثل سفر کردن در خواب است چون شما را تا بالای ابرها میبرد و شما ابرها را هرروز زیر پای خود میبینید که میرقصند! شاید فکر کنید این یک تعریف یا استعاره است اما باید بگویم که اینطور نیست، واقعا ابرها آنجا هستند و به همین علت آنجا را به روستایی که ابرها زیر پا قرار میگیرند میشناسند.
فیلبند یعنی چه؟ و چرا به بام مازندران فیلبند میگویند؟
درواقع نام اصلی این روستا فِلبَند است؛ البته برخی به اشتباه به این روستا فیلوند هم میگویند! در گویش مازندرانی «فِل» به معنای خستگی و «بَند» هم به معنای بندآمدن و نتوانستن است. خیلی جالب است که چطور این دو کلمه در کنار هم میتوانند خستگی از بالا رفتن از ارتفاعات فیلبند را به ذهن تداعی کنند و انگار که اهالی این روستا هم آنقدر این خستگی را حس میکردند و رفتوآمد برایشان دشوار بوده که باعث شده اینطور اسمش را نامگذاری کنند!
پس بیخود نیست که به روستای فیل بند بام مازندران نیز میگویند و حتما قدیمترها نیز رفتوآمد به این منطقه بسیار سختتر و دشوارتر از امروز بوده است.
جمعیت روستای فیلبند
جمعیت روستای فیل بند بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، کمتر از سه خانوار بوده است. اهالی این منطقه معمولا در ماههای گرم سال به این روستا سفر میکنند. این روستا به خاطر سرمای شدید، در زمستان خالی از سکنه میشود.
گونههای گیاهی و جانوری در فیلبند چیست؟
فیل بند مانند هر طبیعت سرسبز و کوهستانی دیگری گونههای جانوری و پوشش گیاهی متنوعی دارد. جاندارانی مثل پلنگ، خرس، گرگ، شغال، راسو، خارپشت، شوکا، گاومیش، گراز، خرگوش و پرندگانی مانند قرقاول، شاهین و یا حتی گونههای جانوری درحال انقراض که بیشتر بهخاطر شکار بیرویه در این مناطق رو به انقراض رفتهاند، در قله فیلبند زندگی میکنند.
و اما پوشش گیاهی فیل بند بهخاطر موقعیت جغرافیاییاش که بین دامنه البرز و دریای خزر قرار گرفته بسیار غنی و متنوع است، درختانی مانند افرا، کندس، ممرز، ولیک و غیره در شرق، شمال و قسمت غربی فیل بند رشد کردهاند. در قسمت جنوبی نیز عمدتا درختچهها و بوتههای زرشک که بسیار لذیذ، ترش و آبدار هستند عمده پوشش گیاهی طبیعت فیل بند را تشکیل میدهند.
اما درختان این منطقه، قصه دردناکتری دارند و کاش همهاش به زیبایی طبیعت و سرسبزی بیمثالش ختم میشد، اما بهدلیل اینکه فاصله فیل بند با فضای شهرهای مازندران و اطراف نسبتا بیشتر است، قاچاق چوب و قطع بیرویه درختان نیز این روزها باعث به خطر افتادن طبیعت فیل بند شده است.
عکاسی در فیلبند بام مازندران
مگر میشود به بام مازندران پا گذاشت در دل ابرها قدم زد و تصویری از آنجا ثبت نکرد. فیل بند یکی از بهترین لوکیشن های طبیعی برای عکاسی است. دوربین حرفهای و موبایل هم تفاوتی ندارد روی قله کوهها جایی که ابرها زیرپای شماست، فکر نکنم کسی خیلی به کیفیت تصویر دقت کند. اگر به عکاسی در این منطقه علاقهمندید، چند لوکیشن مثل جنگل ابر فیلبند، روی تپههای سبز آن منطقه و قله کوهها یا کنار دره ابر را حتما از دست ندهید.
عکس جاهای دیدنی فیلبند
میخواهیم کمی در این نوشته، قبل از آنکه حتی پایمان را به فیل بند برسانیم کمی باهم به آنجا سفر کنیم، روی خاک نرم و تازه و بارانخوردهاش قدم برداریم، درختان سر به فلک کشیده جنگل ابر را ببینیم که تا ابرها رسیدهاند و صدای آواز پرندگان با همدیگر سمفونی زیبایی از جانِ طبیعت به گوش میرساند. انگار که میشود تا خود ابرهایی که مانند پنبه به هم چسبیدهاند به پرواز درآمد.
بوی آتش دودکش خانهها و هیزم در فضا پیچیده و هرچه به روستا نزدیکتر میشویم صداها و رنگهای بیشتری میبینیم. ماشینهایی که در جاده میروند و میآیند، بوی نان در فضای مرطوب سرسبز جنگلی پیچیده و بیشتر از هر وقتی روح را تازه میکنند.
تصور کنید که هرچهارفصل سال، فیل بند علاوهبر همه اینها رنگ تازهای هم به خود میگیرد. بهار پر از شکوفههای خوشرنگ زرشک میشود، در تابستان سرسبزی و جوانی طبیعت آواز سبزی و طراوت سر میدهد و در پاییز درختان قرمز و نارنجی و زردش مانند یک بوم نقاشی میشود که همیشه تاج ابرها را بالای سر خود گذاشته است.
ویدیوی طبیعت فیلبند
مراقب دریای ابری فیل بند باشیم!
فکر میکنم کمتر کسی باشد که فکر سفر به شمال کشور و کرانه دریای خزر را داشته باشد و با فیل بند شمال هم آشنا باشد اما به آنجا سفر نکند!
چطور میشود طبیعت زیبای این منطقه را دید و شنفت، ابرهایی را دید که مانند داستان جک و لوبیای سحرآمیز انگار که این روستا را از بقیه دنیا جدا کردهاند، به آسمان بردهاند و زیر پاهای تماشاچیان طبیعت فیل بند قرار دادهاند و دل آدم برای یک سفر ماجراجویانه و رویایی به آنجا پر نکشد!
البته ما همه زیباییها و خوبیهای طبیعت منطقه را گفتیم، پس ما نیز بهعنوان مسافر، گردشگر و طبیعتگرد کوچکترین و کمترین وظیفهای که در قبال زیباییای که این منطقه به ما میبخشد داریم این است که طبیعتش را آلوده نکنیم، شکار نکنیم، آتش روشن نکنیم و حتی هوس ساختن ویلا و نابود کردن زمینهای تاریخی و باستانیاش را به سر راه ندهیم. این کمترین کاری است که میتوانیم برای جاودانه کردن این زیبایی الهی انجام دهیم.
امسال برای اولین بار به فیلبند سفر کردیم مناظری بس دیدنی وزیبا مشاهده کردیم بر فراز ابرها ودیدن اعجاز خداوندی بسیار شگفت انگیز بود ولی متاسفانه منظره دلخراش وغیر قابل تحملی زیبایی این مناظر رو ازبین میبرد وان هم حجم بسیار بالای زباله اطراف جاده واقعا زشت بود
سلام پشیمان شدم
منم قصد سفر به فیلبند رو داشتم ولی باتوضیحات مسافرانی که رفتن پشیمون شدم .
ممنون که تجربتون رو در اختیار گذاشتین
فیل بند در مکان زیبای است . ولی مسیر مملو زباله است. در ابتدا جاده ۴۰ هزار تومان میگیرند و در خود روستا ۳۰ هزار تومان که روی هم از هر ماشین ۷۰ هزار تومان که اگر روزی ۱۰۰۰ ماشین( غیر ایام تعطیل) برود در ماه حدود ۱ میلیارد میشود
ولی مسئولین محلی و خود محلی ها که از این طبیعت بهره میبرند حاظر نیستند یک وانت و دوتا کارگر بگیرند که این جاده و داخل روستا را تمیز کنند
و یا حتی حاظر نیستند یک کیسه زباله به دست مردم بدهند و در جاده هم چند سطل زباله بگزارند که مردم آشغال هایشان را در طبیعت زیبا رها نکنند
جاده در دوران قدیم ساخته شده و برای ترافیک حال حاظر عرض جاده کم است و به همین خاطر خطر تصادف خیلی زیاد شده
در کل جاده زیبا جنگلی دارد که برای آرامش روان و تمدد اعصاب آدم خیلی خوب است
ولی با وجود وضعیتی که بالاتر گفته بودم و بقیه دوستان هم اشاره کردند
خیلی توصیه نمیکنم که کسی برود
شاید مسئولین آنجا کمی تکان بخورند
سلام. من قصد سفر به فیلبند یا فلبند رو داشتم ولی با توجه به توضیحات مسافرانی که رفتن پشیمون شدم . ممنون که تجربتون رو در اختیارمون گذاشتین
اینهمه اغراق؟!
مسیرش که اصلا خوب نیست، پدر ماشین درمیاد،اگه پراید دارین یا ماشینتون ضعیفه اصلا نرید که بعدش کلی هذینه جلوبندی و خرابی بدین
بعدش فقط یه توده وسیع ابر هست که از بالا تماشا میکنید و تمام، دیگه چیز دیگه ای نیست،امکانات هم که صفر حتی آب برای حمام و دستشویی رفتن نیست، خلاصه ارزش نداره به خاطر دیدن یه مقدار ابر تا فیلبند برین. خوددانید.
افرین بشما و قلم زیبایتان که هر جند من نرفتم ولی با خواندن مطالب تا حدودی خودم را آنجا حس کردم
ممنونم عالی بود
بسیار عالی، کامل و مفید بود
متاسفانه منطقه بدلیل ساخت و ساز بی رویه که فقط در جهت اهداف کسب درآمد است خیلی پر سر و صدا بود و مشکل اصلی آن کمبود منابع آب است به دروغ خانه ای با امکانات با کلی اجاره به شما می دهند ولی بخاطر کمبود آب عملا نه میشود حمام کرد و با بدبختی از دستشویی استفاده کرد
طبیعت منطقه چندان حیرت آور نیست و یکی از دلایل آن ساخت بی رویه است بطوریکه به جز خانه محلی ها شما عملا منظره کمی برای لذت بردن دارید
فقط بدنبال کسب درآمدند و حتی به خود زحمت نمی دهند جلو در خود را جارو کنند و مصالح ساختمانی را به فضای دیگری منتقل کنند
هر کس اشغال خود را در خانه همسایه ریخته
است
درود و سپاس از نوشتار زیبا و سودمند شما..
پیشنهاد میکنم ریشهیابی نام روستای فیلبند را درست بنویسیم..
روستای ابری فیلبند به چه معناست؟..
بومیها به این روستا «فِلبَن» میگویند.
«فِل» در زبان تبری (گویش مازنی) به خاکستر، و «بَن» نیز به «بند» یا سدی که برای بهره کشاورزی بر روی آب روها میبندند، گفته میشود.
خاکستر، یکی از بهترین مادهها با ماندگاری بالا برای تعیین مرزها بوده، به گونهای که در روستاهای شمال برای جداسازی مرز زمینهای کشاورزی خاکستر را در چند جا از زمین دفن میکردند تا در آینده، تعیین کننده مرز و سامان زمینهای کشاورزی برای فرزندانشان باشد.
خاکستر، همچنین یک ماده افزودنی و عایق در ساخت چسب ساروج برای دیوارچینی یا سقفهای گنبدی و نیز ساخت بند (سد رودخانه) بوده است.
خاکستر، همیشه یک ماده کارا در شستوشوی ظرفهای خانگی بوده است.
خاکستر در گذشته، ماده الیتامبخش سوختگی و در بند آوردن خون، کار پماد را میکرده..
خاکستر گرم، در کورهی خانههای قدیم، کار آرامپزهای امروز را انجام میداده و برخی خوراکیها مانند سیبزمینی و گوشت را مغز پخت میکرده است.
سلام سعید عزیز 🙂
ممنون از اطلاعات خوب شما. قطعا مقالات ما با اطلاعات شما کاملتر میشن.
با سلام و احترام
نام روستا درست روستا فِلبند است و نه فیلبند ؛ با کمال احترام به آقا سعید عزیز و بیان وجه تسمیه ایشان، ولی
“فِل” در زبان طبری (مازندرانی) به معنای “خستگی” و فِلبند یعنی؛ جایی که خستگی بند می آید و تمام می شود. (اشاره به مکان خوش آب و هوا) و ارتباطی با حیوان فیل ندارد.
بحث کاربرد خاکستر که آقا سعید گفتند عمومی است و در دیگر جاهای مازندران هم به کار می رفته و نمی تواند فقط مختص روستای فِلبند باشد.
نمونه دیگر نامگذاری اشتباه ، رودخانه سِجرو بخش بندپی شرقی بابل در حوالی روستای فِلبند است که به غلط در نقشه ها “سجادرود” نامیده شده ؛ در حالی که واژه “سِج” در زبان طبری، به معنای “خروشان” و واژه “رو” هم به معنای “رودخانه” است و واژه سِج ارتباطی با واژه سجاد ندارد. علت این نامگذاری های اشتباه نقشه ها، عدم آشنایی درست با زبان طبری است.
خلاصه ی سفر فیلبند،دوبار بی دلیل ازتون پول زور و حق ورود میگیرند.سرویس بهداشتی اصلا نداره ومحلی هاهم به هیچ وجه اجازه ی استفاده از سرویس بهداشتی های خودشونونمیدن حتا به کودکان وسالمندان.جاده پرازپیچ خطرناک و دست اندازهای وحشتناک و شیب بسیار تنده.خطوط ارتباطی تلفن همراه قطعه.گازشهری نداره.آب فقط چند ساعت وبافشار پایینه.بیشتر اوقات خبری ازابر نیست وهرکس که ویلا اجاره کنه واقعا پشیمون وافسرده میشه وحوصله ش سر می ره.حاشیه ی راه جایی برای توقف واستراحت به ندرت وسختی پیدامیشه.ماشین های عبوری محلی به عابرین وخودروهای غریبه رحم نمیکنن وبرخورد تهاجمی دارن.چند فروشگاه ورستوران کوچیک وبی کیفیت داره که همه چی وچندبرابر باهاتون حساب میکنه .برخورد وفرهنگم که زیر صفر. ازنظرنظافتم دریک کلام فاجعه همه جا مدفوع انسان وحیوان ومسیر پراززباله .خلاصه خیلی بی دلیل یه خرج سنگین جلوبندی ماشینتون می افته گردنتون .خواهشا به کسی پیشنهاد این سفر ونکنید.هرکی جواهر ده رامسر رفته باشه هرگز اینجا رو به کسی معرفی نمیکنه.بدترین سفر وخاطره ی عمرتون میشه.
امروز شنبه ۲۵ تیر به قصد سیاحت فیلبند راهی این مسیر شدیم تجربه چندان خوشایندی نبود، اول اینکه جاده تنگ و صعب العبور است، دوم عرض معبر کم با کمترین امکان جهت عبور دوخودرو به صورت همزمان، سوم امان از زباله، زباله، زباله…چه مردم بدی شدیم.چهارم هجوم آهن و سیمان به بکرترین جنگل های تاریخی و هیرکانی ، دریغ از اندکی آینده نگری برای رفاه گردشگر ، سرویس بهداشتی و نظایر آن اصلا در دسترس نبود، در مقایسه با آنچه در مسیر رویان بلده، یا پل زنگوله ،یوش تجربه کردیم، مسیر چلاو- فیلبند یک کوره راه انباشته از زباله و عطش سیری ناپذیر ساخت و ساز کج و معوج است.
درود بر شما، اطلاعات مفید و مناسبی را ارائه کردید، در اولین فرصت ازین محل زیبا دیدن میکنیم.
سپاسگزارم.
سلام علیرضا عزیز 🙂
سفر به سلامت
بسیار عالی ، کامل و مفید بود .
روز جمعه قصد سفر به فیلبند را دارم. میخواستم قبل از سفر کمی با طبیعتش آشنا بشم که با توصیفات زیبای شما غرق در تصور فیلبند زیبا و رویایی شدم. ممنون بخاطر اینهمه توضیحات کامل و زیبا و عکسهایی پر از احساس