تنگ چوگان

تنگ چوگان فارس؛ منطقه مورد علاقه شاهان ساسانی

تنگه‌ای باستانی و خوش آب‌وهوا

اگر سری به استان فارس بزنید، نزدیکی شهر بیشاپور تنگ چوگان را پیدا می‌کنید. تنگ چوگان در استان فارس یکی از آثار به جا مانده از دوره ساسانیان است؛ در این مطلب هر چه لازم است درباره این جاذبه بدانید را به شما توضیح می‌دهیم.

تنگه چوگان یکی از جاذبه‌های تاریخی استان فارس است و همان‌طور که اشاره کردیم، نزدیک شهر باستانی بیشاپور قرار دارد. تنگ چوگان بیشاپور به دلیل وجود سنگ‌نگاره‌ها و نقش‌های برجسته بی‌نظیرش معروف است. البته این سنگ‌نگاره‌ها تنها جذابیت تنگ چوگان نیستند؛ رودخانه شاپور که از میان این تنگه عبور می‌کند، زیبایی‌های منطقه و غار شاپور، از زیبایی‌های منطقه هستند.

با بازدید از  تنگ چوگان کازرون، می‌توانید هنر فوق‌العاده ساسانی را از نزدیک ببینید و با تاریخ کشورمان هم بیشتر آشنا شوید. اگر دوست دارید در مورد این تنگه تاریخی شگفت‌انگیز بیشتر بدانید، تا آخر این مطلب همراه مجله علی بابا باشید.

تنگ چوگان در کدام شهر است؟
تنگ چوگان در استان فارس، نزدیکی شهر کازرون و شهر باستانی بیشاپور قرار دارد.
بهترین زمان بازدید از تنگ چوگان چه موقعی است؟
بهترین زمان بازدید از تنگ چوگان از اواخر مهر تا اواخر اردیبهشت است.
جاهای دیدنی نزدیک به تنگ چوگان کدام است؟
غار شاپور، معبد آناهیتا، شهر باستانی بیشاپور، چشمه ساسان و دریاچه پریشان، از جاهای دیدنی نزدیک به تنگ چوگان هستند.
تنگ چوگان چه امکانات رفاهی و تفریحی دارد؟
این منطقه از امکانات رفاهی و تفریحی خوبی مانند پارکینگ، آشپزخانه عمومی، خدمات سرو غذا و اقامتگاه‌های بوم‌گردی برخوردار است.
در بازدید از تنگ چوگان کجا اقامت کنیم؟
برای اقامت نزدیک تنگ چوگان می‌توانید کمپ بزنید یا در اقامتگاه‌های  مانند اقامتگاه بوم‌گردی تنگ چوگان و بیشاپور بمانید.

مشخصات تنگ چوگان

تنگ چوگان به سنگ‌نوشته‌های ارزشمند و تاریخی خود معروف است. این نقش‌ها، پیروزی‌ها و اتفاقات مهم تاریخ ساسانیان را به ما نشان می‌دهد؛ به همین دلیل است که تنگه چوگان برای مردم ایران اهمیت زیادی دارد. این تنگه در ۱۵ دی ماه سال ۱۳۱۰ به شماره ۱۵۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

اگر بخواهیم دقیق‌تر این جاذبه را بررسی کنیم، باید بگوییم تنگ چوگان شش نقش برجسته دارد؛ سه نگاره آن مربوط به شاپور اول و سه نگاره مربوط به بهرام دوم است. در این نقش‌ها شما می‌توانید پیروزی ساسانیان بر روم و تاج‌گذاری بهرام دوم را مشاهده کنید.

رودخانه شاپور که از میان این تنگه عبور می‌کند هم نقش مهمی در منطقه دارد. این رودخانه نه تنها زیبایی خاصی به فضا داده است، بلکه به‌عنوان یکی از منابع مهم آبی منطقه هم شناخته می‌شود.

رودخانه شاپور تنگه چوگان

عکس از: سایت Google maps

تنگ چوگان بیشاپور به دلیل اهمیت تاریخی و محیط‌زیستی، آب‌وهوای مطبوع و خنک، کشتزارهای زیبای و زیبایی منطقه، هر ساله از گردشگران زیادی میزبانی می‌کند.

تنگ چوگان کجاست؟

تنگ چوگان در ۲۳ کیلومتری شمال غربی شهرستان کازرون قرار گرفته و به شهر باستانی بیشاپور نزدیک است. در واقع این تنگه تقریبا روبه‌روی شهر بیشاپور قرار دارد.

تنگ چوگان کجاست؟

عکس از: سایت Google maps

سه روستای تنگ چوگان سفلی، علیا و وسطی هم در نزدیکی این تنگه واقع شده‌اند؛ این روستاها همراه باغ‌ها و کشتزارهای چشم‌گیرشان، بین دو کوه در برگیرنده تنگه چوگان قرار دارند.

لوکیشن تنگ چوگان روی گوگل مپ

بهترین مسیر دسترسی به تنگ چوگان

بهترین مسیر دسترسی به تنگ چوگان این است که از هر جای ایران، خودتان را به قائمیه برسانید. بعد از رسیدن به قائمیه، جاده قائمیه-کازرون را پیش بگیرید. بعد از حدود ۸ کیلومتر رانندگی، به تنگ چوگان می‌رسید. البته از جاده اصلی تا مکان دقیق تنگ چوگان، مسیر پیش روی شما، خاکی است.

فاصله شیراز تا تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

فاصله شیراز تا تنگ چوگان

فاصله شیراز تا تنگ چوگان تقریبا ۱۳۰ کیلومتر است. بهترین مسیر شیراز به تنگ چوگان، دقیقا همان روشی است که بالاتر هم گفتیم. اول خودتان را به قائمیه برسانید، جاده قائمیه-کازرون را در پیش بگیرید و به تنگ چوگان بروید.

فاصله کازرون تا تنگ چوگان

فاصله کازرون تا تنگ چوگان تقریبا ۲۳ کیلومتر است. تنگ چوگان در شمال غربی این شهر قرار دارد. برای رسیدن به تنگ چوگان، از کازرون به سمت قائمیه حرکت کنید؛ این مسیر حدودا ۲۰ کیلومتر است. در مسیر قائمیه-کازرون، می‌توانید تنگه چوگان را پیدا کنید.

تنگ چوگان بیشاپور

عکس از: سایت Google maps

فاصله تهران تا تنگ چوگان

از تهران تا تنگ چوگان، ۷۰۰ کیلومتر راه در پیش دارید. برای رسیدن به تنگه چوگان از تهران، باید اتوبان تهران-قم را در پیش بگیرید و به اتوبان قم-کازرون بروید. وقتی به کازرون رسیدید هم دیگر راه را بلدید. باید از جاده قائمیه-کازرون استفاده کنید تا به تنگ چوگان برسید.

تاریخچه تنگ چوگان

همان‌گونه که تا حالا متوجه شدید، قدمت این جاذبه تاریخی به دوران ساسانیان باز می‌گردد. شاهان ساسانی در این تنگه به بازی سنتی چوگان مشغول می‌شدند و زمان خود را این‌جا سپری می‌کردند.

تاریخچه تنگ چوگان کازرون

عکس از: سایت Google maps

تنگ چوگان شش نقش برجسته مربوط به پادشاهان ساسانی دارد. این نقش‌ها پیروزی‌های ساسانیان بر امپراتوران روم و برخی وقایع تاریخی مهم دیگر را به تصویر کشیده است. در مورد نقش‌های روی این سنگ‌نگاره‌ها، کمی جلوتر کامل توضیح می‌دهیم.

تاریخچه تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

شاید برایتان جالب باشد بدانید این سنگ‌نگاره‌های تنگ چوگان، از لحاظ اندازه و جزئیات، از بعضی آثار مشابه در ایران برجسته‌تر هستند. اهمیت تاریخی و فرهنگی تنگه چوگان با آثاری مثل نقش رستم در مرودشت و بیستون در کرمانشاه برابری می‌کند.

دلیل نام‌گذاری تنگ چوگان

شاید برای شما هم سوال شده باشد که چرا به این جاذبه، تنگ چوگان می‌گویند؟ در جواب به این سوال، باید به بازی سنتی چوگان اشاره کنیم. چوگان، در زمان ساسانیان، به‌عنوان ورزشی مهم و محبوب بین مردم و پادشاهان شناخته می‌شد و نمادی از قدرت و شجاعت بود.

تاریخچه تنگه چوگان

عکس از: سایت Google maps

این تنگه، محلی برای برگزاری مسابقات چوگان و دیگر فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی بود. نام «تنگ چوگان» نشان‌دهنده اهمیت و ارزش این منطقه است.

دیدنی ها و سنگ نگاره های تنگ چوگان

رسیدیم به بخش هیجان‌انگیز و شگفت‌انگیز این مطلب، یعنی سنگ‌نگاره‌های تنگ چوگان. در این بخش قرار است تمام سنگ‌نگاره‌ها و دیدنی‌های تنگ چوگان را به شما کامل معرفی کنیم؛ با ما همراه باشید.

نقش‌برجسته شاپور یکم، شماره یک

در اولین نقش برجسته، شما جشن پیروزی شاپور اول بر امپراتوری روم را می‌بینید. این نگاره نماد پیروزی و قدرت ساسانیان است. آن را می‌توانید سمت چپ رودخانه شاپور پیدا کنید.

در این نگاره شاپور اول، سوار بر اسب، در مرکز قرار گرفته است؛ روبه‌روی او، اهورا مزدا هم سوار بر اسب دیده می‌شود.

سنگ نگاره های تنگه چوگان

عکس از: سایت Wikimedia

جنازه گردیانوس، امپراتور شکست‌خورده روم، زیر پاهای اسب شاپور افتاده است. دستان امپراتور والرین به نشانه اسارت در دست شاپور قرار دارد و فلیپ، امپراتور دیگر رم، جلوی اسب شاپور به زانو درآمده و تقاضای صلح و بخشش دارد. اهریمن هم در این نگاره حک شده و زیر پاهای اسب اهورا مزدا افتاده است.

سنگ نگاره های تنگ چوگان

عکس از: سایت Iranontour

افسران و نظامیان ایرانی در پنج ردیف سوار بر اسب، پشت سر شاپور هستند؛ سربازان رومی هم در پنج ردیف جلوی شاپور دیده می‌شوند که در حال حمل هدایا و پیشکش‌های پادشاه ساسانی، یعنی شاپور یکم، هستند. در این نگاره مجموعا ۱۱۵ نفر قرار دارند که از این نظر، نقش برجسته شاپور یکم در تنگ چوگان، رکورددار نقوش برجسته ایرانی محسوب می‌شود.

نخستین سنگ نگاره شاپور یکم

عکس از: سایت Google maps

نقش‌برجسته شاپور یکم، شماره دو

این نقش برجسته هم مانند اولی، در سمت چپ رودخانه شاپور، نزدیک ورودی تنگ چوگان قرار دارد. این نقش، صحنه پیروزی شاپور بر رومیان، مخصوصا امپراتور والریانوس را نشان می‌دهد. در این نگاره شما شاپور یکم را سوار بر است در مرکز تصویر می‌بینید. شاپور تاجی کنگره‌ای به سر دارد و با دست راستش، مچ امپراتور والرین را گرفته است.

سنگ نگاره شاپور

عکس از: سایت Wikimedia

روبه‌روی اسب شاپور یکم هم فلیپ زانو زده را می‌بینید. علاوه بر همه این موارد، اگر به بالای این سنگ‌نگاره دقت کنید، کودک عریانی را در حال پرواز خواهید دید. در این نقش، همراهان شاپور یکم هم در دو ردیف در سمت چپ و راست قرار گرفته‌اند.

نقش‌برجسته شاپور یکم، شماره سه

سومین نقش برجسته مربوط به شاپور یکم، در سمت راست رودخانه شاپور قرار گرفته است؛ این سنگ‌نگاره هم صحنه‌ای از پیروزی شاپور شاه بر رومیان را به تصویر می‌کشد. نکته متفاوت و جالب این سنگ‌نگاره، وجود افرادی است که تاج، دو شیر و سکه‌های زر و سیم همراه خودشان می‌آورند.

تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

این نقش برجسته در تنگ چوگان هم بیشتر از ۱۰۰ نفر را در خود جای داده است. باز هم شما شاپور یکم را در مرکز صحنه روی اسب می‌بینید؛ در حالی که فلیپ جلوی اسب او زانو زده، جسد گردیانوس زیر پاهای اسب شاه افتاده و دستان والرین به‌عنوان اسیر در دست شاه قرار گرفته است.

تنگه چوگان

عکس از: سایت Wikimedia

در این نگاره، ۷۱ سردار ایرانی سوار بر اسب هم مشاهده می‌کنید؛ اما متاسفانه به‌خاطر جریان آب از این قسمت، تمامی سرهای حک‌شده از بین رفته است. علاوه بر سپاه شجاع ایرانی، ارتش روم هم در سمت چپ تصویر در پنج ردیف مشاهده می‌شوند.

سنگ نگاره شاپور شماره سه

عکس از: سایت Google maps

در این نگاره، اهورا مزدا در حال اعطای فر ایزدی به شاپور اول است.

نقش‌برجسته بهرام دوم، شماره یک

نقش برجسته بهرام دوم در تنگ چوگان، پیروزی این پادشاه بر یاغیان و اعراب را نشان می‌دهد. بهرام با ریش، موهای بلند، تاج بالداری که روی سر دارد، لباسی تنگ و شلوار گشاده که پوشیده، در سمت چپ تصویر قرار دارد.

سنگ نگاره بهرام دوم - شماره ۱

عکس از: سایت Google maps

سرداری که به صورت تمام رخ طراحی شده، روبه‎روی او ایستاده و مثل بهرام دوم لباس پوشیده است. پشت سر این سردار، سه نفر از بزرگان عرب و سه نفر دیگر که قبای بلندی پوشیده‌اند در تصویر قرار دارند؛ این شش نفر در حال پیشکشی هدایایی مثل اسب و شتر به شاه بهرام دوم هستند.

تنگ چوگان کازرون

عکس از: سایت Wikimedia

نقش‌برجسته بهرام دوم، شماره دو

سنگ‌نگاره شماره دو از بهرام دوم، نماد قدرت و عظمت او به‌عنوان پادشاه ساسانی را به تصویر می‌کشد. در این نقش شما بهرام دوم را می‌بینید که روی تخت پادشاهی نشسته است؛ در دست راست خود پرچم و در دست چپش شمشیری نگه داشته است.

سنگ نگاره بهرام دوم - شماره ۲

عکس از: سایت Google maps

پشت سر بهرام دوم، ۱۰ نفر از درباریان ایستاده‌اند. در سمت راست شاه، درباریان و بزرگان ساسانی را می‌بینید که در حال ادای احترام به پادشاه هستند. در سمت راست بهرام دوم هم افرادی در حال آوردن دو اسیر مشاهده می‌شوند.

تنگ چوگان

عکس از: سایت Wikimedia

نقش‌برجسته بهرام یکم، تاج گیری

در آخرین نقش تنگ چوگان، مراسمی شگفت‌انگیز و مهم را خواهید دید. در این مراسم، بهرام یکم از اهورا مزدا فر ایزدی یا همان حلقه شهریاری را دریافت می‌کند که مخصوص پادشاهان بزرگ است. در سمت راست تصویر بهرام اول در حالی که تاجی بر سرش گذاشته، روی اسبی نشسته است؛ در سمت چپ هم اهورا مزدا با تاج کنگره‌تی و فر ایزدی، سوار بر اسبی، دیده می‌شود.

سنگ نگاره تاجگیری در تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

نقش برجسته بهرام یکم نه تنها به دریافت فر ایزدی بهرام یکم اشاره دارد، بلکه پیروزی او در جنگ با رومی‌ها  را هم نشان می‌دهد. این سنگ‌نگاره یکی از زیباترین و جالب‌ترین نقش‌های برجسته تنگه چوگان است.

تنگه چوگان

عکس از: سایت Hoomanb

غار شاپور

غار مشهور شاپور، یکی از دیدنی‎های تنگ چوگان به شمار می‌رود که بین دیوارهای غربی این تنگه قرار دارد. غار شاپور در ارتفاع ۸۰۰ متری از سطح رودخانه شاپور واقع شده است. دهانه غار تقریبا ۱۶ متر ارتفاع و ۳۰ متر پهنا دارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Tasteiran

دلیل نام‌گذاری این غار، وجود مجسمه هفت متری شاپور یکم درون غار است. این مجسمه با قدمت ۱۷۰۰ ساله خود، هنوز هم پابرجا مانده و هنر ساسانی را نشان می‌دهد. متاسفانه دو دست این مجسمه شکسته است؛ اما بقیه قسمت‌ها هنوز هم سالم و جذاب باقی مانده است.

تنگ چوگان

عکس از: سایت Salfbase

در غار علاوه بر مجسمه، می‌توانید کتیبه‌های سنگی و آثار هنری دیگر ساسانیان را هم ببینید.

برای این‎که از غار بازدید کنید، بعد از رسیدن به تنگ چوگان، باید حدود یک ساعت پیاده‌روی کنید؛ مسیر شیب ملایمی دارد. در انتهای مسیر پیاده‌روی، پله‌هایی را می‌بینید که به غار شاپور می‌رسند.

قلعه دختر

قلعه دختر، یکی از آثار تاریخی مهم در تنگ چوگان است. این قلعه به‌عنوان دژ نظامی در دوره ساسانیان ساخته شد و نقطه‌ای مهم برای نظارت و حفاظت از منطقه به شمار می‌رفت. این قلعه فقط یک راه ورودی دارد و روی کوهی در ابتدای تنگ چوگان بیشاپور ساخته شده است.

تنگ چوگان بیشاپور

عکس از: سایت Salfbase

از روی این قلعه، چشم‌انداز خوبی به شهر بیشاپور و  تنگ چوگان دارید.

قلعه پسر

قلعه پسر در سمت راست رودخانه شاپور، روی ارتفاعات شمال شرقی کوهستان شاپور ساخته شده است. این قلعه هم مانند قلعه دختر به‌عنوان برج‌ دیده‎‌بانی و نقطه‌ای برای حفاظت از منطقه استفاده می‌شد.

تنگ چوگان بیشاپور

عکس از: سایت Google maps

قلعه پسر و قلعه دختر در کنار هم، محافظی در برابر دشمنان بودند؛ با وجود این دو قلعه، منطقه تقریبا نفوذناپذیر بود. متاسفانه این روزها از قلعه پسر، مشتی خاک و دیوارهای فرو ریخته و خرابه‌هایی باقی مانده است.

قلعه پسر

عکس از: سایت Salfbase

بهترین زمان بازدید از تنگ چوگان

بهترین زمان بازدید از تنگ چوگان از اواخر مهر تا اواخر اردیبهشت ماه است. در این ماه‌ها، هوای منطقه خنک می‌شود و شرایط برای سفر شما گردشگران عزیز، مناسب است.

تنگ چوگان در بهار

بهار، یکی از بهترین فصل‌ها برای بازدید از تنگ چوگان کازرون و دیدنی‌های آن است. طبیعت سرسبز، زیبایی منطقه، آب‌وهوای خنک و شرایط مناسب سفر، باعث شده تا بهار، محبوب‌ترین فصل برای سفر به تنگه چوگان باشد.

بهترین فصل رفتن به تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

تنگ چوگان در زمستان

شاید فکر کنید زمستان برای سفر به تنگ چوگان فصل مناسبی نیست؛ اما باید بگویم به دلیل آب‌وهوا و بارش‌های احتمالی، خلوتی منطقه، طبیعت متفاوت منطقه و زیبایی‌های طبیعی کوهستان شاپور، زمستان هم برای سفر به تنگه چوگان بین گردشگران محبوب است.

اگر دوست دارید در زمستان سفر کنید، یادتان باشد حتما لباس گرم و مناسب خودتان همراه داشته باشید. همچنین مهم است قبل از سفر وضعیت جاده‌ها را هم بررسی کنید.

بازدید از تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

پوشش گیاهی و جانوری تنگ چوگان

تنگ چوگان اهمیت محیط‌زیستی بالایی دارد؛ به همین دلیل طبیعی است که دارای پوشش گیاهی و جانوری متنوعی باشد. از لحاظ پوشش گیاهی، می‌توان به درختان گردو، سیب، بلوط، بادام و زردآلو، گیاهان علفی و بوته‌ای مانند انواع گون‌ها و گیاهان دارویی اشاره کرد.

تنگ چوگان کازرون

عکس از: سایت Google maps

پرندگانی مثل بلبل، دارکوب و انواع گنجشک، خرگوش، روباه، آهو و حشرات مختلف هم جزء پوشش جانوری تنگ چوگان بیشاپور هستند.

جاهای دیدنی اطراف تنگ چوگان

خوب می‌شود وقتی به تنگ چوگان کازرون می‌روید، سری هم به جاذبه‌های دیدنی اطراف بزنید. در این بخش نزدیک‌ترین جاهای دیدنی به تنگه چوگان را به شما معرفی می‌کنیم. حتما سری به این جاذبه‌ها بزنید و برای خودتان خاطراتی جذاب و فراموش‌نشدنی بسازید.

شهر باستانی بیشاپور

تا اینجای مطلب، از شهر باستانی بیشاپور زیاد نام بردیم. این شهر، یکی از مهم‌ترین و تاریخی‌ترین شهرهای ایران که در استان فارس قرار دارد. این شهر به دستور شاپور یکم، در سال ۲۶۶ میلادی بنا شده است و به‌عنوان نمادی از پیروزهای شاپور اول بر رومیان بود.

شهر باستانی بیشاپور

عکس از: سایت Wikimedia

شهر بیشاپور در مسیر تجاری بین ایران و بین‌النهرین، نزدیکی تنگ چوگان قرار دارد. این شهر به دلیل آب‌وهوای مناسب و منابع طبیعی، شهری پرطرفدار و محبوب برای سکونت بوده است.

بیشاپور طراحی مستطیلی دارد؛ این شهر دارای چهار دروازه و دو خیابان اصلی است که به سبک معماری یونانی ساخته شده‌اند. در این شهر می‌توانید کاخ پیروزی، معبد آناهیتا، نقوش برجسته مختلف از پیروزی‌های شاپور و بناهای تاریخی متنوعی را ببینید.

شهر بیشاپور

عکس از سایت: Google Maps

متاسفانه بسیاری از بناها و بافت تاریخی این شهر آسیب دیده است؛ اما خوشبختانه سازمان میراث فرهنگی در تلاش است آن را بازسازی کند.

چشمه ساسان

چشمه ساسان، یکی از پرآب‎ترین چشمه‌های ایران است و نقش مهمی در منطقه تنگ چوگان ایفا می‌کند. این چشمه از رشته‌کوه‌های دنا سرچشمه می‌گیرد و آب آن به سمت استان بوشهر جریان دارد.

چشمه ساسان فارس

عکس از: سایت Hoomanb

علاوه بر زیبایی‌های این چشمه و سرسبزی اطراف آن، چشمه ساسان کمک زیادی به تامین آب منطقه کرده است. همچنین چشمه ساسان به‌عنوان یکی از نمادهای تمدن ساسانی و مهندسی آب در آن دوره شناخته می‌شود.

پیشنهاد‌ می‌کنیم سری به این چشمه بزنید تا هم روحتان تازه شود و هم زیبایی‌های طبیعی چشمه ساسان را از نزدیک ببینید.

دریاچه پریشان

دریاچه پریشان نزدیکی تنگ چوگان بیشاپور هم یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های آب شیرین ایران است؛ این دریاچه حدود ۴۳ کیلومتر مربع مساحت دارد. دریاچه پریشان در بخش جره و بالاده شهرستان کازرون واقع شده است.

دریاچه پریشان

عکس از: سایت Financialtribune

متاسفانه این دریاچه از سال ۱۳۸۷ به بعد با مشکلات جدی مواجه شده است؛ خشکسالی، استفاده بی‌رویه آب و چرای دام‌ها در اطراف دریاچه، باعث شده تا سطح آب کاهش پیدا کند و بعضی جانوران دریاچه بمیرند. با این حال دریاچه زیبایی‌های طبیعی خود را تا حد زیادی حفظ کرده و هنوز هم به‌عنوان جاذبه‌ای شگفت‌انگیز بین گردشگران شناخته می‌شود.

معبد آناهیتا

کمی بالاتر به معبد آناهیتا در شهر باستانی بیشاپور اشاره کردیم. طراحی و معماری خاص این معبد، اهمیت تاریخی و سیستم آب‌رسانی آن، باعث شده تا معبد آناهیتا، بیشتر از بقیه معابد ایران به چشم گردشگران بیاید.

معبد آناهیتا

عکس از: سایت Wikimedia

این معبد به شکل مکعب ساخته شده و طول هر وجه آن به ۱۴ متر می‌رسد. بخش بزرگی از این بنا زیر زمین قرار گرفته و ورودی‌های متعددی دارد. همان‌طور که گفتیم، یکی از بخش‌های جالب این معبد، سیستم آب‌رسانی آن است. آب از قنات وارد معبد می‌شود و به طور مساوی در فضای داخلی پخش می‌شود. این طراحی به گفته بعضی گردشگران، باعث ایجاد آرامش در فضا شده است.

معبد آناهیتا

عکس از: سایت Google Maps

معبد آناهیتا مکانی برای پرستش الهه آب و باروری در دوران ساسانیان بوده است. همچنین معبد نشان‌دهنده اهمیت آب در فرهنگ و تمدن ایرانیان باستان است. اگر دوست دارید معبدی بی‌نظیر و آرامش‌بخش، در عین حال باستانی را از نزدیک ببینید، معبد آناهیتا را از دست ندهید.

امکانات تفریحی تنگ چوگان

در تنگ چوگان می‌توانید تفریحات مختلفی را تجربه کنید. از غارنوردی و پیاده‌روی و بازدید از جاذبه‌های دیدنی که برایتان گفتیم؛ در این قسمت تفریحاتی را نام می‌بریم که می‌توانید با دوستان و خانواده خود تجربه کنید و لذت ببرید.

کمپینگ

کمپینگ یکی از تفریحات محبوب و جذاب بین گردشگران است. تصور کنید در محوطه تنگ چوگان کمپ زدید و در حالی که به عظمت و زیبایی منطقه نگاه می‌کنید و از هوای تازه لذت می‌برید.

اقامت در تنگ چوگان

عکس از: سایت Google maps

اگر اهل کمپینگ هستید، پیشنهاد می‌کنم وسایل مخصوص کمپینگ را بار کنید و راهی تنگ چوگان شوید.

عکاسی

عکاسی، تفریحی لذت‌بخش و آرامش‌بخش است که باعث می‌شود خاطراتتان با کیفیت بالا در حافظه تلفن همراهتان هم ثبت شود. همچنین عکاسی از طبیعت، سنگ‌نگاره‌های تنگ چوگان و جاذبه‌های دیدنی اطراف، می‌تواند حس خوبی به شما بدهد.

طبیعت‌گردی

امکان ندارد به تنگ چوگان بروید و طبیعت‌گردی نکنید. طبیعت زیبای این منطقه و رودخانه شاپور در کنار هم باعث می‌شود خواه ناخواه دلتان بخواهد طبیعت‌گردی کنید و چند دقیقه‌ای آرامش طبیعت را به خودتان تزریق کنید.

طبیعت گردی

عکس از: سایت Google maps

امکانات رفاهی تنگ چوگان

طبیعی است که برای رفتن به منطقه‌ای، نگران امکانات رفاهی آنجا باشید. خوشبختانه تنگ چوگان به‌عنوان منطقه‌ای تاریخی و طبیعی، امکانات رفاهی مناسبی را برای گردشگران فراهم کرده است.

امکانات تنگه چوگان

عکس از: سایت Google maps

در این منطقه می‌توانید اقامتگاه‌های بوم‌گردی، پارکینگ، آشپزخانه‌های عمومی و خدمات سرو غذا از جمله امکانات این منطقه است که خیالتان را از بابت سفر به تنگه چوگان راحت می‌کند.

اقامت در تنگ چوگان

برای اقامت در سفر به تنگ چوگان، گزینه‌های مختلفی پیش رو دارید. در این بخش راه‌های مختلف اقامت در تنگ چوگان را به شما معرف می‌کنیم.

تنگه چوگان بیشاپور

عکس از: سایت Google maps

کمپینگ و شب‌مانی حوالی تنگ چوگان

اولین گزینه برای اقامت، کمپینگ است که بالاتر هم به آن اشاره کردیم. خوشبختانه می‌توانید کمپینگ کنید و شبی آرامش‌بخش و دلنشین در چادر کمپ خود داشته باشید. فقط باید در نظر بگیرید که برای کمپینگ لازم است وسایل مورد نیاز آن را با خود بیاورید.

اقامتگاه‌های بومگردی تنگ چوگان

اگر اقامت در اقامتگاه یا هتلی را ترجیح می‌دهید، این بخش را با دقت بخوانید. نزدیکی تنگ چوگان، گزینه‌های مختلفی برای اقامت وجود دارد. در ادامه چندتا از گزینه‌های پیش‌روی شما را معرفی می‌کنیم.

  • اقامتگاه بوم‌گردی تنگ چوگان در روستای تنگ چوگان، دره شوری، کازرون
  • هتل بیشاپور در کازرون (تلفن تماس: ۰۷۱۴۲۲۱۸۲۰۰)
  • اقامتگاه بوم‌گردی بیشاپور (شماره تماس: ۰۹۳۷۹۴۴۲۷۳۳)
تنگ چوگان

عکس از: سایت Hoomanb

توصیه‌هایی برای سفر به‌یادماندنی در تنگ چوگان

برای سفر به تنگ چوگان، چند نکته وجود دارد که خودتان می‌دانید؛ ما فقط برای یادآوری آن‌ها را این‌جا می‌گوییم.

اول این‌که خیلی حواستان را جمع کنید تا به نقش‌ برجسته‌های تنگه چوگان آسیبی وارد نکنید. اگر در زمستان سفر می‌کنید، حتما لباس گرم با خود داشته باشید. اگر بخواهید کمپ بزنید هم باید حتما لوازم کمپینگ را همراه خودتان ببرید.

در نهایت، مراقب سلامتی خود باشید و حسابی خوش بگذرانید. اگر دوست داشتید، خوشحال می‌شویم تجربیات ارزشمندتان از سفر به تنگ چوگان بیشاپور را برای ما هم بنویسید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

20 دیدگاه

  1. jojo می‌گوید

    توجه داشته باشید که(((تنگ چوگان و شاپور مال کازرونه)))

    1. سعید می‌گوید

      ایالت کازی لند

  2. کوهدشت می‌گوید

    هر نقطه که تاریخ این سرزمین کهن را روایت میکند اسمی از قوم لر هم هست

  3. داریوش می‌گوید

    بسیار عالی ،ما چند باری از شهرستان سمیرم به این منطقه بکر خداوندی سفر کردیم در ایام عید وخاطرات خوشی برایمان رقم خورد.

  4. آریا می‌گوید

    ❤️

  5. پوریا می‌گوید

    ممنون از اطلاع رسانی‌تون بسیار جذاب بود

  6. کاردرست می‌گوید

    وای برمن ایران من ماکه باختیمش به ندونم کاری خیلیا خوب بلدن تاریخمونو داغون کنن

  7. شیما می‌گوید

    عکسا که خوشگله
    ولی ارزش دیدن داره که بریم؟

    1. علی تقی زاده می‌گوید

      بهترین زمان برا سفر به این منطقه فروردین ماه هست، چون خیلی سر سبز هست اون منطقه؛ ولی اون ایام یه کم شلوغ هست.
      ولی در کل ارزش دیدن داره…مخصوصا بازدید از معبد آناهیتا و غار شاپور، در ضمن اونجا موزه هم وجود داره که می تونید سکه های طلا و برخی از وسایل به جا مانده از دوره امپراطوری ساسانیان رو هم مشاهده کنید

    2. jojo می‌گوید

      عید بیا حتما ،عالیه🙌🏽

    3. امید می‌گوید

      با سلام ،قطعا در ایام نوروز دیدن کنید که دوچندان زیباست.

  8. علی می‌گوید

    ما رفتیم. زیبا و دیدنی بود

  9. شاپور ساسان می‌گوید

    مسیر اسفالته و اصلا خاکی نداره شما که نمیدونید نظر ندید . از اینجا محافظت میشه و به حال خود رها نیست نظر الکی ندید

  10. esmail می‌گوید

    این جنگل خدادادی و طبیعت زیبا که حق مردم هست و باید رایگان در اختیار مردم بیزارند ولی برعکس متاسفانه از مردم پول می‌گیرند…

    1. داریوش می‌گوید

      برادر بزرگوار اگر پولی در کار نباشد بعضی از مردم همه طوره از خجالت طبیعت و آثار باستانی در میآیند.

  11. باهر می‌گوید

    این اثار باستانی اکنون بحال خود رها شده و با بدست گنج یابان سپرده شده اند تا بیخ انها را از زمین بیرون اورند.

  12. shhpoor می‌گوید

    درود به شما و سپاس از این مطلب جالبی که از منطقه تنگ چوگان گذاشتید
    من چند بار به کازرون سفر کردم و به دیدن شهر بیشاپور و معبد آناهیتا که در این شهر هست و کتیبه های دوران امپراطوری ساسانیان و همچنین غار شاهپور که تندیس پادشاه شاهپور بزرگ هست رفته ام در یک سفر با گردشگران ایتالیایی برخورد داشتم و وقتی علت سفرشون به این منطقه را جویا شدم گفتن که علاوه بر اینکه به تمام ایران سفر کردن به خصوص منطقه تنگ چوگان را خیلی دوست داشتن ببینند و بیشترین دلیلش هم این بود که اونها در تاریخشون خیلی در مورد شکست امپراطوران خودشون از شاهپور بزرگ ساسانی شنیده و خوانده بودند و البته بسیار براشون جای تأسف داشت که این شکستها را در تاریخ کشورشون از ایرانیان خورده بودند و تنها کشور و حکومتی که در دوران باستان نگذاشته بود که رومیها به آرزوی خودشون در مورد حکمرانی به تمام جهان شناخته شده آن روزها برسد پادشاهان ایران و ملت بزرگ ایران بودند جالب اینکه یکی از این گردشگرها می‌گفت که شما مردم ایران نمی‌دونید چه تاریخ پر عظمتی دارید و اگر قدر این تاریخ خودتون را میدونستید الان کشورتون خیلی پیشرفت کرده بود و باز هم این را گفت که در اواخر دوره ساسانی رومیها بودند که اعراب را از نظر فکری و نظامی و لجستیک کمک کردند که از ضعف حکومت ساسانی استفاده کرده و به ایران حمله کنند و این حقیقت فقط در کتابهای تاریخی اروپا و کلیسا یافت میشه و هیچگاه به صورت رسمی گفته نمیشه و مطلب دیر هم که می‌گفت این بود که ییاستمدارهای اروپایی از دوره رنسانس به بعد به این نتیجه رسیدند که هیچ وقت نباید بزارن که ایران به دوران شکوه خودش برگرده و با هر ترفندی هست جلوی این کار را تا به حال گرفته اند
    برای اینکه میدونستند و میدونند که اگر ایران از دوباره به اون دوران پر عظمت برگرده تمام خاورمیانه و حتی بخشی از آفریقا که منبع درآمد کشورهای مهم اروپایی هست از دستشون خارج میشه
    شوربختانه در این چند سال هیچگونه رسیدگی به آثار تنگ چوگان نمیشه مخصوصن چند کتیبه ای که در مسیر منتهی به غار شاهپور هست و این آثار بدون داشتن حفاظت درست رها شدند
    مطلب دیگه اینکه مجسمه شاهپور در زمان حمله اعراب واژگون و قسمتهایی از مجسمه آسیب جدی می‌بینند همانطور که در عکس هم معلومه تا زمان محمد رضا شاه هم اینطور بوده ولی به دستور شاه و با کمک ارتش این مجسمه از زمین بلند و از دوباره ایستاده میشه و پاهای مجسمه که دیگه قابل ترمیم نبوده را با سیمان درست میکنند و در کنار مجسمه روی زمین قسمت‌هایی از پاهای مجسمه را که سالم هست قرار داده اند
    در آخر بسیار جای تأسف داره که کشور عزیزمان ایران با این تاریخ پر عظمت و با شکوه هیچ وقت تا به حال از طریق ساخت آثار سینمایی توسط کارگردانان سینما و با کمک حکومت به جهانیان نشان داده نشده تا دنیا بداند در جایی مثل آمریکا و با کمک صنعت سینمایی هالیوود اگر فیلمهای پر عظمتی در مورد تاریخ باستان و یونان و امپراطوری رم ساخته میشود که اونها را در تاریخ باستان آقای دنیا نشون بدهند چنین چیزی دروغ هست کشور ایران در اون تاریخ همیشه بوده که بارها و بارها اونها را شکست داده و جلوی اونها را در آسیا و آفریقا و حتی اروپا گرفته و نصف دنیای اون روزها را در سیطره قدرت خودش داشته

    1. پوریا می‌گوید

      نظر شما بسیار جذاب و واقع بینانه بود و تمام حرف شما رو قبول دارم ، امیدوارم همه چیز درست بشه

    2. آقام شاهپور می‌گوید

      👏👏👏

    3. داریوش می‌گوید

      احسنت به این همه حس میهن دوستی و علاقه زیاد به آب وخاک آبا واحدادی.ایکاش یکسری از مردم ما دیدشان مثل شما بود.