آرامگاه خواجوی کرمانی

گشتی در آرامگاه خواجوی کرمانی در شیراز

اگر تا‌به‌حال فکر می‌کردید که تنها شعرای بزرگ شیراز، سعدی و حافظ هستند، لازم است تجدیدنظر کنید. در واقع کسی که در همان ابتدای ورود به شیراز، شما را به مهد شعر و ادب فارسی دعوت می‌کند، خواجوی کرمانی است. شاعری که با قرارگرفتن در میان دو شاعر بلندآوازه شیراز، تا حدی با بی‌مهری روبه‌رو شده است.

جالب است بدانید این سه شاعر رابطه‌ای ناگسستنی داشته‌ و تأثیر زیادی بر سبک و مضامین شعر یکدیگر گذاشته‌اند. فضای آرام آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز، مناسب تفکر و تأمل است. می‌توانید در این مکان ساعت‌ها بنشینید و به دور از هیاهوی شهر، غرق در دنیای شعر و عرفان خواجو شوید.

آرامگاه خواجوی کرمانی که از جاهای دیدنی شیراز است، در ابتدای جاده شیراز به اصفهان و در نزدیکی دروازه قرآن قرار گرفته است. با ما در مجله علی بابا همراه باشید تا بیشتر با این شاعر، عارف، نقاش و موسیقی‌دان کرمانی و آرامگاهش آشنا شویم.

خواجوی کرمانی که بود؟
خواجوی کرمانی از شاعران و عرفای بنام قرن هشتم است. این شاعر آثار باارزشی در طی سالیان زندگی خود خلق کرد.
آرامگاه خواجوی کرمانی کجاست؟
آرامگاه خواجوی کرمانی در شهر شیراز در نزدیکی دروازه قرآن قرار دارد.
ساعت کاری آرامگاه خواجوی کرمانی چه زمانی است؟
ساعت کاری آرامگاه خواجوی کرمانی از ۸ صبح تا ۲۳ شب است.
آثار خواجوی کرمانی چیست؟
دیوان اشعار، ۵ مثنوی (همای و همایون، گل و نوروز، روضه‌الانوار، کمال‌نامه و گوهرنامه)، رساله‌البادیه، رساله سبع‌المثانی، رساله مناظره شمس و سحاب و مفاتیح‌القلوب.

خواجوی کرمانی که بود؟

کمال‌الدین ابوالعطاء محمودبن‌علی‌بن‌محمود، معروف به «خواجوی کرمانی» و متخلص به «خواجو» از شاعران برجسته نیمه اول قرن هشتم (عهد مغول) است. او در سال ۶۸۹ هجری قمری، در شهر کرمان متولد شد.

خواجوی کرمانی از خاندان خواجگان بوده که به‌دلیل فشار مغولان از ماوراءالنهر گریخته و به دیار مرکزی ایران در آن زمان، یعنی کرمان رفته بودند. خواجو، تخلص او هم، از همین نسبت گرفته شده است.

خواجوی کرمانی به نخل‌بند شاعران معروف است که به‌‌دلیل هنرنمایی‌‌هایش در عالم شعر و تسلط او بر انواع و سبک‌های مختلف شعری به او داده شده است. او همچنین به لقب خلاق‌المعانی و ملک‌الفضلا نیز شناخته می‌شد.

خواجوی کرمانی کیست؟

عکس از: سایت Iranroute

خواجو علوم مقدماتی را در زادگاهش آموخت و سپس رهسپار شیراز شد و از محضر علمای آن شهر استفاده کرد. بعد از شیراز به کازرون رفت و در آنجا به مریدان شیخ امین‌الدین کازرونی ملحق شد.

این شاعر اهل سفر، پس از کازرون، سفرهای طولانی خود را به حجاز، شام، بیت‌المقدس، عراق، مصر و برخی بنادر خلیج‌فارس آغاز کرد و سرانجام مدتی در بغداد اقامت کرد.

پس از ۱۲ سال سکونت و اتمام مثنوی «همای و همایون» به ایران برگشت و راهی سلطانیه شد که مثنوی خود را به سلطان ابوسعید ایلخانی اهدا کند؛ اما وقتی به آنجا رسید که ابوسعید درگذشته بود و برادر هلاکو خان به جای او بر تخت نشسته بود. خواجو به‌ناچار قصیده‌ای در سوگ ابوسعید و قصیده‌ای دیگر در تهنیت به‌تخت‌نشستن سلطان جدید سرود و آنجا را ترک کرد.

آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Visitiran

خواجو سپس به کرمان و فارس رفت. در شیراز مدتی در جوار ابو اسحاق اینجو بود و در ستایش او اشعار بسیاری سرود. بعدها نیز در سفری به خراسان، در سمنان توقف کرد و در آنجا به حلقه مریدان شیخ رکن‌الدین سمنانی پیوست و چندین سال در خانقاه او، به گردآوری اشعار وی نیز پرداخت.

اما خواجو در نهایت، پس از سفرهای متعددش، تاب دوری از شیراز را نیاورد و به آنجا بازگشت. وی در وصف شیراز گفته:

از سر کوی تو هر مرغ که پرواز کند / جان من نعره‌زنان پیش رهش باز آید

هر نسیمی که از آن خطه نیاید باد است / خنک آن باد که از جانب شیراز آید

آرامگاه خواجو در شیراز

عکس از: سایت Shirazlive

خواجوی کرمانی همچنین با شاعران هم‌دوره خودش مانند عبید زاکانی، خواجه حافظ شیرازی، عماد فقیه کرمانی، سلمان ساوجی و شیخ امین‌الدین بلیانی ارتباط خوبی برقرار کرده بود. او که از لحاظ سنی از حافظ بزرگ‌تر بود و تجربه بیشتری نسبت به او داشت، نقش راهنما را برای او ایفا می‌کرد و تأثیری عمیق بر شعر و اندیشه او گذاشت. همان‌طور که خود حافظ می‌گوید:

استاد سخن سعدی‌ست نزد همه کس اما / دارد غزل حافظ طرز سخن خواجو

در نهایت خواجوی کرمانی در سال ۷۵۰ هجری قمری در همان شیراز درگذشت و در تنگ الله‌اکبر این شهر، به خاک سپرده شد. بعدها آرامگاه خواجوی کرمانی در همین مکان ساخته شد.

آثار خواجوی کرمانی

خواجوی کرمانی آثار ارزشمند بسیاری از خود به جای گذاشته است. او سرودن شعر را از دوران جوانی آغاز و تا پایان زندگی خود نیز آثار منظوم و منثور متعددی خلق کرد. خواجو بیش از ۴۰ هزار بیت شعر دارد که بیشترین حول موضوعات زیر سروده شده‌اند:

  • پند و اندرز
  • ستایش امامان و بزرگان دین
  • شوخی و طنز
  • انتقاد
  • مضامین عرفانی و عاشقانه
آرامگاه خواجوی کرمانی کجاست؟

عکس از: سایت Iranroute

آثار خواجوی کرمانی شامل یک دیوان، ۵ مثنوی (خمسه خواجو) و رسایل اوست؛ ازجمله آثار او:

  • دیوان خواجوی کرمانی، دارای دو بخش به نام صنایع‌الکمال و بدایع‌الجمال) شامل انواع غزلیات، مقطعات، ترجیعات و ترکیبیات).
  • مثنوی همای و همایون (داستان عشق همایون با همای دختر فغفور چین).
  • مثنوی گل و نوروز (داستان عشق شاهزاده نوروز با گل دختر پادشاه روم).
  • مثنوی روضه‌الانوار (با موضوع اخلاق و عرفان و وصف حال خود شاعر).
  • مثنوی کمال‌نامه (منظومه‌ای عرفانی).
  • گوهرنامه.
  • رساله البادیه (مناظره نمد و بوریا).
  • رساله سبع‌المثانی (مناظره شمشیر و قلم).
  • رساله مناظره شمس و سحاب.

مفتایح‌القلوب نیز منتخبی از شعرهای خواجوست که خود وی جمع‌آوری کرده بود.

گوهرنامه خواجوی کرمانی

گوهرنامه آخرین و کوتاه‌ترین منظومه خواجوی کرمانی است که در ستایش بهاءالدین محمد، وزیر امیر مبارزالدین محمد و از اعقاب خواجه نظام‌الملک سروده شده است.

شباهت‌هایی میان منظورمه گوهرنامه خواجو با هفت‌پیکر نظامی دیده می‌شود؛ اما ساختار منظومه و نحوه بیان مطالب در آن جالب توجه و در برخی موارد یگانه و بی‌سابقه است.

آرامگاه خواجو کجاست؟

عکس از: سایت Iranroute

این اثر با توحید حضرت محمد(ص) آغاز و با شرح حکم وزارت نظام الملک، حدود اختیارات او و ذکر برخی از کارهای خیر او به پایان می‌رسد. گوهرنامه یکی از اسناد مهم برای تحقیق درباره زندگی نوادگان خواجه نظام الملک طوسی به شمار می‌رود.

آرامگاه خواجوی کرمانی کجاست؟

آرامگاه خواجوی کرمانی در استان فارس، شهر شیراز قرار دارد. این آرامگاه در دامنه کوه صبوی (باباکوهی) و غرب تنگ الله‌اکبر واقع شده و دقیقا کنار دروازه قرآن است. تنگ الله‌اکبر شیراز در شمال شهر شیراز و ابتدای جاده شیراز – اصفهان قرار دارد و چشمه رکن‌آباد نیز از نزدیکی این تنگه می‌گذرد.

محل دفن خواجو در همین محل است و به همین دلیل آرامگاه او در این محل ساخته شد.

آدرس: شیراز، دروازه قرآن، ضلع شمالی کوهپایه، کنار بنای تاریخی دروازه قرآن.

لوکیشن آرامگاه خواجوی کرمانی روی گوگلمپ

مقبره خواجوی کرمانی شیراز

عکس از: سایت Shirazlive

مسیر دسترسی به آرامگاه خواجوی کرمانی

برای رسیدن به این آرامگاه از داخل شهر شیراز و به‌وسیله خودرو شخصی، می‌توانید از طریق بلوار هفت‌تنان یا بلوار آیت‌الله ربانی به آن دسترسی پیدا کنید. اگر هم از خارج از شهر هستید، با رسیدن به ورودی شهر در بزرگ‌راه شیراز به مرودشت و در نزدیکی دروازه قرآن، خود را به مقبره خواجوی کرمانی شیراز برسانید.

آدرس آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Iranroute

دسترسی به این آرامگاه از طریق اتوبوس نیز امکان‌پذیر است. نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به این آرامگاه ایستگاه دروازه قرآن است که با خط ۷۴ یا ۷۶ اتوبوس‌رانی، می‌توانید خود را به آنجا برسانید. پس از آن تنها با ۵ دقیقه پیاده‌روی به آرامگاه می‌رسید.

اگر قصد استفاده از مترو برای رسیدن به این مکان دارید، تنها برای بخشی از مسیر امکان استفاده از آن وجود دارد و برای مابقی مسیر باید از یک وسیله‌نقلیه دیگر استفاده کنید. در حال حاضر نزدیک‌ترین ایستگاه‌های مترو به این آرامگاه، ایستگاه زندیه و وکیل در خط ۱ مترو شیراز است.

فاصله تهران تا آرامگاه خواجوی کرمانی

چندین مسیر زمینی برای رسیدن به این مکان از تهران وجود دارد که کوتاه‌ترین آن‌‌ها در حدود ۸۴۰ کیلومتر است و ۹ ساعتی طول می‌کشد. این مسیر از آزادراه تهران به قم شروع می‌شود، از کنار شهرهای قم و نطنز و اصفهان می‌گذرد و در نهایت به شیراز می‌رسد.

فاصله تهران تا آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Karimkhanhotel

مسیر هوایی تهران به شیراز تنها ۱.۵ ساعت طول می‌کشد و سریع‌ترین راه رسیدن به این شهر است. پس از اینکه در فرودگاه بین‌المللی شیراز فرود آمدید، با طی‌کردن مسیری ۱۵کیلومتری که در حدود ۲۵ دقیقه طول خواهد کشید، می‌توانید به آرامگاه خواجوی کرمانی برسید.

امکان سفر به شیراز به‌وسیله قطار نیز فراهم است. هرچند مسیر ریلی تهران به شیراز حدودا ۱۵ ساعت طول می‌کشد و این موضوع را باید در نظر داشته باشید. ایستگاه راه‌آهن شیراز کمی از مرکز شهر فاصله دارد و رسیدن به آرامگاه خواجو با طی‌کردن مسیری ۲۴کیلومتری و مدت‌زمان ۲۵ دقیقه امکان‌پذیر خواهد بود.

بهترین زمان بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی

فصل بهار و پاییز و به‌خصوص ماه اردیبهشت، بهترین زمان بازدید از این آرامگاه و به‌طور کل شیراز است. در این زمان هوای شیراز نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است و برای گشت‌وگذار در محوطه آرامگاه مناسب است. هرچند که بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز در هر کدام از فصل‌ها مزایای خاص خود را دارد.

بهترین زمان رفتن به آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Visitiran

آب‌وهوای شیراز در فصل بهار معتدل و بسیار دل‌پذیر است و طبیعت نیز در زیباترین حالت خود قرار دارد. گل‌های بهاری و فضای سبز گل‌های تازه‌روییده، محوطه آرامگاه را بسیار دل‌نواز می‌کند. در فصل پاییز آب‌وهوا خنک و معتدل است و مناظر اطراف با رنگ‌های پاییزی آراسته شده است.

اگر با سرما مشکلی ندارید، زمستان هم مان خوبی برای بازدید است تا حال‌وهوای متفاوتی را در آرامگاه تجربه کنید. در این زمان تعداد گردشگران کمتر و محیط آرامگاه خلوت‌تر است. در فصل تابستان هم گاهی دمای ممکن است بالا برود؛ پس اگر قصد سفر در این فصل را دارید، سعی کنید اول صبح یا شب را به بازدید از این آرامگاه اختصاص دهید.

ساعت کاری آرامگاه خواجوی کرمانی

طبق آخرین اطلاعیه شهرداری شیراز در نوروز ۱۴۰۳، بازدید از این آرامگاه از ساعت ۸ صبح تا ۲۳ امکان‌پذیر است. هرچند از ساعت ۲۲:۳۰، دیگر امکان خرید بلیط و بازدید وجود ندارد.

ساعات کاری آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Mobleshiraz

همانند دیگر مکان‌های گردشگری، بازدید از این آرامگاه در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، شهادت امام جعفرصادق(ع)، شهادت امام حسن مجتبی(ع)، شهادت امام علی(ع)، رحلت رسول اکرم(ص) و رحلت امام خمینی امکان‌پذیر نیست.

شماره تماس مقبره خواجوی کرمانی شیراز ۰۷۱۳۷۳۰۹۸۹۹ است که برای اطلاع از هزینه بلیط و نیاز به اطلاعات بیشتر، می‌توانید با آن تماس بگیرید.

تاریخچه آرامگاه خواجوی کرمانی

با اینکه بر روی مقبره، اشاره‌ای به اینکه این گور متعلق به خواجوست درج نشده است؛ اما باستان‌شناسان با استناد به مدارک دیگر، احتمال می‌دهند که همین مکان محل دفن خواجوی کرمانی باشد. به همین دلیل در سال ۱۳۱۵ شمسی و در زمان پهلوی دوم بود که اداره فرهنگ فارس، در کنار مقبره خواجو بنای یادبودی برای او ساخت.

تاریخچه آرامگاه خواجوی کرمانی در شیراز

عکس از: سایت Visitiran

تا سال ۱۳۳۷ تغییر دیگری در این آرامگاه صورت نگرفت و به همان‌گونه باقی مانده بود؛ اما در آن سال اداره کل باستان‌شناسی ایران تصمیم به گسترش محوطه آرامگاه گرفت و دیواری که در کنار سنگ گور خواجو بود، برداشت و در قسمت شمالی محوطه آرامگاه، اقدام به ساخت یک اتاق کرد.

کنگره‌ای برای بزرگداشت خواجوی کرمانی در سال ۱۳۷۰ برگزار شد. این کنگره به همت دانشکده ادبیات دانشگاه کرمان برپا شده و روز پایانی آن در شهر شیراز و آرامگاه او برگزار شد. به همین مناسبت، شهرداری شیراز با همکاری استانداری فارس، اقدام به مرمت دوباره این آرامگاه کرد. این بازسازی شامل مرمت کف و بدنه و همچنین ساخت دیواره‌هایی سنگی در محوطه آرامگاه بود.

قبر خواجوی کرمانی

عکس از: سایت X

از آن زمان تغییر آنچنان دیگری در این آرامگاه صورت نگرفته است. در فروردین ۱۳۹۸، با سیلی که در شیراز به راه افتاد، خطر ریزش سنگ‌صخره‌ای ۶۰ تنی را در پی داشت. آرامگاه خواجو و محوطه اطرافش مدت‌ها به همین دلیل تعطیل بود.

معماری آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز

آرامگاه خواجوی کرمانی در محوطه‌ای روباز قرار دارد و فاقد هرگونه سقف و گنبدی است. در محوطه این آرامگاه ۲ سکو قرار گرفته که سکوی اولی ۱۰ پله از سطح زمین فاصله دارد و سکوی دیگر محل قرارگرفتن مقبره خواجوی کرمانی است.

این مکان به‌صورت یک بوستان ساخته شده و بخش‌های مختلفی را شامل می‌شود. بخش‌های مختلف آن شامل مقبره، فرهنگ‌سرا، ۳ غار، مجسمه، آسیاب و امکانات رفاهی است که در ادامه بیشتر به آن‌ها می‌پردازیم.

معماری آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Minoosalighting

بخش‌های مختلف آرامگاه خواجوی کرمانی

بخش‌های مختلف آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز این موارد است:

مقبره خواجوی کرمانی

قبر خواجو در میان محفظه‌ای شیشه‌ای و در وسط صفه قرار گرفته است. بعد از بالاآمدن از پله‌های محوطه به آن می‌رسید. بالای سنگ گور، شکلی محدب دارد و برآمده است؛ همچنین بر روی آن به‌طور دقیق نامی از خواجه درج نشده و فقط آیه‌ای از سوره الرحمن به خط ثلث نوشته شده است؛ «کُلُّ مَنْ عَلَیْهَا فَانٍ وَیَبْقَى وَجْهُ رَبِّکَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِکْرَامِ» به معنی «هرکه روی زمین است، دستخوش مرگ و فناست و زنده ابدی ذات خدای با جلال و عظمت توست».

آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Iranroute

در بالا و پایین مقبره دو ستون سنگی کوتاه بدون هیچ سقفی وجود دارد. این ستون‌ها بنا بر رسم آن زمان ساخته‌اند که در قسمت بالایی و پایینی قبر عارفان و شاعران و بزرگان دو ستون قرار می‌دادند.

همچنین سنگ یادبودی بر روی پایه‌ای بتنی در کنار مقبره دیده می‌شود که سرگذشت خواجو، تاریخ تولد و وفات، آثار و چند بیت شعر از او بر روی آن نوشته شده است.

فرهنگ‌سرا آرامگاه خواجو

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، در سال ۱۳۳۷ بود که اداره باستان‌شناسی استان فارس طی یک مرمت، اتاقی در قسمت شمالی محوطه مقبره خواجوی کرمانی شیراز ساخت. این مکان هم‌اکنون به‌عنوان «فرهنگ‌سرا» خواجو شناخته می‌شود.

آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت X

بر روی سردر و دیواره بیرونی آن به خط نستعلیق دو غزل از غزلیات خواجو بر روی کاشی آبی رنگ نوشته شده است:

دوش می‌کردم سؤال از جان که آن جانانه کو / گفت بگذر زان بت پیمان‌شکن پیمانه کو

صبحدم دل را مقیم خلوت جان یافتم / از نسیم صبح بوی زلف جانان یافتم

غارهای محوطه آرامگاه خواجوی کرمانی

در نزدیکی و کمی بالاتر از مقبره این شاعر، ۳ غار به چشم می‌خورد که محل عبادت و نیایش مریدان خواجو و اهل طریقت بوده است. یکی از غارها به‌گفته مورخان، محل زندگی خواجو بوده و خود اون نیز در آنجا به عبادت مشغول بوده است.

غار در آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Mobleshiraz

در یکی از غارهایی که در آن مکان است، قبری وجود دارد که متعلق به خواجه عمادالدین محمود کرمانی (وزیر معروف دربار شیخ ابو اسحاق – آل اینجو) است. بر روی دهانه غار که طاقی ضربی از نوع طاق کجاوه‌ای از سنگ و آجر است، توضیحاتی درباره این محل درج شده است.

بر روی این تابلو متن کتیبه‌ای که بر روی قبر اوست، نوشته شده است و در پیرامون آن، نام دوازده امام نقش بسته است. بر روی دیواره سنگی در سمت چپ این غار، محرابی حجاری شده که بخش بالایی و ضلع چپ آن از بین رفته است؛ همچنین در بخش داخلی غار حوض و فواره‌ای زیبا وجود دارد.

آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت X

در کنار غار نقش برجسته‌ای از رستم دستان و شیر دیده می‌شود که در سال ۱۲۱۸ هجری قمری به دستور حسین‌علی میرزا، فرمانروای فارس، منقوش گردیده است. نقش ناتمام دیگری در کنار آن از فتحعلی‌شاه بر روی تخت و پسرانش در طرفین تخت نیز در آنجا وجود دارد. دو نیم‌ستون با سبک ستون‌های دوره زندیه نیز در دو طرف این نقش برجسته قرار گرفته است.

مجسمه خواجوی کرمانی

در همان قسمت ورودی آرامگاه و بر روی سکوی اول، مجسمه‌ای ۳ متری از جنس بتن و به رنگ کرم از خواجوی کرمانی ساخته شده است. این مجسمه براساس تحقیقات دانشکده ادبیات دانشگاه شیراز و به دستان مجسمه‌ساز و هنرمند شیرازی، عبدالعلی قصرالدشتی ساخته شده است.

مجسمه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Visitiran

آسیاب خواجوی کرمانی

در محل آرامگاه خواجو آسیابی نیز وجود دارد که در زمان عبور آب رکن‌آباد از آن فعال بوده است.

بوستان خواجوی کرمانی

محل آرامگاه خواجوی کرمانی در یک بوستان به همان نام (بوستان خواجوی کرمانی) قرار گرفته است. این بوستان سرسبز محل مناسبی برای گردش و عکاسی است. از قسمت بالایی بوستان منظره‌ای از دروازه قرآن و نمایی زیبا از شهر شیراز دیده می‌شود.

بوستان خواجوی کرمانی در شیراز

عکس از: سایت Minoosalighting

فضای این بوستان در شب نیز بسیار تماشایی است و نورپردازی زیبایی در آنجا در شب‌ها خودنمایی می‌کند؛ همچنین در محل این بوستان آبشار مصنوعی زیبا و حوض‌ها و فواره‌هایی وجود دارد که آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز را به فضایی دل‌بازتر و آرام‌بخش تبدیل کرده است.

امکانات رفاهی آرامگاه خواجوی کرمانی

در بدو ورود شما به آرامگاه، تابلوی راهنمایی مشاهده خواهید کرد که محل قرارگیری بخش‌های مختلف آرامگاه را نشان داده است. در این مکان سرویس بهداشتی، آبخوری، چای‌خانه، فروشگاه صنایع‌دستی، خطاطی و امکان عکاسی با لباس محلی نیز وجود دارد.

آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت Shirazlive

جاهای دیدنی نزدیک آرامگاه خواجوی کرمانی

– دروازه قرآن

در محوطه آرامگاه خواجوی کرمانی که قرار بگیرید، دروازه قرآن شیراز دقیقا جلوی چشمانتان قرار می‌گیرد. از ۶ دروازه‌ای که در زمان قدیم در این شهر وجود داشت، فقط همین یک دروازه باقی مانده است.

درون طاق این دروازه، قرآنی قرار گرفته بود که مردم هنگام عبور از دروازه شهر، از زیر قرآن عبور کنند و سفر سلامتی در پیش داشته باشند. این قرآن در حال حاضر در موزه پارس شیراز نگهداری می‌شود.

دروازه قرآن شیراز

عکس از: سایت Iranroute

مردم شیراز از محوطه اطراف این دروازه، به‌عنوان محلی برای گردش و گذراندن لحظات آرام و انتخاب مکانی برای تماشای مناظر اطراف استفاده می‌کنند.

این بنا در کمتر از ۳۰متری آرامگاه خواجوی کرمانی قرار دارد و برای بازدید از این آرامگاه از کنار این دروازه عبور خواهید کرد.

– باغ موزه هفت‌تنان

باغ موزه هفت‌تنان که به نام باغ تکیه هفت‌تنان نیز شناخته می‌شود، در دامنه کوه چهل‌مقام و در شمال آرامگاه حافظ واقع شده است. این باغ به‌دلیل وجود هفت مقبره سنگی از هفت عارف شیرازی، به این نام شهرت پیدا کرده است.

باغ موزه هفت‌تنان شیراز

عکس از: سایت Epiciran

اگر قصد آشنایی با دیگر عارفان شیرازی دارید، اینجا مکان مناسبی برای شماست. این باغ با انبوه سروهای بلندقامت، درختان نارنج معطر و کاج‌های سربه‌فلک‌کشیده، مربوط به پیش از دوره زندیه است. در وسط باغ نیز حوضی فیروزه‌ای قرار گرفته که به زیبایی باغ افزوده است. عمارت آن که در زمان کریم‌‌خان زند ساخته شد، هم‌اکنون به‌عنوان موزه سنگ استفاده می‌شود.

این باغ موزه تنها ۱ کیلومتر با آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز فاصله دارد و با یک پیاده‌روی ۱۵دقیقه‌ای می‌توانید به‌راحتی خود را به آن برسانید. اگر قصد استفاده از خودروی شخصی نیز دارید، این فاصله به ۶ دقیقه کاهش پیدا می‌کند.

– شهربازی لوناپارک

معمولا بچه‌ها پس از بازدید از چند مکان تاریخی و فرهنگی خسته می‌شوند و دلشان کمی هیجان می‌خواهد. به‌نظر ما تا همان نزدیکی‌ها هستید، از فرصت استفاده کنید و به شهربازی بزرگ شیراز بروید.

لوناپارک با اینکه یک شهربازی قدیمی محسوب می‌شود؛ اما با داشتن وسایلی متنوع و هیجان‌انگیز، مکانی محبوب برای تفریح و سرگرمی افراد در هر سنی است.

لوناپارک شیراز

عکس از: سایت Apochi

چرخ‌وفلک، قلعه‌بادی، لیزر تگ، پینت‌بال، دایناسور، تانک، میمون گردون، حریم وحشت و الاکلنگ و… ازجمله بازی‌هایی است که می‌توانید در این پارک تجربه کنید. فضای سبز این پارک نیز مکان خوبی برای استراحت است.

این شهربازی کمتر از ۵۰۰ متر از آرامگاه خواجو فاصله دارد و با در حدود ۹ دقیقه رانندگی می‌توانید به آن برسید. اگر قصد پیاده‌روی دارید هم این زمان به ۸ دقیقه می‌رسد.

– آرامگاه حافظ

مگر می‌شود به شیراز سفر کنید، از آرامگاه حافظ و یار و همراه خواجوی کرمانی بازدید نکنید؟ پیشنهاد ما این است که بعد از بازدید از آرامگاه خواجو حتما سری به حافظیه بزنید و به خواندن و مقایسه غزلیات این دو شاعر بزرگ بپردازید.

آرامگاه حافظ

عکس از: سایت Tripadvisor

بنای اولیه آرامگاه حافظ چند سال پس از مرگ او ساخته شده و در طول سال‌ها، بارها بازسازی و مرمت شد و بخش‌های دیگری به آن افزوده شد. محوطه کنونی این آرامگاه شامل باغچه و حوض، مقبره گنبدی، ایوان و آرامگاه قوام است.

حافظیه ۴ کیلومتر و ۱۳ دقیقه با ماشین شخصی و حدود ۱.۶ کیلومتر و ۲۵ دقیقه پیاده‌روی با آرامگاه خواجوی کرمانی فاصله دارد.

– پارک کوهپایه

پارک کوهپایه که به نام پارک دروازه قرآن نیز شناخته می‌شود، یکی از پارک‌های محبوب شهر شیراز است. این پارک در دامنه کوه‌های شمالی شهر شیراز قرار دارد و مناظری بی‌نظیر از طبیعت و شهر شیراز به نمایش می‌گذارد.

پارک کوهپایه

عکس از: سایت Apochi

با بالارفتن از پله‌های پارک، می‌توانید به گهواره دید برسید. گهواره دید که در بالاترین قسمت این پارک واقع شده است، چشم‌اندازی وسیع و زیبا از شهر را ارائه می‌دهد. این پارک علاوه‌بر فضای سبز، امکانات رفاهی و تفریحی نیز دارد که آن را به محلی مناسب برای گذراندن اوقات فراغت و گردش‌های خانوادگی تبدیل می‌کند.

فاصله آرامگاه خواجو تا این پارک کمتر از ۱ کیلومتر است که رسیدن به آن با پای پیاده حدود ۱۰ دقیقه و با خودروی شخصی ۵ دقیقه طول خواهد کشید.

– باغ جهان‌نما

باغ جهان‌نما یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین باغ‌های شیراز است که آن هم به دستور کریم‌خان زند ساخته شده است. با ورود به این باغ عطر بهارنارنج و پرتغال و درختان سرو و گل‌های رنگارنگ موجود در باغ، مشام شما را پر می‌‌کند.

باغ جهان‌نما در شیراز

عکس از: سایت Visitiran

حوض و فواره‌ای هم در این باغ قرار دارد که زیبابی این باغ و لذت قدم‌زدن در آن را دوچندان می‌کند. عمارت کلاه‌فرنگی موجود در باغ هم‌اکنون به‌عنوان موزه استفاده می‌شود و امکان بازدید از آن فراهم است؛ همچنین باغ امکانات رفاهی و فروشگاه‌های خوراکی و صنایع‌دستی نیز دارد که می‌توانید از آن استفاده کنید.

فاصله این باغ نیز با آرامگاه خواجوی کرمانی، کمی بیشتر از ۱ کیلومتر است. اگر با خودروی شخصی بروید ۷ دقیقه و اگر قصد پیاده‌روی دارید باید این مسیر را در ۱۸ دقیقه طی کنید.

اقامت در نزدیکی آرامگاه خواجوی کرمانی

نزدیک‌ترین هتل به مقبره خواجوی کرمانی شیراز همان هتل بزرگ شیراز، از هتل‌های محبوب شیراز است که از خود آرامگاه دیده می‌شود و حتی در دسترس است؛ همچنین هتل رویال (۲.۴ کیلومتر فاصله)، هتل پارک سعدی (۲.۴ کیلومتر فاصله) و هتل پرسپولیس (۳.۲ کیلومتر فاصله) از دیگر هتل‌هایی است که کمترین فاصله را تا این آرامگاه دارد.

آرامگاه خواجوی کرمانی

عکس از: سایت X

اما اگر قصد اقامت در هتل‌های سنتی و بوتیک هتل‌های شیراز را دارید، باید فاصله بیشتری را طی کنید و به بافت تاریخی و مرکز شهر شیراز بیشتر نزدیک شوید. نزدیک‌ترین بوتیک هتل‌ها به آرامگاه خواجو، هتل سنتی درب شازده (۵.۳ کیلومتر فاصله)، هتل خانه شیرازی (۵.۴ کیلومتر فاصله)، هتل رستوران اسکرو (۵.۷ کیلومتر فاصله) و بوتیک هتل قیصریه (۵.۵ کیلومتر فاصله) است

در شهر شیراز همچنین امکان اجاره ویلا و خانه مبله نیز برای اقامت وجود دارد.

توصیه‌هایی برای بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی

  • برای بازدید از این اقامتگاه توصیه می‌کنیم حتما کفش مناسبی بپوشید؛ چون تعداد پله‌های محوطه آرامگاه کمی زیاد است و در صورت نپوشیدن کفش مناسب ممکن است اذیت شوید. یک قمقه آب و مقداری تنقلات هم همراه خود داشته باشید.
  • بازدید از این آرامگاه در حالت عادی کمتر از یک ساعت طول می‌کشد.
  • دوربین‌های خود را هم آماده کنید که فضای زیبا و منظره چشم‌نواز آرامگاه خواجو، فرصت عالی برای گرفتن عکس‌های یادگاری است.

در آخر امیدواریم تجربه خوبی از بازدید از این مکان داشته باشید. اگر قبلا از این مکان بازدید کرده‌اید، خوش‌حال می‌شویم تجربیات شما را دراین‌باره بشنویم.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.