غار شاپور

غار شاپور کازرون؛ نماد صلابت و قدرتمندی پادشاهی ساسانیان

شگفتی‌های غار شاپور کازرون

با شنیدن اسم غار یاد چه چیزهایی می‌افتید؟ تاریکی، سرخم‌کردن و جایی پرپیچ‌وخم را طی‌کردن. بله قبول دارم که با رفتن به غار این چیزها را تجربه می‌کنید اما غاری که می‌خواهم در اینجا از آن صحبت کنم، تجربه‌هایی عمیق‌تر و بیشتر از این چیزها را در ذهن شما ثبت می‌کند. در این مطلب از مجله علی‌بابا می‌خواهم غار شاپور را که از جاهای دیدنی استان فارس است، توصیف کنم. پس برای سفر به یکی از جاهای دیدنی کازرون آماده شوید و تاریکی غار را با اطلاعات این مطلب روشن و واضح کنید.

غار شاپور با قدمتی بیشتر از ۱۷۰۰ سال از جاهای دیدنی استان فارس است که روی ارتفاعات چوگان با فاصله ۸۰۰ متری از سطح زمین قرار گرفته و طولش تا مقدار زیادی در حد ۴۵۰ متر ادامه پیدا می‌کند.

دیدن قندیل، آب‌انبار، حوضچه‌ها و تالارهای این غار شما را به یک ماجراجویی جذاب در یکی از جاهای دیدنی کازرون می‌برد؛ مخصوصا وقتی به مجسمه تنومند، شاپور پادشاه ساسانی نزدیک می‌شوید. بعد از طی‌کردن ۲۳۰ پله به این مجسمه می‌رسید و با دیدن جزءبه‌جزء آن می‌فهمید که این غار شاپور عجب ارزش و قدمتی دارد.

غار شاپورکجاست؟
غار شاپور در ۴ کیلومتری شهر تاریخی بیشاپور، ۳۰ کیلومتری شهرستان کازرون و بخش انتهایی تنگه چوگان قرار گرفته است.
مهم‌ترین ویژگی غار شاپور چیست؟
قدمت طولانی و وجود مجسمه شاپور که از دوران ساسانی به یادگار مانده مهم‌ترین ویژگی غار شاپور است.
دیدنی‌های نزدیک به غار شاپور کدام هستند؟
شهر باستانی بیشاپور، تنگه جیز، دریاچه پریشان و پارک جنگی امامزاد سید حسین از جاهای دیدنی کازرون و نزدیک به غار شاپور هستند.
در چه ساعاتی می‌توان از غار شاپور دیدن کرد؟
ساعت بازدید از غار شاپور شیراز در شش‌ماهه اول سال ۸ صبح تا ۸ شب و در شش‌ماهه دوم سال ۸ صبح تا ۶ عصر است.
قدمت غار شاپور به چه زمانی مربوط می‌شود؟
قدمت غار شاپور به بیشتر از ۱۷۰۰ سال و به دوره پادشاهی ساسانیان می‌رسد.

غار شاپورکجاست؟

غار شاپور در استان فارس، شهرستان کازرون، ۴ کیلومتری بیشاپور و قسمت انتهایی و ارتفاعات تنگه چوگان قرار دارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

غار شاپور روی گوگل مپ

لوکیشن غار شاپور روی گوگل مپ

تاریخچه غار شاپور

در منابع تاریخی قطعی و مشخص آمده که مجسمه شاپور به‌اندازه ۱۷۰۰ سال از زمان پادشاهی ساسانیان قدمت دارد اما درباره قدمت غار شاپور عدد خاصی گفته نشده است. اما همین که این غار قبل از مجسمه بوده یعنی از قبل از دوره ساسانیان قدمت دارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

بعضی از باستان‌شناسان می‌گویند غار شاپور قبل از ساسانیان جایی مثل زیارتگاه برای برگزاری مراسم و آیین مذهبی مردم بوده است. یک باستان‌شناس فرانسوی هم زمانی درباره غار شاپور شیراز این‌طور استدلال کرد که چون تندیس شاپور در غار ساخته شده پس این غار احتمالا محل دفن شاپور اول هم بوده هست. البته این استدلال فقط در حد یک نظریه است و در منبع موثقی تبث نشده است.

غار شاپور کازرون را در پایین تنگه‌ای به نام چوگان ساخته‌اند که این تنگه ماجراهای تاریخی خاصی دارد. تنگه چوگان درواقع زمین بازی پادشاهان ساسانی بوده که در آن بازی محلی قدیمی ایرانی را به نام چوگان انجام می‌دادند و به همین دلیل نامش را هم چوگان گذاشته‌اند.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

ارزش و قدمت تاریخی تنگه چوگان را زمانی بهتر می‌فهمید که از سمت غرب به شرق این تنگه حرکت می‌کنید و نقش‌های برجسته تاریخی حک‌شده روی آن را می‌بینید. این تنگه حدود ۱۲ نقش دارد که سه تای آن‌ها مربوط به تصویر شاپور اول است و نماد پیروزی این شاه را بر امپراتوری باستانی نشان می‌دهد.

اما اینکه چرا تنگه چوگان ساخته شده و برای شاپور اول مهم بوده به این دلیل است که در قسمت غربی تنگه، شهر تاریخی و قدیمی دوره ساسانیان بیشاپور وجود دارد که کمی پایین‌تر درباره آن بیشتر توضیح داده‌ام.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

حالا این روزها غار شاپور میراث جهانی یونسکو شده و جایی برای من و شماست تا داستان‌های ۱۷۰۰ سال پیش را در ذرات، کتیبه‌ها، مجسمه و قندیل‌هایش جست‌وجو کنیم.

وجه تسمیه غار شاپور

فهمیدن وجه تسمیه غار شاپور نیاز به اطلاعات و بررسی زیادی ندارد چون تندیس سنگی ساخته‌شده از هیبت تمام‌قد دومین پادشاه ساسانی یعنی شاپور اول در قسمت ورودی غار، جواب واضح به این سوال است که چرا اسم این غار را شاپور گذاشته‌اند.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

بخش‌های مختلف غار شاپور

در طول مسیری که در غار شاپور شیراز طی می‌کنید و به آن سرک می‌کشید، روی شنیدن صداها و تماشای ذرات سنگی کف و سقف غار تمرکز کنید. از استالاگتیت‌ها (ستونی از مواد معدنیِ کف غار) غافل نشوید! دستتان را زیر این استالاگتیت‌های قندیل‌مانند بگیرید و صدای چکه‌کردن آب را بشنوید و از ترشدن دست‌هایتان لذت ببرید.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

قسمت‌های زیر از غار شاپور را که ببینید یعنی قسمت‌های اصلی و مهم غار را دیده‌اید. البته رفتن به بعضی از نقاط این قسمت‌ها چندان راحت نیست و بهتر است به جای اینکه همه قسمت‌های غار را کشف و تماشا کنید، ببینید اول برای شما جایی امنی است یا نه.

– ورودی غار

ورود شما به غار از ورودی یا همان دهانه آن شروع می‌شود که به‌اندازه ۳۰ متر طول و ارتفاعی در حد ۱۵متر دارد. کمی آن‌طرف‌تر بعد از دهانه، مسجمه شاپور در برابرتان قدعلم می‌کند و قسمت دیگر دهانه، کتیبه‌های سنگی دیده می‌شود.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– راهروها و تالارها

غار شاپور کازرون سه تالار، چهار راهروی بزرگ و پنج راهروی کوچک دارد. تابه‌حال هیچ‌کس خبر نیاورده که تمام گوشه و کنار راهروهای و تالارهای غار را دیده باشد چون خیلی پیچ‌و‌خم دارد و بعضی جاهایش لیز و ناهموار است و امکانات مناسبی هم برای رفتن به این جاها وجود ندارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– ایوان‌های غار

در سال ۱۳۳۶ بعد از بازسازی غار، ایوان‌هایی ساخته شد تا مردم راحت‌تر بتوانند به‌سمت مجسمه شاپور بروند و آن را تماشا کنند. به‌طور کلی غار شاپور ۴ ایوان یا تراس دارد که برای رفتن از ایوان اول تا چهارم باید حدود ۲۲ پله را طی کنید. ایوان چهارم محل قرارگیری مجسمه شاپور است و این ایوان با ۱۲ پله به‌عمق غار دسترسی دارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– محل ذبح قربانی در غار

در انتهای غار بعد از یک پرتگاه و گودال قسمت صافی را می‌بینید که مشخص است آن را با دست ساخته‌اند. این قسمت محلی برای ذبح قربانی و مراسم‌های مذهبی مردم بوده است. بلندی سقف این قسمت بیشتر از جاهای دیگر است و به ۴۰ متر می‌رسد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– کتیبه‌های غار

در قسمت دهانه غار دو کتیبه را می‌بینید که باعث و بانی نصب هر دوی آن‌ها ارتش بوده است. موضوع یکی از کتیبه‌ها قدمت زیادی دارد و ترجمه کتیبه شاپور است اما دیگری بعد از بازسازی سال ۱۳۳۶ نوشته شد و داستان مرمت مجسمه شاپور را توضیح می‌دهد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– حوضچه‌های آب

در آن روزهای دور آبی که ذره‌ذره از سقف به کف غار می‌چکیده نتیجه‌اش شده حوضچه‌های آبی که در غار شاپور می‌بینید. این حوضچه‌ها در قدیم احتمالا جایی بوده تا مردم ساکن در نزدیکی غار بتوانند آب مورد نیازشان را تامین کنند. حوضچه‌های غار شاپور ابعاد سه در چهار و چهار در پنج دارد و فاصله‌شان از هم ۵ متر است.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

مجسمه باشکوه شاپور در غار

در همان بدو ورودتان به غار شاپور، باشکوه‌ترین اثر تصویری و تاریخی دوره ساسانیان را به‌شکل مجسمه مردی باابهت می‌بینید که ۱۷۰۰ سال عمر دارد. این مجسمه را از جای دیگری به غار نیاورده‌اند و یک هنرمند پیکرتراش با استالاگمیت‌های خود غار، آن را با ظرافت، دقت و حوصله با وسایل سخت آهنی و فولادی تراش و شکل داده است.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

در اینکه مجسمه شاپور به دوره ساسانیان تعلق دارد نمی‌شود شک کرد چون باستان‌شناسان بعد از بررسی و دیدن عکس‌های پادشاهان دوران ساسانی و ظاهر تاج و قیافه شاپور اول با اطمینان‌خاطر گفتند که این مجسمه مربوط به دوره ساسانی است و از روی شکل‌وشمایل شاپور اول طراحی شده است.ب

غار شاپور

عکس از: سایت Wikipedia

مجسمه شاپور یک مرد باصلابت و بلندقامت را با رنگ قرمزی ملایم جلوی چشمانتان ظاهر می‌کند که قدی در حد ۷ متر دارد و پهنای شانه‌هایش به بیشتر از ۲ متر می‌رسد.

وقتی به سر تا پای مجسمه شاپور نگاه می‌کنید، همه‌چیز از تاج کنگره‌‌‌ای، موهای حالت‌دار و موج‌دار، چشمان درشت، ریش کم‌ و سبیل قیطانی مرد مجسمه‌ای عادی به نظرتان می‌آید، اما  همین که نگاهتان به دست‌ها، دهان و پاهای مرد می‌افتد با دیدن جای خالی و خراب‌شده آن‌ها جا می‌خورید، تعجب می‌کنید و حتی ممکن است به‌خاطر از دست‌رفتن قسمت‌هایی از این اثر تاریخی غمگین شوید.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

این حس‌ها کاملا طبیعی است چون نبودن و خراب‌شدن قسمت‌هایی از مجسمه‌، دیگر یک اثر هنری و تاریخی نیست و نتیجه توجه‌نکردن به این مجسمه بوده است.

خیلی دقیق معلوم نیست که چرا مجسمه غار شاپور خراب شده؛ بعضی از افراد می‌گویند این مجسمه در اثر زلزله خراب شده و بعضی دیگر اعتقاد دارند که مهاجمان عرب در حمله عرب‌ها به ایران، تیشه به ریشه این مجسمه زده‌اند. به‌هرحال دلیلش هر چه که باشد، باعث شده که متاسفانه این روزها این مجسمه باعظمت را بدون دست و پا ببینیم.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

با اینکه مجسمه غار شاپور دست ندارد، اما حالتش مشخص است که مرد دست به کمر ایستاده و آماده رزم است. مجسمه شاپور به جای پا، دو ستون دارد که این دو ستون بتونی نتیجه یک بازسازی نه چندان ماهرانه است.

بعد از سال‌های طولانی که مجسمه خراب‌شده در غار شاپور به حال خودش رها شده بود، محمدرضاه پهلوی در سال ۱۳۳۶ دستور بازسازی این مجسمه را به ارتش می‌دهد. ارتش این ماموریت را به فرمانده سپاه آن زمان می‌سپرد و بعد از شش ماه دوباره مجسمه شاپور سرپا می‌شود.

این بازسازی در آن زمان قطعا باعث شده تا مجسمه دوباره سردر غار بایستد و باقی بماند اما بازسازیش خیلی هنرمندانه نبوده و پاهای بتونی و کفش‌های مرد در اطراف مجسمه کمی نافرم و ناجور است.

غار شاپور

عکس از: سایت Wikipedia

با همه اشکالاتی که در مرمت مجسمه شاپور در غار شاپور به چشم می‌خورد، اما به‌خاطر این موضوع نباید ارزش تاریخی آن را دست ‌کم بگیریم؛ چون قدمت این مجسمه از هزار سال هم گذشته و به همین دلیل از سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به‌ثبت رسیده است.

مسیر دسترسی به غار شاپور

برای رفتن از تهران به غار شاپور اول باید از شهرهایی مثل قم، کاشان، نطنز، اصفهان و مرودشت بگذرید تا به شیراز برسید. بعد از اینکه به شیراز رسیدید باید به‌سمت دشت ارژن یا جاده زرد بروید. برای ادامه مسیر از دشت ارژن تا غار شاپور دو جاده قدیم و جدید پیش روی شماست.

پیشنهاد می‌کنم جاده جدید را انتخاب کنید چون فضای کافی و امن‌تری برای رانندگی‌ دارد. اگر از جاده جدید بخواهید بروید باید به‌سمت جنوب حرکت کنید تا به بیشاپور برسید. جاده قدیم بعد از دشت ارژن در قسمت غرب جاده قرار گرفته و برای رسیدن به غار باید اول به‌سمت قائمیه شاهیجان و بعد بیشاپور بروید.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

بعد از بیشاپور باید حدود ۵ کیلومتر به‌سمت روستای کشکولی بروید. در همین روستا باید ماشینتان را در جایی مناسب پارک کنید و بقیه راه تا غار را پیاده بروید. برای رسیدن به دهانه غار حدود ۲۳۰ پله وجود دارد که بسته به آمادگی بدنیتان حدود ۳ تا ۴ ساعت زمان می‌برد تا این پله‌ها را طی کنید.

اگر می‌خواهید با هواپیما به غار شاپور سفر کنید، در جریان باشید که نزدیک‌ترین فرودگاه به این مکان فرودگاه شیراز است و با کازرون حدود ۹۰ کیلومتر فاصله دارد.

بهترین زمان بازدید از غار شاپور

اگر مجبور نیستید حتما در زمان تعطیلات رسمی سفر کنید، بهترین زمان از این نظر که تماشای غار شاپور را در آب‌و‌هوایی خوش، با هزینه مقرون‌به‌صرفه و در آرامش تجربه کنید، بعد از تعطیلات عید مخصوصا روزهای اول هفته است. اما اگر شرایطتان برای سفر فقط در روزهای تعطیل جور می‌شود، فصل بهار را برای رفتن به غار شاپور کازرون انتخاب کنید.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

امکانات رفاهی غار شاپور

نزدیک غار شاپور مثل بیشاپور امکانات رفاهی مثل سرویس بهداشتی، پارکینگ و غداخوری پیدا می‌شود اما خود غار بکر است و امکانات رفاهی ندارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

جاهای دیدنی نزدیک به غار شاپور

نزدیک غار شاپور می‌توانید به جاهای خوش آب‌وهوا و تاریخی زیر هم سر بزنید.

– پارک جنگلی امامزاده سید حسین

پارک جنگلی امامزاده سید حسین از جاهای دیدنی کازرون است که در ۲۵ کیلومتری این شهر قرار گرفته و حال و هوای شما را با سرسبزی درختان و آب چشمه‌اش تروتازه می‌کند. خوبی رفتن به این پارک جنگلی این است که برای اقامت مسافران جایی به نام زائرسرا را در نظر گرفته است.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– شهر بیشاپور

شاپور اول بعد از اینکه در جنگ با امپراتوری روم پیروز می‌شود، دستور می‌دهد شهری به نام خودش یعنی بیشاپور را در مسیر تخت جمشید به تیسفون که منطقه‌ای خوش آب‌وهوا بوده، بنا کنند تا نمادی برای نشان‌دادن قدرتش شود.

غار شاپور

عکس از: سایت Wikipedia

بیشاپور از جاهای دیدنی کازرون برای کسانی است که دوست دارند تاریخ هزار سال پیش را ببینند. این شهر مستطیل‌شکل با چهار دروازه و دو خیابان به سبک و سیاق معماری یونیان مهندسی و طراحی شده است.

بیشاپور دو قسمت دارد که یک قسمت آن حالت مسکونی دارد و خانه و گرمابه و بازار را در خود جای داده است. قسمت دیگر بیشاپور ارگ سلطنتی نام دارد و از نظر داشتن جاهای تاریخی مثل معبد آناهیتا، تالار تشریفات، ایوان موزاییک و کاخ به والرین ارزشمند است.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

اگر روزی به شهر بیشاپور رفتید، حتما به معبد آناهیتای آن نزدیک غار شاپور سر بزنید. معبد آناهیتا اتاق چهارگوشی بدون سقف است که از سنگ‌های تراشیده‌شده ساخته و با معماری دوره هخامنشیان طراحی شده است. این معبد به این دلیل سقف نداشته تا آب رودخانه شاپور بتواند راحت به آن راه پیدا کند و از قنات معبد خارج شود.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

شهر بیشاپور در ۱۹ کیلومتری کازرون و کنار دره چوگان قرار گرفته و قبلا آن را کوه و رودخانه احاطه می‌کردند. با وجود ثبت شهر تاریخی بیشاپور در آثار ملی ایران اما این روزها متاسفانه بیشتر بناهایش به مشتی از خاک تبدیل شده‌ است.

– تنگه جیز نزدیک غار شاپور

یکی دیگر از جاهای دیدنی استان فارس و کازرون که می‌توانید به آن بروید تنگه جیز حوالی غار شاپور است. این تنگه با وجود چشمه، حوضچه‌های سنگیش و آثار تاریخی مثل قلعه دختر و جوی آبی واقعا دیدنی و جذاب است.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

– دریاچه پریشان

دریاچه پریشان نزدیک غار شاپور یکی از دریاچه‌های بزرگ ایران و خاورمیانه است که در بالاده کازرون قرار دارد. این دریاچه به‌دلیل داشتن ویژگی‌های طبیعی و ارزشمندش، در لیست تالاب بین‌المللی به‌ثبت رسید اما حیف که از سال ۱۳۸۷ تا الان در معرض خطر نابودی و خشکسالی است.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

نقطه غم‌انگیز ماجرا این است که در این دریاچه ماهیان مختلف مثل زردک، سرخه، کپور و آمور و پرندگانی مثل لک‌لک، پلیکان، درنا و فلامینگو زندگی می‌کنند که با خشک‌شدن دریاچه جان این موجودات هم به خطر می‌افتد.

اقامت اطراف غار شاپور

برای اقامت در اطراف غار شاپور می‌توانید از هتل‌ها و اقامتگاه‌های بوم‌گردی شهر بیشاپور استفاده کنید. اقامتگاه‌های بوم‌گردی بیشاپور حسابی تروتمیز است و امکانات مناسبی دارد. نزدیک‌ترین اقامتگاه‌های بوم‌گردی در نزدیکی غار شاپور را در قسمت زیر معرفی کرده‌ام.

– اقامتگاه بوم‌گردی بیشاپور

اقامتگاه بوم‌گردی بیشاپور یک اقامتگاه معمولی نیست. با دیدن عکس‌های این اقامتگاه وسایل و نقش‌ونگارهای جذاب سنتی و خاصش متوجه منظورم می‌شوید. اقامتگاه بوم‌گردی بیشاپور در روستای کشکولی بیشاپور و با فاصله ۱۳ دقیقه از غار شاپور قرار دارد.

غار شاپور

عکس از: سایت Google Maps

این اقامتگاه نزدیک غار شاپور با ۵ اتاق امکانات زیر را دارد:

  • پارکینگ
  • سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی
  • یخچال
  • حمام مشترک
  • سیستم گرمایشی مثل شوفاژ، اسپلیت و شومینه هیزمی

به اقامتگاه بوم‌گردی بیشاپور که رفتید، نوشیدن چای آتشی و دمنوش‌های طبیعی گیاهی را حتما امتحان کنید.

– اقامتگاه بوم‌گردی تنگ چوگان

تقریبا همه مسافران اقامتگاه بوم‌گردی تنگ چوگان از خوش‌آب‌وهوایی، ویوی زیبا و تمیزی اقامتگاه تعریف می‌کنند. صاحب اقامتگاه بوم‌گردی تنگ چوگان یک زن و شوهر هستند که خونگرم و دلسوزانه از شما پذیرایی می‌کنند.

غار شاپور

عکس از: سایت Jabama

فاصله این اقامتگاه تا غار شاپور فقط ۶ کیلومتر است و امکانات زیر را دارد:

  • بخاری گازی
  • اسپیلیت
  • پارکینگ اختصاصی
  • صبحانه محلی
  • حمام و سرویس بهداشتی اختصاصی داخل سوئیت

توصیه‌هایی برای بازدید از غار شاپور

  • اگر با تاریکی میانه خوبی ندارید برای آنکه مسیر غار را با آرامش و دقت بیشتری ببینید، از هدلایت یا چراغ‌قوه استفاده کنید.
  • حتما کفش مناسب کوهنوردی یا پیاده‌روی به پا داشته باشید چون مسیر رسیدن به غار پیچ‌و‌خم دارد و خیلی هموار نیست.
  • برای بازدید از غار شاپور شیراز باید هزینه کمی را برای بلیط پرداخت کنید.
  • اگر می‌خواهید در خنکی و خلوتی، غار شاپور را ببینید، صبح قبل از ظهر به غار بروید.
  • غار شاپور در شهادت‌ها و رحلت‌های مهم که در تقویم تعطیل است، باز نیست.
  • برای یک گشت‌وگذار درست و حسابی در غار شاپور بهتر است با یک راهنما همراه شوید.

در آخر اگر به این غار سفر کردید و ابهت این مجسمه را از نزدیک دیدید، نظرتان را درباره آن با مخاطبان علی‌بابا در میان بگذارید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 دیدگاه

  1. کوروش می‌گوید

    بابا چنار شیجان جز کازرون است و غار شاهپورقلب کازرون

  2. رامین می‌گوید

    از آثار و بافت تاریخی دوسیران حقیقت مشخصه

  3. رامین می‌گوید

    تاریخ مجوعه تاریخی بیشابور و چوگان با بافت وآثار تاریخی بخش کوهمره نودان بخصوص روستای دوسیران که جزو شهرستان کوهچنارهست یکی میباشد

  4. AF می‌گوید

    کوهچنار خودش مال کازرون هست

  5. حقیقت یاب می‌گوید

    مال کازرون نیست مال کوهچنار هست

    1. ارش کمانگیر می‌گوید

      بیچاره کوه چنار خودش تازه چند ساله درست شده بعد چه جوری یه اثر تاریخی دارع 🤣🤣🤣

    2. میثم می‌گوید

      🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    3. میثم می‌گوید

      شهربیشاپور نام قدیمی کازرون جدیدا شده مال یکی از روستهای کازرون به نام چنارشاهیجان🤣😅