سفر به ارمنستان بدون تجربه غذاهای معروف ارمنستان غیرقابل تصور است. بسیاری از گردشگران از افزایش وزن بعد از سفر به ارمنستان شاکی هستند ولی با این حال بیان میکنند که این پرخوری ارزشش را داشت. غذاهای معروف ارمنستان را به راحتی میتوانید در رستورانها و کافههای محلی و آشپزخانهها پیدا کنید. علاوه بر غذاهای ارمنی، ایروان پر از رستورانها با غذاهای بینالمللی مثل غذاهای چینی، ژاپنی، مکزیکی، ایتالیایی، سوری، لبنانی و … است. ایروان یکی از شهرها در لیست ده مکان برتر برای گردشگری غذا است. اگر شما هم غذاخوردن را بزرگترین لذت سفر میدانید، با علی بابا همراه باشید تا با غذاهای معروف ارمنستان آشنا شوید.
جستجو و رزرو تور ارمنستان در علی بابا
خوروات یا کباب ارمنی (Khorovats)
خوروات به معنی کباب شده است و برای کباب کردن چیزهای جامد استفاده میشود. از گوشت گرفته تا گوجه فرنگی ، بادمجان و فلفل. خوروات در تمام مراسم و مهمانیهای خانوادگی حضور پررنگی دارد. این غذای معروف ارمنستان، به نوعی میراث ارمنی محسوب میشود که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. خوروات طعمی کاملا متفاوت با سایر کبابها دارد.
خوروات را میتوان با گوشت گوسفند، خوک، گاو، مرغ یا گوساله پخت. سبزیجاتی مانند مارچوبه و لوبیا سبز هم همراه این غذا سرو میشود. حتی اگر گیاهخوار هم هستید، میتوانید سبزیجات کباب شده مثل بادمجان، گوجه فرنگی، سیب زمینی، فلفل زنگ سبز و حتی پیاز را امتحان کنید.
بهترین خوروات را در کجا بخوریم؟
بهترین مکان برای خوردن خوروات در خیابان پروشیان ایروان است. خیابان باربیکیو هم پر از رستورانهایی است که خوروات سرو میکنند.
- رستوران قفقاز
این رستوران بزرگ در خیابان آشتکار، مجموعهای جدید برای علاقهمندان غذاست که با داشتن چندین سالن بزرگ انواع غذاهای ارمنی، گرجی و قفقازی را سرو میکند. جو رستوران گرم و صمیمی است و در کنار خوردن غذا میتوانید از شنیدن موسیقی زنده ارمنی لذت ببرید. در این رستوران خوروات ارمنی با رعایت تمام اصول سنتی درست میشود که باعث ویژه شدن طعم این کباب در رستوران قفقاز شده است.
- تومانیان شورما (Tumanyan Shaurma)
برای کسانی که دوست دارند خوروات را امتحان کنند اما نمیخواهند خیلی معطل شوند این فستفود، گزینه خوبی است. تومانیان از جمله رستورانهایی است که بهترین خوروات ارمنی را به مشتریان میدهد. این خورواتها با ظاهری زیبا همراه برنج در بستههای مخصوص فستفود به مشتریان ارائه میشود.
- رستوران اورارتو (Urartu)
اورارتو مجتمعی از رستوران و هتل درخیابان پروشیان، ایروان است. ویژگی این رستوران، مدیر آن است که به گفته خودش تمام روح خود را در خورواتها دمیده و سبب طعم دلچسب کباب شده است.
دلمه (Dolma)
دلمه غذایی رایج در خاورمیانه و اطراف آن مانند بالکان، قفقاز، روسیه و آسیای مرکزی است. دلمه، کلمهای ترکی، به معنی «پُرشده» است. دلمه را میتوان با برگ انگور، فلفل دلمهای، کدو، گوجه فرنگی و بادمجان درست کرد. دلمه از غذاهای معروف ارمنستان است که ارامنه در طول قرنها با تغییرات جزیی در روش درست کردن آن، باعث خوشمزهتر شدن آن شدهاند. دستورالعملها و روشهای مختلفی برای تهیه آن وجود دارد که باعث شده دلمه با طعمهای مختلف، غذایی بینظیر در ارمنستان باشد.
دلمه شامل گوشت، برنج، پیاز، فلفل، نمک و سبزیجاتی مثل جعفری، نعنا، پونه کوهی، گشنیز و … است که در برگهای تازه انگور پیچیده میشوند. این غذای ارمنی اغلب با ماتسون (شیر تخمیر شده) به همراه سیر سرو میشود.
میخواهید دلمه ارمنی را امتحان کنید؟
در ایروان، پایتخت ارمنستان، تقریبا در هر گوشه و کناری میتوانید دلمه خوشمزه بخورید. تمام رستورانهایی که غذاهای سنتی ارمنی سرو میکنند، در منوی خود دلمه را دارند.
- رستوران دلماما (Dolmama)
همینطور که از اسم این رستوران پیداست، در آن میتوانید از دلمههایی در طعمهای مختلف لذت ببرید. این رستوران در تهیه خوشمزهترین دلمهها و تنوع آن تخصص دارد. دلماما در خیابان پوشکین در ایروان قرار دارد و علاوه بر دلمه، لیست کاملی از غذاهای معروف ارمنستان را در منوی غذایی خود دارد. اطلاعات کامل در مورد این رستوران در وبسایت رستوران در دسترس است.
راستی اگر اهل سوغاتی هستید، بد نیست نگاهی به فهرست بهترین سوغاتی های ارمنستان هم بیندازید.
- رستوران زنجیرهای غذاهای ملی کاراس (Karas National Food chain)
اگر خیلی گرسنه هستید و میخواهید بلافاصله دلمه بخورید، باید به یکی از فروشگاههای زنجیرهای غذای ملی کاراس بروید. این رستوران زنجیرهای غذاهای معروف ارمنستان را به مشتریان به صورت فستفودی ارائه میدهد. شما میتوانید به این رستوران مراجعه کرده و دلمه مورد علاقه خود را سفارش دهید و در بستهبندی زیبا تحویل بگیرد و به انتخاب خود در رستوران یا هتل میل کنید.
- رستوران تاورن ایروان (Tavern Yerevan Restaurant)
رستوران تاورن با چندین شعبه در مکانهای مختلف مکانی مناسب برای خوردن غذاهای معروف ارمنستان به خصوص دلمه ارمنی است. رستورانهای تاورن بهترین قمیت و کیفیت و خدمات را ارائه میدهند. دکوراسیون خاص این رستوران باعث ایجاد حس آرامش شده و در کنار تمام این موارد موسیقی محلی فضایی کاملا دلچسب را به وجود میآورد. میتوانید شعب این رستوران را در خیابانهای ۹۱ تریان، خیابان ۵ امیریان و خیابان ۷ پارونیان به راحتی پیدا کنید. وبسایت این رستوران برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در اختیار شما است.
پیتزای ارمنی (Lahmajoon)
پیتزای ارمنی که با نام لاهماجون نیز شناخته میشود، از غذاهای معروف ارمنستان و بسیار محبوب است. برای ارامنه بسیار مهم است که علاوه بر طعم خوب، غذا بسیار سالم باشد و پیتزای ارمنی هم از این امر مستثنی نیست. این غذای معروف ارمنستان در لبنان، سوریه، ترکیه، قبرس و برخی از کشورهای دیگر در منطقه خاورمیانه جایگاه ویژهای دارد. ولی در هر کشوری به نوعی تغییر در پخت آن دادهاند.
لاهماجون یک نان نازک با لایهای از گوشت گاو یا بره است. برای درست کردن آن گوشت را با سبزیجاتی از قبیل پیاز، گوجهفرنگی، انواع ادویهجات از جمله فلفل، پاپریکا، زیره، دارچین و … تفت میدهند و روی لایه نازک خمیر میگذارند و در تنور میپزند.
کجا لاهماجون بخوریم؟
- رستوران مرتاق (Mer Taghe)
در رستوران مرتاق در نزدیکی میدان آزادی میتوانید پیتزایهای ارمنی خوشمزهای بخورید. این مکان فستفود بسیار محبوب برای افراد محلی و گردشگران است که غذاهای معروف ارمنستان را با قیمتهای مناسب ارائه میدهد.
اهل خرید هم هستید؟ فهرست بهترین مراکز خرید ارمنستان مخصوص شماست.
- رستوران تون لاهماجوز (Tun Lahmajovs)
در این رستوران میتوانید پیتزای ارمنی و انواع غذاهای معروف ارمنستان به خصوص غذاهای محلی آن را امتحان کنید. اینجا کمی شلوغ است ولی کیفیت غذاها انقدر بالاست که ارزش کمی انتظار را دارد.
لواش ارمنی (Armenian Lavash)
نان لواش برای ما ایرانیها نامی آشناست اما نان لواش ارمنی که مورد علاقه گردشگرهاست طعم متفاوتی با لواش ما دارد. نان لواش ارمنی هم جز غذاهای معروف ارمنستان است و هم محلیها و هم خارجیها آن را دوست دارند. روش درست کردن لواش بخشی جداییناپذیر از فرهنگ غذایی ارمنستان است. نان لواش را در تمام سفرههای ارمنی میتوانید ببینید. ارمنیها برای خوردن خاش، نان لواش را در آن خرد میکنند. نان لواش جزو میراث فرهنگی نامشهود یونسکو ثبت شده است.
رستوران لاواش رستورانی تخصصی برای پخت غذا با نان لواش (تورتیلا) است. در این رستوران نان لواش در طبقه اول جلوی شما پخت میشود و در طبقه بالا انواع لقمهها نان لواش با تخممرغ، خامه، پنیر، کره، خامه و عسل سرو میشود.
هریسا (Harissa)
هریسا (به معنی «آن را بهم بزنید») غذای معروف ارمنستان با قدمتی طولانی است که به نوعی نماد شجاعت و قدرت در ارمنستان بهحساب میآید. هریسا، فرنی غلیظی است که از گندمهای شکسته خشک یا بوداده به نام کرکوت و گوشت مرغ یا بره درست میشود. فرایند پخت این فرنی حدود پنج ساعت طول میکشد. هریسا را همه روزه و همه جا در ارمنستان میتوانید بخورید ولی روزی مختص به هریسا وجود دارد. هر ساله سومین شنبه سپتامبر، ارامنه و جهانگردان از سراسر جهان در منطقه آرماویر جمع میشوند و جشن هریسا میگیرند.
کجا بهترین هریسا را بخوریم؟
- رستوران تاورن ایروان (Tavern Yerevan Restaurant)
شهرت این رستوران به دلیل سرو غذاهای محلی ارمنی است. آشپزهای تاورن تمام تلاش خود را میکنند تا با طعم واقعی و دلچسب هریسا شما را غافلگیر کنند. به احتمال زیاد با خوردن هریسا در تاورن عاشق این غذای ارمنی میشوید.
اگر قرار است با ماشین شخصی یا از راه زمینی به ارمنستان بروید، راهنمای سفر زمینی به ارمنستان کار شما را راحتتر خواهد کرد.
- رستوران دهکده ما (Our village restaurant)
رستوران دهکده ما مکان دیگری است که میتوانید در هر زمان که بخواهید طعم و مزه هریسای واقعی را بچشید. این رستوران با فضایی روستایی ارمنی مکانی عالی برای خوردن غذاهای معروف ارمنستان در مرکز شهر ایروان است.
- رستوران زنجیرهای غذاهای ملی کاراس (Karas National Food chain)
کاراس هم یکی از مکانهای معروف و پر بازدید در ایروان است که در آن میتوانید هریسا را امتحان کنید. آنها در هر گوشه ایروان شعبه دارند و غذاهای معروف ارمنستان را سرو میکنند.
اسپاس (Spas)
اسپاس یا سوپ ماست، مورد علاقه همه ارامنه است. این سوپ ماست پر از گندم پوستکنده و سبزیجات است. در ارمنستان این سوپِ پر از خامه، ترش و خوشمزه را به صورت سوپ سرد در تابستان و سوپ گرم در زمستان سرو میکنند. اسپاس از جمله غذاهای معروف ارمنستان است که میتوانید در تمام رستوران های ارمنستان سفارش دهید.
باستورما (Basturma)
باستورما یا گوشت خشک گاو، یکی از محبوبترین و شناخته شدهترین غذاهای معروف ارمنستان است که در مهمانیها و جشنها سرو میشود. این غذا از گوشت گاو خشک و ادویهجاتی مانند سیر، فلفل سیاه، زیره و پاپریکا تهیه میشود. اگرچه درست کردن باستورما ساده است، اما به صبر زیاد احتیاج دارد. گوشت باید با ادویهها پوشیده شود و حدود دو هفته یا بیشتر در جایی قرار گیرد تا خشک شود. کیفیت گوشت در تهیه این غذا اهمیت ویژهای دارد. گاهی برای مزهدار کردن بیشتر، پنیر هم به آن اضافه میکنند. باستورما را در تمام رستورانهای ارمنستان میتوانید سفارش دهید.
خاش (Khash)
خاش (کلهپاچه ارمنی) یکی از خوشمزهترین غذاهای معروف ارمنستان است. اگر میخواهید صبحانهای خاص در ارمنستان بخورید حتما خاش را امتحان کنید. خاش منحصرا در فصل سرد خورده میشود. ارامنه آن را به عنوان یک غذای آرامشبخش و گرم میدانند. از آنجا که خاش غذایی بسیار سنگین است، به طور سنتی خوردن آن در صبح توصیه میشود.
مکانهای ویژه برای خوردن خاش کجا هستند؟
در ماههای سرد سال تقریبا در تمام رستورانهای ارمنستان خاش را میتوانید سفارش دهید. اما خاش در بعضی از رستورانها طعم و عطر ویژهای دارد.
- رستوران تاورن ایروان (Tavern Yerevan)
باز هم رستوران تاورن! تاورن رستوران شگفتانگیزی برای خوردن غذاهای معروف ارمنستان است. به طور حتم خوردن خاش در این رستوران، یعنی چشیدن طعم واقعی خاش. تاورن در خیابان امیریان ایروان قرار دارد.
- رستوران بورمونک (Burmunk)
یکی از زیباترین مکانهای زمستانی در ارمنستان، شهر Tsaghkadzor است. رستوران بورمونک در این شهر مکانی بسیار زیبا با کلبههای چوبی در جنگل است که لذت خوردن غذاهای معروف ارمنستان بهخصوص خاش را چند برابر میکند.
- رستوران ایروان قدیم (Old Erivan)
این رستوران فضای قدیمی و بسیار خاصی دارد و در آن غذاهای معروف ارمنستان به روش کاملا سنتی سرو میشوند. میتوانید در ایروان قدیم خاش را همراه نان لواش بخورید. سبک دکوراسیون داخلی رستوران ایروان قدیم بسیار جذاب و متفاوت است. شعبه اصلی آن در خیابان شمالی شهر ایروان قرار دارد و شامل هشت طبقه است. هر طبقه کارایی و طراحی متفاوتی دارد. از رستوران سنتی و کارائوکه گرفته تا رستوران مدرن و روباز در این هشت طبقه قرار دارند. شعب این رستوران در آشتارک، گارنی و Tsaghkadzor هم وجود دارد. اطلاعات کاملتر در مورد این رستوران را میتوانید در وبسایت آن پیدا کنید.
- رستوران پاندوک ایروان (Pandok Yerevan)
این رستوران دارای فضایی دلپذیر و طیف گستردهای از غذاهای معروف ارمنستان است که برخی از آنها قرنهاست که در ارمنستان وجود دارند و مورد علاقه بسیاری از ارامنه هستند. این رستوران مکانی عالی برای امتحان کردن خاش است.
خاشلاما (Khashlama)
خاشلاما غذای سنتی ارمنستان است که از ترکیب گوشت و سبزیجات درست میشود. جشنهای سنتی ارمنستان بدون خاشلاما معنی ندارند. ترکیب بینظیر گوشت گوسفند یا گاو ارمنی و سبزیجات مختلف، این غذای خوشمزه را تبدیل به یکی از غذاهای معروف ارمنستان کرده است. همچنین انواع خاشلاما نیز وجود دارد که با گوشت خوک پخته میشوند، اما در ارمنستان کمتر دیده میشود.
بهترین مکانها برای خوردن خاشلاما
- رستوران تاورن ایروان
این رستوران نیاز به معرفی دوباره ندارد. خاشلاماهای تاورن هم مثل بقیه غذاهای آن خاص است.
- رستوران تسیرانی (Tsirani)
تسیرانی یکی دیگر از رستورانهای خوب در خارج از شهر است که در یک باغ زردآلو زیبا با چشماندازهای شگفتانگیز قرار دارد و غذاهای معروف ارمنستان را به مشتریان ارائه میدهد. این باغ رستوران، ۶۱ غرفه چوبی در فضای باز ، ۱۰ خانه و همچنین یک سالن تشریفات دارد. یک زمین بازی جداگانه برای کودکان و زمین ورزشی فوتبال، بسکتبال و والیبال در محوطه آن نیز طراحی شده است. غذاهای گرم از جمله خاشلاما، در این رستوران در ظروف سفالی سرو میشوند.
- رستوران دهکده ما
فضای رستوران رستوران دهکده ما که به شکل خانه طراحی شده، بسیار گرم و دلچسب است. خاشلاماهای این رستوران هم بسیار خوشمزه هستند.
- رستوران گایان At Gayane’s
گایان هم رستورانی دیگر برای امتحان کردن غذاهای معروف ارمنستان با قیمتهای مناسب است. برای امتحان کردن خاشلاما به این رستوران بروید و از خوردن آن در محیط دوستانه و گرم لذت ببرید. پیدا کردن مکان این رستوران کمی سخت است ولی محیط جذاب، رفتار عالی کارکنان و کیفیت بالای غذا باعث میشود این سختی را فراموش کنید. این رستوران در خیابان ۳۵ تومانیان ایروان قرار دارد.
خوراک بادمجان (میرزاقاسمی ارمنی) (Eggplant Dip)
پیدا کردن شخصی در ارمنستان که این غذا را دوست نداشته باشد، سخت است. ایکرا (ikra) یا خوراک بادمجان، غذایی سنتی خوشمزه و بسیار سالم و از غذاهای معروف ارمنستان است. برای تهیه این غذا از بادمجان، فلفل سبز و قرمز، پیاز، میخک، سیر، رب گوجهفرنگی، رب فلفل قرمز، جعفری، فلفل سیاه، زیره و گشنیز استفاده میکنند. سبزیجات کباب میشود و بعد همه باهم مخلوط میشود.
گاتا (Gata)
بالاخره زمان دسر رسید. گاتا یک شیرینی ارمنی یا نان شیرین در شکلها و اندازهها و انواع مختلف است. گاتا معمولا انتخاب اول گردشگرها در بین شیرینی های ارمنی است. نان گاتا هیچ ماده خامهای ندارد و از خمیر پفی درست شده و همراه چای یا قهوه سرو میشود. در گذشته گاتا را در تنورهای قدیمی درست میکردند اما امروزه در فر پخته میشود. گاتا از غذاهای معروف ارمنستان است که در تمام جشنوارههای سنتی ارمنستان روی میز جایگاهی ویژه دارد.
سوجوک (Sujuk)
سوجوک یک شیرینی به شکل سوسیس است که از گردو درست شده است. این دسر ارمنی در تمام بازارهای و نمایشگاههای ارمنستان وجود دارد. در واقع سوجوک، استوانهای از گردو است که در داخل شیره انگور قرار میگیرد و پس از خشک شدن خورده میشود. بسیاری از گردشگران سوجوک را که از غذاهای معروف ارمنستان است بهعنوان سوغات میخرند.
قاپاما (Ghapama)
قاپاما یا کدو تنبل ارمنی، نوعی غذای معروف ارمنستان است که درون اجاق یا تنور پخته میشود. این دسر به طور سنتی بین سال نو و کریسمس ارامنه، که در ششم ژانویه جشن میگیرند، سرو میشود. در این زمان کدو تنبلها کامل رشد کردند و آماده خوردن هستند. قاپاماهای رستوران تاوارن و توسپیا (Tospia) را بهعنوان دسر تست کنید.
پایان کلام
ارمنستان کشوری مملو از غذاهای خاص و خوشمزه است. غذاهای ارمنی شامل خوراکیهای خوشمزه با روشهای پخت سنتی ارمنی است. این غذاها نشانگر تاریخ و جغرافیایی است که ارامنه در آن زندگی کردهاند. به همین دلیل داشتن اطلاعات بیشتر در مورد غذاهای معروف ارمنستان سفر شما را جذابتر میکند. امیدواریم این نوشته به انتخاب بهتر شما کمک کرده باشد.
رستوران لواش بسیار عالیه حتما برید