تا به حال به ماشین زمان و سفر به گذشته فکر کردهاید؟ اگر جوابتان مثبت است، باید بدانید در ایران تعداد زیادی ماشین زمان به نام موزه داریم که ویژه سفر به گذشته هستند و با بازدید از آنها، میتوانید زندگی مردم در زمانهای قدیم را لمس کنید، از جمله آنها میتوان به موزه های تبریز اشاره کرد.
بازدید از موزهها نه تنها فرصتی برای آشنایی با دستاوردهای گذشتگان است، بلکه به ما کمک میکند تا به هویت و ریشههای خود نزدیکتر شویم و از تاریخ پرشکوه و فرهنگ غنی کشورمان بیشتر بدانیم.
تبریز، یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران است که موزههای زیادی دارد و زیباترین موزه های تبریز، نمایانگر بخشی از تاریخ و فرهنگ آذربایجان شرقی و ایران هستند. در ادامه این مطلب با مجله گردشگری علی بابا همراه شوید تا شما را با معروفترین موزه های تبریز آشنا کنیم.
معروفترین موزههای تبریز کداماند؟
زیباترین موزه تبریز کدام موزه است؟
قدیمیترین موزه تبریز کدام است؟
چقدر زمان به گشتوگذار در موزههای ایران اختصاص دهیم؟
– موزه صدا
موزه صدا یکی از موزه های تبریز با مجموعهای بینظیر از سازها و نغمهها است که مقصدی دلنشین برای عاشقان موسیقی و هنر به شمار میرود. این موزه اولین موزه تخصصی صدا در کشور و نخستین موزه خصوصی در استان آذربایجان شرقی محسوب میشود.
موزه صدا در خانه تاریخی امیر پرویز قرار دارد که در سال ۱۳۸۴ با شماره ۱۲۷۸۴ به عنوان اثر ملی کشور ثبت و در سال ۱۳۹۷ توسط حسین ساجدی، پژوهشگر و هنرمند تبریزی، افتتاح شد.
برای بازدید از این موزه که از بهترین موزه های تبریز است، میتوانید همه روزه، به جز روزهای تعطیل از ساعت ۹ تا ۱۶، به خیابان تبریز، کوچه کرباسی، پلاک ۷۳ مراجعه کنید.
این موزه شامل دو طبقه است که طبقه اول کتابخانهای با بیش از ۸۰۰ جلد کتاب در زمینه موسیقی و طبقه دوم شامل تالارهای مختلف با نام اساتید مطرح ایرانی میشود. همچنین شما میتوانید از بخشهای مختلف این موزه از جمله بخش موسیقی، بخش دستگاههای ضبط و پخش صدا، بخش صنعت موسیقی، بخش رادیو و بخش سینما بازدید کنید.
موزه صدا از بهترین موزه های تبریز، مجموعهای ارزشمند از سازهای مختلف جهان، آرشیو صوتی از دوره قاجار تا به امروز و ادوات آیینی و تاریخی را به نمایش گذاشته است. این موزه فرصتی برای آشنایی با آیینهای فراموششده و انواع سازهای مضرابی، کوبهای، زهی، کلاویهدار و بادی را برای علاقهمندان به موسیقی فراهم میکند.
لوکیشن موزه صدا روی گوگل مپ
– موزه کارتون
موزه کارتون، یکی از موزه های تبریز است که شما را با مجموعهای ارزشمند از کاریکاتورها و کارتونهای هنرمندان بزرگ جهان، تاریخ و هنر کاریکاتور آشنا میکند. این موزه دومین موزه بزرگ کاریکاتور در جهان و بزرگترین موزه کاریکاتور آسیا است.
موزه کارتون در قسمت غربی خانه هنر تبریز و در محوطه پارک گلستان قرار دارد. شما میتوانید از این موزه جذاب همه روزه به جز تعطیلات رسمی از ساعت ۹ تا ۱۳ و ۱۶ تا ۱۹، به صورت رایگان بازدید کنید.
موزه کارتون از موزه های تبریز در سال ۱۳۸۵ به عنوان اولین موزه کارتون و کاریکاتور ایران افتتاح شد. ساختمان موزه در سال ۱۳۱۸ ساخته شده و در دورههای مختلف به عنوان باشگاه افسران، رستوران، کمیته انقلاب اسلامی و کتابخانه ملی تبریز مورداستفاده قرار گرفته است.
موزه کارتون بیش از ۲۰ هزار اثر اصل از ۱۰۰ کشور جهان را در خود جای داده است. این موزه آثار برجستهای از هنرمندانی چون زلاتوفسکی، کوزوبورکین و درژنین را به نمایش گذاشته و میزبان جشنوارههای بینالمللی متعددی بوده است.
علاوه بر آثار کاریکاتوری، مجموعهای از پوسترها، کارتپستالها و تمبرهای کارتونی نیز در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند. بازدید از موزه کارتون تبریز، تجربهای بینظیر برای علاقهمندان به هنر کاریکاتور و کارتون خواهد بود. این موزه جایی است که میتوانید آثار فاخر هنرمندان جهان را از نزدیک مشاهده کنید.
لوکیشن موزه کارتون روی گوگل مپ
– موزه شهرداری
موزه شهرداری از موزه های تبریز، واقع در عمارت تاریخی شهرداری، یکی از جاذبههای فرهنگی و تاریخی این شهر است و از زیباترین موزه های تبریز محسوب میشود که در سال ۱۳۸۶، همزمان با صدمین سالگرد تاسیس اولین بلدیه ایران، به موزه تبدیل شد.
موزه شهرداری در مرکز شهر تبریز، در میدان ساعت قرار گرفته و از ساعت ۹ تا ۱۷ پذیرای بازدیدکنندگان است. توجه داشته باشید که برای رسیدن به موزه، به سمت مرکز شهر یعنی میدان ساعت حرکت کنید. موزه شهرداری چندین ورودی دارد، اما درِ اصلی آن در پیادهراه مقصودیه واقع شده است.
این موزه از مهمترین موزه های تبریز است و شامل بخشهای مختلفی از جمله موزه کفش، موزه آتشنشانی، تالار شهدا، تالار بلدیه و تالار فرش میشود که هر کدام آثار تاریخی و فرهنگی ارزشمندی را به نمایش میگذارند و بازدید از آنها، شما را با فرهنگ غنی تبریز آشنا میکند.
یکی دیگر از دلایل اهمیت خانه شهرداری معماری منحصربهفرد آن است که توسط معماران آلمانی طراحی شده است و از بالا مانند یک عقاب در حال پرواز است. همچنین یک برج ساعت در کاخ شهرداری تبریز قرار دارد و هر ۱۵ دقیقه یک بار زنگ آن به صدا در میآید.
موزه شهرداری تبریز از موزههای معروف تبریز است و بازدید از آن فرصتی برای آشنایی با تاریخ، فرهنگ و هنر این شهر و لذت بردن از فضای زیبا و تاریخی آن خواهد بود.
لوکیشن موزه شهرداری روی گوگل مپ
– موزه سفال
موزه سفال یکی از بهترین موزه های تبریز است که علاوه بر موزه، به عنوان آموزشگاهی برای آموزش هنر سفالگری نیز فعالیت میکند. این مکان با فضای سنتی و ظروف سفالی زیبا، اصالت هنر سفالگری را به نمایش میگذارد.
خانه سفال در خیابان شمس تبریزی، روبروی ایستگاه گرو، کوچه صرافلار (علوی)، پلاک ۱۰۰ واقع شده است. شما میتوانید همه روزه به جز ایام تعطیل از ساعت ۹ تا ۱۶ به صورت رایگان از خانه سفال بازدید کنید.
خانه سفال یکی دیگر از موزه های تبریز است که تاریخچه آن به دوره قاجاریه و پهلوی برمیگردد. همچنین این موزه سفال به خانه صرافلار نیز معروف است. این خانه در سال ۱۳۷۴ توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی خریداری و به موزه و خانه سفال تبدیل شد.
با بازدید از این موزه میتوانید آثار هنری سفالی را مشاهده کنید و با سفالگران برجسته و مراحل مختلف ساخت سفال آشنا شوید. همچنین میتوانید آثار سفالی زیبا و دستساز سفالگران مشغول در خانه سفال از موزه های تبریز را بخرید یا در کلاسهای سفالگری آموزش ببینید.
لوکیشن موزه سفال روی گوگل مپ
– موزه قاجار
موزه قاجار که از زیباترین موزه های تبریز محسوب میشود، در حقیقت خانه امیر نظام گروسی است که تاریخ و فرهنگ دوره قاجار را به نمایش میگذارد. این موزه، در محله ششگلان، جنب بیمارستان کودکان، پشت مدرسه شیخ عطار واقع شده و همه روزه از ۹ تا ۱۸ پذیرای شما بازدیدکنندگان عزیز است.
خانه امیر نظام گروسی، یکی از عمارتهای باشکوه دوران قاجار در تبریز است که توسط حسنعلی گروسی، معروف به امیر نظام گروسی، یکی از رجال سیاسی و نویسندگان دوره قاجار، در دوران ناصرالدین شاه ساخته شد. این خانه حالا به یکی از موزه های تبریز تبدیل شده است.
طبقه اول این عمارت شامل ۷ تالار به نامهای تالار سکه، بافته، چینی، آبگینه، فلزات، موسیقی و تالار خاتم میشود و زیرزمین عمارت ۶ تالار به نامهای تالار سنگ، اسلحه، رجال و فرامین، معماری و شهرسازی، قفل و تالار فانوس دارد.
ایوان این موزه زیبا، ۱۶ ستون با سرستونهای زیبا دارد و شامل دو حیاط اندرونی و بیرونی با حوضها و باغچههایی میشود که زیبایی معماری قجری را دوچندان میکنند. گچبریها و آینهکاریهای داخلی و گچبریهای نمای بیرونی نیز جلوهگر هنر ایرانی هستند.
پس از سقوط قاجار، این ساختمان توسط دولت پهلوی به عنوان اداره دارایی و فرهنگ استفاده شد. در سال ۱۳۷۰، سازمان میراث فرهنگی این بنا را خرید و پس از مرمت، در سال ۱۳۸۵ به موزه قاجار از زیباترین موزه های تبریز تبدیل کرد.
لوکیشن موزه قاجار روی گوگل مپ
– موزه قرآن و کتابت
موزه قرآن و کتابت یکی دیگر از موزه های تبریز است که احتمالا نام آن را کمتر شنیدهاید. این موزه گنجینهای ارزشمند از قرآنهای قدیمی و آثار خوشنویسان برجسته ایرانی را به نمایش میگذارد.
موزه قرآن و کتابت در مسجد صاحبالامر، در انتهای خیابان مدنی دوم تبریز قرار دارد و همه روزه به جز روزهای تاسوعا، عاشورا، رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت حضرت علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع)، رحلت امام خمینی، از ساعت ۸ تا ۱۷ میتوانید از این موزه بازدید کنید.
مسجد صاحبالامر که موزه قرآن و کتابت در آن قرار دارد، مسجدی است که در دوران صفوی و با فرمان شاه طهماسب اول ساخته شده و به نام مسجد سلطنتی شاه طهماسب صفوی نیز شناخته میشود.
این موزه شامل مجموعهای نفیس از قرآنهای دستنویس و آثار خوشنویسان معروف است. یکی از برجستهترین آثار این موزه، از موزه های تبریز قرآنی بسیار قدیمی به خط کوفی است که گفته میشود توسط امام رضا (ع) کتابت شده است.
همچنین، آثاری از خوشنویسان برجسته مانند میرزا محمدشفیع تبریزی، میرزا طاهر خوشنویس، علینقی شیرازی و محمدحسین تبریزی در این موزه به نمایش درآمده است. علاوهبر این آثار، اشیای تاریخی دیگری مانند پلاکهای فلزی، قلمدانها، دواتهای فلزی و ظروف سفالی و فلزی مزین به آیات قرآنی نیز در این موزه وجود دارد.
لوکیشن موزه قرآن و کتابت روی گوگل مپ
– موزه آذربایجان
موزه آذربایجان، دومین موزه بزرگ باستانشناسی ایران پس از موزه ملی ایران است و یکی از معروفترین موزه های تبریز محسوب میشود. این موزه گنجینهای ارزشمند از آثار تاریخی و هنری متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی را به نمایش میگذارد.
از جمله آثار برجسته این موزه میتوان به سفالینههای تپه اسماعیلآباد با قدمت هفت هزار سال، مجسمه الهه زن از رستمآباد گیلان، ریتونهای هخامنشی، اشکانی و ساسانی و سنگ بسمالله اشاره کرد. همچنین، قدیمیترین سکههای تاریخی ایران و مجسمههای نفیسی که توسط مجسمهساز تبریزی، احد حسینی، خلق شدهاند، در این موزه به نمایش گذاشته میشوند.
موزه آذربایجان از موزه های تبریز در جوار مسجد کبود، خیابان امام خمینی تبریز قرار دارد و از ساعت ۹ تا ۱۸ میتوانید از این موزه بازدید کنید. همچنین این موزه یکی از قدیمیترین موزه های تبریز به شمار میرود.
تاریخچه موزه آذربایجان تبریز به سالهای ۱۳۰۶ و ۱۳۰۷ هجری شمسی برمیگردد. نمایشگاهی از سکههای باستانی در سالن کتابخانه تربیت تبریز برگزار شد که جرقهای برای تاسیس موزهای جامع در تبریز بود.
اما این موزه سرانجام در اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۷ تاسیس شد. ساختمان موزه بر اساس نقشهای که توسط باستانشناس فرانسوی، آندره گدار، طراحی شده بود، ساخته شد و در سال ۱۳۴۱ به بهرهبرداری رسید.
لوکیشن موزه آذربایجان روی گوگل مپ
– موزه مشاغل
موزه مشاغل، یکی از موزه های تبریز، ۱۲ شغلی را که در گذشته در این شهر رایج بوده، به نمایش گذاشته است تا مردم با فرهنگ غنی این شهر آشنا شوند. این شغلها که شامل عطاری، بقالی، بزازی، صحافی، آهنگری، دواخانه، چایخانه و… میشوند، در حجرههای مختلف نمایش داده میشوند.
موزه مشاغل در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، در انتهای بازار تبریز و خیابان چایکنار و به منظور نمایش زندگی و کسبوکار مردمان گذشته تبریز تاسیس شد.
در این موزه اشیاء مرتبط با مشاغل مختلف همچون بزازی، عطاری، آهنگری، دواخانهها، تلگرافخانهها و صرافیها گردآوری شده است. معماری سنتی و جذاب موزه که توسط معماران مشهور تبریز طراحی شده است نیز یکی از جاذبههای تبریز به شمار میرود.
لوکیشن موزه مشاغل روی گوگل مپ
– موزه خودروهای کلاسیک
موزه خودروهای کلاسیک یکی از موزه های تبریز است که مجموعهای بینظیر از خودروهای کلاسیک را به نمایش گذاشته است و جذابیت زیادی برای علاقهمندان به خودروهای قدیمی دارد و در کیلومتر ۱۰ دروازه تهران، نرسیده به پلیس راه تبریز – بستانآباد واقع شده است.
این موزه که اولین و تنها موزه خودروهای کلاسیک در تبریز است، شامل خودروهایی از سال ۱۹۳۶ میلادی و خودروهایی با تولید محدود در جهان میشود. خلیل غفاری، اولین مجموعهدار خودروهای قدیمی در تبریز، طی ۴۰ سال با سفر به نقاط مختلف جهان این مجموعه را گردآوری و احیا کرده است.
برندهای معروف مجموعه خودروهای کلاسیک موجود در این موزه عبارتند از: فورد، مرسدس بنز، شورلت، بیوک، کرایسلر، استودی بیکر، فولکس واگن و دوج. برخی از این خودروها متعلق به افراد مشهور و شاخص ایران بودهاند که این موضوع به ارزش این مجموعه میافزاید.
لوکیشن موزه خودروهای کلاسیک روی گوگل مپ
– موزه سنگی
موزه سنگی که در جوار موزه آذربایجان قرار دارد، یکی دیگر از موزه های تبریز است و مجموعهای ارزشمند از سنگنگارهها و هنرهای صخرهای با قدمت سه هزار ساله را به نمایش میگذارد.
موزه سنگ تبریز، گنجینهای از سنگوارهها و آثار سنگی است که تاریخ و فرهنگ این منطقه را از دوره ساسانی تا ایلخانی و صفوی روایت میکند. در این موزه، سنگهایی با طرحهای ابتدایی، مانند صورتکها و سنگهای قبور یکتکه تراشیدهشده به نمایش گذاشته شدهاند.
اگرچه این سنگها در این موزه از موزه های تبریز در فضای باز چیده شدهاند و ممکن است در درازمدت تحتتاثیر باد و باران و سرما دچار فرسایش شوند، اما تنوع آثار در این موزه بیشتر از موزه سنگ مراغه است.
– موزه تاریخ طبیعی
موزه تاریخ طبیعی تبریز، یکی از موزههای برجسته ایران است و توسط سازمان حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در سال ۱۳۷۲ تاسیس شد. این موزه مجموعهای نادر و کمیاب از گونههای جانوری و گیاهی، اسکلتها و خزندگان در ایران را به نمایش میگذارد.
موزه تاریخ طبیعی در بلوار آزادی، نرسیده به خیابان آبرسان و در محل سازمان محیط زیست کل استان قرار دارد و همه روزه به جز روزهای تعطیل، از ۸:۳۰ تا ۱۴:۳۰ میزبان شما است.
این موزه یکی از کاملترین موزههای حیات وحش کشور محسوب میشود و دو بخش اصلی دارد که در بخش اول، ماکتهای پرندگان، دایناسورها و گونههای شکاری و اهلی نگهداری میشوند و بخش دوم به حیوانات تاکسیدرمیشده، خزندگان سمی، پروانهها و دیگر گونههای جانوری اختصاص دارد.
بازدید از موزه طبیعی از موزه های تبریز فرصتی عالی برای مشاهده و آشنایی با گونههای مختلف جانوری و گیاهی از نزدیک است و تجربهای آموزنده و جذاب برای علاقهمندان به طبیعت و حیاتوحش خواهد بود.
لوکیشن موزه تاریخ طبیعی روی گوگل مپ
– موزه ارامنه
موزه ارامنه تبریز در محل کلیسای مریم مقدس واقع شده است و اشیا و آثار تاریخی مرتبط با فرهنگ و تاریخ ارامنه را به نمایش میگذارد. این موزه تحت نظارت خلیفهگری ارامنه آذربایجان اداره میشود و به نام موزه کلیساهای خلیفهگری ارامنه آذربایجان نیز شناخته میشود.
موزه ارامنه در کلیسای مریم مقدس تبریز قرار گرفته و در انتهای خیابان شهناز، نبش میدان نماز واقع شده است. توجه داشته باشید که این موزه در تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان، ۲۵ شوال و ۱۴ خرداد تعطیل است و اگر مسیحی نباشید برای تعیین روز بازدید باید مجوز رسمی بگیرید.
در این مکان از موزه های تبریز کتابهای چاپی و خطی از زمان گذشته و به زبانهای ارمنی، فارسی و عربی وجود دارد. برخی از این کتابها، مانند خمسه نظامی و ترجمه کتاب مقدس به زبان ارمنی، ارزش تاریخی بالایی دارند. علاوه بر کتابها، اشیای تاریخی دیگری از جمله نگینها، سکهها، مجسمهها، زیورآلات، لباسهای رهبران ارامنه و ظروف نقرهای و مسی نیز در این موزه نگهداری میشوند.
– موزه سنجش
موزه سنجش تبریز، اولین و تنها موزه تخصصی سنجش در ایران است و ابزارها و ادوات سنجش و اندازهگیری را به نمایش میگذارد. این موزه از موزههای معروف تبریز است و شامل بخشهای مختلفی از جمله تالارهای تاریخی، ابزارهای سنجش زمان، ابزارهای سنجش وزن، ادوات هواشناسی و زمینشناسی میشود.
موزه سنجش در خانه تاریخی سلماسی قرار دارد که اواسط دوره قاجار ساخته و در سال ۱۳۸۱ به موزه تبدیل شده است. این موزه از موزه های تبریز در پیادهراه تاریخی مقصودیه، خیابان امام خمینی، بنبست سلماسی قرار دارد و ساعت بازدید از آن در ۶ ماه اول سال از ساعت ۸ تا ۲۰ و در ۶ ماه دوم سال از ساعت ۹ تا ۱۵ است.
موزه سنجش تبریز به دلیل نمایش ابزارهای سنجش تاریخی و ارائه اطلاعات درباره نحوه کار آنها، اهمیت ویژهای دارد. این ابزارها شامل انواع ساعتهای قدیمی، تلسکوپها، ترازوها و ادوات هواشناسی و زمینشناسی هستند.
لوکیشن موزه سنجش روی گوگل مپ
– موزه عصر آهن
موزه عصر آهن یکی از موزه های تبریز است که ۳۸ گور باستانی از هزاره اول قبل از میلاد را به نمایش گذاشته است. این موزه در سال ۱۳۷۶ در نزدیکی مسجد کبود تبریز کشف شد و آثار کشف شده شامل گورهای جمعی، ظروف سفالی و اشیای زینتی هستند. این مکان در سال ۱۳۸۵ به موزه تبدیل شد.
موزه عصر آهن در نزدیکی مسجد کبود تبریز در خیابان امام خمینی قرار دارد و بازدید از آن همه روزه به جز روزهای تاسوعا، عاشورا، رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت حضرت علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع) و رحلت امام خمینی از ساعت ۹ تا ۱۵ امکانپذیر است.
موزه عصر آهن از موزه های تبریز با نمایش گورهای باستانی و اشیای دفنشده در کنار مردگان، نمایانگر فرهنگ و آیینهای مردم دوره آهن است. اجساد به شکل جنین و همراه با تعلقات دنیوی دفن شدهاند که این موضوع بیانگر آیین مهرپرستی و تفاوتهای طبقاتی در آن دوره است.
ساختمان موزه به شکل تپهای است و در عمق هشت متری و زیر زمین قرار دارد. برای ورود به موزه، از راهپلههای چوبی و دیوارهای کاهگلی عبور میکنید.
آثار این موزه شامل اسکلتها، اشیای زینتی، ظروف سفالی و اطلاعات مرتبط با سن، جنسیت و اشیای دفنشده کنار اجساد هستند که هر سال مرمت میشوند.
لوکیشن موزه عصر آهن روی گوگل مپ
– موزه ادبی استاد شهریار
خانه موزه استاد شهریار، محل زندگی محمدحسین بهجت تبریزی، متخلص به شهریار، شاعر بزرگ تبریزی است. این خانه پس از وفات او به موزه تبدیل شده و آثار و خاطرات این شاعر برجسته در آن به نمایش گذاشته شده است.
این خانه در دهه ۱۳۳۰ ساخته شده است و قدمت آن به دوره پهلوی دوم میرسد. پس از درگذشت استاد شهریار در سال ۱۳۶۷، شهرداری تبریز این خانه را خریداری و به موزه تبدیل کرد. موزه در سال ۱۳۷۰ افتتاح و در سال ۱۳۸۶ به عنوان یکی از آثار ملی ثبت شد.
خانه موزه استاد شهریار از موزه های تبریز در محله مقصودیه، خیابان ارتش شمالی تبریز قرار دارد و در ساعات اداری بازدید از آن امکانپذیر است.
این موزه فرصتی برای علاقهمندان به ادبیات، فرهنگ و تاریخ است تا با زندگی و آثار این شاعر بزرگ آشنا شوند. در این موزه بیش از ۵۰۰ قطعه با ارزش از اشیا و وسایل استاد شهریار به نمایش گذاشته شده است.
خانه موزه استاد شهریار، با نمایش آثار و یادبودهای این شاعر بزرگ، فرصتی برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ غنی تبریز و ادبیات فارسی و ترکی را فراهم میکند.
لوکیشن موزه ادبی استاد شهریار روی گوگل مپ
– موزه استانداری
موزه استانداری تبریز، واقع در کاخ استانداری، گنجینهای از تاریخ و فرهنگ آذربایجان شرقی است. این موزه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و در میدان شهدای تبریز قرار دارد.
در موزه استانداری، آثار و صنایع دستی ارزشمندی از تاریخ فرهنگی آذربایجان شرقی از جمله صنایع دستی اهدایی به استانداران از کشورهای مختلف مانند روسیه، چین و هند به نمایش گذاشته میشود. همچنین تابلوهای تصاویر والیان و استانداران آذربایجان شرقی نیز در این موزه قرار دارند.
کاخ استانداری در دوران زندیه تاسیس شده و در زمان قاجار، محل زندگی حاکمان محلی بوده است. این بنا در ابتدا چهار طبقه و شامل عمارت کلاه فرنگی بود که به نامهای درب اعلی و عالی قاپو شناخته میشد، اما بخشهایی از آن در آتشسوزی و سیل تخریب شده است.
– پارک موزه دفاع مقدس
پارک موزه دفاع مقدس تبریز، پارکی با مفهومی حماسی است که ارزشهای معنوی و حماسی دوران دفاع مقدس را به تصویر میکشد. باغ موزه دفاع مقدس تبریز در محله بسیج، خیابان استاد معین، خیابان صبا شرقی قرار دارد.
این باغ موزه به عنوان یک قلعه با هشت برج طراحی شده که نمادی از سالهای مقاومت و جنگ است. این مجموعه قصد دارد تا ارزشهای مقاومت و ایثار جنگی را به نمایش بگذارد و به نسلهای آینده منتقل کند.
لوکیشن پارک موزه دفاع مقدس روی گوگل مپ
– موزه علی مسیو
خانه علی مسیو یکی از زیباترین موزه های تبریز محسوب میشود که روایتگر بخشی از تاریخ جنبش مشروطه است. این خانه متعلق به علی تبریزی، معروف به علی مسیو، یکی از رهبران جنبش مشروطه در آذربایجان شرقی بود. این بنا که به دوره قاجار برمیگردد، محل برگزاری جلسات گروه غیبی، یکی از گروههای مبارز مشروطه، بوده است.
خانه علی مسیو در تبریز، خیابان ارتش جنوبی، کوچه صدر، پلاک ۵۰ واقع شده و بازدید از آن در ساعات اداری رایگان است. این موزه در ۱۴ مرداد ۱۳۸۲ با شماره ۹۴۱۱ ثبت ملی شد.
خانه علی مسیو نه تنها به خاطر معماری خاصش، بلکه به دلیل نقش مهمش در تاریخ تبریز و جنبش مشروطه اهمیت دارد. این خانه به عنوان محل تجمع رهبران مشروطه از جمله ستارخان و باقرخان شناخته میشود.
این خانه شامل اتاقهای تودرتو، زیرزمینهای مخفی و تونلهای زیرزمینی میشود که به کوچههای پشتی راه دارند. این ویژگیها برای فرار و مخفی شدن مورداستفاده قرار میگرفتند. حیاطهای کوچک و بزرگ با پنجرههای بالاتر از سطح اتاق و اتاقهای تودرتو از دیگر ویژگیهای معماری این خانه هستند.
این خانه اکنون به عنوان موزه تاریخ مشروطیت آذربایجان استفاده میشود و آثار مختلفی از دوره مشروطه شامل عکسها، دستنوشتهها و بریدههای روزنامهها در آن به نمایش گذاشته شده است. همچنین شمایلهای یادبود دو فرزند شهید علی مسیو در این خانه نصب شده است.
لوکیشن موزه علی مسیو روی گوگل مپ
– موزه فوتبال آذربایجان
موزه فوتبال آذربایجان از موزه های تبریز اولین موزه تخصصی فوتبال در ایران است که در چهارم دی ماه ۱۳۹۳ توسط ایوب نیکنام لاله و با همکاری شهرداری تبریز تاسیس شد. این موزه با نمایش تصاویری قدیمی، اسناد تاریخی، کاپها، مدالها و لباسهای ورزشی قهرمانان فوتبال آذربایجان از سال ۱۲۶۵ تا ۱۳۹۵ شمسی، نقش مهمی در حفظ و نمایش تاریخ فوتبال این منطقه دارد.
این موزه فوتبال ابتدا در پارک رضوان قرار داشت و در سال ۱۳۹۸ به بلوار ۲۹ بهمن، نرسیده به ایستگاه راهنمایی، در ابتدای زعفرانیه منتقل شد. ساعات کاری موزه شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۹ تا ۲۰ و جمعهها از ۱۰:۳۰ تا ۲۰ است. همچنین این موزه در روزهای شهادت ائمه که تعطیل رسمی هستند، بسته است، اما در میلاد ائمه میتوانید از آن بازدید کنید.
موزه فوتبال آذربایجان به علت نمایش افتخارات و تاریخچه فوتبال، اهمیت بسیاری برای علاقهمندان به این ورزش هیجانانگیز دارد.
لوکیشن موزه فوتبال آذربایجان روی گوگل مپ
– موزه مشروطه
موزه مشروطه از موزه های تبریز نمادی از انقلاب مشروطه است و با نمایش اسناد و آثار مرتبط با انقلاب مشروطه، از جمله مجسمهها، سلاح کمری ستارخان و اسناد تاریخی، اهمیت ویژهای در تاریخ و فرهنگ ایران دارد. این بنا با معماری قاجاریه و تزیینات بینظیر خود، یک شاهکار هنری نیز محسوب میشود.
این موزه در محله راسته کوچه، غرب بازار تبریز و روبهروی مسجد جامع تبریز و در خانه تاریخی حاج مهدی کوزهکنانی قرار دارد. این خانه در سال ۱۲۴۷ توسط حاج ولی معمار ساخته و در سال ۱۳۷۵ به موزه تبدیل شد.
شما میتوانید از این موزه در تمام روزهای هفته به جز روزهای دوشنبه، ۹ و ۱۰ محرم، ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان، ۲۵ شوال و ۱۴ خرداد دیدن کنید. ساعات بازدید از موزه مشروطه در نیمه اول سال از ساعت ۹ تا ۱۹:۳۰ و در نیمه دوم سال از ساعت ۹ تا ۱۷:۳۰ است.
موزه مشروطه تبریز به دلیل نمایش نقش مهم انقلاب مشروطه و همچنین معماری زیبای قاجاری خود، یک مقصد دیدنی و فرهنگی مهم در تبریز به شمار میآید.
لوکیشن موزه مشروطه روی گوگل مپ
– موزه محرم
موزه محرم تبریز، روایتگر مراسم و آیینهای عاشورا و محرم است. این موزه با نمایش آثار و نمادهای مرتبط با مراسم عزاداری ماه محرم، از جمله طوقها، علمها، گهوارههای نذری و ابزار تعزیهخوانی، اهمیت فرهنگی و مذهبی ویژهای دارد. همچنین قدیمیترین علم موجود در موزه مربوط به سال ۱۲۴۳ هجری قمری است.
بازدید از موزه محرم در همه ایام سال، از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۵:۰۰ به صورت رایگان امکانپذیر است و در خانه صحتی که انتهای خیابان شهید مطهری، نبش ایستگاه آتشنشانی، داخل کوچه شهید احمد گوگانی، پلاک ۲۲ قرار دارد، واقع شده است.
این خانه از موزه های تبریز با معماری اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی، متعلق به دکتر ابوالقاسم صحتی، یکی از پزشکان نامدار این دوره بوده و به حسینیهای برای عزاداری تبدیل شده است.
این موزه شامل نمایش انواع طوقها و علمهای مراسم عزاداری، ابزار و نوشتههای مربوط به سوگواری و سازهای قدیمی مورداستفاده در مراسم عزاداری دوره قاجار و پهلوی است.
خانه صحتی با معماری زیبا و تاریخی خود، یک مکان دیدنی و فرهنگی مهم در تبریز به شمار میآید. بهترین زمان بازدید، دهه اول محرم است که میتوانید عزاداری سنتی مردم تبریز را از نزدیک مشاهده کنید.
لوکیشن موزه محرم روی گوگل مپ
– موزه تمبر
موزه تمبر تبریز، اولین موزه تمبر ایران است که در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ افتتاح شد. این موزه با نمایش ۱۷۰۰ قطعه تمبر ملی و بینالمللی، نمادی از تاریخ و فرهنگ دورههای مختلف است.
شما میتوانید از این موزه دیدنی همه روزهای هفته به جز جمعهها از ساعت ۹ تا ۱۵ بازدید کنید. این موزه در خیابان جمهوری اسلامی تبریز، بین میدان شهدا و دانشسرا، در خانه مجتهدی واقع شده است.
موزه تمبر از موزه های تبریز در خانه مجتهدیها، یکی از زیباترین خانههای تاریخی این شهر قرار دارد. این خانه با قدمتی ۲۰۰ ساله، با توجه به نام آخرین مالک خود نامگذاری شده است و شامل دو بخش شمالی و جنوبی با چند ورودی مجزا است.
معماری خانه مجتهدی نشاندهنده دورههای مختلف تاریخی از قاجار تا پهلوی است. شما علاوه بر بازدید از تمبرها، میتوانید از حضور در فضای این خانه نیز لذت ببرید.
تمبرها برای اولین بار توسط پادشاهان قاجاری وارد زندگی مردم شدند. در دوران پهلوی به کالای عمومیتر تبدیل شدند و با رایجشدن نامهنگاری، نقش مهمی در تاریخ و فرهنگ کشورها ایفا کردند. امروزه نیز تاریخشناسان از تمبرها برای رمزگشایی از تاریخ استفاده میکنند.
توصیههایی برای سفر خاطرهانگیز به بهترین موزه های تبریز
تبریز با تاریخ و فرهنگ غنی خود، میزبان برخی از جذابترین موزههای ایران است. این موزهها نه تنها از لحاظ تاریخی، بلکه از نظر معماری و هنری نیز بسیار جذاب و دیدنی هستند. برای اینکه بازدیدی لذتبخش و به یادماندنی از موزه های تبریز داشته باشید، به توصیههای زیر توجه کنید:
- آماده بازدید از تاریخ و فرهنگ غنی تبریز هستید؟ پس بهتر است علاوه بر لباسهای راحت و مناسب فصل، یک دوربین عکاسی همراه داشته باشید تا در فضای جذاب موزهها عکاسی کنید و از ثبت لحظات خود لذت ببرید. البته توجه داشته باشید برخی موزهها ممکن است محدودیتهایی برای عکاسی داشته باشند.
- قرار است ساعتهای زیادی در موزههای مختلف تبریز قدم بزنید، بنابراین کفشهای راحت و مناسب بپوشید تا از پیادهروی در بخشهای مختلف موزه خسته نشوید.
- مقداری آب و خوراکی همراه داشته باشید. بازدید از موزهها میتواند وقتگیر باشد و احتمالا در طول بازدید احساس گرسنگی یا تشنگی خواهید کرد. البته توجه داشته باشید که در برخی از موزهها خوردن و آشامیدن ممنوع است.
- اوایل صبح یا بعدازظهر برای بازدید از موزهها بهتر است، چون در این زمانها ازدحام کمتری وجود دارد و با خاطری آسوده میتوانید بخشهای مختلف موزهها را با دقت بررسی کنید. برای بازدید از باغ موزهها در گرما و سرمای شدید اقدام نکنید.
- به قوانین و مقررات موزهها احترام بگذارید و در حفظ و نگهداری آثار تاریخی دقت کنید.
- برای بازدید از برخی موزهها، نیازی به تهیه بلیط نیست؛ اما برای ورود به بعضی از موزهها باید مبلغی بپردازید.
موزههای تبریز تاریخ و فرهنگ غنی این شهر را به نمایش میگذارند و شما را با موضوعات مختلف از قبیل موسیقی، کارتون، صنایع دستی و… آشنا میکنند.
خیلی مفید و اموزنده بود.ممنون.