موزه قاجار تبریز یا خانه امیرنظام گروسی، شاهکار معماری و یادگاری از دوران قاجاریان است که در فهرست جاهای دیدنی تبریز و آثار ملی ایران قرار دارد.
این خانه که با نامهای عمارت قاجاریه تبریز و موزه قاجار در تبریز معروف است را به خاطر معماری قاجاری، سرگذشت تاریخی و آثار نگهداری شده در آن میشناسند. میتوانیم بگوییم که موزه قاجار تبریز، تاریخ، معماری، هنر، فرهنگ و سیاست را یکجا دارد.
اگر تصمیم دارید به تبریز سفر کنید، این مطلب از مجله گردشگری علی بابا را از دست ندهید تا با این جاذبههای تاریخی ارزشمند آشنا شویم.
موزه قاجار تبریز کجاست؟
در موزه قاجار تبریز چه چیزهایی نگهداری میشود؟
ساعات بازدید موزه قاجار تبریز چه زمانی است؟
موزه قاجار تبریز چه امکاناتی دارد؟
معرفی موزه قاجار تبریز
موزه قاجار تبریز از بناهای یادگار دوره قاجار است که با اسمهای دیگری مثل «خانه امیر نظام گروسی» و «عمارت قاجاریه تبریز» هم شناخته میشود. این عمارت قبلا خانه حسنعلی خان گروسی ملقب به امیر نظام گروسی از وزرا، سیاستمداران و نویسندگان مهم قاجار بود.
عمارت قاجاریه تبریز در دوره «ناصرالدین شاه قاجار» چهارمین شاه سلسله قاجاریه ساخته شده است. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این عمارت را در سال ۱۳۷۰ خرید تا بعد از مرمت و بازسازی، آن را به موزه قاجار تبریز ایران تبدیل کند.
این موزه که در سال ۱۳۸۵ به روی عموم باز شد، به دلیل قدمت، سبک معماری بنا و آثاری که در موزه نگهداری میشوند، مشهور است.
موزه قاجار تبریز کجاست؟
موزه قاجار در تبریز، محله ششگلان (منطقهٔ ۱۰ شهرداری)، جنب بیمارستان کودکان، پشت مدرسه شیخ عطار قرار دارد.
لوکیشن موزه قاجار تبریز روی گوگل مپ
برای اطلاع دقیق از ساعات بازدید و هزینه ورودی میتوانید با شماره تلفن موزه قاجار تبریز تماس بگیرید.
شماره تلفن موزه قاجار تبریز: ۰۴۱۳۵۲۳۶۵۶۸
مسیر دسترسی به موزه قاجار تبریز
برای رفتن به موزه میتوانید از ماشین شخصی، تاکسی، اتوبوس یا مترو استفاده کنید. مسیر دسترسی به موزه قاجار از خیابان چایکنار و پل قاری است. سپس باید به خیابان ثقه الاسلام بروید. موزه قاجار تبریز در سمت راست خیابان ثقه الاسلام، خیابان فرعی شهریار و کنار بیمارستان کودکان قرار دارد.
برای رفتن به خانه امیر نظام گروسی با اتوبوس باید در ایستگاه سید حمزه پیاده شوید. ایستگاه اتوبوس سید حمزه تبریز نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این جاذبه است. ایستگاه اتوبوس تا موزه ۶۵۰ متر فاصله دارد و ۸ دقیقه طول میکشد برسید.
اگر میخواهید با مترو به بازدید از موزه خانه امیرنظام گروسی بروید، باید سوار خط ۲ شوید و در ایستگاه ششگلان پیاده شوید. از ایستگاه مترو ششگلان تا عمارت قاجار ۸۰۰ متر فاصله است که ۱۰ دقیقه طول میکشد.
بهترین زمان بازدید از موزه قاجار تبریز
بهترین زمان بازدید از موزه قاجار از لحاظ خلوت بودن، روزهای وسط هفته و صبحها است.
از نظر آبوهوایی و خلوت بودن شهر، بهترین زمان سفر به تبریز و بازدید از موزه قاجار مهر ماه و خرداد ماه است. تبریز تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای سرد دارد. پس بهتر است در این فصلها به تبریز سفر نکنید.
ساعات بازدید موزه قاجار تبریز
هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر میتوانید از موزه قاجار تبریز دیدن کنید. البته ممکن است گاهی وقتها به خاطر تعمیرات و یا مواردی از این قبیل موزه تعطیل باشد.
تاریخچه موزه قاجار تبریز
موزه قاجار تبریز در گذشته خانه شخصی بوده و این خانه را امیر نظام گروسی که از مردان سیاسی مهم و تاثیرگذار در دوره ناصرالدین شاه قاجار بود برای خود ساخته بود. سبک معماری عمارت قاجاریه تبریز مثل دیگر عمارتهای قاجار است و همین موضوع بنا را منحصربهفرد کرده است.
بعد اینکه امیر نظام گروسی از دنیا رفت و دولت پهلوی جانشین سلسله قاجار شد، کاربری این عمارت شخصی به اداره دارایی و اداره فرهنگ تغییر پیدا کرد.
در تیر ماه سال ۱۳۷۵ سازمان میراث فرهنگی عمارت قاجاریه تبریز را خرید و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. این عمارت قاجاری بعد از مرمت و بازسازی با حفظ ویژگیهای سنتی و معماری تاریخی قاجار تبدیل به موزه شد.
البته بهتر است بدانید عمارت قاجاریه که امروز به موزه تبدیل شده است، تنها بخشی از خانه امیرنظام گروسی است و قسمتهای زیادی از آن در گذر زمان و به خاطر عدم رسیدگی از بین رفتهاند.
امیر نظام گروسی کیست؟
امیر نظام گروسی در اصل حسنعلیخان گروسی نام داشت. محمد صادق خان گروسی پدر امیر نظام گروسی از دربار فتحعلیشاه قاجار بود. حسنعلیخان اهل بیجار و از سیاستمداران، وزیر فوائد عامه، دیپلمات و سفیر (وزیر مختار) در انگلستان، اتریش، عثمانی و فرانسه، ادیب، نویسنده و از خوشنویسان معروف قاجاریان محسوب میشد.
همچنین، امیرنظام گروسی سرپرست دانشجویان اعزامی به اروپا و عضو دار الشورای کبری و شورای وزیران بود. حسنعلیخان پستهای مهم مختلفی مثل ریاست افواج گارد سلطنتی، ریاست قشون آذربایجان، رئیس فوج گروس، پیشکار آذربایجان و حاکم تبریز، استان کردستان فعلی، کرمانشاه، گروس، همدان، کرمان، بلوچستان و… را بر عهده داشت.
حسنعلیخان گامهای عمرانی و فرهنگی مهمی برای ایران برداشت که مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خرید ماشینآلات ضرب سکه از اروپا و شروع ضرب سکه در تهران
- مشارکت در ساخت شبکه راهآهن و راهسازی
- احداث مدرسه مظفری تبریز
- کمک به ساخت مدرسه رشدیه
- وارد کردن تمبر و چاپ آن در ایران
همچنین، چاپ کلیله و دمنه، گلستان سعدی، دیوان فرخی سیستانی و دیوان منوچهری دامغانی به دستور او انجام شده است.
معماری موزه قاجار تبریز
به محض اینکه از در عمارت قاجار تبریز وارد شوید معماری خاص آن نظرتان را به خود جلب میکند. از تزیینات حیاط گرفته تا نمای عمارت همگی یادآور سبک معماری خانههای قاجاری است.
خانه امیر نظام گروسی در زمینی به مساحت ۳۰۰۰ متر مربع ساخته شده است. زیربنای عمارت ۱۵۰۰ متر مساحت دارد و از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده است. ایوان سراسری، حیاط بزرگ با حوض بزرگ آبی رنگ، و زیر زمینی با حوضخانه، و پلههای دو طرفه در ورودی اصلی عمارت از ویژگیهای معماری این عمارت است.
تزیینات قاجار این عمارت کاشی کاری هفت رنگ، لعابهای رنگارنگ، گچبری، آرایههای چوبی تزیینی، شیشههای رنگی، آجرهای تزیینی تراشخورده مخصوص دوره قاجار، آیینهکاری، کاشی منقوش اساطیری کهن و درباری را شامل میشود.
مصالح استفاده شده در ساخت عمارت از سنگ، سیمان و آهن است. موزه قاجار دو طبقه و یک زیر زمین دارد. در دوره قاجار عمارت را مرتفع میساختند که نشاندهنده عظمت و قدرت بود. ایوان بزرگ سراسری هم جلوی عمارت قرار دارد و بار بنا با ستونهایی که گچبری زیبایی دارند، تحمل میشود.
جالب است بدانید که حوضخانه، فضایی تابستاننشین است که معمولا به شکل هشتگوش میساختند. این حوضِ آب را در مرکز فضای داخلی ساختمان قرار میدادند و به همراه آن بادگیرهایی میساختند که باد را به سمت آب حوض هدایت کنند.
در نتیجه هوای خنک در فضای حوضخانه میپیچید و جایی مناسب برای گذراندن روزهای گرم تابستان فراهم میکرد. به حوضخانهها همیشه اهمیت زیادی میدادند و زمان زیادی برای تزیینات و معماری آن صرف میکردند.
بعضی از ویژگیهای اصلی معماری عمارت قاجار به ترتیب زیر هستند:
- استفاده از رنگ قرمز و ارغوانی در کاشیهای خشتی هفت رنگ
- تالار در جبهه شمالی به عنوان مهمترین قسمت عمارت
- پنجرههای عمودی مشبک با شیشههای رنگی ارسی
- ایوان بزرگ و مرتفع با چندین ستون در ورودی
- حوض و باغچه در امتداد محور طولی حیاط
- پوشش هشتی ورودی با تزیینات کاربندی
- حیاط مرکزی و درونگرا
بخشهای مختلف موزه قاجار تبریز
جدا از آثار تاریخی ارزشمند موزه قاجار تبریز، معماری عمارت هم مورد توجه شما قرار میگیرد. موزه قاجار تبریز از چند تالار تشکیل شده که اسمهایشان بر اساس آثار داخل آنها انتخاب شده است.
علاوه بر معماری و آثار تاریخی موزه قاجار، مجسمههایی از افراد مهم و معروف زمان قاجار مثل عباس میرزا ولیعهد، امیرکبیر، میرزا عیسی قایم مقام فراهانی، میرزا ابوالقاسم قائم مقام فراهانی، امیر نظام زنگنه و امیرنظام گروسی را هم در این موزه میبینید.
بیایید بخشهای مختلف موزه قاجار را بیشتر با هم بررسی کنیم:
حیاط
حیاط موزه قاجار با معماری زیبایش، حتما نظرتان را جلب میکند. حوض بزرگ آبی رنگ در وسط حیاط و گلهای اطراف آن، اولین چیزی است که شما را محو خودش میکند. انعکاس عمارت و شیشههای رنگی آن منظرهای فوقالعاده زیبا برای عکاسی ایجاد کردهاند.
حوضهای مستطیلی شکل دراز که مثل جوی عمل میکنند، آب را از حوض بزرگ به بخشهای دیگر حیاط میبرند.
زیرزمین
در زیرزمین موزه قاجار میتوانید حوضخانه بزرگی را ببینید که از جالبترین جاهای دیدنی عمارت قاجاریه است. گچبری ستونهای حوضخانه و آجرکاری سقف آن بسیار زیبا کار شدهاند. در زیرزمین عمارت امیرنظام گروسی به جز حوضخانه چند تالار مهم برای بازدید وجود دارد. تالارهای زیر زمین عمارت قاجاریه به ترتیب زیر هستند:
- تالار معماری و شهرسازی
- تالار رجال و فرامین
- تالار فانوس
- تالار اسلحه
- تالار سنگ
- تالار قفل
اندرونی
در دوره قاجار به قسمت پشتی عمارت، اندرونی میگفتند که محل اقامت زنان و فرزندان و خدمتکارها بود. در اندرونی موزه قاجار ستونهای تزیین شده با گچبری، آینهکاریها، پنجرههای مشبک با شیشههای رنگی، توجه هر بازدیدکنندهای را به خود جلب میکنند. اندرونی اتاقهای زیادی دارد و مطبخ و انبار هم در این بخش قرار دارند.
طبقه اول
موزه قاجار در طبقه اول قرار دارد و از تالارهای مختلفی تشکیل شده است که در آنها آثار تاریخی مختلفی مثل دوربینهای عکاسی دوره ناصرالدین شاه، وسایل خاتمکاری، ابزارهای فلزی، ادوات موسیقی، ظروف آبگینه، ظروف چینی و وسایل تاریخی دیگری را میتوانید ببینید. تالارهای طبقه اول موزه قاجار تبریز به ترتیب زیر هستند:
- تالار موسیقی
- تالار فلزات
- تالار آبگینه
- تالار چینی
- تالار سکه
- تالار بافته
- تالار خاتم
آثار نگهداریشده در موزه قاجار تبریز
آثار نگهداری شده در موزه قاجار تبریز برای علاقهمندان به تاریخ جذابیت زیادی دارند. بعضی از آثار نگهداری شده در موزه قاجار تبریز عبارتاند از:
- وسایل قدیمی امیر نظام گروسی و ساکنان خانه
- وسایل مطبخ
- انواع سکه
- وسایل خاتمکاری شده
- ابزارهای فلزی
- ظروف آبگینه و چینی
- سازهای موسیقی
- وسایل بافته و منسوجات
- عکسهای قدیمی
- اولین دوربینی که ناصر الدین شاه به ایران آورد
- انواع اسلحه
- تندیس افراد سرشناس
جاهای دیدنی نزدیک موزه قاجار تبریز
موزه قاجار در تبریز موقعیت مکانی خوبی دارد و بعد از بازدید از آن بد نیست سری هم به جاهای دیدنی نزدیک موزه قاجار بزنید. عمارت در محلهای تاریخی قرار دارد و حتی خانههای اطراف آن میتواند جاذبهای جالب برای علاقهمندان به تاریخ و معماری باشد.
موزه استاد بهتونی
موزه استاد بهتونی یکی از جاهای دیدنی نزدیک موزه قاجار تبریز است که به موزه مزهها و خوراکیهای خوشمزه معروف است. این موزه جالب و متفاوت، اولین موزه شخصی در ایران و حاصل ۴۷ سال مجسمهسازی از عمر ۸۰ ساله استاد بهتونی است. اصلا شاید بعضی از شما بپرسید استاد بهتونی کیست؟!
استاد بهتونی سال ۱۳۰۵ در تبریز متولد شد و سال ۱۳۹۲ از دنیا رفت. این هنرمند با روح دادن به گچ و سیمان، بدون هیچ کلاس آموزشی، در عرصه هنرهای پیکرتراشی و تجسمی به یکی از شناختهترین هنرمندها تبدیل شد.
انواع میوه، خشکبار، حبوبات، تنقلات، انواع شیرینی، غذاهای آذربایجانی، غذاهای ایرانی، غذاهای خارجی، موضوعات ضربالمثلها، داستانها، موضوعات آدابورسوم و مواردی از این قبیل، آثار استاد بهتونی هستند که در این موزه میتوانید ببینید.
- زمان بازدید از موزه استاد بهتونی از ۹ صبح تا ۲ و نیم ظهر به جز روزهای تعطیل است و ورودی آن رایگان است.
- برای بازدید از موزه استاد بهتونی به طور میانگین دو ساعت زمان کافی است.
- فاصله موزه استاد بهتونی تا موزه قاجار تبریز ۳۵۰ متر است که پیاده ۵ دقیقه و با ماشین ۱ دقیقه طول میکشد. به جز موزه قاجار تبریز، مقبره شعرا تبریز، پارک شهریار و موزه احد حسینی از جاهای دیدنی تبریز نزدیک به این موزه هستند.
- آدرس موزه استاد بهتونی تبریز: باغ گلستان، خانه هنر تبریز، نبش خیابان عارف و سید حمزه اوستی است.
مقبره الشعرا
مقبره الشعرا به معنی آرامگاه شاعران است که در محله سرخاب تبریز قرار دارد و به اسم گورستان سرخاب هم شناخته میشود. برای رفتن به مقبره الشعرا باید به تقاطع خیابانهای ثقهالاسلام و عارف و ضلع شرقی بقعه سید حمزه و مقبره قائم مقام و ملاباشی بروید.
در قبرستان شاعران تبریز بیش از ۴۰۰ شاعر عارف و شناخته شده ایران به خواب ابدی فرو رفتهاند. قدمت بعضی از قبرها به بیش از ۸۰۰ سال قبل میرسد. البته بهتر است بدانید که قبرستان سرخاب تبریز در گذشته به شکل امروزی نبوده و کاملا بازسازی شده است. حال و هوای این جاذبه دیدنی تبریز خیلی عرفانی است.
- آدرس مقبره الشعرا: محله سرخاب تبریز، تقاطع خیابانهای ثقهالاسلام و عارف، ضلع شرقی بقعه سید حمزه و مقبره قائم مقام و ملاباشی است.
- فاصله مقبره الشعرا تا موزه قاجار تبریز ۴۵۰ متر است که پیاده ۶ دقیقه و با ماشین ۲ دقیقه طول میکشد.
- برای بازدید از مقبره الشعرا حدودا ۱ ساعت زمان کافی است.
خانه و موزه سفال
یکی از جاهای دیدنی نزدیک به موزه قاجار تبریز خانه و موزه سفال است که با نامهای خانه علوی و خانه صرافلار هم شناخته میشود.
قدمت این خانه به دوره قاجار برمیگردد و قبلا به خانواده صرافلار تعلق داشته است. بعدها خانواده علوی این خانه تاریخی قاجاری را میخرند. به همین دلیل، این جاذبه تاریخی تبریز با اسمهای خانه صرافلار و خانه علوی شناخته میشود.
سازمان میراث فرهنگی حدودا در سال ۱۳۷۴ این خانه تاریخی را خریداری میکند و بعدها کاربری آن را به موزه سفال تغییر میدهد.
- هزینه بازدید از خانه علوی تبریز رایگان است و هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۴:۳۰ عصر میتوانید از آثار هنری ارزشمند آن بازدید کنید. البته این موزه جمعهها تعطیل است.
- آدرس خانه و موزه سفال تبریز یا خانه علوی: خیابان شمس تبریزی، کوچه علوی
- فاصله خانه و موزه سفال تبریز یا خانه علوی تبریز ۱ کیلومتر است که پیاده ۱۵ دقیقه و با ماشین ۵ دقیقه طول میکشد.
خانه پروین اعتصامی
یکی دیگر از جاهای دیدنی نزدیک به موزه قاجار تبریز خانه شخصی پروین اعتصامی شاعر معاصر معروف است. خانه پروین اعتصامی که خانه پدری و زادگاه او بوده، با ۱۳۰۰ مترمربع مساحت، در دو طبقه و در دوره پهلوی ساخته شده است.
حیاط آن ۹۲۰ متر مربع است و یک زیر زمین هم دارد که در آن میتوانید حوضخانه با سقف کلیل آذری و پنج اتاق گهوارهای را ببینید.
یکی از اتاقهای خانه پروین اعتصامی به آب انبار قدیمی آن راه دارد و همچنین دو بهار خواب زیبا، یک سالن و هشتی ورودی دارد. تنور پخت نان قدیمی یکی از تاریخیترین جاهای این خانه است که هنگام مرمت خانه از زیر خاک پیدا شد!
در حال حاضر خانه پروین اعتصامی در دست سازمان ارشاد اسلامی قرار دارد و در آن نمایشگاههای مختلفی برگزار میشود.
- آدرس خانه پروین اعتصامی: محله ششگلان تبریز، خیابان عباسی، نزدیک مسجد میرآقا، کوچه ساوجبلاغی
- زمان بازدید از خانه پروین اعتصامی تبریز هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۲ ظهر است.
- فاصله خانه پروین اعتصامی تا موزه قاجار تبریز ۱.۲ کیلومتر است که پیاده ۱۷ دقیقه و با ماشین ۴ دقیقه طول میکشد.
موزه موسیقی یا موزه صدا تبریز (خانه امیر پرویز)
موزه موسیقی یا موزه صدا تبریز در خانه امیر پرویز قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی نزدیک به موزه قاجار است. قدمت این بنای تاریخی به دوره پهلوی میرسد و تنها موزه صدای ایران و از موزههای تخصصی تبریز است. در این موزه میتوانید ادوات موسیقی ایرانی در دورههای مختلف تاریخ را ببینید.
موزه صدا در واقع تاریخ نوازندگی در ایران و قدمت سازهای اصیل ایرانی را به نمایش گذاشته است.
موزه صدای تبریز سال ۱۳۹۷ افتتاح شد و اولین موزه خصوصی استان آذربایجان شرقی محسوب میشود. این خانه متعلق به خانواده کلکتهچی بوده و در تبریز به خانه «امیر پرویز» معروف است. موزه صدا تبریز سال ۸۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
- آدرس موزه موسیقی تبریز: خیابان تربیت، کوچه کرباسی، خانه تاریخی امیرپرویز
- زمان بازدید از موزه صدا تبریز یا موزه موسیقی تبریز هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۷ بعد از ظهر است.
- فاصله موزه صدای تبریز با موزه قاجار ۲.۲ کیلومتر است که با ماشین ۱۰ دقیقه و پیاده نیم ساعت طول میکشد.
بازار بزرگ تبریز
میگویند که اگر به آشنایی با فرهنگ و آدابورسوم شهری که به آن سفر کردهاید علاقه دارید حتما از بازار اصلی آن و بازارهای محلی دیدن کنید. بازار بزرگ تبریز یکی از مهمترین جاهای دیدنی تبریز است که همه گردشگران به بازدید از آن میروند.
برای خرید سوغات تبریز بازار تبریز بهترین جا است. بازار بزرگ تبریز بزرگترین بازار تاریخی سرپوشیده در ایران و حتی دنیا است. این جاذبه تاریخی سال ۵۴ با عنوان مجموعه بازار تبریز در فهرست آثار ملی ایران و سال ۸۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
بازار بزرگ تبریز یکی از جاهای دیدنی نزدیک به موزه قاجار است. البته بهتر است بدانید که برای گشتن در تمام بخشهای این بازار بزرگ و خرید زمان زیادی لازم دارید؛ چون مساحت بازار تبریز حدود ۱ کیلومتر مربع است.
- آدرس بازار بزرگ تبریز: جنوب میدان چایی، بین خیابانهای شهدا، دارایی، چایکنار، فردوسی، شهید مطهری و جمهوری اسلامی قرار دارد.
- ساعات بازدید از بازار تبریز، به جز جمعهها و روزهای تعطیل، هر روز از ۱۰ صبح تا ۵ عصر است.
- فاصله بازار تبریز تا موزه قاجار ۱.۸ کیلومتر است که پیاده ۲۰ دقیقه و با ماشین ۶ دقیقه طول میکشد.
اقامت در نزدیکی موزه قاجار تبریز
برای اقامت در نزدیکی موزه قاجار تبریز هتل در رده قیمتی مختلف، انواع هتل آپارتمان، و بوتیک هتل در دسترس هستند. انتخاب بهترین اقامتگاه در تبریز بستگی به بودجه مورد نظرتان و هدفتان از سفر به تبریز دارد.
بهترین هتل های نزدیک موزه قاجار تبریز به ترتیب زیر هستند:
- بوتیک هتل عمارت میرزا مهدی فراش باشی (سرخهای) تبریز
- هتل بین المللی تبریز
- هتل سه ستاره سارای تبریز
- هتل دو ستاره آیدا تبریز
- هتل چهار ستاره گسترش تبریز
- هتل سه ستاره کاسپین تبریز
- هتل دو ستاره سهند تبریز
- هتل دو ستاره دنیز تبریز
- هتل دو ستاره سینا تبریز
هتل آپارتمانهای نزدیک به موزه قاجار تبریز به ترتیب زیر هستند:
- هتل آپارتمان نوبر تبریز
- هتل آپارتمان ایرانیان تبریز
- هتل آپارتمان بهبود تبریز
- هتل آپارتمان الیف تبریز
- هتل آپارتمان زیبا تبریز
- هتل آپارتمان استقبال
توصیههایی برای بازدید از موزه قاجار تبریز
- از آنجایی که موزه قاجار در یکی از محلههای تاریخی اعیاننشین تبریز قرار دارد، تماشای نمای زیبای خانههای تاریخی و جاهای دیدنی اطراف موزه قاجار خالی از لطف نیست.
- هنگام رفتن به موزه نیازی نیست چیزی با خودتان ببرید؛ چون هم در عمارت و هم اطراف آن هر چیزی که لازم داشته باشید فراهم است.
- فصل بهار و اویل پاییز بهترین زمان بازدید از موزه است. البته در تعطیلات نوروز جاهای دیدنی تبریز خیلی شلوغ میشوند.
- بازدید از خانه امیرنظام گروسی هر روز امکانپذیر است؛ اما برای اطمینان قبل رفتن با موزه تماس بگیرید.
- اگر شلوغی را دوست ندارید بهتر است در روزهای تعطیل برای بازدید از موزه نروید.
- تقریبا بین ۲ تا ۳ ساعت برای بازدید از موزه قاجار تبریز کافی است.
- عکاسی با فلش از وسایل موزه ممنوع است.