یعنی یکی از استانهایی که خیلی در حقش ظلم شده، چهارمحال و بختیاری است. این استان خیلی ساکت یک گوشه ایران نشسته و با آن همه زیبایی طبیعی که دارد، لبازلب باز نمیکند و فخر نمیفروشد. تالاب چغاخور از جاهای دیدنی چهارمحال است که یک دنیا زیبایی را یکجا به شما عرضه میکند. جاهای دیدنی ایران کم نیست، اما بیایید این بار به یک منطقه بکر و حفاظتشده برویم که تا حالا کمتر کسی آنجا رفته است.
در این مقاله از مجله گردشگری علی بابا میخواهم شما را راهی سفری به دیاری دور کنم که در دل خود گنجهایی نهفته دارد.
تالاب چغاخور کجاست؟
مسیر تالاب چغاخور از تهران چطور است؟
بهترین زمان بازدید از تالاب چغاخور چه وقت است؟
در تالاب چغاخور کجا اقامت کنیم؟
آبوهوای تالاب چغاخور چگونه است؟
تالاب چغاخور کجاست؟
تالاب چغاخور یک تالاب بینالمللی و معروف در استان چهارمحال و بختیاری است که در کوهستان مرکزی زاگرس قرار گرفته است. این تالاب حدود ۲۱۰۰ متر از سطح دریا فاصله داشته و همین موضوع در کنار آب فراوان آن، باعث هوایی خنک و وزش نسیمی دلنشین میشود. تالاب چغاخور در دل علفزارهایی بزرگ و در دامنه کوههای کلار قرار دارد. وجود این تالاب برای پرندگان آبزی خیلی مهم است، اینجا یک جورهایی خانه امن این پرندگان است.
آدرس تالاب چغاخور
استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان بروجن، ۴۴ کیلومتری شهر بروجن، جاده شهرک خوزستان
لوکیشن تالاب چغاخور روی گوگل مپ
نگاهی به قدمت تالاب چغاخور و زیباییهای آن
منطقه چغاخور تاریخی غنی دارد که به سالهای طولانی برمیگردد. از روی بعضی از آثار تاریخی پیدا شده در محوطه این تالاب، کارشناسان تشخیص دادهاند که شاید قدمت آن به دوره ایلامیها برمیگردد.
وقتی بهار مثل همیشه پا به تالاب چغاخور میگذارد، درختها و چمنزار بزرگ و سرسبز از یک طرف و کوههای کلار که کلاهی از برف روی سر دارند از طرف دیگر به زیبایی تالاب اضافه میکنند. این منطقه آنقدر آبوهوای خنک و دلچسبی در تابستان دارد که به یکی از مهمترین ییلاقهای عشایر بختیاری تبدیل شده است.
۲ جاده اصلی برای دسترسی به تالاب چغاخور و تنوع جانوری و گیاهی بالا و همجواری با ۳ تالاب دیگر به اسمهای سولقان، گندمان و علیآباد، اهمیت ویژهای به چغاخور داده است. برای همین هم این تالاب یکی از مهمترین جاهای دیدنی چهارمحال است.
در اطراف تالاب حدود ۲۳۰۰ هکتار منطقه شکارممنوع وجود دارد که جایی امن برای انواع حیوانات به وبژه جانوران نادر و در معرض انقراض ساخته است. تالاب چغاخور یکی از تالابهای کنوانسیون بینالمللی رامسر بوده و در فهرست مناطق مهم برای پرندگان قرار دارد. این تالاب بخشی از «تنگ صیاد-سبزکوه» است که بهعنوان یازدهمین زیستکره ایران شناخته میشود و ثبت جهانی هم شده است.
اصلا چغاخور یعنی چه؟
قدیمیهای منطقه میگویند که چغاخور در واقع ترکیبی از دو کلمه فارسی و ترکی است. «چغا» در زبان ترکی به معنای «تپه و مرغزار» و «خور» هم در زبان پارسی خودمان به معنای «آفتاب»است. پس میتوان گفت که «چغاخور» به معنای «تپه یا مرغزار آفتاب» است.
بهترین مسیر دسترسی به تالاب چغاخور
برای دسترسی به تالاب چغاخور که یکی از جاهای دیدنی چهارمحال است، چند مسیر وجود دارد. انتخاب مسیر بستگی به این دارد که از کجا سفر را شروع میکنید.
مسیر تالاب چغاخور از تهران
برای دسترسی به تالاب از تهران باید خیلی رانندگی کنید. یک چیزهایی حدود ۶ ساعت و نیم در راه هستید، تازه اگر ترافیک نباشد. در اولین مرحله، از تهران به سمت قم بروید. برای رفتن به قم باید وارد جاده تهران-قم شوید. روی نقشه در بعضی جاها آزادراه خلیج فارس نوشته شده است.
حالا باید قم را دور بزنید و وارد آزادراه امیرکبیر شوید. این آزادراه را که ادامه دهید به کاشان میرسید، اگر خستهاید کمی در این شهر زیبا استراحت کنید وگرنه که برای رسیدن به تالاب چغاخور که از زیباترین جاهای دیدنی چهارمحال است باید همینطور برانید.
در آخرهای آزادراه امیرکبیر وارد آزادراه نطنز-اصفهان میشوید. بعد هم باید وارد آزادراه اصفهان غربی شوید. همینطور ادامه دهید تا از نجفآباد و فولادشهر بگذرید. در ادامه هم میتوانید مسیری که در بخش بعدی میگویم را دنبال کنید.
مسیر تالاب چغاخور از اصفهان
برای دسترسی به تالاب چغاخور از اصفهان باید وارد جاده اصفهان-زرندشهر شوید. در آخر این مسیر وارد آزادراه ذوبآهن میشوید. آزادراه ذوبآهن خیلی طولانی است و باید حوصله داشته باشید چون قرار است یکی از بهترین جاهای دیدنی ایران را ببینید.
بعد از چند ساعت وارد جاده باغداران-کلیشادرخ میشوید. آنجایی که جاده باغداران-کلیشادرخ به آخرش میرسد باید وارد بلوار امام رضا شوید. وقتی به میدان قمر بنیهاشم رسیدید به سمت جنوب میدان برانید بعد از کمی رانندگی وارد اولین جاده در سمت راست خود شوید.
مسیرتان را به سمت چهارمحال و بختیاری ادامه دهید تا به شهر بروجن برسید. بقیه مسیر را در بخش بعدی میگویم. فقط اینکه اگر ترافیک نباشد در عرض ۵۱ دقیقه از اصفهان به تالاب میرسید. اما اگر ترافیک باشد شاید بیشتر از ۲ ساعت در راه باشید.
– مسیر تالاب چغاخور از بروجن
برای دسترسی به این تالاب زیبا از شهر بروجن باید از قسمت جنوب غربی شهر به سمت جاده بلداجی برانید و بعد هم وارد این جاده شوید. وقتی از بلداجی، آورگان و کلبیبک گذشتید تازه به تالاب میرسید.
– مسیر تالاب چغاخور از شهرکرد
برای دسترسی به این تالاب از شهرکرد باید اول وارد مسیر شهرکرد-خوزستان شوید. در این مسیر از شمسآباد، شلمزار و گهروز میگذرید. قبل از ورودی جادهای که به ایذه میرود به سمت تالاب برانید.
آبوهوای تالاب چغاخور
دمای هوای تالاب بهصورت میانگین در نیمه اول سال یعنی بهار و تابستان، ۲۱ درجه سانتیگراد و در نیمه دوم سال یعنی پاییز و زمستان، منفی ۶ درجه سانتیگراد است. این نشان میدهد که تالاب چغاخور بهار و تابستانی خنک و زمستانی سرد دارد. برای همین آبوهوای خنک و دمای پایین در تابستان است که عشایر بختیاری اینجا را برای ییلاق انتخاب میکنند.
پوشش گیاهی و جانوری تالاب چغاخور
با توجه به ارتفاع ۲۱۰۰ متری از سطح دریا و رطوبتی که منطقه تالاب چغاخور دارد، بیشتر گیاهان این منطقه را گیاهان رطوبتدوست تشکیل دادهاند. پوشش گیاهی این منطقه پُر از پتامژتون، ساز، مرغ جگن، بید و پلیگونیوم است. البته گیاهان دیگری هم در این منطقه وجود دارند که دارای خواص مختلفی بوده و بهعنوان گیاهان دارویی از آنها استفاده میشود.
همانطور که قبلا هم گفتم، تالاب چغاخور یکی از بهترین زیستگاهها برای پرندههای آبزی است. پرندههای این منطقه را بیشتر لکلک، فلامینگو، حواصیل، قو، خروس کولی، اردک سرسبز، سلیم، بالکان، شکاری، اکراس، کشیم و کاکایی تشکیل دادهاند. پرندههای آبزی در اصل مهمترین گونه جانوری در تالاب هستند. به همین دلیل هم آب آبی تالاب پذیرای هزاران پرنده مهاجر در هر سال خواهد بود.
نمیشود که وارد منطقهای با یک تالاب پُرآب شد و انتظار وجود ماهی را نداشت. تالاب چغاخور که یکی از جاهای دیدنی ایران و سرشار از زندگی است، ماهیها و خزندههای مختلفی را در دامان خودش پرورش داده است.
از جمله ماهیهای این تالاب میتوانم به عروس، فیتوفاک، گامبوزیا، گورخری و کپور اشاره کنم. اگر گشتی در اطراف تالاب بزنید چند خزنده مانند مار، بزمجه و لاکپشت آبزی را هم میبینید. اینجا چند گونه پستاندار هم دارد که مهمترین آنها شغال، روباه، گراز، شنگ، گرگ، سمور سنگی و خرگوش هستند.
تفریحاتی که میتوانید در تالاب چغاخور و نزدیکی آن تجربه کنید
یکی از دلایلی که عشایر بختیاری منطقه اطراف تالاب چغاخور را برای ییلاق انتخاب میکنند، هوای خوش و خنک آن در نیمه اول سال است. اگر در بهار یا تابستان به تالاب رفتید، بد نیست از تفریحات این منطقه لذت ببرید. این کار خستگی ماهها کار را از تنتان بیرون میکند.
– پیادهروی و دوچرخهسوری
اگر با خودروی شخصی خودتان به تالاب چغاخور میروید و یک دوچرخه جاندار دارید که مناسب کوهستان است، دوچرخهسواری در هوای آزاد و در میان سرسبزی تالاب بهترین تفریح است. بعد از کمی استراحت و شاید هم بعد از خوردن ناهاری لذیذ در دل طبیعت، پیادهروی بهترین گزینه باشد.
زمین نرم و وجود چمن در بخشهای مختلف شما را به درآوردن کفشها ترغیب میکند. پس معطل نکنید و اجازه دهید پاهای برهنه شما لذت قدم زدن روی زمین را بچشند.
– پیکنیک در تالاب چغاخور
این همه راه را آمدید تا چند ساعتی را در دل طبیعت زیبای چهارمحال و بختیاری یک پیکنیک درست و حسابی راه بندازید. اگر با خودتان چادر آورده باشید که چه بهتر، وقتی آفتاب وسط آسمان بود در زیر سایه چادر تنقلات میخورید و چرتی میزنید.
دشت شقایقهای سرخ روی سطحی شیبدار که به تالاب چغاخور میرسد، دامنه کوهی که از بالای آن نسیمی خنک میوزد و بساط چای ایرانی و املت تازه با نانی که روی آتش گرم شده، پیکنیک شما را کامل میکند.
– قایقسواری در تالاب چغاخور
تالاب چغاخور فاصله زیادی از شهر دارد و به دلیل قرار گرفتن در منطقه محافظتشده، گردشگر زیادی اینجا نمیآید. معمولا قایقسواری مخصوص جاهایی است که جمعیت زیادی در تعطیلات جمع میشود. اینجا وسیلهای برای قایقسواری ندارد. البته بعضی از گردشگران گفتند که در سفرهای آنها، قایق در تالاب آماده بوده و توانستند قایقسواری کنند. اما خب من خیلی از این موضوع مطمئن نیستم چون همه گردشگرها این موضوع را نگفته بودند، پس نباید امکان ۱۰۰ درصدی قایقسواری در تالاب چغاخور را داشته باشید.
– ماهیگیری
هر چند که خیلی از گردشگران تا آب میبینند قلابماهیگیری را سوار میکنند، اما بهتر نیست بگذاریم ماهیها بیشتر زندگی کنند؟ اینجا منطقه حفاظتشده است، یعنی شکار ممنوع! شکار هم که فقط مختص پرنده و روباهی با پوست زیبا نیست، ماهیها هم جزو جانوران حفاظتشده این منطقه هستند.
– کوهنوردی در ارتفاعات کوه کلار
اگر اهل کوهنوردی هستید، اینجا تا دلتان بخواهد دامنه شیبدار و کوه دارد. کفشهای کوهنوردی را بپوشید و بعد از ناهار به دل کوه بزنید. حس فتح کردن قلهای کوچک هم میتواند شادی را به وجود شما بیاورد. اینکه توانسته باشید از لحظهلحظه سفر به تالاب چغاخور لذت ببرید و از بالای کوه دیدی وسیع به دریاچه داشته باشید، خودش حسوحالی وصفنشدنی دارد.
– گشتوگذار در طبیعت اطراف تالاب
طبیعت بکر و دستنخورده اطراف تالاب چغاخور جان میدهد برای گشتوگذار. وقتی تازه به تالاب رسیدید، وسایل را داخل چادر بگذارید و برای ورزش دادن پاهای خودتان بعد از ساعتها کلاچ و ترمز گرفتن، قدم بزنید. از دور روباهها را نگاه کنید و در دشت شقایق دراز بکشید تا ببینید آسمان اینجا چه آبی بیآلایشی دارد.
– تماشای پرندگان مهاجر تالاب
در فصل پاییز و زمستان که خیلی از پرندههای مهاجر به تالاب چغاخور میآیند، تماشای آنها میتواند بهترین تفریح باشد. در بخش پوشش جانوری تالاب به شما گفتم که چه گونههایی از پرندهها در این منطقه زندگی میکنند. پس اگر خوششانس باشید شاید بتوانید همه آنها را در سفر خود ببینید.
– تماشای عشایر بختیاری اطراف تالاب
اگر در فصل بهار و تابستان به تالاب چغاخور از جاهای دیدنی چهارمحال میروید پس امکان تماشای زندگی ساده و بیآلایش عشایر بختیاری را هم دارید. وای که من عاشق زندگی در سیاهچادرها هستم، جایی که همه خانواده با هم خوشوخرم در میان طبیعت زندگی میکنند، شیر میدوشند، ماست و دوغ و کره میزنند و با نانی که روی آتش پخته شده غذایی لذیذ میخورند.
عشایر زندگی سختی دارند و اگر راهورسم زندگی در طبیعت را ندانید، قطعا نمیتوانید این سبک زندگی را برای مدتی طولانی دنبال کنید. گذر عمر بدون تعلقات زیادی که بار سفر را سنگینتر میکنند و ذهنی پاک و آسوده، هدیه زندگی در طبیعت است.
جاهای تفریحی و دیدنی نزدیک به تالاب چغاخور
از تفریحهای تالاب چغاخور که بگذریم تازه به جاهای تفریحی و دیدنی اطراف آن میرسیم. با توجه به اینکه تالاب در منطقهای کوهستانی قرار گرفته پس وجود چشمه و دره و درختهایی کهنسال طبیعی است. وقت را تلف نکنید و از مدت کوتاهی که در این منطقه هستید، نهایت استفاده را ببرید.
– چشمه آبرو، تنگ سیاه، سیبک، گلوگرد، شیرکشته، چشمه سیب
از دامنه رشتهکوه زاگرس، چشمههایی پُرآب و رودخانههای خروشان سرچشمه میگیرند. در این منطقۀ کوهستانی، بیشتر از ۱۰۰ چشمه بزرگ و کوچک هست که در کنار هم ۴ رودخانه کوچک، اما دائمی را تشکیل میدهند. چشمه آبرو، تنگ سیاه، گلوگرد، شیرکشته، چشمه سیب و سیبک از مهمترین چشمههای اطراف کوه کلار در حاشیه تالاب چغاخور هستند.
– شیرهای سنگی تاریخی
شیرهای سنگی یکی از جاذبههای گردشگری مهم در روستای خانیآباد و سیفآباد است. شیرهای سنگی نمادی از پهلوانهای بزرگ ایل بختیاری هستند که روی مزار مشاهیر این خطه نصب میشوند. روی این شیرها، اطلاعاتی در مورد متوفی، ابزارهای جنگی که استفاده میکرده و و بعضی ویژگیهای مردمشناسی ایل بختیاری نوشته میشده است.
هرکدام از شیرهای منطقه تالاب چغاخور از لحاظ ظاهری منحصربهفرد بوده و هیچ شباهتی به دیگری ندارد. کارشناسان میگویند که قدمت این شیرهای سنگی به دوره صفویه تا قاجاریه و در بعضی موارد به دوره معاصر هم برمیگردد.
– گردشگاه چشمه سیاسرد
گردشگاه چشمه سیاسرد در ۵ کیلومتری شهر بروجن قرار دارد. این گردشگاه که از جاهای دیدنی چهارمحال است، سَرِ راه جاده بروجن به خوزستان قرار گرفته و به دلیل موقعیت مکانی مناسب، محلی عالی برای استراحت و تفریح مسافران است.
خوزستان آبوهوایی گرم و خشک دارد و مردم این شهر برای فرار از گرما به جاهای خنک پناه میبرند. یکی از این جاهای خنک با آبوهوایی مطبوع، گردشگاه چشمه سیاسرد است. پس اگر به این گردشگاه رفتید، اهوازیهای مهربان زیادی را میبینید. اگر خواستید شب را در گردشگاه بمانید، گول هوای گرم روز را نخورید، حتما با خودتان لباس گرم ببرید چون شبها سرد است.
– دره سیاه یا تنگ سیاه روستای آورگان
دره سیاه یا تنگ سیاه در روستای آورگان حوالی تالاب چغاخور از آن جاهای دیدنی ایران در چهارمحال است که هوش از سرتان میبرد. در این دره یکی از تفرجگاههای زیبا و مهم روستای آورگان و استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. بهار که بیاید، انواع گلهای وحشی و خودروی رنگارنگ و گیاهان دارویی تنگه را میپوشانند. از گیاهان دارویی این دره میتوانم به رازیانه، بومادران، ختمی، آویشن، کنگر و پونه اشاره کنم.
– درختان کهنسال گردوی کریمخانی
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری و طبیعی در روستای آورگان نزدیک تالاب چغاخور درختهای کهنسال گردوی کریمخانی هستند. این درختها با دولت زندیه همدوره هستند و علاوهبر ارزش طبیعی بالایی که دارند، بهعنوان یکی از آثار تاریخی فرهنگی استان هم شناخته میشوند.
من یکی که خیلی خوشحالم هنوز کسی وسوسه نشده تا تیشه به ریشه این درختها بزند. ناسلامتی آنها حق آبوگل بیشتری در مقایسه با ما انسانهای یکی دو روزه و فانی دارند.
– باغ خان
یکی از مشهورترین و پرطرفدارترین جاهای دیدنی چهارمحال در اطراف تالاب چغاخور، باغ خان است. این باغ قدمتی چند صد ساله دارد و زمان ساخت آن به دوره زندیه برمیگردد. مساحت باغ خان حدود ۳ هکتار است و درختهایی قدیمی با تنهای بزرگ و شاخههای پُر مثل گردو، چنار و مثمر و غیرمثمر در آن دیده میشود. باغ خان در زمانهای قدیم محلی برای ییلاق و اتراق خانهای بزرگ ایل بختیاری از جمله «تیمور بختیاری» و «سردار اسعد بختیاری» بوده است.
– تالاب گندمان، سولقان، علیآباد، چال تر، چال خشک
یادتان هست که گفتم در نزدیکی تالاب چغاخور چند تالاب دیگر هم هست، یکی از آنها «گندمان» است که بهعنوان یکی از آبگیرهای مهم حوزه آبریز آقبلاغ شناخته میشود. بخشی از خروجی تالاب چغاخور به تالاب گندمان میریزد و در بخشهایی از وسط تالاب هم میتوانید سبزههای رقصنده به دست باد را ببینید. علیآباد، چالتر و چالخشک و سولقان هم از دیگر تالابهای این منطقه هستند که هر کدامشان داستانی برای روایت دارند.
فقط چیزی که مثل یک خنجر به قلبم فرو میرود، حیات رو به زوال این تالابهاست. آنها شبانهروز تلاش میکنند که زنده بمانند، اما برداشتهای غیراصولی و دست روزگار خشکسالی ایران، چنان گلوی تالاب را میفشارد که جان زیادی برایش نمانده. افسوس که خشکسالی و مدیریت نادرست آب در سراسر کشور، ما را به سمت بیآبی در آیندهای نزدیک میبرد، آیندهای که در آن، جنگ بر سر آب خواهد بود.
گزینهها شرایط اقامت در تالاب چغاخور
اگر فرض را بر این بگیریم که از راه دوری آمدهاید یا چند روز مرخصی دارید، بهترین گزینه اقامتی چند روزه در چهارمحال و بختیاری است. این استان غیر از تالاب چغاخور، دیدنیهای زیادی دارد. پس اگر قصدتان ماندن است، باید جایی برای اقامت پیدا کنید. در ادامه میخواهم چند تا از گزینههای اقامتی در سفر به تالاب چغاخور را معرفی کنم.
اقامت در محل تالاب چغاخور
اگر از آن دسته گردشگرهایی هستید که اهل چادر زدن و ماندن در طبیعتاند پس کمپینگ جذابترین روش اقامت برای شما خواهد بود. کافی است زمینی نرم و صاف یا شاید با شیب کم پیدا کرده و بساط چادر را به راه کنید. فقط اینکه اگر یادتان باشد گفتم اینجا روباه و گرگ و مار و گراز دارد، پس موارد ایمنی را برای دور نگهداشتن این حیوانات رعایت کنید.
اقامت در هتلها و اقامتگاههای نزدیک به تالاب چغاخور
گزینه دیگری که برای اقامت نزدیک تالاب چغاخور دارید، هتل و بومگردی است. این هتلها و اقامتگاههای بومگردی در منطقههای مختلفی قرار دارند. اگر حسوحال زندگی در خانههای روستایی را دوست دارید که پیشنهاد میکنم اتاقی در روستاهای نزدیک تالاب اجاره کنید.
– مجتمع فرهنگی آموزشی آفتاب
یکی از اقامتگاههای محبوب در نزدیکی تالاب چغاخور، مجتمع فرهنگی آموزشی آفتاب است. این مجتمع، مجموعهای از ویلاها، سوئیتها، زمینبازی، رستوران و حتی وسایل بدنسازی را دارد.
– هتل بزرگ بام بروجن
هتل بزرگ بام بروجن در میدان جهاد شهرستان بروجن از استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته و بهعنوان یک هتل ۴ ستاره، اقامتگاهی عالی برای شما خواهد بود. این هتل در ۶ طبقه ساخته شده و ۳۰ اتاق دارد. فاصله هتل بزرگ بام بروجن تا تالاب چغاخور فقط ۴۱ کیلومتر است.
– اقامتگاه بومگردی آوای تالاب بروجن
این اقامتگاه در ۳ طبقه ساخته شده و در فاصله ۲۳ کیلومتری از شهر بروجن قرار دارد. این ساختمان ۳ طبقه در زمینی به مساحت ۶۰۰ مترمربع قرار گرفته و امکانات کاملی دارد.
– اقامتگاه بومگردی آلاله سفید
این اقامتگاه بومگردی در گندمان قرار گرفته و فقط ۱۵ کیلومتر با شهر بروجن فاصله دارد. آلاله سفید ۴ اتاق جدا دارد و در هر سفر میتواند ۲۰ مهمان را پذیرش کند.
– اقامتگاه بومگردی مهر و ماه شهرکرد
اقامتگاه مهر و ماه در روستای تشنیز از توابع بخش مرکزی شهرستان کیار قرار دارد. این روستا حدود ۳۵ کیلومتر با شهرکرد فاصله داشته و آبوهوایی مطبوع و محیطی سرسبز دارد. یکی از مزایای اقامت در مهر و ماه، دسترسی آسان به نانوایی و سوپرمارکت است.
بهترین زمان بازدید از تالاب چغاخور
میانگین دمای هوای تالاب چغاخور در گرمترین ماههای سال یعنی مرداد به ۲۱ درجه سانتیگراد میرسد. چون این منطقه کوهستانی است و حدود ۲۱۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد پس داشتن چنین محدوده دمایی در تابستان، بعید نیست.
اگر دنبال یک ییلاق بکر و زیبا کنار دره و تنگه و آب هستید، بهتر است بهار یا تابستان به تالاب چغاخور بروید. پاییز هم که نگویم برایتان، این پادشاه فصلها باعث رنگیشدن برگ درختها شده و چهرهای رویایی به تالاب میدهد. پس اگر سرمای هوای برای شما لذتبخش است میتوانید پاییز را برای سفر انتخاب کنید.
خطراتی که تالاب چغاخور را تهدید میکند؟
یکی از مهمترین خطراتی که جان تالاب چغاخور را به لبش رسانده، خشکسالی است. همه ما میدانیم که سالهاست ایران درگیر خشکسالی است و کمبود بارش باران، آتش به جان جنگلها، رودها و تالابها انداخته است.
راستش را بخواهید نمیشود همه تقصیرها را به گردن موقعیت جغرافیایی ایران و خشکسالی بیپایانش انداخت، نمونهای همین دریاچه ارومیه خودمان که پایانی دردناک داشت. خیلی از کشورهای کمآب دیگر دنیا توانستهاند با اقدامات اصولی و علمی، خطر نابودی تالابها و منابع آبی خود را به تاخیر بیندازند.
وقتی آبی نباشد، پس ماهی نیست، گیاهی نیست و منبع تغذیهای برای جانوران نخواهد بود. پس باید انتظار کشید و دید چطور جانوران منطقه دستهدسته تلف میشوند یا از اینجا میروند. جاهای دیدنی ایران دستخوش تغییرات اقلیمی شدهاند که با استفاده بیرویه و غیراصولی انسانها شدت پیدا کرده است. دلم میخواهد زنده باشم و ببینم روزی را که این سرزمین طعم خوش آبادانی را میچشد.
نکات مهم سفر به تالاب چغاخور
فرقی نمیکند چه فصلی از سال به تالاب میروید، در هر صورت اینجا در تابستان هم شبهای سردی دارد چه برسد به زمستان که سرما تا مغز و استخوان آدم میدود. پس با خودتان لباس گرم ببرید.
عزیزان گردشگر، تصور نکنید که تهسیگار زباله نیست و میشود آن را هر جایی انداخت. اتفاقا بازگشت این زباله به طبیعت، سخت است و خاک را آلوده میکند. اصلا چرا باید با زبالههای خودمان طبیعت زیبای منطقه را به زحمت بیندازیم که بعد از رفتن ما ماهها و شاید سالها تلاش کند تا به حالت قبلی برگردد. پس ریختن زباله حتی پوست میوه هم ممنوع.
میدانم چقدر دلتان میخواهد در کنار خنکای نسیم تالاب یک چای لبسوز و لبدوز روی آتش درست کنید، اما یادتان باشد که نباید روی بوتهها و زمین اطراف تالاب چغاخور آتش درست کرد. اگر دلتان آتش میخواهد با خودتان چراغ مسافرتی ببرید. کار با این وسیله ساده است، زودتر از آتش روشن میشود و البته که به طبیعت تالاب صدمه نمیزند.
تالاب چغاخور که از زیباترین و بکرترین جاهای دیدنی چهارمحال است، اصلا و ابدا برای شنا مناسب نیست. اگر دقت کنید، تابلوی شنا ممنوع را میبینید. جان با ارزش خودتان را بخاطر شنا به خطر نیندازید و شنا کردن را برای استخر و دریا بگذارید.
اطراف تالاب امکاناتی برای گردشگران وجود دارد که شامل سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی، محل پارک خودرو، سکوی چادر و … هستند. چون این امکانات عمومی است و به همه مردم تعلق دارد، پس در استفاده صحیح و نگهداری از آنها کوشا باشید.
اینکه چه ساعتی از روز به تالاب برسید به خودتان بستگی دارد. اما اگر میخواهید زود برگردید، پس صبح زود بروید و اگر برنامه اقامت در چادر و کمپینگ را دارید که خودتان میدانید و زمان رسیدنتان به تالاب.
چرا باید از تالاب چغاخور بازدید کنید؟
حالا بعد از این همه داستان گفتن، تالاب چغاخور را به خوبی میشناسید. میدانید کجاست، چه جاهای گردشگری و دیدنی دارد و چطور باید تا آنجا بروید. نکته آخر اینکه، کوههای استوار با قلههای برفی، دامنهای با شیب تند پوشیده از سبزه یا سنگریزه و خاک، دشتی پُر از شقایق و گیاهان دارویی و گلهای وحشی و آبی به آبی آسمان بیانتهاست که این تالاب را در چشم من و شما جلوه داده است. اگر دنبال تجربهای جدید و دیدن جایی متفاوت با پرندههایی زیبا و آبوهوایی مطبوع در این تابستان هستید، باروبَندیلتان را ببندید و با گفتن یک یاعلی سفر را شروع کنید.
سلام واقعأ جای خوب ومناسبی برای تفریح می باشد.
بلداجی نگین گردشگری استان چهارمحال و بختیاری با آوازه جهانی بخاطر گز بلداجی و پذیرای جمعیت میلیونی مسافر بخاطر جاذبه های فراوان توریستی ازجمله امامزاده حمزه علی و دریاچه ی چغاخور و منطقه زیبای چغاخور با محرومیت های فراوانی روبرو است که مسئولین باید بجای حرف و وعده کار انجام دهند