بندرگناوه یکی از پرطرفدارترین مقصدهای سفر برای علاقهمندان به جنوب کشور به شمار میآید. اگر ۱۱۹ کیلومتر از بندر بوشهر به سمت شمال استان حرکت کنید، بعد از حدود ۱ ساعت و نیم رانندگی سفر به بندر گناوه کامل میشود. جایی که قدیمترها به آن گنابا، جنابا، گنوه و… هم میگفتهاند.
بندر گناوه از لحاظ جغرافیایی بین بوشهر و بندر دیلم قرار گرفته است. البته گناوه امروزی که شما به آن سفر میکنید در جنوب گناوه قدیم که امروز چیز زیادی از آن باقی نمانده است، قرار دارد. این شهر از گذشته تا به امروز به خاطر موقعیت جغرافیایی خاص خود و رفتوآمد بازرگانان و کشتیها، اقتصاد پویایی داشته است و امروز هم درآمد بیشتر اهالی بر پایه ماهیگیری و بازرگانی است.
این بندر به خاطر بازارهای خرید و طبیعت زیبا و حیاتوحش منحصر بفردش یکی از مقاصد گردشگری جنوب ایران به شمار میرود. در این مقاله از مجله گردشگری علی بابا جاذبههای گردشگری بندر را به شما معرفی کردهایم.
اصلا چرا سفر به بندر گناوه؟
اصلا قبل از اینکه این همه راه را بکوبید و بروید، واقعا کمی حسابوکتاب کنید که چرا باید سفر به بندر گناوه را تجربه کنید؟ خب سوال درستی است که جوابش را هم میدهیم.
خرید ارزان و باکیفیت در بازار بندر
عمده دلیل شهرت بندر گناوه بازارهایی است که اجناس خارجی و باکیفیت میفروشند. از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را میتوانید در سفر به بندر بازارهای این شهر خصوصا در بازار اصلی پیدا کنید. یادتان باشد که در کنار خرید از مغازهها از دستفروشها هم غافل نشوید.
اگر زمان داشته باشید و خوب بگردید میتوانید اجناس مارکدار و غیرمارکدار باکیفیت و ارزانی پیدا کنید. اغلب این اجناس را ملوانان و خدمه کشتی از کویت و عمارات با خود میآورند و برای همین به این بازارهای عمده، تهلنجی هم میگویند.
خرید در بندر گناوه فقط به پوشاک خلاصه نمیشود و خرید لوازمبرقی، ظروف، سیسمونی و لوازم آرایشی و بهداشتی هم محبوبیت خودشان را دارد. حواستان باشد که اجناس مورد نظرتان را خوب بررسی کنید و از کیفیت آنها مطمئن شوید. بیشتر اجناس گارانتی ندارند و اگر خوب دقت نکنید متضرر خواهید شد.
ساحل پرصدف و تماشای غروب
این بندر همانطور که از اسمش پیداست، در خط ساحلی دریای خلیج فارس قرار گرفته است. تماشای شنا کردن دلفینها و حرکت لنجها در آب، آن هم زمانی که در ساحلی پر از صدف نشسته باشید، یکی از خاطرهانگیزترین لحظات را برایتان خواهد ساخت. همچنین لذت تماشای کشتیها و ماهیگیران در هنگام غروب و یا مشعلهای شعلهور جزیره خارک و خارگو در شب تصویری برایتان میسازد که تا مدتها با مرور خاطرات سفر به بندر گناوه غرق لذت میشوید.
جاهای دیدنی بندر گناوه را هم بشناسید…
اگر میخواهید به بندر گناوه سفر کنید، پیش از هر چیزی باید جاهای دیدنی این بندر زیبا را بشناسید.
تالاب حله
تالاب حله یک اکوسیستم محلی و منطقهای محافظت شده است که سالانه میزبان پرندگان مهاجر زیادی است که به دنبال پناهگاهی گرم به این نقطه پرواز کردهاند. این تالاب که حدود ۲۰ هزار هکتار مساحت دارد در سال ۱۳۴۲ با طغیان رودخانه حله شکل گرفت.
اگر به پرندهنگری علاقهمند باشید، حتما از دیدن پرندگانی چون حواصیل، هوبره، پلیکان، فلامینگو، دراج، اگرت، قمری، درنا، غاز خاکستری، اردک نوک پهن، اردک کله تیر، چنگر، عقاب و … در این منطقه غرق لذت خواهید شد. پرندگان نادری مثل دراج و جغدانبار در این منطقه به وفور خودنمایی میکنند.
برای بازدید از این تالاب باید از بندرگناوه حدود ۱ ساعت به سمت بوشهر رانندگی کنید.
جزیره میرمهنا
میرمُهَنا بندر ریگی نام یکی از راهزنان و حکمرانان جنوب ایران است که باعث و بانی پایان یافتن استعمار پرتغالیها و هلندیها شد. امروز نام او بر جزیرهای غیرمسکونی در نزدیکی بندر گناوه گذارده شده است. نام جزیره میرمهنا به خاطر انگور و انجیرهای خوشطعم و معروفش از روزگار قدیم شهرت پیدا کرد. از دیگر جاذبههای دیدنی این جزیره میشود به درخت کُنار میرمهنا و قدمگاه امیرالمومنین اشاره کرد که دیدنیهای خاص در سفر به بندر گناوه هستند.
فاصله جزیره تا بندرگناوه ۱۵ کیلومتر است.
برج خان
حالا که تا این نقطه از نقشه سفر کردید، خالی از لطف نیست که با کمتر از ۱ ساعت رانندگی خودتان را از بندر گناوه به بندر دیلم برسانید تا از برج خان بازدید کنید. این برج حدودا ۲۵۰ ساله متعلق به خانعلیخان حیاتداوودی و محل تصمیمگیریهای سیاسی و حکومت خانین بوده است.
این بنا به سبک بیت میلانی ساخته شده است و مشابه آن در کشورهای حاشیه خلیج فارس به چشم میخورد. این برج ۲ طبقه، شامل ۲ بخش اندرونی و بیرونی با حیاط مرکزی است. هر طبقه ۲ اتاق ۵ در ۵ دارد که با یک راهرو به هم متصل میشوند. ۱۴ ستون وظیفه حمل بالکنهای جلوی اتاقها را به عهده دارند. جنس مصالح به کار رفته در بنا سنگهای اسفنجی است که حاصل فسیلها، صدفها، مرجان و گوشماهی است و احتمالا از جزایر خارک و خارگو با لنج به آنجا آورده شدهاند. پرده چوبیهای کرکرهای پشت پنجرهها را به زیبایی پوشاندهاند و دمهای حیوانات ساخته شده از چوب به عنوان تزئینات در بنا به کار برده شدهاند.
تپههای باستانی گناوه
در اطراف بندر گناوه تپههای باستانی متعددی کشف شدهاند که ثابت میکنند قدمت این منطقه به دوره باستان برمیگردد. تپه شاه ناصری، تل محمد حیدر، تپه قلعه کلات که همگی در اطراف روستای تلتل قرار گرفتهاند، از جمله این تپههای باستانی هستند. البته تپه چهارمی هم وجود دارد که امروز تبدیل به آرامستان روستا شده است.
امامزاده سلیمان بن علی (ع)
آرامگاه امامزاده سلیمان بن علی (ع) در کنار جاده بندر گناوه به دیلم قرار گرفته است. مردم گناوه امامزاده را از فرزندان حضرت زین العابدین میدانند.
در یک نگاه ممکن است گنبد پلکانی با قاعده مدور امامزاده ،تداعیگر گنبد مقبره دانیال نبی در شوش باشد اما در کل با آن متفاوت است. گفته میشود ساخت معماری مرقد امامزاده به دوره صفوی برمیگردد اما خود گنبد حدودا ۷۰ ساله است. بدنه گنبد با کاشیهای فیروزهای رنگ تزئین شده است.
بهترین فصل سفر به بندر گناوه
مثل سایر نقاط جنوبی کشور در خط ساحلی، گناوه هم آبوهوای گرم و مرطوبی دارد. پس بهترین فصل سفر به بندر گناوه اوایل زمستان تا اواخر فروردین ماه است. بعد از فروردین رفتهرفته به قدری هوا گرم میشود که به ۵۰ درجه در روز میرسد و از شدت رطوبت ممکن است در حالیکه در خیابان قدم میزنید لباس شما کاملا خیس شود.
بهترین هتل های بندر گناوه
برای شبمانی و اقامت در بندر گناوه هم میتوانید به هتلها سر بزنید و هم در ساحل زیبای خلیج فارس چادر بزنید.
- هتل ستاره خلیج فارس
آدرس: بندر گناوه، خیابان ساحلی، بلوار خلیج فارس
- هتل خور
آدرس: بندر گناوه ، بلوار بسیج غربی
- مرکز اسکان فرهنگیان
آدرس: بندر گناوه، خیابان معلم، پشت مسجد حر خسروی
- هتل ساحل گناوه
آدرس: بندر گناوه، خیابان بسیج، جنب پاساژ سیفی
- هتل آپارتمان صفوی
آدرس: بندر گناوه، بلوار امام خمینی، بلوار بسیج
- هتل آپارتمان محبی
آدرس: بندر گناوه، بلوار جمهوری اسلامی، بلوار پاسداران
- هتل آپارتمان دهدشتی
آدرس: بندر گناوه، بلوار بسیج، بلوار امام خمینی
- خانه مسافر گلستان
آدرس: بندر گناوه، بلوار جمهوری اسلامی
سفر به بندر گناوه را حتما تجربه کنید…
شخصا وقتی سفر میروم دنبال مقاصدی هستم که تجربه منحربهفرد داشته باشد؛ یعنی تجاربی که فقط در آن مقصد باشد و هیچجای دیگری نتوان آن را به دست آورد. به نظرم سفر به بندر گناوه میتواند چنین حسی ایجاد کند چون هم از نظر فرهنگی، هم از نظر بازارگردی و هم به خاطر صحنههایی که قرار است ببینید، این بندر جای خاصی است.