جاهای دیدنی چین و دیدنیهای طبیعی و تاریخی و تفریحی آن متنوع و جذاب است و هرساله گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب میکند. اگر در آیندهای دور یا نزدیک به پکن، پایتخت این کشور میروید ما را تا انتهای سطرهای پیش رو همراهی کنید؛ زیرا هم از تاریخ و فرهنگ آنها میگوییم و هم جاهای دیدنی پکن را از نظر میگذارنیم.
آشنایی مختصری با کشور چین
اگر به تاریخ چین نگاه کنیم، شباهتهای فراوانی را با سرگذشت وطن خودمان ایران خواهیم یافت. قدمت این کشور به دوران انسان نخستین و تمدنهای ابتدایی باز میگردد. پس از آن در طی یک سری جنگ داخلی، سلسلهای سایرین را از میان برده و امپراتوری چین به دست آمده است. این امپراتوری با هجوم مغول زیرخاکستر پنهان شده و پس از چندین قرن دوباره سربرآورده است.
اما در قرن نوزده میلادی، قدرتهای بزرگ استعماری هر یک گوشهای از آن را به اختیار خود درآوردهاند و دست آخر، در جریان یک انقلاب بزرگ، حکومت این کشور واقع در آسیای شرقی به جمهوری تبدیل شده است.
با این تفاسیر، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که هر دو کشور باستانی هستند، در بازهای از تاریخ امپراتوریهای عظیمی بودهاند، به دست قوم مغول افتادهاند، به دست انگلیس استعمار شدهاند و سپس با انقلابی بزرگ خود را جمهوری اعلام کردهاند.
از تاریخ که بگذریم، به جغرافیا، تنوع زیستی، اقتصاد و علم میرسیم. چین از نظر مساحت نزدیک به روسیه، کانادا و آمریکا است. چهارده کشور با چین مرز مشترک دارند و این کشور به دریاهای آزاد نیز راه دارد. بیش از یک میلیارد شهروند چینی این شانس را داشتهاند تا در کنار برزیل و کلمبیا غنی و متنوعترین تنوع زیستی جهان را تجربه کنند.
مجال تشریح اقتصاد کمونیستی چین در این نوشته که معرفی جاهای دیدنی چین است، نمیگنجد اما آنها امروزه بیش از هر چیز، به برنامههای فضایی و علم کامپیوتری خود افتخار میکنند.
با این مقدمه کوتاه از کشور تاریخی چین، نوبت معرفی مهمترین جاهای دیدنی چین، است.
قصر سلطتنی و شهر ممنوعه (The Imperial Palace and the Forbidden City)
قصر سلطنتی یا شهر ممنوعه پکن یکی از مهمترین که از جاهای دیدنی چین است که ریشههای آن در قرن سیزده میلادی قرار دارند. بد نیست بدانید که در حال صحبت از قصری هستیم که میزبانی از بیست و چهار امپراتور چین را عهدهدار بوده و در زمان خود، شهروندان عادی اجازه ورود به آن را نداشتهاند.
در توصیف عظمت این مجموعه همین بس که هفتاد هکتار مساحت دارد و از جاهای دیدنی چین است، دور تا دور آن با دیوارهای ده متری محافظت میشود و چهار برج نگهبانی تمامی تحرکات اطراف آن را زیر نظر میگیرند.
در این محیط، مدرسه سلطنتی، خانه شاهزادگان، دیوان ارتش، خلوت امپراتور و تالار هارمونی قرار دارند و آنقدر زیبا، دلفریب و دوست داشتنی بودهاند که نه تنها امپراتورهای چین از آن دل نکندهاند، بلکه امروزه نیز مردم از سراسر دنیا برای دیدن آنها صف میکشند.
دیوار چین (The Great Wall of China)
دیوار چین یکی از مهمترین پروژههای سیاسی، دفاعی و عمرانی دنیا و از جاهای دیدنی چین است که ساختنش قرنهای متمادی طول کشیده و در آخر، شاهکاری بیبدیل و مثالزدنی را خلق کرده است.
قصه ساخت این دیوار در قرن شش میلادی کلید میخورد. جایی که چینیها دوست داشتند پایتخت خود را به طور کامل از هجوم نیروهای متخاصم در امان دارند و تدبیر آنها این بود که در دل کوه و جنگل، دیواری مرتفع را حایل قرار دهند و در میان آن، برجهایی بگنجانند تا علاوه بر دیدهبانی، میزبان تجهیزات سبک و سنگین جنگی باشد و هر ارتشی را به زانو درآورد.
این پروژه بلندپروازانه که امروزه یکی از عجایب دنیا به حساب میآید، توسط کین شی هوانگ آغاز شد و سایر امپراتورها ادامه آن را پی گرفتند. البته، باید اشاره کنیم که علیرغم افسانهای بودن دیوارچین که از جاهای دیدنی چین است، در نظامیگری عیار چندانی نداشته و سربازان مغول به راحتی از آن عبور کردهاند؛ چیزی شبیه به ابتکارات نظامی آلمان نازی نظیر تانکهای غول پیکر و سنگرهای بتنی نرماندی که تنها زیبا بودند و در میدان جنگ عملکرد چندانی نشان ندادند.
به هر حال، امروزه هم میتوانید روی دیوار قدم بزنید و هم سوار بر تله کابین منظره آن را از ارتفاع تماشا کنید، اگر عازم پکن بودید، شانس سفر به تاریخ و نشستن در چشم یک سرباز باستانی چینی را از دست ندهید.
میدان تیان آنمن (Tiananmen Square)
اگرچه ساخت میادین در فرهنگهای یونانی، رومی، ایتالیایی و اسپانیایی با عناوینی نظیر پلازا، به منظور گردهم آوردن خیل عظیم جمعیت انسانی آغاز شد، اما بزرگترین میدان را جمهوری خلق چین به مناسبت دهمین سالگرد پیروزی خود ساخت و امکان حضور یک میلیون نفر شهروند چینی را در پایتخت سیاسی خود فراهم آورد.
به هر حال، اگر دوست داشته باشید با تاریخ معاصر چین و ساختار کمونیستی آن آشنا شوید، در بین جاهای دیدنی چین هیچ جاذبهای ظرفیت میدان تیان آنمن را ندارد. زیرا علاوه بر خود میدان، مقبره مائو رهبر انقلابی چین (Mausoleum of Mao Zedong) و موزه انقلاب چین (Museum of the Chinese Revolution) در همان حوالی قرار دارند.
در ضمن، آن تصویر معروفی که یک شهروند چینی، یکه و تنها در برابر تانک ارتش ایستاده متعلق به همین میدان است. اگر نام میدان را گوگل کنید بیش از هر چیز با همان عکس مواجه خواهید شد.
موزه ملی چین (National Museum of China)
در ضلع شرقی میدان تیان آنمن موزه ملی چین قرار گرفته که از جاهای دیدنی چین و دومین موزه پربازدید دنیا، پس لوور پاریس (Louvre in Paris) است. این موزه از سال ۲۰۰۳ میلادی آغاز به کار کرده و در سال ۲۰۱۱ تغییراتی داشته است.
فضای کلی موزه تمرکز به تاریخ غنی چین دارد و اشاراتی به فرهنگ و آثار هنری این کشور باستانی شده است. موزه ملی چین در حدود پنجاه گالری و تالار مجزا دارد، پس شاید بهتر باشد بخش اعظمی از یک روز سفر خود را به گردش در آن اختصاص دهید.
مجسمههای برنزی، زیورآلات طلا، تمثالهای بودا، ظروف چینی و هرآنچه که فکرش را بکنید، از ابتدای تشکیل کشور چین تا انقلاب کمونیستی و شرایط فعلی کشور در این موزه نمایش داده میشود.
نکته آخر اینکه به خاطر داشته باشید تقریبا امکان عکاسی و ورود تجهیزات، حتی در حد پایه گوشی همراه وجود ندارد و بلیط فروشی تنها تا ساعت سه و نیم بعد از ظهر ادامه دارد.
منطقه هنری پکن (۷۹۸ Art Zone)
هنر شهری تنها مختص نیویورک و بروکلین نیست؛ بلکه پکن نیز در منطقهای موسوم به ۷۹۸ حال و هوای یک گالری هنری فضای باز را فراهم آورده است. چیزی که این جاذبه را به فهرست جاهای دیدنی چین میفرستد، علاوه بر تنوع آثار هنری، برپایی منطقه در یک کارخانه سابقا نظامی است.
چینیها برای نمایش حسن نیت خود به دنیا، یکی از پایگاههای تولید ادوات نظامی خود در شهر پکن را برچیدهاند و با انضمام زمینهای اطراف آن، منطقهای مملو از آثار هنری خیابانی پدید آوردهاند. حتی با تماشای تصاویر مربوط به این ناحیه متوجه میشویم که رنگ و زندگی جاری در آن شباهتی به شهرهای بیروح کمونیستی ندارد و بیشتر متمایل به فرهنگ پویای آنسوی دنیا است.
حضور انبوه کافیشاپها، غذاخوریها، فروشگاهها و امکان خرید آثار هنری در مقیاسهای گوناگون مهر تاییدی بر صحت این گزاره است. به هر حال، اگر در سفر چین بیش از معبد و موزه به دنبال زندگی روزمره، گرافیتی، مجسمه، پوستر و فستیوالهای خیابانی هستید، نام منطقه ۷۹۸ را که از جاهای دیدنی چین است، به خاطر بسپارید.
قصر تابستانی (The Old Summer Palace)
آنچه امروزه از قصر تابستانی چین باقیمانده، ویرانهای است از جواهری که معماران چیره دست چینی در ۱۷۰۰ میلادی بنا کردند. اما همین مقدار که باقیمانده خرابیهای ناشی از جنگ دوم تریاک به سال ۱۸۶۰ میباشد، به خوبی نشان میدهد که فرهنگ و هنر تا چه اندازه در چشم امپراتورهای چینی عزیز بوده است.
اینطور که در کتب تاریخی آمده، زمانی که قوای انگلیس و فرانسه در جنگ دوم تریاک امپراتوری چین را شکست دادند و تجارت این مخدر را به دولت شکست خورده وقت آن کشور تحمیل ساختند، تصمیم بر ویران ساختن قصر تابستانی گرفته شد.
اما در آن زمان کسی پیشبینی نمیکرد که سوزاندن و تخریب آثار هنری و سازههای فرهنگی قصر برای صدها سرباز سه روز مداوم به طول انجامد. بگذریم، امروزه سعی شده تا قصر تا حد امکان بازسازی شود و موزهای کوچک نیز در آن بنا شده تا بازدیدکنندگان به دوران شکوه امپراتوری چین سفر کنند. به خصوص اگر اهل تاریخ هستید، در بین تمامی جاهای دیدنی چین این قصر تابستانی انتخابی ویژه خواهد بود.
باغ وحش پکن از جاهای دیدنی چین (Beijing Zoo)
در شمال غربی شهر پکن، ناحیهای به وسعت دویست هکتار وجود دارد که میزبانی بیش از هزار گونه جانوری را به عهده گرفته است. در میان این حیوانات، پاندا، ببرهای چینی و میمونهای طلایی در کمتر باغ وحش دیگری یافت میشوند. اما نکته مهم درباره باغ وحش پکن که از جاهای دیدنی چین است، شبیه سازی دقیق زیستگاه طبیعی برای حیوانات اسیر قفس است.
این امر سبب شده تا برخلاف باغ وحشهای ما، زمانی که به صورت این حیوانات نگاه میکنیم، شادی، سرزندگی و طراوت هویدا باشد. شبیه سازی رود، دره، آبشار، درخت و حتی سرزمینهای قطبی برای خرسهای سردسیری نکات و ویژگیهای برجسته باغ وحش پکن هستند. در ضمن علاوه بر شیر، زرافه، فیل، جگوار و بسیاری دیگر، این باغ وحش برای بازدیدکنندگان خود، آکواریومی قابل توجه را نیز تدارک دیده است.
معبد کنفسیوس در پکن (The Beijing Temple of Confucius)
کنفسیوس که پیش از این نام او را در زیر و بالای جملات حکیمانه فراوان دیدهایم، یک فیلسوف و سیاستمدار چینی بوده که در باب زندگی فردی و اجتماعی بیانات متعددی داشته است. به پاس احترام و قدردانی از او، معابد مختلفی در آسیای شرقی برایش ساخته شده؛ اما مهمترین آنها، معبدی است که به سال ۱۳۰۲ میلادی در پکن برای او بنا میشود.
از آن تاریخ تا امروز، این معبد میزبان اجرای مراسم عرفانی فراوانی بوده و بازدیدکنندگان میتوانند با حضور در آن، علاوه بر آشنایی با یک معماری باستانی، سیر فعالیتهای روحانی، آثار مکتوب به جا مانده از کنفسیوس و مراسم و مسالک غریب چینی را از نزدیک مشاهده کنند.
تمثال کنفسیوس، درخت چوبین هفتصد ساله معبد و حال و هوای عرفانی جاری در آن، میتوانند مهمترین دلایل سفر شما برای بازدید از جاهای دیدنی چین باشند. در ضمن، اگر به معبد کنفسیوس رفتید، در همان نزدیکی سراغ Niu Jie Qingzhen Si Mosque را نیز بگیرید. این بنا مسجدی است که هزار سال پس از میلاد مسیح برپا شده و معماری آن تلفیقی از آموزههای باستانی چینی و عربی میباشد.
موزه پایتخت (Beijing Capital Museum)
موزه پایتخت یا کاپیتال یکی از مهمترین جاهای دیدنی چین به حساب میآید. اهمیت این موزه در جمعآوری حداکثری آثار هنری از سراسر امپراتوری چین است. موزه پایتخت پکن در سال ۱۹۸۱ میلادی افتتاح شده و با میزبانی از دویست هزار اثر هنری، گنجینهای گرانبها برای چین و فرهنگ آسیای شرقی شناخته میشود.
مهمترین اثری که در این موزه که از جاهای دیدنی چین است، قرار دارد، لوح یادگاری امپراتور Qian Long با چهل تن وزن و هفت متر ارتفاع است. محتوای این لوح چیزی شبیه به کتیبه و سنگنوشتههای تخت جمشید خود ماست.
اگر خوششانس باشید و در زمان مسافرت شما به چین اجرای هنری برپا شود، تجربه حضور در تالار Guójia dà jùyuàn نیز خاطرهای فراموش نشدنی خواهد بود. به هر حال، در سفر به چین، اهل فرهنگ و هنر باید نام موزه کاپیتال پکن را به خاطر بسپارند.
استادیوم آشیانه پرنده (Beijing National Stadium)
زمانی که مشخص شد میزبان المپیک ۲۰۰۸ چین خواهد بود، دولت این کشور پروژههای عمرانی فراوانی را کلید زد و یکی از مهمترین آنها، استادیوم آشیانه پرنده بود.
این ورزشگاه با الهام از طرح و نقش معماری باستانی چین، اما در اوج کیفیت مهندسی ساخته شده و در جریان افتتاحیه مسابقات، عیار اجرایی خود را با میزبانی از اپرا، آواز، کنسرت و صد البته مسابقات فوتبال، نشان داده است.
امکان بازدید از استادیوم در ساعات نه صبح الی نه و سی دقیقه شب مهیا است و اگرچه امکانات برپایی سی ورزش گوناگون در آن وجود دارد، اما تماشای فوتبال در آشیانه پرنده چیز دیگری است. زیرا به لطف هنر طراحان، مدیریت صوت در فضای استادیوم به شکلی انجام شده که نویز و خراش به شکل حداقلی به گوش افراد برسد. اگر کرونا اجازه دهد، مسابقات المپیک زمستانی آتی نیز در همین ورزشگاه برقرار خواهد شد.
معبد بهشت (The Temple of Heaven)
معبد بهشت در سال ۱۴۲۰ میلادی ساخته شده و یکی از مقدسترین ساختمانهای چین و از جاهای دیدنی چین به شمار میآید. در آمیختن حالت کروی و مکعبی بیرونی و درونی معبد به نوعی بازتاب زمین و بهشت بوده و امپراتور همه ساله با حضور در این فضا از خدایگان طلب صلح و محصول فراوان میکرده است.
در ساخت سقف یا گنبد بنا از پنجاه هزار کاشی آبی استفاده شده و چوبهای نما، از مرغوبترین نمونههای موجود در چین هستند. اگر برای بازدید از معبد بهشت راهی پکن شدید، حتما به دیوار اکو Echo Wall سر بزنید. این دیوار کوچکترین صداها را نیز باز میگرداند.
پارک بیهای (Beihai Park)
قصر سلطتنی و شهر ممنوعه که در ابتدای همین نوشته معرفی شد را به خاطر دارید؟ در همان حوالی، یکی از قدیمیترین پارکهای چین به نام بیهای قرار دارد. این پارک که از جاهای دیدنی چین است، در قرن ده میلادی ساخته شده و نام خود را از دریاچهای به همین نام گرفته است. به جز زیباییهای طبیعی، پارک سلطنتی بیهای بنا و سازههای متنوعی از قرنهای دوازده تا هفده میلادی را میزبانی میکند.
به عنوان مثال، میتوان به تالار روشنایی (Hall of Enlightenment)، مجسمه یک و نیم متری بودا و دیوارهای سنگی اشاره کرد. اگر با حضور یک لیدر قوی به این پارک بروید، به خوبی با سیر فرهنگی هزار سال اخیر چین، باورهای دینی و مناسک عرفانی آنها آشنا خواهید شد.
پل شیشهای ژانگجیاجی
پل شیشهای ژانگجیاجی واقع در استان هونان، در حقیقت بلندترین پل معلق با کف شیشهای و از جاهای دیدنی چین است. این پل در سال ۲۰۱۶ در چین افتتاح شد و بین دو کوه صخرهای در پارک ملی جنگلی ژانگجیاجی قرار دارد.
این پل امنیت بالایی دارد و بازدیدکنندگان میتوانند از طریق کف شفاف آن، مناظر زیبا زیر پای خود را مشاهده کنند. پل شیشهای ژانگجیاجی ۴۳۰ متر طول دارد، این پل تا مدتها عنوان طولانیترین پل شیشهای را در اختیار داشت و با ارتفاع ۲۳۰ متر، هنوز هم به عنوان مرتفعترین پل معلق جهان محسوب میشود.
برج شانگهای
برج شانگهای با ارتفاع ۶۳۲ متر و شامل ۱۲۸ طبقه، یکی از بلندترین ساختمانهای دنیا است و رکورد مرتفعترین سکو برای تماشای مناظر را نیز به خود اختصاص داده است.
این سکو که از جاهای دیدنی چین است در ارتفاع ۵۶۲ متری قرار دارد و برای دسترسی به آن، آسانسوری با سرعت ۲۰.۵ متر در ثانیه طراحی شده که به عنوان دومین آسانسور سریع دنیا شناخته میشود.
بودای بزرگ لشان
بودای بزرگ لشان یا بودای بزرگ لیشان، در بخش جنوبی استان سیچوآن و نزدیک شهر لشان واقع شده است. این مجسمه حدود ۸۰۰ سال پس از میلاد مسیح ساخته شده و یکی از مهمترین مکانهای مقدس بودیسم به شمار میرود.
ارتفاع این مجسمه ۷۱ متر است و بزرگترین بودای سنگی دنیا و از جاهای دیدنی چین محسوب میشود. پاهای این مجسمه به اندازهای بزرگ هستند که حدود ۱۰۰ نفر میتوانند به راحتی روی آن بنشینند. در سال ۱۹۹۶، این اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد و با وجود آسیبهای ناشی از عوامل جوی، عظمت آن همچنان پابرجاست.
دیزنیلند شانگهای
دیزنیلند شانگهای یک مقصد فوقالعاده برای طرفداران دیزنی در سراسر جهان است. این پارک تفریحی از سال ۲۰۱۶ افتتاح شد و جاذبهها و سرگرمیهای این پارک با الهام از طرحهای سنتی و سبک چینی طراحی شد. به همین دلیل هم جذابیت خاصی برای گردشگران دارد.
آکواریوم اقیانوس شانگهای
آکواریوم اقیانوس شانگهای، یک آکواریوم اقیانوسی و از جاهای دیدنی چین است که با استفاده از فناوریهای پیشرفته شامل یک تونل ۱۶۸ متری، یکی از طولانیترین تونلهای آکواریومی در جهان است. این آکواریوم بخشهای مختلفی مانند آبسنگ مرجانی، اقیانوس باز، غار کلپ، خلیج کوسه و آبسنگ ساحلی دارد.
ارتش سفالین چین
ارتش سفالین چین، که به نامه لشکر تراکوتا هم شناخته میشود، شامل بیش از ۷۰۰۰ مجسمه سربازان گارد سلطنتی چین است. این مجموعه همچنین ۱۳۰ کالسکه نظامی و ۵۲۰ اسب دارد و در فضایی به وسعت ۱۶۳۰۰ متر مربع قرار گرفته است.
اندازه و جزئیات این مجسمهها طوری طراحی شده که هرکدام از آنها با دیگری متفاوت بوده و اندازه آنها شبیه انسانهای واقعی است. این سایت که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده، به طور تصادفی در سال ۱۹۷۴ توسط ساکنان محلی کشف شد و از جاهای دیدنی چین است.
پارک آبی چایم لانگ
پارک آبی چایم لانگ از بزرگترین پارکهای آبی در آسیا و از جاهای دیدنی چین است و به خاطر محیط دلپذیر و خدمات ویژهاش، گردشگران را از نقاط مختلف جهان جذب میکند.
این مجموعه شامل جاذبههای مختلفی مثل رودخانه آرام، استخرهای موجدار و قلعه بارانی است که تجربهای خاص برای بازدیدکنندگان فراهم میکند.
همچنین منطقهای به نام آکوا پلازا برای کودکان طراحی شده و همچنین تفریحات ماجراجویانهای نظیر سرسرههای پرسرعت و تورنادو وجود دارد.
پل کوهستان هوانگشان
پل کوهستان هوانگشان بوان دو صخره را به هم متصل کرده و فضایی اسرارآمیز ایجاد میکند. عبور از این پل سیمانی تنها چند دقیقه طول میکشد و با وجود ساخت آن در سال ۱۹۸۷، تزیینات به کار رفته در آن ظاهری باستانی به پل بخشیده است.
در بیشتر روزهای سال، فاصله بین این دو صخره مملو از ابر است که جذابیت این پل را که از جاهای دیدنی چین است، بیشتر میکند.
صومعه سونگ زان لین
صومعه سونگ زان لین، بزرگترین صومعه بودایی تبتی در استان یوننان و یکی از زیباترین معابد چین است. این صومعه در سال ۱۶۷۹ ساخته شده و شبیه به یک شهر تاریخی کوچک به نظر میرسد.
معماری تبتی، طراحیهای خاص، نقاشیهای محافظتشده و مجسمههای طلایی بودا این مکان را که از از جاهای دیدنی چین است، به مقصدی جذاب تبدیل کردهاند.
دریاچه نامتسو
دریاچه نامتسو، در کوههای هیمالیا واقع شده و مکانی مقدس برای پیروان بودیسم به شمار میرود. این دریاچه که از از جاهای دیدنی چین است با ارتفاع ۴۷۱۸ متری از سطح دریا، مساحتی معادل ۱۹۲۰ کیلومترمربع دارد.
در طول قرنها، زائران در فصل زمستان تا بازگشت فصل گرما از روی یخهای دریاچه عبور کرده و در جزایر متروک آن گوشهنشینی میکردند. اما امروزه دولت چین این عمل را ممنوع اعلام کرده است.
جمعبندی و کلام آخر درباره جاهای دیدنی چین
در این نوشته، به مجموعهای از مهمترین جاهای دیدنی چین اشاره کردیم. مانند تمامی نوشتههای اینچنینی، نمیتوان ادعا کرد که فهرست ارائه شده خالی از اشکال است و کاملا جامع کار شده؛ پس از اگر پیش از این به پکن سفر کردهاید یا احساس میکنید نکته مهمی را از قلم انداختهایم، لطفا آن را با ما در میان بگذارید تا نوشته به نفع مسافران آینده بهینه گردد. منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم.
این چین عددی نیست که
دبی امارات متحده عربی و کویت ۲۰ برابر چین دیدنی قشنگ دارند