حرف سفر به اردبیل که به میان میآید، آدمها سه دسته میشوند؛ بعضیها یاد خوراکیها و غذاهای سنتی اردبیل میافتند و حسابی آب دهانشان راه میفتد، یا از جاهای دیدنی اردبیل مثل جنگلهای زیبای حیران و رشته کوههای همیشه برفی سبلان یاد میکنند، یا اهل فرهنگ و هنر و تاریخ هستند و سفر به اردبیل برای آنها یادآور تاریخ صفوی و «سمفونی مردگان» است. دریاچه شورابیل منطقهای تفریحی و مدرن در دل شهر اردبیل است که جزء هر کدام از گروههای بالا که باشید، سفر به آنجا تجربه جالب و بینظیری برایتان خواهد شد.
در این مقاله از مجله گردشگری علیبابا، بهعنوان یک اردبیلی اصیل و خوشگذران قرار است درمورد جاذبهها، تفریحات، امکانات رفاهی و هر چیزی که برای سفر به شورابیل باید بدانید، برایتان صحبت کنم.
دریاچه شورابیل کجاست؟
جاذبههای دریاچه شورابیل چیست؟
مسیر دسترسی به دریاچه چطور است؟
نگاه کلی به دریاچه شورابیل
دریاچه شورابیل تنها دریاچه طبیعی داخل شهری در شمال غرب ایران است که حدود ۱۸۰ هکتار مساحت دارد و در قلب شهر اردبیل قرار گرفته است.
اهل رستورانگردی و کافهگردی هستید؟ دنبال جایی برای یک دورهمی و پیکنیک با خانواده میگردید؟ یا عاشق تفریحات هیجانانگیز مثل زیپلاین و کارتینگ هستید؟ شاید هم بخواهید قایقرانی در دریاچه را امتحان کنید؛ همه این امکانات و هر چیز دیگری که فکرش را کنید در شورابیل پیدا میکنید.
همه این امکانات دست به دست هم دادند که شورابیل به یک منطقه توریستی و گردشگری فوقالعاده، هم برای بومیان اردبیل و هم برای مسافران تبدیل شود.
چرا شورابیل؟
اگر کمی با زبان ترکی آشنا باشید حدس میزنید که چرا اسم این دریاچه، شورابیل است.
اسم شورابیل از ترکیب «شورا» (یعنی شور و نمکی) به اضافه «بیل» (به معنی گودال بزرگ طبیعی آب) ساخته شده است. پس داستانِ پشت اسم این دریاچه به خاطر آب شور آن است.
دریاچه شورابیل از دو میلیون سال پیش تا امروز
شاید برایتان جالب باشد که دریاچه شورابیل تقریبا از روزهای اولی که بشر روی زمین آمد همینجا بود! بعضی از زمینشناسها حدس زدند که سروکله این دریاچه، در اوایل دوره چهارم زمینشناسی، یعنی حدود دو و نیم میلیون سال قبل، همزمان با پیدایش انسانها، پیدا شده است!
آب این دریاچه از همان اول که از دل زمین جوشید به خاطر برخورد با سنگهای نمک در زیر زمین، شور بود. همین شگلگیری طبیعی دریاچه باعث شده بود که لجن و گل کف دریاچه پر از مواد معدنی باشد. حتی بعضی از مردم برای درمان بیماریهای پوستی و مفصلی خود به شورابیل میرفتند تا از این گل استفاده کنند؛ مثل خانواده اورخانی در سمفونی مردگان!
اما بعدها که سطح آب دریاچه کمتر شد، با هدایت آب شیرین رودخانه بالیقلی چای به آنجا، شوری دریاچه تا حد زیادی تعدیل شد و خواص درمانی آن از بین رفت؛ درعوض دریاچه شورابیل خانه جدید آبزیان مختلفی مثل ماهی قزلآلا رنگینکمانی شد.
ارتفاع آب در عمیقترین قسمت این دریاچه به حدود ۲۰ متر هم میرسد و از آنجایی که دیگر آب چندان شوری ندارد، در زمستان یخ میبندد.
البته اگر فکر اسکی روی دریاچه به سرتان زده بهتر است فراموشش کنید چون بعد از فاجعهای که در سال ۹۳ با شکستن یخ دریاچه در زیر پای دو تا از دانشجویان به وجود آمد و باعث مرگ آنها شد، اسکی و شنا در این دریاچه ممنوع شد.
قبلا منبع تامین آب شورابیل از سفرههای آب زیرزمینی بود، ولی حالا با آب رودخانه بالیقلی چای و برف و باران پر میشود.
بحرانها و مشکلات دریاچه شورابیل
دریاچه شورابیل اولین بار در سال ۷۳ برای ذخیرهسازی آب و بهعنوان یک مخزن بزرگ آب مورد توجه قرار گرفت، ولی متاسفانه با بههمزدن اکوسیستم این منطقه و تبدیل آب شور آن به آب شیرین، بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری آنجا از بین رفتند.
برنامهریزی و اقدامات زیادی برای توسعه این منطقه بهعنوان یک منطقه گردشگری طبیعی در داخل شهر اجرا شده و امکانات رفاهی و تفریحی متنوعی مثل فروشگاههای بزرگ و هتل و شهربازی و… در اطراف این منطقه درحال ساخت است. اما از طرفی هم با ساختوسازهای متعدد در حاشیه دریاچه و ورود فاضلاب آنها به دریاچه شورابیل، زیستگاههای گیاهی و جانوری آن را با خطر جدی مواجه کرده است.
این دریاچه زیستبوم چه جانورانی است؟
با شروع فصل پاییز دریاچه شورابیل اردبیل میزبان پرندگان مهاجری است که کمکم از سیبری به سمت مناطق گرمتر حرکت میکنند. لکلک سیاه، غاز و پلیکان خاکستری، اردک تاجدار و چشم طلایی و نوعی غاز که به آن زنگوله بال میگویند از مهمانان این دریاچه هستند.
علاوهبر پرندگان مهاجر، پرندگان بومی مثل قرقاول، حواسل، مرغابی، آنگوت و… هم در اطراف شورابیل زندگی میکنند. هرچند تعداد این پرندگان هر سال کمتر میشود ولی اگر خوششانس باشید حتما چندتایی از آنها را میبینید.
امکانات رفاهی و جاذبههای شورابیل چیست؟
از آنجاییکه دریاچه شورابیل از جاهای دیدنی اردبیل است که مسافران زیادی را به خود جذب میکند، مسئولان این استان تمام تلاش خود را برای توسعه و بهبود امکانات این منطقه کردهاند.
این موارد نمونهای از امکانات رفاهی دریاچه شورابیل هستند:
- زمین چمن مصنوعی
- زمینبازی کودکان
- دستگاههای ورزشی
- کافه و رستوران
- کافینت
- بازارچه صنایع دستی
- سالن ورزشی
- نمازخانه
- سرویس بهداشتی
- پارکینگ امن و بزرگ
- هتل
- آلاچیق
- سوپرمارکت
کافه و رستورانهای دریاچه شورابیل
اگر تصمیم دارید که به جای غذای خانگی، یک غذای باکیفیت و خوشمزه را در محیطی تمیز و زیبا میل کنید، رستورانهای فرنگی و ایرانی خوبی در اطراف شورابیل وجود دارند. رستورانها و کافههایی که حداقل در بین بومیان حسابی معروفاند، گزینههای زیر هستند:
- رستوران زعفرانیه، مخصوص گیاهخوارها
- رستوران ایتالیایی آماتا
- کبابی خاقان
- آنا پیتزا
- رستوران ترکی پرپروک
بازارچه صنایع دستی، دنیایی از سنتهای اردبیلی
اگر گذرتان به شورابیل افتاد حیف است که دست خالی از آنجا برگردید. به تازگی یک بازارچه صنایع دستی در کنار شورابیل افتتاح شده که به محض ورود به آنجا در دنیایی از رنگ و طرح و نقشه غرق میشوید!
انواع گلیم و جاجیم، تابلو فرش، دستبافتههای عشایری، لباسهای محلی و… یادگاری خوبی از یک سفر خاطرهانگیز به شورابیل است.
چه تفریحاتی حوالی شورابیل وجود دارد؟
بهجز امکانات رفاهی، دریاچه شورابیل تفریحات گستردهای هم مناسب همه گروههای سنی از کودک و جوان گرفته تا سالمندان دارد. با هم نگاهی به این تفریحات و جاذبهها میاندازیم.
قایقرانی در دریاچه
هرجا که دریا و دریاچهای با عمق مناسب وجود داشته باشد، بساط قایقسواری و گشتوگذار روی آب هم به راه است.
دریاچه شورابیل اردبیل هم از این قاعده مستثنی نیست و اگر به قسمت شمالی دریاچه بروید، اسکلهای را میبینید که هم قایق پدالی دارد و هم جت اسکی. بسته به حال و هوای خودتان میتوانید سوار یکی از آنها شوید و به دل آب بزنید.
بازی و ورزش در زمین چمن مصنوعی و زمین بازی کودکان
در همان حوالی دریاچه، فضایی نسبتا بزرگ با چمن مصنوعی پوشیده شده که مخصوص بازی و ورزش کودکان است.
دوچرخهسواری و پیادهروی در جاده تندرستی
جاده تندرستی اسمی است که به پیست مخصوص پیادهروی و دوچرخهسواری دور دریاچه شورابیل دادهاند. این پیست یکی از طولانیترین پیستهای پیادهروی و دوچرخهسواری در ایران است که ۷.۵ کیلومتر طول دارد.
اگر نمیخواهید به پاهایتان زحمت بدهید و رکاب بزنید، میتوانید یک موتور یا دوچرخه برقی رنت کنید و دور دریاچه چرخی بزنید.
راستی پیست پیادهروی با چمن مصنوعی پوشیده شده و شرایط کاملا استانداردی حتی برای تمرینات ورزشکاران دارد.
شهربازی روباز و سرپوشیده
اگر در شبهای تابستان به شورابیل سری بزنید، حتما شور و هیجان و همهمه داخل شهربازی شما را به وجد میآورد. بعد از دریاچه، شهربازی یکی از محبوبترین قسمتهای شورابیل است. در قسمت جنوبی شورابیل، شهر خورشید، اولین و بزرگترین شهربازی سرپوشیده با دستگاههای بازی مدرن قرار دارد.
در نزدیکی ساحل دریاچه و در پارک جنگلی شورابیل هم یک شهربازی روباز با وسیلههای بازی متنوع مثل سورتمه، فریزبی، چرخ و فلک، رنجر، ترن هوایی، هالتر، تشک پرش و کلی وسیله بازی دیگر وجود دارد که تجربه جدیدی از هیجان را برایتان ثبت میکند.
زیپلاین و کارتینگ در دریاچه شورابیل
اگر میخواهید یک تکانی به هورمونهای آدرنالینتان بدهید حتما زیپلاین شورابیل را امتحان کنید! این زیپلاین با طول ۹۲۰ متری بر روی دریاچه، یکی از طولانیترین زیپلاینهای رفت و برگشتی ایران است.
اگر هم سرتان درد میکند برای مسابقه و رقابت و سرعت، پیست کارتینگ نزدیک دریاچه، محل خوبی برای تخیله هیجاناتتان است. این پیست با طول ۶ کیلومتر در دور دریاچه قرار دارد.
پیکنیک و دورهمی
دورهمی و پیکنیکهای خانوادگی و دستهجمعی، همیشه یک مزه دیگری دارد. در آخر هفتههای گرم سال کافی است که یک زیرانداز و مقداری خوراکی با خوتان بردارید و با خانواده و دوستانتان در فضای سبز و آلاچیقهایی که در پارک جنگلی و نزدیک ساحل هستند، اتراق کنید.
مطمئنم تنفس هوای خنک و پاک نزدیک دریاچه مخصوصا هنگام غروب آفتاب، یک جان به جانهایتان اضافه میکند!
پرندهنگری و عکاسی
همانطور که قبلا هم گفتم اگر بخت با شما یار باشد میتوانید در فصل مهاجرت پرندگان (پاییز) تعدادی از گونههای خاص پرندهها را از نزدیک ببینید.
با چشماندازی و منظرهای که از دریاچه و کوه و فضای سبز در شورابیل دارید میتوانید عکسهای خیلی خوبی به یادگار ثبت کنید. حتی اگر خیلی اهل عکاسی نباشید، طبیعت و فضای متنوع دریاچه شورابیل حتما شما را سر ذوق میآورد.
جشنواره و برنامههای مختلف فرهنگی
همه چیز به این تفریحات ختم نمیشود؛ شورابیل برنامهها و جشنوارههای فرهنگی هنری هم در چنته دارد. اگر به فرهنگ و هنر اقوام مختلف ایرانی علاقه دارید، شرکت در این جشنوارهها که در مناسبتهای مختلف برگزار میشود تجربه جالبی برایتان خواهد بود.
بهترین زمان رفتن به شورابیل چه وقت است؟
زمستانهای اردبیل کم از قطب شمال ندارد! آبوهوای سرد و کوهستانی اردبیل مخصوصا در فصل پاییز و زمستان باعث شده که گردشگران، تمایل کمتری برای رفتن به اردبیل و دریاچه شورابیل داشته باشند.
پس اگر دنبال جایی دنج و خلوت با چشمانداز دریاچه و کوههای برفگرفته سبلان هستید تا خودتان را به یک فنجان چای یا قهوه داغ در روزهای سرد اردبیل دعوت کنید، فصل پاییز و زمستان زمان مناسبی برای سفر به این منطقه است.
اما به نظر خیلیها از اردیبهشت تا مرداد بهترین زمان بازدید از این دریاچه است. چون هم هوای بسیار خنک و مطبوعی دارد و هم دسترسی به تفریحات و امکانات رفاهی آن راحتتر است.
دریاچه شورابیل کجاست؟
دریاچه شورابیل در ۲ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل به سمت خلخال و در نزدیکی دانشگاه محقق اردبیلی قرار دارد.
دریاچه شورابیل روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به شورابیل چطور است؟
فرقی نمیکند که در شمال اردبیل هستید یا جنوب و غرب؛ خوشبختانه این دریاچه در موقعیت خوبی در نزدیک مرکز شهر است و دسترسی به آن بسیار ساده است.
اگر ماشین شخصی دارید کافی است خودتان را به میدان پلیس برسانید و از آنجا وارد راههای فرعی منتهی به دریاچه شوید.
اما اگر میخواهید به سمت شهربازی شهر خورشید و پارک جنگلی بروید باید به سمت خیابان دانشگاه حرکت کنید.
اگر هم ماشین شخصی ندارید، میتوانید سوار وسایل حملونقل عمومی (تاکسی و اتوبوس) شده و جلوی درب ورودی دریاچه پیاده شوید. به همین راحتی!
در شورابیل گذر زمان را حس نمیکنید
برای رهایی از دغدغهها و شلوغی زندگی شهری حتما نباید به خارج شهر بروید. دریاچه شورابیل اردبیل در وسط شهر، همان جایی است که میتوانید به آن پناه ببرید و با نشستن روی صخرههای سنگی و ساعتها تماشای پهنه آبی آن به ذهن و جسمتان استراحت بدهید.
حالا نوبت شماست تا اگر تجربهای از سفر به دریاچه شورابیل دارید برای ما بنویسید.