روستای افجه

روستای افجه تهران؛ بهشتی گمشده در اطراف تهران

جاهای دیدنی اطراف تهران

از شلوغی و سروصدای شهر خسته شدید؟ دنبال محلی برای گشت‌وگذار یک روزه می‌گردید؟ اگر پایتخت نشین هستید و از سر و صدای شهر خسته‌اید، این مقاله برای شماست. با ما همراه باشید تا شما را با روستای افجه، بهشتی گمشده در حاشیه تهران، آشنا کنیم.

روستای افجه کجاست؟

زندگی شهری، با همه روزمرگی‌ها و دغدغه‌هایش، بعد از مدتی برای ساکنین خسته کننده خواهد شد. همه ما روزهایی را تجربه کرده‌ایم که از روزمرگی‌ها، دغدغه‌ها، شلوغی، ترافیک و آلودگی شهر خسته و کلافه شده باشیم. در این مواقع، هیچ چیز به اندازه سفری کوتاه برای رفع خستگی و عوض شدن حال و هوا به تن آدم نمی‌چسبد.

اگر ساکن تهران باشید، گزینه‌های که پیش روی شماست محدودتر و کمتر هستند. همه ساکنین تهران وقت سفرهای شمالی آخر هفته را ندارند و از طرفی ترافیک عذاب‌آور مسیر باعث می‌شود که اکثرا عطای مسافرت را به لقای آن ببخشند.

اما اگر با روستاهای اطراف تهران آشنا باشید حتما نام افجه به گوشتان خورده است. اگر هم آشنا نیستید که لازم است با این روستای زیبا آشنا شوید.

افجه روستایی خوش آب‌وهوا در ۵ کیلومتری لواسان است. درواقع اگر بخواهیم از شمال شرق تهران به افجه برویم، باید حدود ۳۰ کیلومتر از پایتخت فاصله بگیریم.

افجه بهشتی گمشده در جوار پایتخت است. مردم این روستا دامپرور و کشاورز هستند و به زبان مازنی حرف می‌زنند.


جستجو و خرید بلیط قطار در علی بابا


چطور به افجه برسیم؟

برای رسیدن به افجه باید از اتوبان بابایی خودتان را به جاده لشگرگ برسانید. جاده لشگرگ را ادامه دهید تا به تابلوی روستای افجه برسید.

چه زمانی برای سفر به افجه بهتر است؟

سفر به افجه

 

افجه ۲۰۲۰ متر از سطح دریا بالاتر است. بنابراین روستایی سردسیر به حساب می‌آید. بهتر است فصل بهار و تابستان را برای سفر به افجه انتخاب کنید. خصوصا ماه‌های اردیبهشت و خرداد. اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، روستای افجه از هر زمان دیگری دیدنی‌تر و زیباتر است.

چرا باید افجه را ببینیم؟

دلیل برای تماشا و سفر به افجه زیاد است. اولین و مهم‌ترین دلیل آن طبیعت زیبا و هوای تمیز و پاک آن است. افجه دیدنی‌های زیادی دارد. مناظر طبیعی و جذابی که با دیدن آنها، ازینکه در فاصله کمی از پایتخت قرار دارند، تعجب می‌کنید.

دومین دلیل سفر به افجه، نزدیکی آن به پایتخت است. همه فکر می‌کنند برای اینکه از محیط شهری دل بکنند و به طبیعت برسند، باید کیلومترها از پایتخت دور شوند و به مازندران سفر کنند. غافل از اینکه اطراف تهران، روستاهای زیبایی وجود دارد که زیبایی آنها هر بیننده‌ای را به وجد می‌آورد.

دیدنی‌ های روستای افجه

آبشار پسچویک

آبشار پسچویک

آبشار پسچویک، آبشاری زیبا و خروشان است که حاشیه روستای افجه قرار دارد.این آبشار ۱۵ متر ارتفاع دارد و در سینه‌کش قله ساکا قرار دارد. برای دیدن این آبشار باید به گوشه شمال شرقی روستا بروید و مستقیم برانید تا به تابلوهای راهنمایی برسید.

آبشار موآب

خروشان‌ترین و زیباترین آبشار روستای افجه، آبشار موآب است. این آبشار با ارتفاع ۱۸۰متر درست مشرف به دشت هویج، معروف‌ترین دیدنی روستای افجه، است. آبشار موآب در زمستان‌ها بسیار خروشان و پرآب است. آبشار موآب در کنار آبشار پسچویک قرار گرفته است و با حدود ۲۰ دقیقه پیاده‌روی از آن می‌توان به دشت هویج رسید.

دشت هویج

معروف‌ترین دیدنی روستای افجه، دشت هویج است. مردم محلی به منطقه دشت هویج، گرچال می‌گویند. دشت هویج در ارتفاع ۲۴۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. قدیم‌ترها در این منطقه هویج کشت می‌شد و طوفان رنگ نارنجی که در فصل برداشت محصول در این دشت به راه می‌افتاد، باعث شد که مردم به این منطقه نام گرچال بدهند. گر در فارسی کهن به معنای آتش و چال هم که به معنای چاله است. پس گرچال یعنی چاله آتش.

دشت هویج

البته حالا دیگر در دشت هویج، هویج کاشته نمی‌شود. اما این منطقه به جایی بکر و دوست داشتنی برای گردشگران تبدیل شده است.

برای اینکه به دشت هویج برسید باید از گوشه شمال شرقی روستا مستقیم به سمت روستای برگ جهان برانید و پس از گذر از آن به دشت هویج برسید.

محله چراغان

یکی دیگر از دیدنی‌های روستای افجه؛ محله چراغان است. این محله به خاطر بافت سنتی و زیبایش مشهور شده است. معروف‌ترین چیزی که در محله چراغان انتظارتان را می‌کشد، سقاخانه‌ای زیبا و قدیمی به نام سقاخانه ابوالفضل است.

محله چراغان

در  مجاورت سقاخانه ابوالفضل هم درخت چناری با قدمت ۴۰۰ سال وجود دارد که تماشای آن خالی از لطف نیست. قدم زدن در کوچه پس کوچه‌های محله چراغان و تجربه حس و حال سالهای دور، زمانی که اجدادمان زندگی می‌کردند، حس جذابی است.

قصر ناصرالدین‌شاه

یکی از بناهای تاریخی روستای افجه، باقی‌مانده قصری است که به ناصرالدین‌شاه نسبت داده می‌شود. این قصر در ضلع شمالی روستا و درمیان باقی بزرگ ساخته شده است.

گفته می‌شود که ساخت این قصر توسط اعتمادالدوله صورت گرفته است. البته امروز از بنای قصر ناصرالدین‌شاه چیز زیادی باقی نمانده است. یعنی انتظار نداشته باشید که وقتی برای دیدن قصر رفتید، به ساختمان درست و حسابی و با معماری مشخص بربخورید. متاسفانه امروز از این بنا تنها ۱.۵ متر دیوار و تلی آجر باقی مانده است و بنای اصلی قصر به طور کامل تخریب شده است.

قلعه ساکا

قلعه ساکا، از آثار باستانی روستای افجه است. قدمت قلعه ساکا که به قلعه دربند هم مشهور است، به قرن دوم یا سوم هجری می‌رسد. این قلعه در بلندترین بخش روستا قرار است و به تمام روستاهای اطراف اشراف کامل دارد.

قلعه ساکا تا دوره صفوی فعال بود و مورد استفاده قرار می‌گرفت. البته متاسفانه امروز چیز زیادی از این قلعه باقی نمانده است و همان بلایی که سر قصر ناصرالدین‌شاه آمد، بر سر این قلعه هم آمده است.

حمام قاجار

محله چراغان

در روستای افجه حمامی وجود دارد که هنوز فعال است و مورد استفاده اهالی قرار می‌گیرد. قدمت این حمام به دوره قاجار برمی‌گردد. البته طی باسازی‌هایی که در این حمام صورت گرفته است، بخش زیادی از بنای قدیمی آن تخریب و نوسازی شده است.

وجه مشترک تمام آقار تاریخی و قدیمی روستای افجه، تخریب است که متاسفانه حمام قاجار هم از آن بی‌نصیب نمانده است. البته از آنجایی که این حمام ثبت ملی شده است، وضعیت بهتری نسبت به سایر آثار تاریخی روستا دارد. حمام هنوز شکل سنتی معماری خود را حفظ کرده است و طاق و قوس مربوط به دوره قاجار را می‌توان در آن دید.

دشت لار

اگر در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد به روستای افجه سفر کردید، کمی از روستا دور شوید و دشت لار را هم تماشا کنید. دشت لار نزدیک منطقه رینه است و یکی از زیباترین دشت‌های ایران در فصل بهار است. علت زیبایی این دشت رویش شقایق‌های زیبا است که در دامنه قله دماوند، جلوه‌ای خاص به طبیعت می‌بخشند.

دشت لار

دشت لار در جاده آبعلی و درمنطقه پلور قرار دارد. برای رسیدن به دشت لار هم می‌توانید از طرف روستا اقدام کنید و هم می‌توانید از طریق ورود به جاده هراز، بعد از امامزاده هاشم به آن برسید.

چند نکته برای سفر به روستای افجه

  • همانطور که گفتیم، روستای افجه سردسیر است و اگر قرار است در فصل‌های سرد به این روستا سفر کنید، حتما تجهیزات گرمایشی با خودتان داشته باشید.
  • روستای افجه اقامتگاه رسمی برای ماندن ندارد. اگر تمایل دارید که شب را در روستا بمانید باید با خودتان تجهیزات کمپینگ داشته باشید و مراقب حیوانات وحشی هم باشید.
  • سعی کنید موقع پیک‌نیک و کمپ زدن کنار آبشار و رودخانه‌های روستا از آب رودخانه و آبشار به عنوان آب شرب استفاده نکنید. حتما قبل از سفر با خودتان آب آشامیدنی تهیه کنید و به همراه داشته باشید.
  • منطقه دشت هویج منطقه‌ای خصوصی است و برای ورود باید ورودی پرداخت کنید. به حصارهایی که محلی‌ها در منطقه کشیده‌اند احترام بگذارید و حریم خصوصی آنها را حفظ کنید.
  • طبیعت و آثار باستای و تاریخی ایران عزیز، میراث نسل‌های پیشین برای ما و امانتی برای آیندگان است. امانتداران خوبی باشیم و از هرگونه تخریب یا ایجاد آلودگی در محیط زیست به طور جدی دوری کنیم.

در آخر یادتان باشد سفر به افجه به عنوان یکی از روستاهای اطراف تهران می‌تواند گزینه خیلی خوبی برای یک روز تفریح و دوری از شلوغی شهر باشد که نباید شانس امتحان آن را از خود بگیرید.

اشتراک گذاری

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 دیدگاه

  1. بهار می‌گوید

    اولین بار بود رفته بودم

    1. avatar-image
      تحریریه علی‌بابا می‌گوید

      تجربه خوبی داشتین؟

  2. متین می‌گوید

    سلام ممنون از شما